-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
válasz
Goose-T #52635 üzenetére
Egyetértek, annyit hozzátéve h szerintem ez nem új jelenség. Régóta így megy már ez a használt piacon, közel új árban vesztegetik a használt (sokszor lestrapált) vackokat. Van aki eladni szereti, az ésszerű árban el is adja, van aki meg árulni szereti, az évekig hirdetgeti horroráron, végülis az ő dolga. Ami mostanában meglep (ha már epi LP-kről is volt az imént szó), hogy egy epi LP standardot 230-240-250-260 ezrekért hirdetnek....ész megáll....jó gitárok meg minden, de egy patika állapotú epi standard, keménytokkal sem ér 200tól többet egy fillérrel sem.
-
Moleman
addikt
válasz
Goose-T #52618 üzenetére
A Cort ennél aljasabb dolgokra is képes, egy barátom vett egy basszusgitárt, papíron habos jávor top, ehhez képest még furnér sem jutott rá, egy kicsit pixeles nyomtatott papír van a fényezés alatt.
Ettől függetlenül jó gitárok ezek, az én 4 húrosom 13 éves elmúlt, de ugyanolyan jó, mint újkorában volt.
Azt mondjuk azóta is sajnálom, hogy nem sikerült az eredeti terv, egy taiwani Yamaha BB414-et akartam venni, de pont akkor vezették ki, annyi eszem meg még nem volt akkoriban, hogy használtat keressek.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Goose-T #52596 üzenetére
Ibanez S270. Milyen stílus? Blues/pszichedelikus rocktól kezdve hard rockon át a thrash/death metálig.
Passzív hangszedőt szeretnék.
Youtube-on mindig valamelyik Seymour Duncanhez mérik ezt a kínait (arról koppintották?
). Azt a típust, illetve hasonló képességűeket jó lenne elkerülni.
-
-
cucka
addikt
válasz
Goose-T #52568 üzenetére
Az Illegals-t nem láttam, de a tegnapi amúgy nagyon jó volt, ennél csak szarabbul lehet játszani ezeket a dalokat, jobban nem.
Igen, Benante és Rex is abszolut top volt, sőt, Anselmo is formában volt ami nála azért nem mindig alap. Arra meg végképp nem számítottam, hogy a Pantera reunionon Csihar Attila a Walk-ot énekli a színpadon
És azt is tökre megértem, hogy miért Zakk Wylde lett a gitáros, ő egy két lábon járó legenda egyből felismerhető stílussal, és becsülettel lenyomta a tegnapi koncertet is, szóval kicsit tisztességtelen emiatt panaszkodni.
Csak szerintem valahogy az ő játékstílusa nem passzol annyira a Pantera zenéjéhez. Dime-nak volt egy nagyon egyedi, feszes, pengeéles játékstílusa és hangzása, ahogy Wylde játszik az meg pont az ellentéte ennek. -
cucka
addikt
válasz
Goose-T #52566 üzenetére
Tetszett, de szentségtörő leszek - szerintem ennek a felállásnak a leggyengébb láncszeme Zakk Wylde.
A Pantera zenéjére, előadásmódjára talán a legjobb szó, hogy feszes. És hát pont ez az utolsó dolog, ami Wylde-ról eszembe jutna, és igazából tegnap sem volt az.
Amúgy fasza volt -
Ba cy lus
addikt
válasz
Goose-T #52403 üzenetére
Elvittem a gitárgarázsba.
Ránézett az állapotára, kérdezte, hogy a fenébe tudok ezen így játszani?
Ott is hasonlót mondott, hogy kár lenne eladni, érdemesebb ezt rendbe hozatni/tuningoltatni, mint 100-200k-s gitárra cserélni. Vagy ha mégis újat vennék, ő megveszi tőlem, és megcsinálja magának. Szerinte rendesen karbantartva, beállítva a 4-500k-s gitárok szintjén van.Viszont nem akarom úgy, hogy ha már rajta van a tremolo, az csak dísz legyen. Akkor már legyen használható. Így most várok az ajánlott típusra (Schaller Lockmeister), az még kapásból egy hónap.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Goose-T #52396 üzenetére
Köszönöm a felajánlást és a válaszokat!
Egyelőre ott tartok, hogy el kellene jutni a hangszerészhez, ő tudná megmondani, az s270-emmel mit lehet kezdeni, megéri-e stb.
Az Ibanezhez nem feltétlenül ragaszkodom. Az a lényeg, hogy egyformán jó legyen metálhoz is, hard rockhoz is, pszichedelikus/blues-rockhoz is. -
doc
nagyúr
válasz
Goose-T #52290 üzenetére
Na erre ilyen viszonylatban eddig nem is gondoltam, koszi, tok jo nezopont.
Nalam egyelore csak az 1. jatszik ugye, azzal meg nincs gond, hosszu menzura, 10-es hur. En vagyok a gyenge pont, nem a gitarAztan ha ez megvan, akkor johet majd a tobbhuros/tobbhangos sebesseg, bar azzal jelenleg nem vagyok elegedetlen, szerintem nagyjabol megfelel az en nullas szintemnek.
-
doc
nagyúr
válasz
Goose-T #52023 üzenetére
Van nekem is egy marek ilyenem itthon
En most a White Fanget szerettem meg nagyon, a folyton izzados kezembe nagyon jo, az egyetlen problemam vele az hogy eleg gyorsan kopik a hegye :-/
A Janicek gyar Jazz III pengetoi is nagyon jok, baromi jol birjak a strapat, csak ott meg az idealis meretet kell megtalalnom, valahol a C kornyeken lesz szerintem -
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #52020 üzenetére
Ebayen nem néztem, találtam Kent Armstrongot.
-
válasz
Goose-T #51993 üzenetére
Hehehe, jó időzítés, erre pont itt egy videó. The End of Us.
Tegnap láttam. Szerintem vicces. Igaz, nem vagyok Muse-os, szóval a téma nem az enyém, de maga a kivitelezés és a gondolat is okos.Esetleg még hozzátehetnéd a kéréshez, hogy írjon egy olyat, hogy ne okozzon neked szerzői jogi problémákat ha előadod nyilvánosan
Dzsászt in kész.
-
FockeWulf
tag
válasz
Goose-T #51983 üzenetére
Nálunk a basszeros egyben az énekes, igy talán kicst egyszerűbb....de igen, a zenekarozás egyik legnagyobb nehézsége hogy normális tagokat találjon az ember. Ha van összetartó, jól, gördülékenyen működő csapat, ott nemigen van tagcsere, ahol meg folyton van, az a banda olyan is.... Talán ezen a nagyon amatőr szinten amin én is mozgok egy jó ötlet lehet ha a lehető legkevesebb a taglétszám, tehát 3 az ideális, 4 még talán elmegy, 5 már sok. Kis taglétszám-kevesebb probléma mottóval. Nyilván 2 gitárossal sokkal komplexebb, kerekebb nótákat lehet játszani...dehát ugye a kompromisszum....
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Goose-T #51979 üzenetére
Így tovább a legjobb megírni a zenét az alkotás folyamata!
Én is belekezdtem a határaim feszegetésébe.
A gitárosunkkal aki itt dobol én meg ugye énekes vagyok de ezen a felvételen "gitározok"
A cél a sebesség határaink megtalálása jelenleg ez 220 bpm nél van de megy az majd feljebb nézzétek el a lötyögést mert amúgy ha gitározok is az legtöbbször középtempós vagy lassabb doom stoner space vonalon mozogok a reszelés az még nagyon nem megy .Meg amúgy is ez csak önszórakoztatás tanulás de annak hatalmas móka.Itt a "dal":
[link] -
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #51966 üzenetére
Bevetettem az Ibanez S520EX-et, írtunk ma is egy új számot. Mostanában nagyon termékenyek vagyunk, csak az énekesekkel nem tudunk zöld ágra vergődni.
Megint összeraktunk egy komplett számot, már csak ének kéne bele. Ja és az Ibanez is marha jó, vadállatul szól az Evolution pickupokkal. Itt van az új számunkból egy részlet, a gran finale, az Ibanezem a jobb oldalon szól, mint mindig.
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #51958 üzenetére
Ja, és egy kis érdekesség a ZR tremolóról: nem azért nem szereli már ilyenekkel az Ibanez a gitárjait, mert rossz lenne. Nagyon jó konstrukció, szuper ötletekkel. Kizárólag azért nem gyárt már ilyet az Ibanez, mert valami csóka levédette korábban a hasonló elven működő tremolóját, és bejelentkezett a szabadalmi díjakért. Az Ibanez meg túl drágának találta már így, és dobta.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Goose-T #51826 üzenetére
Vágom ,hogy ez nem DX...
Csak toltam nekem meg ilyen volt posztot.
Áh ne hidd most volt nálam is japó jackson meg japo rg ibanez(Ilyen 300.000 es kategória) és a nosztalgia nagy úr.
Igazán hangban kb nulla különbség és minőségben sem vettem észre sok különbséget.Max annyi ,hogy ezek még nem hullottak szét hehehVan egy két ma is tökéletes gityó a 80 as-90 es évekből de ez inkább érzelmi kérdés már szerintem.
Mint az 50ezer dodós relicelt kirk hamett les paul.Vicc... -
válasz
Goose-T #51576 üzenetére
Jöhet a felvétel. Különben nem ér a neved!
re: Más:
Van aki használt már 3/4-es elektronyos gitárt?
Van ennek értelme? A cél az volna, hogy legyen egy apró gyakorló gitár a melóban, szünetben azt pergetném. De nem szeretnék egy nagy testűt, mert nincs sok hely a játékra. Szerintem nem dugnám be, de el tudom képzelni, hogy egy fejhallgatót tartanék bent és valami elemes szarra felkötném, de nem szükséglet, inkább csak figcsiket és gyakorlatokat csinálnék rajta.
A kérdés, hogy ez vagy egy olcsó HB szerű normál méretű ócsó gitár, pl valami 24" max 25" körüli menzúrával? Vagy valami fejetlen hangszer, de azt nem nagyon szeretnék.
Illetve ki mivel gyakorol munkában? -
Bobrooney
senior tag
válasz
Goose-T #51536 üzenetére
Az is probléma, hogy ha most zsíros kenyeret eszel akkor már gourmet kaját tolsz és nem marad pénz fejleszteni. Régen dobálták az ember után meg a töpörtyűt is, most meg 1 kg töpörtyű árából már kijön 1 csomag Elixir húr
.
Meg mostanság, ha valaki nézettséget akar akkor kell hozzá a minőségi cucc (akár csak kamera, mikrofon, vagy digitálisan felvenni, stb..), régen nem volt ilyenre igény így maradhatott pénz kokóra meg nőkre
.
-
válasz
Goose-T #51442 üzenetére
Így van, a fa tipikusan se nem homogén, se nem izotrop. Ennek megfelelően a sűrűség tipikusan effektív érték, a Young modulus pedig tenzor vagy effektív érték.
Az azonosan szerelt gitárok esetében nyilván a kötések (csavarok) mechanikai jellemzői szórnak leginkább. Az említett faanyagok sűrűsége is eltérhet akár >20%-ot is, illetve az effektív diszperzió (ami a legerősebben függ az anizotrop szerkezeti tulajdonságoktól) szintén jelentősen eltérhet. Nyakmerevség szempontjából pedig a hossz és a truss rod valószínűleg többet számít, mint maga a faanyag. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
Goose-T #51442 üzenetére
Engem nem kell meggyőznöd, én is efelé hajlok inkább. A faanyagok eltérnek egymástól, tömörebb, "lazább" szerkezettel, csomók (nóduszok) vannak bennük. Sűrűségük ráadásul nem csak a fajtól, hanem a termőhelytől is függ, egy fajon belül is különböző lehet.
Arról nem beszélve, hogy igénytelen gyártók simán készíthetnek csavartrostos fából gitártestet, vagy évgyűrű torzulásosból - azaz fahibás fából.
Kizárt dolognak tartom, hogy ezek az anatómiai jellemzők ne legyenek valamilyen hatással a gitár hangzására.
-
válasz
Goose-T #51419 üzenetére
OFF-ba teszem, mert hosszú...
Ezzel a hozzászólással ~100%-ban egyetértek. Néhány kiegészítést tennék:"A gitártest pedig az anyagától függően elnyelhet vagy felerősíthet bizonyos frekvenciákat, amit aztán "visszatáplál" a húrba."
Pontosan ez a dolog kulcsa, vagyis az, hogy a húrok + minden más egy egységes (két csatolt alrendszerből álló) rezgő mechanikai rendszerként viselkedik. Ezzel kapcsolatban a technikai állítások a következők:
1. A test (üreg) -> húrok visszacsatolási hatás hagyományos, üreges testű húros hangszerek esetében lényegesen befolyásolja a hangzást, mivel ekkor ez az effektus több nagyságrenddel nagyobb, mint tömör testűek esetében. Más kérdés, hogy a fa mechanikai jellemzői ekkor sem a rezgő üreg -> húrok visszacsatolási hatás miatt (mivel tipikusan van laterális merevítés, amit nem véletlenül hívnak magyarul a hangszer lelkének), hanem a fedlap rezgő membránként történő működése miatt fontosak. (Bár logikusnak tűnik, a lesugárzott hang nem a "lyukból jön", hanem szinte teljes egészében a fedlap - ill. néha még a hátlap is - rezgése adja át a környezetnek).
2. Tömör testű esetben ez eleve egy viszonylag kis hatás. Csak úgy tudna (üreg hiányában) lényegesen nagyobb lenni, ha rendszer merevsége annyira csökkenne, ami kb. használhatatlanná tenné azt (nem tartaná a hangolást).
3. A viszonylag kis hatás (ahogy írod is), alapvetően két komponensből tevődik össze:
- egyrészt "gitártest pedig az anyagától függően elnyelhet vagy felerősíthet bizonyos frekvenciákat", vagyis a test anyaga, illetve annak mechanikai jellemzői határozzák meg, hogy a tömör test (+nyak) hogyan rezeg;
- másrészt "amit aztán "visszatáplál" a húrba", ennek a folyamatnak az egyetlen lényeges eleme egy (szintén frekvenciafüggő) effektív visszacsatolási tényező. Ez utóbbit valóban számos dolog befolyásolja, pl. a nyereg (nut), híd (bridge/saddle), tőcsavarok, illetve az itt alkalmazott mechanikai kötések fizikai jellemzői stb. Ebben a tényezőben a gitártest mechanikai paraméterei csak közvetve, a kötések (csavar, ragasztás stb.) effektív merevsége mentén jelennek meg.4. Az előzőek alapján a gitártest (+nyak) mechanikai jellemzői közül a hangzás szempontjából csak néhány fontos:
- 2 extenzív paraméter: menzúra és rezgő tömeg,
- pár intenzív paraméter: sűrűség, rugalmasságtani tényezők, diszperzió. Egyszerű esetben (homogén, izotrop anyag, kis diszperzió) ez gyakorlatilag a sűrűség és a Young-modulus, azaz két szám.Ennek fényében nyilván ostobaság azt állítani, hogy:
"A tömör testű gitár hangzásában semmit sem számít a test (fa) anyaga."A helyes állítás:
"Ha két gitár testének anyaga különböző, de a sűrűség, ill. merevség (rugalmasságtani tényezők) kb. azonos, és minden egyéb (menzúra, tömeg, szerelékek, húrok, pickupok, mechanikai kötések) azonos, akkor a hangzás is gyakorlatilag azonos lesz. Magyarán, nem a test konkrét anyaga számít, hanem annak néhány fizikai jellemzője, és ezek is tipikusan jóval kisebb mértékben, mint a többi paraméter."Bocs a hosszúért.
-
cucka
addikt
válasz
Goose-T #51303 üzenetére
Hatásvadász videó, de tanulságos.
A tanulság pedig az, hogy a torzítás nagyrészt eltűnteti a pickupok hangja között létező különbségeket.
Két markánsan eltérő hangú pickup torzítással két majdnem ugyanolyan hangú pickup lesz.És azt vitatnám, hogy az önmagában alig hallható különbségek majd a mixben, ahol közben verik a dobot meg a cintányért, ott aztán hűde nagy változást fognak hozni.
-
válasz
Goose-T #51304 üzenetére
Az a baj ezzel a laposföldezéssel, hogy aki nem hisz a tonewood-ban meg a pickup fontosságában az pont azt mondja, hogy te vagy laposföldes. Szóval szerintem ezt ne eröltessük itt, nem visz előre. Ellenben a vitával ami előre vihet.
Amúgy pickupra pont az az érdekes, hogy az igazán megszállottak mind baszkurálták a gitárjaikat, már a pályájuk elejétől, Jeff Beck folyamatosan váltogatta a hangszert meg a pickupokat, Hendrix is cserélgette őket, de ott van Malcolm Young az is szétbarmolta a gityót. Azért nem lehet véletlen, hogy ezek az emberek mind egy hangot kerestek és ezt a hangot úgy akarták elérni, hogy lecserélik a pickupot. Persze lehet mondani, hogy tévúton járnak, de valahogy ezt kétlem. Pl Beck a Fender noisless singlecoil mellett tette le a voksát a végén, és nagyon határozott elképzelése volt arról miért szól úgy a gitár azzal a hangszedővel.
Amúgy az is kérdés, mit akarsz vele csinálni. Pl ha nem akarsz kisvasutat, meg EQ-t meg VST-t meg multit használni, hanem egy káblö bele az erölködőbe és csá, akkor már tényleg nem mindegy milyenek a hangszedőid, mert marad a tone poti, meg az erősítő potijai, azt jónapot. Ha ott van egy olyan pickupod ami nem úgy szól akkor bármit csinálhatsz.
A jazz-re jazz hangszedőt, metálra metál hangszedőt meg megint egy marhaság. Használj azt ami neked tetszik, ami az együttesedben jól hangzik és passzol ahhoz amit csinálsz.
Legjobb példa erre John Scofield és a telecaster-e, ami nem igazán egy tipikus jazz hangszer. -
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Goose-T #51303 üzenetére
Nem kell hozzá studiomonitor, bármin lehet hallani a különbséget, de az a különbség lóphasz. A tone poti megmozdítása többet változtat a hangon, kb ez a video lényege. Azt a dörrentö fél decibelt az EQ is odateszi ha kell.
A züvegfalat két gitárral játszottam fel, a telében az aktiv szettból a nyaki van a húrlábnál az explorerben meg a bridge, kíváncsi vagyok hányan tudnák eltalálni, hogy melyik dalban melyik szól.
De gyanús, hogy azt sem találná el mindenki, hogy melyik nóták lettek egy emg pickupos aktiv fernandez bassal feltolva és melyek a 12ezer forintos hörlidévidzon dekoval. -
DrDoktor
senior tag
válasz
Goose-T #51303 üzenetére
Keverésen múlik mi dörren mi nem hangszedő annyira pirinyónyi ,hogy buknál vakteszten.
Majd jövő héten rakok fel ide Fishman fluence modern(Cort passz most nem jut eszembe a tipusa)
Meg SD Full Shred SH-10 összehasonlítást(Charvel DK 24)
Mindkettő remek cucc teljesen más hangzással !Mixben viszont annyira minimális lesz a különbség ,hogy ha azért venné egyiket a másik helyett bárki azonnal lebeszélném a pénzkidobásról.Szerintem a laposföldszint a pickup hívőség...
90 % ban értelmetlen dolog.10% ban a legnagyobbaknál van értelme.
Metalhoz metal hangszedő
Jazzhez jazz kb ennyi
Ezen belül az SD vs Fluence vs EMG vs mit tudom én már csak érzelmi dolog.
Kicsit el van ez a bringa már túltolva.2 naponta jönnek a custom nagynevű emberkék hangszedői.Kb a felén csak a név rászitászás a különbség a 30 éve megjelent cuccokhoz képest .De persze jó drágán el lehet adni mert azt hiszi a sok majmocska most megveszi a Jim Root vagy Hetfiield hangzást.Pedig az a kézben az erősítőben és pedálokban van. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
-
beteg
őstag
válasz
Goose-T #51212 üzenetére
-1. Belefér abba 5 rugó is.
- Tényleg! Basszus! LOL.
Most mégegyszer ránéztem, és tényleg ott van még két furat a tőkén. Na. Meg van oldva
Kira! Köszi!Én is tettem bele valami 20 ezres kínyai humbit, még Te ajánlottad pár hónapja. K yoo. A vastagabb húrokkal hátborzongatóan gazdag hangzása van! És nem hallom annyira a vékony e húr "nyávogását" az F-G között.
Vettem tegnap még egy 12-52-es nanowebet is.
A srác a mezzóban le akart róla beszélni
Azt kérdezte, hogy te beteg vagy?
Na ha lesz még két rugóm, ki is próbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- OLED TV topic
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged