- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Még nem egészen értem mit szeretnél, de a másodikra szerintem csak akkor nyúl hozzá, ha épp kernel frissítés van. Addig nem piszkálja.
(#2868) pethYeti:
Mit tettél fel? Azért live rendszert nem lehet a végtelenségig nyúzni. flash megy gond nélkül nekem, jávát nem szoktam telepíteni. De nem hiszem, hogy lehetetlen feladat.
-
szaszayanou
aktív tag
Szerintem is jól használható felület. Notebook mellé kifejezetten kényelmes, nem kell a tapipaddal ügyetlenkedni, szinte minden megy billentyűzetről. Az egyetlen amit hiányolok, hogy kevésbé testre szabható az elődjéhez képest.
Vladi: az lxde felülettel milyen, milyen hibák vannak benne? Az öregecske asztali gépemre lehet azt teszem fel legközelebb.
-
Vladi
nagyúr
-
kovaax
őstag
-
csendes
addikt
-
Vladi
nagyúr
Honnan telepítetted amúgy? Nem próbálod ki a fedora repót?
-
kovaax
őstag
Próba képpen átállítottam a nyelvet angolra. A bejelentkező képernyőn továbbra is magyar volt (ezt veszi gondolom az /etc/sysconfig/i18n-ből), de utána angol. Az alkönyvtárak viszont továbbra is magyarok (találtam még egy erre vonatkozó konfig fájlt, az user-dirs.locale-t):
bash-4.2$ ls
Asztal Dokumentumok Képek Letöltések Nyilvános Sablonok Videók Zenék
bash-4.2$ cat .config/user-dirs.dirs
# This file is written by xdg-user-dirs-update
# If you want to change or add directories, just edit the line you're
# interested in. All local changes will be retained on the next run
# Format is XDG_xxx_DIR="$HOME/yyy", where yyy is a shell-escaped
# homedir-relative path, or XDG_xxx_DIR="/yyy", where /yyy is an
# absolute path. No other format is supported.
#
XDG_DESKTOP_DIR="$HOME/Asztal"
XDG_DOWNLOAD_DIR="$HOME/Letöltések"
XDG_TEMPLATES_DIR="$HOME/Sablonok"
XDG_PUBLICSHARE_DIR="$HOME/Nyilvános"
XDG_DOCUMENTS_DIR="$HOME/Dokumentumok"
XDG_MUSIC_DIR="$HOME/Zenék"
XDG_PICTURES_DIR="$HOME/Képek"
XDG_VIDEOS_DIR="$HOME/Videók"
bash-4.2$ cat .config/user-dirs.locale
hu_HU
bash-4.2$ -
kovaax
őstag
Ráadásul ez a megoldás sem tökéletes. Ugyanis az első belépéskor létrehozza a rendszer a júzer alkönyvtárait, amiket lerak a ~/.config/user-dirs.dirs fájlba. Aztán ha átállítom a nyelvet, ezek a beállítások megmaradnak (F15 alatt nem próbáltam ki, de F14 alatt még így működött). Gondolom sokaknak trauma, ha az Asztal könyvtár helyett Desktop van. Úgyhogy továbbra is az volna az üdvözítő, ha installáláskor rákérdezne a default nyelvre (merthogy ez kb. júzerenként változtatható, mivel a Rendszerbeállítások Személyes részén szerepel, de aki utólag átállítja, az szívjon a könyvtárakkal magának).
Más: Gnome 3-mal sikerült felrakni a Chrome-ot Firefoxból (Xfce alatt megnyeklett, le kellett töltsem a csomagot és kézzel felrakni).
Amit viszont nem sikerült: A Gnome-ban jól néz ki a Mahjongg, de nem rakja fel a Fedora alapból. Úgyhogy felraktam Szoftver telepítése/eltávolítása segítségével a gnome-games-extra csomagot. Aztán elindítottam a Mahjonggot, mire az mondta, hogy nincsenek meg a valamilyei (táblák vagy téglák, vagy mi a szösz), majd kiírta, hogy válasszak táblát (vagy téglát), és úgymaradt. Nem lehetett kikapcsolni, meg semmit se lehetett vele csinálni (szerk.: ez is milyen már). Terminálból kikilleztem, persze. Aztán felraktam a gnome-games-extra-data csomagot is, és akkor már működött. Szóval még most is kihívást jelent a Fedorának a függőség kezelés, úgy tűnik... -
kovaax
őstag
Na, hát sikerült felrakni szépen. Bármennyire is figyeltem a telepítés során, megint csak ánglus lett a lelkem. Mondjuk most meg sem próbáltam menüből átkonfigolni, vi /etc/sysconfig/i18n, oszt csókolom. Hangja is van.
64 bitest raktam fel, de a flash telepítés feltolt egy rakat 32 bitesnek tűnő cuccot...
A Gnome3 tetszik, de még szopni kell. Pláne hogy elfogadható sebességű gépen használom (új korában, 2007 májusában sem ez volt a leggyorsabb, de hát vegyen erőművet aki játékra használja a gépét). Ja, és normál képerányú a monitorom.
Mission Completed!
-
kovaax
őstag
Most nézem csak, hogy ráadásul nem is igaz amit ír:
bash-4.2$ ls -l /etc/mtab /proc/mounts /proc/self/mounts
lrwxrwxrwx. 1 root root 17 máj 25 21.34 /etc/mtab -> /proc/self/mounts
lrwxrwxrwx. 1 root root 11 máj 30 21.23 /proc/mounts -> self/mounts
-r--r--r--. 1 peter peter 0 máj 30 21.23 /proc/self/mounts
bash-4.2$ -
kovaax
őstag
Továbbra is faszságot mond a df:
bash-4.2$ df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
rootfs 9610592 2418352 7094624 26% /
udev 505808 0 505808 0% /dev
tmpfs 512916 272 512644 1% /dev/shm
tmpfs 512916 648 512268 1% /run
/dev/sda1 9610592 2418352 7094624 26% /
tmpfs 512916 0 512916 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 512916 0 512916 0% /media
/dev/sda5 96120588 6196780 88849608 7% /home
/dev/sda1 9610592 2418352 7094624 26% /tmp
/dev/sda1 9610592 2418352 7094624 26% /var/tmp
/dev/sda5 96120588 6196780 88849608 7% /home
bash-4.2$ -
törölt tag
igen, ez így van. az első a 2.6.34-es kernel volt, ami normálisan kezelte az (új) intel gpu-kat. ez nagyjából 2010 június-július táján történt meg, azelőtt kb egy hónapig én is szívtam az újonnan vett laptopommal.
de viszont úgy emlékszem, hogy a szüleim gépében levő x3100 vagy gma950 (nem emlékszem fejből melyik van benne) már régebben is meng, igaz hogy ők semmire nem használják, de a compiz megy vele rendesen már 9.10 óta. -
törölt tag
hmm, 97% szabad memóriád van?
az nagyon durván hangzik azért
Vladi: hát, ez sem nyert
[sheratan@frozendawn ~]$ su -c system-config-services
Password:
bash: system-config-services: command not founda "gnome-session-properties" paranccsal jön elő amúgy az induló alkalmazások listája. nekem ezek vannak most bepipálva: at spi d-bus bus, at spi registry, authentication agent, bluetooth manager, caribou, certificate and key storage, deja dup monitor, disk notifications, evolution alarm notify, gnome gmail open office configurator, gnome login sound, gnome settings daemon, gpg password agent, gsettings data conversion, input method starter, mail-notification, network, orca screen reader, power management, pring queue, pulseaudio, pulseaudio kde routing, remote desktop, screensaver, selinux troubleshooter, ssh key agent, user folders update, volume control.
eléggé megváltozott a gnome3. illetve nem maga a gnome3, hanem az, hogy mostmár ez a gnome-shell az alapértelmezett felület. szerintem amúgy nagyon jó cucc, előremutató és logikus (ellentétben a unity-vel, ami egy káosz szerintem).
alapvetően van egy felső panel, ahol csak rendszercuccok vannak, van egy notification bar alul, ami alapból rejtve van, csak akkor villan fel, ha valami történik rajta, illetve van az overview mód, ahol kapsz egy gyorsindítót baoldalt, egy exposé ablaklistát, amit egy füllel telepített alkalmazások listájára válthatsz, és egy munkaasztal váltót félig rejtve jobboldalt. annyi változott, hogy dinamikus munkaasztalok vannak: a rendszer mindig csinál neked egy üreset azon felül, amit megtömsz programokkal, illetve ha valamin nincs semmi, akkor azt bezárja (hogy csak egy üres maradjon). -
rokefeller
senior tag
van egy tartalék laptopom fedora 15-tel meg gnome-shell-lel, a haverom bennhagyta a saját windowsos gépét a cégnél hétvégén, második napja a nyúzza az f15-öt, és semmi hiszti :-)
elég alacsony a szidábilitása, az eddigi legjobban sikerült fedorának tűnik, dehát a shell miatt fog kapni hideget rendesen
-
rokefeller
senior tag
Vágom, semmi bajom a debiannal, sőt, az itthoni mdp szerveremen is az van, mert könnyebb volt kicsontozni minimálra mint a fedorát, az arch-hal meg játszottam egy kicsit, de sok volt még akkor nekem. Igazából az előző, meg a hozzá hasonló kommentjeim a debianos/ubuntus ismerősök általi gyötrésből fakad. Valami miatt mindig meg akarják magyarázni nekem hogy miért szar, instabil, lassú az én rendszerem, és miért jó az ha ők éppen a beta 2-es ubuntut reszelik, meg szívnak valami driverrel, amivel nekem nincs bajom, de csak azért mert a koppra ugyanolyan laptopomban biztos más a hardver :-)
Na, kikapcsolom a troll panaszgépet magamban :-)
-
rokefeller
senior tag
A védelmükre legyen mondva, sosem állították az ellenkezőjét.
Elnézést, nem kötekedni akarok, csak párszor megkaptam debianosoktól, hogy milyen szar már a fedora, mert hogy a nem stabil kiadások fagynak, míg a debiannál a testing is milyen stabil. Én meg csak néztem, hogy ezt így hogy. Pláne azt nem vágtam sosem, miért jo egy disztró release stratégiája, ha kb senki nem használja a stabil kiadásokat, és miért rossz egy disztróé, aminek a nem stabil kiadása nem stabil :-) -
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Felvettem az fstab-ba a többi particiót noauto-val, és így eltűntek az asztalról. Csak közben valami összezavarodott, így duplán hoz a df ezt-azt:
bash-4.2$ df
Fájlrendszer 1K-blokk Foglalt Szabad Fo.% Csatol. pont
rootfs 9610592 2686960 6826024 29% /
udev 505932 572 505360 1% /dev
tmpfs 512924 88 512836 1% /dev/shm
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /
tmpfs 512924 0 512924 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 512924 0 512924 0% /media
tmpfs 512924 80 512844 1% /var/run
tmpfs 512924 0 512924 0% /var/lock
/dev/sda5 96120588 7278384 87768004 8% /home
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /tmp
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /var/tmp
/dev/sda5 96120588 7278384 87768004 8% /home
bash-4.2$Mitől lehet ez? Mondjuk első körben a /media alá raktam a csatolási pontokat, csak láttam, hogy ez ilyen tmpfs, és elrámoltam őket a /mnt alá. Ettől kapott volna hülyét? Hogy lehet rendberakni?
-
rokefeller
senior tag
A debianos bootolásra: ott nem az a baj, hogy a nem végleges grub2 került be már régebben a debian-ba meg az ubuntuba, ami tud ext4-ről indítani, míg a fedorában még mindig a stable 1.9x vagy ilyesmi grub van, ami csak ext3-ról? Én amikor megjelent a stabil ext4 támogatás fedorában, akkor váltottam, és akkor még úgy volt hogy ext3-as /boot kell, és a többi mehet ext4-re, azt hiszem most is így van a gépemen a diszk felosztva.
Ezzel később szívtak is asszem, mert alapból 256-ra vagy még az is lehet hogy 128-ra gyárotta a default install a /boot -ot, és upgrade-nél nem volt elég hely, hogy az anaconda kicsomagolja az összes kernel image-et, vagy valami hasonló móka volt :-)
-
kovaax
őstag
A cserélhető médiás mese lehet nem bug, hanem feature... Itt rinyál róla valami vindózeres süket: http://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=4056
Az ilyenekről mindig a Volt egyszer egy vadnyugat jut az eszembe, amikor a mexikói csóka hord nadrágszíjat és húzentrógert is... Meg is kapja, amit érdemel.
-
Speeedfire
félisten
[speeedfire@localhost ~]$ sudo iptables -L -v
[sudo] password for speeedfire:
Chain INPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
pkts bytes target prot opt in out source destination
21 10082 ACCEPT all -- any any anywhere anywhere state RELATED,ESTABLISHED
0 0 ACCEPT icmp -- any any anywhere anywhere
2 120 ACCEPT all -- lo any anywhere anywhere
0 0 ACCEPT tcp -- any any anywhere anywhere state NEW tcp dpt:ssh
38 8591 REJECT all -- any any anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibited
Chain FORWARD (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes)
0 0 REJECT all -- any any anywhere anywhere reject-with icmp-host-prohibited
Chain OUTPUT (policy ACCEPT 41 packets, 5560 bytes)
[speeedfire@localhost ~]$
Vladi: Felraktam az openssh-server-t majd gondoltam alapból engedi is majd a portot, mint debian alatt, de nem.
Se win, se linux alól nem tudok csatlakozni rá, mindig visszadob. -
kovaax
őstag
Na, Kevin válaszolt, azt mondta, hogy reportoljam a bugot. Túlestem egy újabb buzi regisztráción, és lőn vala bugreport: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=643676, áldott legyen az Úr neve érte!
Lehet reportolnom kéne már azt a 3 éves Debian bugot is valahova, nem csak várni, hogy egyszer majdcsak kijavul...
-
rokefeller
senior tag
Szerintem azért mert BUG-os. Nálam a file-roller tömörít, az az alapértelmezett a nautilusban.
Egyébként a gzip csak fájlt tud tömöríteni, a tar készít archívot a könyvtárból, ez is lehet a hiba oka, hogy az xarchiver ostoba, és nem tarolja be automatikusan a könyvtárat. -
rokefeller
senior tag
Ja, egyébként teljesen pártolom az ilyen ötleteket, ha nem halnak el abban, hogy olyanok mint a régi windowsos összehasonlítások. Ott ugye az volt a baj, hogy nem alap dolgokat kellett tudnia a rendszernek, hanem azt amit a windows tud. Ha tudta, akkor meg úgy, ahogy a windows. Az ilyeneknél sokszor az jön ki hogy tudja azt mint az ubuntu :-) És akkor megint elfogult lesz a dolog.
-
rokefeller
senior tag
Ezt értem, de a kérdés szándékosan szemét volt:
1. szerintem egységsugarú felhasználó nem tudja mi az a kernel, hol van, és mennyit foglal
2. a grub menüt nem is látja, mert alapértelmezésben 0 másodperces, szerintem fogalma sincs hogy van egyáltalán, nem hogy sok a menüpont
3. sokat foglal. Utálom ezt mondani, de azért tényleg, na, a legkisebb vinyó amit polcról kukáztam hogy teszek rá arch linuxot, az 6,5 gigás volt, kb. Szar is, mert lassú mint állat. De azon sem a 60 megás kernel ami eszi a helyet :-)Ettől függetlenül simán meg tudod csinálni klikkelgetve, ahogy az előbb írtam.
-
rokefeller
senior tag
Ja, ilyenek előfordulnak. Közben ráakadtam a problémám megoldására.
Sima openoffice oldalról leszedett oo ugyanolyan lassú, és proci igényes, míg a GoOo megy szépen, úgyhogy marad az. Ha valakit érdekel, akkor nézze meg, és ha kell, pár tanáccsal szolgálhatok telepítés előtt.
-
törölt tag
most még nvidiám van (ez tökéletes, talán a legjobb támogatottsága van linux alatt), a szüleim gépében levő gma950 az 9.10 alatt annyira fagyott, hogy az X se indult el vele, de 10.04 alatt jól megy.
rokefeller: akkor azt hiszem olyan hatalmas meglepetés nem fog talán érni. illetve pár parancsot meg kell szokni (yum...stb), meg az emelt jogosultságok kezelését, meg ilyesmi.
alapvetően akkor csak ebben különböznek a disztrók, hogy több-kevesebb eltérés van az alapértelmezett csomagokban?
illetve jól veszem ki, hogy a csomagok nagy részét a Red Hat csapat fejleszti (és ezért hamarabb jelennek meg náluk az újdonságok)? nézegettem közben, hogy amiket használok, azoknál lesznek-e csomagok Fedora alá is, és eddig többnyire úgy láttam, hogy minden megvan szerencsére. -
kovaax
őstag
Szerintem ez az én problémám is. Legalábbis a messages meg az Xorg.log ilyen, mint itt.
-
Vladi
nagyúr
Nekem olyat csinált, hogy fglrx-el random szarrá fagyott az egész. De ilyet én még nem láttam linuxon. Egér megáll, semmire sem reagál. Persze gondoltam kernel pánikolt el, de nem volt vészvillogó.
Aztán egyszer meguntam, másik gépről ssh-n ránéztem és... ...és ment a gép. Szépen pötyögött, ahogy szokott. Próbáltam kilőni a grafikus felületet, de semmi. Leküldtem 3-as futási szintre, akkor elvileg leáll az x, de a képernyőn ugyan az maradt. Majd vissza 5-be pláne ugyan az. Újraindítani lehetett.
Mióta radeonHD drivert használok, azóta minden rendben.
Ez most úgy hangzott, mint egy sampon reklám, és nem is segít rajtad, de azért jólesett elmesélni.
Vladi linuxsza szarrá fagyott, de mióta az új kiváló nyílt drivert használja, a haja sem korpás.
-
rokefeller
senior tag
Milyen videókártya, meg hanyas kerneled van fenn? Nekem újabb kernelekkel csinálja azt hogy ha lecsukom a laptop fedelét, akkor utána nyitáskor látszik hogy szépen megy a gép, de semmire nem reagál, namármost akkor elvileg pont nálam is lekapcsolja a képernyőt, míg sima képernyőkímélővel elmegy az idők végezetéig. Ez intel kártyával van, próbáld ki, hogy beállítod a power management-ben hogy csak screensaver legyen, de ne kapcsolja le a képernyőt, ha akkor nem fagy, akkor megnyugodhatsz, a bug reportolva van és majd szólok ha kijavították :-)
-
rokefeller
senior tag
sajnos amikor sok idő telik el a release és a telepítés között, akkor néhány update lereccsen. Én naponta használom az updatert, nem nagyon szokta elhányni magát, de hát néha előfordul. egyébként lehet hogy ha először grafikusan is csak a yumot upgrade-eled, akkor ment volna. Az utóbbi időben vettem észre csak, hogy az updater, ha van yum, kernel, vagy rpm az update-elendők között, akkor először külön felteszi azokat, és egy újabb update-ben a többit. ja persze, magát is elsők között frissíti. lehet a friss install utáni verzió ezt még nem tudta
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- body007: Magyarország kifosztásának története
- Windows 11
- Parkside szerszám kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- sziku69: Szólánc.
- Arena Breakout: Infinite
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged