Hirdetés
- Pura color: színkavalkádba bújt a Huawei legjobb kameratelefonja
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- iPhone topik
- Új, hardveres funkcióval várható a Pixel 11 széria
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- 8000 nit, maradhat? A szaúdiaknál kezd a Honor 600 Pro
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor arról, hogy az E és az Fb hang miért nem ugyanaz?
Hogy mi a tököm az a szűkített oktáv és miért nem hívjuk szeptimnek? A bővített szeptimet meg oktávnak.
Vagy a legnagyobb rejtély, hogy amikor a jazz akkordoknál bejátsszák a 9. fokot, az miért nem a 2. fokként van jelölve?Vagy hogy hogy a tökömbe tudják emberek eljátszani az említett wonky beat-eket? Mert el tudják.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor kérjünk ide néhány kapcsolási rajzot XN2-től, meg pár tanácsot hogy milyen áramkör kell és hová....végső kétségbe esésünkbe...
-
FockeWulf
tag
Beszélgessünk inkább az angol B és magyar H témáról
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szar a nevezéktan. A "quarter per minute" elnevezést nem használja senki, mindenki BPM-et mond. Ez egy modern dolog, hagyományosan a tempó jelölése a zenében az, hogy "andante" meg "allegro".
És a DAW-ban meg a digitális metronómon a BPM megjelöléssel a negyedeket fogja jelenteni.
A diszkóban, ahol a DJ keveri a zenét, ott meg a zene lüktetését. (A BPM számolása itt volt először fontos, mert össze kellett keverni két zenét, és tudni kellett, hogy mennyivel kell lassítani/gyorsítani a lemezjátszón, hogy matcheljen a kettő)De ha már szar nevezéktan - az, hogy negyedekről beszélünk, az se pontos.
Mert ha az egész ütemet 4-be osztod, akkor kapsz 4 negyedet.
De ha az egész ütemet 5-be osztod, akkor nem ötödjeid lesznek, hanem öt negyeded, és 5/4 osztásod. Amit 5/4-ben negyednek hívunk, az a teljes ütem ötöd része
.És ha agyfasz kell, léteznek ilyen wonky beat-nek nevezett ritmusok, amik olyanok, mint ha döccennének, ott az a lényeg, hogy hiába van 4 negyeded egy ütemben, az egyik hosszabb, a másik rövidebb . Erre varrjál gombot.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
kutyek
üzenetére
Na végre zenéről van szó!
Amúgy az merült fel bennem, hogy itt egy megoldásnak kellene csak lennie, nem? Olyan nincs, hogy az egyik gitáros szerint a bpm az a zene lüktetése, a másik szerint meg az egy perc alatti kattanások (pengetések) száma.
Úgy, ahogy az sincs, hogy szerintem a természetes A-moll skála ebből a hét hangból áll, másik gitáros szerint meg nem. Azon sem vitatkozunk, hogy a hathúros gitáron hány húr van, meg azon sem, hogy a menzúra az a húrlábtól a nutig mért távolság, vagy a hídi hangszedőtől a nutig.
-
Az alábbi, lazán kapcsolódó "klasszikus" opusszal támogatnám a téma szofisztikáltabb elaborálását:
Amúgy igazad van abban, hogy a zene lüktetése és mérője (tempó) két külön dolog, így természetesen külön szavunk van rá, angolul viszont mindkettőre a "beat" használatos. Viszont a BPM beat-je mindig a mérőt jelenti, nem pedig a lüktetést határozza meg (ez a klasszikus kotta-jelölésre is igaz), és ebben a formában (BPM=szám) mindig a negyedekre vonatkozik. Kottában persze indokolt esetben megadhatják negyed=szám helyett pl. nyolcad=szám alakban is, ha az az ütemjelzéshez (pl. 3/8) jobban illeszkedik.
Innentől pedig a tempó vs. lüktetés vs. mérő (=metronóm) közti különbségből fakadó mellékszálak sztem mind a felesleges szőrszálhasogatás / egymás mellett elbeszélés kategóriába tartoznak.
Ehhez én annyit tennék hozzá a "lüktetés" kontra "hány bpm-re rázod a segged" témában, hogy az ütemre mozgás mindig két részből álló ciklus, előre/hátra, balra/jobbra stb. Tehát a "4/4 ütemű zenének kettős a lüktetése, hiszen 1-re és 3-ra bólogatsz" voltaképpen négy mozdulatot jelent előre-hátra-előre-hátra jelleggel, ami magyarázza 80 BPM vs. 160 BPM-mel mozogsz típusú vélt ellentmondásokat. -
Ba cy lus
addikt
Knight Rider-téma 170 bpm G-húron simán
Knight Rider-téma 185 bpm vastag E-húron p.m.-tal
(már fáradt kézzel ennyit vállalok)Nem videó, mert ahhoz lusta dög vagyok, de egyébként az lenne látható rajta, hogy a lefogólapon a témát a 2, 3, 4 ujjakkal kezdem, majd az egy hanggal mélyebb ismétlést az 1, 2, 3 ujjakkal folytatom, aztán megint a 2, 3, 4...
A gyenge láncszem természetesen a kisujj, azért erőltetem a használatát. Mondjuk valahol észszerű is, mert ezzel az ujjrenddel kevésbé kell kapkodni a váltáskor. -
cucka
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Igen, elbeszélünk egymás mellett.
A BPM egy mérőszám ami megmutatja, hogy egy perc alatt hány előre meghatározott zenei egység szólal meg
Igen, pontosan.Ha az ember nem szimfóniát ír akkor jellemzően ez a zenei egység a negyedhang lesz.
Ez az, ami nem feltétlenül van így.
Szimfóniát meg komolyzenét hagyjuk most, ott az idő nem metronomikus.De mondjuk a legtöbb blues számra igaz, hogy "triplet feel"-ben van. Például ezt linkeltem korábban Alannah Myles - Black Velvet
Ezt a zenét lekottázhatod kétféleképpen:
4/4-ben: Az adott időt 4 negyedhangra osztod, és a "triplet feel"-t triolákkal kottázod le.
6/8-ban: Az adott időt 3 negyedhangra osztod (majd tovább 6 nyolcadra), és a triolák helyett sima nyolcadokat írsz.Mindkét kottázás helyes. De ha ugyanazt az időtartamot 3 vagy 4 negyedhangra osztod, akkor nyilvánvalóan a negyedhangok hossza eltérő lesz.
Ezért mondom azt, hogy a zene tempója és a negyedhang hossza az összefügg, de nem ugyanaz a fogalom. Nem ugyanazt jelentik.
A zene tempója a hangsúlyos-hangsúlytalan hangok változásától/gyakoriságától/időtartamától függ.
A negyedhang hossza meg attól, hogy a kottában hogyan osztod fel az időt.
A kettő általában ugyanazt eredményezi, kivéve amikor nem.#69491FockeWulf
Én megszámoltam Kerry King bólogatásait tap tempo-val.
Tedd meg te is, kiváncsi vagyok, mi lesz az eredmény.
Arra nem találtam jó videót, ahol a közönséget mutatja, általában koncertvideón a zenészeket szokták mutatni
. De mondjuk tegyük fel, hogy ugyanazt a műsort nézik, és ugyanabban a tempóban headbangel a közönség is, mint a gitáros. -
FockeWulf
tag
Igen, headbangol a kopasz fószer (bocs nem nagyon ismerem a Slayert, pár dalukat csak) de most ezzel mit szerettél volna mondani?
A faszi kb pont 105 körüli tempóra rázza a fejét, azaz a dal tempójának a felére, ha 210el rázná kb lerepülne a feje...ha megnézed a gitárt vagy a dobot kb 210es bpm-en megy...most akkor a gitáros fejrázása határozza meg a bpm-et vagy a hangszerek?
Én arra írtam a headbangolós példát h ha a bpm-re rázná a fejét a közönség, az pl az Angel of Death 210-220as bpm-nél kb fizikai lehetetlenség lenne perceken keresztül
"Szval hajrá, nyiss ki egy tap bpm oldalt, és nyomogasd a gombot, számold meg " de most nekem mi a francokat kellene még számolgatnom?
szerintem kiveséztük a témát
-
arnyekxxx
veterán
Szóval jól értem-e, hogy akkor az Angel of Death kottáján a tempó jelölés az lenne, hogy moderato, vagyis közepesen gyors?
ennél valószinübb, hogy a kezem nem tudott elég gyorsan rányomni a szpészre és 840 lenne a pontos érték a lábdomnyomkodásra.
Ez alapvetően tök mindegy, ha nyomod a negyedeket a dalban akkor 2x0at mér.
A BPM egy mérőszám ami megmutatja, hogy egy perc alatt hány előre meghatározott zenei egység szólal meg. Ha az ember nem szimfóniát ír akkor jellemzően ez a zenei egység a negyedhang lesz.
-
Ba cy lus
addikt
Ti akartatok zenéről beszélni csatolókondik, kábelek, csövek, pengetők helyett...
-
FockeWulf
tag
"A BPM az a zene lüktetését jelöli. Ez az a lüktetés, amire a diszkóban táncolnak az emberek. És a metál koncerten erre a tempóra rázod a fejed." Többek között ezt is te írtad lentebb, és totálisan TÉVES. A bpm nem a zene lüktetését jelöli értsd már meg
pl a bpm kb 120, a dobosod 2-4et üt, a lüktetés érzete valóban kb 60 lesz ha számolod, de attól a metronóm 1-2-3-4et kattog, a bpm 120.
"A BPM a zene tulajdonsága." Basszus, NEM! A zene tulajdonsága a TEMPÓ, a Bpm pedig a MÉRTÉKEGYSÉGE, amit az ember talált ki hogy a tempót számszerűsítse. Ha a BPM a zene tulajdonsága lenne és nem a negyedeké, akkor egy 60bpm-es dalban haa dobos 16odokat játszik hirtelen 240 bpm-re váltana a dal? Nem, a dal marad 60 bpm, csak a kitöltése sűrű. A bpm a mérce, a többi díszítés. -
cucka
addikt
válasz
consono
üzenetére
Nem muszáj, végül is ha jól értem, akkor azt is lehet hinni, hogy
- Az Angel of Death az egy középtempós dal
- A trance zene amire ozorán táncolnak (kb. 150bpm), az embertelenül gyors, másfélszer gyorsabb, mint a Slayer leggyorsabb száma.Zárásnak itt egy rövidke videó, hátha ez kicsit rendet rak a fejekben.
Ugyanaz a ritmus, normálisan és swing-ben eljátszva. [link]Normálisan játszva minden ütem 4 negyedre, vagy 8 nyolcadra van felosztva, ami egyforma hosszú.
Swingben játszva a nyolcadok hossza nem egyforma, egyik több idő, másik kevesebb.A papírra ugyanaz van leírva, a zene nem ugyanaz.
-
cucka
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
szakasztól 16odban nyomja a lábdobot, ha ott nyomkodod a tapot a lábra akkor 420at mér.
Szóval ha tizenhatodból 420 van percenként, akkor az 210 nyolcadot, vagy 105 negyedet jelent.
Szóval jól értem-e, hogy akkor az Angel of Death kottáján a tempó jelölés az lenne, hogy moderato, vagyis közepesen gyors?
Half time és double time fogalma megvan?#69476FockeWulf
Még egyszer utoljára, hátha átmegy. A BPM a zene tulajdonsága. Nem a kottáé. Ha az emberiség soha nem találja fel a kottát, akkor is létezne.Komolyan elképedek, hogy ez ekkora rejtály, hogy a zene ritmusa, a kottában leírt időfelosztás, meg a metronóm pittyegése az 3 különböző dolgot jelent.
-
FockeWulf
tag
Amúgy ezt a "bpm annyi amire mozgatják a seggüket a csajok vagy rázzák a fejüket a srácok"-dolgot valahol olvastam régebben, valami DJ nyilatkozta, azóta sajnos sokan idézik, de teljesen téves. Iskolapéldája annak h mennyire összekeverik a zene lüktetését egyesek. A dobos pl ha 1-3at üt vagy 2-4et, az valóban a zene lüktetése, de NEM a bpm.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jól megfogalmaztad, a BPM a nyers matek, negyed/ másodperc és NEM a zene lüktetése. Sokan azért keverik a bpm-et a zene lüktetésével nert a lüktetést érzi sokszor a hallgató, pl egy lassúbb, mocsaras bluesnál lehet a BPM 60, a lábad 120at ver rá hallgatás közben, nyolcadokra figyelsz. Vagy az említett Slayer dal, a BPM 200 feletti, de a zene "vadsága" miatt a pulzusod, belső ritmusod 400+nak érzi.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Szerintem az teljesen rossz értelmezés, hogy a BPM-ben a beat az a zene lüktetése, és nem a negyedenkénti kattanások száma. A beat ugye bár ütést jelent (heartbeat, szívverés, a szívverések száma), teljesen egyértelmű, hogy a BPM az a percenkénti ütések számát jelenti, és nem a zene lüktetését.
Szóval azt gondolom, neked van igazad.
-
FockeWulf
tag
Akárhogy nézem, számolom, ez biza sima 4/4-es ütem, a BPM jelzi a negyedeket, és kb 210-220 ennek a Slayer (angel of death) dalnak a BPM-je, azaz 60 másodperc alatt ennyit lüktet a dal, vagy kattan a metronóm. Fogadd el egyenlőre azt a tényt hogy alapjáraton a BPM az a negyed (vagy ahogy te írod kvarter), ebből indulj ki és megfogod érteni miről beszélünk. Teljesen mindegy hogy a dobos a 4/4en belül mikor üt cint vagy pergőt vagy lábdobot vagy tamot stb, a BPM et nem külön lábdobra vagy külön pergőre stb számoljuk hanem negyedekre.
-
arnyekxxx
veterán
Az into elején lehet, mert ott még lassú, de az intro 3 szakasztól 16odban nyomja a lábdobot, ha ott nyomkodod a tapot a lábra akkor 420at mér. Teljes joggal mert a dal tempóját negyedre adják meg (ott van a jelölés legelöl). Megadhatják másban is, akkor ezt jelölik. Konkrétan Beethoven már használta ezt a jelölést, ő persze nem csak a negyedeket használta, de ez szimfónia, nem rakenroll.

-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amiről te írsz, az egy kényelmi funkció a modern digitális metronómokban. Negyedekre állítod, és minden negyedik pittyenés más frekvencia lesz.
Eredetileg a metronóm egy időmérő eszköz, és teljesen mechanikus. Érdemes elsősorban így gondolni rá.
Vannak zenék páratlan ritmusokkal, poliritmusokkal, vagy hogy több ritmusképlet váltakozik.
Játszhatsz normálisan, játszhatsz swing-ben, vagy ilyen döccenős egyenetlen ritmusban.Ezeket mind metronómmal gyakorlod, és itt nem segít a beépített ritmus segéd.
Erre van egy remek videó. Ha úgy érzed, hogy el tudsz számolni 7-ig, akkor próbáld ki, lehet, hogy mégsem

Nate Smith giving a counting lesson in Chicago#69471arnyekxxx
Azért ítam, mert megcsináltam, és 230 körül jött ki. A verzék alatt könnyű számolni, ott megy a slayer tukatuka beat.
Ez nem 4 on the floor, a pergő alatt nincs lábdob. Ja és ne a kétlábgépes részt nézd a végén
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Szerintem nincs igazad. A metronóm a negyedekre kattan, es annyit, amennyit a bpm jelol. A 60 bpm az annyit jelent, hogy 60 negyedet kattan, masodpercenkent egyet. Azaz, 60 bpm eseten 4/4-es utemben 15 utemet tudsz negyedesen lepengetni. Mindegyik utem 4 masodpercig tart.
(Nyilvan, ha nyolcadosra allitod a metronomot, akkor minden nyolcadnal kattan)
-
cucka
addikt
A lényeg lemaradt.
Szóval 4/4-ben vagyunk.Lekottázod úgy hogy a lábdob és a pergő negyed hang. Egy ütem = tukatuka
Vagy lekottázod úgy, hogy nyolcad hangok. Egy ütem = tukatukatukatuka
Vagy tizenhatodokkal.A zene bpm-je nem változott, Dave Lombardo ugyanolyan gyorsan dobol.
Viszont te dönthetsz úgy, hogy a kottában máshogy osztod fel az időt. És ennek függvényében más-más tempó jelölést lesz a kottában.
(Általában van egy bevett, olvasható leirat, a kotta embereknek készül, szóval van ideális idő-felosztás)És az eredeti kérdésre visszatérve - azért beszéltetek el egymás mellett, mert az interneten is össze-vissza használják a bpm megjelölést, illetve a negyed hangokra is ezt használják.
És 200 BPM az gyors, de megtanulható. 200 negyedhang / perc pedig az emberi izomzat és idegrendszer képességein túlmutat. (Ha a megszokott idő-felosztásban gondolkozunk) -
-
FockeWulf
tag
"Szóval amikor bpm adatbázist nézel, vagy bpm alapján keresel számot, és azt látod, hogy a Slayer Angel Of Death 240BPM, az nem azt jelenti, hogy 240 negyedhang percenként. (Mert akkor quarter note per minute-nek neveznék, nem véletlenül van más neve)" De, pontosan azt jelenti. 4/4-ben a bpm és a negyedhang megegyezik. Ha nrm így lenne le sem lehetne kottázni.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A félreértés, hogy a bpm eredetileg nem ezt jelenti.
A beat az a ritmus, amire a diszkóban a csajok a seggüket rázzák. Ezt a két seggrázás közötti időt többféle módon oszthatod fel negyed hangokra, amikor lekottázod.Szóval amikor bpm adatbázist nézel, vagy bpm alapján keresel számot, és azt látod, hogy a Slayer Angel Of Death 240BPM, az nem azt jelenti, hogy 240 negyedhang percenként. (Mert akkor quarter note per minute-nek neveznék, nem véletlenül van más neve)
Amit a metronómról írtál, az stimmel, de azt tudni kell, hogy a metronóm az egy óra, ami ütemesen kattog. A kattogás jelenthet negyed hangot, de akár félhangot vagy nyolcad hangot is - ezt te döntöd el.
Például van olyan ritmusgyakorlat, hogy úgy játszol, hogy a metronóm csak 1-re kattog, ütemenként, és ütemen belül neked kell tartani a ritmust. -
Ba cy lus
addikt
Ja, most már beugrott, mit akarsz mondani.
Tehát pl. A) 210 bpm-mel nyolcadokat játszok, B) 105 bpm-mel tizenhatodokat, az ugyanaz, csak a nyolcadokat "átminősítettük" tizenhatodokká. De akkor mi a félreértés? A ♩= 160 jelölés és a hang hossza (egész, fél, negyed, nyolcad stb.) egyértelműen meghatározza, mennyi ideig tart adott hang. -
Ba cy lus
addikt
Dehát mindenhol azt írják, hogy ♩= 60 az 60 db negyedhang percenként, ha én így állítom be a metronómon, akkor másodpercenként kattog, ha 4/4-es, akkor minden negyedik kitüntetett kattogás, ez jelzi az új ütem kezdetét (0., 4., 8., 12. stb. másodpercben lesz). Ha más az ütem, mondjuk 3/4-es, akkor is másodpercenként kattog, csak a kitüntetett kattogás lesz más, vagyis az ütemek kezdete 0., 3., 6., 9. stb. másodpercben lesz.
-
dl650
tag
Két éve. Sajnos kevés rá az időm. Most télen kicsit több volt rá és így éreztem is a hatását, többet is fejlődtem. Az, hogy neked nem tűnik nehéznek attól még nekem nehéz. Már annak is örülök, hogy így haladok. Persze hozzáteszem amit már korábban írtam, nincsenek hatalmas terveim a zenéléssel. Élvezem a hangját és, hogy egyre többet tudok. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy későn kezdtem el, de ez sem zavar. Egyszerűen csak élvezem. Azt is tudom, hogy nem fogok tanárhoz járni. Talán itt vidéken nincs is a közelemben tanár.
-
cucka
addikt
Igen, leírható 4/4-ként is. De akkor amikor a dobkottát írod, akkor végig triolák lesznek.
Ezért ezt a ritmust 6/8-ban szokás leírni.
Amit észben kell tartani, hogy a kotta az nem egy midi file. A kotta nem írja le pontosan a zenét, hanem instrukciókat ad a zenésznek, hogy mit játsszon.Leírhatod 6/8-ban, 4/4-ben, meg írhatsz a kottára ilyet is:

#69461Ba cy lus
A zene üteme a két felírás ellenére ugyanaz lesz. Egy ütem ugyanúgy x ezredmásodperc hosszú. Ezt az időt a kottában feloszthatod 4 vagy 6 negyed hangra.A negyedhang hossza pontosan ezt mondja meg - mennyi idő negyedhang, másodpercben kifejezve. Nem azt mondja meg, hogy milyen gyorsnak érzed a zenét.
Például amikor punk zenében begyorsítanak, az a double time.
Azt lekottázhatod úgy is, hogy megduplázod a tempó jelölést.
Meg úgy is, hogy kétszer annyi hangot sűrítesz egy ütembe, ami eddig negyed hang volt, az nyolcad lesz, stb.Szóval érzésre a zene 2x gyorsabb lett. A kotta tempó jelölése szerint meg vagy igen, vagy nem, attól függ, hogy írtad le.
-
Ba cy lus
addikt
És mégis, az egyik kottában egy ütemet 4 negyed hanggal írsz le, a másikban meg 6 negyed hanggal.
Azt értem, de ennek semmiféle hatása nem kellene legyen a negyedhang hosszára (amennyiben azt adják meg).
És szerintem pont az ütem hossza fog változni másfélszeresére, ha 4/4 helyett 12/8.
-
X2N
őstag
Szerintem az a Alannah Myles szám 4/4-edes.
A Tool - Lateralus viszont 6/8-ad, már amikor nem váltogatnak 9/8, 8/8, 7/8, 5/8, 3/8-ad között. Igazi gyöngyszem, imádom.

-
cucka
addikt
A 6/8-ban egy ütemben 2 beat van, ez a zene lüktetése.
Balladákban népszerű, de nem feltétlenül, például ez a dal 6/8: [link]
Ha bólogatsz rá, akkor ütemenként 2x teszed, az 1. és a 4. nyolcad hangnál, ide esik a két hangsúly.De ha akarod, ugyanezt a 6/8-ot le tudod kottázni 2/4-ben is.
6/8-nál van 6 darab nyolcad hang, ami 3 negyed hangnyi időnek felel meg.
2/4-nél meg van két triolád, mindkettő 1-1 negyed hang hosszú#69457Ba cy lus
Hát pont ez a lényeg, hogy kétféleképpen tudod lekottázni. Ugyanaz a zene, ugyanazt hallod, ugyanaz az ütem, és ha órával megméred, ugyanannyi ezredmásodpercig tart egy ütem.És mégis, az egyik kottában egy ütemet 4 negyed hanggal írsz le, a másikban meg 6 negyed hanggal.
-
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Amit itt írnak, az anakronizmus, és keverik a szezont a fazonnal.
Ritmus és tánc a kőkorszakban is volt, amikor még nem hogy a metronóm nem volt, de írni se tudtak az emberek. Ez egy ilyen primőr ösztön az emberekben, hogy érzik a ritmust és mozognak rá.
Amikor feltalálták a kottát, akkor elkezdtek instrukciókat írni a papírra a zenésznek, hogy "gyorsan játszd" vagy "lassan játszd". Még mindig nincs metronóm.
A BPM a diszkó korszakban lett népszerű mérőszám. Mert össze kellett keverni két dalt, vagy egymás után játszani úgy, hogy az emberek a parketten folyamatosan táncoljanak.
Ezért fontos a DJ-knek, hogy mennyi a BPM, és ezért kell megtanulniuk, hogy hogyan folyassanak át egy dalt egy másikba BPM alapján (beat matching).Ezt az Adam Neely videót nagyon javaslom. [link]
Az idő érzékeléséről szól, és arról, hogy a klasszikus zenében az idő fogalma az nem metronomikus. -
-
Ba cy lus
addikt
Nade a metronóm negyedenként kattan így is, úgy is, csak annyi a különbség, hogy mondjuk 3/4-nél minden 3. kattanás kitüntetett, 4/4-nél meg minden 4., de a kattogás tempója ugyanaz adott bpm-re. Szóval nem a "kitüntetett" kattogások (vagyis az ütemek kezdetének) gyakorisága a bpm.
-
FockeWulf
tag
Ember, te összevissza beszélsz. A beat az ugyanaz mint a quarter. " BPM a ritmus mértékegysége, a negyedhang meg a zene tempójának" pont fordítva! A BPM a tempó mértékegysége (milyen gyorsan telik az idő). A negyedhang, nyolcad, tizenhatod pedig a ritmus (idő felosztása). Ha a zenédritmusa 60 BPMakkor az az a ritmus amire táncolsz. Ettól függetlenül játszhatsz rá fénysebességű 16odokat. A bpm a kered a 16od a sebesség.
-
X2N
őstag
Nem egyszerűbb ha notes/sec-et mérnetek? Így kiderül hol vagytok jelenleg gyorsaságban.
Jobb kéz bal kéz szinkron miatt jók ezek a gyakorlatok meg húrváltás gyakorlásra is. -
cucka
addikt
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A "beat" az egy zenei fogalom, az a zene lüktetését jelenti.
Ha negyed hangot jelentene, akkor úgy hívnák, hogy "quarter".A BPM a ritmus mértékegysége, a negyedhang meg a zene tempójának. Ez a két dolog nem ugyanaz.
Szóval ha a zenéd ritmusa 60 BPM, akkor az az a tempó, amire táncolsz. Függetlenül attól, hogy hány negyedhanggal írod le a zenét.
Ha 60 negyedhang van egy percben, akkor van egy órád, de nem tudod megmondani, mire fogsz táncolni, mert nem mondtál semmit a ritmusról.
-
Ba cy lus
addikt
-
FockeWulf
tag
Nem, sajnos tévedsz. "Ha sima 4/4 ütemű rockzenére gondolsz (pl. AC/DC) akkor a "beat" az a lábdob, ami az 1-es és 3-as ütemen szól." Ez tévedés. A zenében a beat legyen, az komoly vagy rock zene az maga az alapütem, NEGYED... Egy 4/4-es ütemben 4 beat van. Ha a metronóm 190en kattog akkor percenként 190et kattan. Ez a 190 beat. Az AC/DC-nél a lábdob valóban egyre és háromra üt de a BPM-et NEGYEDEKRE számoljuk és nem a lábdobra. Ha egy dal 120BPM-n van akkor a metronóm 120at kattan és nem csak 60 at mint a lábdobok száma. Az hogy a metronóm pittyegése nem jelent semmit, megintcsak tévedés. A metronóm pittyegés MINDIG a negyedhangot jelenti, kivéve ha beállítod rajta pl a 8adokat. Amikor tehát azt mondjuk hogy 190BPM tizenhatodokkal, az egy kőkemény matematikai és zenei tény, minden mezronóm ütésre négy hang.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Azt - nem lefárasztott, kipihent kézzel - tudom 190 bpm-mel, de pl. az Exodus - Piranha fő riffjét nem tudom stabilan még 170-nel sem (vegyes pengetéssel, amivel jól szól), pedig 190-nel játsszák. Ez már csak ilyen. A beillesztett gyakorlat régóta a gyakorlásaim része, igaz, régebben kisebb tempóval és egy oktávval feljebb a G-húron játszottam, nameg több éve rendszeresen nyomom a kromatikus skálát is. Aztán mikor nem ment a Toxik riffjének a palm mute-os része, akkor kezdtem el a vastag E-húron is gyakorolni. Szóval ez messze nem egy "globális" dolog, hogy bármit elnyomok ekkora tempóval. Sajnos nem.
-
cucka
addikt
Közben látom, másnak sem jön át, szóval egyszerűbben.
A BPM az a zene lüktetését jelöli. Ez az a lüktetés, amire a diszkóban táncolnak az emberek. És a metál koncerten erre a tempóra rázod a fejed.
A ♩=190 az a negyedhangok hosszát jelöli. Nem a BPM-et.
És nem, nem váltható át a kettő duplázással. Például 12/8-ban ha elosztod, akkor 6 negyedhang van, de 4 beat van egy ütemben, ez a zene lüktetése.
Így érthető remélem.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Igen, gyors, de nem kell világszintű teljesítmény hozzá. Én most ezt gyakorlom.
80%-kon (172 bpm), bemelegítés nélkül eljátszom, bemelegítve 90%-on is ment jobb napokon, ami 193,5 bpm.
Majd felveszem hétvégén 80-85%-on.Ha nekem, tök bénának ez megy négy év után, akkor egy ügyesebb valaki ezt kipengeti 215-ön, AK ropogás ide vagy oda.
-
FockeWulf
tag
-
cucka
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Érdemes tisztázni, hogy mi a bpm, és akkor nem beszéltek el egymás mellett.
♩=190
Ezazt jelenti, hogy egy percben 190 negyedhang van. Ez komolyzenében/kottában a standard tempó jelölés.190 BPM
Ez a beat-ek számát jelenti percenként, ami magyarul a "leütés".
Ha sima 4/4 ütemű rockzenére gondolsz (pl. AC/DC) akkor a "beat" az a lábdob, ami az 1-es és 3-as ütemen szól.
BPM-nek legtöbb értelme elektronikus zenében van, ahol ez a lábdob/basszus üteme, amire táncol a közönség, és amit össze kell match-elni, amikor két szám közötti átmenet van.Az, hogy a metronóm 190-szer pittyeg, az zeneileg nem jelent semmit. Akkor lesz jelentése, ha társítasz hozzá egy zenei fogalmat, pl. negyedhang, félhang, leütés, stb.
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Én csak azt szeretném tudni hogy az ilyen Buckethead kaliberű gitárosok hogy képesek ennyi lemezt készíteni és memorizálni.
Zenekarok teljes életművel nála egy hétvégi projekt. -
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
A palm mute-os rész 1 nyolcad után 6 tizenhatod, majd megint, illetve előtte is vannak tizenhatodok nyolcadokkal vegyesen. Ezt azért nehéz kihallani, mert egyrészt még nem teljesen tiszta, másrészt mivel meg miről vettem fel (ráadásul este, nem hangoskodva). De egyébként is inkább az ütemet tartom, minthogy minden egyes hang tisztán kihallható legyen.
Fél évvel ezelőtt arra nem volt esélyem, hogy az ütemet tartsam ekkora tempónál, még 160 bpm-mel sem.Mondjuk őszintén szólva én az eredeti felvételen sem hallom ki tisztán, talán nem véletlen született a songterres hibás tab sem, amiről onnan tudom, hogy hibás, hogy ismert ez a téma. Bár nem teljesen egy az egybe vették át, picit egyszerűsítettek rajta.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
A 205 BPM-el játszott tizenhatodok már az ember fizikai képességeinek a határa, az átlagemberének pedig már a fizikai képességén túl van. Ilyen sebességnél az ember füle már nemigazán tudja különálló hangokként értelmezni amit hall, egy folyamatos, magas frekvenciájú búgást hallasz. A világ leggyorsabb gitárosai akik valójában csak a sebességre mennek rá kb190-200BPM körüli tempóra tudják felgyorsítani a játékukat, már ez is szédítő sebesség és ez már nem zenei hanem sportteljesítmény, ekkora tempónál a zeneiség már elveszik. E tempó felett már kb képtelenség játszani pontosan, és értelme sincs, mert nem hallod csak vibráló búgást. A hangfelvételeden az elején nem igazán tudtam takkra kihallani h mit is játszol, de a második felében sima NYOLCADOKAT.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf
üzenetére
Dehogyis.
Pl. a már említett Toxik - World Circus "cirkuszi" riffjében 205 bpm mellett vannak 16-odok, és az alapból nehezebb téma. Ezt már majd egy hónapja vettem fel Katana Miniről telefonnal, csak egyszer az ominózus riffet:
[link] .
Ilyen tempó mellett még nem teljesen tudom stabilan és pontosan, de egyébként a palm mute-os rész okoz általában több fejtörést. Egyébként lassan 20 éve kezdtem, még ha nem is folyamatosan csináltam, és nem mindig célirányosan. Ennyi idő alatt nem nagy "sportteljesítmény". -
FockeWulf
tag
válasz
Ba cy lus
üzenetére
Akármilyen tehnikával is, ez a tempó még a világ leggyorsabb kezű gitárosai közt is messze kiemelkedő, csak gratulálni tudok!
jóval gyorsabb mint pl egy ak47es ropogása, közel 13 hang másodpercenként
ráadásul nem csak 1 db hangot pengetsz, hanem a balkezed is szinte fénysebességgel mozog.. és ha "csak" napi 2 órát gyakorolsz akkor meg főleg világszinten is kiemelkedő sportteljesítmény!
-
Ba cy lus
addikt

Csak hogy ne érje szó a ház elejét, egy gyakorlat. Szerintem mindenkinek ismerős a téma.
Az eredeti tempó 120 bpm körüli, jómagam, aki egy A-dúrt sem tud, most 190 bpm-nél járok vele. Amúgy az egész palm mute-os akar lenni, de túl körülményes a mobilos applikációban jelölni. -
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért a "tudom" és a "TUDOM" között van különbség!
A nyitó riffet nem tudom folyamatosan szépen játszani és persze van tempó gondom is. A dallamos részek sokkal jobban mennek. Még nagyon sok munka lesz vele, de úgy érzem, jó úton járok. Amúgy érdekes, hogy vannak egyszerűbb dolgok amiket valamiért nehezen tanulok meg és vannak nehezebbek amik könnyebben jönnek. A fene sem érti. Nyilván ebben benne van a hibás tanulási módom, mert hát én nem járok tanárhoz. De hát mindegy. A lényeg, hogy továbbra is nagyon tetszik a gitározás. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem biztos, hogy igazad van, mert mindenki máshol tart, másban erősebb/gyengébb, illetve aktuálisan más területeken kíván fejlődni. De afelől biztosíthatlak, hogy én a napi 2 óra gyakorlás kb. 80%-át a hangszerkezelési technikám fejlesztésére fordítom, és nem a csöves overdrive/crunch hangjában gyönyörködöm, noha azt is lehetne.
Ezért sikerült odáig fejlődni, hogy a Toxik - World Circus "cirkuszi" riffjét már tudom fáradtságtól, formától függően 190-205 bpm-mel (néhány hónappal ezelőtt 150-160 bpm-mel ment úgy ahogy, annál több lehetetlennek érződött), ami nem egy tipikus thrash ritmusriff, gyors lefogó kéz is kell, de a pengetős kezemmel még mindig van hova fejlődni, hogy a palm mute-os részt is stabilabban hozzam. (Egyébként ez a jó tab: [link] , a songterres hibás.)És hogy a hangtechnikai dolgoknak nincs köze a gitározáshoz, hát hogyne lenne? Szerintem ebben lehet leginkább tapasztalokat megosztani, a hangszeres technikai fejlődés, út túl egyéni.
-
X2N
őstag
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
Annyiban, hogy az nem célzott. És nem fogsz egyből megtanulni 180 bpm-mel galoppozni, ha még 100-zal sem megy. És szépen kigyakorlod. Először 1X, 2X, 4x, majd 1 ütem, 2 ütem, folyamatos. És azt nem úgy teszed, hogy keresel egy 100-as galoppos számot, majd 110-est, aztán 120-ast. Hanem leülsz, és 30 percet egy metronómmal, guitar proval gyakorlod célzottan.
Ha felveszed, akkor megnézheted, valóban ütemre pengettél-e, mennyivel előbb, később, stb. -
cucka
addikt
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Először ki kellett választania a megfelelő csatolt kimenetet meg kondenzátort az erősítőbe. Csak utána ült le a Steinway elé
#69416Ctrl+Alt~Del
De mitől jobb a galloppozás gyakorlat annál, hogy mondjuk leülsz megtanulni a Run To The Hills-t, amiben annyi galoppozás van, hogy egy életre megutálod? -
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én például folyamatosan lovagolom a hullámokat de többnyire hullámvölgyben kapálózik.
Most az Amorphis : Weaving the Incantation számával küszködök. Valamiért megfogott. Nagyon sokat küzdöttem vele. A többségét már el tudom játszani de egyben még biztos, hogy nem. Meg persze dolgoznom kell a rengeteg hibán amit ejtek
-
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem is érdekesebb bármi, ami zenével, zenéléssel kapcsolatos.
Én leporoltam a hangszert, hát kb. most már tudom, milyen érzés lehet egy baleset után újra tanulni járni, az ujjaim nem engedelmeskednek az akaratomnak
. Meg azt hittem, hogy tudok tompítani, és most újra kiderül, hogy nem tudok.Ilyen pengetési gyakorlatok szerintem értelmetlenek. Unalmas, monoton, senki se akarja azzal tölteni az idejét.
#69414X2N
Ha már itt tartunk, a zeneszerzésnek legalább valamennyi köze van a gitározáshoz.
A faszom kondenzátoroknak meg csatolt DC kimeneteknek, na azoknak nincs. -
X2N
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De te eddig autóban/sokol rádió szinten hallgattál zenét és összvissz 3 zenekart nem? Már nagyon későn kezdtél el gitározni és a hangtechnika se érdekelt eddig különösebben. Komolyabbnak mondható fejhallgatót is csak nemrég vettél. Ezek a dolgok fokozatosan jönnek. Eddig nem hallottad, de majd idővel fogod.
A zeneelmélet, zeneszerzés más, az is egy külön szakma, ehhez is érteni kellene. Mégis rengeteg gitáros van aki csak az alapokkal van tisztában.
Zeneszerzéshez szerintem zongozázni kell. Sokkal könnyebb rajta zenét szerezni mint gitáron. Egyszerűbben átlátod rajta az elméletet is.20 ohm-os kondi nincsen, nem is lesz.
digitális, nem számít, ahogy kondi sincs már a jelútban se bemeneten, se a kimeneten, ma már a belépő szintű audio interface-nél DC csatolt ki/bemenetek vannak..
De egy analóg gitárerősítőben hallani mert azokon megy keresztül a jel, máshogy szólnak ezek a kondenzátorok, és nem feltétlenül a drágább lesz a jobb. Ezt még egy agyon torzított gitárnál is lehet hallani. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Persze, biztos van már egy olyan általános tudása, ami nem a metálra kiélezett.
De az se baj feltétlen szerintem, hogy nincs itt ilyen ember, itt is vannak tapasztaltabbak, meg kevésbé. A baj az, hogy a hozzászólások nagy része itt a chat gpt-ből bemásolt technikai maszlag, ami senkit sem érdekel, mert ezen a szinten tök irreleváns. Legalább 80%-ban itt pont a gitározásról kéne szóljon a topik, skálák, technikák, gyakorlatok, ki hogy lendült túl egy problémán, hogyan fejleszthető, mit érdemes, nem érdemes, stb.
Meg megosztani felvételeket, videokat, amiből más is tanul, jó vagy rossz példákat lát. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igazad van, a C-dúrról azt sem tudom, eszik-e vagy isszák, cappa kolléga is megerősítheti.
-
dl650
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én is így gondolom. Nyilván nagyon érdekli az itteni szenvedés.
Amúgy szerintem tökmindegy, hogy ő metálos. Ha valaki olyan szinten van már mint ő, akkor gondolom nem okoz neki nehézséget egy akkord lefogása vagy a blues skála, mégha nem is az a műfaja. Persze nyilván ő sem tudhat mindent hiszen azt mondják, hogy a gitározást örökké lehet tanulni. -
Ctrl+Alt~Del
őstag
Sajnos ő semmi másért nem volt itt, minthogy promotálja a YT csatornáját, így bevallom emiatt nekem egyáltalán nem hiányzik.
A gitártudása messze mindenki felett áll amúgy itt, az tény, csak sajnos nem arra használta, ami lehet, hogy sokakat érdekelt volna.
Engem például pont az érdekelne ebben, hogyan tudom fejleszteni a készségemet, gyakorlatok, pengetési gyakorlatok, tippek, stb. Vagy elméletről beszélgetni, megérteni dolgokat, amiket nem értek. Hány ember tesz ide gyakorlatokat? Hányan tesznek fel felvételeket gyakorlatokról? Erről kéne szóljon ez a topik, nem a technical spec porhubról.
-
Ctrl+Alt~Del
őstag
válasz
FockeWulf
üzenetére
Én magamon is ezt érzem, bár hozzáteszem, én nem akadok ki olyanokon, hogy ezzel a pengetővel a közepek megváltoznak ,vagy a kábelhosszon, vagy hogy volume potit letekerve már nem ugyanaz a hangzás, meg különben is, ha 20 ohmos kondi lenne a multieffektben, és nem az olcsó kínai, akkor bezzeg mit tudna, de így szar...
Azt közben meg egy normális C-dúr sincs a fasorban sem.
-
X2N
őstag
Meg nem ártana ha sokoldalú gitáros is lenne nem metálgitáros mint Gergő, ebből a szempontból neki is van egy elég specifikus skillset-je, zenei preferenciája ami szerint a gitárhangzást megcsinálja, mindent ő sem tud eljátszani. Nagyon kevés olyan gitáros van aki bármit meg tud csinálni, és még a különböző hangzásokhoz is ért, + ismeri az eszközöket.
Ba cy lus-Mi cél? Professziánális felvételek készítése, vagy elég ha úgy szól hogy inspirál is? Otthon kell csak használni vagy élőre is?
Ezek a területek nem fedik egymást. Megveheti bárki a stúdióban használt eszközöket, mégse fog vele semmire menni ha nem tudja használni. Itt hobbi gitáros mindenki, nem zenész, a kettő között ég és föld a különbség. Minél többet gitározik valaki annál jobban látja. Nekem is volt wet/dry/wet rendszerem amit összeraktam, baromi
jól szól, ezt már tipikusan élőben kell hallani, akkor érted meg mért vannak úgy oda ezért a gitárosok mint a 100W-as Marshall Plexi-ért. Persze otthonra nem praktikus mert nálam is elfoglalta a szoba negyedét. Gergőnek egyébként nyugodtan írhatsz akár facekebookon is ha ilyen metál zenével/stúdiózással kapcsolatos kérdésed van, beszéltem már vele többször is. -
Ba cy lus
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Pont otthon nem mindegy, mert inspiráló kell legyen.
-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mondjuk ebbe teljesen igazad van. "Tuningoljuk a díszléces, extrákkal felszerelt sportkocsijainkat, igaz h egyesbe meg leffuladunk, nem tudunk elindulni, de legalább van turbó a motorba". Amúgy tényleg jól jönne a fórumnak egy tapasztalt gitáros, aki tud is...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Régi CPU újrakiadásával ünnepelné a Socket AM4 tizedik évfordulóját az AMD
- Samsung kuponkunyeráló
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós kamerák
- Pura color: színkavalkádba bújt a Huawei legjobb kameratelefonja
- További aktív témák...
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- iPhone 12 Pro max 512GB Független
- Clevo P750DM2-G - 9600K / RTX2070
- BONTATLAN Új Iphone 15 és 15 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 8 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Lenovo ThinkPad W541,15.6,FHD,i7-4810MQ,32GB DDR3,256GB SSD,K1100 2GB VGA,WIN10
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Intel Core i3-8100/ i5-9500 / i7-8700 / i7-9700 /i5-10500T /i7-10700 processzorok- számla, garancia
- iPhone 13 Pro 128GB 100% (1év Garancia) - ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- AKCIÓ! GIGABYTE RTX 3080 Gaming OC videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.
szerintem kiveséztük a témát

Tehát pl. A) 210 bpm-mel nyolcadokat játszok, B) 105 bpm-mel tizenhatodokat, az ugyanaz, csak a nyolcadokat "átminősítettük" tizenhatodokká. De akkor mi a félreértés? A ♩= 160 jelölés és a hang hossza (egész, fél, negyed, nyolcad stb.) egyértelműen meghatározza, mennyi ideig tart adott hang.

Pl. a már említett Toxik - World Circus "cirkuszi" riffjében 205 bpm mellett vannak 16-odok, és az alapból nehezebb téma. Ezt már majd egy hónapja vettem fel Katana Miniről telefonnal, csak egyszer az ominózus riffet:
jóval gyorsabb mint pl egy ak47es ropogása, közel 13 hang másodpercenként