- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vaze
őstag
válasz
krizmo_ #5943 üzenetére
Mi jelenleg kurtos kalacsot gyartunk
Elso 2 db nem volt igazan jo,eloszor nem volt szinte semmi ize,hiaba forgattuk bele cukros fahejas csodaba + van vanilias cukros nyalanksag isNem ragadt ra a cukor...
Masodik sutesre mar ugy csinaltuk,hogy sutes elott beforgattuk a cukros cuccba es ugy sutottuk meg,de rengeteget tettem ra,es miutan megsult,csak ugy szakadtak le rola a nagy cukor darabok
Harmadik sutesnel mar ugy csinaltuk,hogy enyhen meghintettuk cukoral enyhen,es ugy sutottuk meg,na igy mar jo lett
Kettesevel sutjuk,mert 2db kurtos kalacs hengerem van.
Egyre jobban megy a dolog,es egyre izletesebb,mindjart dobok fel egy kepet -
Top cat
addikt
válasz
krizmo_ #5943 üzenetére
Na ne, neked nem sikerül valami? Nem hiszem el.
Próbáld ki a papírtörlő gurigás módszert.
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #5918 üzenetére
Elolvastam most 3 recit, az első kettőt fogom szerintem kombinálni, a harmadik Jamie Olivert azért hagyom ki mert leírás szerint ne hagyjuk kihűlni mert megkeményedik.. Illetve a receptek szerint a készre főtt rizst felvert tejszínnel lazítjuk, én a tejszín helyett kipróbálom Hulalával.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #5842 üzenetére
A samottkő nekem is nagy csalódás volt sajnos. Hiába melegítettem akár 1,5 órán keresztül is, nem sült meg rajta rendesen semmi.
Az érdekelne még hogy hány fokos a hűtőd? Olvastam és tapasztalat szerint is, nagyjából 3 fok alatt minden megáll a tésztában, így ha elég hideg van, hosszú ideig nyújtható a pihentetés.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #5838 üzenetére
Igen, azt el is felejtettem írni, hogy túlkelés is lehet, amiatt is összeeshet a szerkezet. Melyik malom? Én korábban azt gondoltam, hogy kb mindegy melyik lisztet használom, aztán kíváncsiságból vettem pár "prémium" lisztet (Wessex, pásztói, Garat) és (legalábbis esetemben) erősen érezhető a különbség. Kicsit kevesebb víz, ha nem segít, akkor alacsonyabb hőfok és/vagy kevesebb élesztő, kovász.
kovacsen222 #5839: én általában 20-30% kovászt használok. 30% ehhez a lisztmennyiséghez 140 g körül van. Nem tudom mennyi a 3 púpos evőkanál súlyra, de szerintem kb ennyi. Ilyen kovászmennyiséggel első kelesztés 4-5 óra (szobahőn), második kelesztés formában 1/2-1 óra vagy 10-12 óra hűtőben.
Ha e mellé még dobsz 15 g élesztőt is, akkor szerintem simán túlkel. -
válasz
krizmo_ #5794 üzenetére
Mondjuk sok példát nem soroltál, honnan, mit loptak. Szerintem igen sokat tettek azért, hogy páran elkezdjenek főzni az országban. Hibák mindenhol vannak persze.
A most megjelent tésztakönyvük pl. eléggé egyedi és nagyon jó.
Csak a süteményeknél kell szerintem pontosnak lennie egy receptnek, a más recepteknél ez nem így van. Aki ilyet vár el, az informatikus gondolom.
Ő süssön sütit.
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5798 üzenetére
Minden lehetsz a netről. De ugye az alap felvetés az volt, hogy a kezdők megszívják és elmegy a kedvük. Nos, az élet kemény.
Programozó sem úgy leszel, hogy az első kódod tökéletesen megy, hibátlan és ihaj. Na megyek is debuggolni, így 20 év után is szükség szokott rá lenni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5794 üzenetére
Nézd, asztalos sem leszel a netről, meg autószerelő se nagyon, sőt programozó sem. Ettől függetlenül persze az ember örülne neki, ha a megtalálható receptek pontosak lennének, érdemes mindig több forrást megnézni. Vagy el kell menni tanfolyamra, vagy el kell fogadni, hogy nem adják könnyen a dolgot, semmit sem, nem csak a főzés "tudományát". Akinek egy rossz ételtől elmegy a kedve, annak nem is volt kedve igazán főzni. Esetleg még a könyv is jó opció lehet egy kezdőnek, mert azt azért lektorálják, a netet meg ugye nem, szóval én nem ajánlanám full kezdőnek, hogy a netet használje elsődeleges forrásnak.
-
#49155328
törölt tag
-
inf3rno
nagyúr
-
Top cat
addikt
válasz
krizmo_ #5605 üzenetére
Hogy mik vannak.
Itt egy teszt.
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #5587 üzenetére
Semmi baj nincs azzal ha igyekszel minőséget venni, amikor úgy is annyi szemét van a piacon. Növényolajjal készült táblásárú és figura pl. Anno ilyet csak nugát termékbe lehetett tenni, de azt nem hívhatták csokoládénak. Nem csak dolgoztam, hanem évekig tanultam a szakmát és vizsgáztam belőle, elmélet írásbeli szóbeli, és gyakorlati vizsga, és nem OKJ képzés volt mint manapság. Ugye pont a Százszorszép desszertet, és a kézi gyártású konyakmeggyet hoztam fel példának. Ott nincs minek változnia, na max minőségibb kakaó babot vesznek. A gyártás technológia adott, azon nincs mit változtatni. A Százszorszép esetében a receptet, és az összetételt még az öreg Dréher álmodta meg. Miután a doboz kísértetiesen hasonlít az eredetire, így a bel tartalomnak is meg kell felelnie, mert a márkanév védett.
A Belga csokikat szeretem, de sajna cukorbeteg vagyok, szóval mondhatni szerettem. Ezért részemről nincs szaloncukor evészet. Egyébként a marcipános, kókuszos, és a trüffel volt a kedvencem.
Anno volt a Duna Csokigyárban több kísérleti termék sorozat is. Az egyik sajna nem került gyártásba. A korpusz egy cukorhüvelybe töltött sárgabarack lekvár volt, étcsokoládéval mártva. Valami eszméletlenül finom volt.Akkor még nem voltam Diabos.
-
válasz
krizmo_ #5593 üzenetére
Nekem már múlt évben is a Vadász szaloncukrok jöttek be legjobban. A Stühmert is szerettem, de kizárólag a cukorral készülteket, az édesítőszeresek nem voltak jók. Idén viszont kicsit drágábban adnak kevesebbet, így kimarad, mert már nem éri meg.
Marad a Vadász eredeti és az új sós-karamellás változatuk, mert az is nagyon jó.
A Sühmer csokikrémes helyett pedig a Tibi csokoládékrémes lett, mert az is finom, kellően nem édes.
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #5579 üzenetére
Én dolgoztam csokigyárban, sőt az első eredeti szakmám, még '79-ben végeztem, bejártam a hazai csokigyárakat míg tanuló voltam, szóval nagyon megválogatom amit megeszek, és nem esek hasra egy névtől, pl Stühmer. Mázsaszám gyártottam, desszert lapokat kézzel, normában hűtött asztalon. Azt mondták a szakma csúcsa, hát én attól még nem szerettem csinálni.
Egyébként néztem a kínálatukat, érdekes, a Konyakmeggy főleg a kézi gyártású az a Csemege gyáré volt és Kiskunmajsán készült, most Lellei néven fut. A Százszorszép desszert az meg a Duna csokigyár terméke volt, az eredeti doboz szebb volt bár a mostani is hasonlít rá, sok lapot kentem anno hozzá.
-
Top cat
addikt
válasz
krizmo_ #5568 üzenetére
Pedig a sarokcsiszoló, elengedhetetlen konyhai tartozék.
Vattacukrot sem tudsz csinálni nélküle.
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5542 üzenetére
Már nem emlékszem a pontos receptre, de héjában főtt krumplit kell karikára vágni, rétegesen lerakni egy jénaiba karikára vágott lilahagymával és forró marhaalaplével felönteni. Meg persze só és sok feketebors. Kb.
Na meg persze az is be szokott játszani, hogy szülőktől is kapunk kaját, egy kis töltött káposzta, rántott hús, párolt lilakáposzta, esetleg sült oldalas, szóval a végén ott állunk 100 féle kajával és a felét sem tudjuk megenni frissen, aztán eszembe jut, hogy akkor most mi a francnak is főztem?
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5539 üzenetére
Jól néz ki.
De engem valahogy sohasem vonzott ez az összeállítás. Én nem nagyon szoktam extrázni karikor, egyszer csináltam valami sült húst barna mártással, kb 1 év volt mire kész lettem hulla fáradtan, szóval inkább apámmal csináltatok halászlé alapot, dobok bele harcsát, a többit meg kirántom. Mondjuk volt, hogy harcsapaprikás lett belőle, de 3 napig nem akart elfogyni, szóval azt is inkább hanyagolom. Rántott hal, osztrák krumplisaláta, azt jó van. De valami magától elkészülő menü jöhet.
De már a szürke harcsa sem a kedvencem, mert tavaly is nagyon zsíros volt, szóval nem is tudom mi legyen. Kacsa egyben? Azt még nem csináltam.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #5523 üzenetére
Na, akkor a recept.
190 g kovász (100% hidratáltság)
255 g liszt (nálam kb. ugyanannyi pásztói finomliszt, kamutliszt és kenyérliszt keveréke)
50 g barnacukor
1 csapott teáskanál só
2 egész tojás
20 g tej
80 g vajReggel a vaj kivételével mindent robotgépbe tettem, és a legalacsonyabb sebességen addig kevertem (a dagasztókéssel), amíg össze nem állt a tészta. Itt még elég száraz, de a vaj majd ad hozzá nedvességet. Mikor már nem volt benne száraz rész, letkartam és magára hagytam olyan 40 percre. Utána több részletben hozzáadtam a vajat, és kidagasztottam. Mikor kész, a tálban hagytam kb. 1 órára, aztán kivettem, deszkán picit átgyúrtam és letakrava pihnetettem megint kb. fél órát. Ezután jött a formázás. Ez egy negyedkilós sajt, úgyhogy egy kb. 20 centis jénai edény tetejébe tettem sütőpapírt, a tésztát a közepén ellaposítottam, és kinyomkodtam a szélére. A közepébe beletettem a sajtot, amit keresztben bemetszettem. A résekbe fokhagymaszeleteket dugdostam, megszórtam fűszerekkel (bors, bazsalikom, majoranna, oregánó - sajnos friss nem volt) és meglocsoltam egy kevés olívaolajjal. Kép. Utána letakarva (az edény aljával) hűvösebb helyen (19-20 fok) kelesztettem jó sokat, kb. 6 órát, amíg a tészta egy kicsit a sajt fölé emelkedett. Tojássárgája+tej+pici só keverékével lekentem és ment az előmelegített sütőbe.
Alsó-felső, 190 fokos sütő, 25-30 perc, gőz nélkül. Ilyen volt evés közben. Legközelebb a tészta mennyiségét csökkentem kb 1/3-dal, mert nagyon sok lett, nem gondoltam, hogy ennyit emelkedik sütés közben. Egyébként a tészta is finom magában, akár zsömlének is el tudom képzelni (briós recept egyébként). A sajt megolvad, nyúlik, átveszi a fűszerek ízét a sajátja mellé (érdemes a sajtot egy napig szobahőn tartani, hogy érjen), szóval nagyon jó cucc. Kettőnknek nagyon sok volt, kellett mellé a bor, még maradt is belőle (a borból nem). Szóval korai vacsira ajánlott max, vagy 3-4 embernek.
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5437 üzenetére
Füstölt hátsó, szeretem hidegen mustárral és kenyérrel reggelire elmajszolni és a hátsó nagyobb.
Csak most bajban vagyok, mert az indukcióson nem megy az alu kukta, lehet vennem kell egyet. Vagy előző nap megcsinálom sima lábosba.
A kezednek meg jobbulást, ismerem sajnos.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #5415 üzenetére
Ja, hát ami a boltokban van az általában tehéntejes, valami lében úszik, és ha ráolvasztod, akkor folyós levecses az egész. Nekem semmilyen szempontból nem jött be. Lehet, hogy az eredeti az működik, sosem próbáltam.
Igen, más konyháknál is általában ez szokott lenni, hogy az olcsóbb sajtok teszik ki a nagyját, és azokhoz adnak még drágább sajtokat kis mennyiségben ízesítőnek. Én is sokszor trappistát használok alapnak, és ahhoz adok valami komolyabb sajtot, hogy íze is legyen. Máskor ha csak olyan sajt van itthon, akkor megszórom zöldfűszerrel, annak is elég jól átveszi az ízét.
Az oregánóra mondják, hogy vad majoranna, rokon növények és elég hasonló is az ízük. Azt használják az olaszok is majoranna helyett. Nekem most éppen ez akadt a kezembe, mert nem találtam az oregánót, és elég jól helyettesítette. Amúgy érdemes pár cserépben zöldfűszert termeszteni. A menta, oregánó kiirthatatlanok, de a többi sem annyira nehéz, és sokkal intenzívebb az ízük, mint a bolti fűrészpornak.
-
Top cat
addikt
válasz
krizmo_ #5316 üzenetére
Elnézve a képeket amiket az ételkölteményeidről teszel fel, irigylem a kandúrod.
Tuti így néz ki.
-
Ispy
nagyúr
-
Ispy
nagyúr
válasz
krizmo_ #5316 üzenetére
Nálunk meg pont most fogyott el a tökleves. Én mondjuk mindig tudnám enni, a család már kevésbé. Én egy zöldéskockát szoktam belerakni, meg sok szerecsendiót. Aztán a tányérba még egy kis chilliport, hozzá meg tökmagolajat (és levesgyöngyöt
tudom, tudom, de én szeretem). Ja és ha eszembe jut, akkor egy közepes sárgarépát is beledobok, cukor ízlés szerint, részemről minél édesebb, annál jobb.
Szóval most zellerkrém volt.
-
arcsin
senior tag
válasz
krizmo_ #5316 üzenetére
Nálunk pont most fogyott el egy nagyobb mennyiségű padlizsánkrém, úgyhogy nem kívánja senki. DE a tél folyamán ezt a sült fokhagymás témát beleveszem a receptbe. Köszi!
Megbolondítás gyanánt füstölt pirospaprikával szórtuk meg a kész kenyereket. Hát többre számítottunk, de volt némi hozzáadott értéke. -
-
#75501312
törölt tag
válasz
krizmo_ #5301 üzenetére
Hehe, gondoltam meglepem a családot egy nagyobb kenyérrel, és most nagyobb mennyiségben csináltam, de olyan lett a tészta, mintha túlkelesztettem volna, pedig nem. Mintha a súlya miatt szétfolyt volna.
Mondták, hogy szép meg minden meg jó az íze is, de ez nem nézett ki úgy, mint azok, amiket a képeken küldtem nekik.
Egyébként elfogyott, ízre jó volt, csak sajnos kicsit laposabb, mint vártam. Előzőleg hugiék mondták, hogy ők elvinnék azt amit sütöttem, mert annyira tetszett nekik.
Úgyhogy megették az én kenyeremet az én eltett lecsómmal.Gyönyörű az a kenyér, elképzeltem legalább 4-5 szendvicset benne.
Sima lisztet használsz vagy búzakenyérlisztet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Netatmo Weather Station
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Olcsóbb lett! Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest