- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
consono
nagyúr
Egy jó fejhallgató megoldja ezt a problémát és még a családot sem idegesíti az ember
Mondjuk ez az erősítőre is igaz...
Moleman : nekem is döglődik a Genius, olyan alapzaja van, hogy már konzolra kötve, játék közben is zavar... Én valami soundbarban gondolkodom a hely miatt, de az meg zenére nem tudom milyen lenne...
-
Moleman
addikt
Milyen 8" hangfalat sikerült ennyiért szerezned?
Múlt héten rám ijesztett a Genius, elkezdett sisteregni, aztán egy nap pihenés után megint jó, de már készülök, hogy megjavíttassam (~7k, az asszonyét nemrég javították), vegyek egy ugyanilyet újonnan (~17k), vagy vegyek én is valami komolyabb monitort (~100k).
A 4"-os Genius-nak pont tökéletes a helykihasználása, elégedett is vagyok vele, de azért csak birizgálnak a stúdiómonitorok kicsit. Még ha csak youtube-ozásra is használnám az idő 95%-ában.
-
vorosmarti
senior tag
Ok, de ha még élek és 6 év után is csak pötyögtetek, abbahagyom!
Semmiképpen ne tedd, sőt várjuk a többit! Én mindenkinek nagyon köszönöm amit megmutatott, de nekem a Tiéd volt a legjobb, mert műfajilag ez áll hozzám igazán közel. Én sajnos úgy tűnik hogy még éveket várhatok arra, hogy bármit mutassak (nagyon lassan haladok), de hátha 1x elkap a flow... -
Moleman
addikt
Sokszor éreztem úgy, hogy elvesztegettem az időt, hogy "illene" jobban játszanom, mert youtube-on van aki 1 év után nagyságrendekkel jobb mint én 10+ év után, de most már nem bánom, minden percét élveztem.
Tanárhoz sose jártam, csak Muszty-Dobay volt az elején, meg az ingyenes tabok az internet hajnalán.
Az idő nagy részében nem volt zenekarom, úgyhogy sokszor próbáltam egyszemélyes zenekarként is működni, hallás után sávokra bontani a zenéket és újra felépíteni, ez volt az egyik kedvenc projektem, még 2009-ben: [eredeti] [cover]
Most már persze sokkal jobb minőségű interfacek és VST-k vannak, ezt még belső hangkártyával vettem fel, Pentium4-gyel, a dobot pedig egérrel írtam be midibe. -
Moleman
addikt
Sajnos túl régen volt, hogy írásos emlékek legyenek a kezdetekről, most átnéztem egy doboznyi DVD-t és ezeket találtam:
4 év után
5 év után
7 év után
7.5 év utánNekem a 6-7. év hozta az áttörést, azután már nem csak magamnak gitározgattam, hanem kísérni kellett a ballagós szerenádot, aztán kezdtem el bandában is játszani.
Aztán a 14. év hozott egy újabb áttörést, két újabb banda, akkor vásároltam be a sok gitárt és azóta kezdtem el komolyabban venni a zeneelméletet is.Ez annyira volt elég, hogy most 20 év után megbízható ritmusgitáros lettem, aránylag gyorsan megtalálom hallás után a hangnemet és bármit el tudok kísérni a megszokott (rock-blues-pop) stílusokon belül. Szólókat is meg tudok tanulni, ha kell, de saját szólóhoz nincs sok kreativitásom.
-
FockeWulf
tag
Igazából én még mindig kezdőnek tartom magam (mivel az is vagyok...), attól függetlenül hogy jópár éve nyúzogatom a gitárt....
Néha vannak jó pillanataim,de általában gigyi-gagyi a végeredmény...
Van youtube-on videóm, hozzáteszem hogy telós felvétel, tehát kép-hang ahogy Isten megadta, nincs semmi szoftveres keverés/korrigálás stb...mondjuk olyan is a hangminőség...
Ez egy tavalyi videó:
[link] -
Smiley
addikt
Köszi! Igen abba elég sok energiát raktam bele, több sávban felvéve 2 gitárral, meg amennyire lehet hozzáigazítva az eredeti hangzásvilághoz. Be kéne fejezni és kész az egész cover. A verse alatti részek hiányoznak csak... Mármint el tudom játszani csak fel kéne venni meg foglalkozni vele pár órát. Holnap majd megmutatom a project file-t ha gondolod. Amúgy egy pofon egyszerű dal.
Összehasonlítási alapom nincs, mert megfogadtam hogy ne hasonlítsam magam másokhoz, mert mindenki más tempóban fejlődik. Igazából próbálom tartani a napi fél óra gyakorlást, de ez sokszor nem jön össze.
-
Smiley
addikt
Hogy a viharba ne lenne...
leginkabb ilyen apro darabok amiket elraktam. Csak tanulas celjabol vettem fel ideiglenesen, aztan 1-2 darab csak megmaradt. En teljesen random csinalom, semmi konkret terv, felkapom a gitart aztan amihez kedvem van azt gyakorlom, vagy belekezdek valami ujba.
2018 decemberben kezdtem. Ezt direkt elraktam jo helyre. Elso este ugy, hogy eletemben nem volt gitar a kezemben
2018 dec: smoke on the water
2019 oktober: stolen life
2020 december: carousel
2021 november: heaven is a place on earth
2022 marcius: topgunMost hirtelen ennyit talaltam. Nincsenek konkret celjaim se, rohadt elegedett vagyok azzal ahol most tartok...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az a helyzet, hogy ideges is vagyok.
A noname kínai 63 ezer forintos gitárszettemen a gitár tökéletesen hibátlan volt, se karc, se folt, se nyomódás semmi. Akkor basszák már meg, 3-szor olyan drága gitáron ne legyen már ilyesmi.
Elküldtem a fotókat az audiollnak, hogy mégis mi a véleményük, egyúttal jeleztem, hogy lehet, hogy elállok a vásárlástól, harmadik próbát már nem tennék.
Időközben amúgy felment a gityó ára egy 20-assal mindenütt, de leszarom, inkább legyen 20-szal drágábban egy hibátlan, mint ennyi macerával a Thomanntól egy viseletes.
-
Moleman
addikt
Igen, ugyanaz.
Azért kell a sztereó aljzat, hogy ne merítse az elemet az elektronika használaton kívül. Mivel mono gitárkábelt dugsz bele, az rövidre zárja az aljzaton a ringet és a sleeve-et, így kap testet az elem a hangerőpotin keresztül.
#47016 Alexios
Régen nekem is nagyon gyorsan koptak, de akkoriban 11-es akusztik húron használtam Fender mediumot.
Most 1 mm-es Fender vagy Tortex esik általában a kezem ügyébe, nem játszom sokat, de nagyon sok éve bírják, komolyabb kopás nélkül. Akkordozós témákhoz nekem az már túl kemény, oda a 0.6-os Tortex vált be, akusztikhoz pedig 1 mm nylon. -
Goose-T
veterán
Mondjuk jobban megnézve ez is csak három potis, nem négy. Marad ez az Epiphone jó drágán. Az LTD is gyárt ilyeneket, de szintén csak három potival, és azok még ennél az Epinél is drágábbak.
Ha mégis megbékélnél a három potival, akkor meg lehet venni EMG nélkül is a Harley Bentont, a különbözet majdnem kifut egy fekete Schaller tremolót. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Válaszolt pont most az Audioll, nagyon korrektek voltak.
"Sajnálattal értesültünk a hangszer hibájáról! Ez valószínűleg a gyári végellenőrzés hibájából kerülhetett a beszállítóhoz és természetesen nem elfogadható minőség. Azonnal indítunk egy reklamációt a beszállító felé a csatolt képek alapján. A hangszert kicseréltetjük egy tökéletes állapotúra!Hogy gyorsabb legyen az ügyintézés, a következő munkanapon küldeni fogunk egy ingyenes feladóvényt mellyel bármelyik csomagos postán térítésmentesen feladhatja a hangszert egyenesen a beszállítónkhoz."
Díjmentesen tudom feladni, annyi a plusz fáradság, hogy el kell mennem vele egy postára (ahova amúgy nem járok).
-
vorosmarti
senior tag
A mezzo-ról még nem hallottam rosszat, de elég outsider vagyok a hangszerboltok terén.
Azt vettem észre a héten tök véletlen, mintha majd másfélszeresébe kerülne minden kisebb modellező combó, mint 6-8 hónapja. A CODE25-os marshall már 90 ropi körül van, és ősszel még 60-65-ért vettem. -
vorosmarti
senior tag
"Ő jó arc, küldjük neki a Nembuzit"
Köszönöm kedves barátom, valóban erős érzelmeket ébresztett bennem a figyelmességed. A dal is nagyon szép, és ami a legfontosabb, szándék tekintetében is példamutató voltál.
Arra azért kivancsi lennék, hogy a szöveget/zenét is Te szerezted, vagy csak szimplán eljátszottad ezt a csodálatos opus-t?
-
Bobrooney
senior tag
Én részekre szoktam osztani, majd ezeket begyakorolni, de 3 órát egy huzamban nem szoktam egy dologra szánni.
Nagyjából ez úgy szokott kinézni nálam: elkezdem és annyi részt ragadok ki belőle amennyit meg is tudok jegyezni (másnap csak gyakorolnom kelljen, ne pedig visszanézni, hogy hogy is volt), majd ezt gyakorlom amíg nem megy úgy hogy én azt szeretném (vannak olyan témák amik nekem így 1-2 hónap mire úgy megy). Ha ez meg van akkor hozzá tanulok egy kis darabot megint és jön ugyan ez a kör. -
Moleman
addikt
Szerintem célravezetőbb lassan kezdeni, de a részletekkel együtt, aztán majd jön idővel a tempó is. Én többek között pont erre tartom a bariton gitárom, H standardben bármit el tudok játszani 25%-kal lelassítva.
Vagy most már lehet, hogy vannak jobb eszközök, amikkel minőségromlás nélkül is le lehet lassítani a zenéket a hangmagasság megőrzésével, de én régimódi vagyok.Amúgy ennek a témának szerintem a sok apró nyújtás a kulcsa, hogy ugyanúgy szóljon. Én úgy szoktam tanulni, hogy folyamatosan haladok, és ha újrakezdem, akkor az elejétől gyakorlok mindent, azzal együtt, ami már jobban megy.
-
Goose-T
veterán
Sajnos meg fogod tudni, hogy mennyibe kerül, ha erre rákattintasz.
Ha nem akarsz az új árával rögtön szembesülni, akkor itt egy reverbes link használt árral. Benedetto Pat Martino a neve, valami amerikai butik gitármanufaktúra a "szokásos" árakkal (értsd PRS/Gibson custom shop árszínvonal).
-
consono
nagyúr
Ezzel az "álmomban csináltam" dologgal óvatosan... Velem volt egyszer olyan, hogy az évezred riffjét írtam meg álmomban, és valamilyen szinten tudatában voltam, hogy álmodom, ezért egész éjjel gyakoroltam, hogy ébredéskor ne felejtsem el. Nem is felejtettem, mikor felébredtem rögtön felkaptam a gitárt, hogy ébren is begyakorlom, de a valóságban nem úgy szólt a riff, mint álmomban... Teljesen hamis volt és lapos és semmilyen
Hát így nem lettem gitáristen
Amúgy a nagy zenekar jó buli, egy időben én is csinálgattam ilyen zenét gépen
arnyekxxx : a klasszikus zenészek nagy része ilyen, szemben pl. a jazzistákkal. Nagyon nehezen megy az imprózás is nekik, de szerintem ez a trenírozásuk miatt van leginkább. Ők nagyobb részt arra vannak képezve, hogy minél precízebben eljátszanak leirt dolgokat és ebben jók. Szerintem. De nem pont nálad klasszikus zenész az asszony? Vagy keverem a dolgokat...
-
FockeWulf
tag
Eleinte mindenképp figyelni kell mindenre, de pl a rengeteg skálázás ad egy jó húrbiztonságot.Nekem állva inkább a pengető kezemmel volt több gond...de most így visszagondolva lehet a lefogóval se volt kevesebb...franc se tudja már...lényeg hogy idővel megfogod szokni. Én csak akkor kezdtem el állva játszani, mikor elkezdtem a zenekarosdit, de akkor kicsit bántam hogy legalább néha nem próbálgattam komolyabban az álló gitározást. De egy idő után belejön az ember, kitartás a dolog kulcsa.
-
FockeWulf
tag
Az állva gitározás egy teljesen más világ. Én évekig ülve játszottam, aztán egyszer elmentem egy zenekari próbára, és akkor jöttem igazán rá hogy olyan mintha elölről kezdeném az egészet...mondjuk nekem annyiban volt szerencsém hogy ülve sem tudtam gitározni, így az állva gitározás se volt nagy problém, mivel hogy ülve se ment :)
Viszont idővel ki fog alakulni a dolog, heti 1x, 2x gyakorolgass állva is, ugyanazokat mint ülve. Pl én egy idő után először azt vettem észre h a nyújtások sokkal könnyebbek álló pozícióba, majd rájöttem h valójában a legkényelmesebb (kéz-kényelmesség szempontjából) állva gitározni. Persze ülve meg azért jobb mert nem fárad a lábad :)
Amit viszont kerülj el, a tartós kanapén/ágyon való ülve gitározást. Elsőre nagyon kényelmesnek tűnik, rá vagy görnyedve a gitárra, kialakul nagyeséllyel egy sz@r kéz/testtartás, nehéz lesz levetkőzni. -
espista
senior tag
Ha nem tervezel állva koncertezni, akkor nem kell. :-) Amúgy abban a pozícióban érdemes gyakorolni, ahogy prezentálva lesz a mű. Nyilván nem állandóan, de amikor csak lehet érdemes úgy gyakorolni. Meglepően nagy különbség van a két pozíció között. Pl 7-8 bund felett barréban fogni egy akkordot bizonyos gitármagasság alatt szinte lehetetlen.
-
Goose-T
veterán
Először is találd meg azt a pozíciót a hevederen, amelyikben a legkényelmesebb játszani. Minél lejjebb van a gitár, annál nehezebb lesz komplex témákat játszani. Menőn néz ki, ha a térdednél lóg a gitár, de úgy legfeljebb a háromkvintes zúzások fognak menni. Hacsak nincsenek olyan karjaid, mint egy gorillának.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Jajj, ne is mondd. Megjelent az Elden Ring.
Az kicsit lehozott róla, de kurva lelkiismeret furdalásom van miatta. Bár minden nap kicsit pötyörészek, de most nem annyira ott a fókusz.
Amúgy most csak ezzel bíbelődök. Már az interlude 3-at tanulom.
Közben persze jár az agyam azon, milyen legyen az gitárom. És még mindig nem tudom. :-D Továbbra is a Les Paul tetszik, meg a humbucker, de ne kérdezzétek, miért.
-
Moleman
addikt
Eléggé le kéne csapnia, nekem 50 wattos Kox volt, 0.5/10 már elég volt, 1/10 már túl hangos volt lakásban, 6-nál kezdett volna torzítani, de azt csak eladáskor hallottam, mikor a vevő kipróbálta.
A hangszóró érzékenysége viszont sokat számít, ha érzéketlenebb a hangszóró, jobban fel kell tekerni. -
Nekem is van egy basszeros ismerősöm, ő a pop számokat is kottából játssza. Mikor van 3-4 zenekar amiben felváltva játszik, hol basszuson hol 12 húros gitáron, nem könnyű megtanulni a repertoárt.
Mindenütt mást játszanak, van egy templomi csapat, van a Shadows banda, van egy random pop dalokat játszó, van egy másik klasszikus könnyűzenei dalokat akusztikusan játszó, van és volt egy jazzes csapat is amiben játszott, meg most egy másik pop-os felállás a jazz-es helyett. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Mintha csak én kérdeztem volna.
A kérdés jogos, én inkább úgy tenném fel, hogy vajon karmester nélkül is ugyanúgy el tudna játszani egy zenekar egy darabot?
Olyan ez, mint a foci, sosem értettem, minek oda menedzser. A 11 ember nagyon is jól tudja, mi a feladat a meccsen: a labdát juttasd az ellenfél gólvonala mögé szabályosan.
-
Alexios
veterán
Mert nem tudják kívülről általában, hetente teljesen mást játszanak(nagyobb zenekarok akár hetente több más koncertet is adnak), és általában van 3-4 próba koncert előtt max, majd jön a következő heti. Illetve ezen felül szerintem főleg a belépéseket figyelik, van egy fél órás szimfónia pl. abban nem játszik az adott zenész folyamatosan, lehet vagy 20 ütemen át semmit, számolják addig hogy hol tartanak és figyelik mikor kell belépni. És akkor a szimfónia mellett általában van még valami más mű is amit játszanak egy koncerten általában.
Ezek mellett persze a karmesterre is figyelni kell, koncerten is persze, de mondjuk próbákon a karmester az aki mondja hogy adott esetben változtassanak valamin, mondja hogy játszanak pl valaki túl hangos vagy halk, stb -
Goose-T
veterán
Én meg már várom május 24-ét.
Remélem, nem mondják le a koncertet. Mondjuk a Fear Inoculummal továbbra sem tudok megbarátkozni. Lehet az a baj, hogy a korábbi albumaikat ronggyá hallgattam, de ez olyan, mintha csak simán összevagdosták volna az Aenima utáni nagylemezeikből. Szinte mindegyik számnál jön az érzés, hogy ezt már hallottam tőlük. De a koncert biztosan állat lesz!
-
-
arnyekxxx
veterán
a gitár vst vagy multi? Ha multi és van neki aux bemenete és megfelel, hogy ugyanazt hallják mindketten akkor csak a füles elosztást kell megodani.
Ha vst és emiatt az interface meg laptop adott (és nem sokcsatornás az interface) akkor én a dobot betolnám az alaplapi bemeneten, a gitárt az interfészen, keverés a daw-ban a kimeneteket meg a lehetőségekhez beállítani
-
Goose-T
veterán
Ez a trükközés elég instabilan hangzik. Legegyszerűbb venni egy négycsatornás külső hangkarit (pl. egy ilyet), azzal már nem kell annyira trükközni, de azért még géphez vagy kötve.
Ha nem akarsz géphez kötve lenni, akkor érdemes egy keverőt beszerezni, és akkor annak a fejhallgató-kimenetét rákötni egy elosztó-erősítőre (pl. ez egy olcsó és használható cucc). Sajnos az olcsóbb analóg keverők sokat rontanak a hangminőségen, nekem például volt két olcsó analóg Behringerem is, azok után ég és föld volt a drága digitális Behringer XR18. Ezzel a megoldással mindenki ugyanazt fogja hallani.
Ha azt szeretnéd, hogy mindenki más mixet halljon, ahhoz már sokbuszos keverő kell, abból használhatót csak a százezres nagyságrendben kapsz (értsd százpárezertől a csillagos égig). Ráadásul a monitorkimeneteik vonalszintűek, így kell hozzá fülmonitor-rendszer is, amiből a lehető legolcsóbb vezetékes az AliExpressen 40$ (itteni boltban ugyanaz 20 ezer). Ebből kell fejenként egy darab. Vezeték nélküliből a használható 100 ezernél kezdődik.
-
Berreh
tag
Lehet, de a hasonló KX5-el kapcsolatban - gyakori gitár volt, az elődje lehetett a 100-asnak - hangzott el olyan vélemény (ha jó emlékszem Goose-T említette), hogy a nyak nem túl stabil. De a KX forma nagyon kényelmes, a nyak is jól játszható. Én is kacérkodok a gondolattal, aztán P90 hangszedővel kipróbálnám.
-
espista
senior tag
Én mielőtt nekiállnék kicserélni valamit, előtte azért átnézném, átnézetném az elektronikát, beállításokat. Nem szabadna neki sz@rul szólnia. Volt nekem is Chapmanom, de nem volt ilyen jellegű problémája. Szólt, mint állat. :-) A super switch-ben 2 érintkezős korong van, nem csak egy. Én a stratom Nashwille Tele bekötéséhez használtam ilyet. Gondolom tud kismillió hangzást, pu fékezést, fázisfordítást, stb... Nem lehetetlen de nem gyakori. Szóval én valami elektronikai bibire gondolnék első sorban. Nézd át a vezetékeket, földelést, ilyesmit. Mozgasd meg kicsit a vezetékeket, hátha. Simán lehet, hogy a kontakt hiba miatt fulladt a hangja.
-
Smiley
addikt
Tudom ilyen hülye dolog meg én lassan 20 éve csak mac-et használok mindenre, de azért annak van egy szépsége, hogy ott osszedugod feltelepited az app-ot aztán mehet is az egész. A logic-ot 2 tank gázolaj árában adják. Ha azt vesszük $1500-bol lehet egy olyan cuccod otthon, mint ami egy 20 évvel ezelőtt fullos stúdióban volt csak elérhető.
-
nap
addikt
Mondjuk attól is függ, hogy venni vagy eladni akarsz...
Meg ez annyira nem jelent semmit... Tavaly volt fent néhány squier 51 a gitárshopon 50 körüli áron. Amikor eltűntek, akkor indult be nálam a vezérhangya, hogy kellene egy ilyen. Azóta se láttam ott.Ebayen, meg ReverBen vannak, de ez eredetileg egy 100 dolláros gitár volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- További aktív témák...
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged