Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
Hátja, ez tesztekre vonatkozik (de SSD-nél is) Melóval nincs is bajom végülis mert mindent 1 sec alatt megnyit és 1-2 sec a mentés is 70-100 megás filenál. Aktuális meló úgyis mindig 2-3 GB, de az 1-2 kép / nap. Szóval ez akár mehetne SSD-re is, ha már megvan, és van hely is rajta.
Amire tényleg kéne, az a sys gyorsítás, egy pörgős hibernálásból gyorsan felálló win 7... Ami hangtalan is. 0.X ms-es elérési idők, meg nagyon csábítóak
Plusz el szeretném már kerülni a vinyómechanikát, legalább rendszernél...
-
fsb1000
nagyúr
Szerintred igy működne?
Intel SSD / WinXP --> Northon Ghost 11-> HDD
HDD / Win7@64 -> Particó törlés + Partició létrehozás SSD-n ( auto align??)
HDD / Win7@64 -> Gyorsformat SSD-n (TRIM!!! ?? )
HDD --> Norton Ghost 11 --> SSDAz SSD Intel X25M G2. Win7 alatt semmilyen drivere vagy segéd progi nincs fenn.
-
fsb1000
nagyúr
Akkor az enyém miért lassult be?
80 GB-ból eleve csak 64-van particiónálva, és abból kb 25-öt használok.
Az XP-re meg szinte semmit nem telepítettem, mivel WIN7 alatt játszom HDD-ről.
Legfeljebb VGA-kat cserélgettem.
A tmp-k, cache-ek más drive-okon vannak.Én is meglepődtem, mert az első 2 hónapban semmilyen lassulás nem volt.
-
Gorneck
legenda
Amit te használtál a tesztben annál újabb nincs (mondjuk nem kerestem, de az tuti vmi béta lenne)...az van benne a 10.5ös csomagba is, meg azt rakták bele a hivatalos oldalakon lévő driverekbe is...szal több, mint fél éve nem jött ki újabb driver...azt megint csak kétlem, hogy ez a driver maxon kihasználja a jelenleg kiadott AMDs chipseteket...legalábbis sztem.
Én a friss install után 2-3 hétig a gyári win7 drivert használtam, majd feltettem azt amit te is használtál...nem bántam meg...gyorsabb lett a boot és mintha kevésbe terhelődne másoláskor a rendszer...
Szal ilyen gyors még sose volt a bootom és másoláskor a gép...persze ezt nem mértem ki, de látszatra jobb a helyzet, mint volt. -
modeller
aktív tag
Az érdekes. De akkor minek irja, hogy sokáig tart és el fogja fogyasztani a szabad helyet, amit aztán visszaad. Semmi ilyen nem történik. De ennél gyanúsabb, hogy disk editorral megnézve, tényleg nem tűnnek el a trim nélkül törölt fileok az SSD toolbox után, mig trim-es törtlés után tényleg nullázódik minden... 2 mp alatt felderiteni sem lehet, hogy mely szektorok szabadok ténylegesen, nemhogy kinullázni. Ha meg tényleg ki tud nullázni nálam majdnem 100 gb-ot 2 mp alatt (amiben a felderités is benne van) akkor kizárt, hogy az érezhető lassulást okozzon 100 mb/s-es irásnál realtime, hiszen ezek szerint kb 50 gb/sec-el tud trimmelni. Kizárt.
-
fLeSs
nagyúr
1ébként ha jól emléxem megírtam ide amikor direkt kikapcsoltam a trimet (win7), mert a team fortress 2 akadozott és kíváncsi voltam hogy trim nélkül is akadozni fog-e.
utána egy idő után mértem sebességet és az írás lelassult.
aztán lefuttattam az ssd toolboxot és visszaállt az írási sebesség. -
modeller
aktív tag
az SSD toolbox kb. 1 mp alatt elvégzi a dolgát, ezen nem kell csodálkozni, ez ilyen.
Elolvastad a linkelt intel-es topicot? Semmit nem csinál az ssd toolbox w7-en x25m-en. Az oka úgy tudom nem lett meg, az intel le se sz.ta az egészet. Engem is idegesit a dolog, a dual boot gyakorlatilag használhatatlan, nem tudod lepucolni a toolbox-al a nem trim-es os alatt történt irásokat..
-
WiZARD
addikt
ssd toolboxot futtattam, de gyanúsan nem csinál semmit. (linkelve is volt, hogy valamiért másoknál se megy, talán raid mód vagy mi volt az ok)
ideje van, nonstop megy a gép, nem fut semmi progi, amire rá lehetne fogni, hogy nincs idle idő...
75 gigából 44 giga foglalt, szóval hely is akad.
én se értem, hogy miért csak ott lassú
-
Jason
tag
-
Jason
tag
-
Muton
addikt
pont ezt írtam feljebb, h ~50 megát használ, nálam is fülek számától függetlenül, ha 185 mega a ramdisk mérete. pont ezért vettem le 70-re, hogy akkor azon is kényelmesen el kell férnie, de akkor mindig megtelt a 70 és nem nyitott meg új lapot. szóval visszaraktam 185-re (itt csak azon van a hangsúly, h vagy háromszor akkora, mint amit rendszeresen használ, és azért 185, mert az a szám volt szimpatikus
) és visszament a cache mérete ~50-re. de lehet, h csak nálam lép fel ez a furcsaság
-
Tibiajax
nagyúr
értelek.
egy tény, amikor a kingstonra raktam fel az uj oppot, meg progikat rakosgattam, más volt persze, mint a hdd, de nem vágodtam hanyatt, erre emlékszem, jó volt, kész. amikor meg a vertexnél csináltam ugyanezeket, csak annyi volt a reakcióm, eeeezazz... meg vigyorogtam..
olyan szinten pörgősebb volt, h jó volt látni.
elofordulhat, h az volt, amit mondasz, egy régebbi vezérlős kis drive volt még a kis kingston -
Tibiajax
nagyúr
hehe.. én sem hittem volna ezt, de a tény, a 125-ös kingston után a vertex simán gyorsabb. mármint, érezhetően. ez engem is meglepett, lazán érezhető volt a különbség a csere után.
Gorneck23. valoban nem vagyok egy sirandrish, cs:source meg tdu, néhanapján. de akkor ugy látszik, jo lesz nekem is majd ez a felállás -
-
Jason
tag
Közben most esett le a jegyzeteimet nézegetve reggel, hogy mi lassíthat még a boot-omon (épp az általad képernyőre vetett írást nézegettem), hogy azt írtad "Windows alatt ne installálj fel semmilyen IDE-drivert (Matrix Storage Managert sem)" --> nekem van egy IDE-s DVD íróm, ami miatt be van kapcsolva az IDE vezérlő, gondolom a Windows feltelepített hozzá drivert stb.stb.
Gyanúsan ott áll meg gondolkozni a Boot-om a RAM infóknál ami után közvetlenül az IDE eszközök felismerése következik. Az AHCI eszközök felismerése ezután jön, ami egy kicsit időigényes, de aközben nem áll a boot folyamata és így az nem zavar. Akkor lehet, hogy ha kikapcsolom az IDE vezérlőt, akkor gyorsul a boot-om, nem!?
Sajnos így napközben csak elméleteket tudok gyártani, mert be kellett jönnöm a munkahelyemre ( a gonosz munka elszakít a gépemtől)
A jövő héten igyekszem megcsinálni a kért teszteket, de ma sem lesz rá időm, aztán már csak jövő héten leszek a gépem közelében a mai este után.
Egyébként megcsináltam már a tesztek egy részét csak nem hoztam el a screenshotokat, majd ha nem felejtem el holnap megosztom a meglévő eredményeket. A következő dolgokkal vagyok kész:
Csináltam tesztet az alap Microsoft driverrel (msahci), majd felraktam az ATI ahci driverét. Utána egyébként mintha lassabb lenne, pedig az eszköz illesztőprogramja nem változott.
Leszedtem az alaplapomhoz járó amd ahci és raid vezérlő illesztőprogramját, de egyszerűen nem sikerül lecserélni vele az alap microsoftos drivert. Nem értem miért!? Eszközkezelő SSD megnyit, illesztőprogram frissítés, megadom a helyét és valami olyasmit ír, hogy disk driver, meg hogy nem talált újabbat a gép, pedig megadtam neki a következő filok elérési útját:
Mi lehet a gondÖsszefoglalva a kérdéseim a következők:
- az IDE vezérlő okozhatja a boot belassulását?
- ha az előző kérdésemre a válasz igen, akkor a következő kérdés: miután kikapcsolom az IDE vezérlőt újra kell telepíteni a Win7-et? (ez mondjuk nehéz lesz, mert a DVD-ről tudom telepíteni, persze kell szerezni egy sata-s DVD-t)
- hogy tudnám kicserélni az SSD driverét így, hogy ennyire ragaszkodik a Win a Microsoftoshoz?
-ja és a végén: azt írtam, hogy 2007-es Microsoft driver van fent alapból, na ez nem igaz --> ez van fent:
2006.06.21.
6.1.7600.16385 -
Gaben01
őstag
Kezdek beleőszülni ebbe a raid dologba.Az onboard sata/ide ctrl mode a külön vezérlőhöz tartozó beállítás (Gigabyte sata2 chip vezérli).Szóval marad a disabled/raid/ahci választás.
win7 alatt megformázom a két ssd-t,restart,biosban raid-re állítom,restart,beállítom a raid0 tömböt,restart,boot priority-nél első helyen a raid,második helyen a régi rendszer,restart, F12-vel kiválasztom a régi rendszert és már dobja is a kékhalált töltés közben(a 2ssd-n még semmi nincs).Ha törlöm a raid tömböt,majd a biosban disabledre állítom akkor sem sikerül javítania magát.Viszont ha lehúzom a 2 ssd-t akkor gond nélkül feláll a régi rendszer a hdd-ről.Vagy én vagyok nagyon amatőr vagy valami nagyon nem stimmel.
Teszek még egy próbát a másik vezérlővel,de ahhoz nincs túl nagy bizalmam.Nem akarom szétoffolni a topikot,merre induljak?(lapom topikja,raid kezdőknek?)
-
-
AirBooms
addikt
-
RedCat
senior tag
Vettem egy Kingston SNVP325/S2 64 GB SSD-t. Igazából xp-t szeretnék használni rajta (laptopba lenne, a w7 kicsit megfogja). A kérdésem, hogy a TRIM-et xp alatt hogyan tudom bekapcsolni, egyáltalán lehetséges e?
Írtad, hogy az SSD Toolboxot lefuttatva megcsinálja a trimmelést. Ha 2 hetente 1x lefuttatnám XP alatt, akkor megmaradna a gyorsasága?
Kingston SSD-vel van a lehetőség az SSD Toolbox futtatására? Olvastam, hogy 40 GB Intel alapú Kingstonoknál létezik a megbuherálása, de ez az én SSD-mmel is működne, vagy esetleg van e alternatíva a kiváltására? -
proof88
addikt
2 óra alatt 8 giga -> negyed óra alatt 1 giga -> percenként ~ 68 mega -> az olyan, mint másodpercenként 1 megát ír... ez miért olyan jó neki? Nem szeretem, ha egy játék olyan dolgokat csinál a háttérben, aminek el nem tudom képzelni az okát...
a van trim - nincs trim hsz-ed első felével egyetértek, a második felével is talán, ha jól értem, csak ott máshogy fogalmazol, ezért idézek:
mondjuk van 128 db 4KB-os fájlunk, és ezek pont ráférnek egy blokkra.
letörlünk egy db 4KB-os fájlt.
trim nélkül csak annyi történt, hogy az a 4KB-os rész invaliddá vált, vagyis az oprendszer megjelölte felülírható területként. ezért van az, hogy később amikor arra a területre írni szeretnénk, lassabb lesz az SSD, mert a szimpla lapírás helyett először ki kell törölni az invalid lapot. - természetesen itt is úgy megy, hogy ki kell olvasni a blokkot, nullázni, és visszaírni az egészet módosított page(-ek)-vel, esetleg más sorrendben, persze ezt feljebb így írtad, csak itt kihagytad, hogy ilyenkor is a komplett blokk kiolvasása kell, mert page-et nem lehet nullázni, csak írni. Szóval itt azt akarod csak mondani, hogy trim nélkül csak invalid lesz a page és majd ha felül kell írni, akkor megy a blokk kiolvasós móka.trimmel viszont kiolvasódik a komplett blokk, mind a 128 db fájl, a cache-en belül módosul a blokk (kitörlődik belőle a 4 KB-os fájl), aztán újraíródik a blokk, vagy méginkább egy másik (wear-leveling). - itt úgy írod, mintha csak trimmel olvasódna ki a komplett blokk... persze gyanítom, hogy nem ezt akartad kifejezni. Hanem azt, hogy itt már törléskor kiolvassa a blokkot és visszaírja úgy, hogy ha majd írni kell azt a felszabadult page-et, egyből írható legyen.
Gyakorlatilag egyetértek, csak biztos akartam lenni benne, hogy egyre gondolunk. Szerintem akkor jó az eszmefuttatásod.
szerk.: múltkor írtad, hogy leszedtél valamit torrentről és nagyon sokat kerregett a winyó, mire megnyitotta: uTorrentben be szoktam kapcsolni, hogy előre lefoglalja a fájloknak a helyet a winyón, és úgy kevésbé lesz töredezett... persze nyilván emiatt, ha elkezdesz sok mindent tölteni, egyből eltűnik sok hely már akkor, amikor még semmi sem töltődött le, de ha van külön adat winyója az embernek, ami nagy, akkor nem lehet probléma.
-
fagy53
nagyúr
Na ez az, a NAND SSD ebben a mai formájában nem tudja leváltani a HDD-ket, de ez a fázisváltós memória már ütőképesebb alternatíva erre.
Semmi pánik ha írni vagy törölni kell adatokat..
Szerintem semmi különleges nincs a G2 Kingston vezérlőjében, ill. a működtető szoftverben, szabad hely és idő kérdése a regenerációnak. A Trim-et viszont azóta sem tudom sehova sem tenni, jobb nélküle.. -
fagy53
nagyúr
A Kingston 425 64GB-os SSD-m trim nélkül működik lassulás nélkül, ill.gyorsult az írás egy kicsit. Igaz nálam sok a szabad hely, ezért vettem 64GB-ost
, de nehezebben is tesztelem emiatt az írási anomáliákat. Átlag napi 22-25GB írás nem gond neki, de az élettartamra gyakorolt hatását még csak megjósolni sem lehet.
Az eddigiekből azt szűrtem le, hogy a vezérlő alapfunkciói remekül karbantartják az SSD-t, köszönhetően a 65% szabad területnek semmi szükség a trimre, ha létezik ilyen egyáltalán, mert kezdek kételkedni benne... -
-
fLeSs
nagyúr
"The TRIM command doesn't just keep wiping the cells that don't contain valid data - it keeps a better inventory of the valid and invalid data however. If it simply organized data and deleted the invalid pages and blocks it would cause a lot more wear on the SSD and this would greatly shorten it's life span. "
ez eléggé humbugnak tűnik.
-
Rover623
félisten
-
gg72
veterán
Kösz mindkettőtöknek! Akkor én is úgy fogom csinálni, hogy amit alapból kikapcsol a Win7 (defrag, prefetch, superfetch, stb.), azt hagyom, ezeken kívül a pagefájlt átteszem egy normál vinyóra, a böngésző cache-t pedig az Opera esetében minimálisra veszem (20MB), a Firefox-ot pedig még megnézem, hogy mit lehet vele "okoskodni".
-
redstar16
tag
-
bsh
addikt
hát ez mondjuk pont nem jó példa a webszerverrel. amit leírtál, ott 1x fog olvasni lemezről, és a többi kérés már cache-ből fog menni.
a jó példa az lenne, ha sok felhasználó, egyszerre, mind más-más oldalt kérne le, de olyat, ami nincs benne a cache-ben. na akkor lenne aztán lemezre várás! -
bsh
addikt
szerintem nem így van. mivel nem lehet egy 4k-s lapot közvetlenül írni, csak a teljes blokkot. ezért hiába akarsz 4k-t írni, a teljes blokkot be fogja olvasni az ssd, beleírja a megfelelő lapot, majd visszaírja. (ezért lassú a random write ssd-nél!) törlésnél, trim-nél is ugyanez. tehát akármekkora adatot is írsz,. mindenképpen egy teljes blokkot fog írni és egy teljes blokk fog "öregedni"
azonkívül a wear levelinget sem tudni, hogyan működik. tegyük fel, van egy töküres ssd, amin 1 darab adat van, és ezt folyton újraírjuk/töröljük. a wear leveling szépen végig fogja tologatni a nem használt blokkokon, újra és újra, 10000-szer, aztán csá. de ha mondjuk teljesen tele van az ssd, és mondjuk csak 2 darab üres blokk van, akkor azokon fogja a wear leveling rendezgetni a dolgokat, amik cserébe sokkal hamarabb tönkremennek. vagy van olyan okos wear leveling eljárás, ami a ritkán/régóta nem írt blokkokat áthelyezi a már gyakrabban írt blokkok helyére, hogy így is növelje az élettartamot?
én nem azt mondanám, hogy minél nagyobb az ssd, annál tovább élhet, hanem inkább úgy, hogy minél több rajta az üres hely, annál tovább élhet. (a w.l. hatékonyabb lehet) -
-
fagy53
nagyúr
Egyelőre a fordítottját tapasztalom és ezért is kapcsoltam ki. Feltűnt, hogy elég gyorsan romlik az írás, mintha a Trim nem működne...Megnéztem ilyenkor a Diskeeper Hyperfast-tel és eléggé "töredezett" volt, az optimalizálás után újra magasabb volt az írás sebessége.
Most, hogy kikapcsoltam, még nem volt szükség a Diskeeper-re, mert nem csökkent semmit az írási seb. A jövő héten megnézem ezt a bizonyos "törezedettséget", kíváncsi vagyok hogyan néz ki most.
Jelenleg az SSD területének a 64%-a szabad, tehát könnyen ugrálok! -
fagy53
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged