- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
endruboy1
senior tag
Ha megfogod a gépet a talpánál fogva és arra figyelve hogy ne érjen a kezed a rotorok útjába bekapcsolod őket, mondjuk középső állásba teszed a bal oldali kart, akkor a drón ugye lebegne ha elengednéd. így ha döntöd valamelyik rotor irányába akkor automatikusan fel fog erősebben pörögni az a rotor. Ha jelentősebb eltérés van, akkor szerintem így döntögetéssel észre vehető ha valamelyik kevésbé erősen pörög fel.
-
Teréz Atya
senior tag
Teszel a gepre egy nagyobb terhet. Altalaban gyengebbik motor fele fog egy kicsit billenni erosebb gazadas hatasara. Arulkodo jel, ha egyenesen mesz elore nyelgazon, majd fekezel es a gep kiter a haladas iranyatol valamerre. Azt vettem eszre, hogy merulo akkunal jelentkezik ez a jelenseg jobban. Jo minosegu akkunal meg nehezebben eszreveheto.
A legjobb persze tesztpad es PWM vezerlo lenne, dehat senki nem fogja kiszerelni a motort, megmerni, aztan vissza. Igaz, van aki 70 dolcsit meg rakolt a 70 dolcsis gepere, hogy alig eszreveheto javulast erjen el.
-
Hurkafej
aktív tag
Vedd meg a leggyengébb csavarrögzítőt, ami hőre oldható. Gondolom nem naponta szeded le.
A nyomatékkulcsnál olcsóbb megoldás az, ha érintőre betekered a csavart, majd feljegyzed, hogy kb hány fok körülfordulással húztad meg. Ehhez lehetne viszonyítani.
A nyomatékkulcs szórása ekkora nyomatékoknál eléggé nagy. -
Saccco
nagyúr
Egy párat még el fogsz repeszteni, mire beáll a csuklód a megfelelő erőre. Esetleg megoldás lehet egy nyomatékkulcs.
-
laccy88
senior tag
jót mutat, de ha az akkunak ott a helye, ahol van, akkor a gimbal miatt(nagyon elöl van) túlságosan elöl lesz a súlypont, ezért felszálláskor bólintani fog. Legalábbis én így jártam. Szóval óvatosan
először nekem is lelazultak az anyák. nehéz megmondani, mennyire kell meghúzni. érzéssel
-
Jackal2
senior tag
-
Teréz Atya
senior tag
-
dudicukrasz
tag
Hát igen bele lehet szaladni,de érdemesebb komplett konfigokat venni keveset használtat,az új ár töredékéért,az rc-n is fél ár alatt árulnak gépeket hónapok óta,mert azt tudni kell hogy befektetésnek nem jó,gyakorlatilag eladhatatlanok.
Persze ha már magad kezded el építeni új cuccokból,akkor már azon a vonalon haladsz tovább.
Nem mellesleg kíváncsi leszek karácsony után mennyi eladó táv és talált kopter lesz táv nélkül hirdetve -
Teréz Atya
senior tag
Fejlettebb vezerlokben hexatol felfele egy motor kiesese nem gond. Az MJX X600 meg nem ilyen. De azt meg kell hagyni, amikor kiegett az egyik motor nem korbeforogva pottyant le mint a tobbi quadkopter, hanem kulturaltan le lehetett ereszteni. Csak a foldon vettem eszre, hogy az egyik motornak kampec.
-
jony77
tag
De azért azt furcsálom,és el is várnám,hogy egy több száz ezer forintos vezérlő nem tudja érzékelni.Ill kompenzálni az esetleges hibákból származó karonkénti erő csökkenést,esetleges le állást!
Annyi pénzért lehetne például inteligens vezérlő, Mondjuk egy próba kör után rögzitené magába,hogy egy bizonyos sebessénél,szögben mennyi ellenállást kap a motor ,és ha ez nagy mértékben eltér akkor ezt hiba ként érékelné!Kapcsolna valami mentő lehetőséget!
Persze ez csak az én fantáziám,de remélem nem sokáig! -
Jackal2
senior tag
Na, megvettem a cuccot
Ezeket rendeltem:
Kábelből két félét vettem egy multi JST to USB-t
illetve egy ilyetKopterben ezt vettem, WLtoys V686G
Illetve akksikat, 3 db-ot Holland postával 10-15 nap
Mondom mit miért, hogy érthető legyen és hogy mi volt a koncepció:
Igazából még mindig nem tudom, mi jönne be az egész drónos dologból, ez szeretném valahogy körbe járni. Vettem már mindent méretben, sőt el is adtam már egyet, mert túl sok volt darabra és nem tetszett. Amire rájöttem, hogy az ember akkor tudja meg, hogy mi jön neki be, ha a kezében fogja és repül vele. Na most melyikkel könnyebb ezt megtenni, egy 70-80.000-es géppel vagy egy 25.000-essel? Engem érdekel az FPV, de nem akarok emiatt venni egy gyári FPV szettes nagy gépet, mert 100.000 Ft alatt nincsen. Tudom, mert hetek óta nézem a netet, gyakorlatilag az összes típus pontos árát és beszerzési helyét tudom már, de egy kamera+gimbal+FPV + a gép ami ezt elviszi, az minimum 100E, de inkább több.
Másik fontos dolog, hogy az FPV-zésnek van egy csomó trükkös része, amit csak akkor fogok megtudni, hogy ha már volt a kezemben ilyen. A teljesség igénye nélkül néhány:
- mekkora kijelző, milyen fényerővel, milyen felülettel alkalmas az FPV-zésre
- mekkora a késleltetés 100 méteren? Ezért a WIFI-t el is lehet felejteni kapásból, maradt az 5.8 GHZ
- mennyire nehéz irányítani a gépet és ÉN mennyire tudok odafigyelni erre, miközben nézem a környezetemet is?
- mennyire zavar a jello a kameránEzeket nem tudom máshogy kipróbálni, csak ha veszek egy gépet rá, vagy elkérem Marciaart 100 rongyos, gimbalos, kamerás FPV-s Cheersonját, amit ha összetörök mi lesz? Biztosan nagyon fog neki örülni
Ezért megvettem inkább a WLtoys V686G típusú gépet. Azért vettem ezt a gépet, mert:
- ki akarom próbálni az FPV-zést és kellett egy tűrhető, gyári kamera, aminél van sansz arra, hogy 720P-t tud legalább. Ez 5.8G-s tehát nem WIFI-n küldi át a jeleket.
- kb. 100 méter a hatótávja, de modolható, ahogyan a kamera is maga, vagyis a látószög és a hatótáv duplázható (Seby Docky meg is mutatja, hogy kell), szóval lehet szerelgetni, ami mindig jó, mert jobban belelátsz a dolgok működésébe
- 3.7V-s akksval megy, JST csatolóval vagyis BÁRMILYEN USB-s töltőtől, telefontöltőről tölthető, nem kell balanszolni. Nekem van egy 5 USB bemenetes Blitzwolf töltőm, szóval csak fel kell dugdosnom és kész, nem kell vacakolnom fél-profi töltővel és egyszerre fel tudok majd 4 akkumulátort töltetni vagyis meg fog nőni a repkedési idő / töltési idő hányados
- a gépben 8.5x20-as motorok vannak, ez a legnagyobb kb. ami ilyenben van és ez megy az MJX X600-ba is, vagyis elég egy típushoz vennem motort, szabadon cserélhetőek egymás között
- a motorok végén mini JST csatlakozó van, nem kell forrasztani, csak kiveszed, beteszed ha hibás
- a motor ball bearinges és fém fogaskerekes, tehát nem ez fog benne beszarni, jobb megbízhatóság
- tűrhető FPV, tűrhető kamera (720P, ami tényleg annyi), nincs jello effekt (remegés), mert a gép nagyon stabil
- elég nagynak néz ki az akkumulátor fogadó rész, tehát bővíthető nagyobb kapacitásúra
- van hozzá alkatrész és kiterjedt szakirodalom hozzá rcgroupson
- sok hozzászóló szereti, elég megbízható
- EU raktárban volt (Németország), Holland postás ami eddig a tapasztalataim szerint a leggyorsabb, kb. 1 hét alatt ideér, szóval van esély arra, hogy szabi alatt repkedhetekNekem 23.500 Ft-ba került, ingyenes szállítással, EU raktárból, szerintem megjön karácsony előtt. Ennél jobb FPV gépet, ami 5.8-as jelenleg nem tudok EU raktárból.
Gyakorlatilag egyetlen gép hiányzik már csak a repertoáromból, egy jó kis olcsó brushless racer
-
Saccco
nagyúr
Ezt nem lehet így meghatározni, érzéssel. Azt írják, hogy kell egy kis idő mire rááll az ember keze. Egyébként repülésenként célszerű átnézni minden csavart, köztük ezeket is.
Jackal2:
Géppark:
Turnigy 9X távirányító, csak a mérete miatt tettem melléjük.
Eachine X4 3D, H8 mini és H8 mini 3DAz X4 tetején látszik a használat nyoma. A 3D mini nem repül 2 motor kuka, van hozzá másik de még nem csináltam meg. A sima H8 mini-t egyik kollégám viszi. Illetve most jövök rá, hogy lemaradt az FQ777-124.
-
Teréz Atya
senior tag
-
Minstrel
senior tag
-
Jeti0924
csendes tag
Banggoodról rendeltem 20 nap alatt ért ki és 14700 Ft volt. Tegnap este felszereltem, kompatibilis. A távra is gond nélkül felment. Fogja az antennát is rendesen, mondjuk nekem az átalakított, mert egy 6 db-es wifi antenna van rákreálva, de szerencsére a konzolját meghagytam, csak átalakítottam. Annyi, hogy nem lehet feszíteni a monitor állítását, és a súlya miatt ha nagyon megdöntöd ledől a kezedre. Kipróbálni még nem tudtam, abból valószínű hétvége lesz, mert mire hazaérek már sötét van. Melóhelyen kipróbáltuk, 3 vastag fal jól bekábelezve, egy vasajtón keresztül ment olyan 30m-t, és ott szakadt le. Hogy kint mekkora a hatótáv majd lemérem.
-
drnet
aktív tag
Én is elkészültem az X8W-vel.
2 mm-es Alu lemezből vágattam. Az egész (konzol+két kamera) 128 gramm.
Elbírja, bár bőven fél gáz felett kell vinni az emelkedéshez.
Ereszkedésnél nehéz megfogni a gépet, hogy ne zuhanjon le.
Sajnos remeg a felvétel, pedig a kamera alatt és a csavarnál is van 1-1 gumis alátét.
Ennek kiküszöbölésére esetleg valami ötlet? Nemrég láttam itt egy felvételt, amihez emlékszem meg is jegyezte valaki, hogy nem remeg a kép. -
laccy88
senior tag
-
Saccco
nagyúr
Fele motornál ESC kábelek motor kábelek 1-1, fele motornál két kábel fordítva.
(#5712) zarew:
Önzáró anyát szoktak rátekerni majd egy kicsi kulccsal meghúzni, persze nem annyira, hogy repedjen a propeller alatta (link). Néhányan oldható csavarrögzítőt tesznek rá, kissé veszélyes lehet, mert van ami oldja a propeller anyagát, meggyengítve azt pedig szét is repülhet.
Illetve előfordul, hogy van két irányú feltét a motorokhoz.zarew: Neked milyen távirányítód van?
-------------------------------------
más:
Én azt nem tudom eldönteni, hogy Turnigy 9X távirányító legyen FrSky DJT+D4R-II adó-vevővel vagy elég az Flysky FS-i6 + ia6B vevő.
Előbbi 9 utóbbi 6 csatorna, árban 6.000ft. -
-
Saccco
nagyúr
-
Saccco
nagyúr
Ha videó alapján állítod be, akkor az alap dolgokban biztosan nem lesz gond.
A PID tökéletes állapotának megtalálása inkább a racer kategóriában fontos. Egy kamerás kopter teljesen más beállítást igényel, tippre azt mondom, hogy ott sokkal több belefér.Annyit hozzátennék még, hogy mostanában kezdek csak elmélyülni ebben a kopteres témában.
-
Saccco
nagyúr
Szerintem a PID nincs jól beállítva és irgalmatlanul túlkompenzál. Van egy videó, ahol elég jól bemutatják a dolgot.
Persze az ilyen ijesztő dolgok nélkül...
PID szabályozó - Wiki
PID controller - Wiki angol"If the P value is too high, on the return to initial position, it will overshoot and then opposite force is needed to compensate."
-
Teréz Atya
senior tag
Nekem nagyon ugy tunik, hogy amikor a foszer megfogta az egyik labat, a kopter erzekelte, hogy bedontottek, igy tobb kakaot adott annak a motornak. A foszer erre elengedte, a kopter meg kilott, mint a parittya.
Nekem fura, hogy ennyire tulkompenzalt a kopter, a lassitott felvetelen latszik, hogy majdnem 90 fokban allt mielott foldet ert.
Nem lehet, h a tag belehekkelt a firmware-be? -
laccy88
senior tag
én négy cellást használok hozzá. Működik 3 cellással is. Ami fontos, hogy a motorvezérlőid használhatóak legyenek az általad vásárolt akkuval(meg van határozva, hogy az esc-k hány cellával használhatók, 2s,3s,4s stb) Hogy mennyiben befolyásolja a repülést(idő, alkatrészek igénybevétele mint motrok, esc-k stb), hátha más megmondja, mert ebben nincs tapasztalatom
Amit én megjegyeznék még, hogy általában bármilyen kiegészítő(ebben a kategóriában) 12V-ről működik, emiatt 3 cellást preferálnék(pl gimbal, fpv, ledek stb)
Bár én négy cellást használok, és egy fesz átalakítón keresztül hajtom a gimbal-t, ledsort. -
Saccco
nagyúr
Ha jól értelmezem te a gyári DJI F550 terhelését emlegeted, de ez nem egyezik meg azzal, amit te magad akarsz építeni, mivel teljesen más motorokat/propellereket fogsz használni.
Létezik egy kalkulátor, amivel ki lehet számolni a multikopterek terhelését, méretezését.
eCalc ->> A tutorial on using eCalc -
Teréz Atya
senior tag
Hat, ez alapjan 11,1 V-on 1047-es prop-al 870 g-ot emel. Ha neked van 6, akkor 5,22 kg-ot kepes megmozgatni.
Valami olyat olvastam valahol, hogy kb. a felet kell meghagyni rezervaba, szal most hasrautesre azt mondom, ha 2,6 kg alatt marad az egesz tomege, sacc / kb mukodnie kene.
Tenyleg, ez a vezerlo hogy vislekedik ha kifingik az egyik motor? Iranyithatatlanna valik a gep vagy ki tudja kompenzalni? -
wyattthoearp
tag
Megmértem kíváncsiságból a kompaktomat, kereken 576gramm.
Egy telefon vagy 130 hozzá. Gimbal nélkül az egész nem ér semmit, az minimum 60deka, és még alá számoltam. Arról nem beszélve, hogy nem teszünk wifi hálózatot az rx közelébe, mert annak általában nincs jó vége. Nekem repült már el gépem, azért mert a kamerán bekapcsolva hagytam a wifit. A sok elektronika interferenciát okozhat, azt pedig a flight controller sem szereti. -
az fpv alapvetően csak a gépről közvetített képet jelenti, nem állt meg a fejlődés az analóg sd videónál. más kérdés, hogy képet komponálni bőven elég, plusz olcsó is, és gyakorlatilag nincs késleltetése.
a késés pedig nem a 4g miatt lesz (vagyis nem csak), hanem a teamviewer miatt, meg a kamera és telefon közti kapcsolat miatt.
de a késleltetés teszteléséhez felesleges felvinni a cuccot a levegőben, ki lehet azt próbálni a földön is -
horror megoldás, egyre rosszabb
eleve van késleltetés, mire a repülő telefonig jut a kép, onnan még tömörítés, mobilnet, teamviewer szerver, mobilnet... úgy már legalább duplája. plusz a telefon még 10 deka ballaszt, arról nem beszélve, hogy a wifi ilyen közelről már problémás tud lenni (gopro tapasztalat). a késleltetés miatt pedig életveszély olyan messzire repülni, ahol már csak a videóképre tudsz hagyatkozni.sokkal jobban jársz egy szimpla fpv rendszerrel, amit erre találtak ki
ja és egy átlag gimbal nagylátó stabilizálására van kitalálva, így a telének amúgy sincs sok értelme. -
jó elképzelés, de a wifis kamerával nem fogsz stabilan messzire vinni képet, és a késleltetés is simán lehet 1-2 másodperc, azzal repülni nem az igazi.
plusz felvihetsz egy kisebb milc gépet, de az a repülési időnek fog csúnyán betenni, és még így könnyebb optikával kell felvinni. esetleg egy rx-100 méretű kamera, de a gimbal még így se lesz olyan olcsó, mint egy gopro fölé való.
-
drnet
aktív tag
Hm... Ez érdekes.
Akkor most hogy is van ez?Ezzel a töltővel ha csak a 3 eres fehér csatit dugom be, akkor nem tölti.
Ha csak a 2 erest, ami szerintem a + -, akkor tölti.
Ha mindkettő be van dugva, akkor is tölti.Kérem, aki jobban ért hozzá, világosítson fel, hogy a 3 eres vezetéknek mi a funkciója!
-
zarew
senior tag
Most rakok össze egy F450 clont. Sokáig tököltem én is a vezérlőn,de végül a naza lite mellett döntöttem,mert nincs ismerősöm a témában és jelenleg ez a legnépszerűbb ehhez van a legtöbb leírás. Lehet upgradelni V2 re és egy M8N gps vevőt vettem hozzá.Az a glonass holdakat is tudja. Ezt is néztem,nagy tudású jó kis vezérlő,csak elég új még,és nem vagyok egy kísérletező típus.Majd a következő gépembe.....Ja és mindent az Aliról rendeltem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Villanyszerelés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- TCL LCD és LED TV-k
- Automobilista 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest