Hirdetés
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- OnePlus 15 - van plusz energia
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
1 dolog miatt praktikusabb lehet az akasa kábele, mégpedig az, hogy sata-ról lehet megtáplálni. Persze 2 ventinél nem számít, de pl. Én a 3 darab TY143-at már nem kötném alaplapra 1 csatival, sőt még kettőt sem nagyon.

Bár még 2 venti is valamennyivel jobban dolgozik, ha külső dugóról megy. 2 darab TY143 legalábbis bizos többet forognak, mintha lapról mennének Y kábellel. Kipróbáltam.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Radomer
üzenetére
PWM slittert rá, de akkor azonos ventik kellenek. Én ilyenből használok 5-öset, de csak azonos ventik mehetnek rá.
Szeva haver!

-
dqdb
nagyúr
válasz
Radomer
üzenetére
Én nem erőltetném, teljesen más fordulatszám-tartományban működnek, és a többi adat is teljesen eltérő karakterisztikájú ventilátorokra utal. Nem veszélyes a keverés, mint DC esetében, de az automatikus szabályozás nagyon nem lesz az igazi (vagy alá, vagy fölé fog lőni az egyik ventilátornál), és van rá esély, hogy sosem fogod tudni megfelelőre összehozni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Radomer
üzenetére
Jól látod: van a PWM-es CPU_FAN és a 3 pines CHA_FAN1, és ezzel véget ért a szabályozható csatlakozók listája.
Wing boost 2 és 3 összeköthető egy csatlakozóra szerintetek?

WingBoost 3
Nem írtad el ezt?Vagy arra gondoltál, hogy 3 darab WB2 egy csatlakozóra? Az mehet simán, 0,11 A egy ventilátor áramfelvétele csak.
-
Radomer
aktív tag
1 PWN csatlakozóm van a mostani alaplapomon, mert a másik csak 4 pines akármi ha jól nézem (M5a97pro).
Wing boost 2 és 3 összeköthető egy csatlakozóra szerintetek?

-
dqdb
nagyúr
válasz
martin66
üzenetére
Öt lehetőség van, ebből válaszd ki, ami:
1. nem olyan típusú a ventilátort kaptál, mint ami a Noctua oldalán szerepel, hanem egy nagyobb fordulatszámút
2. hibás a ventilátortól jövő fordulatszám-visszajelzés
3. hibás az alaplapon a fordulatszám-visszajelzés feldolgozása
4. hibás az az alkalmazás, amivel monitorozol (ha ez a BIOS vagy a Fan Xpert, akkor kihúzhatod)
5. tényleg túl nagy feszültséget ad az alaplap (ezt egy multiméterrel pillanatok alatt ki tudod deríteni)Válassz egy neked tetsző lehetőséget, mert ennél pontosabban nem tudom belőni a probléma okát.
-
tomaszka88
aktív tag
Sziasztok!
Patikai alkohol jó lehet chipek megtisztítására ? Illetve a cpu foglalat tisztítására ?

-
martin66
senior tag
Egy érdekes dolgot észrevettem. 3 pin, nem szabályozza az alaplapom a Noctua centimet.
Jelenleg folyamatosan 1700-on pörög. De a gyártónál erre ventire 800-1200 írnak. Most akkor nagyon túl van hajtva, feszelve? Nem okoz ez kárt?
Rotational Speed (+/- 10%) 1200 RPM
Rotational Speed with U.L.N.A. (+/- 10%) 800 RPM -
Grózi
Topikgazda
válasz
abridabri
üzenetére
Ritka sz@r a te lapod szabályzása-ez már a sokadik eset.Azért 1000 rpm-n már van hangjuk idle-ben-engem zavarna,de ha téged nem akkor jó.A 7V-s adapter is megoldás lehet,de akkor a maximum fordulatból vesztesz sokat.A Fan Expert-el biztos jobban tudnád szabályozni-sokkal többet tud mint a bios.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Noh, megszületett, bekerült a helyére az NZXT FZ-200.
Adatok alapján elvileg hangosabb mint a Megaflow, de eddig nem tűnik annak, sőt szerintem talán kicsivel több levegőt is termel. Közben még rápakoltam a rácsot, biztos ami biztos. A kábelt sajnos szebben nem tudtam megoldani. Így is le kellett vágnom a harisnyát róla, de nem tudom megtörni, mert merevegg mint a megaflow kábele. A csavar hasonlóan járt, a régi rövid csavarokkal nem mertem használni, mert csak pát tekerés tartotta, és féltem, hogy "elpattan, és beesik a gépbe az anya.
1500-ért vágták ki a gyári plexit, mert nem akadt hirtelen másik. De lesz, mert vannak tervek, ez volt az B terv.

-
dqdb
nagyúr
válasz
üzenetére
Nem. Ez lényegében egy SATA → 10×3 pin összekötő kábelnek felel meg, a rákötött ventilátorok maximális fordulatszámon fognak pörögni.
Ha van tényleg* PWM-es szabályozásra képes csatlakozó az alaplapodon, akkor egy ilyen kell neked. Ha nincsen tényleg PWM-es csatlakozó, ellenben van két darab DC szabályozásra képes, akkor két darab Y splitter kell neked. Ha csak egyetlen DC szabályozásra képes csatlakozó van szabadon, akkor egy ilyesmi kellene (a 140 mm-es PW2 maximális áramfelvétele 0,12 A, a 120 mm-esé 0,09 A, így mehet azokból négy darab egy csatlakozóra).
* a tényleg kifejtéséhez lásd fent a téma-összefoglaló lábkiosztásokkal kapcsolatos részét
-
törölt tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy egy ilyen segítségével tudom szabályozni a ventiket?
Thermaltake commander fx
Erre kötnék rá 4db pure wings-et 3 pin-est.
Köszönöm a segítséget!
Esetleg valaki megtudná mondani hogy egy entho evolv itx ház alaplapi tálcája mögé feltudnám-e csavarozni? -
dqdb
nagyúr
válasz
abridabri
üzenetére
Ha az 1100 rpm nem kevés terhelés esetén, akkor tedd be mindegyik elé a hozzá járó 3 pin → 3 pin adaptert, így lejjebb tudod vinni a minimális fordulatszámot, mint amit az alaplap kínál (furcsa ez a 50%-os limit az ASUS-tól, én 5-600 rpm-ig simán levittem másik ASUS lapban ezeket a ventilátorokat).
A Fan Xpert nálad nem támogatja a ventilátorok lekapcsolását? Ha igen, ezzel is tudsz segíteni a helyzeten.
-
Beszereltem 5db 12cm Aerocool DS ventit, sajnos 1000 rpm a minimum fordulatszam ,de ahoz kepest meglepoen halk ,viszont nagyon tolja a levegot
Jo dragan vettem (6k /db) ,de azt mondom megerte . -
Grózi
Topikgazda
válasz
anddroid8205
üzenetére
Valóban hülye kérdés,mivel senki nem írta hogy a led nélküli nem jó.Összeolvastál valamit,a Wing-Boost 2 Plus-ból nem ajánlott a tiszta fekete Pure változat.
-
dqdb
nagyúr
válasz
anddroid8205
üzenetére
Van belőle fekete-fehér is, az nem LED-es és jó.
#28665: erről Grózit kérdezd, ő tesztelte. Nekem a linkelt fehérrel van tapasztalatom, arról tudom, hogy jó.
-
dqdb
nagyúr
válasz
anddroid8205
üzenetére
Lásd fent a téma-összefoglalót.
Egyik kinézett darabbal sem fogsz mellélőni, 3 pinben még az Aerocool DS (nem fekete) is megfontolandó.
-
anddroid8205
csendes tag
válasz
anddroid8205
üzenetére
Valaki erre?
Koszi -
dqdb
nagyúr
válasz
martin66
üzenetére
Azért, mert a régi alaplapodon hibrid volt a CPUFAN csatlakozó, amihez jó mindkét típusú ventilátor.
A mostanin a lábkiosztás alapján szintén hibrid, azonban a BIOS ezt felülírja. Ez egy eléggé csúnya dokumentációs hiba az ASUS-tól, mert a gyakorlatban kevesebbet kapsz, mint elméletben (a szerencsésebb fordított irány is előfordul, több alaplapnál derült ki, hogy a lábkiosztás alapján PWM-esnek tűnő csatlakozó a valóságban hibrid).
-
dqdb
nagyúr
-
martin66
senior tag
sziasztok.
lecseréltem a gyári CPU hűtőmet, mely 4 pines volt, az új CPU hűtőm ventilátora pedig 3 pines (noctua nh-u12f) és az a baj, hogy a CPU venti folyamatosan 100%-on pörög és nem engedi szabályozni BIOS-ból. átdugtam a ház ventijébe ott bezzeg engedi biosból szabályozni.
mit tudok csinálni? vennem kell 3pin ből 4 pines átalakítót vagy új 4 pines cpu ventit kell vennem? -
Kezd doglodni a Machon a TY 147A , mi lenne,ha egy 12cm Aerocool DS-t raknek ra ? Vajon hogy teljesitene ? Papiron jobb is a statikus nyomasa mint a TY nek.
-
anddroid8205
csendes tag
válasz
anddroid8205
üzenetére
A 2 befújó ventinél kiszedtem a porszűrőket és úgy néz ki megoldódott a probléma, teljesen jó a VGA hőmérséklete, olyan 53 fok körül alakul terhelés alatt. Viszont nekem kicsit nagy az AF120 ventik hangja, cserélni akarom őket olyanra, amely nagyjából hasonló teljesítményű (ha kicsit kisebb a légszállítás nem gond), viszont olyan halk, amennyire csak lehet. Eddig ezeket néztem:
- Nanoxia DS 120mm Fan
- Noiseblocker B12-2
Ha van még alternatíva, akkor írjátok meg légyszi.
Köszi -
Grózi
Topikgazda
válasz
tomaszka88
üzenetére
Alapjáraton csendes,a fordulat emelkedésével megjön a hangja de a légszállítása is,viszont zavaró hangok nélkül(csak szélzaj)-szóval nagyon jó ventik,de meg is kérik az árát..Ha ragaszkodsz a ledhez,akkor más alternatíva nem lesz
-
szazbolha
addikt
Ismét lenne egy kérdésem.
Létezik valamilyen eszköz, kütyű amivel a 4 pines és PWM-es alaplap szabályozni tudná a 3 pines nem PWM-es ventillátort?
Végül is csak a kitöltési tényezőt kéne jelszintre lefordítani. -
Nerazim
őstag
Sziasztok!
Jó helyen járok-e? Fsp Hexa 400 tápomban szeretném cserélni a ventit vmi csendesebbre. -
dqdb
nagyúr
válasz
tomaszka88
üzenetére
Nem ismerem a gyári ventilátort, mielőtt döntenél, várd meg Grózi válaszát a témában.
Ha ragaszkodsz a LED-ekhez, akkor 140 mm-ben ez lesz az egyik legjobb. Ha LED szalag és világítás nélküli ventilátorok felé mész el, akkor a fenti téma-összefoglalóból:
140mm 3 pin
Nanoxia Deep Silence 1100 vagy 1400 rpm
Be Quiet Pure Wings 2 140 (itt nem árt tudni, hogy volt korábban problémás sorozat, valószínűleg mostanival már nem lesz probléma)
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2 vagy B14-3140 mm 4 pin pwm
Nanoxia Deep Silence 140 Pwm
Alpenföhn Wing Boost 2 Plus 140(bordára/radira is,csak aminek színes a belseje-a tiszta fekete Pure változat nem)
Noiseblocker eLoop B14-PS(bordára/radira,nagy teljesítmény+rendkívül halk)
Be Quiet Shadow Wings 140 Pwm -
tomaszka88
aktív tag
-
szazbolha
addikt
Köszi!
Utána néztem jobban, nem a 2. hanem a 3. pin a Fan_speed és a 4. Fan_speed_controll az alaplapi leírás szerint, tehát PWM-es ahgy gondoltam.Azzal egyetértek, hogy átlagos felhasználás mellet (játékok) a CPU és GPU terhelése nagyjából együtt fut. De szerintem a hőmérséklet változás karakterisztikája messze nem azonos. A VGA hűtési rendszere adott, a legritkább esetben cseréljük másik léghűtésre vagy vizesre, még a hűtés vezérlést is ráhagyjuk az eszközre.
A CPU-hoz szoktunk általában a gyáritól eltérő hűtést választani, amit rendszerint túlméretezünk. A BIOS-ban pedig próbáljuk optimalizálni (alacsonyan tartani) a venti fordulatszámát. Ha pedig halk gépet szeretnénk akkor nagyon túlméretezzük a CPU hűtését, lesz egy nagy hőleadó képességű bordázat egy alacsony légszállításra behangolt ventilátorral.Ennek eredménye az hogy a VGA dolgozik a maga karakterisztikája szerint 30-80 fokos tartományban, leginkább a két szélén, a CPU meg egy 25-50 fokos tartományban és normál terhelésnél nem feltétlen a szélső értéket veszi fel, hanem jobb esetben valahol 40-42 fok környékén (az enyém ilyen). A helyzetet tetézi, hogy egy "gámernek" mondható konfigban a VGA 2-3x több hőt termel, mint a CPU. Ezek miatt nem tartom túl elvetemült ötletnek, hogy a VGA hőmérséklete alapján legyen szabályozva legalább a ház egyik szívó ventije. A hátsó mehet a CPU hőmérséklet alapján, akár együtt futva a CPU hűtő ventijével.
Természetesen egy nem jól szellőző házban a VGA felfűti a CPU-t is, és akkor mindegy hol van a mérési pont, de nem erre a helyzetre terveznék.Hogy miért a blackplatet mérném? Egyrészt könnyen hozzáférhető, és a GTX1080 hőkamerás tesztek szerint terhelés alatt jóval melegebb mint a VGA hűtőbordája. Ráadásul lassabban veszti el a hőmérsékletét a terhelés megszűntekor mint a GPU és vrm.
Persze ez csak elmélet, vagy játék a lehetőségekkel és a gyakorlat megmutatná, hogy semmi értelme a VGA-hoz kötni a ház légszállítását, elég a CPU-t monitorozni valami jól belőtt határértékkel. (ha az alaplap ilyet támogat) Még a házat sem vettem meg... lehet alap beállításokkal is minden hőmérséklet és a zaj is elfogadható lesz.
-
CSB29
aktív tag
Nagyon köszi a választ!
Úgy néztem a Meshify c eléggé el van sötétítve, szóval nem hiszem hogy gettó modifikálni kéne
Fontos lenne inkább felülre még egy exhaust szerinted? Nem terveztem, de lehet akkor az elől 2x140 + fent 1x140 és hátul 1x120 megoldást választom. Ledekhez ragaszkodom, mert pont annyi világítást szeretek azért. -
dqdb
nagyúr
válasz
szazbolha
üzenetére
Azért keresek PWM-es ventilátorokat, mert az alaplapon 1 db 4 pines csatlakozó van házventinek.
Azért kérdeztem rá, mert hasonló választ sejtettem.A manuál szerint a 2.pin "Fan speed".
A második lábon a feszültség megy, ami éppen nem PWM-es szabályozásra utal. A negyedik láb a lényeges, mert azon megy a PWM vezérlőjel.Nincs egy lista mely alaplapok tuti PWM-esek?
Nincsen, a csatlakozók szintjén kell nézni a lábkiosztást, nem az alaplapén. Gyakori, hogy egy alaplapon egyszerre van PWM-es, DC és szabályozhatatlan csatlakozó, ebből az előbbi kettőt általában 4 pines csatlakozóval szerelik.A fenti téma-összefoglalóban szerepel leírás, ha nem vagy biztos a dologban, akkor tedd ide be a csatlakozók lábkiosztását, és megírom, mire képes.
Úgy emlékszem BIOS-ban nem állítható, hogy a CPU vagy az alaplap hőmérséklete szerint szabályozzon. talán az alaplapi mérés jobb lenne
Ez is konkrét alaplaptól függ, középkategóriában már néha előfordul, hogy lehet külső szenzort használni szabályozáshoz, de inkább a felső-középkategória sajátja. Nagyon leegyszerűsítve az elmondható, hogy hagyományos álló házban normál felhasználási körülmények között nagy különbség a CPU vagy a VGA hőmérséklete alapján történő szabályozásnak, mert általában vagy csak az előbbit terheled, vagy a kettőt egyszerre, és sosem csak az utóbbit. -
szazbolha
addikt
Köszönöm a zöld LED-es válaszokat.
Azért keresek PWM-es ventilátorokat, mert az alaplapon 1 db 4 pines csatlakozó van házventinek. A manuál szerint a 2.pin "Fan speed". Azt konkrétan nem írja hogy PWM. Reménykedem, hogy ez vezérlést jelent, nem pedig sebesség visszajelzést. Ha "TAC"-nak neveznék biztosabb lenne, hogy PWM.
Nincs egy lista mely alaplapok tuti PWM-esek?Ezenkívül tervezem, hogy beszerzek egy PWM-es vezérlőt, amelynek érzékelőjét a VGA blackplate-jén helyezném el. Ha ez nem jön össze, akkor az alaplapit kell elosztani. Úgy emlékszem BIOS-ban nem állítható, hogy a CPU vagy az alaplap hőmérséklete szerint szabályozzon. talán az alaplapi mérés jobb lenne
-
válasz
anddroid8205
üzenetére
Ez a ficko 3 befujo ventit hasznal ,es a tap viszi ki a meleget.
Lehet neked is kiserletezgetni kellene kulonbozo venti allasokkal kapcsolatban ,hatha javul a helyzet. -
dqdb
nagyúr
válasz
anddroid8205
üzenetére
A válasz szerintem és, és ezt sokkal inkább a házra fognám.
Ebben a házban jobb ventilátorokkal sem lesz valószínűleg más a helyzet, mert hiába van fent két kifelé fújó ventilátor, egyszerűen nem jutnak elég friss levegőhöz.
-
anddroid8205
csendes tag
Végre sikerült tesztelni a Metis házat a tetejébe rakott 2 db Corsair AF120-val. Hát elég siralmas az eredmény, a Gigabyte GTX 1060 3GB Mini terhelés alatt rögtön felment 68 fokra, ami ugyan nem vészesen sok, de nyitott háznál 55 fok volt a max.
Most vagy a Corsair ventik ilyen rossz teljesítményűek, vagy sokkal alacsonyabb hőmérsékletre ne is számítsak egy ilyen kis házban?
Érdemes lenne beruházni a Nanoxia DS ventikbe?
Köszi -
dqdb
nagyúr
válasz
szazbolha
üzenetére
Zöld LED-es és jó ventilátorból nem igazán van választék (nem is rémlik olyan ajánlható ventilátor, ami zölden világít). Ha elég a zöld színű lapát, akkor a fenti téma-összefoglalóban szereplő Nanoxia DS kitűnő választás lehet.
Amúgy azért keresel PWM-es ventilátort, mert az alaplapodon garantáltan PWM-es csatlakozóra kötnéd, vagy azért keresel PWM-es ventilátort, mert az alaplapodon egy 4 pines csatlakozóra kötnéd?
-
dqdb
nagyúr
válasz
tomaszka88
üzenetére
Hibrid csatlakozókkal van tele az alaplapod, így ebben a méretben neked is az Aerocool DS-t ajánlanám.
-
dqdb
nagyúr
[link] + [link]
szóval véleményes, de van rá megoldásÉn a helyedben előre kettő, felülre egy 140 mm-est és hátra egy 120 mm-est tennék, azonban ekkor a Lepa helyett kell mást keresni a fenti téma-összefoglalóból, mert az csak 120 mm-es méretben van (3 pinesben ott van az Aerocool DS például, ha ragaszkodsz a világításhoz).
Alternatív megoldás lehet még egy RGB LED szalag a házba és mellé nem világító ventilátor (fogtunder hozzászólásaira keress rá, ő javasolta többször).
-
CSB29
aktív tag
Sziasztok,
Az ajánlott ventik közül a Lepa bol quiet kék ledes tetszik is, alaplapom tudja is a pwm-et. Csak annyi a kérdésem, hogy maga a led fénye mennyire erős? Sötétített üveg házam lesz (Meshify c). Előre 3, hátra 1, jó ötletnek tűnik? Van a lapomon 4 pwm-es chassis header szóval inkább pwm-re mennék.
Köszöntem
-
ricshard444
veterán
Sziasztok!
Beírom ide is, itt sanszosan jobban foglalkoztatott téma. Adott volt 3 darab Jonsbo Eclipse Solar RGB venti. Talán 2 hónapja vettem őket, Ebből 1.5 hónapot a max 1200-s fordulaton mentek, utóbbi időben pedig 800-n. Már észrevettem ezelött is, hogy az egyik nem teljesen szimmetrikusan pörög, de nem foglalkoztam különösen vele. Egyik nap este arra lettem figyelmes, hogy darál az egyik valamit, mint kiderült: saját maga volt az.
Olyan csálén pörgött, mintha én raktam volna össze kézzel. Ma kiszedtem őket és ami feladta a harcot: kettérepedt középen, majd szétjött, ami pedig kicsit kezdett el csálén mozogni, az pedig félig van megrepedve. A 3.-nak semmi baja nem volt még, de kivettem azt is, mert nem vagyok itthon ahhoz eleget, hogy én felügyeljem és várjam mikor darálják be magukat.
Nem ajánlom ezt a márkát, már megvételkor is kitűnt, hogy milyen törékeny anyagból készültek, persze nem gondoltam, hogy saját magát elrepesztik.
Ez lehet a vége, ha az ember próbál kicsit spórolni és ránézni feltörekvő márkákra. 
Egyelőre beraktam a radihoz adott 3 modelt, masszív darabok és nagyon szépen szállítják a levegőt (Captain 360-hoz kaptam), de az tény, hogy nem mutatnak olyan szépen.
-
ULPIUS
őstag
Grózi, vagy bárki aki tud segíteni, tápba való 12 centis ventire lenne szükségem, mert kiszedtem a gyárit és most alaplapról hűtőm (mint ahogy pár napja írtam), de valszeg mivel a táp nem érzékel saját ventit ezért BIOS-ban letilt, kikapcsol a gép pár másodperc után, win futattás alatt nem jelentkezik ez a problem: [link]

-
tomaszka88
aktív tag
Sziasztok!
Én pedig keresek PWM-s,14 cm-s csendes ugyan, de hatékony ledes ventilátort.
Várom az ajánlataitokat..

Köszi!
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
szazbolha
üzenetére
Hello!
Nekem két ilyenem van kéken világító , neten találtam zöldben is. Elégedett vagyok vele.
Spectre™ LED PWM Fans
Materials PBT
Color (Frame/Blades) Black Tinted Transparent
Bearing Type Fluid Dynamic Bearings (FDB)
Voltage (v) 12120mm
Dimensions (mm) 120 x 120 x 25
Current (A) 0.20A±10%
Speed (RPM) 700-1800 RPM ±10%
Air Flow (CFM) 51.3 CFM
Noise (dB-A) 22.5 dB(A)
Air Pressure (mmH2O) 1.88 mmH2OBitFenix Spectre PWM BFF-BLF-P12025G-RP 120mm Green LED Case Fan
-
szazbolha
addikt
Üdv! PC házba hátulra keresek 12cm-es LED-es zöld ventilátort. 1000 rpm körül, hogy halk legyen,
Köszi a tippeket.
.
Ajánlásban néztem nem LED-es ventiket: "Cooltek CT-Silent Pwm 120" , ez azonos lenne az olcsón kapható "Cooltek CT-Silent Fan 120 PWM Low- OEM 4 pin" termékkel?
Illetve a "XILENCE - RED WING PWM"-re tudnátok adni egy bolti linket, mert itt sem vagyok bizonyos benne, hogy a megtalált XILENCE RED-ek ezzel azonosak. pl. a "performance C". -
Grózi
Topikgazda
válasz
tomaszka88
üzenetére
Ez itt kezd off lenni,ajánlom menj át a Milyen cpu hűtőt vegyek? topicba!
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
abdulka1
üzenetére
Jó szellőző házam van, raktam már felülre ventilátort,de nem segített. Újra is pasztáztam azzal a pasztával amit a proci hűtő mellé járt. Úgy látszik a végős megoldás egy Top flow-s hűtő lesz. Én tulajdonképpen ezt néztem ki : Be quiet! - CPU - Shadow Rock TF 2 - BK003
Nagyobb hűtési teljesítmény , mint pl. vízhűtés ?
csak nem tudom lehet-e úgy fordítani, hogy a hőcsövek a ramok felé álljanak..a borda pedig a vrm felé
-
abdulka1
őstag
válasz
tomaszka88
üzenetére
A dióda hőfoka a magban, hőérzékelő által mért érték. Ez szerintem csak nagyobb hűtési teljesítménnyel csökkenthető. (egy normális hűtőpasztát még érdemes lenne kipróbálni)
A CPU VRM hűtésén pedig egy Top Flow hűtő, vagy a ház tetején elhelyezett ventilátor is segíthet.
-
abdulka1
őstag
válasz
tomaszka88
üzenetére
-
abdulka1
őstag
válasz
tomaszka88
üzenetére
Szia!
Először ellenőrizd a hőfokot pl Aida64-el [link] ,és hasonlítsd össze a proci specifikációjában szereplő értékekkel.
Ha magasnak találod, ellenőrizd a hűtő lefogatását, illetve érdemes újra pasztázni. (gondolom a ventilátor forog)Ui: kikapcsolt állapotban nem biztos, hogy jelentős hőmérsékletet érzékelnél főleg egy nagyobb hőleadó felületű bordán. Ha nem hűtene, akkor néhány perc után kikapcsolna a gép.
Egyébként milyen hűtő, és milyen proci?
-
tomaszka88
aktív tag
Sziasztok!
Van egy kis gondom , úgy vélem nem hűt megfelelően a cpu hűtőm. Levettem a ház oldalát ,és megfogtam a bordát ,de nem érzem rajta a hőt. Mit lehet vele kezdeni ?
-
abdulka1
őstag
Szia!
Megfogadtam a tanácsodat, és kipróbáltam a FanXpert-et. Csendesebb lett minden, és nem ment a hűtés rovására. Köszönöm.
A program teszteredményei.
CPU fan: Alpenföhn BROCKEN ECOCHA fan 1: Arctic F12 PWM PST (hátul kifúj)
CHA fan 2: 2xArctic F14 PWM PST (elől befúj)
És az eredmény miután a program elvégezte a beállítást. (~26 fokos szobahőmérsékleten)
chopin42 Köszönöm neked is a tippet, de sajnos nem találtam semmit.
-
dqdb
nagyúr
válasz
abdulka1
üzenetére
4 pines ventilátor != 4 pines ventilátorcsatlakozó
Én ventilátorokról beszéltem, ott ami 4 pines, az biztosan PWM-es. Ami nem 4 pines, az biztosan nem PWM-es. A csatlakozó a kedves alaplapgyártóknak köszönhetően természetesen már más tészta.
És ha van ilyen 4 pines csatlakozó, gondolom van ehhez megfelelő venti is, vagy tévedek?
Igen, az ilyen csatlakozóhoz megfelelő ventilátort hívják 3 pinesnek, amit úgy tudsz rákötni, hogy egy pin üresen marad. A csatlakozó fizikai kialakítása olyan, hogy ezt nem lehet elhibázni (vagy erősnek és rettenetesen elszántnak kell lenni hozzá). -
dqdb
nagyúr
válasz
bivalyolo
üzenetére
Nem tudom, ha nagyon rosszak lesznek a hőfokok, én inkább házcserébe fektetném a pénzt, mert van egy jó CPU hűtőd.
De az eredeti felvetésed nem arra vonatkozott, hogy kevés a hűtés, hanem arra, hogy hangos. Szereld össze a gépet úgy, hogy mindegyik az alaplapra van kötve, telepítsd fel az ASUS Fan Xpert programot, és terheléses teszteket futtatva állj neki kísérletezni. A felfelé fújó CPU hűtővel nem sokaknak van tapasztalat, ötletem nincsen, mennyire kavar be a hagyományos felálláshoz képest, így az ott szerzett tapasztalatok alapján képzett ökölszabályok nem biztos, hogy érvényesek. Jobban sajnos nem tudok segíteni, és az erdőbe sem akarlak bevinni okoskodással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li UNI FAN SL120 RGB PWM (4 db ventilátor + vezérlő) árcsökkenés!
- LianLi SL120 Infinity Wireless és CL 120 Wireless fekete/fehér és RVS/Normal Blade eladó
- Ventilátorok 120/140mm és modding termékek kitűnő árakon! Mennyiségi kedvezmény!
- Cooler Master Mobius 120P ventilátor kit (3 az 1ben) eladó
- LianLi SL120 LCD Wireless 3as ventilátor szettek vezérlővel eladóak (fekete/fehér)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB ZALMAN N4 Corsair 550W
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Lenovo A285 12,5" FHD - Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
- 262 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5070
- 2026.09.04-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak kíváncsi lennék, hogy mennyivel jobban hűtene , mint a mostaniak.
Ez lehet a vége, ha az ember próbál kicsit spórolni és ránézni feltörekvő márkákra.