- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #203 üzenetére
2 dollár... Nem mindegy, hogy mennyiből 2 dollár. Az iphone a gyártási ár duplájáért árulja a telefonjait. A Fair-nél az 525eurós árból 340euró a gyártási költség (a 2-esnél, ez volt az első találat). A bruttó profit pedig 67euró. Nem mondanám hatalmas profitnak.
Visszatérve a 2 eurós munkabér emeléshez, az adózás utáni profit nem tudom mennyi lehet, de kb. 40-re tippelnék.
Az évente eladott Fairphone-ok számából és a béremelést kapott dolgozók számából ki lehetne számolni, hogy a 2 dolláros béremelés mekkora része a profitnak. -
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #192 üzenetére
- Ha olyan hosszú, jó élettartamú, akkor miért az 5. kiadás készül belőle...?
Az, hogy az 5. kiadás készül belőle azt jelenti, hogy az előző 4 nem használható?
Szerintem az okok amiért nem az elsőt/másodikat/stb. használják ma is:
-> az emberek többsége újabban (nekem érthetetlen okból, de ugye ízlések és pofonok) a nagyobb telefonokat preferálják. A 3-asig 5,6"-es volt a képernyő. Ma ekkora telefon már nem is kapható.
- a 4es IP/víz védelmet kapott, ezt a korábbi verziókban sehogy se lehet utólag megoldani
- a 3 kamerás modult szintén nem lehet a korábbi 1-2 kamerás verziókba utólag belerakni, hiszen nincs neki hely.
- nem vagyok ITs/mobilszerelő, de szerintem a 2.0-ás USB-t se lehet cserélni 3.0-sra forrasztgatás nélkül.
- 1,2 év után 22,5%-a miért inaktív a 3+ és 4 verzióknak?
-> Sajnos nem látom ezt a pdf-ben. Gondolom a garfikonon látsz valami ilyesmit, az valamiért nekem teljesen homályos, olvashatatlan. Létezik más gyártóknál hasonló statisztika? Mert így magában nem sokat mond. Lehet, hogy más gyártóknál hasonló az arány. Elég sok oka lehet, hogy valaki miért nem használja a telefonját 1,2 év után: csalódott benne (nagyobb, kisebb, lassabb, mint ami neki kell, amire számított), ellopták, elveszítette, eltörte (a Fairphone javítható, de nem minden esetben, ha pl. a 3, 4 vízbe esett, akkor szerintem nem), stb.. Feltételezni lehet mindent, de összehasonlítás nélkül nem ér semmit semmilyen adat.
- Valamint a tavalyi riportjuk szerint miért csak a nyersanyagok 40%-át szerzik be "fair" forrásból? Akkor az 60%-ban még "unfair", nem? És ebben olyan alapanyagok is szerepelnek, mint az alumínium, aminek eddig is kimagasló volt az újrahasznosítási aránya.
-> 40% fair... ott van a jelentésben, hogy hogyan jött ki: 98-100% fair bányászatból származik, de az újrahasznosítás (amit ők szintén a fair-be számítanak) az nem 98-100%, hanem csak 6-86% között van. Ennek gondolom technológiai okai vannak, nem mindent lehet újrahasznosítani, nem mindent ugyanolyan arányban lehet újrahasznosítani (pl. nem lehet 100%-át a cinknek kinyerni egy akármiből - kicsit sok lenne ilyen mélyen utánanézni mindenféle anyag újrahasznosításának, ezért nem teszem meg).Ugyanezen riport szerint összesen 3 gyárban fizettek pluszt a munkásoknak, 1926 dolgozó kapott fejenként kb. 200 dollárt, ami állítólag 1 havi bónusznak felel meg. Eközben kb. 80 alvállalkozót tartalmaz az ellátási láncuk saját bevallásuk szerint.
-> alvállalkozó = az ő alkalmazottaikat nem ők fizetik. A beszállítók alkalmazottainak a fizetését ők nem tudják emelni.
Az 1 havi bónuszra meg nem tudok mit mondani, mert megintcsak nem tudom mennyi volt a fizetésük az emelés előtt. Ha már akkor is magasabb volt, mint a többi gyártónak, akkor mi ezzel a baj? Ha én kapnék 1 havi bónuszt minden évben, nem panaszkodnék. -
válasz
szabomihaly2 #206 üzenetére
Nem látom az összefüggést.
-
válasz
szabomihaly2 #204 üzenetére
Ha utóbbinak elnevezed Te, akkor a foglalkozás elérte a célját akarva akaratlanul ,mert kimagaslóan sokat beszélsz róla.
Ez akkor így reklámnak már jó volt. Azt értem ,hogy Te folyamatosan negatív kontextusba szeretnéd árnyalni ezt a céget, de felmerül a kérdés, és legyen csak költői, hogy miért?
Nem akarnám jobban meglökni a mókuskereket, pörög ez anélkül is.
-
válasz
Ha a többi telefon is legalább ennyire fair lenne, biztos nem rejtegetnék a gyártók
plusz szerintem óriási a különbség aközött, hogy egy cég alapjában véve, az indulása óta a fenntarthatóságra törekszik, vagy a már felhalmozott gigászi tőke mellett kezdik el lassacskán a fenntartható beszállítói lánc és a hozzá tartozó méltányos munkahelyek kialakítását. De hát nyilván fontosabb a befektetők pénztárcája. -
cigam
titán
válasz
- Ha olyan hosszú, jó élettartamú, akkor miért az 5. kiadás készül belőle...?
Ez most komoly? A telefongyártók miért nem 5+ évente adnak ki új verziót a telefonjaikból?
Ez a tipikus füstszűrős sapka esete. Ha régi proci van benne az a baj, ha új(abb) proci van benne az a baj. Ha 1 kamerás az a baj, ha 3 kamerával szerelik az a baj...
A 40%-ot nem nevezném rossz aránynak Pl. az Apple sem olyan zöld mint amennyire reklámozzák, de legalább valamilyen szinten tesznek érte.
Mik az arányok a többi telefongyártónál? (és nem egy "kvóta" modellnél, hanem összesen) -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
szabomihaly2 #197 üzenetére
Sajnos nem
Főleg azért, mert az Apple anyagban a termékek (főleg a telefonok) életciklusáról nemigen esik szó.(Egyébként pont az Apple-nél van a legkevesebb aggályom, ismerve a telefonok hosszú támogatottságát, meg hát azok rendre highend árazású termékek alapból hosszabb életciklussal. De egy Xiaomi-nál már tök izgi lenne, de azt várhatod, hogy a Xiaomi bármiről is átláthatóan kommunikáljon...)
-
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
szabomihaly2 #195 üzenetére
Izé, ez egy 6 éves anyag
Pont az a probléma, hogy megolvastad a Fairphone riportját, kivettél belőle olyan elemeket, amelyek kérdéseket vethetnek fel (tök jogosan), de nincs összehasonlítási alapunk, mert senki más nem csinál ilyen riportot. Onnantól lehet megfogalmazni aggályokat, ha mondjuk látjuk, hogy a Xiaomi milyen számokat tud felsorolni egy ugyanilyen riportban, de nem véletlenül nem csinál ilyet senki más. És szerintem ott kéne kezdődnie a fenntarthatóságnak, hogy mondjuk ezt kötelezővé kéne tenni (és persze ellenőrizhetővé is), aztán elkezdhetünk azon lamentálni, hogy kinek és mit kéne máshogy / jobban csinálnia. -
Bog
HÁZIGAZDA
válasz
Igazad lehetne, ha bármely más gyártó hasonló riportját mellé tudnád tenni - csak hát nem tudod.
-
emilll
tag
válasz
szabomihaly2 #148 üzenetére
Miért is nem lehet fair ha Kínában rakják össze? Azon múlik, hogy valami fair-e, hogy hol rakják össze és nem azon, hogy akik összerakják normális bért kapnak-e vagy hogy az alapanyagok hogyan, honnan vannak beszerezve vagy hogy szinte minden alkatrésze cserélhető, javítható, ezért sokkal tovább használható, mint más telefon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung S25 Ultra 12/512gb fekete Gyári Garancia 2028.02.24
- Apple Iphone 13 - 128 GB (éjjfekete) Garanciális
- Samsung Galaxy S24 FE 8/128GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- MSI CYBORG 15 A13V
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest