Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz devil-k #42199 üzenetére

Ezek szerint nem olvastad el végig, mert én magam írtam, hogy ez, mármint a hw, vagy inkább hw-sw(driver) probléma adja magát. Teljesen ilyen jellegűek a történések.

Önmagában hw hiba nem lehet, mert a hw nem változott. Persze el is romolhatott ami eddig hibátlan volt, de erre kevés az esély, hogy épp átállásnál jött hw hiba is.
    Ami ennél egyértelműbb az az, hogy a régi Win 8.1-em megvan még, visszaváltva rá teljesen stabil volt. Két win10 próbálkozás között 1-2 hétre visszatértem rá. Így a "romlott" hw is kb. kizárható.
    Ill. a win10-nek is volt "stabil" időszaka. Értsd: ment kb. 1 hetet gond nélkül. Vegyes terhelésen. Aztán pl egy restart és nem indult újra, csak bios reset után.

Szóval adja magát, hogy inkább a hw+sw, driver kezelés nincs összehangban. Úgy láttam a bios-ban hiába állítok át ezt-azt, néha visszaáll. Emellett azóta már rájöttem, hogy szinte 100% a light load feszökkentéssel van baja. Egyszerűen érzékenyebb mint a win8.1 valami driver/sw mássága miatt.

Azért nem fagy terhelve, mert elég neki a terhelt fesz, de a kis terhelésen és órajelen kapott fesz már nem elég neki, ami win7/win8.1 alatt elég volt. Valószínűleg ez a fix ok.
    A többi, nemdeterminisztikus hiba - amikor pl. alapfeszen/órajelen is gond volt. pedig nem lehetett volna ha a fenti feszültségprobléma a fő ok - az pedig onnan jöhetett, hogy a bios beállítások néha elcsúsznak. Pl. a szintén feszhez tartozó LLC beállítást többször kipróbáltam, 100%-ra állítottam, bios save, visszamentem és 50%-on állt. 1-2 Mentés után is. Végül auto-ra rakva, majd újra 100%-ra már úgy maradt.

Magyarul a megmagyarázhatatlan hibák user errorok voltak gyanúsan (rosszul mentettem, mert rosszul ment a bios :D), a többi meg a win8.1-win10 között vmi sw különbség lehet. Az utóbbi napok tanulsága legalábbis ez pár hét szívás után. Egyelőre most megy.

@Pumba:
    Nincs friss bios, azt néztem meg legelőször. Asrock Z77 Pro4-M amúgy.
    Még egy ötletem van: legacy módú win10 a mostani UEFI helyett. Ott hátha megszűnik a bios piszkája és kicsit több dolog fog stabilan működni a beállításokból.

@bajnokpityu.
    Értem. Azért írtam én is, hogy ez nem lehet win10 only probléma. Valószínűleg inkább a fent írt driver vagy vmi egyéb hw-függő része lehet. Az meg ahány konfig annyi módon jöhet elő vagy nem. Tuti, hogy egyedi eset. Meg ezért írtam, hogy win8-al pl. semmi ilyenem nem volt ugyanezzel a konfiggal, szóval valami tapasztalatom nekem is van. Nem szoktam megijedni új cucctól és menni szokott a rendszer finomhangolás is. Itt is túl vagyok már fél tucat spec beállításon amire nem nagyon jött válasz a win10 topicban. (A virtualboxot még nem tudom miért tetű lassú, de gyanúsan ott vmi kompatibilitási gond lehet, mert ugyanaz a verzió+vm win8.1-en hasít.)

Új hozzászólás Aktív témák