Hirdetés
- IFA 2025: Ott üti az S25 Edge-et a Tecno Slim, ahol fáj neki
- IFA 2025: 300 wattos mobilakkut villantott a Sharge
- IFA 2025: Csúcskategóriás funkciókat kínál az EarFun új fül- és fejhallgatója
- Műholdas kapcsolatra is képes a Huawei MatePad Mini
- IFA 2025: NXTPaper kijelzős Ultra telefon és gyerekóra a TCL-nél
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Üzemidőt áldoz a fényerő oltárán a Garmin Fenix 8 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Aktív témák
-
Muréna
őstag
for enable this future only Set ''Fan Speed Control Method'' to ''Intel QST'' and save and exit setup then after restart u can see MCH ICH ... temp and other future I test it with my DS4 F5 it works
ezt irta az egyik srác, mindjárt kiprobálom -
Nortid
aktív tag
Hali!
A Memory Performance Enchance tuladjonképpen mit csinál? Kicsit visszaolvastam, és cask annyit tudok róla hogy gyorsít a ram-okon... Időzítéssel csinál valamit? Plusz fesz kell a ram-nak? -
szandro
senior tag
Akkor DS3 alá ne 20as végződésű E6300 vagy E6400at vegyek? Az a +2MBcache miben számít, miben jó ha van?
-
Lipton
őstag
Ezeket csináltam:
A memóriánál az egyik funkciót Turbóra állítottam. Így ment a gép rendesen alapórajelen.
Aztán felraktam 400-as fsb-re, szintén ment rendesen.
Ezután az egyik BIOS mentésnél amikor lenyomtam, hogy Yes, akkor bejött egy villogó piros ablak, és a ventibeállításokkal kapcsolatban írt valami hibát. Gyorsan villant párat és újraindult a gép, nem tudtam rendesen elolvasni, hogy mi a baja.
A következő bootnál már ott voltak ezek a hőfokok is.
Most az van, hogy látom a hőfokokat, mentésnél viszont kiírja ezt a hibát.
Annyi változott még, hogy most alapban 5-600 körül forog a venti 1000 helyett, bár nem tudom, hogy most a lap milyen vezérlési módot használ (eddig Intel és PWM-re volt állítva).
Azt nem értem, hogy ha méri ezeket a hőfokokat is a lap, akkor miért nem írja ki mindig.
Everestben az érzékelők közt nem látom ezeket a hőfokokat. -
Lipton
őstag
Kicsit állítgattam a BIOS-ban, próbáltam pár beállítást.
Van az a menü, ahol a hőfokokat lehet megnézni, és a venti cuccait állítgatni. Nekem itt két hőmérséklet volt, CPU és System. Most megjelent még két hőmérséklet, ICH és (G)MCH. Mi hozta most ezt elő?
[Szerkesztve] -
válasz
#64791808 #80 üzenetére
Azért ez nem egészen így van.
Nemtudom, hogy volt-e már 975-ös lapod core2 alá, de ha nem akkor ameddig nem próbáltad ne jelents ki ilyet. Nekem érezhetően gyorsabb a 975-ös lap 965 után nem a winrar, everest tesztekre értem hanem a mindennapi használatra még játékoknál is.
-
törölt tag
van differencia, de itt 1-2%-ról beszélünk, nem többről. A tuninggurukon kívül ki a frászt érdekel 1-2% ?
Szal egy Giga S3 (25k) helyett vegyek egy DFI Infinity 975X-et (35k), hogy 2%-kal jobb legyen a memóriakezelés? Ne vicceljünk már...
Aki X6800-at, vagy Quad-Core rendszert épít, annak ''megéri'', ott érdemes lehet még egy kis lóvét beletenni. De egyébként... Max arra való, hogy villogjunk: ''az én winrar bencsmárkom 40 ponttal többet megy!'' -
Pietrosz
addikt
válasz
Yushchenko #77 üzenetére
Szerintem semmi köze, a cachet a proci kezeli, le merem fogadni, hogy 2mb vs 4 mb ugyanannyit számít 965 és 975 alatt. Persze lehet, hogy nem.
-
törölt tag
amit te akarsz mondani, azt magyar nyelven a következőképpen mondjuk/írjuk:
''Szerintem 4MB cache-es core2 alá érdemes 975-ös chipsetet rakni, valamivel gyorsabb a memóriakezelése. Ha már az ember sokat áldoz egy 4MB cache-es core2-esre, akkor érdemes még egy picit a jobb lapra, pár százalékot az is hoz.''
Nagyjából így valahogy áll az érvelés, bár a megjelenő kedvező árú 6320/6420-as procikkal már így sem tökéletes. De kijelenti azt, hogy ilyen procik alá butaság nem 975-ös chipsetet venni, bazinagy csúsztaás.
Gorneck:akkor újítunk egy ilyen szörnyet
-
Pietrosz
addikt
Szerintem meg van ilyen, pl én
Az is bullshit, hogy 975 való alá. Bizonyítsd
Amúgy most itt járok:
[link]
fsb normal
mch +0,1
Ugyanezekkel a beállításokkal, de 1,44V loaddal 9*390-en orthos alatt néhány perc múlva restartol a gép. +0,2V mchnál is. most 9*388-on már stabilnak tűnik(20 perc) +0,1V mchval is
Mit emeljek/állítsak, hogy menjen még?
[Szerkesztve] -
Muréna
őstag
válasz
Yushchenko #74 üzenetére
bele lehet csak butaság
-
Muréna
őstag
válasz
Yushchenko #72 üzenetére
olvass vissza
csípőböl
[Szerkesztve] -
törölt tag
Gorneck az a te brutál MCH hűtőd mennyire hangos?
-
Muréna
őstag
végeztem egy kis mérést, hasonlo mint tlac-é :
Minden mérés AUTOmata időzités, azaz SPD
FSB 400 mem multiplier 2
normal: [link]
FSB 400 mem multiplier 2
fast: [link]
FSB 400 mem multiplier 2
turbo: [link]
FSB 400 mem multiplier 2.5
normal: [link]
fast: [link]
turbo: nem bootolt a rendszer, pedig adtam a ramnak 2.5V-t is.. -
bim
veterán
bevallom én komolyan vettem a 2,0-2,1V alapfeszt.tehát nem is probálkoztam 2,1V alatt az ezerrel.
sajna vlt egy kékhalálom 1000-fast alatt igy visszaállitottam a normalra.
viszont azota volt 2 érdekes kiakadásom stalker alatt kép megállt,de ctrl-alt-del-el ki tudtam lépni és kikapcsolni a játékot.
picit visszavettem a tempobol.most 400/1000 normalon.
majd ha összekapja magát a lap akkor visszatolom neki a 415/1030-at.
az utobbi 2 hétben igencsak sokat kapott tőlem a cucc.és volt párszor hogy a dualbios 2. ága tudta csak életre kelteni a rendszert.
szerk:muréna- nekem is 8x415 megy 1,4 v-al.a 8x420-hoz már kellene neki az 1,45.nekem annyit nem ért az a + 5mhz.
[Szerkesztve] -
Muréna
őstag
válasz
horvathkrisz #52 üzenetére
Szia!
enyém csak a Geforce 6 részleg
köszi! -
Gorneck
legenda
Vki használt már ilyen lapba 6320 és 6420 procit?
-
bim
veterán
óóóóó!
uj reggel, uj topic.
gorni:meddig jutottál a memoval a pirosban? -
péter007
senior tag
hy mindenkinek
lenne egy kérdésem
normális az hogy a d805-nek 3.5ghz-en 1 órába tellik 4.3giga összetömörítése winrarral?
sztem ez egy kicsit sok vagy nem? -
törölt tag
naja...
namost van két jelenségem:
1., beállítok egy tuningot, és a gép nem indul el, azaz beindul a lap, vinyók felpörögnek, venti megy, de se kép, se hang. táp kikapcs segít, ezt mindig csinálja
2., van egy tuning, szénné van tesztelve a proc és a ram, de ha újraindítást csinálok, ugyanúgy nem indul el a gép, mint az első pontban
vélemény? -
Gorneck
legenda
Nesze!
1. Ezekhez a fagyás dolgokhoz nem értek vagyis én általában vagy soft vagy hw hibának titulálom...ha hw, akkor a jellege dönt...én simán procinak mondanám.
2. Sajna igen. Én szedtem le azt a bordát háááát nem kicsit siralmas a minősége...anno pont emiatt hullott el pár p5b. Egy megoldásomat láttad rá itt a másik: [link], persze van 3dik egy olyan hűtő használta ami a lapra tolja a levegőt. Az enyém [link] ventije elég messze van a laptól ezért raktam fel bordát.
3. Sajna mint azt írtam korábban Robinak is...ezzel együtt kell élni. 965 betegség. Nem kell nap mint nap állítgatni a gépet és nem fog semminek baja lenni. Én le szoktam rendezni a ramot, majd ment és utána már nem nagyon szokott duplát startolni...mondjuk az még nem próbáltam, hogy biosba mentek ugyan de nem lépek ki...aszhem van ilyen menü is...mint a régi lapokba...
4. Ami alaplaphőnek ír az everest az az SB.
5. Én speedfannal szoktam. az megy rendesen vagyis mindig. Everest és Coretemp még ami fent van, de a speedfan miatt nem nagyon használom őket. -
törölt tag
akkor közkinccsé:
1., az alaplapi bordám annyira forró, hogy kézzel éppen csak hozzá lehet érni, után éget. ez normális? az alaplapi szenzor folyamatosan 40 fokon áll...
2., az alaplap a biosban turkálás után újraindulgat, bizonytalan, nem indul, visszaáll alapra, stb. ez normális?
3., meddig mehet fel egy core2 hőmérséklete? mennyi feszt kaphat? -
Gorneck
legenda
1. Instabil. Erre most mit mondjak?
2. 480-ig nekem csak procinak kellett feszt (1.35V) adnom és a ramnak (2.0V). 490-ig simán bírta a gyári chipset bordával...szal kétlem, hogy ne bírná...hónapokig ment a gépem 3giga felett...de ennyire félsz akkor simán rá lehet rakni a bordára egy 4 centis ventit...[link] 420 max a a borda nem bírja és nem a lap... -
tlac
nagyúr
eredmények:
c1e, eist, stb. energiagazdálkodási cuccok kikapcsolva
totál alapon minden, és csak az fsb 300-ra állítva:
[link], [link]
láthatóan lassabb, mikor elvileg az fsb emelése miatt gyorsabbnak kelleni lenni
alapon 1:1-ben, ugyanez 270-en, és 300-on:
[link], [link], [link]
266 és 270 között látszik meg igazán, hogy minimális tuninggal mégis lassabb, mint alapon
tehát nem csak a ram felszorása miatt lassabb a memóriakezelés, mert 1:1-ben sem az igazi
természetesen a minél nagyobb fsb ezt tudja ellensúlyozni
alapon 1:1-ben, ugyanez 400-on:
[link], [link]
viszont a Memory Performance Enchance opcióval lehet javítni
nézzük meg!
300-on normal beállítással és turbon:
[link], [link]
400-on 1:1-ben normal beállítással és turbon:
[link], [link]
[Szerkesztve] -
törölt tag
Gorneck, két dolog:
1., Azt csinálta a gépem, hogy egyszer csak minden terhelés nélkül megfagyott, csontra, egyik pillanatról a másikra. Csak az hozta helyre, hogy táp egy percre kikapcsi, és minden visszaállt alapra.
2., Azt írtad, hogy meg kellene próbálni 6-os és 7-es szorzóval is. Nade hogyan gondoltad? Mondjuk a 3200 az 8-as szorzóval 400-as, 7-es szorzóval már 455-ös FSB, hogy adjak alá 455-ös FSB-t, mikor 420-on alig bírja a lap, és a chipset tűzforró? A 6-os szorzóról ne is beszéljünk, 3200-nál az 533-as FSB... -
ati2
őstag
4. évad
-
Gorneck
legenda
-
Racecam
nagyúr
''Átlagos lap conroe-k alá, semmi extra nincs rajt. DE 1 területen mégis különleges, az pedig a tuning. Ez fogott meg benne
600 fölötti fsb-t is elértek vele, márpedig erre nemsok lap képes jelenleg. (kiv vagyok DFI LP 975x-es lapjára) az ára is egész barátságos: ~38K. Szept-re azért lesz ez olcsóbb is.
Leírás: LGA775, p965+ICH8 chipset, Marvell gigalan, ALC883, 6db SATA2, 1db PATA, 1db PCIe 16x, 3db PCIe 1x, 3 PCI, 8db USB
Teszt: [link]
eredmény- összefoglaló: [link]
/Konflikt/
Na itt a SATA meg IDE probléma, meg minden oszlatására írok egy kis összefoglalót, ami a S3-ra és a DS3-ra vonatkozik:
egy kis bevezetés:
Alapvetően az ICH8 déli hídba integrált vezérlőt célszerű használni (sárga csatlakozók), mert ez gyorsabb, mint a jMicron vezérlője*
jMicron vezérlőt RAID esetén ill. Windows XP-ben AHCI támogatás (NCQ, hot-plug) miatt lehet használni
*Gorneck23 tapasztalatai szerint a jMicronon lévő, NCQ-val használt eszköz szintetikus tesztekben és valós alkalmazásokban lassabb, mint az ICH8-ra kötött, NCQ nélkül használt eszköz, ezt tesztelje mindenki maga, ha van rá ideje
''fogalmak'':
natív SATA - a natív SATA módot az XP és feletti oprendszerek biztosan támogatják (Win2000 is szvsz), nyugodtan lehet natív SATA-ra állítani, elméleti adatátviteli sebesség SATAI-es eszköz esetén 150 MB/sec, SATA II esetén 300 MB/sec (nem sok iylen HDD lehet )
legacy IDE mód - a SATA-n keresztül IDE módot emulál (mintha egy PATA IDE eszközt kötöttél volna rá a SATA portra), max UDMA6 elméleti adatátviteli sebességre (133 MB/sec) képes
sebességek: valószínűleg sebesség szempontjából mindegy, hogy milyen módban van, mert a mai átlag merevlemezek a 133 MB/sec-es olvasást sem tudják elérni, pláne az írást...
Vezérlők jellemzése
Intel ICH8-ba integrált vezérlő, 4 SATAII port, sárga csatlakozók (4 db)
-RAID-et nem tud
-AHCI csak Vista alatt működik (ezzel együtt az NCQ is), ha XP-t telepítenél és az ''SATA AHCI MODE'' ''Enabled''-en van, a telepítésnél is már kék halál fogad
jMicron chip (''Gigabyte SATA2 Controller''), 2 SATAII és 1 IDE port (2 IDE eszköz köthető rá), 1x-es PCI-Express buszon csatlakozik az ICH8 déli hídhoz, 2 db. lila csatlakozó + alaplapon 1 db 80 pines IDE PATA csatlakozó
-JBOD, RAID0 és RAID1 támogatás
-AHCI támogatása (NCQ, hot-plug)
-RAID mód csak 2db SATA eszközzel megy
BIOS
A BIOSban a ''SATA AHCI MODE'' és a ''SATA PORT 0-3 NATIVE MODE'' az ICH8-ra vonatkozik
SATA AHCI MODE - minden esetben Disabled kell; kivéve, ha Vistát használsz, ekkor engedélyezheted
SATA PORT 0-3 NATIVE MODE - lehet Enabled, ha anomális van SATA-s ODD-nél, akkor Disabled
A BIOSban az ''ONBOARD SATA/IDE DEVICE'' és a ''ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE'' a jMicron chipre vonatkozik.
ONBOARD SATA/IDE DEVICE - ha van rá kötve eszköz, akkor ''Enabled'' kell, ''Disabled''-del tilthatjuk le a vezérlőt
ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE - IDE, AHCI és RAID/IDE módok, ezek csak a SATA eszközökre vonatkoznak, a PATA IDE portra kötött eszközökre nem, azok mindig működnek
Windows XP telepítés, és BIOS beállítások
FONTOS!: Win XP-nél pre-install ''F 6'' drivert CSAK akkor kell neki adagolni, ha a jMicron chipre dugtál SATA eszközt és RAID-ben vagy AHCI támogatással szeretnéd őket használni, tehát az ''ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE'' ''RAID/IDE'', vagy ''AHCI'' állásban van
1, Ha csak SATA eszközöd van
mindent dugj a sárga csatlakozókra
BIOSban SATA AHCI MODE ''Disabled'' kell, hogy legyen, a SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Enable'' lehet
esetleg régebbi firmware-el rendelkező SATA-s ODDvel lehetnek anomáliák, ekkor SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Disable'' állásba kell tenni
az ONBOARD SATA/IDE DEVICE lehet ''Disabled'', hiszen a jMicron chipet nem is használod, tehát letiltható
példa: max. 4 db. SATA eszköz
2, Ha csak IDE eszközöd van
az ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled'', hiszen a jMicron chipet használod, a ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE mindegy, min van, mert az nem a PATA eszközökre vonatkozik
SATA AHCI MODE ''Disabled''
ekkor az ICH8-as vezérlőt nem is használjuk, de letiltani nem lehet BIOSban, így mindegy, hogy a SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Enabled'' vagy ''Disabled''
példa: max. 2 db. PATA eszköz
3, Ha SATA és IDE eszközöd is van
SATA eszközöket dugd a sárga csatlakozókra, az IDE eszközöket alaplapi IDE portra, amit a jMicron chip kezel
BIOSban SATA AHCI MODE ''Disabled'' kell, hogy legyen, a SATA PORT 0-3 NATIVE MODE ''Enable'' lehet
az ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled''-en kell, hiszen a jMicron chipet is használod, a ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE mindegy, min van, mert az nem a PATA eszközökre vonatkozik
példa: max. 4 db. SATA eszköz plussz max. 2 db. PATA eszköz
4, Ha SATA RAID-et szeretnél, vagy szeretnél AHCI-t használni XP alatt
(Win XP-nél pre-install ''F 6'' driver kell!)
mindent a jMicronra kell kötni
4a, SATA RAID: ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled'', hiszen a jMicron chipet használod, ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE legyen ''RAID/IDE''
az IDE portra így még köthetsz PATA eszközöket, azok IDE módban fognak menni de azokat már nem tudod RAIDbe tenni
4b, AHCI-s SATA vinyót szeretnél (NCQ) : ONBOARD SATA/IDE DEVICE ''Enabled'', hiszen a jMicron chipet használod, ONBOARD SATA/IDE DEVICE CTRL MODE legyen ''AHCI''
az IDE portra így még köthetsz PATA eszközöket, azok IDE módban fognak menni de azokat már nem tudod RAIDbe tenni
A 4. pontban vázolt felállásoknál persze ekkor a többi SATA eszközödet teheted emellett az ICH8-ra, de igazán extrém eset az, mikor pl. van 2 db SATA vinyó plussz pl. egy SATA ODD az ICH8-on, ezen felül a jMicronon van egy SATA RAID tömb vagy AHCI-s SATA vinyók és az IDE csatornára is van kötve valami ODD vagy HDD, de ez így elméletileg létrehozható
kiegészítés, csak a jMicron chipre vonatkozó módok, mi hogyan működik:
AHCI: max. 2 db. SATA eszköz a lila portokon (így az NCQ és a Hot-Plug támogatva van, a RAID nem megy) plussz opcionálisan max. 2 db IDE PATA eszköz az IDE porton
IDE: max. 2 db. SATA eszköz a lila portokon legacy-IDE módban (így az NCQ és a Hot-Plug nincs támogatva, a RAID sem megy) plussz opcionálisan max. 2 db IDE PATA eszköz az IDE porton
RAID/IDE: max. 2 db. SATA eszköz a lila portokon RAID-ben (így az NCQ és a Hot-Plug nincs támogatva) plussz opcionálisan max. 2 db IDE PATA eszköz az IDE porton.
/c41r0^/
Negyedik felvonás!!
Előzmények:
Gigabyte GA-965P-DS3/DS4 - Archívum I. [link]
Gigabyte GA-965P-DS3/DS4 - Archívum II. [link]
Gigabyte GA-965P-DS3/DS4 - Archívum III. [link]
Aktív témák
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu H760 - i7-6820HQ I 32GB I 500SSD I 15,6" FHD I Nvidia 4GB I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 430 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest