Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes

addikt

válasz rokefeller #2176 üzenetére

Amit kevesen ismernek fel, de a hozzászólásodból kiderül hogy nagyjából te érzed ezt, az az hogy az OS választásnak kellenek legyenek indokai, tisztában kell lenni a pro és kontrákkal. Mindenkinek olyan OS-t kellene használni, ami kielégíti az igényeit, amit tud használni.
    [A Google betiltja a Windowst]. "A vállalat szerint a Microsoft-rendszer biztonsági kockázatot jelent, ezért Macre vagy Linuxra kell áttérni a dolgozóknak."

• totyax

aktív tag

válasz rokefeller #2176 üzenetére

Reálisan látod a dolgokat.

Viszont a 2010-es tapasztalatokat lesújtónak semmiképp sem tartanám

Pontosítok...saját véleményem, saját tapasztalataim alapján. Nyilván másnak más szemmel mások a tapasztalatai. Ha te megkérdőjelezed hogy a tapasztalataim lesújtóak, akkor én is megkérdőjelezhetném hogy a te tapasztalataid jók, amit én nem teszek. Teljesség igénye nélkül röviden ami disztribeket mostanában próbáltam:

Ububtu 10.04. Szétkúrta a partíciós táblát pedig advanced telepítés volt, meg volt adva pontosan milyen partíciót használhat, nem kellett átméreteznie/létrehoznia semmit. Hajszálra ugyanúgy telepítettem a többi disztribet, érdekes azok nem kúrták el a partíciós táblát. Ráadásul neki nem is partícionálni kellett, csupán formázni.
    Adott HDD adott partíciójára a "/" (nincs külön home), egy másik vinyó másik partíciójára a SWAP. Ezután hagytam az Ubuntut a francba mert korábban is elképesztő dolgai voltak, nem volt hozzá türelmem ezek után. A partíciós táblát sikerült helyreállítani, hiába csak formáznia kellett volna, létrehozott hibás nem létező bejegyzéseket, amit szerencsére a partíciós tábla újraépítésével ki lehetett javítani.

Fedora. Live CD be, nézzük. Nem tudok internetes kapcsolatot létrehozni, a hálózatkezelő belezavarodik saját magába, végtelen leokézó ablak ciklusba keveredik. Kurva égés egy linuxnál. Digi-LAN-om van, tehát sima PPOE kell hogy legyen beállítva név/jelszóval. Mondom ilyen nincs. Aztán rájövök mi volt a gond, én rögtön nevet is adtam a létrehozott kapcsolatnak (pontosabban megváltoztattam az eredetit), ebbe zavarodott bele. 2010-et írunk. Ha kreáláskor hagyom ami ott volt eredetileg, (1. DSL kapcsolat) valami ilyesmi volt, akkor elfogadta, és később hagyta módosítani a nevet.
    Oké, már tudom hogy lehet hálózati kapcsolatot létrehozni, akkor fel a Fedora. Fel is mászik, jónak is tűnik, de olyan problémai vannak hogy nem jegyzi meg a hangbeállításokat, (az hogy eleve nem volt hang azt egy óra alatt megoldottam), nem töltöttem el a fél életem életem azzal hogy megkeressem mi az oka, pedig kérdeztem fórumon is, kurva hosszan magyarázva mi a gondom. Zárt videó vga driver telepítésére opciót nem látok, ami azért baj mert alapból van fenn valami, amit előbb le kéne szedni, nade hogy hogyan az turkálás... :) A csomagkezelője horror butaság, semmilyen infót az adott programról nem látok, nincs ott hogy mások menyire használják, de még névsorba sem lehet rendezni (!!!) a listát. Oké, megnézem mik a népszerű disztribek, látom van valami Mint, ami sajnos szinte teljesen Ubuntu, de azt írják az meg lett csinálva normálisan.

Mint fel. Na tényleg, ebben szinte minden benne van ami kell. A hangot ugyanúgy be kell pöccenteni alsamixerből, de megjegyzi legalább. Újraindulás után van hang :) Tetszik is. Persze hülyeségei ennek is vannak, semmit nem csinálok és 1.2GB RAM használat. Miért is? Lehet gyorsítótár, de a rendszerfigyelő erről nem ad infót. Pár nap után a naplónéző behal, induláskor megesz vagy 1 GB ramot és merevre fagy az egész progi, mi van? Meg kicsit lassúnak tűnik nekem a Mint, nem a kapkodós fajta, bizonyos műveletek lassúnak tűnnek. A tray kezelés nem egységes (ez disztrib független szerintem), van olyan (futó) progi amire kettőt kell kattintani hogy az ablaka bejöjjön, van amire egyet. Amúgy is óvatosan kell kattintani, mert a Gnome értesítési terület/gyűjtő nem fix, pillanatok alatt kikapcsolható, aztán a polgár csak les hogy hová lett minden. Valami megerősítő visszakérdező dialógus ablak rohadtul nem ártana. Vagy nem innen lehetne kikapcsolni.
    Szkenner telepítés. bedugom a szkennert semmi nem történik. Sőt, még a led is kialszik az elején. Az OS meg sem mukkan. 2010-et írunk. Mint fórumán az Epson szkenner telepítési útmutatón végigmegyek, meg sem mukkan. Oké. Turkálok, valami 2005-ös fórumbejegyzés, az alapján megcsinálom, működik. Szkenner progi fut, előnézet ablak kb 300x400 pixel, a 3ghz-es Core 2 szinte maxon. Ennyitől? Indul a Mint, kiírja hogy valami nem oké a HDD-vel. Mitől? Azt mondja átnézi, C-vel megszakíthatom. Jó. Észreveszem hogy a vinyó viszont nem teker... :) Úgyhogy elmélkedek arról mit is néz ez át. Egy idő után kilövöm C-vel, mert láthatólag a vinyóhoz nem nyúl. Következő indításoknál érdekes nem is panaszkodik a vinyóra. Ext4 fájlrendszer amúgy, állítólag ez most a legjobb. De vannak primitívebb dolgok is, képernyővédő bejön, egér megmozdít, képernyővédő megakad... és ott marad a képernyőn. Na és akkor? Most mit csináljak? Ubuntu feeling. Kikapcsoljam a gépet és húzzak pingvines pólót? Rájövök ha vakon begépelem a jelszót elfogadja. Csodás. Na elég ennyi is.

Szóval kb. ilyen dolgok azok amik miatt negatívan ítélek.

Új hozzászólás Aktív témák