Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne venti/víz/peltier vonalon!
Corsair Dominator GT ramokról lenne szó.
Ezek még DDR3-as modulok, válogatott chipekkel, annó volt hozzájuk gyári hűtés, ventilátoros és peltier/víz hűtés kombó is, ez utóbbi Corsair t30 néven futott.
Beszerezhetőséggel kapcs. kérdezném, hogy hol érdemes próbálkozni?
Bármelyik típusú gyári (Corsair) hűtés, tehát a ventis és a peltier/víz kombós is érdekelne, persze árfüggő is...
Gondolom, ezeket már csak használtan lehet esélyes, de nem tudom...
Néhány kép:

-
Grózi
Topikgazda
Néztem én is ezt az olcsóbb változatot,nem tudom miben különbözik-nem próbáltam még.Leírtam korábban,hogy a Riing elsősorban dizájnelem,másban nem kiemelkedő-a Nanoxia DS jóval halkabb nála,viszont külsőre a Riing nyer.Azt te tudod,hogy neked melyik a fontosabb.
(#27097) laskr99
-
Előre 2x140mm venti kerül majd és hátulra 2x120. Elvileg így pozitív nyomás lesz és se por nem lesz meg a ház is hűvös lesz.
-
SRII
őstag
szia!
Láttam egyik régebbi írásodban, hogy vásároltál [link]hasonló ventilátort ez az olcsóbbik kategória miben más mint a drágábbik? és tapasztalatod alapján a fent említett venti vagy a Nanoxia DS a jobb választás? önszintén, nagyon tetszetős ez a th riing ventilátor. -
dqdb
nagyúr
válasz
Bosco01
üzenetére
Igen, egyszerű kábellel 5 voltra vagy 7 voltra lehet levinni a feszültséget. Csak azt látatlanban nem tudjuk neked megmondani, hogy mekkora azoknak a ventilátoroknak az indulófeszültsége, simán lehet, hogy 5 vagy 7 volton fel sem pörögnek.
Egy molex csatlakozón két föld, 5 volt és 12 volt megy át. Ha olyan hosszabbítókábelt készül, ami az 5 voltos lábat adja tovább a 12 voltos helyén, akkor az arra kötött ventilátor már csak 5 voltot kap. Ha úgy kötik be, hogy a 12 volthoz tartozó föld helyére 5 voltot kötnek, akkor 12-5=7 voltot kap a ventilátor.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Bosco01
üzenetére
Erre való a gyári fanprogi-nem átmenetileg hanem mindig.Beállítasz egy görbét cpu hőfok függvényében,pl 45 fokig mehetnek minimum fordulaton a ventik majd onnan szépen emelkedő fordulattal 70 fokig,ahol maxon jár a venti.
Terhelés nélkül felesleges maxon pörgetni őket,nem jelent szinte semmit hőfokban. -
Norbika88
senior tag
válasz
scabi78
üzenetére
Nem is házzal van gond, ha nem a 220W tdp-vel, és a gtx 970 es kártyám se éppen gyári értékeken fut. Tehát hő az van.
Most az össes ventit deszkára kötöttem, kikapcsoltam ezt a Q-fan dolgot, és maxon pörgetem őket kiváncsi leszek változik e valamit.Azért kérdeztem a Akasa viper dolgot, mert elég húzós áruk van ha az összeset lecserélem.
-
Norbika88
senior tag
Mármint a ház választás nem volt túl jó? Nem gondoltam volna, hogy ekkora hőmérséklet külömség lesz.
Hang az nem érdekes, vagy füles van rajtam vagy az 5.1 ordít.Vagy ha fentre kerülne egy 240-es radiátor lehet proc hűvös maradna, hátra és előre meg viperek, lehet kivinnék vga hőjét..
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Norbika88
üzenetére
Ha mindet cseréled Viperre,akkor kimaxolod a ház hűtési lehetőségeit-nem volt túl jó választás egy ilyen konfighoz.Leszabályozva nem lesz hangos,de 1000-1200 rpm felett már lesz hangja rendesen.Viszont a Viper nagyon érzékeny a feszültségalapú vezérlésre,tehát ellenőrizd hogy van-e kellő mennyiségű pwm-s aljzatod(attól hogy 4 pines az aljzat még nem pwm-s)!!
-
Norbika88
senior tag
Üdv!
Nem rég cseréltem régi kuckómat:
Ha proci hűtést, házbók kifelé fújóra állítom akkor a proci hőmérséklet száll el, ha kintről befelé akkor a vga hőmérséklete száll el.
Tudom, hogy egy kicsit kevés ez az LCLC 120-as radi 9590-nek, de alul feszelvel az előző kuckkóban nem haladta meg az 59 fokot a proc és vga.
Ugyan ez a helyzet ha lefeszem az oldal lapot, magyarán akkor a házon belül nem jó lég mozgás.
Segítene ha fronton cserélném a gyári ventiket 2db 140mm Akasa viperre, radin és toppon is 120mm -es Akasa viperre? -
-
2db gyári ventilátorja a Silent base 600-nak elég a konfigomra(adatlap) 1 hónapig?
-
scabi78
senior tag
Köszönöm a segítséget!

Csak nekem tűnik az furcsának, hogy egy 20k-s ház megvétele után még költsek postával együtt ~ 10k-t hűtőre, hogy ne legyen hangos!? Akkor gondolom 30-ért már vehettem volna jobbat is...

Előtte egy 8-10 éves gigabíte triton házban ment (csendesen) a konfigom... -
Grózi
Topikgazda
válasz
scabi78
üzenetére
Felmész a lapod gyártói oldalára,letöltöd a User Manual-t(vagy megnézed otthon a kézikönyvében) és az Internal Connectors fejezetben található fan header-k lábkiosztását leellenőrzöd(segítség az Összefoglalóban ) vagy ha nem vagy biztos benne akkor töltsd fel ide a képet.
-
-
Grózi
Topikgazda
Én előre 2 db 140-st tennék és hátra egy 120-st.
Jó neked a 3 és 4 pin is,mindkettőt kezeli az a lap(nekem is volt).
140MM:
Be Quiet Silent Wings 3
Noiseblocker eLoop B14-2
120MM:
Aerocool Dead Silence 120 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker E-Loop B12-2
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros-jelenleg az egyik legjobb házhűtő és bordára/radira is megfelelő)
Be Quiet Silent Wings 3 -
Grózi
Topikgazda
válasz
MRJOOOOOO
üzenetére
Egyszerű a helyzet,szimplán szar a gyári venti mint minden kompakton.Szóval ha csendet akarsz,akkor cseréld őket minőségi darabra.Ezeket ajánlom:
Alpenfoehn Wing-Boost 2 Plus(csak aminek színes a belseje-a tiszta fekete Pure változat nem)
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros)
Akasa Apache -
MRJOOOOOO
csendes tag
válasz
Pityu.
üzenetére
levettem 10%-ra a powert, sokkal nem lassabb elvileg. Normális a fan-test eredménye ?
most nem morog annyira, de ha közel hajolok a házhoz, most is hallom.
végülis legalább nem idegesit. Ha felpörög, egyből jön néhány morgás meg felpörgött állapotában is.
szerencsére 6800k van csak sima 4.0-ra húzva, igy 10% on 37 fokot mutat a cpu-ra, ahogy hagyom állni a gépet -
MRJOOOOOO
csendes tag
sziasztok!
Lenne egy elég fura kérdésem, remélem nem dőltök majd a röhögéstől.
Van egy ID Cooling Frostflow 240L tipusú procihűtőm.Azt csinálja, hogy szakaszosan morog. Olyan rohadt idegesitő, hogy nem találok rá szavakat.
Tudom, hogy az morog, mert amikor lekapcsolom a ventiket windows ban, akkor abbamarad.
Amikor nekivágom a mellette lévő bútornak erősebben, akkor abbahagyja egy időre.
Majd újra elkezdi. Először azt hittem, hogy nincsenek meghúzva a csavarok, amik a házhoz erősitik.
Hát most már tuti meg vannak húzva. Nincs változásEz mitől van és mit kezdjek vele ?
Zoli
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Pityu.
üzenetére
Gyári hűtő. Lehet majd cserélem, igaz hangja nincs (még), de lehet, hogy jobb, ha alacsonyabb hőmérsékleten használom. Egyébként fura nekem ez a csend. Idáig az első hűtő maximumon forgott.

-
pinnacle
nagyúr
válasz
hegegabi80
üzenetére
Már annyira húztam, hogy attól féltem elszakad, de nem ment be a perem közé. Van valakinek ilyen ventije, aki be tudta húzni? Megkérdeztem az Alpenföhn-t, hogy jó lesz-e, mert állításukkal ellentétben, nem volt leírás mellékelve. Erre a képre ezt válaszolták. Yes its right like this. Kerestem, de semmilyen képet nem találtam a rögzítésről.
-
scabi78
senior tag
Melyik kettőt-hármat ajánlanád, ha már nem szeretnék – vagy csak a minimálisat – többet költeni a házra? Ha jól látom akkor a cpu hűtőn kívül 3 sys fan van a GIGABYTE GA-B150M-D3H DDR4 alaplapon. A hátsó hűtő teljesen halk, csak a molexesek a hangosak, akkor elég lenne kettő is a lenti, tuningmentes konfighoz?
i5 6500; GIGABYTE GA-B150M-D3H; sapphire r9 270 oc; HyperX 2x4 GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT; Be Quiet Pure Rock Slim; Zalman Z9 neo fehér; Chieftec GPS-550AB; ASUS VX279H; Logitech G303, Roccat Isku.
-
zs198
aktív tag
Helló!
Cm silencio 550-es házba milyen ajánlott 120mm-es pwm-es ventit tudtok javasolni? Aránylag csendes legyen 800-1000 rpm-en.
Jelenleg alpen wingboost 2 plus van benne! -
Most,hogy beszélitek a hány ventilátor el gondolkodtam nekem a bi quiet silent base 600 házban van elől 2 140mm noctua, felül 2db 140mm bi quiet de csak az egyik megy a hátsó,meg kifelé van egy 120mm noctua.Ebben a hangszigetelt házban gondolom csak nem árt min 4 venti akár felülre is egy?
-
-
Grózi
Topikgazda
Értem én mire gondolsz és csak kiigazítás jelleggel írtam azt amit.Lehet,hogy valami noname leszabályozott 12-s ventikkel összevetve laikusként(ne sértődj meg,úgy értem hogy pontos mérés nélkül) te úgy tapasztalatod,ahogy írtad-viszont minőségi ventivel összevetve úgy van ahogy írtam.
Viszont ez egy fórum,ahol ha beesik egy újonc és elolvassa amit írtál akkor könnyen téves következtetéseket vonhat le.
-
SRII
őstag
válasz
abridabri
üzenetére
Szia!
Senki nem mondta ,hogy zalman házba tettem bele, és én mint laikus úgy érzem ,hogy több levegőt szállít csendben, megfelelő beállításokkal mint 4db 12cm venti.
Ha a 4db ventit fullon pörgetem persze jobb a légszállítása, de akkor a hangjuk is megjön, én közepes feszültséggel járattam őket és így már zavaró volt a 4 db 12 cm venti hangja.
Közepes feszel a nagy venti csendben van és szvsz többet szállít mint a 4 12cm venti csendes beállítások mellett.(persze ez lehet ,hogy a silány ventilátoroknak tudható be, mikor éreztem jól tolják a levegőt zavaró volt a hangjuk)
De mint írtam laikus vagyok, és csak véleményt írtam.Grózi
szar minőségűek...
még a nevük sincs feltüntetve.
Természetesen amit ajánlottál az lesz a legoptimálisabb megoldás...2db minőségi 14cm ventivel többet fogok elérni. -
Grózi
Topikgazda
válasz
szatyor1972
üzenetére

Felesleges a te esetedben is. -
szatyor1972
tag
Köszönöm a segítségeteket.
Szép napot mindenkinek. -
válasz
szatyor1972
üzenetére
En nem raknek, eleg lesz a 3 venti

-
dqdb
nagyúr
válasz
szatyor1972
üzenetére
Valószínűleg nem kell.
Ne felejtsd majd el a BIOS-ban átállítani az összes csatlakozót PWM-esre, amelyikre WingBoost 2 kerül.
-
Televan74
nagyúr
válasz
szatyor1972
üzenetére
Én már kísérleteztem felülre rakott ventilátorokkal,1-2C° max,nem éri meg a befektetett összeget.Fölülre maximum radit raknék,de hát én és a víz nem vagyunk jó barátok.

-
szatyor1972
tag
Sziasztok!
Az adatlapomon lévő gépbe szerintetek felülre rakjak ventilátort?
Előre már rendeltem 2db 14-es Alpenföhn Wing Boost 2 Plust hátra pedig egy 12-es megy.
A válaszokat előre is köszönöm. -
Zalman Z3 plusba hogy fer be elol 4venti ? meg ez a 23as ?
Brutal leszabalyzott 12es ventijeid lehettek ,ha 1db 23as tob levegot nyom mint 4x12
Nekem volt egy Anidees Ai7 hazam, elol 4x12 ventivel , aztan beraktam egy 20as CM Megaflowot , hat fele annyi levegot se mozgatott. -
SRII
őstag
Hali mindenki!
A kíváncsiság hajtott...Rendeltem egy BitFenix Spectre Pro 230 ventilátort, igaz nincs benne az ajánlott ventilátorok között, és sok negatív vélemény után úgy véltem kipróbálom (olcsón jutottam hozzá egy darabhoz) gondoltam elől 4 ventit leválthatna egy nagyobb jó légszállítással rendelkező monstrum, és kiprobálom, mit is veszitek vele....
HÁT...
Véleményem:
Szar anyagból van a borítás, kicsit megmozgatod recseg a műanyag keret, ugyanis egy külön borítás található a ventilátoron...gondolom senki nem fogdosni veszi a ventilátort így ez nem fontos tényező, beépítve ez nem okoz problémát.A következő amit észrevettem, hogy NEM 23 cm-es ventilátorról van szó hanem lemérve pont 18 cm, a többi borítás. (I)Felesleges többet kiadni érte, butítás a 230mm szöveg. Ez helyett egy 20 cm venti olcsóbban ugyan azt fogja nyújtani!(/I)
Beszerelve ,elindítva egy kisebb feszültség adás után nem mozdul meg a monstrum, csak sípol, nagyobb feszültség adás követően viszont szépen halkan elindul...(pontos adatot nem tudok írni, nem kijelzős szabályzom van)
Észrevehetően erősebb s nagyobb légtömeget képes megmozgatni mint 4 darab 12cm venti.
Azt is lehet tapasztani, hogy kisebb fordulaton szépen elmuzsikál, nincs nagy hangja, teszi a dolgát, de mikor egy kicsit több feszültséget adunk neki szépen megjön a hang DE vele a szellő is, senki nem ijedjen meg, semmi csapágy és egyéb rossz hang nem kíséri.
Számomra mint laikus, ez a nagy hang annak tudható be, hogy vastag merevítők vannak a ventin elhelyezve és a légáramlat útjában van..
Mikor még több feszültséget adunk neki, megjön hangja de tolja is a levegőt, átfújja az egész házat.
Nem rossz venti, de nem is jó.
Laikusként aki soha nem foglakozott ventilátorokkal csak olvasta a fórumokat ,számomra ezen negatív és pozitív értéket fogalmazódtak meg.+nagy légszállítás
+alacsony fordulaton halk
+több ,kisebb alacsony kategóriás ventilátort képes helyettesíteni(ha van hely)
+a keretnek köszönhetően szinte bármilyen méretű helyre felszerethető-gyenge műanyag borítás
-közepes feszültségnél már van hangja
-nem 23 hanem csak 18 cm ventilátorról van szó(ami a legnagyobb átb.....s)Egy szó mint száz, számomra jó próba volt, 4 alacsony kategóriás ventilátort váltott le elől, és 3 felesleges kábellal van kevesebb a gépben és a szabályzón, hangja annyira nem zavaró számomra, de nem vagyunk egyformák..
Egyet viszont leszögeznék, ha valaki ilyenen töri a fejét vagy ehhez hasonló méretű ventin az mindenképp gondolkozzon el egy ventilátor szabályzón, mivel egyszerűen rákötve a tápra iszonyatosan hangos tud lenni max fordulaton.
Nem tesztelni szerettem volna, és nem is másoknak megírni a tutit, laikusként megírtam a véleményem. -
Weareus
addikt
Egyébként jelenleg Silverstone FM181-es ventijeim vannak, ezek potival szabályozhatók. Érdekességük, hogy a potit külön lehet rájuk dugni, de nem muszáj. Poti nélkül is mennek, mégpedig nem a legnagyobb, hanem a legkisebb fordulaton, ami a gyári specifikációk szerint 500 rpm. Ez csendes kéne legyen: nem az, bár messze jobb, mint egy vinyó, de azért a D5-öt még veri hangban (szerintem), főleg hogy egy morára megy ebből 4 db.
Be Quiet Silent Wings 3
Thermalright TY-147A
Ezekből sz.tem fogok egyet-egyet rendelni, hogy bepróbáljam őket. -
Weareus
addikt
Érdekes amit mondasz a D5 vs venti zajokról már csak azért is, mert ez többször szóba került a fórumon különböző topikokban és kb. mindenki ugyanazt mondja amit te. Következtetés: akkor ez vsz. így is van.
De...
A D5-öm réztetős (rezgéselnyelést elősegíti...), két Tygon cső végén függ a levegőben. A Tygon cső anyaga első tapintásra kb. mint a gumicukor: elaszto-plasztikus, és amúgy a D5 1-es fokozaton elvégzi a dolgát (kis ellenállású rendszer). Ez a három tény mind a némaság irányába mutat és tényleg a D5 nálam annyira halk (itt lehet, hogy a zaj frekvenciája a ventilátorokéhoz képest olyan, amire kevésbé vagyok érzékeny...), hogy a vinyó (már csak múlt időben) és a két darab sorba kötött ellenállással leszabályozott Noctua venti, ami a tápomon volt (szintén múlt idő) messze hangosabbak voltak. Igaz, mindez ház nélkül értendő, de most házikó is fog érkezni, Merkell.
-
-
scabi78
senior tag
A zalman z9 neo házban lévő gyári ventik nagyon hangosak, költséghatékonyan hogyan tudok halkabb rendszert kialakítani? Ajánlották már, hogy a molex csatlakozót alakítsam át 7 v-osra, de nem értek az ilyenekhez. A gyári molex csak két kábeles. Esetleg nem árulnak ilyet valahol vagy nincs a ph-n aki kábel gyártással foglalkozik?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB E-SIM Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4262, 95% Ak
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3893
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- GYÁRI TÖLTŐK Macbook Magsafe 1 és 2 Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)