- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
válasz
ViZion #95997 üzenetére
Igazad van, sejtettem is régről.
Szóval a 5V - 550mA (régi Nokia töltő) csak megmozdítja a 12V 0.08A Scythe ventit.
Ha kézzel rásegítek, működik de nagyon alacsony fordulaton."Máshová vinni a fekhelyt az nem opció?"
Klíma a nagyszobába van, este 99%-ban nem is használjuk.
Napközben kint van a kutya az előszobában ahova kijut a hideg levegőből.
Este velünk alszik a hálóban, különben panel lakás nem sok légmozgással hiába a nyitott ablak. Idős kutya. Bárhova is tenném a fekhelyet ugyanazon hőmérsékleten lenne.
Kibírja csak gondoltam ha tudok segítek neki egy kis szellővel persze nem közvetlen ráirányítva. Lehet nem is értékelné és arrébb feküdne. -
zodo
nagyúr
válasz
ViZion #95986 üzenetére
és tordaitibi
Ajaj lehet nem írtam konkrétan de nem akarom a teljes szobát lehűteni csak a "kutya körül" fuvallatot képezni mint mikor ők oda fekszenek ahol éreznek némi légmozgást.
Mint írtam van itthon akku, ventik, vezérlő, jégzselé és hungarocell a dobozoláshoz.
Scythe Kaze Slip 19.53 dB / 19.40 CFM = 32 m³/h / DC12 V / 0.08 A (800 rpm)
másik..
Thermaltake TT-1225 19.5 dB / 41 CFM / DC12 V / 0.30 A (1000 rpm)
Vezérlő egy ilyen: netes képSzerk: Akkukhoz sem ragaszkódom, lehet telefon töltő is ha megfelel valamelyik típus.
-
zodo
nagyúr
válasz
ViZion #95949 üzenetére
és Aryes
Van légkondi csak a nappaliban, hálóba nem igen jut át a hatása ahol ágy előtt alszik a kutya. Neki gondoltam csak egy kis hidegebb szellőt juttatni.
Jég zselé van a melóból, gondoltam egy próbát megér ha már kb. minden kéznél van csak az elektronikai részével nem vagyok tisztában.de köszönöm!
-
válasz
ViZion #95933 üzenetére
A napelemek is termelnek és olyankor legnagyobb a termelés amikor nincs aki elfogyassza.1 napelemes ház nem gond ha van körülötte jó pár amin nincs mert azok elhasználnak valamennyit de a betápláláshoz magasabbnak kell lenni a napelem által megtermelt feszültségnek mint a hálózaton.Ha 10 házból 8-on van napelem akkor mind addig "licitálnak" egymásra az inverterek amíg el nem érik a csúcsot és akkor jön a lekapcsolódás stb-stb
-
tomazin
veterán
válasz
ViZion #95832 üzenetére
az a baj valojaban nem latom merre van az arra, nem gondolkoztam azon,h az elektromos rendszerhez jobban hozzanyulok, ez zavart amit itt lattam.
okosotthon resznelnem tudommost mar van valami elkepzelesem milyen lehetosegek vannak, netre semmit nem szeretnek kotni, amit a mostani hazban probaltam megcsinalni,h a wcben ejszaka kapcsoljon mozgaserzekelore valami eldugott vilagitas. (na jo, most vegigneztem egy 20perces videot, de hat azon kivul,h letezik presence sensor nem sok olyat lattam ami engem erdekel)
a vezereltre azt mondta a futesszerelo,h nem akarok en arra bojlert rakni, mert nem fogok neki orulni amikor nem akkor van meleg viz amikor en akarom (jelenlegi hazunkban programozottan csinalja a gazkazan, es igy 13k a futes atalany, szoval elfogadtam,h gazzal lesz megoldva, de nyitott vagyok minden velemenyre)
melyitett doboz, meg a kapcsolokhoz a null amiatt kell,h moge tudjak rakni sonoffot pl?
a fozo reszhez a kimeretest felvettem a todo listre.
a leszerelesre csak amiatt gondoltam, mert gyanitom havidijat kell fizetnem ha ott a "kiallasert" igy ha nem hasznalnam, akkor feleslegesen nem tartanam ott. a 10a tippet ismet koszonom.amugy ez itt offtopic? mert nem talaltam jobb topicot, epitost kevesbe ereztem megfelelonek
-
tomazin
veterán
válasz
ViZion #95811 üzenetére
csovezes a 80as evekben hasznalt barna cso
amit lattam az mind rezkabel volt (hogy 86 korul milyen vastag kabelt hasznalhattak azt nem tudom, de a 3x20a alapjan, meg varroda uzemelt a pinceben alapjan nem hiszem,h keresztmetszet problema lenne)
abban biztos voltam,h 100k+, engem inkabb a hany milliobol all meg erdekel, de gyanitom ezzel beszoritottad 1ala, ha a szazezres nagysagrendre lottel. -
daninet
veterán
válasz
ViZion #95794 üzenetére
Eléggé túlvagyunk mindenen már. A kert szélvédett, ilyenek nem nagyon működnek. A teljesség igénye nélkül: ultrahangos riasztók, élvefogó csapdák, nem élvefogó csapdák, büdös folyadékok, füstpatronok, karbid, mérgező golyók amihez nem is szabadott volna hozzájutnom. Ez utóbbi működött de nem akarom mérgezni a kertet. Áztattuk, hajnalban álltam ásóval és vadásztam rájuk.
Olvastam egy szakkönyvet a vakond csapdázásáról.Szóval elég extrém a helyzet
Fekete humuszos föld van nálunk tele földigilisztával, vakond paradicsom. Lassan több 100ezres a kár amit okoztak, az elhárításukra pedig legalább ennyit költöttem.
Ez az erős rezgőmotoros dolog még valami amit nem próbáltunk de vennem kellene belőle vagy 6ot ami 40k/darab áron kicsit erős beruházás. Szerintem meg tudom építeni. [link] -
Audience
aktív tag
válasz
ViZion #95641 üzenetére
Várj, beadom a menedékkérelmemet valami olyan helyre ahonnan nem adnak ki!
500kH-es kapcsolási frekvenciája van, csak a beszélgetés kedvéért, hogyan lesz ebből hallható tartományban zaj? Ellenben egy sima 78xx ami sokszor szarul van hidegítve és gerjed az miért van rendben?
Nekem nem jó a hallásom, kb a Sokol-on hallgatot Szabad Európa kívánságműsor óta, igen-igen rövidhullámon AM-ben, minden egyformán jól szól... :-D
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion #95594 üzenetére
Megmondom őszintén már nem emlékszem rá, hogy pontosan mennyi volt. Kb.13-14EFt, Aliról Áfával, szállítással. DE! Én legtöbbször válogatok az eladók között, és általában nem a legolcsóbbat veszem meg, ha az eladó értékelése rossz, illetve fizetek a szállításért. Sőt olyanok is vannak, hogy nem pont olyat kapsz, amit hirdetnek. Hamisítják a jó kínait a rossz kínaiak!
Szóval, tuti hozzá lehetne jutni olcsóbban is.
Hogy mire jó? Természetesen nem tudok kiváltani vele egy nagy iparit, de arra, hogy néha szerszámgép és egyéb gépek, használati tárgyak akkujait javítsam vele tökéletes. Nem kell forrfüles cellákat venni, illetve ha bontok valamit (pl. teszt miatt), akkor nem kell kinlódni. 0,2-es nikkel és nikkelezett anyagot még tudok vele hegeszteni, e fölött a leírás ellenére sem, vagy csak nekem nem ment. A kijelző szerint 800A-t tud, hogy ez mennyire valós ki tudja. Biztosan rohadt nagy az áramerősség, mert ha egymás után pontozok 4-5× egy cellát akkor érződik az egész cellatesten hogy meleg lett. Szerintem 8-10 ponthegesztés után simán felmenne 40°C fölé.
A kötést, úgy, hogy fogóval fogom meg a szalagot a 18650-et meg a kezemmel, csak rohadt nagy erővel lehet szétszakítani. A szalag inkább szétszakad a ponoknál.
Érzékeny az anyagokra. Legalábbis nekem pl. egy kínai cellához semmiképpen sem akart "odaragadni" a forrfül. De ez szerintem a cellakupak anyaghibája volt. Nem bántam meg hogy megvettem. -
válasz
ViZion #95530 üzenetére
Anno egy műszaki börzén vettem 6db napelemes mozgás érzékelős falra szerelhető világító testet. 2db-ot elajándékoztam egyik anyósomhoz került a másikat egy barátomnak adtam.5 év elteltével nekem ment tönkre 2db a többi még mindég működik.Az óta vettem már ugyanolyan kinézetűt piacon azok pár hónap után tönkre is mentek...
-
-
válasz
ViZion #95524 üzenetére
Ő azt csinálja ha süt a nap, a napelemecske tölti az akkut és lekapcsolja a ledet. Ha sötét van, bekapcsolja a ledet vagyis a napelem egy fényszenzor is az ic-nek.
Szeintem is olcsóbb ha vszel egy új lámpát, ezt gazdasági TK tényleg megjavítani. 250Ft volt akcióba nálunk nemrég.
Amúgy az ic szokott mindent túlélni, sokkal gyakoribb az akkuhiba, és hogy szétrohad az egész panel meg kontakthiba. -
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #95466 üzenetére
evvan:
EPSON WORKFORCE PRO WF-C879RDTWFC RIPS SZÍNES MFP
EPSON T05B1 PATRON BLACK 86K (EREDETI) 1 db 120 879 Ft
EPSON T05B2 PATRON CYAN 50K (EREDETI) 1 db 138 583 Ft
EPSON T05B3 PATRON MAGENTA 50K (EREDETI) 1 db 138 583 Ft
EPSON T05B4 PATRON YELLOW 50K (EREDETI) 1 db 138 583 Ft
EPSON T6714 MAINTENANCE BOX 86K (EREDETI) 1 db 15 240 Ft
nettó árak. Nem ócó, de sokáig bírja. Nem halk, nem gyors, de nem romlik el. -
válasz
ViZion #95373 üzenetére
Régen ilyen kis PC-ből csináltam magamnak NAS-t [link]
Az mSATA csatlakozóba ment az SSD és az 1db SATA csatiját+táp csatlakozót kivezettem és egy HHD-t dugtam rá.Az meg egy gumi pántos HDD tartóba raktam ami rá volt csavarozva a gépház fedlapjára.Én még szétnéznék az USSF brand kis gépek közt is.A "T"-s végű procik kevesebbet esznek(tudásuk is kevesebb)Pl.: [link] Ez már támogatja a W11-et is (amíg újra nem gondolja az MS)
-
válasz
ViZion #95369 üzenetére
Akkor maradnak azok, amik normál ATX-esek, olyan is van sok.
Ilyesmi FSP-m van, 300W-os. -
-
válasz
ViZion #95365 üzenetére
Pontosan mire fogod használni?
Volt sok ilyen táppal szerelt PC régebben [link] ezeknél nem volt készenléti 5V tehát kikapcsolt PC esetében nem vettek semmit a hálózatból.Ha valami egész évben megy akkor ennek nincs jelentősége.
Régebben szerettem az ITX alaplapokat és több ízben használtam paneltápot én nem voltam igazán kibékülve velük.Volt amelyik nagyon melegedett,volt amelyik ciripelt terhelés hatására és 1-2 példány elég rövid időn belül csak úgy tönkrement.
Thin alaplapokat szerettem csak már azok is kezdenek eltűnni meg már drágák is. [link]
De pl. itt megspórolsz egy "paneltápot" -
válasz
ViZion #95352 üzenetére
Mindent tud, számtasztatúrás a bevitel, programozható, és állandóan megy egy batár nagy kijelző amin időt, programot mindent kijelez. Hatalmas nagy amúgy, sacc. 20 kiló, komplett liba beleférne szerintem
32 literes.
Anno németből hozta haza egy haver, a neje tömören elutasította mert hogy mikrohullámot sugároz, így bánatába eladta nekem 27 éve tizedáron.
Komoly kis trafó van benne és bizony ennyi a standby. Akkor még nem számított.Nálunk is pontosan annyit negy kb. mint nálad. Napi 15-20 percet talán ha összeadom.
Ha bedöglik, bár semmi jelét nem mutatja, én is egy maechanikusat veszek helyette. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #95342 üzenetére
A szilícium alapú töltők elméletileg 87% körül megállnak hatásfokban, ezzel szemben a gallium-nitrid töltők pedig valahol 97% körül teljesítenek. Nyilván nem egy mobil/tablet/pc töltőnél van ennek főleg jelentősége( bár ott sem mindegy!) hanem mondjuk egy elektromos autó töltőnél nagyon nem mindegy, hogy a hálózatból felvett teljesítmény hány százaléka kerül az akkupakkba.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
ViZion #95261 üzenetére
lanyomeknal a suliban nagyon megy ez az ai-val iratunk progit (is), de meg ilyen tok alap egyszeru konzolos java dolgokat is ugy irja meg hogy nem erted, vagy nem azt csinalja amit kellene, nemletezo fuggvenyt hiv stb.
en mondjuk tudok neki segiteni meg elmondom mi miert van mit, hogy kellene stb. de sajnos sok olyan tanulo van akit ez nem erdekel hanem ugy tekint ra mint egy ujabb kotelezoen megtanulando targy vagy egyszeruen nincs aki segitse nincs kitol megkerdezni, meg keresni is nehez arra amit nem tudsz. akkor jonnek ezek az ai megoldasok. a tananyag meg megy tovabb nem varnak sokat ha valaki nem erti, igy marad az ai szerencsetlenkedes.
sok helyen meg mar azt hiszik (hala a franko cikkek ai hatasara) hogy hat minek ide programozo, majd az ai megirja, vagy a programozo megiratja az ai-val aztan megy a csodalkozas hogy ez meg soka lesz.multkor peldul megkerdeztem az ai-t mikor van egy nevnap. es siman ramondta hogy apr valahnyadika, ami nekem nagyon gyanus volt, ezert csak utan aneztem a naptarban es 3 nappal odebb van a valos. ennek mi ertelme?
-
Barret001
addikt
válasz
ViZion #95252 üzenetére
Ha az alapokat tudod,többit megoldja a CHATGPT. [megírja a vezérlő programot neked
]
-
válasz
ViZion #95252 üzenetére
Ezért nem fogok bele én 59 évesen a PIC és társaiba. Először is nem megy már bele 59 évesen fejembe, másodszor annál nemcsak a hardverrel de a szoftverrel is kell kínlódni.
Inkább 10x bonyolultabban megépítem analógba, az megy. Azt átlátom mi mit csinál, melyik tranisztor mikor nyit stb.
Az a logikád hogy adott valamit valaki valamikor már megcsinált, az 50-50%.
Én ennyi év rutinnal úgy kezedek valamihez hogy megálmodom a fejembe a működését, hogy mire kell, mit mikor kell csinálnia az áramkörnek.
Állítom neked hogy a fordított működteéső 3 zónás főtésvezérlésemet senki az égvilágon még meg nem csinálta, úgy ahogy nekem a házhoz és a peifériákhoz van illesztve.
Kb. fél napot törtem rajta a fejem.
És ilyet nem kapsz készen mert bár vannak gyári zónavezérlők, azokba ezek a funkciók nincsenek amik nekem kellettek.
Ha nagyon szorosan vesszük a Te véleményedet akkor tranzisztort is nekem kéne gyártanom, meg ellenállást is de ahhoz nem vehetnék pl. ellenálláshuzalt hisz az már egy késztermék
Viszont akkor a logikád szerint ha valaki pl. házat épít sem vehet kész téglát, nem? Gyártsa le hisz így nem önerős a házépítés!
Summázva, szerinem létjogosult a házi barkács, mégha überbrutál kokánynak is hat a végeredmény. És bár ez magánvéleményem és talán nem is mindenki ért egyet mert ha valami jó, az lehe szép is, de nembaj ha baromi ronda viszont 20 éve működik megbízhatóan.
Itt a házi tyúkolajtó nyitogatóm.
Full nullás költségvetés, a LDR, az összes relé, végállások tranyák stb. valamikor alkatrész kitermelésből valók, 1 darab 4093 Cmos schmitt trigger ami pénzbe került.
A doboza egy Ferrero roche csokidoboz, a motor egy törött autó ablakemelő motorja. Az ellensúly az ajtón egy töröt nyelű kalapács. A madzag orsója egy elromlott és kidobásra ítélt horgászorsó dobja , a táp egy kukázott TP Link router 12V dugasztápja stb.
Jelenleg 9. éve teszi a dolgát kinnt a tyúkol falán hidegbe melegbe szakadó esőbe.
Hogy ronda és kokány? 9 év alatt ez kit érdekelt egyszer is...? A tyúkok sose panaszkodtak hogy nem esztétikus
[link]
Látnád a hobbi napelemes projektemet.
Serencsére az asszony támogatja a hobbimat különben már elvált volna mikor 10x fúrom át a falat, konnktorok mindenhol, a házi barkács inverteremre külön büszke vagyok!!, használati utasítás hogy ha ezt akar használni vagy azt akkor mit kapcsoljon ki vagy be stb.
És garantálom neked hogy mivel magamnak barkácsolom, ez 25 év múlva is működni fog biztonságosan. -
válasz
ViZion #94991 üzenetére
Köszi...! igazán jólesett.
De PIC és társai sajnos nem mennek, meg nem is szeretem.
Valahogy egy analóg nekem megbízhatóbbnak tűnik adott feladatra mint egy több 100ezer tranyós, állandóan órajelen ketyegő processzor.
Analógon tudom hogy működik, látom,
billen a komparátor, erősít a tranyó, töltődik a kondi stb.
Kb. mint a bakelitlemez vagy a kazettás magnó. Forog, látni a működését, szemnek is kellemesés mindig kapcsolatba vagyok a folyamattal, látom hol tart.
Egy CD lemez vagy egy pendrájvról lejátszott mp3 meg steril, élettelen személytelen.
Kb. ugyanezt éltem át csövesről tranzisztorosra váltásnál is csak kisebb mértékben.Aryes, hát igen, néha ezt érzem de kitartok
Bocs a monológért.
-
baly81
aktív tag
válasz
ViZion #94955 üzenetére
Ja! Bocs! Félre értettem!
Annyit tudok a nálam járt eszközről -bár már csak homályosan emlékszem rá- hogy az adó és a vevő egység között volt valami kommunikációs csatorna, ami szerintem kapott valami kódolást is. Ebből gondolom, hogy nemigen tudják, -legalábbis nagymértékben- zavarni egymást. Bár ki tudja! Lehet nálam is azért nem működött, mert amit leírtál, az valós lehet.
Ennek volt egy nagyobb főegysége, kb mint egy fél asztali DVD, meg volt egy kisebb vevő részegysége. Mindkettőből kiállt 1-1 antenna. Talán Tevion vagy Telefunken volt ha jól emlékszem, de egyikre sem vennék mérget! -
baly81
aktív tag
válasz
ViZion #94953 üzenetére
A zavarszűrést meg lehetne oldani. Anno a UPC is tett zavarszűrőt a koax hálózatba, az szerintem itt is működne. Nálam volt egyszer egy kezdetleges Transmitter kölcsönben, de azt én akárhogy állítottam be, a hang mintha elcsúszott volna, a kép még elfogadható volt, bár kissé szellemképes. És ezt akarták adni nekem akkor 35 ezerért. Ne kérdezd milyen frekvenciataetományt tudott, mert már fogalmam sincs.
Én sem hiszem, hogy jó lenne ez a transzmitteres megoldás.
Mondjuk, azt sem tudjuk még, hogy milyen szolgáltató jelét kellene megosztani. Az kicsit segítene talán. Ha lakótelepi / társasházi kiépített koax hálózat, akkor nem igazán működik a dolog... -
-
-
-
válasz
ViZion #94848 üzenetére
Nem hiszem, hogy bárki panaszt tenne egy A3-as "TOJÁS VAN ELADÓ" ragasztmány miatt
. Lehet meg is van hozzá az anyag
-
-
válasz
ViZion #94841 üzenetére
Kéne pontosan a leendő rendszer fogyasztása.
Nem a ledes refi a fő fogyasztó, pl.egy 30W refi napi 1 órába az 30wh, a wifi modul meg napi 24 órába pl. 8W az meg 192wh. Ugye milyen durva tud lenni egy icipici fogyasztó is ha nonstop megy?
Ha a példa rendszernél maradok, 48 óra redundanciával kellene egy 12v/40Ah akku, 70wP napelem és egy normális picike 6-8A-es MPPT töltésvezérlő.
Ez így eléggé horror összegre viszi fel a projektedet.
Ha hosszan tervezel, litium akkupakk, 140wP panel és 15A MPPT.
Ha elég ez 1 nap redundacia, azaz csak 1 felhős-borult északát kell átvészelni akkor az akku lehet a fele.
De ez sem garantálja hogy egész télen működni fog, ahhoz durva napelem mennyiség kell.
Nálam 1900Wp panel van a háztatőn, ebből a majdnem 2 kilowattból télen borult időbe 40-50W jön le, azaz nulla.
Meg még hozzá olyan wireless modul ami bírja a hideget-meleget kültéren +wifi yagi.Maradnék a vezeték mellett, az ennek töredéke árban, 100x egyszerűbb és sokkal megbízhatóbb.
-
válasz
ViZion #94838 üzenetére
Én akkuval oldanám meg, ehhez kéne tudni pontosan az egész cuccos állandó fogyasztását, ehhez kellene méretezni.
Lehet napelemezni is, jó ötlet.Wireless, pont egy olyan bodegába üldögélek és internetezek ahol az AP tőlem 55 méterre van és ráadásul egy grafitos hungarocellel szigetelt épületbe.
2-3 a wifi térerő, vettem egy használt wireless yagit 5000 forintért és ezzel megoldva.Következő opció, simes modem, megcsörgeted és kapcsolja a világítást. Itt így működik 3 kapuvezérlés is a melóhelyemen.
Hátránya, +pénz fenntartani.Én a wifi antenna mellett maradnék.
Ha ki lehet húzni azt a 80 méter vezetéket, az a legstabilabb megoldás.
Egy 230 voltos ledes fényvetőnek elég 3*0,75-ös vezeték, a vezérlés meg bennt a házba és azzal kepcsolgatod amivel akarod, valami távolról elérhető smarthome cuccal. -
válasz
ViZion #94805 üzenetére
Közben sztornóztam a vételt: kiderült, az eladó nem eredeti Dell töltőt árul, hanem egy JUNOON műremeket, amit amazonon eléggé lehúznak a hulladék minősége (=szép kis rövidzárral meghal pár hónap enyhe használat után, v egyenesen nem is kompatibilis a speckókban leírt modellel).
Kolléga #94801-ben linkelt modellje lesz a megoldás
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #94754 üzenetére
Saeco-Philips automata kávégép, egy 1900 W-os bojler be-ki kapcsolásos hőfokszabályzása triac használatával, ekkora hűtőbordát és zavarszűrőket igényel:
Krups automata kávégép, 1450 W-os bojler egy triac és relé segítségével kapcsolgatva:
A processzor által vezérelt triac végzi a nullátmenetes bekapcsolást, majd a relé szinte rögtön áthidalja, így a triac már nem melegszik (nincs ideje), nem kell hűtőborda. Zavart sem termel. Viszont a relé sem ég be, mert a triac végezte a bekapcsolást, így egymást támogatják.
Továbbá a nullátmeneti kapcsolás a fűtőbetétet is kíméli vagy épp a hálózatot is a rángatástól, de ez érvényes a fentire is.
-
daninet
veterán
válasz
ViZion #94754 üzenetére
Annó mikor indukciós főzőlapot vettem direkt olyat kerestem ami PWM-es. Spórolnak nagyjából fél dollárt a gyártáson a relés módszerrel (nagy tételben) . Árban persze van vagy 50k különbség mikor megveszed mert az már "prémium" lol
Ugyanez igaz a mikrókra is. 50k+ egy olyan mikró ami nem bang-bang módszerrel süt hanem pwm-el szabályzott. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #94742 üzenetére
Kíváncsian várom a fejleményeket
Na igen sajna a gornje is "lecsúszott" amióta kínai kézben van
hanyag tervezés, hígfos alkatrészek... De a többi se jobb nyugi, a kedvencem a "kattogtatós" tűzhelyek, semmilyen visszacsatolás nincs, csak egy relével a hálózati feszt kapcsolgatja a fűtőszálakra... 1 fokozaton 7-9 mp.ént 1x,
9- es fokozaton meg mondjuk 2 mp.ént 1x.
A fillérbaszás netovábbja.bár működni működnek... szóval...
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #94645 üzenetére
Van 4 "lábú" változat is, ezzel heftelni sem kell.
-
-
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #94643 üzenetére
Omron G5LE , a felesleges lábát meg le kell nyesni.
-
válasz
ViZion #94640 üzenetére
Este 20 óra után megnézem neked, van vagy 10 darab 40A relé de hogy ilyen-e a bekötése arra nem emlékszek.
Egy jakuzzit javítottam 4-5 éve és olcsóbb volt 12 darabos bliszterbe Ebayról mint itthon 2 darab úgyhogy valahol kell lennie 10 darabnak.
Amúgy szó nélkül kiváltanám egy ilyennel, még a 39ohm/10nF snubber tag se kell ha csak a fűtőszálat kapcsolja, az ohmos.
kéttucat ilyet építettem kb, még működnek. 16A triak bőven elég.
-
-
-
demars
addikt
válasz
ViZion #94422 üzenetére
FI relé után FI relét nem kötünk!
Ha van vezérelt óra, arra kell kötni:
1Fázisú FI relé + 2P kismegszakító
vagy
RCBO (ez hiba áramra és túláramra is leold)Külön áramkör kell neki (teljesítményt figyelembe véve 1,5 vagy 2,5 réz vezeték, későbbi bövités miatt javasolt a 2,5 mm2)
Röviden ennyi.
-
dave0825
őstag
válasz
ViZion #94052 üzenetére
Ez a doboz csatlakozóinak lábkiosztása:
Ez pedig a dobozban van:
J1 a kimenet, ami egyből a futó csatlakozójára megy, J2 a bemenet, ami a hátsó lámpáról jön leginkább (máshonnan is jönnek be vezetékek, de amivel a gond van, a felesleges 7V, az a hátsó lámpáról, ugye az a féklámpa), a J3 a táp, a J4 nem tudjuk mi, 3 vékony vezeték megy a kocsi felé.
Amit megtudtam ma, hogy akkor van csak 7V a féklámpa és a test lábal között, ha világítás kapcsolunk, teljesen alapállásban (se fék, se világítás, se index, semmi) 4.33V van. Visszanéztem a hátsó lámpáig, ott nincs gond.
Ha a doboz bemenetét lehúzom, tehát az autó felől semmi nincs egyáltalán a dobozig, akkor is megvan a 4.33V, tehát nem az autó felőli résszel lesz baj (zárlat, vezeték összeérve, ilyesmi), hanem a dobozzal.
Ötlet, mit érdemes mérnem? Ma még pár órát tudok vele foglalkozni. -
Tamy
őstag
válasz
ViZion #94045 üzenetére
Ha jól értem azt írja, hogy alapállapotban (fékezés nélkül) van 7 V, fékezéskor megvan a 12. Tehát inkább az a kérdés, hogy honnan kerül oda? Terhelés nélkül se illik összeszedni neki. Lehet, hogy valahol már rossz a vezeték szigetelése, és gyengén összeér valamivel, amin alapból ott a 12 V? De valószínűleg az van, amit tordaitibi ír, hogy a kontroll miatt van.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ViZion #93986 üzenetére
Másik topikban meg UTP kábelekkel kapcsolatban ment a mérgelődés a rezezett alu kábelek miatt, hogy papíron akár jó is lehetne, valójában meg senkinek semmilyen körülmények között nem ajánlott, mert ha sikerül is hiba nélkül fixen telepíteni, hosszútávon akkor is probléma lesz vele.
-
-
válasz
ViZion #93930 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, de nem érdekel. Már régen megdőlt az az elmélet, hogy a LED vakít, és nem látsz vele. Normálisat kell venni, nem a piacos 3 forintos kínai vackokat. Osram úgy gondolom elég jó. Rendőr sohasem vett ki miatta a forgalomból, pedig az előző autóm egy F Astra volt, amitől eléggé életidegen a LED...
-
mezis
félisten
válasz
ViZion #93930 üzenetére
Saját magát fűti a LED. A wolfram szálas izzónál a lápatestnek kellett kibírni a nagy teljesítményű, hőleadású izzó fűtését.
A LED-es fényforrások ugyan sokkal kevesebb hőt termelnek, de kicsi, zárt búrában hamar pusztulhatnak. A minél nagyobb fénykibocsájtás miatt csúcsra vannak járatva.
Első LED-es cserém: helyzetjelző izzó, azonos búrában a fényszóró izzóval. Talán egy óráig bírta mindössze. (Dacia 1310. 20 évvel ezelőtt?)
-
smithsys
aktív tag
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ViZion #93897 üzenetére
Nem lehet külső feszültséggel vezérelni, csak potmétert szabad rákötni. Az csak egy szokványos triac dimmer, ehhez hasonló belsőt lehetne elképzelni:
https://www.google.com/images?q=triac+dimmer+schematic
Potméterrel együtt is kapható:
https://www.aliexpress.com/item/1005006087307853.html
https://www.aliexpress.com/item/1005004698496367.htmlIlyen típusú dimmer leválasztott vezérlésére opto LDR megoldást láttam:
-
törölt tag
válasz
ViZion #93885 üzenetére
Lakásvilágításhoz oled? Nem mondom
A jelenlegi rgb ledszalagom, sokadszor mondom, nem háromszínű ledekkel van szerelve, hanem egyszínű ledekkel. Egymás után váltogatva őket a szalagon, de egyszínűek. Sima smd 2835 méretű ledek. És nem miliméterekre, hanem ~2cm-re vannak egymástól.
Na ezt nem akarom, mert rohadtúl nem lehet velük színt kikeverni.
A lila szín itt egy világító piros, mellette 2cm-re a zöld nem világít, majd még 2cm-re a kék igen, majd 2cm-re a piros ismét és így tovább.
Ezt egy szaros diffúzor nem fogja megoldani.Normális rgb vagy rgbw ledes szalagot kell vennem. De már találtam helyet ahol tudok venni.
Dr. Szilikát által javasolt 5050 méretű ledekkel szerelt szalag fog kelleni. Azok tényleg háromszínű ledek.
Nem pedig különböző egyszínűek egymástól centiméterekre felforrasztva a szalagra. -
-
válasz
ViZion #93734 üzenetére
4TB SSD-t én sem akárhonnan rendelnék, de az ilyen pár száz/pár ezer Ft-os dolgokkal (amik azért elektronikai alkatrészeknél gyakoribb árak) nekem az a tapasztalat, hogy ha baja van, szó nélkül adják vissza a pénzt (igaz, én ebay-t használok, ha az számít).
Átverni meg itthoni eladó többet vert át, mint kínaiak. Ettől függetlenül nem nagyon veszek 10k-nál drágább cuccot Kínából.Hazai normális eladónál. Csak ha nem azt fogsz ki...
-
Tamy
őstag
válasz
ViZion #93522 üzenetére
A levelek szinkronizálása beállítható szerintem a gyári alkalmazásban is. Igaz én a jóval nagyobb tudású Aqua Mail-t használom, abban biztosan. Mivel nagyrészt gép előtt ülök, ha meg nem, akkor általában nem akarom, hogy zargasson, ezért nekem totál kézire van állítva az ellenőrzés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konteó topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- Apple MacBook
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Formula-1
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest