Aktív témák
-
ati2
őstag
válasz
Robi_73 #4633 üzenetére
Köszi!
Csak azért kérdeztem, mert a 2x1 gb geil value még stabil volt 4/4/4/12-vel 800-on (gyári 5/5/5/15).
És most került mellé 1 Gb a-data, ami gyárilag 5/5/5/18-as.
A ramokat csak 760-on hajtom a proci miatt, és a rosszabb ram időzítésere kellene az összeset raknom.
Egyenlőre mind megy 4/4/4/12-ben 760-on, de szerintem nem stabil 1.9V-al az a-data.
Asszem inkább lazítok egy kicsit az időzítéseken az a biztos.
A lényeg hogy elég volna az a-adat-át tesztelni. Valahogy meg lehet tudni melyik 1 Gb az ővé a 3-ból?
Dimm 2 + 4: geil
Dimm 3: a-data -
ati2
őstag
válasz
Gorneck #4571 üzenetére
A borda nélküli a-data bírhatja 800/4-4-4-12@1.9V-al (a spd-je 5-5-5-18)?
A geil-ek miatt nem akarok több feszt adni, mert eléggé melegek és a fenti beállítást bírják.
Vagy esetleg 4-4-4-15?
A memtest 86-ot medig kell futtatni, mert másfél óra alatt nem dobott hibát, de mintha instabilabb lenne a lap? -
ati2
őstag
Hát érdekes a vinyód, mert az enyém 82 napot ment kb 1 év alatt (ott valami a smart-al is lehet
)
Az 1000 nap meg a várható élettartam nálam, ami becsült. Ettől még ugyanúgy beadhatja a kulcsot akár holnap is.
A céges táv-pck-ben 3 év után sorozatban haltak a vinyók (igaz azok nonstop mentek). -
ati2
őstag
válasz
Termi16 #4443 üzenetére
Sokat számít a ház szellőzése + a vga hő termelése.
Csak az a baj, hogy porácsot, vagy filtert kell rakni a befúvó vetik elé.
Én is átfordítottam a házon a plexit, így a vga-ra nyomja a hideget, és onnan meg egy ilyen [link] rántja ki a meleget
A vga huzat után kb 4-5 fokot esett a déli híd hőmérséklete, igaz passzív volt a kari... -
ati2
őstag
válasz
robekri #4312 üzenetére
Vagy a bios, vagy valami cmos beállítás sérült meg.
Asszem a Qbios-ban lehet törölgetni ezeket a cmos beállításokat, ha jól emlékszem.
Vagy próbáld újra beégetni a biost, ha nem segíit.
Amúgy pont ilyen volt a cold boot bug bios csere után, és a load optimized defaults-tól nem javult meg -
ati2
őstag
válasz
Stalker-2572 #4291 üzenetére
Inkább kevés a tápfesz, vagy amper a 4x1 Gb-os modulnak, mert annyira nem tudják egymást fűteni, hogy alapon is hibázzon (ha hibátlan mind a 4 modul külön-külön).
Csak 1 kondi jut a 4 slotraés így spóroltak vagy 100 Ft-ot laponként.
Ráadásul, amikor új volt a lap 2 GB is csúcs volt...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
mikk2000 #4217 üzenetére
A giga mérnökeiről jobb nem beszélni, ha tényleg olyan jók volnának akkor az F2-es bios tudta volna azt amit az F8
.
A legjobb beta bios az volt, ami eldobta a vinyóról a particiót
De mostanában minden elektronikus kütyüre igaz gyártó függetlenül, hogy túl bonyolult a szoftver és nem látják át az egészet. A másik meg, hogy általában 1-2 alap szoftver van amit a különböző gyártók minimálisan módosítanak. A mi bios-unkat se a giga csinálja valószínűleg, hanem az award.
De a legnagyobb gáz az egészben, hogy elsősorban nem a meglévő bugokat javítják, hanem új feature-öket raknak be, ami plusz bugokat hoz magával
Ez nagyon off de tanulságos a bugfix lista (egy régi munkám NEW AGEsegítségével): [link]
Ráadásul a az egyszerre kiadott firmware-ek gyártó függetlenül ugyanazokat a bugokat tartalmazzák!!!
Ez szinte igaz a mostani Giga/Asus biosokra is, mert ott is szinte egyforma bugok voltak egy jó darabig...
És nem utolsó sorban én is informatikus mérnök vagyok már 10 éve, és 20 éve programozok...
Többiektől elnézést a kisregényért. -
ati2
őstag
-
ati2
őstag
De a biosnak mindig kellene látnia, ha nem akkor táp vagy adatkábel bug van.
Ha több vinyód van, akkor a post képernyőn állítsd be a vinyók közötti boot sorrendet
(a pen-drive is vinyónak számít).
Ha cserrélgeted a boot vinyókat, vagy kontakt hiba van, akkor fel szokott borulni a vinyók közötti boot sorrend és újra kell állítani a post képernyőn. -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #3770 üzenetére
Ha ez vigasztal, nekem is ott a vége...
-
ati2
őstag
válasz
mikk2000 #3727 üzenetére
Elolvastad mire válaszoltam először?
Hőtanilag lehetetlen, hogy a kupak melegebb legyen, mint a mag (100% terhelés alatt).
Pl:
- szoba: 25 °C
- 2 dl-es pohár: 25 °C
- 1 dl 50 fokos vizet bele öntesz
- hozzá öntesz még 1 dl 50 °C-os vizet (= 2 dl 50 °C-os víz)
A végeredmény: pohár hőmérséklete <= 50°C <= víz hőmérséklet
De nálad lehet, hogy az 50 magos procival 50*50 = 2500 °C lesz, és Nobel díjas leszel
Többiekenk: Elnézést az OFF-ért... -
-
ati2
őstag
W2K alatt azért vigyázz a vinyó méretre, mert alapból csak 128 GB-ig kezeli rendesen.
SP3-tól van bene a biglba support, de nincs aktiválva.
Ezzel lehet aktiválni: [link]
Aktiválás előtt véletlen se próbálj meg olyan particiót olvasni/irni aminek átnyúlik egy része 128 GB fölé, vagy fölötte van! -
ati2
őstag
válasz
mikk2000 #3651 üzenetére
Vegyél egy hősugárzót, vagy akár kettőt is a kétkezes verzióhoz!!!!!!
Aztán teszteld a fűtőszálat a következő sorrendben:
1. 1 m-ről (~ hűtő)
2. 50 cm-ről (~ kupak)
3. fogd meg a fűtőszálat (~ magok)
4. jegeld le a kezed...
Mire eljutsz a 4-es pontig tudni fogod, hol van a legmelegebb -
ati2
őstag
válasz
Pancsermeste #3609 üzenetére
''A CPU hőmérsékletet valóban pontosabban kalkulálja.''
Inkább szarabb, mert pl nálam terhelve min 5 fokkal több, mint a magok... -
ati2
őstag
válasz
Pancsermeste #3598 üzenetére
Én defaulton szoktam azokat hagyni...
-
ati2
őstag
Akkor talán az lesz a gond.
De próbáld meg újra felrakni vele ugyanazt a biost, és figyeld hányszor szalad végig a csík.
Ha 1x akkor általában gáz van, ha 2x akkor jó szokott lenni.
Ha megjavult felejtsd el a @biost, és Q-flash / pendrive kombinációt használj (ez nálam mindig 100%-osan működött). -
ati2
őstag
válasz
Balupapa #3465 üzenetére
Nagyon ritkán van ilyen gyíkja a lapnak, hogy bizonyos beállításokat véletlenszerűen átír és a load optimized defaults segít rajta.
Nekem csak 1x volt olyan, hogy bugzott a gép a megszokott beállításaimmal (nem volt piszkálva semmi a biosban). Utána hiába állítgattam bármit nem segített.
Végül meguntam, LOD és újra állítottam ugyanazokat a beállításokat (azóta is jól működik minden).
-
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #3121 üzenetére
Csak a max 100% fix, a többit állíthatod.
És OK-ot nyomjál, ne GO-t -
ati2
őstag
válasz
craine12 #3016 üzenetére
- Ha hidegindítási problámád van flash-eld be újra ugyanazt a bios-t, általában segít rajta.
- Eist szinte rögtön emel, nem fogod észrevenni max tesztekben.
- Ram időzítéssel vigyázzál, ha túl szűkre veszed nem indul többet a lap. Általában csak a winrar teszt gyorsul a gyorsabb memoriától
- Inkább külön nyomj ram és külön cpu tesztet -
ati2
őstag
Hát nem hinném, itt a floppy + soros + párhuzamos port + bill. + egér vezérlését ellátó IC-ről írtak.
De sajan a giga megjegyzései sose azt takarják, amit oda írnak
Valakinek olvas a lapja 24 MB/s-nél többet USB2 porton?
Nem tudom, hogy a pen vagy a port limites, a teszt szerint meg 30+ al kéne olvasnia -
ati2
őstag
JZelectonic:
12.06.07
GA-965P-DQ6 (Rev.alle) - BIOS Version F11
GA-965P-DS4 (Rev.alle) - BIOS Version F10
GA-965P-DS3 (Rev.alle) - BIOS Version F12
GA-965P-S3 (Rev.alle) - BIOS Version F10
GA-965G-DS3 (Rev.alle) - BIOS Version F9
1. Add support for new super IO version
Valaki tud valami bővebbet erről a super I/O-ról?
[link]
Véletlen az USB-t nem ez hajtja?
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Kipróbáltam ezt a minimális energiazdálkodás dolgot:
Idle Minimális = Idle Otthoni - 2 watt.
Valószínűleg valami olyasmi lehet, hogy nagyobb proci kihasználtságnál emeli csak meg az órajelet / feszt, mint az otthoni. Esetleg tartósabb terhelésre
De ezt kimérni elég nehéz lenne, mert nem tudom x%-osan terhelni a procit (csak 0, 50, vagy 100%-ot tudok csinálni)
-
ati2
őstag
Természetesen normal, különben nem csökkenne 1.168-ra a proci fesz.
Ha win alatt belepiszkálsz a feszbe ET5-el, akkor kikapcsol a ''normal'' és onnantól fix a fesz, hiába veszed vissza.
Igen lejön a táp vesztesége is, de azzal nem tudok mit kezdeni / kimérni...
De ezek alapján egy 8800gtx-hez is elég volna egy márkás 300-350 wattos táp -
-
ati2
őstag
Én is, de ez van
Eist és társai enabled volt az 152 watt-nál, utána ET5-el adtam feszt, majd visszavettem, hogy kikapcsoljon az eist + C1E és így lett 162 watt idle...
Ezzel lett mérve az UPS előtt: [link]
A 10 watt künönbség 6*380-on az 1.168V és 1.325V közötti eltérés volt.
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Közben teszteltem a komplett rendszer fogyasztását. hátha valakit érdekel (ebből moncsi + UPS = 40 watt):
e6400@8*380 :
Idle: cpu@1.168V = 152 watt
Idle: cpu@1.325V = 162 watt
100% load cpu@1.325 = 200 watt
50% cpu load + 100% vga load = 209 watt (atitool-al) -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #2129 üzenetére
Hagyd auto-n, nincs értelme állítgatni a minimális gyorsulás miatt. Ráadásul a lapot is ellőheted vele.
Az első 4-et elég beállítani, és a Normal / Fast / Turbo módal lehet szórakozni -
ati2
őstag
válasz
Yushchenko #2035 üzenetére
Elszúrtam, nem kicsit nagyon
-
ati2
őstag
Volt egy vga cserém, és kb 18 órát áramtalanítva volt a gép.
A beállításokat szépen elfelejtette a lap, de akkor minek van rajta elem?
(amúgy szépen indult default beállításokkal)
8600GT Silent-re tud valaki valami jó ventit, valami lapos 8 cm-es vagy hasonlóra gondoltam
Mod: Ja jó volt, csak elfelejtettem, hogy előtte nyomtam egy load optimized defaultsot előtte a biztonság kedvéért
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Stalker-2572 #2022 üzenetére
Nem.
Bios-ban F8 és már frissíthetsz / menthetsz (DS4/F8-tól tudja a bios a pendrive-ot kezelni, csak post előtt legyen rádugva). -
ati2
őstag
válasz
Gorneck #2016 üzenetére
Mivel rögtön nyomni kell frissítés után egy load oplimized defaults-ot, így tuti törlődik a cmos
A profile-os biosok saját magukban tárolják a mentett beállításokat (gyári bios-ban a profile rész üres).
Igy ha azt lemented és visszarakod, akkor load optimized defaults után már lehet is visszatölteni a mentett profile-t -
ati2
őstag
válasz
Stalker-2572 #2013 üzenetére
Az újban persze nem lesz semmi mentett beállítás.
De le lehet menteni a maint-t a backupba, vagy pendrive-ra. Így ha vissza akarod rakni, akkor abban benne lesznek a mentett beállítások -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #1899 üzenetére
Esetleg dugd át a másik vezérlőre a vinyót, úgy szedd le a raid drivert...
Xp-n nem probáltam, de W2K alatt simán ment a felrakás/leszedés (a progrmaok telepítése törlése menüből). -
ati2
őstag
Z0ty: 1024MB PC800 DDR II - A-Data 7 625 Ft
Ez a ram mehet 800/4-4-4-12@1,9V-on (a geil value-k mellé kellenének)? -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #1741 üzenetére
Ha csak 1x csinálta, az bármi lehet...
De ha többször előfordul, akkor az MCH-nak, vagy FSB-nek kevés a fesz (nálam ilyen esetben, közvetlen utána is volt újraindulás bios alatt is).
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Az F8 legjobb hozzá, kb +10-15 mhz tuningban ugyanazokkal a beállításokkal az F6-hoz képest.
Az F9 pár mhz-el rosszabb az F8-hoz képest közepes tuning esetén.
Csak vigyázz, mert nem mindig megy be elsőre rendesen az F6-ra az újabb bios.
Ha másnap nehezen indul a gép, akkor frissítsed újra ugyanazt a biost (másodszor jó szokott lenni). -
ati2
őstag
válasz
horvathkrisz #1394 üzenetére
Rakd csak be az A1-et
-
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #1344 üzenetére
Esetleg még próbáld meg ezt a Q-Flash-ban:
Keep DMI data: Disable
Load Default Settings
Save settings to CMOS
Reset
Ha nem segít, azért még érdemes volna a @bios-al is megpróbálni.
Ha 2x szalad a csík akkor szokott jó lenni -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #1325 üzenetére
Ha stabil volt a tuning akkor nem gáz... (de 100% stabilitás kell, nálam is volt hogy elfelejetettem vissza állítani).
A stabil gép miatt ajánlott vissza állítani mindent alapra, + a 2 bios között is lehet tuning különbség...
Frissítsed újra az F10-et, és ha lehet bios-ból és pendrive-ról (F8 -> Upgrade Main Bios).
A win-es frissítés már engem is 2x megszivatott, a bios-os 4-ből 4 jó
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
Draut_HeV #1251 üzenetére
Próbáld még meg a load optimized defaults-ot, majd állítgass vissza mindent kézzel.
Nálam csak 1x volt hasonló de ez megoldotta (DS4/F6-al).
+ Ha lehet akkor ments le a beállításokat, amikor ment már a lap vagy 30 percet.
Mert a pár subtiming tágabb lesz melegen, mint hidegen...
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
Az MCH / FSB-nek elég a +0.1V 400-on az biztos (pár lapnak semmi se kell 450-ig).
Ramod mehet 4-4-4-12@2.1V-al 800-on.
De szerintem szarul ment be a biosod az epromba, akkor szokott igy szarakodni. Főleg ha több órás kikapcsolt állapot után nem indul a lap, és win alatt frissítetted a biost.
Az új bios-okkal érdemesebb a pendrive-ról frissíteni (post előtt legyen rádugva, különben nem látja):
- Load Optimized defaults, save + restart.
- F8 - Q-Flash
- Update Main Bios from drive
- Restart
- Load optimized Defaults megint
- Beállítások...
Én már 4 ilyen frissítésen túl vagyok és mindig jó lett, a win alatt meg kb minden második...
Az MCH + FSB valószínűleg az északi híd
[Szerkesztve] -
ati2
őstag
válasz
horvathkrisz #787 üzenetére
Az orthos mindkét magot terheli, külön futtasd a CPU és külön a RAM tesztet...
Ha 30-60 percig nincs hiba, akkor már nagyjából stabil. -
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #779 üzenetére
Én is
-
ati2
őstag
válasz
Johnny Cage #752 üzenetére
Nem mértem, mivel semmi értelme. Ugyanolyan szar feature mint a CIA...
-
-
ati2
őstag
Gorneck23 megválaszolta
2 dolgoban tér el a véleményem tőle:
- nem nyúltál mellé, csak elég lett volna value is.
- biosból, ha lehet olyat ne rakj fel amit többen szidnak, mert általában van alapja...
Ha nem sok cuccod van a gépben, és a vga-d se eszik sokat, akkor elég a 350-es táp...
(de ha új tápról lenne szó, akkor nagyobbat vegyél mindenképp 400-450).
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged