- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- LTE frekvenciák
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- iGO Primo
- iPhone topik
- Mobil flották
- Galaxy Buds Core nevű fülesen dolgozik a Samsung
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi94
tag
válasz
Kernel #56298 üzenetére
A referenciát értem, hogy mindig 11,2 lesz, de ezt csak a sönt jobb oldalán meg az opa kimenetén tudom mérni.De a 11,2 a sönt előtti részhez mérve már nem 11,2 lesz, hanem eltolódik a söntön eső feszültséggel.Ezért a komparátor nem egy fix értéket hasonlít össze egy változóval, hanem két változó értéket.Legalábbis, nekem ez jött át a rajzról.
Engem közben megkevert az is, hogy TL431 referencia IC-t akarok használni hozzá műveleti erősítő helyett. Az már úgy egy kicsit más jellegű tészta, de szerintem úgy kapja majd a tápot, ahogy a cseh kolléga kieszelte.
-
bebe159
aktív tag
válasz
Kernel #56233 üzenetére
Megnéztem, 7-12 volt (de amit külön szabályoznék, a nagyobb venti az megy 5 volton elvileg). Szóval 5-ről nem indul, de az azt is jelenti, hogy nem is forog ha visszakapcsolom beindítás után? Van egy olyan ventim, ami a házban lévő szabályzóval nem indul el, de magasabbról igen, ha utána visszaveszem akkor is forog.
-
bebe159
aktív tag
válasz
Kernel #56193 üzenetére
Rendben, akkor veszek három ilyet, egy fogja a 3 kicsi ventit vinni, egy a 12-est és még marad egy ha kell valamire.
De hogyan tudom majd tekergetni, írtad, hogy ki lehet vezetni a szabályzást, azt hogyan kellene csinálni?
Valamint az a kapcsoló jó lenne led szalag kapcsolgatására is? Ha igen, ahhoz kellene valami még, vagy csak a kapcsoló maga elég? -
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #56125 üzenetére
Akkor továbbra is csak a LM358 a cserés nem, aztán jó lesz újra a panel nem? Mert akkor azt ma megveszem és cserélem.
Illetve akkor, lehetséges lenne, hogy az én panelomon lévő 22k-s ellenállás látja el a ledeket? Csak mert, amit korábban jelöltem ezen a 22k-s ellenállás a led pozitív ágán át halad. Bár ahogy látom ez alapján a fotó alapján a két 22k ellenállás sorba kötve van, az már 44k.
Nem annyira világos ez nekem.
-
kmisi99
addikt
válasz
Kernel #56108 üzenetére
Valóban 2,2k, viszont én az összes ellenállást csekkoltam, és az én panelemen nincs 2,2k. Itt ott van is 1-2 apróbb eltérés.
Felírtam, az összes ellenállás alá a rájuk írt számokat. Mindet megnéztem, egyik se volt 2k közelében. a 22k-s volt az egyetlen aminél a zárlat kereső és a led + ága besípolt, persze lehet csak nem nyomtam oda jól. -
Sokimm
senior tag
válasz
Kernel #56095 üzenetére
Oh köszönöm! (a stabkocka csak mint áramforrás gondoltam, majd valami darlingtonnal kapcsolgatnák... (de elvetem eleve ezt az ötletet, nem akarok új utakat járni, elég nekem más lábnyoma
))
Más: Szervó motorokhoz enkódert (3 fázisú) hol lehet normális áron szerezni szerintetek?
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Kernel #56036 üzenetére
Ezzel kapcsolatban lenne egy dolog, ami nekem sem világos. Tehát, ha a táp kimenetén beállítok 12V-ot és 1A áramkorlátot, akkor ha 1A-nél nagyobb áramot igénylő fogyasztóval terhelem le, miért kezdi a feszültséget ejteni? Én úgy képzeltem, hogy tartani fogja a beállított értékeket.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #56036 üzenetére
NiMh cellás, de ahogy nézegettem árakat csere annyiba kerülne, mintha új gépet vennék.
Vagy tudsz olcsón cellát?Más
Van egy duál g.pickup sorom, amit 26AWG árnyékolt 0.16-os vezeték van, elég jó fajta.
Ilyet hol vehető, mert amit láttam és van az nem az igazi (értem ezalatt, hogy csupaszítás után réz szálak hajlamosak eltörni, pedig nincs megsérve sem). -
Barret001
addikt
válasz
Kernel #56023 üzenetére
Leírom hogy csinálom. Van az a 3A-es step down konverter tudod! Avval töltök.
Kb 5v-ot állítok be kimenő feszültségnek.(ez kapacitásfüggő) A töltőáram így kb 0,6C lesz induláskor. Csak ennyi,mert 5V.Van beépítve egy feszültségmérő. Mikor a cellafeszültség eléri a 4,2V-ot,kész is van.
Tudom hogy itt még nincs feltöltve teljesen,de nem akarom hamar tönkretenni a cellát.
És a cellák még langyosak sem lesznek.
Amúgy az a belinkelt áramkör nem líthium töltő,hanem egy síma step-down konverter...
Más kérdés hogy fel lehet vele tölteni egy líthiumos akksit.12,6V-ra is használom más fesz beállítással.
-
Barret001
addikt
válasz
Kernel #56019 üzenetére
Gyári líthium töltőre hogy mérsz rá terhelés nélkül hogy 4,2V-ot ad le?
Egy normális töltő el sem indul addig,amíg rá nem csatlakozik az akksi.
És még akkor is csak tesztel,utána indul el,ha a kapocsfeszültség meghaladja a beállított értéket.
Ebből tudja hogy érdemes-e töltenie.(halott akksi) -
Barret001
addikt
válasz
Kernel #56019 üzenetére
Amíg nem léped túl az előírt ampert,nem MEHET fel a feszültsége! (felvett amper)
Autó generátorok 70-80A-t tudnak! Mérjél már rá közvetlen indítózás után hogy mit vesz fel az akksi
A lítium sem külömb ilyen tekintetben,söt! Hogy tudod megnyomni 3-4C-vel ha 4,2v-od van? Sehogy... -
-
adatfalo
senior tag
válasz
Kernel #55980 üzenetére
Köszi szépen, átböngészem időm engedtével, viszont akkor a második képen látható módon megoldható a lebegtetés és a töltés is egyszerre, teszem azt, ha csak egy kis energiaigényű mikrokontrollert kéne töltenie (prototípusként mondjuk egy 3.3V-os arduino-t) akkor annyit az indukciós töltő is tud.
-
bizi990
senior tag
válasz
Kernel #55919 üzenetére
Köszi a választ!
Párhuzamos kötést a kinézett áramgenerátorhoz való igazítás miatt gondoltam, de igazad van, egy hibája hazavághatja a többit is.
30 V felett már szoktak engedményt tenni, mert sok soros LED-nél kisebb a hőmegfutás mértéke / esélye. Főleg, ha nincs is maximumra kihajtva. Tehát ilyenkor már szóba jöhet áramgenerátor helyett a stabil feszültség, ahol az áramot már felmelegedett állapotban célszerű beállítani véglegesre, amikor elvileg már nem nő tovább.
Ezt nem teljesen értem. Áramot egy potméterrel kellene beállítani?
Azt nem tudom melyik a jobb, esetleg olcsóbb megoldás. Rákerestem a dimmelhető feszgenerátorokra és gyakorlatilag drágábbak, mint az áramgenerátoros 60W körüli teljesítményben. -
Balázs1621
senior tag
válasz
Kernel #55878 üzenetére
Köszi a gyors segítséget! Nem tudsz egy magyar oldalt, vagy valami lehetőséget, hogy ne kintről keljen ezeket megrendelnem? Egy hónap lenne mire megjönne és nagyon sürgős lenne a dolog... 12V-ról lesz üzemeltetve a rendszer!
Ez a szenzor megfelelő nem?
[link] Műtrágyát kell érzékelnie.
-
-
jozsi252
veterán
válasz
Kernel #55830 üzenetére
Na közbe szét is szedtem és rámértem, bár csak egy ilyennel tudtam rámérni, ez nagyjából azért pontos. 8.83V-ot mértem. 9V-os elemnél gondolom ez jó kevés mi?
9V-os elemet nem használok, így nem vagyok vele tisztában hogy mikortól számít merültnek, de mivel a névleges fesz alatt van "jóval" így gondolom ez kuka.
-
crissprivat
senior tag
válasz
Kernel #55811 üzenetére
Metrahit-nél is két biztosíték van. Szóval a 12,5 jelzés az amper lesz a kis biztosítéknál? Nem hiszem,mert akkor minek oda a 16A-es?
A 10A kábeldugasznál van a 16A védelem,a 300mA dugasznál meg a kis biztosíték. De az hány A-es lehet,mert 12,5A tuti nem,mert az értelmetlen. Az enyém más,mint amit linkeltél. Még mindig nem értem,sajnálom
Használhatom ezt a biztosítékot,amím nem veszek bele valót,vagy inkább nem? Nem akarom elrontani a voltcraftot. -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #55774 üzenetére
Szevasz
Köszi az infót!
Eredetileg LM324-el terveztem volna, de mivel időközben átterveztem, rájöttem, hogy elég csak két kapu a három helyett, ezért váltottam, sajnos mint már tapasztaltam, rosszra.Az LM386 meg sem fordult a fejemben, mert arra úgy emlékeztem mint kis teljesítményű végerősítő, nem mint op amp, de köszi a tippet.
Üdv.
-
PHM
addikt
válasz
Kernel #55795 üzenetére
"Viszont 1,25 V semmi, 240 Ω esetén U2 /R = 0,0065 W mindössze."
Szentigaz, ebbe bele sem gondoltam hirtelenjében.
Viszont van a dologban némi ellentmondás:
- Ha az a bizonyos ellenállás 240 ohmos, a túlterheléséhez az
LM317 hibája, vagy a közös láb forrasztásának kontakthibája kellett.
- Ha az LM317 áramgenerátorként volt bekötve, (Ni-Cd töltőnél ez életszerűbb)
akkor meg az ellenállás értéke nem valószínű, hogy 240 ohm lett volna.
Ez esetben lehetséges az ellenállás melegedése.
A dolgot a tényleges kapcsolás átvizsgálásával lehetne eldönteni.(#55796) xxxjjjkkk: Konkrétan miben van, mire szolgál
és mekkora kapacitású az akkupakk? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #55782 üzenetére
Mit kűzdöttem, mire rájöttem erre.
Azóta csak kiforrasztva mérem.Ha már témánál vagyunk.
Vezérlőpaneleken a szünetmentes táp(ni-cd 1,3Ah) töltését, sima lm317 el szokták megoldani.
Olyan 10 év magasságában, előfordul, hogy az r2 "megég", befeketedik stb. Következtetek csak, de gondolom én megváltozik az ellenállás, és már csak ilyen 9-10volt lesz a vége.
Ugyan nem volt alkalmam hazavinni, rámérni de gondolom ez az ok.
Mitől lehet? Ilyen szép fekete ellenállást akkor látni, mikor a 48 as panelra 80VDC-t tett a megfontolt gyártó.
317nek bírni kéne nem? -
válasz
Kernel #55731 üzenetére
Gondolkodtam lithium átalakításon is, de a forrfüles cellák drágák, a simára pedig nem lehet normál módon forrasztani, azt csak elemtartóba tudnám tenni, 2x2db módon. Épp elférne. Ahhoz kell egy 4S modul a 4 cella miatt. Egy ilyen CC/CV modult rendeltem, laptoptápot veszek olcsón. Más kellene?
A 18650 méretű celláknál van különbség a sima végű, és az elem formájú (pozitív oldalon pici csap) cellák között hosszban?
Nem tudom, megéri-e a lithium átalakítás. Elég-e a sima cella, vagy kell high drain verzió. Te milyen cellákkal dolgoztál?
-
válasz
Kernel #55729 üzenetére
Akkor számoljunk azzal, hogy 12 voltos géppé alakítom, az plusz kettő cella. 14 dollár körül mozog egy ilyen pakk (10 cella), elvileg 1800mA a cellák kapacitása. Minden sorba van kötve. Ehhez milyen feszültségű töltő kellene? Maradjunk a kímélő töltésnél, és egyszerű "áramgenerátoros" megoldásnál, amit rajta lehet hagyni a pakkon.
Egy másik kérdés: érdemes-e minden töltés előtt "kisütni" a csomagot? Ha igen, milyen feszültségig?
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #55699 üzenetére
A nyílthurkúság kissé vitatható. Talltam rajzot, aiben a visszacsatoló ágban található opamp kicsit másképp van kötve.
A bemenetet pedig én elég profinak találom. Ténylegesen szimmetrikus táp esetében, az áramtükrös áramgenerátorokkal, a dupla FETtel, ami komoly gyártónál nem 2 alkatrész, hanem a szilíciumszeletből egyszerre kivágott 2 chip.
Így keresgélni esetleg a tápnál és a Q5 és Q6 körül kezdeném, hogy kiderüljön: megvannak-e a szimmetria feltételei.Vagy valamit rosszul magyarázok?
Itt a rajz is:
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
Kernel #55675 üzenetére
Ez nagyon hasznos hozzászólás volt, köszönöm!
Csillogósra néztem a szemem, de nem találtam hibát a panelon. Tök egyformán van beültetve mind a két oldal.
Kiforrasztottam a 2N5566-ot, a tranzisztor teszter elsőre felismerte, szóval nem tűnik zárlatosnak (a multiméter dióda teszterével is nagyon hasonló értékeket mutatott a két FET). Ha leválasztom a jelútból a FET gate-jét, akkor eltűnik a DC, tehát nem az őt megelőző ellenállásokon keresztül kerül a bemenetre. (a Gate-en ezután is mérhető marad.) Ezen csatorna emitter ellenállásain is van kb. 1,5V többletfeszültség. Ha az ellenállás két sarkára mérek, akkor az általam beállított "nyugalmi feszültség" van jelen, de ha GND-hez képest, akkor +1,5V.
Próbáltam a másik oldalhoz viszonyítani, és az alapján megtalálni a hibát, de a hibás oldalon minden feszültség el van mászva a jó oldalhoz képest. A BC547 és 557-eseket beforrasztás előtt mind átmértem, akkor nem volt gond.Nekem is gerjedés volt az első gondolatom, és raktam is egy kis kerámia kondit a táplábak közé, de nem változott a helyzet. Sőt, a DC ugyan úgy megmaradt mind a kimeneten, mind a bemeneten.
-
draco31
veterán
válasz
Kernel #55630 üzenetére
Pontosabban az a történet, hogy 4db TV van náluk, a másik három sima TV, ez az egy ami PC monitor, és van benne TV tuner is. Így ennek földelős a dugasza, a másik három pedig csak sima villás. Monitor módban semmi gond nincs, de ha TV-ként használja, akkor 5-6 perc után elkezd csíkozni, stb. A kábeles is azt mondta, hogy földhurok van, de tenni már nem nagyon tett semmit.
A másik három Tv-n hibátlan a kép, ha cserélgetve vannak az eszközök, akkor is, mindig csak a monitoros tv-n van a gubanc pár perc múlva, gondolom mire feltöltődik. -
puhakex
tag
válasz
Kernel #55606 üzenetére
Én csak ezt találtam róla:
http://siva.bgk.uni-obuda.hu/jegyzetek/Mechatronikai_alapismeretek/PLA/pla_fpla-1.pdfItt ezt írják:
"A PLA eszközök már a gyártónál, előre felprogramozott áramkörök
(természetesen a megrendelő igénye és specifikálása alapján. Az egész
programozás, ún. maszkolással történik)"Tehát ha rendelek egyet valahonnan, akkor csak egy üres ROM-ot kapok?
Ha nincs meg valahol a ROM tartalma, akkor gyakorlatilag, hagyhatom is az egészet a bánatba?
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Kernel #55548 üzenetére
Érthető.
Akkor tehát az egésznek az lehet az oka, hogy a csillagpontos központi rendszerben van egy bizonyos feszültség, ami más, mint a villamos hálózati 0. Valószínűleg, mivel szikrázik csatlakoztatáskor, sőt, érezhetően csíp is. És ez igaz a földeletlen villásdugó esetén is (különösen, mivel az ehhez a tévéhez és a hangfalhoz használt a fali dugalj eleve földeletlen)És mivel a régi tévé esetén a saját hangszórója készenlétben és bekapcsolva is a hálózat része volt, valamint az új tévébe bedugott jack-dugón keresztül az új hangfal is a hálózat része lett, ezért jelentkezik. Magyarul az antennakábelt ha kihúzom a tévéből, és elhallgat a hangfal, illetve ha helyette kihúzom a hangfalat, akkor megjelenik a tévé hangszóróján a búgás, akkor erről lehet szó, és akkor jöhet a leválasztó.
Ez a leválasztó egyébként nem rontja a jelminőséget?
-
mzso
veterán
válasz
Kernel #55514 üzenetére
Lehet... De a fotón csak nagy szálak látszódnak, a nagyon kicsik nem. Nagyítóval meg nem tudok fotózni
De alig ha nem igazatok van. Mintha egy kis takarítás után kevesebb lenne. Meg nem úgy tűnik, hogy csillogna is valamelyik.
A forrasztások az USB csatlakozónál szerinted jók?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #55465 üzenetére
Korábbihoz még hozzáfűzném, ami azóta jutott eszembe, a teljesebb kép kedvéért:
– Egy rendes labortáp követelménye a galvanikus elválasztás a hálózattól, kettős táp esetén egymástól is. Előbbi életvédelmi szempontból, utóbbi a független felhasználhatóság miatt.
A földeléses dugóval szerelt téglatápokban a hálózati védőföld össze van kötve a kimeneti GND-vel. Ettől még használható ugyan, csak erre mindig gondolni kell, hogy jobb esetben csak földhurok, rosszabb esetben zárlat is lehet belőle, ha véletlenül különböző potenciálokat hidal át. Az áramütés lehetőségét is illik ilyenkor megemlíteni, erre odafigyelni.
– A step down konverterek kimenetén kisebb-nagyobb puffer van, aminek rövidre zárása szikrával, pillanatnyi túlárammal is jár, ezért az ampermérős záráshoz célszerűbb előbb áramtalanítani, utána bekapcsolni. A rövid túláram a kondenzátort és a söntöt érinti csak, egyéb alkatrészekre nem káros. Ezekre sem túlzottan, de azért a nagyobbik konverter 2000 μF kapacitását már nem olyan jó csattogtatni.
Az igazi labortáp nem tárol energiát a kimenetén, így rövid időre sem tud a beállított CC-korlátnál nagyobb áramot leadni, ami a terhelés védelme szempontjából sem közömbös. Ezt viszont lineáris, disszipatív szabályzóval lehet a legjobban megoldani, tehát ez a másik különbség, a step down áramkörhöz képest.
– Li-ion akkunál a töltőáram tizedét említettem a végállásnál, de konkrétabban a C/10 értéket kell figyelni, hogy mikor esik alá (tehát akkor is, ha nem 1C töltőáramot választok). Ezért is jobb erre a célra egy digitális kijelző, amin jobban követhető a folyamat, mint a panelon lévő C/10 LED időnkénti figyelése, amiből nem lehet még saccolni sem, hogy kb. mennyi van még hátra. Vagy, amikor a közelítés miatt már le is vehető, mivel ez amúgy sem egy kőbe vésett érték.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Eladó Toshiba 65" 4k HDR ANDROID smart tv.
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Samsung Galaxy S24 FE 8/128GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest