Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pörp
senior tag
válasz
Kernel
üzenetére
Ennek a szürke kábelnek a keresztmetszete úgy néz ki, hogy a közepén van egy vezeték, amin van egy átlátszó szigetelés, utána ezt a szigetelést körülveszi egy újabb vezetékréteg és végül azon van a külső szürke borítás, de mindez vagy 2mm vastag ha van. Azt nem tudom, hogy a középső vezetéket és az árnyékolót (ha az) melyiket hova kellene forrasztani erre a dugóra?
-
Pörp
senior tag
Hi!
Van egy TP-Link WR1043-as routerem, de amikor szétszedtem, belül a kis szürke wifi kábelek kijöttek/leszakadtak a wifi antenna csatlakozókról. Így néz ki belülről: link eredetileg. Annyit megtudtam, hogy ezek a szürke kábelek árnyékoltak, pigtail kábelek. Meg tudom ezeket blankolni otthon? Vagy jobb ha veszek 3db új csatlakozót, amibe bele van forrasztva a kábel? Akkor meg a nyákra kellene visszaforrasztani... Esetleg van valaki, aki ilyesmi szervizelést vállalna?

-
Batman2
addikt
A következő kis kapcsolással van egy kis problémám:

A feladata az lenne, hogy egy vasút modell terepasztalon egy mechanikai elem nyitott vagy zárt állására változtassa a LED fényt, piros és zöld között.
A nechanikai elem (egy váltó) a föld pontra van kapcsolva, tehát földeli, vagy sem a bemenetet.Az eredmény: a zöld és a piros is világít egyszerre, bár van némi fényerő különbség, a bemenettől függően.
A második felhúzó ellenállást 4,7kohm-ról 1,8kohm-ra változtattam, ekkor a zöld fénye már határozottabb lett, de a piros még mindíg nem alszik el eléggé, mikor kellene neki.Az NP-es tranyóra a LED azért így lett bekötve, mert a jelző, amit hajtani akarok egyik pólusa közösített, ami a benne levő LED-ek pozitív lába, így csak a földelésük jöhet szóba, ha külön-külön akarom üzemeltetni a két fényt.
Mit csináljak másképp, hogy jó legyen ?

Üdv.
-
szabifotos
senior tag
Gondoltam, hogy nem függ ezen adatoktól,csak a teljesség kedvéért részleteztem..

Ezzel a töltővel tölteném őket, amíg a normális feszültséget el nem érik, utána Nitecore töltővel használnám majd..
De mivel csak kb. 4db akku van ilyen feszültségszinten, lehet, hogy hanyagolom. Maradt így is bőven használható darab. Összesen 10 akksit bontottam.
Köszönöm a válaszod. -
sörösló
aktív tag
válasz
Kernel
üzenetére
Láttam már 3x6A-es aljzatot is. Olvadóbiztosítót már évszázadok óta (20-21-ik
) nem szerel áramszolgáltató! Ha te a bejövő 10 A szerződött terhelésedet szét óhajtod háromfelé osztani, akkor kérhetsz 2x2A, meg egyszer 6A-es kismegszakítót. Hülyeség ugyan, de az áramszolgáltató "szolgáltat". Ha neked ez kell, akor nesze neked, azt csinálsz vele, amit akarsz.Amikor a kunyhót építettem, én is rövidrezártam a bejövő 10A-es kismegszakítót, mert a betonkeverő egyfázisú motorjának az áramreléje 52A-nál kapcsolt volna be! A hálózat persze nem tudott ennyit, ezért kézzel forgat, aztán amper be! Utána már persze nem lehetett megölni se.
Ma már ez nem járható, a legkisebb plombasérülés is kb. 200 rugó bünti még akkor is ha Te jelented be!
-
Kernel
nagyúr
válasz
sörösló
üzenetére
A falusi házánál van a villanyóra dobozban 380-as csatlakozó, amiben 4 lyuk van.
Amikor már felszerelnek egy ilyen csatlakozót, nyilván valamilyen céljuk volt vele (betonkeverő stb.), bizonyára adtak neki ampert is, akár olvadóbiztosíték formájában, noha ez már csak találgatás.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Kernel
üzenetére
"Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.
De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan."
Na akkor vegyük sorba.
A kondenzátoros segédfázisos trükk működik kb 800 W teljesítményig, ha nincs számottevő indulóterhelés. Működik ipari varrógépek motorjánál, ahol először terhelés nélkül üresen felpörög a motor, amire utólag egy mechanikus kuplunggal adják a terhelést.
Elképzelhető, hogy egy 3 kW-os motort be lehet indítani különféle trükkökkel, de ez sok mindentől függ. Ha frekvenciaváltóról indítod, akkor behatárolhatod az indulóáramot. Legfeljebb lassabban pörög fel. De ha a terhelés rajta van, akkor vajon elegendő a névleges áram az induláshoz? Másik kérdés a terhelhetőség. Bírja-e a hálózat tarósan a terhelt motor áramát?
Említi a kolléga a szomszéd 4.5 kW-os motorját. ??? Nem ismerem pontosan a helyi viszonyokat, de erre felvontam a szemöldököm.
Más a dolog mondjuk egy körfűrész és egy hidraulika terhelése esetén. A körfűrészt felpörgetjük, aztán ha nem bírja, akkor kitépjük a beszorult anyagot és ha újra felpörgött, akkor "iscso raz" (próbáljuk újra) ahogy az ukrán kolléga mondaná...
Valóban igaz amit JimTronic kolléga említett, hogy 32A-ig ingyenes a bővítés (ha bírja a hálózat). No de ha ezt a 32 A-t próbálod háromfelé osztani, érdekes dilemma.
16+10+6 A? Vagy legyen 3x10A ? Vesztettél 2 A-t . Gondosan kell a dugaljakat tervezni, hogy ne jusson egy fázisra a mikró, a kávéfőző, meg a teavízmelegítő készülék.Marad 3x10A. Az áramszolgáltató olyan kismegszakítókat szerel be, amik inkább B mint C karakterisztikájúak. Amikor pár % túllépésed van a névlegeshez képest, a kismegszakító azonnal leold. Végül is jogos, ha egyszer 3x10A-t szerződtél, akkor ne akarjál 3x20A-t még pár másodpercre se!
Na és akkor próbáld meg erről a hálózatról beindítani a 3 kW-os motorodat akár terhelés nélkül is.
Mindez persze csak a törvényes, ellenőrzött, plombával ellátott, sumákmentes betáplálásra érvényes!

-
válasz
sörösló
üzenetére
Pontatlanul fogalmaztam. Átlagosan az indulóáram 1,5x-es szintig visszavehető. Viszont nem ok nélkül tettem oda az "erősen függ a terheléstől" részt. Egy motorindítóval szabályozható, egy csillag-delta indításnál pl. kb. 2-2,5-es indítóáramod van, lágyindítóval meg általában 1,5-7 között szabályozható.
Igen, 3kW szokott lenni a felső határ az egyfázisú bekötésekhez. Általában azt már nem érdemes, de messze nem lehetetlen. Onnan tudom, hogy van üzemelő példa is rá, de találsz rá bőven példát az interneten is. Ilyenkor a motor jóval kisebb teljesítményen üzemel, így ennek függvényében kell számolni a terheléssel is.
Tisztelem a 35 év tapasztalatod, éppen ezért nem szükséges a fejet falbaverős szmájli, esetleg érdemes lehet nyugodt hangnemben beszélgetni a témáról. -
And
veterán
válasz
szabifotos
üzenetére
Ez gyártótól (LG) és mérettől (18650) független adat, csak az akku kémiája (szinte bizonyosan Li-ion) befolyásolja. Nem lehet olyan feszültségszintet definiálni, amely alatt 'nem ajánlott' elkezdeni a töltést. Nem attól függ, hogy robban-e egy mélyen kisütött akku, hogy mekkora üresjárási feszültséget mérsz rajta a töltés megkezdésekor. A 2,75...2,8V-os kisütési végfeszültség alá merült lítiumion cella ugyan mélykisütöttnek tekinthető (ez az állapot legfeljebb a várható élettartamát vagy további használhatóságát korlátozza, de önmagában nem jelent külső veszélyt), de a töltését bármely állapotban meg lehet kezdeni. Arra viszont ügyelni kell, hogy amíg töltéskor a kapocsfeszültség el nem éri az említett pontot, addig lehetőleg kímélő, legfeljebb C/10 árammal történjen a töltés. Ez egy normál 18650-es esetén legfeljebb 200..280 mA-t jelent. A kisütési pont feletti kapocsfeszültség elérése után már mehet a nagyobb áramú töltés, ami típusfüggő, akár 0,5..1*C értékű is lehet.
"Egy sima 3.6v 450mA töltővel tölteném őket."
Ez ebben a formában nem tűnik Li-ion akkutöltőnek (ha csak nem a cella névleges feszültségét írták rá), mert egy ilyen töltőn inkább a töltési végfeszültséget szokták feltüntetni, ami 4,1 vagy 4,2 volt. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Akkuból bontott LG 18650 cellákat hány volt alatt nem ajánlott életre kelteni (tölteni)?
Egy sima 3.6v 450mA töltővel tölteném őket. A 2V körülieket már nem ajánlott? (Nem akarom hogy felrobbanjanak vagy ilyesmi...) -
F_Gergely
őstag
Hát megrendeltem végül a forrasztó állomást, meg pár anyagot hozzá, remélem jövőhéten megérkezik

-
Kernel
nagyúr
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Itt eleve adott a 3-fázis betáp, motor is 3-fázisú (de ezt nem is tudná 1 fázisra kötni, a gép szétbarkácsolása nélkül), így a kondenzátoros-segédfázisos trükk, ami egyfázisú betápnál kellene, amúgy sem jön szóba.
De azon én is csodálkoznék, ha nem lehetne beindítani, főleg egy hőtárolós kályhákra felkészített helyen, ha esetleg ez is olyan.
-
válasz
sörösló
üzenetére
Az átlagos indulóáram kb. 1,5x-es egy villanymotornál, de ez erősen függ a terheléstől. A gyengébb 230 V-os hálózatok is kibírnak 16 A-t, ami 3680W. Sok helyen már 30 A-re bővítettek, ami akár 6900 W teljesítményt jelenthet. Ez a legtöbb esetben elég.
Az valóban igaz, hogy a 16 A-es hálózat már kevés lehet az indulóáram biztosításához, de egy 3 kW-os aszinkronmotor is beröffenthető gyengébb hálózaton is, elég hozzá egy segédkondenzátor. Valószínűleg 3 fázisú motorról van szó, így kell egy üzemi kondenzátor is. -
válasz
sörösló
üzenetére
Köszi. Ilyen napszámos dolgot nem szoktunk kiszámolni, főleg azért, mert ha úgy lenne, akkor már "inkább összevágom én ahogy eddig, mint fizessek másnak érte" dolog lépne érvénybe. Azonban, ha most vesz egy ilyet, esetleg később én is vághatok másnak mondjuk sonkáért, kolbászért, pálinkáért, ha egyszer hazaköltözöm (szeretnék).

-
Kernel
nagyúr
válasz
sörösló
üzenetére
Ha már bent van a 3 fázis, azt főleg hőtárolós kályhák miatt szokták bekötni, fázisonként 1000 W még belefér szerintem. Főleg, amikor az éjszakai áramra kötött kályhák sem fűtenek, ami persze nem mindig éjszaka fűt.
Később láttam a másik hozzászólást, nyilván használnak gépeket is falun, csak ebben az esetben nem azt tippeltem elsődlegesnek.
-
válasz
sörösló
üzenetére
3 KW simán megy 380-ról, sőt, 230-as fázisról is, az nem gond. A faluban mindenhol van szinte 380, fűrészgépnek, stb-nek. Tudom, hogy nem rakja fel magának, én is faluról származom, tudom mi a fizikai munka
Anyukám a pakolást-elrakást megtartja magának, addig is mozog, eddig ő is csapkodta őket szét fejszével, 65 éves, de olyan, mint egy gép, ha nem lennék jó kondiban, jó beégnék, hogy jobban bírja, mint én...
Amikor otthon vagyok, sokat segítek neki, de már pesten élek, nem várhat meg mindennel, mire hazamegyek. -
sörösló
aktív tag
válasz
icecave
üzenetére
A kollégák mindent nagyszerűen leírtak, csak senki sem olvasta el pontosan az általad linkelt adatlapot! A motorteljesítmény 3 kW !!! Ahogy én ismerem a viszonyokat, egy falusi hálózatra ritkán lehet feltenni egy ekkora motort. Javaslom, hogy előbb a hálózat terhelhetőségét vizsgáltasd meg, mielőtt belevágsz egy ilyen gépezetbe. Én mellesleg azt is kiszámolnám, hogy 160 rugóból hány évig lehet felvágatni a kellő mennyiségű fát egy napszámossal. Igaz hogy ez hasít, de a fát rá kell ám pakolni, magától nem veszi fel!

-
törölt tag
Urak,
Audio-végfokoknál a koppanás általánosságban mennyi idő után következik be, mikor megszűnik a betáp? Érdekelne mind a régi hagyományos, toroidos (akár jól túlméretezett pufferrel bíró) végfok, de a modern, kapcsitápos megoldások gyakorlati paraméterei is. Mért esetleg vki ilyet közületek? -
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel
üzenetére
A rend kedvéért helyesbíteném, a régi dugónál is gondolom volt védőföld, mert az fontosabb (például egy betonkeverőnél stb.), míg a nullavezetékre a háromfázisú motor működéséhez nincs szükség. Akár csillag, akár deltakapcsolásnál, illetve utóbbinál nem is lenne hová kötni.
A szóban forgó szerkezetnél persze nyomógombos, mágneskapcsolós áramkör is van, ha jól láttam, annak már kell a nullavezeték is, 230 V-os a mágneskapcsoló tekercse például.
-
Köszönöm a válaszokat, holnap hív egy villanyszerelőt és akkor ha meg lehet oldani, ő megfogja, lecserélni, vagy bármi, amit jónak lát. Addig nem akarjuk "potyára" megrendelni a hasítót.
-
Kernel
nagyúr
válasz
icecave
üzenetére
3 fázis
1 nulla
1 védőföldGondolom, a régi már nem is szabványos, éppen ezért, mert nincs védőföld. De a nullázott rendszerben a villanyóránál össze van kötve a nulla és a védőföld, így valószínűleg megoldható, szakember által.
Letölthető PDF ott van mellette:
Háromfázisú motor forgásirányáról azt kell tudni, hogy a három fázis közül bármelyik kettőt felcseréled, a forgásirány megváltozik.
-
-
Sziasztok! Nem tudom, jó helyen járok-e, de majd kiderül. Édesanyám venne egy ilyen 3 fázisú motorral ellátott hasítógépet. A falusi házánál van a villanyóra dobozban 380-as csatlakozó, amiben 4 lyuk van. Kérdésem, hogy "ugye" a linkelt gép is ilyen, és kompatibilis vele? Csak mert láttam, létezik 5 lyukas megoldás is, és amatőr vagyok ezekben, nem tudom, mi a különbség. A válaszokat előre is köszönöm.
szerk.: Kaptam választ a forgalmazótól: "5 pólusú, 16 A-es csatlakozó van a gépen.". Akkor a kérdésem módosul azzal,hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Villanyszerelő megoldja?
-
Kernel
nagyúr
válasz
the_blu36
üzenetére
Be lehetne építeni egy APT-100 vagy hasonló trafót is, ami csak egy középcsapolt szekundert tartalmaz (vagy két szekundert, mindegy) legfeljebb elveszne a szeparált szekunder előnye, amit az áthallás minimalizálása miatt alkalmaznak.
Így is megmaradna a csatornánkénti külön egyenirányító + puffer, ami már önmagában is biztosítja a gyakorlatilag jelentéktelen áthallást.
A fotón látható megoldás, ahol 5 végfok, 5 független szekunderről működik, amúgy is már inkább csak egy ilyen high-end "hóbort", hiszen rengeteg készülék tud működni közös szekunderről, közös pufferről, általában senkit nem zavar az a kis áthallás.
Ami kellemetlen lehet, ha a GND-ágak összekötésre kerülnek, hogy földhurok miatt búgás lép fel.
+/- 63 V-ról működik az egész, de ezek a végfokok általában elmennek kisebb feszültségről is. Próbára mindenképpen, de akár véglegesen is, legfeljebb csökken a kivehető teljesítmény. Ez annyiból érdekes, hogy ha valakinek van kéznél próbára egy trafója, akkor nem kerül semmibe egy teszt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pali020
üzenetére
Gyakori eset, hogy egyszerűen csak meglazul a relé lábának forrasztása, ami avatatlan szemnek elsőre fel sem tűnik, ha kisebb hajszálrepedésről van szó.
Vagyis nem kizárt, hogy csak át kellett volna forrasztani.
Azt így lehetetlen megmondani, hogy mi ment tönkre, zárlatos félvezetőt kell keresni általában, de ennek szövődményeként ellenállás is szakadhat, le kell követni az áramkört, ahol a zárlat keletkezett.
-
pali020
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan problémám egy Kenwood kr-4050 erősítővel,hogy:
A tápreléje elkezdett ki-be kapcsolgatni menet közben.Gondoltam kondenzátor,vagy tranzisztor baja lehet.Ennek örömére szétszedtem,találtam is egy tranzisztort ami a relét kezeli,rá akartam mérni milyen feszültség van a lábain,de elcsúszott a mérőfej,és kis szikra,ennek örömére elkezdett az búgni is az ártatlanja,a hangerő függvényében,elnyomja a zenét is
Volna valakinek ötlete mi baj lehet?
Nem mai erősítőről van szó,viszont nagyon szeretem,mert kenterbe veri a mai kínai vackokat röhögve.Köszönöm
Pali -
the_blu36
tag
Úgy nézne ki, hogy 2 sonus faber front + 1 szintén SF center, 1 rel acoustics powered sub + 2 mezei rear. Nyilván az életben nem hajtanám ki ezekkel, mindössze attól tartok nehogy valamiért megszaladjon a teljesítményfelvétel, ami magával rántaná a konvertert, ha kisebbet pakolok elé. A trafóról semmi de semmi infóm nincs (nyilván ez alapján már tudtam volna számolni, mekkora konverter kellhet hozzá). Annyit tudok h a bk electronics gyártotta.
*szerk: nem a bk electronics gyártotta, az a subban van.
-
the_blu36
tag
Az lesz, ha lesz rá időm. A supportot meg tényleg hanyagolom... A vicc az, hogy ez elvileg közvetlen szervizes support, nem a mezei "nem találom a hangerőszabályzót" részleg. A párhuzamosról sorosra átpakolás egy szubládánál gyönyörűen működött, ott nem spóroltak.
Köszi mindenkinek a segítséget

-
mezis
félisten
válasz
the_blu36
üzenetére
A support-al a továbbiakban fölösleges foglalkoznod. Elővett egy konzerv választ és kész. Vagy csak ennyit engednek neki, vagy csak ennyit tud.
Bizonyára akad egy kis trafód (csengő transzformátor).
Annak az 5 - 10 V-ját kötöd oda, ahol most a 115 V-ot kapja és próbálj meg olyan tekercs kivezetéseket keresni, ahol a bemenő váltófeszültségnek kb a duplája van jelen. Vagy kettő olyat, amin megjelenik ugyanez a feszültség
Egyébként nem hiszem, hogy van ilyen, hiszen akkor vagy ott lenne üresen, vagy parallel lenne kötve a jelenlegivel. Inkább az van, hogy a gyár költségcsökkentés címén (kell a lóvé a magánrepülőre) elhagyta ezt a lehetőséget.
-
the_blu36
tag
Elküldtem már neki, talán rögtön a legelső visszakérdezésemnél, ezt válaszolta:
"Chris,
Yes, follow the voltage conversion instructions and change the fuse to the value specified for 230V operation."Ezért kérdeztem hogy most ezzel mit csináljak
Kérdeztem tőle, hogy lehet-e esetleg vásárolni cseretrafót, amivel jó lenne, vagy ha nem, adja meg a trafó adatait, de arra nem is válaszolt. Lehet, hogy a support egy vakvágány lesz. -
Kernel
nagyúr
válasz
the_blu36
üzenetére
Van ilyen, hogy egy készüléket többféle trafóval is gyártanak, több piacra, amit a supportnak persze illene tudni. De valószínűleg ő is csak azt a doksit látja, amely szerint univerzális.
Maximum azt lehetne megnézni, hogy a szigetelés alatt nincs-e valami kötés, amit meg lehetne bontani. Ha nincs, akkor nem tudsz vele mit csinálni. Belül van a primer, kívül a szekunder, így jobban nem is lehet hozzáférni.
-
the_blu36
tag
Urak! Kezd az agyamra menni egy erősítő (illetve az pont nem, inkább a support). Írtam nekik, majd azt válaszolták, hogy elvileg 230-ról is működtethető (115V-os, de úgy gyártották, hogy 230-ra is át lehet alakítani), ha a sarukat átrendezem user manual alapján. Eddig oké, BUT:
- a manual arra hivatkozik, hogy primer oldalon egy barna, zöld, narancs és piros vezeték van, de nekem nincs csak két narancssárga.
- megírtam neki, hogy nekem biza két madzag lóg ki onnan, nincs mit átrendezni.
- ő pedig azt javasolta, hogy márpedig rendezzem át a sarukat, biztosan működni fog.A fenti érv-ellenérv párbajjal még pingpongoztunk kétszer, szerintem a fotót meg se nézte. Adjatok már valami tippet, mi a fészkes fenét írjak még neki?
Itt az átkötési sorrend (PDF):
[link]Itt a kapcs. rajz hozzá (PDF):
[link]Levettem a tetejét az erősítőnek, a toroid primerén 2 vezeték van, mellette a panel amin a saruk találhatók (balra).

Nyugtassatok meg, hogy nem én vagyok a hülye, és ha mégis átkötöm (de mit?), akkor kapok egy frankó füstgépet.
-
vasi89
őstag
Hello!
Van egy 1,2 farados 12V-os kondenzátorom autóhifihez. Feltöltéséhez és kisütéséhez egy 12V-os izzót használtam de az elkallódott. Kérdésem, hogy bármilyen 12V-os izzó jó lehet hozzá? Vagy kössek elé egy szimpla ellenállást feltöltéskor és kisütéskor?
köszi!
-
mezis
félisten
válasz
kovy79
üzenetére
Sokkal hamarabb fog elrohadni. (Hacsak nem rézből van a karosszéria.
)
A vezeték réz. Jó esetben horganyzott saru lesz a végén és az fog érintkezni a csupasz vaslemezzel, amit nem fognak utólag lefesteni.
(Láttam már olyan riasztó testelést, amikor a csupasz rézvezetéket hozta össze a vaslemezzel a motortérben...) -
kovy79
őstag
válasz
fero02
üzenetére
Azért ez az "elrohad a kábel" szerintem a csillaggarázs alatt álló, nem karbantartott, 20+ éves autóknál állhat fenn. Nincs semmi gond azzal a testteléssel, csak mint általában a műszaki dolgokat, azt is karban kell néha tartani, átvizsgálni, nem csak összekókányolni, hogy majd a bontóig kibírja...
-
fero02
nagyúr
A válasz egyszerű. Ha ne adj Isten megszakad valahol az akku környékén az áramköröd (pl elrohad a vázra átvezető kábel), akkor az erősítő az összes olyan kis fogyasztón keresztül fogja felvenni a nagy áramot, ami testre van kötve és pár W-al elüzemel a vékony kis drótjain keresztül. Így tud összeégni egy kábelköteg a kocsiban, vagy akár kigyulladni is.
-
-
fero02
nagyúr
válasz
moha21
üzenetére
Az Eon a mérőhely kialakításakor 10-est követel meg a belső kábelezésre. Most gyorsan próbáltam keresni erre valami leírást, de nem találtam.
Az már kérdés, hogy a 6-os is elég (lenne), meg sokszor a lakáselosztóhoz csak 6-ossal állnak be...
Samus: azt felejtsd el. Nem szabad a kocsi vázát felhasználni erre. Húzz mindkét polaritásnak 1-1-et, préselni/saruzni/forrasztani mindkét végét és megszakítás nélkül menjen az akku sarutól az erősít tápcsatlakozási pontjáig és az úgy tuti lesz!
-
-
fero02
nagyúr
230V-os rendszer esetén 32A-hez 10 mm^2 keresztmetszetű vezetéket ír elő a szabvány. Ebbe bele van kalkulálva a zárlati áram is, ami nem kevés. Ebből kiindulva nem hinném, hogy Neked szükséged lenne ettől nagyobb keresztmetszetű kábelre, még ha 12V-os rendszerről is beszélünk. Kondenzátor van az erősítők előtt?
És természetesen a +/- egyforma legyen.
-
-
Adott egy 5 méteres táv, amin átlagosan 20-30A áram folyik át, (40A a biztosíték, tehát erre kellene tervezni biztonságosan), nagyjából állandó feszültségen (autó->erősítő). A tápkábel nem elég nagy keresztmetszetű, kipótolhatom-e bármilyen másik vezetékkel, persze párhuzamosítva, nem lesz gond a nem egyenlő keresztmetszet? Tudod, kókányolás, de nem high-end rendszerről van szó.
-
szaszlaci
addikt
válasz
darvinya
üzenetére
Meglátjuk. (Bár meglepne, ha egy év után az még ne lenne teljesen jó.)
Moha21,
Semmi. A világ nem dől össze, hogy most egy darabig nincs földelés a házban. (Gyakorlatilag már ki tudja, hány éve nem volt.)Fero02,
2, 3: pontosan ez a terv. Persze legjobb lenne megtalálni, hol van elkötve a földelés, akkor használható lenne az és nem kellene újat kiépíteni. Igen, ez tulajdonképpen egy földelővezetékkel tuningolt nullvezeték jelenleg.
(A Fi relé azért nem játszik, mert nem minden konnektor földelt a házban, és van, ahol a számítógép a vízcsőhöz van földelve. Igen, tudom, olyan eretnek és borzalom, hogy csak offba merem leírni
) -
bodom87
tag
Adott egy futoolajjal mukodo kazan mely melegvizet (tarolos) es radiatorokat melegit.
Hozzatartozo termosztat egy Danfoss Set2e [url=http://heating.danfoss.co.uk/PCMPDF/8634v01s6-1.pdf]{Bekotes: 8.oldal}[/url], mely vizet vagy futest-vizet csinal.
Ehhez szeretnek rakotni egy Computherm Q7RF vezeteknelkuli termosztatot [url=http://www.konvekpro.hu/Q7RF.pdf]{Bekotes: 10.oldal}[/url] a futes kulon kezelesere (es meghagyva a regit a melegviznek).
Hogyan kossem be, hogy a fent leirtak szerint mukodjon?
Valaszokat elore is koszonom!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan állnátok neki nagyfrekis mérő bemenet megalkotásának?
Körvonalazódik a fázismenet mérőm terve, egy megfelelő két komparátoros bemeneti IC (tlv3502) már megvan hozzá, viszont kellene ennek egy mérő előtét, a cél frekvencia maximuma 74.4MHz (ennyit tud a DDS-em, ami a mérő jelet fogja csinálni).Alacsony impedanciás bemenetet kell csinálnom meg megfelelő vezetéket is használni hozzá, de ilyesmit még nem csináltam.
-
fero02
nagyúr
válasz
szaszlaci
üzenetére
1: tehát az már mért oldal, így már tiszta. De, annál is és a digitálisnál is játszik.
2-3: érdemes lenne akkor egy új földelő szondát lenyomni, megcsinálni a rendesen a rendszert, normális védővezetőt kialakítani és leváltani ezt a (földeléssel tuningolt?) nullázást. Akkor berakható a FI relé is.
-
szaszlaci
addikt
válasz
fero02
üzenetére
1. Úgy értem, a bejövő nulla, amihez már én is hozzáférhetek a villanyszerkényben. Úgy tudom, az analóg mérőóránál az nem játszik.
2. Üresjárati feszültség fázis és föld közt, majd ráakasztottam terhelést és megnéztem, hogyan változik. Elég csúnyán. Lehet, hogy zárlat esetén a biztosítékot lecsapja, de nekem az kevés.
3. A házban belül a kábelezés az, ahol a nulla és a föld között kontaktus van. Elkötés lesz, nem pedig összeérő vezeték. Hogy hol, az engem is érdekelne.
Nincs Fi relé, de az áram már nem folyik el sehol. -
fero02
nagyúr
válasz
szaszlaci
üzenetére
1. Miféle nulla kötés volt a mérő óra előtt? Van éjszakai mérés is?Hogyan fértél hozzá? Plombadrótot vágtál?
2. Mivel és hogyan mérted ki?
3. A kérdés inkább, hogy hol? Valamelyik tábla mögött kellene a fogyasztásmérő szekrényben lennie.
ÉV relé van a házban? Működik?4. Nagy hiba. Ónozott sorkapocsba kellett volna összekötni. Jó, hogy nem történt nagyobb baj a szigszalag barnulásán kívül.
-
szaszlaci
addikt
Elektromos hálózat gondok, rizsfőző, ..
1. Villanyórában a bejövő nulla kötésénél az átvezető szerelvény borzalmas állapotban volt, időnként simán áthúzott a csavarnál. Oda is hegesztette/rohasztotta magát az évek alatt. Vezetékről is úgy három centi hosszan szépen leolvadt a szigetelés ezektől a kis pici, rendszeres áthúzásoktól. Javítottam.
2. A földelés (leütött cső) nem elégséges, nagyon keveset tud elvezetni. Egyelőre kikötöttem.
3. A falban a nulla és a földelés összeér valahol, gondolom hibás bekötés miatt.
A hálózat gyenge terhelhetősége bizonyára ez miatt volt. Az áramkör részben zárult a nulla felé (1-es pont), ahogy tudott, egy része pedig a földelés felé (2-es pont).
4. Villanyórában a mérőórából kijövő fázis egy vastag aluvezeték, amire rá voltak csavarva a biztosítékokhoz menő rézvezetékek. Már kívül a szigszalag is égett volt, belül oxidos. Javítottam. Szerintem (főleg) ez okozhatta a lámpák vibrálását, ami megszűnt.
A hálózat most már terhelhető jól. A 2000 Watt körüli hajszárító diódás teljesítményfelezője már csak nagyon kicsit morogtatja a másik szobában lévő trafót. A 700 / 2 Wattos rizsfőző egyáltalán nem.
A tirisztoros hőlégfúvó már csak minimálisan vibráltatja a vele közös konnektorban lévő lámpát, csak egy bizonyos állásban.
1000 Wattos terhelésre továbbra is kb. 2 Voltot esik a feszültség az óránál. Ezért nem hívok senkit, mert találkozni fog két vélemény, a számlát meg nem én állítom ki.
A többi majd ez után.G4ula84,
"ónnal szerintem nem lehet alut forrasztani max valamennyire hozzátapad"
A rátapadás a nehéz, mert ahogy fémtiszta, rögtön oxidálódik. Olvadt ón alatt pl. drótkefézed, akkor megtapad, és az már abszolút jó lesz, ha egyszer megfogta. Állítólag lehet olaj alatt is megcsiszolni, nekem nem jött össze.fero02,
Tudom, hogy jó a wago, mert sajtol és hidegkötést csinál, de nekem mégse szimpatikus. Legfőképp amiatt, hogy kb. csak a szép, elég hosszú vezetékeknél lehet használni. A csokival meg bármit össze lehet legózni. Különben is csak utóbbi van itthon.

mezis,
"A környékeden nincs valami nagy ipari fogyasztó ?"
Nem tudok róla. A feszültség változik, pár V / mp körül. Azt gondolnám, ez normálisnak tekinthető. -
the_blu36
tag
Valaki tud megbízható emberkét, aki toroid trafót gyárt? Egy 110V-os erősítőt kellene 230V-osítani, kapcs. rajz adott. Ennek sajna nincs split primerje...
-
johniee
senior tag
válasz
Lompos48
üzenetére
Egy ilyen lejátszóról lenne szó, kb akkora hangerőt tud produkálni erősítő nélkül, mint egy mobil.

és egy ilyen kicsike TDA 2030A erősítő
Videóm is van a működésükről
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Kérdés: mi a jelforrás? Arra kell gondolni, hogy a jelforrás kimenőfokozatai egymással zárlatba kerülnek (egymást "cibálhatják" ide-oda), ez esetleg okozhat gondot. Ha sorbakötsz a kimenetekkel egy-egy ellenállást, akkor a monoerősítő ezt észre se veszi, míg az említett felvetés elesik.
-
johniee
senior tag
Üdv ismét
Ha egy kis mono erősítőre rákötöm a sztereó jel mintkét (Jobb és bal) pólusát, akkor az okozhat bármi gondot, vagy csak annyi lesz az eredménye, hogy mindkét oldal szólni fog egyetlen (mono) hangszóróban? -
Kernel
nagyúr
válasz
the_blu36
üzenetére
Kétoszlopos trafónál (ha ez az) arra kell vigyázni, hogy a két tekercs elejét vagy végét kell középen összekötni, ez persze függ a menetiránytól is.
Rossz irányú kötés esetén a két tekercs mágneses tere pont egymás ellen dolgozik, teljes zárlat lesz. Óvatosság kedvéért azt is meg lehet tenni, hogy sorba kötni először egy izzólámpát, vagy kisebb értékű biztosítékot, hogy inkább az menjen ki, mint a tekercs belsejébe épített hőkioldó, ha van.
Egyúttal az előző hozzászólásomhoz:
2A terhelhetőséget azért kellett bevezetni, mert időközben elszaporodtak olyan USB-eszközök, ami készenlétben is terheli a tápot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino
üzenetére
ATX tápoknál ez szabvány, rá is szokták írni, 5Vsb, 2A.
Korábban 1A volt a szabvány elvárása, akkoriban még el tudták intézni egy 7805 beépítésével, későbbiekben más megoldást alkalmaztak.
De lényegében ezt is úgy kell elképzelni, hogy a főtáp mellett van egy kis segédtáp, mintha egy 5V / 2A dugasztáp lenne, csak ez ott van benne. Meg nyilván nem kell neki külön hálózati egyenirányító és puffer, ez a főtáppal közös.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Arch Linux
- Mini-ITX
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen videókártyát?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Rog Ally Z1 Extreme 512GB SSD/16GB RAM, szép állapotban, üvegfóliás, garanciális
- Lenovo laptop i3-8130U / 4GB RAM / 256GB NVMe SSD / GeForce MX110 / Win10 hibátlan esztétika
- ChatGPT Plus, Előfizetések
- Latitude 9330 2-in-1 13.3" QHD+ IPS érintő i5-1240U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Akcio! Csere- Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol!
- Eladó egy oneplus 9 pro 256/12
- magyar billentyűzet - 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Apple iPhone 14 Pro Max / Kártyafüggetlen / 256GB / 12Hó Garancia / 87% akku
- Eladó Realme 9 Pro 5G 6/128GB / 12 hó jótállás
- Honor 200 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
nagyon köszönöm! Mostmár világos. Sajnos faszkéz voltam, de próbálom menteni. Lehet kapni ilyen pigtail kábelhez balnkolót?

) nem szerel áramszolgáltató! Ha te a bejövő 10 A szerződött terhelésedet szét óhajtod háromfelé osztani, akkor kérhetsz 2x2A, meg egyszer 6A-es kismegszakítót. Hülyeség ugyan, de az áramszolgáltató "szolgáltat". Ha neked ez kell, akor nesze neked, azt csinálsz vele, amit akarsz.

Ebayen vannak ócóbbak, de tartok tőlük (23k körül, valami xingcsingcseng...)

ekkold