- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Szilícium-szén teleppel készül a Galaxy S26
- Integrálja a Honor saját asszisztensébe a DeepSeeket
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sasskent
csendes tag
Nemcsak környezettudatos és társadalomtudatos a Fairphone.
Csak két készülék létezik a világon, mely
- OLED
- külső touchscreennel együttműködik
- dedikált memóriakártyahellyel rendelkezik amellett, hogy dual SIM
- cserélhető az akkumulátora
- 5gA kettő közül egyik a Fairphone 5 , a másik sehol sem kapható ismeretlen márka.
A fotószenzor pixelmérete 1 mikrométer, ez alapján is a világ húsz legjobb készüléke között van.
Kit érdekel a környezet, ez az egyik legjobb telefon a világon!
-
Steve_Brown
senior tag
Jövőre várható Fairphone 6?
-
elmepocok
tag
Ha meg vagy elégedve a jelenlegi készülékeddel, akkor ne cseréld le, ennyi.
Annyi a különbség e között és a 4-5 éves Huaweied között, hogy ezen még 5 (8) év múlva is friss rendszer lesz, nem 3 éves biztonsági csomaggal kell "bankolnod" és valószínűleg kisebb százalékban készült harmadik világbeli gyerekmunka által.
Ha tönkremegy vagy leejted, veszel hozzá alkatrészt, ha meg újat szeretnél, akkor visszaküldöd a gyártónak, egy jelképes összegért beszámítja egy újba és nem a szeméttelepen köt ki.
Sok embernek ezek érvényes szempontok, neked nem, értjük. -
Tyibur
tag
Előfizetéssel elfogadható volt az ára. A Mate20 5g is feleannyiba került egy év után előfizetéssel, amit most használok, kb addig, amíg végleg el nem fog romlani, a javíthatatlanságig. A Mate 9 -et egyik lányom használja, nincs rá panasza. Minden appot működtet, gyors, jól tud vele fotózni, stb. Persze gondolom az atomrakéta kilövéseket nem tudja megfelelően működtetni, minden mást, úgy tűnik, igen. Az akkura sem panaszkodik. Nem gondolkodik új készüléken. Abban nincs 5G de nem is akar érte külön fizetni. Szóval ennyi.
Árak: Mate 9 161.040 Ft 2017.11.10-én
Mate 20 149.820-Ft 2019.07.09-én
Mate 20 5G 149.820-Ft 2021.01.31. S ezek a készülékek még mindig modernek, nem voltak alsó középkategóriásak, ráadásul a legolcsóbb szolgáltatással vettem, mert arra van csak szükségem. Az 5G-t nem használom, filmeket tv-én vagy monitoron nézek. Mindegyiken működik minden program, ami kell. Sajnos a kapálás, favágás, permetezés, stb. még mindig rám maradt. Senki nem támadta meg a gépeket, a kelletlen programok meg az asszony gépén jelentkezik néha, de ő szeret mindenfélét neten vásárolni, angol, orosz, ukrán honlapokon bóklászni (kötési útmutató. kutyatápszer, s még ki tudja mi minden kerül figyelme körébe. Az is a tapasztalatom, hogy az új s újabb androidok sem tudnak porszívózni, betonozni, stb., de olyan fergeteges újdonságot, az élethez nélkülözhetetlen sem nyújtanak, ami miatt kezem-lábam törném, hogy a gépekre kerüljön. Persze másnak más a fontos, ami nem baj! "Bankolni" is tudunk veszély nélkül:-) -
mad823
őstag
Felár nélkül? Az a telefon anno 230eFt volt, az jelenértéken úgy félmillió. És hogy hibátlanul? Mikori az utolsó biztonsági frissítés raja, melyik android verzió van rajta melyik API szinttel? Kétlem, hogy a mai appok többsége egyáltalán kompatibilis lenne vele, nem hogy értelmes sebességgel fusson.
-
Tyibur
tag
Csak ingatom a fejem. A Huawei Mate 9 a családban már hét éve működik, hibátlanul. Szóval az a véleményem, ha egy telefongyártó jó készüléket akar a fogyasztónak adni, azt megteheti minden felár nélkül. A "zöldnek lenni" szerintem nem azt jelenti, hogy ráfogjuk valamire, hanem azt, hogy tartós, jól és hosszú ideig dolgozó, korszerű eszközöket gyártunk, s adunk a felhasználó kezébe, olyat, ami rugalmasan kielégíti az igényeit. Persze, ha én állítom elő az összes alkatrészt, kevés energiával, kevés környezeti terheléssel, akkor az más, az lehet kevésbé környezet szennyező. A címkétől nem lesz zöld valami. Pl: természetfilm cím - a birkák élete, ill. akik a fűbe harapnak. Mind a kettő ugyanarról szól, csak más a hívószó. Ennél a kézibeszélőnél is ezt érzem. Vásárolt alkatrészek, szerelhető dobozban, csavarral, s nem ragasztóval rögzítve...Az irányt nagyon jónak tartom. De ettől ez még nem zöld, mert ki dolgozza fel újból a maroktelefonomat, annak alkatrészeit, ha már használhatatlanná fog válni? Az eladó visszavásárolja nyersanyag árban, bányászati produktumként? Nem kötözködni akarok! Csak gondolkodni próbálok. De jó hogy van ilyen is, elfér a több száz választék között.
-
mad823
őstag
Az 5 év garancia (vagyis jótállás) azt jelenti, hogy a gyártó szavatolja, hogy legalább eddig az öt évig a termék meg fog felelni a specifikációnak, ill. az elvártak szerint fog működni. Ha mégsem így lenne, akkor saját költségén javítja azt, anélkül, hogy a vevőnek bizonyítani kéne a hibás működés okát. Ez azért merőben más, mint amikor te ki tudsz 1-2 alkatrészt cserélni rajta, hiszen azokért eleve fizetsz, másrészt dolgozol vele, harmadrészt pedig nem minden alkatrész vásárolható meg a telefonhoz, a jótállás viszont mindent lefed.
Felára itt ennek van, ezzel (nem a felárral, hanem a hosszú ideig tartó biztos működéssel) biztosítják a fenntarthatóságot.
(Azt pedig el kell fogadni, hogy zöldnek lenni többe kerül, mint nem annak lenni...) -
Tyibur
tag
válasz
Graphics #224 üzenetére
Nem is akarom. Nem a készülékre írtam, hogy kötelező megvenni, hanem a járulékos "szolgáltatásokra", amelyek igazán nem kellenek. Érthetően: amikor készüléket vásárolok "szolgáltatással", akkor előírnak egy csomó GB internet használatot, de nekem az nem kell. "Kedvezményesen" tehát úgy kapnék telefont, ha fizetnék az után is, amit nem, vagy csak igen ritkán használok. Mint a filmek között a reklámok.Áru kapcsolás, azaz fogyasztásra kényszerítés, még akkor is, ha "választhatok". Ennyi pénzért egyébként Mo-on 3 év garancia kötelező! Akkor minek kellene vennem még 2 évet, mikor magam is szerelhetem. Szóval gyanítom egészen más húzódik meg az ár mögött. Extraprofitnak hívják.
-
-
Tyibur
tag
válasz
hallerlaller #222 üzenetére
Szerintem meg nagyon is túlárazott.De miért is? "Azt pedig nem szabad kifelejteni az egyenletből, hogy ezért a plusz pénzért 2 helyett 5 év garancia jár, ami meg nyilván nincs ingyen és a gyártó beépíti az árba." Akkor ez olyan áru kötelező, kierőszakolt megvásároltatása, amely talán nekem nem is kell, mert miért is kellene, ha "olcsó" az alkatrész, amit magam tudok cserélni, s magam fizetem magamnak a szerelő műhelyt, a fűtést, világítást, szerszámokat, a munkával, összeszerelési ismeretek elsajátításával eltöltött időmet, stb. A Huawei Mate 9-et, Mate 20-at, Mate 20 5G telefonokat vidáman használjuk, s Mate 20- ra jön még új szoftver 2024-ben, pedig nem mai darabok, mégis korszerűbbnek érzem az ismertetett telefonnál.
-
hallerlaller
addikt
Ha hátul csak két kamera van akkor mi a harmadik kör? Lehet venni bele pluszban egyet aminek kihagytak helyet?
Szerk.: ja most látom, szenzor csak atsiklottam felette.
[ Szerkesztve ]
Hisense 55U7HQ - Xiaomi 11i
-
Insanati
csendes újonc
Szerintem abszolút nem kiemelkedően rossz ez az ár érte. Egy A50 szériás Samsunggal szerintem mindennapi felhasználhatóság terén simán összemérhető a kütyü, az ára pedig nem klasszisokkal magasabb, mint az A54 8/256GB-os verziós nyitóára(229.990) volt. Azt pedig nem szabad kifelejteni az egyenletből, hogy ezért a plusz pénzért 2 helyett 5 év garancia jár, ami meg nyilván nincs ingyen és a gyártó beépíti az árba.
-
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #203 üzenetére
2 dollár... Nem mindegy, hogy mennyiből 2 dollár. Az iphone a gyártási ár duplájáért árulja a telefonjait. A Fair-nél az 525eurós árból 340euró a gyártási költség (a 2-esnél, ez volt az első találat). A bruttó profit pedig 67euró. Nem mondanám hatalmas profitnak.
Visszatérve a 2 eurós munkabér emeléshez, az adózás utáni profit nem tudom mennyi lehet, de kb. 40-re tippelnék.
Az évente eladott Fairphone-ok számából és a béremelést kapott dolgozók számából ki lehetne számolni, hogy a 2 dolláros béremelés mekkora része a profitnak.[ Szerkesztve ]
-
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #192 üzenetére
- Ha olyan hosszú, jó élettartamú, akkor miért az 5. kiadás készül belőle...?
Az, hogy az 5. kiadás készül belőle azt jelenti, hogy az előző 4 nem használható?
Szerintem az okok amiért nem az elsőt/másodikat/stb. használják ma is:
-> az emberek többsége újabban (nekem érthetetlen okból, de ugye ízlések és pofonok) a nagyobb telefonokat preferálják. A 3-asig 5,6"-es volt a képernyő. Ma ekkora telefon már nem is kapható.
- a 4es IP/víz védelmet kapott, ezt a korábbi verziókban sehogy se lehet utólag megoldani
- a 3 kamerás modult szintén nem lehet a korábbi 1-2 kamerás verziókba utólag belerakni, hiszen nincs neki hely.
- nem vagyok ITs/mobilszerelő, de szerintem a 2.0-ás USB-t se lehet cserélni 3.0-sra forrasztgatás nélkül.
- 1,2 év után 22,5%-a miért inaktív a 3+ és 4 verzióknak?
-> Sajnos nem látom ezt a pdf-ben. Gondolom a garfikonon látsz valami ilyesmit, az valamiért nekem teljesen homályos, olvashatatlan. Létezik más gyártóknál hasonló statisztika? Mert így magában nem sokat mond. Lehet, hogy más gyártóknál hasonló az arány. Elég sok oka lehet, hogy valaki miért nem használja a telefonját 1,2 év után: csalódott benne (nagyobb, kisebb, lassabb, mint ami neki kell, amire számított), ellopták, elveszítette, eltörte (a Fairphone javítható, de nem minden esetben, ha pl. a 3, 4 vízbe esett, akkor szerintem nem), stb.. Feltételezni lehet mindent, de összehasonlítás nélkül nem ér semmit semmilyen adat.
- Valamint a tavalyi riportjuk szerint miért csak a nyersanyagok 40%-át szerzik be "fair" forrásból? Akkor az 60%-ban még "unfair", nem? És ebben olyan alapanyagok is szerepelnek, mint az alumínium, aminek eddig is kimagasló volt az újrahasznosítási aránya.
-> 40% fair... ott van a jelentésben, hogy hogyan jött ki: 98-100% fair bányászatból származik, de az újrahasznosítás (amit ők szintén a fair-be számítanak) az nem 98-100%, hanem csak 6-86% között van. Ennek gondolom technológiai okai vannak, nem mindent lehet újrahasznosítani, nem mindent ugyanolyan arányban lehet újrahasznosítani (pl. nem lehet 100%-át a cinknek kinyerni egy akármiből - kicsit sok lenne ilyen mélyen utánanézni mindenféle anyag újrahasznosításának, ezért nem teszem meg).Ugyanezen riport szerint összesen 3 gyárban fizettek pluszt a munkásoknak, 1926 dolgozó kapott fejenként kb. 200 dollárt, ami állítólag 1 havi bónusznak felel meg. Eközben kb. 80 alvállalkozót tartalmaz az ellátási láncuk saját bevallásuk szerint.
-> alvállalkozó = az ő alkalmazottaikat nem ők fizetik. A beszállítók alkalmazottainak a fizetését ők nem tudják emelni.
Az 1 havi bónuszra meg nem tudok mit mondani, mert megintcsak nem tudom mennyi volt a fizetésük az emelés előtt. Ha már akkor is magasabb volt, mint a többi gyártónak, akkor mi ezzel a baj? Ha én kapnék 1 havi bónuszt minden évben, nem panaszkodnék. -
fatpingvin
addikt
válasz
kchris78 #217 üzenetére
"hát akkor meg korlátozom saját magamat"
tűpontos. ez az amit az emberek túlnyomó többsége sajnálatos módon képtelen megtenni, a fogyasztói társadalmi berendezkedés pedig elég aktívan próbálja leszoktatni azokat akiknek még megvan ez a jó szokása, hogy önmérsékletet gyakorol a saját hatáskörén belül is.szóval hajrá, be the better person.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
kchris78
veterán
válasz
fatpingvin #214 üzenetére
hát akkor meg korlátozom saját magamat
. Azért egy spotify vagy hasonló app szerintem nem kellene hogy nagy elvárás legyen, sajnos a kódolás minősége az üzleti elvárások miatt a béka s.gge alatt van.. legtöbb weboldal is marha lassú, a reklám scriptek miatt legfőképp, ezeket adblockerekkel mondjuk ki lehet iktatni.
[ Szerkesztve ]
-
Ricardo
titán
válasz
fatpingvin #214 üzenetére
Nekem anno az Alcatel max is elég volt arra amire akkor használtam. Azóta picit megváltozott a világ és megváltoztak a felhasználói szokások.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz
fatpingvin #212 üzenetére
csak azert mert a bongeszokben futo javascriptek baromi eroforras (foleg memoria) igenyesek es egyre jobban azok lesznek. plusz egy csomo app nem nativ hanem egy bongeszo motort indit el es js kod fut benne. igy lehet cross platform valami. ezeknek nincs olyan hogy eleg memoria.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
ebben nincs igazad.
ha ilyen szinteken érvelünk, a téma zárható is.
in practice, feltenném a kérdést hogy szerinted miért kell ennél komolyabb vas egy olyan mobilba amire alapból egy kisebb rendszerigényű szoftver kerül, másrészt meg nem benchmarkokat akar vele döntögetni senki hanem arra használni amire ki van találva?
emlékszem amíg volt okostelefonom, egy olyan modellem volt ami fél giga ramot és egy 1+1 magos procit tudott felmutatni valami 1 GHz környékén. jó nagy akkuval nagyszerű volt, kibírt egy hetet töltés nélkül, és konkrétan MINDENRE elég volt amire egy ilyen telefon racionálisan kellhet. ha nem megy tönkre mai napig azt használnám.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Ricardo
titán
válasz
fatpingvin #187 üzenetére
A két említett telefon olyan szinten kevés, gyenge vas ,2-3 giga ram, hogy hiába lehet rá fejleszteni, felesleges.
Értem, hogy a szándék jó, de a megvalósításuk egy vicc.
Ha valóban komolyan gondolnák, akkor tenni kellene alá valami értelmezhető vasat. -
akaido
addikt
válasz
A hozzászólásodból "érte_sültem" először a két készülékről ( PinePhone, Librem 5). Oké, hogy mobilfronton szinte végletesen le vagyok maradva(61 múltam), de a Fairphoneról legalább olvastam itt a mobilarenán korábban is, azonban a másik kettőről eddig semmit nem tudtam.
Amennyiben a Fairphone rétegterméknek minősül(erre itt is voltak utalások), akkor a másik kettő is gondolom annak? Ezzel nem szeretném se le, se felminősíteni egyiket sem a három közül, sőt örülök, hogy tágult a látóköröm ebből a szempontból is, arról nem is beszélve, hogy egy ember tájékozottsága-tájékozatlansága nem reprezentatív, és a PinePhone és a Librem 5 eladási statisztikáival sem vagyok tisztában(Remélem megtalálták~ják a vevőkörüket).
Mindhárom márkának nehéz dolga lesz ha az ú.n. nevezett, az eladási listák élén állókhoz(Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo) hasonlóan szeretnének sikeresek lenni, de úgy sejtem nem is ez a mihamarabbi céljuk.Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.
-
Rimuru
veterán
válasz
fatpingvin #193 üzenetére
+1, ha tudnam hogy belahato idon belul lesz ertelmes mainline linux support akkor mar megrendeltem volna.
De nem lesz... es ez nem csak az FP hibaja, ott van a qualcomm is.
Vigyázat, csalok!
-
válasz
szabomihaly2 #206 üzenetére
Nem látom az összefüggést.
Poco X7 Pro bemutató: https://logout.hu/bejegyzes/poco_x7_pro_bemutato_video.html ,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
válasz
szabomihaly2 #204 üzenetére
Ha utóbbinak elnevezed Te, akkor a foglalkozás elérte a célját akarva akaratlanul ,mert kimagaslóan sokat beszélsz róla.
Ez akkor így reklámnak már jó volt. Azt értem ,hogy Te folyamatosan negatív kontextusba szeretnéd árnyalni ezt a céget, de felmerül a kérdés, és legyen csak költői, hogy miért?
Nem akarnám jobban meglökni a mókuskereket, pörög ez anélkül is.
[ Szerkesztve ]
Poco X7 Pro bemutató: https://logout.hu/bejegyzes/poco_x7_pro_bemutato_video.html ,,,Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már szinte csak privátban leszek elérhető. :)
-
szabomihaly2
csendes tag
válasz
xsjado93 #202 üzenetére
Én szorgalmazom, hogy készüljön összehasonlítás, javasoltam is pár kommenttel feljebb.
Ítélhessük meg objektívebben, mert azért elég sok anyag elérhető más gyártóknál is, persze azt írnak bele, amit akarnak, de a címben említett cégre is ez ugyanúgy igaz.
Azonban ha valaki elnevezi magát fairnek, erre felépít saját maga egy nézőpontot, fogalomrendszert és nem tudom ezt másokkal összehasonlítani, addig ezt marketinginnovációnak hívják.
-
szabomihaly2
csendes tag
"Ez most komoly? A telefongyártók miért nem 5+ évente adnak ki új verziót a telefonjaikból?"
Profitorientált cégek.Olvashattuk a holland gyári munkást pár kommentben, meg a világ végén ettől emberhez méltó módon élnek szövegeket. Szerintem nagyon fontos, hogy a "fair" alapján ez volt a percepció a fórumtársak egy jelentős részében.
Eközben eladott készülékenként (699 euró az ára) 2 dollár volt az, amit a gyári munkásoknak pluszban adtak (kb. 1 havi fizetésük jött így össze egész év alatt). Tényleg ettől lesz valaki/valami fair, hogy pár évente 2 dollárt a telefonom díjából továbbutalnak? Ez összhangban áll a készülék árával és tudásával?
Ha veszek feleennyiért egy Samsungot és 10 dollárt utalok, az "fairest"?
Talán nem is lehet ez zöld sehogy, csak ha rá akarjuk mondani, lásd földgáz, mint zöldenergia. Személyesen az Appleről sem a fair szó jut eszembe, azonban a távolság nem biztos, hogy olyan nagy közöttük. A kérdés szerintem, hogy abszolút vagy relatív próbáljuk a fairséget megítélni..? Relatív maximálisan elismerem, abszolút sajnos nem tudom.
-
válasz
Ha a többi telefon is legalább ennyire fair lenne, biztos nem rejtegetnék a gyártók
plusz szerintem óriási a különbség aközött, hogy egy cég alapjában véve, az indulása óta a fenntarthatóságra törekszik, vagy a már felhalmozott gigászi tőke mellett kezdik el lassacskán a fenntartható beszállítói lánc és a hozzá tartozó méltányos munkahelyek kialakítását. De hát nyilván fontosabb a befektetők pénztárcája.The Universe is made of protons, electrons, neutrons and morons.
-
cigam
titán
válasz
Ez most komoly? A telefongyártók miért nem 5+ évente adnak ki új verziót a telefonjaikból?
Ez a tipikus füstszűrős sapka esete. Ha régi proci van benne az a baj, ha új(abb) proci van benne az a baj. Ha 1 kamerás az a baj, ha 3 kamerával szerelik az a baj...
A 40%-ot nem nevezném rossz aránynak Pl. az Apple sem olyan zöld mint amennyire reklámozzák, de legalább valamilyen szinten tesznek érte.
Mik az arányok a többi telefongyártónál? (és nem egy "kvóta" modellnél, hanem összesen)[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
hazitroll
csendes tag
Én vettem ilyen telefont, már a cikk megjelente előtt. (volt olyan opció, hogy az én készülékem lesz kölcsönadva a teszt miatt) A négyest is megvettem volna, de amikor telefonváltás mellett dntöttem, már bejelentették az 5-öt.
Redmi Note 5 volt az előző telefonom, használtam szűk 4 évig, egyszer ejtettem le, akkor a kijelzőt cseréltetni kellett - de épp nyár volt, a szervíz is félházzal ment, bő egy hétig nem volt nálam a telefonom. (meg azért factory resettel adtam be, szóval az is macera volt, hogy mindent visszapakolni, stb) Ott kiderült, hogy a kijelzőt tartó valami elem is repedt, abból egy darab volt már nekik a gyári szervízben, szóval épp lehetett még javítani, pedig tökre nem akartam én azt ám cserélni. Azóta a rávett tok kb szétmállott, és nem tudok venni tokot a régi, nekem még használható telefonomra.
Úgyhogy tök valid, hogy élő ember Magyarországon, magyar fizetésből olyan telefont szeretne, aminek a főbb komponenseit otthon tudja cserélni. Nekem ez (is) érték.
Sőt, az is valid, hogy az előző 3/32-es hardverű telefonomra simán találtam vevőt, de igazából az is elketyegett még, navigálás, podcast hallgatás, e-mail, youtube, messenger, ezekre használtam. (40 felett nekem elég volt) Az akksija kezdett már tönkremenni, vagy vettem volna azt, vagy továbbadtam ismerősi körben, és vettem Fairphone-t.
Hogy nem ezzel a telefonnal váltom meg a világot? Az biztos, de attól még nem érv ez az ellen, hogy a saját fogyasztói döntéseimmel ne próbáljak meg valami picit hozzátenni ahhoz, hogy a gyerekeimre csak rossz, de ne borzalmas jövő várjon. -
Ricardo
titán
"Úgy mellesleg pont ma írtam egy hosszú emailt a cégnek, hogy elmeséljem nekik, hogy a rengeteg komment nagy része nem hiszi el, hogy a Fairphone fair és az egészet csak etetésnek tartják, szóval az MWC-n ütközzünk már, lesz nálam egy kamera és beszélgessünk arról, hogy mi itt a lényeg -- hátha úgy jobban átmegy."
Én örülnék neki.
Szeretem a mobilgyártók vezetőivel (vezetőség tagjaival) folytatott beszélgetéseidet. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
szabomihaly2 #197 üzenetére
Sajnos nem
Főleg azért, mert az Apple anyagban a termékek (főleg a telefonok) életciklusáról nemigen esik szó.(Egyébként pont az Apple-nél van a legkevesebb aggályom, ismerve a telefonok hosszú támogatottságát, meg hát azok rendre highend árazású termékek alapból hosszabb életciklussal. De egy Xiaomi-nál már tök izgi lenne, de azt várhatod, hogy a Xiaomi bármiről is átláthatóan kommunikáljon...)
[ Szerkesztve ]
Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
szabomihaly2
csendes tag
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
szabomihaly2 #195 üzenetére
Izé, ez egy 6 éves anyag
Pont az a probléma, hogy megolvastad a Fairphone riportját, kivettél belőle olyan elemeket, amelyek kérdéseket vethetnek fel (tök jogosan), de nincs összehasonlítási alapunk, mert senki más nem csinál ilyen riportot. Onnantól lehet megfogalmazni aggályokat, ha mondjuk látjuk, hogy a Xiaomi milyen számokat tud felsorolni egy ugyanilyen riportban, de nem véletlenül nem csinál ilyet senki más. És szerintem ott kéne kezdődnie a fenntarthatóságnak, hogy mondjuk ezt kötelezővé kéne tenni (és persze ellenőrizhetővé is), aztán elkezdhetünk azon lamentálni, hogy kinek és mit kéne máshogy / jobban csinálnia.Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
Igazad lehetne, ha bármely más gyártó hasonló riportját mellé tudnád tenni - csak hát nem tudod.
-
fatpingvin
addikt
ezt értem, viszont az, hogy egyetlenegy oprendszerre limitálják hogy mi mehet rá, az eléggé defeats the purpose.
mielőtt félreértés esne, nem azt mondom hogy mindenki használjon pmOS-t aki ilyet vesz, hanem azt hogy ha már a fenntarthatóságot tűzzük a zászlóra, akkor nem kéne limitálni a futtatható szoftvereket egy olyanra aminek az appokkal együtt konzisztensen növekszik a hardverigénye az idő előrehaladtával, miközben van egy olyan is a piacon aminek a fejlesztésénél kifejezetten az a rendező elv hogy régi, gyengébb hardvert is használhatóvá tegyen és 10 évre kitolja a használhatósági ciklusát ezeknek.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
szabomihaly2
csendes tag
Ha azt mondod, hogy "fairebb" más telefonoktól, igazat tudok neked adni. Ha az állítod, hogy "fair", akkor azzal semennyire nem tudok azonosulni.
Kétszer körbe kell utaztatni a világon, alvállakozókért ők sem vállalnak felelősséget (lásd disclaimer) és nekik olyan sokkal többet nem fizethetnek, mert a matek nem jönne ki a telefon árából.Fairphone's impact report 2022: [link]
- 1,2 év után 22,5%-a miért inaktív a 3+ és 4 verzióknak?
- Valamint a tavalyi riportjuk szerint miért csak a nyersanyagok 40%-át szerzik be "fair" forrásból? Akkor az 60%-ban még "unfair", nem? És ebben olyan alapanyagok is szerepelnek, mint az alumínium, aminek eddig is kimagasló volt az újrahasznosítási aránya.
Ugyanezen riport szerint összesen 3 gyárban fizettek pluszt a munkásoknak, 1926 dolgozó kapott fejenként kb. 200 dollárt, ami állítólag 1 havi bónusznak felel meg. Eközben kb. 80 alvállalkozót tartalmaz az ellátási láncuk saját bevallásuk szerint.Röviden:
Átláthatóságra törekednek, talán minden tőlük telhetőt meg is tesznek ezért, fairebbek másoktól.
De mindez egy marketinginnováció, semmint valós eredmény. Lényegében ugyanúgy gyártják, mint bármelyik másik telefont és ennek a dupla ár a következménye. Persze akkor működik ez jól, ha eközben a fogyasztó percepciója más. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
formula01 #190 üzenetére
Szerintem pár dologban tévedsz. Egyrészt abban, hogy a saját szemszögödből ítéled meg a terméket - ami érthető, védhető és jogos. Te drágának tartod - mert drága is. Vannak azonban olyanok, akik azt gondolják, hogy szívesen áldoznak ennyi pénzt azért hogy:
- ne valahol a világ végén szereljék össze adott esetben méltatlan körülmények között
- legalább annyi szelekció legyen a beszállítói láncban, hogy amennyire lehet tiszta és normális forrásból jöjjenek a komponensek
- ahol lehet, ott ne csak duma legyen az újrahasznosított anyagok használata, hanem valóság
- a MIL-STD 810H strapabíróság remélhetőleg szavatolja, hogy jobban bírja a cucc a napi gyűrődést, mint más -> tovább tart
- az 5 és 8 éves szoftveres support nem csak ígéret
- az alkatrészek elérhetősége biztosított ezen időtáv alatt, nincs olyan, hogy ehhez már nem gyártanak valamit, vagy csak valami utángyártott fost lehet rendelni
- nem kell olyan szervizt vadásszál a gariidő letelte után sem, ami esetleg elvállalja a javítást, mert megoldod otthon is
A hardverrel kapcsolatban pedig az a szitu, hogy azért az elmúlt 3-4 évben a fejlődés üteme eléggé lelassult. Főleg a csúcskategóriában (egy Galaxy S10 is simán frankó ma is, ha nem tört össze és bírja az akku), de a mostani középszint is kezd abba a kategóriába esni, hogy egy Snapi 685-778-782-7 Gen 1 (ez ugye 3 évnyi fejlesztési lépésszám) között érdemi használhatóság kapcsán nincs szignifikáns eltérés. Emberek vígan használnak több éves, ennél gyengébb hardverrel szerelt telefonokat is, mert nincs igényük erősebbre/korszerűbbre. Akinek meg van, az eladja/odaadja ezt a konkrét gépet olyannak, akinek nincs - mert még simán megbízhatóan fog működni.De mivel mind mások vagyunk és más igényeink és prioritásaink vannak, ezért nyilván a fentiek mind lehetnek olyanok, amelyek szerinted nem fontosak. Tök oké, ez nem neked készült, pláne nem ennyiért. Amúgy nekem sem készült, mert nekem is mások az igényeim. De kapásból a szűk ismeretségi és családi körömben tudok 10+ embert, akinek ez bőven elég és örülne, hogy akkor most optimális esetben 8 évig nem kell megint azzal vesződnie, hogy telefont cseréljen. Más kérdés, hogy ez mennyi extra pénzt ér meg akárkinek.
-
formula01
senior tag
A Mate 20 Pro 2018 végén a csúcsok csúcsa volt kb. Én is most cseréltem le a Mate 20 Pro-m kb. 1.5 hónapja. Ne hasonlítsd ehhez a telefonhoz, ami hardveresen már most is csak a középkategória alsóbb szegmensét súrolja, kijelzőben és egyéb körítésben meg még egy több éves felsőkategóriás telefon szintjét sem közelíti meg, ellenben árban annál inkább.
A viszonylag olcsó alkatrész árra hivatkozni, meg szerintem azért nem érdemes, mert ha 280e helyett 140-ért adnák a telefont, még valószínűleg adott áron akkor is lenne jobb alternatíva. Könnyű elérhető áron adni az alkatrészeket, ha a telefon 2* annyiba kerül, mint amennyit valójában ér.
Egyébként 20 euróért egy USB C csatlakozót, vagy egy olyan kijelzőt, mint ami ebben a telefonban van 100 euróért én egyáltalán nem érzek potom árnak, azért ne egy apple szervíz áraiból induljunk ki.
Továbbra se értem mitől lesz ez a telefon fenntarthatób, mint egy fele ennyibe kerülő Samsung amire szintén már 5+ év támogatás van, vagy hasonló áron egy Pixel amire még több, vagy kicsit drágábban egy Iphone.
Attól nem lesz fenntarthatóbb, hogy 6-7 év alatt 1* ha akkut vagy csatlakozót cserélsz, akkor te csavarozgatod ki otthon, és nem egy szervizes teszi ugyanezt máshol.Eladó Legok: 21325 (Bontatlan), 10497, 21333, 42160 (Egyszer összerakott, hiánytalan)
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
Ezzel azért nem értek egyet, mert szerintem a Fairphone azokat célozza, akik Androidot akarnak és alapvetően sima, mezei emberek adott esetben környzettudatos világképpel, nem pedig azoknak gyárt telefont, akik utána képesek arra különböző free OS-eket rávarázsolni.
-
Bog
HÁZIGAZDA
Abban viszont szerintem tökre igazad van, hogy az olvasók egy részét tényleg elkerülte a készülék lényege, ezen viszont nem tudok segíteni. A YouTube videómban a kommentek közé direkt belinkeltem a Fairphone tök transzparens éves beszámolóját (90+ oldal, PDF), amire azt a felháborodott választ kaptam, hogy ez idegen nyelven íródott és amúgy is bullshit. Ezzel a hozzáállással nem tudok mit kezdeni, de kissé elkeserít.
Úgy mellesleg pont ma írtam egy hosszú emailt a cégnek, hogy elmeséljem nekik, hogy a rengeteg komment nagy része nem hiszi el, hogy a Fairphone fair és az egészet csak etetésnek tartják, szóval az MWC-n ütközzünk már, lesz nálam egy kamera és beszélgessünk arról, hogy mi itt a lényeg -- hátha úgy jobban átmegy.Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
fatpingvin
addikt
válasz
pusszycat #10 üzenetére
nagyon jó hogy szóba hoztad, rá is világítanék a fairphone legnagyobb hiányosságára:
nincsen hozzá normális third party software support. ezalatt nem azt értem hogy készre főzött ROM nincs hanem azt hogy a gyártó semmivel nem támogatja azt hogy erre a hardverre bárki tudjon fejleszteni akármit ami nem android.
véleményem szerint ez egy eléggé képmutató működés, ugyanakkor ha a cég tenne legalább pár gesztusértékű intézkedést (publikált, amennyire lehet open-source SDK, firmware-ek forráskódjának kiadása, etc) amire mondjuk a postmarketOS projekt tud építeni (kihangsúlyoznám itt a projekt mottóját...) akkor ténylegesen helyben lennénk az egésszel.
ezen a fronton sajnos a PinePhone és a Librem 5 sokkal jobban áll, és azok is nagyjából tudnak mindent amit a fairphone a környezettudatosság jegyében.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Bog
HÁZIGAZDA
Idézet a cikkből: "A pótalkartészek a gyártó oldaláról rendelhetők (a kijelző a legdrágább a maga 100 eurós árával), a megfelelő csavarhúzó 10 euró, a YouTube-on pedig fent van minden szerelési útmutató közérthető formában."
Első oldal, btw.Nézd, még egy idézet a cikkből: "Úgy egyébként pedig egy teljesen gyári Androidot fogunk piszkálni, elfért volna némiképp több kusztomizáció (always-on, gesztusvezérlési trükkök, oldalsáv, saját widgetek, miegymás), de kétségtelenül segíti a gyártót a frissítések gyorsaságában, ha nem kell minden alkalommal ezek optimalizálásával is vesződnie.
Konkrétan mindkét kritikai megjegyzésedre ott van a válasz a cikkben. Ez némiképp árnyalja a felületességről szóló megjegyzésed élét, kapásból mondjuk lehet, hogy nem felületesen kellett volna elolvasni az anyagotBog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u
-
bencze
senior tag
A cikkírót mintha elkerülte volna a készülék lényege, az olvasókat is.
Egyrészt szó nem esik cserealkatrészekről, pedig az árat annak fényében is érdemes nézni. El lehetett volna 2 perc alatt látogatni az oldalra és beépíteni a cikkbe azt is, hogy mit kapsz ezért a pénzért. Nekem kifejezetten barátságosnak tűntek az alkatrészárak tekintve, hogy bizony nem ritkán azért cserél az ember telefont mert összetörte és nem lehet gazdaságosan javítani. Ennek meg egy szál csavarhúzóval kicseréled 100 euróból a képernyőjét. Szaros 20 euró egy töltő port ami még problémás tud még lenni idősebb készülékeknél, ugyanúgy ki tudod otthon cserélni, könnyebben, mint felbűvészkedni egy kijelzőfóliát buborék nélkül.
A specifikáció összehasonlítás meg már rég nem mond el semmit e készülékről, az emberek 99%-ának (közel ugyanannyi prohardveres olvasó is) valószínűleg teljesen elég a teljesítmény, és a vanilla közeli szoftver meg azt segíti, hogy tényleg frissítsék is nagyon, nagyon hosszú ideig.
A múltkor vettem elő kicsit poénból a 2018-as Huawei mate 20 pro-m és igazából teljesen normálisan fut még, simán tudnám használni ha lenne hozzá patch, a képernyője lehet, hogy 5 éves de meg nem mondanám ránézésre, ha nem tudnám, hogy szar manapság azt mondanám rá, hogy kiváló. Egy mai telefon már simán jó 5 évig, lehet, hogy tovább is használható.Ezt a készüléket (is) nagyon sok reviewer megnézte, úgy látszik, a magyar verzió sikerült a legfelületesebbre, pedig lett volna honnan másolni.
[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
kchris78
veterán
válasz
xsjado93 #181 üzenetére
Miért feltétlenül csak a felhasználó kötelessége magát ezzel megszivatni? Ezt a gondolkodást nem a felhasználók találták ki hanem azok a cégvezetők akik szépen lassan a 80-as évektől kezdve kezdték felismerni hogy lehet keleten éhbérért dolgoztatni aztán extra profitért visszahozni a legyártott mindent (ruhát kütyüt stb..). Addig volt nyugaton volt legyártott minőségi, hosszú távra tervezés, mind pl autóban vagy technikai eszközökben. Emlékszem gyerekként a behozott Grundig meg mindenféle tvket videókat tartalmazó ujjnyi vastag reklámújságokra, BMW újságra. Az azokban lévő eszközök nem avultak el 1-2 év alatt... Tönkre se mentek 10+ év alatt sem. Az állam meg szépen asszisztált ahhoz hogy a multik elhordták az ipart.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
az a baj hogy EZ "erdei házuk tornácán a hintaszékben kortyolják a kedvenc italukat, és telefoncsörgés helyett madárcsicsergést hallgatnak." fenntarthatatlan mert sokan vagyunk. Kiköltözne mindenki erdei házba nem maradna erdő és még a fele ember ki se költözne. Hiába lesz pénze sok embernek nincs elég egy csomó embernek abból amit szeretne. Pl agglomerációs kiköltözés jó példa.. Vagy autó a 13-ik kerületben - nincs elég aszfalt, de megy a méltatlankodás az államra az önkormányzatra..
-
Atya ég
az emberek úgy írják itt az elavult hardvert, mintha rendesen egy Snapi 400 lenne benne 2 giga rammal, HD+ LCD kijelzővel meg 5 mpx kamerákkal. A többségnek csak addig fontos az ár/érték arány, amíg nem nekik kell összeszerelni a készüléket éhbérért, sokszor méltatlan körülmények között. Persze lehet mondani, hogy nem kell ennyire szociálisan érzékenynek lenni végfelhasználóként, csak akkor csodálkozni sem kell, hogy itt tart az emberiség…
The Universe is made of protons, electrons, neutrons and morons.
-
cs.zs.
veterán
Ebben az elferdült (sznob) világban nem csak a telefonod státusz-szimbólum, hanem a cipőd, nadrágod, konyhaasztalod, széked, ... ... ..., mindened.
Akik megvilágosodtak, azok az erdei házuk tornácán a hintaszékben kortyolják a kedvenc italukat, és telefoncsörgés helyett madárcsicsergést hallgatnak. EZ lenne a fenntartható, nem az hogy milyen akku, meg milyen kamera. E 2 utóbbi semmilyen formában nem az. -
mad823
őstag
Az új funkciókat a szoftverfrissítés oldja meg már ma is. Illetve egy felső középkategóriás SoC elegendő RAMmal 3-4 év múlva is használható marad. Sokkal inkább az a baj, hogy a telefon még mindig státusz szimbólum, ezért "kénytelen" sok ember cserélni 1-2 évente. Ezen a hozzáálláson lenne jó változtatni...
-
kchris78
veterán
válasz
Graphics #175 üzenetére
Tipikusan az iPhone-ok sem landolnak a kukákban.. még szerintem a 6-7-8hoz is lehet aksit kapni. Szerintem a fenntarthatóságot azzal segítenénk legjobban ha ezt az eszement pörgést lelassítanánk. Nem elsősorban a fizikai avulás a probléma hanem a tudásbeli, de az is azért mert évente jönnek az új és új dolgok, amiket legtöbbször szerintem WCn erőlködés közben találtak ki... Nem generálna olyan vásárlást hogy nekem "nem a legújabb van, cserélnem kell".
-
baryll
tag
válasz
Graphics #175 üzenetére
A többi gyártó telója sem azért landol a kukában, mert hogy nem lenne javítható, vagy nem lenne cserélhető pl az akksija, hanem azért mert már "elavult" a hardvere.
A felhasználók pedig igénylik az újabbnál-újabb funkciókat és ezért is váltanak, akár évente is.
Ami koncepciót én felvázoltam, abban cserélhető lenne a komplett hardver, így jóval lassabb lehetne a készülék elavulása, kitolhatóbb lenne az életciklus.
Persze azt is tudom, hogy a mostani helyzet sokkal több munkahelyet is generál. (Még.) Több munkahely, több adóbevétel, stb-stb.
Persze tőlem jöhetne akár több ilyen "fair" gyártó is a piacra, mert akkor lehet, hogy az árak is pozitív irányba mozdulnának el. -
Az nem, hanem hogy a készülék nem landol a kukában vagy a fiókban.
-
baryll
tag
Nekem van samu strapatelóm, amiről a gumírozás lemállott. Kínai telóm hátlapja széttört a felpukkadt akku miatt. Akkumlátort a régi telókhoz már nem gyártanak.
Ez a fairphone is csak max az otthon is cserélhető akku miatt nevezhető "fenntarthatóbbnak" mint a többi. Mi abban a fenntarthatóság, ha valami tönkremegy egy ilyenben, akkor az új alkatrész elkezdi "világ körüli" útját? -
baryll
tag
Nálam egy ilyen "valóban fenntartható" telefon az úgy nézne ki, mint pl ahogyan kinézett egy békebeli, fémből készült, cigarettatárca. Szinte elnyűhetetlen külső váz. A belső tartalmát lehetne tetszőlegesen konfigurálni, annak függvényében, hogy kinek milyen hardveres igényei lennének. Értelemszerűen csak kinyitva lehetne hozzáférni az érintőképernyőhöz és a kamerákat is csak így lehetne használni. Valami mágnesféle tartaná kinyitott állapotban a telót.
Szerintem ezek a műanyag telók egyáltalán nem fenntarthatóak. Törnek, anyaguk idővel változik, hardveresen sem időtállóak, stb.
Ez a fajta fairphone-os "fenntarthatóság" - így ebben a formában - számomra nem más, mint egy marketinges blöff. -
moma
őstag
Érdekes, hogy jó párunknak nagyon szimpatikus, de ha jól értem ténylegesen senkinek nincs
Mindenesetre tök azt érezni, hogy van itt egy tényleges piaci rés. Többek látnak ebben fantáziát, mint mondjuk a csukló köré csavart fold telóban
we all deserve a bit of luck.
-
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #148 üzenetére
Miért is nem lehet fair ha Kínában rakják össze? Azon múlik, hogy valami fair-e, hogy hol rakják össze és nem azon, hogy akik összerakják normális bért kapnak-e vagy hogy az alapanyagok hogyan, honnan vannak beszerezve vagy hogy szinte minden alkatrésze cserélhető, javítható, ezért sokkal tovább használható, mint más telefon?
-
cigam
titán
válasz
Graphics #167 üzenetére
Bocs, igazad van! Az jár mostanában a fejemben hogy az Athlon 5200B-vel szerelt gépet lecserélem egy A10-re... Szóval összekevertem. A jelenlegi Windows-os gépemben egy 2magos Athlon van:
Persze ezen már érezni a kort, itt-ott elég megfontolt, de amire használom, azt becsülettel elvégzi.
Persze az is megérne egy vitát, hogy hosszútávon egy korszerűtlen nagy fogyasztású gép további használata a jobb, vagy le kellene cserélni egy modernebb kisebb fogyasztásúra. A nagyobb energiaigény károsabb, vagy az új gép előállításával/beszerzésével járó szennyezés? Vagy a használt üzleti gép megvásárlása az arany középút?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Kétmagos AMD A10 DDR2-vel?
Az melyik? Nem tudok ilyen létezéséről.
[ Szerkesztve ]
-
cigam
titán
válasz
laci1892 #153 üzenetére
ez most nem arról szól hogy jobb az eppöl ' (
)
Pedig de! Melyik másik gyártó biztosít _minden_ készülékére ilyen hosszú 5+ éves támogatást?
Ha az alsó/közép kategóriás készülékek is folyamatos támogatásban részesítenék a gyártók, sokkal kevesebb emberben merülne fel, hogy le kell cserélni a készülékemet.
---
Hány év kellett ahhoz, hogy az EU végre kiköhögje magából, hogy 2024-től csak USB Type C töltőcsatlakozója lehet a mobiltelefonnak, táblagépnek és fényképezőgépnek? Miért kell ezt kitolni 2026-ig a laptopok esetében? Miért nem esett szó az összes többi tölthető készülékről, legyen az rádió, fogkefe, borotva,...
A laptop gyártók is tudnak erről, miért nem állnak már át hamarabb, ahogy a műanyag kupak rögzítéssel a palackozók?!Ezt csak azért hoztam szóba, mert most próbálják még kitalálni, hogy a telefongyártókat is kötelezzék a 3 éves verzió, és 5 éves biztonsági frissítések kiadására.
Egyrészt mennyi idő mire kötelezővé válik, és miért csak ilyen rövid időben gondolkodnak? Az sem tiszta hogy ezt a vásárlás dátumától, vagy a OS verzió frissítés kiadási dátumától kell számolni. Nem mindegy hogy a vásárlás dátumától számított 3 és 5 év, vagy 3+5 vagyis összesen 8 évnek kell értelmezni.
Nem mellesleg miért kell megvárni míg kötelezik őket? Miért nem támogatják ők is _mindegyik_ készüléküket 5+ évig?!klaya86
3 év múlva is ugyanolyan lesz használni mint most. Ha a készülék megkapja a megfelelő frissítéseket, 3 év múlva is ugyanolyan használható marad. Sőt! Adott esetben még javulhat is a HW. Pl. 3 év múlva lehet már egy jobb paraméterekkel rendelkező kamera modult vásárolhatsz hozzá. Vagy 5 év múlva egy módosított kémiájú, sokkal nagyobb kapacitású, kevésbé öregedő akkumulátort is vásárolhatsz hozzá.cs.zs.
Hiába duplázódott a RAM/SSD/CPU sebessége, a használat közben ez nem jön elő. Ellenőriztem. A kétmagos AMD A10, 4GB DDR2 RAM-al ugyanúgy betölti a WEBoldalakat, ugyanúgy tudok szöveget szerkeszteni, zenét hallgatni, programozni,.... W10 alatt, mint a pár éves izom PC-n. Nagyon sokan nem futtatnak erőforrás igényes programokat. És az hogy 0.5 vagy 2.5 mp alatt tölt be egy program/weboldal annyira keveseket érdekel. Egyszerűen csak használják. Na ők vesznek közép/alsó kategóriás telefonokat. Nekik alternatíva ez a készülék.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
LasseFriden
csendes tag
Aki azt gondolja, hogy ennek a telefonnak fele ennyibe kéne kerülnie, az nem képes azt a mentális kapacitást belerakni a gondolatmenetbe, hogy azért kerül ennyibe, mert az összeszerelő dolgozó 3x annyit keres, mint egy átlag magyar gyári munkás, 5x annyit, mint egy ázsiai, van egészségbiztosítása, fizetett szabadsága, és lehetősége úgy élni, mint egy ember. Az alapanyagok beszerzési forrására is sokkal nagyobb figyelmet fordítanak, mint a többi gyártó, ami nyilván többszörösére emeli ennek a költségeit is.
A környezetvédelem, és az a nem túl forradalmi gondolat, hogy a gyermekmunka és az életveszélyes, afrikai bányák rosszak, nem nyugati eszmék, hanem remélhetőleg minden normális, gondolkodó emberé. Lehet, hogy téged ez nem érdekel, de itt nem azzal van a probléma, aki bűntudatot akar kelteni emiatt benned, hanem veled, mert az alapvető logika és emberi értékek hiányát valahogy pozitívnak gondolod.
És innentől off a topik:
Itthon viszont aktívan dolgozik rajta a kormányzat bő 15 éve, hogy az emberek irritáló, akadékoskodó dolognak gondoljanak teljesen normális törekvéseket, hogy a NER társadalmi ellenállás nélkül, nyugodtan lebetonozhassa magának gyakorlatilag a Fertő tavat és a teljes Balaton partot is. Nyugaton nincs ilyen kormányzati törekvés, ott inkább az megy a központból, hogy nézzenek szembe a tényekkel, hogy az agyatlan fogyasztás megöli a bolygót, és az emberek nem is lennének erre fogékonyak.
Az nem turbózöldség és woke, hogy az ember nem akarja, hogy emberek százezreit tartsanak rabszolgasorsban és dolgoztassanak embertelen körülmények között az olyan lényegtelen termékek miatt, mint pl. egy mobiltelefon. A "woke" szitokszóként emlegetése is minősíthetetlen butaság.
Ha valami TÉNYLEG hiteltelen, az az Apple, a Samsung, vagy a kínai gyártók zöldremosási törekvései a javíthatatlan, több ezer dolláros telefonjaikkal. -
Lajmund
őstag
Szimpatikus ez a hozzáállás a gyártó részéről de a samsung s23 ultrárol olvasva a cikket nehezen tudom elképzelni hogy leváltanám erre. Ez a 512 tárhelyes 460 volt a Samsung boltból vásárolva. Na akinek van 280 ezre telora annak van 460 is. De tegyük fel valakinek csak 300 a keret és kiakarja hozni a legjobbat az összegből szintén mást vesz. Akinek mindegy lenne pl fiatal csajok vagy nők azok meg szintén nem fognak 280-ért ilyen szerelhető telot venni. Nem tudom elképzelni ki az a réteg akiből megél a gyártó. Tényleg tetszik az irány és virágozzék minden virág legyen ilyen is és a többi gyártó is vegye át. De nehezen tudom elképzelni politikai nyomás gyakorlás nélkül hogy az apple vagy samsung elindul ebbe az irányba. Arról nem is beszélve hogy mindekirol tudni akarnak mindent. Nem fogják az átlag felhasználónak megadni azt a lehetőséget hogy bárki ha úgy tartja kedve csak kipattintsa az aksit.. Persze a terrorizmusra hivatkozva. Hát persze
[ Szerkesztve ]
Lapierre Pulsium SAT 5 /Asus tuf rtx 3080/ lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch c6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
-
Próféta
tag
Szerintem ez jó koncepció, de az árával itt keleten elvérzik. Igen, nem vagyunk nyugat, és sajnos már nem is akarunk az lenni.
Ezen lehetne úgy segíteni például, hogy alapáron adja könnyű szerelhetőséget, meg mondjuk 2 főverziót, és utána a 3 főverziót egyéni döntés alapján megvehetnéd darabját 20k-ért, a +3 év biztonsági frissítést meg majd darabját 10k-ért. Így simán bekúszhatna 200k alá. -
cs.zs.
veterán
Az elmúlt 2 évben is dupláztuk a pc-kben ramot, csak most nem a mennyiségét, hanem a sebességét. 300.000 Ft-os hétköznapi gépekben DDR4-3200-ról DDR5-5200-6400-ra léptünk, amikben PCIe 3.0 SSD helyett már 4.0 van, 4000MB/sec max sebesség helyett akár 8000 MB/sec, stb stb stb
A fejlődés nem állt meg, és a következő években sem fog. Ez a teló pedig a már most is csak középszerű belsejével jócskán lemarad majd.
Az ötlet jó, az eu gyártás is jó, de ez még csak a "gyerekcipő". A moduláris csere akkor lesz főszereplő, ha generációs frissítések is szóba jöhetnek általa.
-
Redneck
nagyúr
Nem kell annyira messzire menni. Android okostelefon fronton is így volt a kezdetekkor. A közép kategóriás Samsung Galaxy 3, cserélhető akkus volt 2009-10 környékén. Gyorsan töltőre is dobtam, van egy makulátlan darab, megnézem betölti e a ph-t.
klaya86:
Nekem is ez a bajom vele, nem a DIY irány. Ha combosabb hardver lenne benne, mondjuk egy 12/256-os Poco F5 szintje, kicsit jobban tetszene.[ Szerkesztve ]
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
klaya86
senior tag
válasz
Graphics #157 üzenetére
Hát most sem számít erősnek, ez már egy középkategóriás szint, abból sem a legcombosabb. 3 év múlva milyen lesz használni? Vagy aki komolyan veszi és megtarja 5 évig? Minden lesz csak fasza nem. Illetve a 280as árhoz meg főleg nem oké. Van egy p30 lite szükség esetére, lassan 4 éves. Akkoriban korrektnek számító középkategóriás teljesítménnyel. Az most már minden, csak nem jó. Szükség esetén elővenni oké, de hogy napi szinten ezt használni, egyszerűen kevés. Ez a fairphone 3-4 év és hasonló lesz. A 280ert kapott felhasználó élmény egy 100 ezres redmi note 12 szintjén van már most.
-
hemaka
nagyúr
Tehát most feltalálták azt, amit már egy 3210-el is megtudtál csinálni 24 évvel ezelőtt, mert volt benne kb. 20 csavar összesen. 🥴😂 Ezzel sem mentjük meg a bébi fókákat úgylátom.
[ Szerkesztve ]
mudi︎️ • Fuji GFX 50s/35-70/110 • MBP M4Max • Syno DS3622xs+
-
Nem gondoltam volna, hogy egy Snap 860 kaliberű SoC gyenge lenne.
Mindig csak azok a fránya igények.
[ Szerkesztve ]
-
-
klaya86
senior tag
Ennyi pénzért ennek nulla értelme. Low budget design, sovány hardver, gyenge kamerák. Ki szeretné ezt használni mondjuk 5 év múlva, úgy, hogy már megjelenésekor is harmatos az egész telefon.? Papíron szép és jó az 5/8 év támogatás, de szerintem még csúcs kategóriában is ritka, ha valaki 3-4 évnél tovább használja a telefonját. Ha valaki annyira környezet tudatos, akkor sokkal jobban jár, ha megvesz mondjuk egy két éves flagshipet használtan, fele annyiért mint ez a fairphone, 2-3 év múlva újra lecseréli és így tovább. Pénzben ugyanott lesz, de egy mérföldekkel jobb telefont használ úgy, hogy "zöld" marad, mert nem új készüléket vett.
-
laci1892
őstag
Mondjuk érdekes ez a hozzászólásod érzés, nem?
Mármint félre ne értsd teljes mellszélességgel egyetértek Veled.
De vannak már üzletek ( például a rejoy, de már a Telekom is ), ahol 1-2-3 éves akár iPhone modelleket tudsz vásárolni felújítottan. Áh iOS ilyen hosszútávú támogatással pedig azt gondolom lehet jobb választás még használtan is. Azért ott mindenképp többet kapsz a pénzedért. Nyilván nem tudsz benne házilag szerelni aksit.. majd cserél a szervíz.És ez most nem arról szól hogy jobb az eppöl ' (
) szimplán tudsz azzal is környezettudatos lenni hogy, nem cserélsz évente telefont. / Akár felújított készüléket veszek.
Legalábbis én így látom.[ Szerkesztve ]
-
Redneck
nagyúr
Sokkal szerényebben!
Támogatom a környezettudatosságot, és igyekszem úgy élni az életem, hogy minél kevesebbet szennyezzek, de ettől még nem szivatnám magam ezzel a konkrét "fenntartható" telefonnal. Ha a hardver komolyabb lenne, elgondolkoznék rajta.
A mostani telefonom 3 éves, elmegy még egy darabig, az előzőt 5 évesen cseréltem, de a mai napig használom otthon. Ha az ember vigyáz a dolgaira és jól választ, nem kell 2-3 évente cserélgetni.Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
formula01
senior tag
Édes jó istenke.
Szóval ha valaki nincs veled egy véleményen, azaz jelen esetben ha valaki úgy gondolja, hogy fillérb*szás kihagyni egy több százezres telefon mellől a töltőt, akkor az már nem értelmes, proli, szektás, konteós, szakmaiatlan, közösségromboló és laposföldhívő egyszerre.
Én kérek elnézést, hiba volt veled leállni vitázni. Ígérem nem követem el mégegyszer.[ Szerkesztve ]
Eladó Legok: 21325 (Bontatlan), 10497, 21333, 42160 (Egyszer összerakott, hiánytalan)
-
Noukoum
veterán
válasz
formula01 #142 üzenetére
Számon kérem az emberek hogy bizonyítsák hogy lapos a Föld. Máglyára velem mert nem megyek együtt a szektával. Nem veszitek észre hogy értelmes emberek miattatok nem használják a szakmai fórumot? Rengeteg proli topik van, még konteó topik is, mi a francnak kell nektek a normális helyeket tönkretenni? Élvezitek ezt?
Hát akkor egészségetekre, én ebből továbbra sem kérek.[ Szerkesztve ]
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
Azie
őstag
Az Extrapolation c. sorozat gyönyörűen mutatja be amit leírsz, ugyanez történik az EUban, hogy csak tolják a klímacélokat, de igazából már most mindegy.
********* https://www.whiskybase.com/profile/azie ******* https://boardgamegeek.com/user/XAzie ******* "Believe in the ideal, not the idol." - Serra
-
emilll
tag
Hogy mit összevitatkoztok itt... Pedig úgyse fogja az egyik oldal a másikat soha meggyőzni.
Akinek a hardver fontos, nem fogja ezt venni.
Aki nem használja játékra és hasonlókra, nem fontos neki, hogy a leggyorsabb processzor meg egy rakás ram legyen benne és fontos neki, hogy fenntartható, környezetbarát és fair telefont vegyen, az meg megveszi.
Ennyi. Mit kell ezen vitatkozni?Azon hogy drága vagy nem drága értelmetlen vitatkozni.
Nem lehet összehasonlítani egy, szinte ingyen dolgozó, kínai gyerekek által gyártott, 80-100%-os profittal árult telefont meg egy drágább anyagokból gyártott (az újrafeldolgozás drágább, mint az új előállítása), Hollandiában, normális munkabért kapó munkások által gyártott telefont összehasonlítani. -
Atee94
tag
Addig, ameddig a nagy kaliberű cégek mint AMD, NVidia, Apple arra hivatkozva hogy nem adnak el Kínának csúcstechnológiát, és komplett USA által érvényesített "szankciókat" kerülnek meg az USA engedélyével, addig én úgy gondolom, hogy ez az egész környezettudatosság az EU részéről is vicc, csak tűzoltás.Az alapvető probléma hogy túlnépesedik a rohadt bolygó és ameddig fogyasztó alapú az egész társadalom addig ezek az intézkedések is napokat nyernek maximum. Félreértés ne essék én támogatom ezeket, csak még mondjuk 90 százalékra csökken a CO2 kibocsátás az adott termék esetén, úgy tíz-húsz év múlva 1-2 milliárddal több potenciális vásárló lesz majd a többi pár milliárdon kívül akinek kellhet. Ha ezt egy fix számú lakosság mellett csinálod tényleg csökken, de ameddig a lakosság ilyen mértékben nő, addig csak az ember maximum elodázhatja a klíma apokalipszist.
"The only thing here built to last is the engine that turns your world to trash" - Slum Planet, 3teeth
-
A Molyember
tag
Ne legyel mar ennyire korlatolt.
Letezik olyan, hogy vissza nem teritendo tamogatas, adokedvezmeny, adomentesseg, koltsegatvallalas, meg meg a tobbi mittudomen milyen modszer, ha az lenne a cel, hogy fel legyen porgetve a helyi ipar.
De ebbe szerintem inkabb ne menjunk bele, mert nagyon messzire vezetne a telefontol. -
Penge_4
veterán
Sajnos pont az üzemidő és a hardver lenne kritikus, ha 8 évre tervez az ember.
A gyorstöltés hiába a grafénos bullshit, degradálja az aksit, ami nem a fenntarthatóság irányába halad, szvsz hasznosabb lenne egy belső mikrotelep, ami mondjuk 1-2 percnyi üzemidőt biztosít és akinek extra energiára van szükség hotswap megoldással akár 4-5 db maxra feltöltött teleppel indul útnak.
A SIM/microSD slotot miért nem tudták úgy megoldani, hogy aksi kivétele nélkül is cserélhető legyen?
Amúgy valóban előremutató, csak így sok értelme nem lesz azon kívül, hogy rétegigényeket fog kielégíteni.
Médiamonopólium jó célokra használata: Nem Greta Thunbergnek kellene ilyet használnia, hanem a népszerű celebeknek. Ha tud az EU izmozni a Google-lal, Metával, stb. akkor bizonyítsa be, hogy nekik a jó cél a fontos (környezetvédelem), nem az, hogy lerabolják a tőkeerős multikat, hogy azzal tömködjék a mennyiségi lazítás és a latorállamok kisegítése (görögök, olaszok) miatti költségvetési lyukakat.
Ki lehetne tiltani l, bojkottálni ugyanúgy az EU médiából azokat a celebeket, sztárokat, akik nem elég környezettudatosak. Akik pénzért az Apple termékeivel flexelnek a gálákon, ahelyett, hogy krisnás öltözékben jelennének meg egy Fairphone-nal. Filmeknél szintén.
Esküszöm, ekkor még támogatnám is őket, büszkén kitűzném az EU zászlót. De ez örök utópia marad, ugyanis a környezettudatosság egy bullshit, nem csak az EU-nál (csak a többiek nem akarnak ezzel flexelni, hogy ők járnak benne élen), hanem a világ összes nagyhatalmánál, érezzük, akár a saját bőrünkön is, muszáj és nagyon elrontottuk, hogy a saját fészkünkbe piszkítottunk, de még mindig azon törjük a fejünket, hogyan tudnánk win-win megoldással profitot is csinálni belőle. És struccpolitikával nem akarjuk tudomásul venni, hogy másfajta, teljesen ellentétes gondolkodásmód lenne szükséges.
Avagy ANTI-GDP, fogyassz kevesebbet, ne növekedj, hanem csökkenj, abban versengj, hogy minél kevesebbet vásárolsz, fogyasztasz és el is érkeztünk oda, hogy akkor a munkaalapú társadalomnak is lőttek.
Tehát a tömegeket át kéne szoktatni arra, hogy a felszabadult 8-12 órát hasznosan töltsék, ne unatkozzanak, de a művelődés meg a hatalomnak nem jó, mert 8 milliárd Arisztotelésznek, Platónnak meg Dalai Lámának nem lenne szüksége politikusokra, mármint abban a formában, hogy az adóforintjainkból élősködnek. Nem a bűnözőkkel és az alvilággal lenne baj, hanem azokkal, akiknek a jellemük és a személyiségük ugyanolyan, csak birtokolják a hatalmat vagy birtokolták valaha és újra meg akarják kaparintani.
Ők veszítenek a legtöbbet a status quo felrúgásával. -
formula01
senior tag
Nem veszed észre, hogy miközben számon kérsz mást, hogy bizonyítsa amit mond, engem meg az utcára küldesz közvéleményt kutatni, a saját állításaid sem alapozod semmi másra, mint a személyes tapasztalatodra?
Részemről befejeztem, nem kívánom a topicot ezzel szétoffolni. Csak szúrja a szemem, ez a más szemében a szálkát, sajátomban a gerendát sem stílus.
Eladó Legok: 21325 (Bontatlan), 10497, 21333, 42160 (Egyszer összerakott, hiánytalan)
-
Noukoum
veterán
-
formula01
senior tag
Miért kellene cáfolnia? Te bizonyítottad?
Egyébként saját tapasztalatom az, hogy 3-4 év alatt minimum a kábel tropa lesz ha nem hímestojásként van rá vigyázva, ha meg a töltőfejet naponta ki be kell húzogatni, fixen az is cserés lesz pár éven belül. Ez, hogy kihagyják a töltőfejeket, szimplán fillérb*szás a gyártók részéről, aztán valakinek sikerül lenyomni a torkán, mert beveszi a környezettudatos maszlagot, valakinek meg nem tetszik, de kénytelen akkor is elfogadni.
-
Noukoum
veterán
Nem cáfolja azt hogy a háztartások többségében rengeteg töltőadapter van.
Mondjuk én meg jó hülye vagyok hogy neked válaszolok, sajnos van ami / aki sosem változik…
#138 nyugodtan lehet vergődni azon a két tucat autón az 1 milliárd lakosú kínában. Dicsekedni meg pláne azzal hogy annyit tud az ember a világról amit a média az arcábavág… ha nektek ettől jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Wilika
aktív tag
Mondjuk adnám, ha az EU a typeC után a javíthatóságot és a szoftverfrissítéseket is kikényszerítené valahogyan egy idő után.
mitcsinalanyul.com - Tényleg, mit csinál?
-
Wilika
aktív tag
Mondjuk ez az egész ram-verseny is egy marhaság. Egy átlag felhasználónak még asztali gépbe is felesleges 8 gigánál több. Annak persze örülök, hogy már egyre kevesebb olyan telefont látok amit 4 gigánál kevesebb rammal kínálnak, mert az tényleg csak arra elég, hogy falhoz csapja az ember idegességében.
Ha nagyon elterjedne, hogy monitorra kötve, asztali eszközként használják a telefont, akkor látnám egy PICIVEL többnek az értelmét, de ez a 24 giga egy telefonba szerintem elképesztően nevetséges. Sima, ostoba számháború.mitcsinalanyul.com - Tényleg, mit csinál?
-
vilmose33
őstag
Köszönöm a tesztet
A jövő most van
-
Wilika
aktív tag
Megjegyzendő, hogy úgy ~10-12 éve volt egy jelentős ugrás a PC-k világában, amit nemrég a telefonok is megtettek szerintem;
A 2000-es években szerintem két évente dupláztuk a ram-ot a számítógépben, hogy használható maradjon. 2013-ban összeraktam egy (középkategóriás!) asztali PC-t, amin tavaly még játszottam, mielőtt megjött a SteamDeck-em. Ha az nem volna, még most is játszanék vele és tudom, hogy tökéletesen működne. Sőt, nemrég egy céges selejtezésen nyertem egy 2010-es laptopot, első szériás i5 mobilCPU-val (M520 asszem). Kapott egy SSD-t és kitűnő műhelygép lett, sőt, Fusion360-ben tervrajzokat is tudtam benne nézegetni, meg a 3d modellt pörgteni-forgatni, méregetni. Ja és múlt héten frissült rajta a Win10...
Telefonoknál; Első droidom egy ZTE Blade volt, ami kimagaslóan nagy RAM-mal rendelkezett akkoriban (512MB). Aztán '12-ben kapott telefonom 1 egész Gigabájttal rendelkezett, ám két évvel később már-már kevésnek bizonyult. Így 2014-ben lett egy 2 gigabájtos, ami úristánhátmindenre elég volt. Aztán négy évvel később már kínszenvedés volt. '18-ban vettem a jelenlegi telefonomat nyolc giga rammal és az akkori elgerősebb snapdragonnal. Kifogástalan most is így bő öt év után és kifejezetten haragszom, hogy előbb-utóbb a szoftvertámogatás hiánya miatt kell majd lecserélnem, mert amúgy a világ végéig használnám. A kamerája most is tök jó, tudok vele mindent csinálni amit egy telefonnal csinálnék, egyedül egy JÓCSKÁN nagyobb akksival lehetne még megfűzni.
Én nagyon vártam a Fairphone 5-öt, ám kissé én is bizonytalan vagyok, hogy ennyiért, ilyen szintű dolog kell-e nekem. Remélem, hogy a Pixel 8 egyfajta trendet el fog indítani a droidos közegben is és általános lesz legalább a felső kategóriában, hogy ha az ember vesz egy valag pénzért egy telefont, akkor ha vigyáz rá, bármeddig használhatja.
mitcsinalanyul.com - Tényleg, mit csinál?
-
Gargouille
őstag
Érdekes felvetés. Nekem erre az a megfejtésem, hogy az a réteg, aki a highend készüléket meg tudja fizetni az - tisztelet a kivételnek - eleve presztízsből vásárolja. Ebben a körben meg elég ritka egyrészt a szociális érzékenység vagy a környezetvédelem vagy egyéb hasonló szempont.
Másfelől a telefon is státusszimbólum (legalábbis sokaknál), akárcsak a karóra vagy mondjuk az autó, így mindig a legújabb, legdrágább, legjobb fog kelleni, ezért úgyis le fogja cserélni fél év múlva, amikor kijön a még újabb, tehát ezért sem biztos, hogy vevő lenne pont erre.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Izland`
tag
válasz
Graphics #128 üzenetére
Nem értek ehhez a részhez ez tény, de azt, hogy "kicsik", nem tudják a saját előnyükre fordítani azzal, hogy nem "tömegével" indítják el a gyártást?
Tényleg annyira rétegigényről van szó, hogy aki ilyen telefonban gondolkodik, simán elfogadja szerintem, ha azt mondják neki, hogy vásárlás után várni kell a termékre 3-4-5 hetet mondjuk. Persze itt magamból indulok ki, lehet a legtöbb embernek ez nem fér bele.[ Szerkesztve ]
-
Erre elég könnyű válaszolni.
Szerinted mekkora rizikó egy ekkora cégnek, ha egy prémium terméket raknak le?
Mert ha azt nézed, hogy ilyen felszereltségű mobilt megcsinálnak, de nem veszik óriási a bukás lehetősége... Ezt nem vállalja be egy kis cég.
Addig nyújtózkodik, amíg a takaró ér.
-
Izland`
tag
Azt nem értem, egyedül egyébként, hogy a fairphone miért nem akar összerakni egy brutál erős mobilt, amely bármelyik nagy gyártóval felveszi a versenyt.
Elérhető legerősebb proci, 24 GB RAM, az elérhető legjobb kijelző, stb..
Egy ilyen telefon szerintem sokakat megtudna győzni, kérdés persze, hogy egy ilyen telefon milyen áron nyitna.. -
Izland`
tag
válasz
LasseFriden #95 üzenetére
Nem fogalmaztam volna ilyen erősen, de a hozzászólásod lényegi részével egyetértek.
"Szó szerint az ÖSSZES MÁSIK GYÁRTÓ terméke azért olcsóbb, mert ázsiai és fekete gyerekek rabszolgamunkája van benne legalább öt ponton, ha nem is közvetlenül a gyártósoron, de az alapanyagoknál biztosan."
Ez itt a lényeg, tökéletesen összefoglaltad.
-
janeszgol
félisten
Jó, hát az 5/8 év frissítésnek ára van. Ennyibe kerül, ennyibe kerül.
-
Tronsmart asztali töltőm van, ez nem megy sehova tovább...
-
cami][us
senior tag
Azok a fémek nem csak környezeti terheléssel járnak, ha Afrikáról van szó. A szomorú a Fairphone történetében, hogy próbáltak olyan anyagokat szerezni, amihez nincs köze gyerekmunkának és a bányát nem valami afrikai paramilitáris szervezet irányítja. Viszonylag gyorsan be kellett ismerniük, hogy ez lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Noukoum
veterán
Ez nem kérdés volt, hanem tény. Te továbbadtad, úgy látszik másoknál ottmaradt.
Narxis: Kínában hatalmas program indult anno a levegő minőségének javításáért mert megdöglöttek a szmogban. Elektromobilitásban élen járnak, tömegközlekedés, gyorsvasúthálózat stb.
Az persze más kérdés hogy továbbra is hatalmas szennyezők és továbbra is eszetlenül nő annak a mértéke.[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
válasz
Rhino666 #109 üzenetére
"Amúgy meg rohadtul nem a végfelhasználó dolga/felelőssége/kötelessége volna a fenntarthatóság biztosítása, erre a cégeket kell törvényileg szabályozni."
Egyetértek veled. Ennek valahogy magától értetődőnek kellene lennie. Amit már törvényekkel kell kikényszeríteni az a legtöbb esetben olyan is.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Mercel
senior tag
Az előző kommented nem láttam , mert hála istennek törölték.
Az egész hozzászólásodból süt a propaganda , sérelmezed, hogy szerinted egy kommenttárs a "komplett magyar" társadalmat minősítette, de te gondolkodás nélkül nekiállsz mindenkit egy kalap alá venni aki nem úgy gondolkozik ahogy te.
Ez egy szakmai média kommentszekciója nem pedig a vadpajtások ha nem tűnt volna fel.
A woke-ozás meg ritka szánalmas populista duma.Marcel
-
Jagon
tag
Márka: Fairphone. Ára: 280e. <-----> "adapter nincs a dobozban".
[ Szerkesztve ]
"Mit jelent a rendszerváltás? ... Például Windows telepítés?" - Molnár Krisztián, vlogger.
-
lolal
senior tag
Nem maga a környezetvédelem nyugati eszme, hanem a túltolt mindenbe beleerőltetett "áll" környezettudatosság. Ez nyugati fősodratú gondolkodás. Illetve az, hogy egy egyszerű technikai eszköz vásárlása során is képesek politikát beletolni, és "bűntudatot" generálni azokba a vásárlókba akik nem veszik az ilyen kacatot. Látod fentebb a fórumtárs is egyből az ilyen tipikus érzékenyítő szlogennel jött, meg a rabszolgamantrával. Így jön ide a nyugati eszme. Tévedés, hogy engem nem érdekel sőt... a környezetvédelem nekem is fontos, de beleerőltetni és egyenesen cikivé tenni, ha valaki valamilyen mainstream gyártó termékét használja mert az nem túl pc az igenis nyugaton kialakult eszmerendszer rákfenéje.
Én vagyok a Magyar Népgazdaság. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék.
-
Rhino666
addikt
válasz
Gargouille #99 üzenetére
Amúgy meg rohadtul nem a végfelhasználó dolga/felelőssége/kötelessége volna a fenntarthatóság biztosítása, erre a cégeket kell törvényileg szabályozni. Más kérdés, hogy végül mindenképp a végfelhasználókon fog lecsapódni, de legalább akkor éreznénk is a hatását/előnyét és nem egy valakinek kellene 130k-s felárat fizetnie, hanem mindenki bedobja a saját kis 5k-ját
és akkor a kis Grétike is jobban aludna...[ Szerkesztve ]
2025 - a szólásszabadság halála
-
lolal
senior tag
Látszik itt is, hogy igen sok "origót" olvastam, mert a nyitott "zöld" meg woke kultúra olyan progresszív, hogy elkell magyarázni ezeknek a kedves embereknek hogy éljenek veletek együtt
Jóakaró kedves emberek. Tekintve a turbó zöldség és a woke gondolkodás egy töröl fakad. De képzeld el kedves fórumtárs én jómagam is igényes vagyok a környezetemre, ha kell összegyűjtöm a szemetet a lakóparkban, lemegyek egy zsákkal. Az összes nem használt készülékemet tovább adtam családon belül, vagy eladtam másnak aki örömmel használja, illetve megfontoltan vásárlok, szelektíven gyűjtök, de nem borulok át a ló túlsó oldalára, és rettegek a zöldhomályba, valamint nem próbálok az okostelefon piacból sem "környezettudatosság" címén politikát csinálni és a mentsd meg a környezetet szlogen alá állva értékesíteni egy szemetet.
ÉS ha bárkiben felmerülne a kérdés hogy jutottunk el ide, miért írok most erről-->
LasseFriden fórumtárs a 95# hozzászólásában: kollektívan írástudatlannak minősítette a nem turbózöld racionálisan vásárló közönséget, valamint bírálta hozzászólásában a magyar társadalom túlnyomó többségét, istenítve az általa nagyon fejlettnek gondolt nyugati eszméket. Emellett nem tudtam elmenni és muszáj volt rávilágítanom, hogy a nyugati woke és green politika társadalmi és technológiai szinten is ezer sebből vérzik, így úgy éreztem nem csak a saját, hanem az általa minősített közösség nevében is írom a hozzászólásom.[ Szerkesztve ]
Én vagyok a Magyar Népgazdaság. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék.
-
milkabrams
őstag
Az ára kapcsán felmerült bennem, hogy annak is megvan az ára ha nem egy tál rizsért dolgozik a rabszolga, valahol a tisztes bért is kell termelni mellé meg nem hiszem, hogy a kutatás fejlesztés költségek egy Samsung s23 vagy alma darabszám közt oszlanak meg.
Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.
-
Noukoum
veterán
válasz
ricsi0307 #91 üzenetére
Úgy kalkulálsz hogy gari után nem lesz semmi baja, pedig rengeteg hibája lehet egy ilyen készüléknek melyet a Fairphone orvosol: usb, kamerák, mikrofon, hangszóró, kijelző. És nem mindenhol van 3 év garancia, még az Európai Unióban is egyedülálló ami nálunk van…
És nem csak a cserélhető alkatrészek, környezetvédelem van, hanem nyersanyagbeszerzés, dolgozói bérek, európai székhely… A legtöbb gyártó még a környezetvédelemig sem jutott el, nem hogy a többihez.
És még mindig arról beszélünk hogy egy kis céget hasonlítunk amely elad 100 000 darab készüléket olyan cégekkel mint a Xiaomi, Apple, Samsung.
-
hankock
tag
Környezetvédelemhez.
Pazarlóan élünk, hangzott itt el.
Régen egy tv, mosógép, hűtő 15-30 évig működött. Most 4-6 év és javíthatatlan, vagy gazdasági totálkár a vége.
Amíg a gyártók így állnak hozzá, (tervezett avulás) Te gyűjtögetheted a műanyag flakonokat szelektíven, vagy választhatsz ilyen telefont a "green" elvek szerint. Kb. a halottnak a csók. -
Noukoum
veterán
Miért is van messze attól? Kb pont annyira fog elavulni ez a készülék, annyit fejlődött 5 év alatt a technológia.
Nem kettes szorzóval árulják, aki nem idióta az pontosan tudja miért kerül ennyibe. Lehet nyugodtan venni 1 éve kiadott Xiaomit féláron, senki nem kényszerít hogy ilyet vegyél. Értelmes emberek tudják hogy rendben van az ára, van is rá kereslet.Mutass nekem egy 5 éves telefont amit betudok vinni a szervizbe és megfizethető áron megcsinálják hivatalosan, adózva, gyári alkatrészekkel. Szóval melyik a fenntarthatóbb, a nincs szerviz vagy a DIY?
Igen, a nyamvadt szerelő kit rengeteg szennyezés, ahhoz képest hogy 3 évente kukázzuk a telefonokat.
Nem hülyéknek készül ez a termék, ha valójában érdekel akkor tessék kicsit tanulni, tájékozódni. Sosem késő.„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
joey04
titán
válasz
LasseFriden #95 üzenetére
a teljes beszerzési hálózat minden résztvevője valódi, megélhetéshez elegendő bért kapjon, hogy ne származzon semmi konfliktuszónából, esetleg köztudottan feketemunkát, gyerekmunkát alkalmazó cégtől,
Lehet, hogy ezt sokan szégyellik bevallani és/vagy tagadják, de ki kell mondani: És? Kit érdekel? Mármint a többség nem fog egy rosszabb telefont drágábban venni, csak azért, hogy ne éhező gyerekek szereljék össze egy diktátor országában. Az meg nagyon ködös megfogalmazás, hogy Nyugat-Európában már konkrétan ciki bizonyos körökben kommersz telefonnal járni (meg fast fashion-ből cserélni évente a fél ruhatárad), és valóban évekig használják a Fairphone-okat. Mert azt sugallja, hogy ott jobban figyelnek erre, holott az eladások azt mutatják, hogy ott is a "kommersz" telefonokat viszik mint a cukrot. Az a bizonyos kör, meg nem csak nyugaton van jelen.
Új hozzászólás Aktív témák
ma A fenntarthatóság feliratú zászló mostanság minden cégnél ott lobog. A Fairphone viszont ezt nem csak lengeti, de tevékenyen tesz is érte.
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Rendszergazda topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- EAFC 25
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest