- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
válasz
python1 #168707 üzenetére
Úgy vagyok ezzel a projektel, hogy később ne legyen hiányérzetem, és késztetésem a továbblépésre sem hangnyomás sem pedig minőség terén, A dizájn ill minőségi kivitelezést is 100%-ra emeltem, minden apró részletre kitérően, majd meglátjuk, hogy mi lesz a végeredmény, bár minden mozzanat előtt-után méricskéltem, nagy meglepetések már nem lesznek. Így is 180 fokot forgatnom kellett az egész szobában mindenen az alap elképzeléshez képest.
-
arcitec
addikt
válasz
python1 #168446 üzenetére
Hát utána már nem lett mérve, lehet kellene. De annyit, hogy megszűnt az "üres" kongás és olyan színháztermi hangulat lett hallásra az akusztikai függönyökkel főleg mint látvány is.
Persze a tiédhez nem ér fel szó se róla, de mint nappaliban már egész kellemes.
Órákat lehet szép zenéket hallgatni, nem lehet betelni vele. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #168384 üzenetére
Az a baj, hogy a közeltéri mérésben ugyanúgy benne van a padló és a fal mögötte, ezek együtt tudnak szakítani rendesen. Persze ha nem tudod kitenni egy 1 m magas asztalon az udvarra, akkor jó, de inkább
a) ismert karakterű hangszórót ugyanazon a ponton mérj, és két dekonvolúció után meg lehet mondani a pontos süketszobai választ bármilyen messziről
b) tedd a szoba közepére, valamit segít. -
Quetz
őstag
válasz
python1 #168310 üzenetére
Szerintem érdemes ezt átfutnod: Subwoofers: Optimum Number and Locations
A Harmann intézet kutatásának eredményeit tartalmazza. A tipikus elhelyezési pontok: 1/4 távolság, sarkok, átellenes fal középpontok. -
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #168256 üzenetére
Főleg, hogy az egy 320 eurós driver, az Eminence LAB15. Ettől meg nem rossz, DIY-ban az ár/érték arány csúcsa, ami teljesen feláldozza az érzékenységet a gyorsaság kárára (mondjuk zártként úgyis visszafogja a doboz, de ez mindegy), de ettől még önmagában nem high-end, csak kb. négyesével, és ez a példa tökéletesen megmutatja, mekkora haszonnal dolgoznak a házimozis gyártók, erősítő ide vagy oda (rendszerint az az olcsóbb tétel).
-
python1
veterán
válasz
python1 #168253 üzenetére
Kicsit elvesztettem már a fonalat, kapott még tömést a centersugárzó és az előtétfal, de most fordítva változott a torzítás, 85 dB környékén 0,78 körüli 60-70 dB környékén meg 2%.
Amúgy teljesen jó mozinál, még nagyobb hangerőn sem búg, nincs dobozhang, szerintem elengedem a center körüli reszelgetést, ez ennyit tud, következnek a frontok. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168249 üzenetére
Igazából úgy szól a fáma, hogy maradjon végig 1% alatt. Persze nálam is van ahol beugrik 1-2 közé. De ez nem csak a doboz torzítása hanem minden ami a szobában esetleg megzörren, rezonál illetve a kioltások hatása is megjelenik ha van.
Furcsa a másodikon az a folyamatos csökkenő tendencia. -
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #168244 üzenetére
Nyertél így is, meg jól is néz ki, de az igazi az előtét fal lett volna, mindent beépítve hangáteresztő vászonnal.
Sajnos nekem sem lehetett értelmesen kisakkozni az elhelyezést, a front szekció rengeteget elvesz a szobából, ráadásul az ablak is mögötte van. Így a nappali mivolta gyakorlatilag kb. 80%-ban alá lett rendelve a mozinak. Mondjuk én annyira nem bánom, de azért néha irigy vagyok amikor látok egy nagy világos nappalit tele ablakkal.
Na olyanunk nincs.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #168239 üzenetére
Inkább hátrány lenne, nem lehet értelmesen összelőni őket, csak egy fix fejmagasságba. Ha lejjebb csúszol a széken, már rossz. Hatalmas távolságoknál működik csak, hogy veled úszik a hang (pl. néhány IMAX-ben tényleg két center van), ahogy mozog a fejed fel-le, és ahhoz eleve más ponton kell mérni csak a centert.
-
alphamooncam
őstag
válasz
python1 #167770 üzenetére
"Az EQ-zást elveted a kábelekkel való EQ-zást meg nem?"
Valamit nem jól értettél, nem vetem el az EQ-st.SŐT, én is előszeretettel alkalmazom az asztali "kis" rendszeremen, tovább megyek, kompresszorozok is, meg egyéb misztikus dolgokat is művelek VST-kkel Foobaron keresztül.
A különbség a minőségi "EQ".Kábel vonatkozásában nem nevezném EQ-zásnak a cserélgetést, szerintem az ezeket a sorokat olvasók több kábelt vettek és adtak az életben mint én.
Egészen pontosan egy kábelt adtam el életemben, ami annyit jelent, hogy ha kábellal EQ-znék, akkor hegyekben kéne állnia nálam a kábeleknek, ami viszont nem így van, mert van fölösben kb. egy coax és egy optikai kábelem, kb. ennyi.
"Érdekes számomra mikor kábelekkel akar valaki hibákat elfedni, vagy nemlétező minőséget kihozni a forrásokból vagy végfokokból."
Nem tudom mások mire számítanak, de nálam a kábelek csatornák, rosszabb kábelek szűkítőként működnek, jobbak meg csak áteresztik amit kell. -
Quetz
őstag
válasz
python1 #167633 üzenetére
Ahogy Tamoo is írta, a Denon szintet lépett azzal, hogy a DAC szekciót lekapcsolhatóvá tette a végfokokról.
Bekapcsolt végfokkal ezt kapod:
Kikapcsolt végfokokkal pedig két nagyságrenddel jobbat:
Ez nem sokkal marad el az Emotiva RMC-1-től.
A jitter teszt elmarad az Emotiva értekeitől:
És az Emotiva topikból hiányzik a "zeneiséget" jellemző 32 multitone teszt az 1.9-es firmware-el, csak a Denonhoz találtam:
Szóval jobb az Emotiva mint a Denon? Hangminőség szempntjából egyértelműen jobb. De nem 4x jobb, amennyiszer többet kérnek érte, és az elérhető végfokok 90%-t a Denon is kitudja szolgálni úgy, hogy nem lesz gyenge láncszem.
Ha pedig valaki bevállalja, hogy DIY módon old meg dolgokat a hangminőségért cserébe, az vesz egy multichannel DAC-t vagy hangkártyát, ahol ilyen értékeket kaphat, messze maga mögött hagyva bármelyik high-end gyártót:
-
Quetz
őstag
válasz
python1 #167617 üzenetére
Hát, elég vegyes
1. A legutolsó hangkártyámat, ami egy Asus Xonar dg volt asszem, 8 éve raktam ki, mert felerősítette a pci bus kommunikációt. Hallottam az egér mozgást, a hdd működését. A problémám az, hogy nehéz látatlanban megmondani, fogjod-e ezt tapasztalni egy új htpc esetén. Lehet, hogy ma ez már egyáltalán nem akadály
2. A második probléma forrás, hogy kevés mérési eredmény található, és nem biztos, hogy ki fogja tudni hajtani a végfokot. Egy Hypex modulnak akár 2.6V jelszint is kellhet a maximális teljesítmény eléréséhez.
3. A Harmadik problémám a PC. Windows/MAC oprendszerekre elérhető a Dirac live, Audiolense, Acourate. Ugyanakkor Windows esetén képtelen voltam megoldani, hogy mindig bekapcsolt állapotban menjen a gép, vagy normálisan működő standby legyen. Amikor átmentem Linuxra, akkor ott tökéletesen ment minden. Viszont az EQ és a hangrendszer kezelés még fapadosabb, nehézkesebb mint a másik két OS-en.
A SINAD csak az első dolog, amit megnéznék egy audió eszköz esetén, ha rossz a SINAD, akkor nem foglalkozom vele, ha jó, akkor jöhet a többi mérés. A legjobb SINAD értékek hangkártya esetén a Monolith HTP-1, Emotiva RMC, Denon X4700 szintjén mozognak. Érdekes kérdés, hogy van-e értelme szívni a PC-vel, vagy szimplán veszel egy AVR/processzort és még Atmos is megmarad mint lehetőség..
Ha ezt a három problémát le tudja valaki küzdeni, akkor szerintem simán ki lehet hozni high-end hangzást PC-ből is. Végül is, azoknál is pont azt fizetjük meg, hogy a mérnökök több ezer órát beleöltek abba, hogy egy működő cuccost rakjanak össze.
DIY vonalon és tavaly óta külső USB dacokat nézegetek, de bevallom, még nem értek hozzá, hogy egy Motu mondjuk hogy működne a rendszerben. Meg kéne szerezni egy multichannel dirac live trialt pc-re, de egyelőre csak a sztereó elérhető.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #167216 üzenetére
Ennek kizárólag a hő az oka. A legalja kategóriás Genius szettek is élnek évtizedeken át gond nélkül, mert figyelnek a hőcserére. Azt felejtik el sokan, hogy egy D végfok nem egy egész házban, hanem megközelítőleg 1 négyzetcentin termel ugyanakkora hőt, és emiatt nem lehet belőle bármennyit bárhová pakolni. De hát a vevőnek kell, hogy kicsi legyen, más nem érdekli, pénz beszél. A HDMI panel meg egyetlen szériahiba volt, azt felhozni olyan, mint a CRT-k szemkárosítását, csak mert egy noname márka 2-3 modelljéről lemaradt egy elnyelő réteg, amit amúgy utólag árultak mellé, de sokan megvették más monitorhoz is, annyira féltek az álhírtől.
Természetesen igazat mondasz, ilyen hibára nincs mentség, én csak az okát mondom, és használok tovább minden mást, ami nem házimozira készült, hanem minőségi.
-
-KP-
addikt
válasz
python1 #167173 üzenetére
Azt kérdeztem mekkora bitrátával dolgozik egyik illetve másik. 640 és 768? Illetve hogy tesztelte-e már élőben. Mindig is birizgálta a fantáziám, hogy mondjuk egy régi csúcsvas, pl. Linn Kisto, vagy valami Meridian amiben nincs szobakorrekció és nem tud hd hangokat lejátszani mennyire kelthető életre DD Live vagy DTS Connect használatával.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #167150 üzenetére
Javaslok egy olyan megoldást, hogy PC -> Arcam -> pre-out-ot visszakötöd line-in-re, Cavern, mérés line-in-en, Export room simulation, és az Arcam zenei hangját kapcsolgató konfig fog előállni. Az olyasmi jelenségek, amiket az emberek meleg, zenei hangként írnak le, valójában hibák, amik a PC-n nincsenek ott, de ilyen módszerekkel lemásolhatók bármilyen alacsonyabbrendű eszköz hibái, így a teljes hangképe.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #167063 üzenetére
GS-nél azonos méretű hangszórók vannak bent. Jó nem annyira egységes mint egy LCR, de legalább egyik doboz sincs "elspórolva". Az on-wall surroundom is 11.5kg.
Ha még meglenne most a GS10-em, visszaraknám frontnak, kíváncsi lennék mit mutatna. Volt egy darabig elől, nem volt rossz, csak akkor még nem volt jól összelőve a szubbal.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #166933 üzenetére
Néztem most délután a Danish National Symphony Orchestra koncertvideót és mondom most hogy végfokot kapott a center tényleg mintha az ének is dinamikusabb lenne, gondoltam is rá, hogy megírom neked.
Aztán odaballagtam és persze az ének nem is a centerből jött hanem a két frontból.
Azok meg eddig is végfokozva voltak.
-
python1
veterán
-
I'am Dony
őstag
válasz
python1 #166593 üzenetére
Köszönöm! Igen, így csináltam ahogy leírtad. Annyit kellet a REW automata értékein változtatnom, hogy a Hz értékeket egész számra kellett javítanom ill., a gain és Q értékeket tizedesre átírni. Ezek okoztak egy kis fejtörést, mert nem volt mindegy, hogy pl. a 42.5 Hz helyett a 42 vagy a 43 kerül-e be. Volt ahol elég csúnyán eltolta a kész görbét ennyi mókolás is.
-
I'am Dony
őstag
válasz
python1 #166562 üzenetére
Igen, átnéztem újra az oldalukat. Valóban lenne a 6EQ-s, de így a, hogy a ki-be EQ is használható, szuper lesz.
Még egy dolgot megtennék, ha egy pár sorban segítenétek. Mielőtt beüzemelem, szeretném összelőni a hangsugárzókat és a szubot is, azonos hangerőre ha már van egy jó mikrofonom. Régebben talán úgy olvastam, hogy az AVR-t -20 dB-re kell állítani és ebben az állapotban kell minden hansugrázónak 75 dB hangerőt tudnia. Jól emlékszem, vagy más értékek a jók? Ill. ehhez a méréshez melyik mikrofon elhelyezés és kalibrációs file a megfelelő? A vízszintes vagy a merőleges?
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #166547 üzenetére
Így például tudsz olyat, hogy mindkét bemenet más EQ-val keveredik ugyanarra a kimenetre. Nagyon jó 2.1-eket vagy 2.2-ket lehet így csinálni sztereóból. Szobakorrekciónál persze bőven elég egy jelútnak venni egy bemenet-kimenet párost, amin együtt használod az összes filtert.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
python1 #166398 üzenetére
Frissen telepített Win10-en volt a legújabb Radeon driver. Ezzel használtam 1-2 hétig, és utána váltottam (legújabb NV studio driver). A driver-ekben minden alapértelmezetten volt. Jriver+madvr-t használok (ezek beállításai nem változtak). Hardveres dekódolás be van kapcsolva.
Ami feltűnő volt, hogy a kép fakóbb lett, és annyira világos, hogy néhol szinte kiégett. Előjött egy olyan hiba is, hogy film közben nagyon sötét lett a kép. Ha megmozdítottam az egeret, és előjött valami OSD, akkor helyreállt minden. OSD eltűnt, minden vissza sötétbe. Babrálgattam madr-ben (meg máshol is), aztán egyszer csak eltűnt a sötétedés hiba. A babrálgatást úgy kell érteni, hogy oda-vissza kapcsolgattam az adott funkciót, nem mindent össze-vissza. Talán a gammát állítottam el véglegesen a túl világos kép miatt. Meg a TV-n is módosítottam a fényerővel kapcsolatos paramétereket. Most jónak tűnik, de ez így már nem összehasonlítható, mert a szem hamar alkalmazkodik. VGA oda-vissza pakolással lehetne hasonlítgatni, de ehhez nincs kedvem.
Képkocka eldobás nincs, jól tartja a 23.xxx Hz-et. -
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #166370 üzenetére
Az audió külön tápolása még a legolcsóbb PC-s hangkártyákban is megoldott, a Xonar DX kategóriájától már kaphat leválasztott sínt. Működik nélküle, de használhatatlanul zajos szokott lenni, főleg erős GPU mellett. Persze a másodlagos audio tápegység már overkill, de akinek ez az 1-2 dB is kell, annak adott a lehetőség. Nekem most pont analóg tápról megy az egész gép, mert az AX860i elfüstölt, szóval egy AX760 ment raktárból a helyére, de a hang semmivel nem lett jobb, sőt, rosszabb, de az is csak mérve, minimális zajt ad, miközben a rendszerem így is bőven zajmentes. A kapcsolóüzeműé a jövő, mert teljesen le tudja választani a hálózati zajt, az analóg nem.
-
robi-k
őstag
válasz
python1 #166370 üzenetére
Az MSI alaplap lényegében az interfész szerepét tölti be az Intel i7 proci és a Trinnov Altitude saját digitális DSP-je között.
Más: sokszor eszembe jut egy tengeralattjárós ismerősöm megjegyzése, hogy ha tehetné, akkor a szonár felderítő és hangelemző rendszer alapját képező elektronikára alapozva a világ legjobb HiFi rendszerét tudná megépíteni
-
Tamoo
nagyúr
válasz
python1 #166365 üzenetére
Tudom megy most a pc-s vonal, én is áttértem, meg mennek a SINAD mérések meg SNR stb meg ilyen konverzió olyan konverzió, de az ezek okozta különbségek még mindig eltörpülnek attól hogy milyen hangdobozok és milyen szobában szólnak.
Szerintem. Még mindig ez számít a legtöbbet.
-
python1
veterán
válasz
python1 #166330 üzenetére
Ja és ami nagyon fontos, hogy szobai hangerőhöz tökéletes a teljesítménye, és autómatikusan kapcsolja az erősítőt ,ahogyan kap jelet RCA vagy XLR bemeneten, tehát teljesen autómatán működik, és atom stabilan. A hangja meg ahogyan Tamo is írta szerethető, de kinek mi a referencia hangja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest