-
Mobilarena
Üdv a GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router topikjában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
És a céges laptop véletlenül nem használ valami VPN-t? Csak mert a DNS feloldás látszólag jó, ezek szerint laptopon a routing is, szóval tényleg érdekes. A saját IP címed ugyanaz mobilról és a laptopról nézve is?
-
-
aldebaran
addikt
Hátha így megy:
1. VPN konfiguráció importálása
Lépj be a router admin felületére:http://192.168.1.1
Navigálj: VPN → OpenVPN Client vagy WireGuard Client
Importáld a VPN szolgáltatótól kapott konfigurációs fájlt
2. VPN mód váltása
Menj: VPN → VPN Dashboard
Válts Global Mode-ról Policy Mode-ra
Kattints az Apply gombra
3. Tunnel szabály létrehozása
A Policy Mode-ban három szekció jelenik meg: Primary Tunnel, Add Tunnel, All Other Traffic
Az Add Tunnel résznél:
Válaszd ki a VPN-t
Állítsd be, hogy csak egy adott eszköz (MAC cím vagy IP alapján) használja ezt a VPN-t
A többi eszköz automatikusan kimarad a VPN-ből -
Igazából a 2nd routeren már fent volt és ment a megjelenése óta, szóval bízom benne, hogy nagy meglepetés nem fog érni, eddig is rendben működött. Csak délelőtt volt némi időm, meg a család se volt itthon, így nem okozott problémát 15 perc internet kimaradás, szóval gyorsban kicseréltem a fő routeren is, mert azon még a 2024-es volt frissítve 2025.3-ra.
-
Csak halkan jegyzem meg, hogy a githubon sem talaltam meg a changelogot, de valszinuleg en vagyok a bena
Change log nincs, commitok vannak az activity menüben, ez tekinthető amolyan change log félének.
-
lancethepant
lelkes újonc
Örülök, hogy nagyjából jól sikerült a rendszered. Látom, hogy a Google fordítása nem mindig tökéletes, szóval remélem, hogy a mesterséges intelligencia segítségével jól értem.
Nem sokat foglalkoztam entware-rel, de a néhány dolog, amit telepítettem, működött. Úgy telepítetted, hogy az "entware-install.sh" parancs már jelen volt a routerben? A keresett csomag neve "Diversion" volt? Lehet, hogy eltévedek a fordításban. A kernel, a javításai és a konfigurációja az OpenWrt-ből származik. Egy dolgot vettem észre, hogy jelenleg a kernel csak az arm64-ben fordított bináris fájlokat futtatja. Jelenleg a régebbi arm32 (32 bites) fordított könyvtárak futtatásának támogatása nincs engedélyezve. A felhasználók még nem jelezték, de érdemes odafigyelni rá, ha véletlenül 32 bites bináris fájlokat próbálsz futtatni. Az "entware-install.sh" telepíti a szükséges 64 bites verziót.
Tudnál bővebben kifejteni az időzóna problémáról? Azt mondod, hogy amikor az időzónát az Alap -> Idő menüpontban állítod be, az nem a helyes órát/időt állítja be a routeren? Ha valaha is volt lehetőséged beleásni magad az időzónák minden apró részletébe, hát mennyire bonyolulttá válik. Úgy tűnik, hogy ahol élek, néha -6-ot kell beállítanom egyes eszközökön, és -7-et másokon. Úgy tűnik, hogy egész Magyarországnak egyetlen időzónán belül kellene lennie?
Nem, jelenleg nincs változásnaplóm az éjszakai buildekhez. Jelenleg a legjobb módja annak, hogy ezeket a változásokat a github-on lehet megtekinteni. Az időzónákról jut eszembe, a szerverem az én időm szerint éjfélkor indítja az éjszakai buildeket, így a korábbi commitok bekerülnek az éjszakaiba. Talán megpróbálom majd lekérni az összes új commit üzenetet, és automatizálni egy éjszakai build változásnapló létrehozását. Hamarosan megpróbálom ezt a megoldást is megvizsgálni.
-
-
Valszeg nvram torlest nem kellett volna beX-elni
Nem, azt tényleg nem.sem a 2025.3, sem a nighlty nem erzekeli jol a TZ-t, GMT helyett GMT+1-et detektal
Na de ha manuálisan átállítod (Basic - Time - Time Zone), akkor már jó nem? Gondolom ez IP geolokáció alapján megy, az meg sajnos nem mindig pontos.Egy kerdes, nightly-khez tenyleg nincs changelog vagy csak en benazok es nem talalom se a githubon, se a dedikalt honlapon vagy a linksysinfo-n?
Bár kicsit nyers a formátuma, de esetleg az aktivitás menü? -
SztiviVander
addikt
Nem teljesen. Dnsmasq -ban is lehet ugyan taggelni a dhcp option-t és akár kliensenként megadni hogy kinek milyen dns szervert osszon ki, de ez kliens oldali konfig. A dns director funkció meg azon alapul hogy a kliens a router IP-jét kapja (vagy static esetén az van beállítva) mind dns és az upstream dns szerver változik arra ami be van állítva adott kliesnhez (és így mindegy is hogy dhcp-s a kliens vagy static). De szerintem az is a dnsmasq-al van megoldva csak nem dhcp option-al.
-
-
lancethepant
lelkes újonc
Nem vagyok biztos az AdGuardHome képességeiben, de csak a Tomato beépített hirdetésblokkolójának alternatívájaként hozom fel. Nem igazán vagyok jártas a DNS Directorban. A bejegyzésem bemutatja, hogyan kell beállítani a Dnsmasq-ot, hogy az AdGuardHome-ot használja upstream szolgáltatóként, de valószínűleg más módon is be lehet állítani.
-
-
Balinov
titán
asszem megvan
valamelyik blocklist az imortnal syntax errort csinalt dnsmaq alatt, ezt
sed -i 's/^/address=\//' /etc/dnsmasq.adblock sed -i 's/$/\/0.0.0.0/' /etc/dnsmasq.adblock
parancsokkal kijavitva, adblock status nem dob hibad
Es GUI-n sokkal jobban nez ki
Erdekes ez a ram usage is, 80%-ot mutat ittt az 1GB-bol, de Status/Overview alatt meg csak 124mbyteot
udv
B -
Balinov
titán
meg mindig en. ssh alol ezt latom adblock status parancsra
Viszont GUI-n tovabbra is Adblock config loaded = No
ugy nez ki, a blocklistet be tudja tolteni, de a Dnsmasq mapped adblock=NO.
Ez igy jol van? SZerintem ez lehet a hiba, csak nem tom, miert es hogy lehet kijavitani? Tovabba az normalis, hogy a Dnsmasq owner az nobody? Nem root-nak kene lennie?
-
lancethepant
lelkes újonc
Igen. Sok hivatkozást láttam a prohardver.hu oldalról a weboldalamon, ezért úgy döntöttem, hogy megnézem a fórumot. Kellemesen meglepődtem, hogy világszerte milyen sokféle helyen használják a Tomato64-et.
Bocsánat, úgy tűnik, a Google fordító lefordította az első bejegyzésemet angolra
-
-
-
-
-
Ha mondjuk a lakás másik részében lenne szükséged ethernet kapcsolatra, de nem akarsz külön hálózatot. Mert ugye Wireless Client mód volt eddig is, de az NAT-ol, tehát egy új, másik alhálózat lesz a kliens router mögött, még ha bridge-ben használod, akkor ugyanaz, tehát pl. a DHCP-t is a fő router intézi.
-
Mi mindkét Flint 2 mindkét sávját 27dBm-n, vagyis 501mW-on használjuk. Az egész házban és az udvaron is jelentősen jobb lett a lefedettség, de az alap és az emelt WiFi teljesítmény között méréseket nem csináltam. A két Flint 2 az ami állandó helyen van, ott tudom mondani, hogy a korábbi -70dBm körüli kapcsolat úgy -58dBm-re javult, szóval tényleg jelentős a különbség. Én a magam részéről ettől feljebb nem szeretném emelni a teljesítményt.
-
attires
tag
Szia!
Nekem bevált .
Mint már 2x írtam a flint routerrel igy lehet beállítani [link] (Padavannal könyebb volt).A különböző eszközök (ha már megvan az előfizetés) beállításán végigvisz az Adguard oldal.
Az oldalon létre lehet hozni szervereket (beállítani mit hogyan blokkoljanak), valamit eszközöket amik a virtuális szerverekhez csatlakoznak.
Pl. létrehozol egy felnőtt és egy gyerek szervert, attól függően hogy pl. a telefonodon mit szeretnél blokkolni és csatlakoztatod a telefont ahhoz a szerverhez.
Van Family előfizetés is (lifetime) 40USD/lifetime/9 user [link].
Ez többet "tud" blokkolni, de minden egyes eszközre (routerre nem lehet) telepíteni kell.
Mivel helyben fut jobban meríti a telefont, de asztali gépekre/laptopra kitűnő opció lehet.Harmadik opció (ingyenes) az Adguard home [link] . Az opkg install adguardhome paranccsal lehet telepíteni (kizárólag külső merevlemezre mert tönkreteszi a sok írás a flash-t. Nekem sikerült tönkretenni így az AC-2100-at 5 hónap alatt).
A YouTube-on mindegyikről rengeteg videó van.
"Konkrétan hogy állítottad be?
" ezt most nagyon hosszú lenne leírni (egyszerűbb megnézni egy videót, de a lényeg hogy az AdGuard oldal generál neked egy azonosítót és azt írod be a különböző eszközbe (de ott le is írja részletesen). pl.
-
attires
tag
Szia!
(ha érdekel, személyes vélemény)Én sokat próbálkoztam még Padavan routerrel a "helyi" adblokkal, azután rájöttem hogy nekem nem éri meg vele szórakozni. Előfizettem az Adguard Personal DNS -re (kb. 30USD/ 5év [link] akciósan). itt [link] utaltam rái.
Nem kell vele szórakozni, nem a helyi erőforrást "használja" (még nem volt gondom vele).
Otthon minden a router mögött lévő eszközt "véd", ha meg nem vagy otthon akkor is simán/gyorsan beállítható hogy a Te saját AdGuard DNS "szerveredet" használja VPN nélkül (nem merül az akksi).ízlések és pofonok...
-
-
-
-
Valahol olvastam olyat is, hogy a hardveres flow-offload és a QoS nem feltétlenül barátok, szóval ha QoS használata az irány, akkor érdemes próbálkozni a szoftveres offloaddal. Amúgy milyen sebességű neted van? Nekem 1000/300-as PPPoE, de jelenleg nem használok flow-offload-ot, és simán bírja a router.
-
-
De en ezt rohadtul nem talalom a menuben.
Inkább Basic -> Network -> LAN lesz az.A cel az lenne, hogy igy bejussak a PVE-be,
Akkor én leginkább azt csinálnám, hogy erre az időre összekötném a laptopot (gépet) direktben a szerverrel, persze fix 192.168.50.x IP-t adva a gépnek, és úgy átírnám a szervert is. De ha minden áron a routerrel akarod megoldani, akkor egyszerűen erre az időre írd át a LAN IP címét a fentebb említett menüben. [kép]Ja, chatgpt azt mondja, save & reboot. Reboot ilyenkor muszaly?
Tomato-ban igazából az van, hogy ezeket magától intézi, tehát ahol elég újraindítani a szolgáltatást ott azt csinálja, ahol meg rebott kell, ott azt. De manuálisan nem szokott kelleni újraindítani, ha szükséges, akkor úgyis újraindul magától. -
-
-
-
-
-
Gondolom a Flint2-n, de tényleg csak rémlik, mintha ezért fordított volna nightly fw-t.
szerk.:
Ja megvan, nem is ő írta ezt, hanem attires. -
Ha használnál VPN-t, akkor kellhet a Nightly build, mintha fentebb az első napokban írta volna valaki, hogy a 2025.03-ban, még valami a VPN-el nem kerek, utána lett javítva. Mondjuk én nem használok VPN-t, így ezt nem tapasztaltam. Az éles routeremen nekem is a 2025.03 van még, a másodikon tesztelgetem az újabb fw-ket.
szerk.:
Jaa, talán csixy pont emiatt fordított magának. -
-
-
-
Balinov
titán
lejart az 5perc, szerintem egyenlore kihagyom a vanilla OpenWRT-t, ugrok egybol T64-re. Abbol mehet a nightly build vagy egyenlore 2025.3?
Gyari FW -n, gui alol fel lehet tenni vagy ahogy a wikije is irja, muszaly OEM Recovery Web Interfacen keresztul, ha Gyari/OpenWRT-rol megyek T64re?
udv
Bali -
Akkor ha jól látom döntő többségben nálad is mindenben jobb, kivéve talán a PS Slim feltöltést, az kicsit több az ASUS-al.
Én a második routerre meg a Tomato Nightly-t raktam fel, bár ez most nincs használva semmire, csak tesztelgetem. Az éles routeren azt úgyse lehet, a család kinyúvasztana a net kimaradások miatt.
Tomato64 Firmware 2025.3 GL-MT6000 AIO Nightly 08.23.25
-
-
-
xabolcs
őstag
Tavaly oktoberi OpenWrt SNAPSHOT (r27913-a2aabc9a7a)-vel dumb AP-kent hasznalva, 120 napos uptime mellett semmi hiba:
-
-
-
akom
őstag
Belinkelek pár oldalt, amik nekem sokat segítettek:
tomato64.org (Ez a fő Tomat64 oldal.)
linksysinfo.org (Itt rengeteg topic foglalkozik a Tomato64-el, akár a fejlesztőknek is tudsz közvetlen írni.)
GitHub (Itt követheted a verziókat, és van egy elég jó wiki oldal.) -
Ne mesterezz már please, tök ciki, nem vagyok én mester.
Kapásból ezt a kérdést is passzolom, nem tudok róla, hogy nagyon összeszedett dokumentáció lenne valahol, ez sajnos nem OpenWrt, aminek nagy fejlesztőcsapata van világszerte. Van egy foghíjas Wiki-je, de amúgy a funkcionalitásban a FreshTomato is lényegében azonos, a Tomato64 annak a forkja, és mivel a FreshTomato már egy sok éves fejlesztés, így arra keresve lehet előbb találsz válaszokat a kérdéseidre.
Ja és persze van Tomato firmware is.
-
Ez kicsit hosszú válasz lesz, sorry!
Én a magam részéről úgy 16 évvel ezelőtt kezdtem Tomato firmware-t használni, még ASUS WL-500g Premium routeren. Aztán persze cserélgettem alatta a vasakat, lett ASUS RT-N16, RT-N66U, és RT-N18U is, meg másodlagos eszközként még jó néhány más is, de mindig mind Tomato-s volt. Nagyon megkedveltem, mert stabil, felhasználóbarát a felülete, ugyanakkor mindig mindent meg tudtam oldani benne amit akartam. Aztán elért hozzánk is a Gbit-es FTTH, amit a Tomato támogatással bíró BroadCom alapú ASUS routerek már nehezen bírtak, gyors letöltésnél, főleg sok szálon elég erősen terhelődtek, lassúk voltak az USB-s NAS funkciókat illetően, és hiába vártam, újabb, erősebb vasakra valahogy nem akart jönni a Tomato támogatás, így aztán 2019 elején váltottam Xiaomi Mi-R3G routerre, és Padavan rendszerre. Amúgy az a szoftver is hasonló adottságokkal bír, alakítgattam is a magam kedvére, és a MediaTek SoC egészen mostanáig ki is szolgálta az igényeimet, de azért az utóbbi 1-2 évben már kerestem az utódot, mind Padavan, mind pedig Tomato vonalon is, és eközben jött szembe a Flint 2, és tértem vissza Tomato-ra. Tényleg semmi gondom nem volt a Padavannal, de azért a Tomato az igazi.
-
Nem igazán ismerem ezt a szolgáltatói beállítást, de lehet VLAN ID-t (röviden VID) állítani. Ez elérhető Tomato-ban, és gondolom a másik két említett fw-ben is.
Gondolom ez lesz az:
Azért az nem semmi, hogy ilyen kell az internetszolgáltatás beállításához, mert ugye a VLAN funkciót nem ismeri és támogatja túl sok SOHO router.
-
Amúgy a két Flint 2 közötti kapcsolat sokkal gyorsabb lett mint a korábbi volt, szóval már csak ezért is megérte mindkét végpontra ezt rakni. Ugye nem egyszerre vettük mi sem, amíg csak az első volt beüzemelve, és a másodlagos eszköz még egy Mi-R3G volt, nem volt ilyen látványos az előrelépés.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Háztartási gépek
- E-roller topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Delta Force (2024)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Playstation 5 lemezes - Gran Turismo 7, Tony Hawk's Pro Skater 1-2 eladó!
- ROG Ally (2023) RC71L + JSAUX HB1201S
- Vadonatúj, bontatlan iPhone AIR 256GB fekete és kék KÁRTYAFÜGGETLEN! 1 év Apple garancia!
- 3D nyomtatás kiváló minőségben / számlával / akár 9 színnel / széles anyagválaszték,
- HP,15.6",250 G6,8.gen.core i5 (8X4,0Ghz)8-32GB RAM,256GB-1TB SSD,nagyon jó akku,Win.11,szép
- Xiaomi Mi 11T Pro 5G // 256GB // Számla + Garancia //
- Huawei P Smart 2019 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3366
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest