- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Aktív témák
-
Így van, igazad van. Hogy a kishivatalnokok sem ismerték jobban azon nem csodálkozom, nekik is túl bonyolult volt.
Most ezért szigorítottak hogy a következő aláírást mindenki elfogadja. De még ezen egyszerű módszert se bírják elfogadni sokan láttatlanba sem, tiltakoznak ellene.
Pegig az új digitális aláírás még meg sem jelent. -
cocka
veterán
Ott kefélték el ezt a sztorit alapból, hogy extra jogosultságokat kapcsoltak a jogosítványokhoz.
Mondjuk én azt se értem, hogy ha az ugyfelkapu.gov.hu-n akarsz bejelentkezni, akkor miért kizárólag csak ügyfélkapuval és ügyfélkapu+-szal lehet belépni, e-személyivel miért nem?
De asszem a 4-5 bejelentkezési mód közül az EESZT-nél ill. NEAK-nál is csak 3 érhető el.
-
uniqm1
tag
A kép mellé anyagi javakat is szoktak ilyen esetben adományozni -igaz nem épp önszántukból - a kedves munkáltatók, ha nem pusztán a munkakörbe visszahelyezést ítéli meg a bíróság. Úgy azért egy fokkal örömtelibb lehet a kép nézegetése.
Egyelőre nagy számokról biztosan nem beszélhetünk. Bár a sajtóban megjelent pár hete egy hír egy (vagy több?) kormányzati szervről, ahol kötelezték a dolgozókat a DÁP-ra, ezt persze cáfolták másnap. De nem kétlem, hogy van ilyen.. lásd #136 -
uniqm1
tag
Nem hinném, hogy van kialakult gyakorlat erre. Ha a munkáltató arra kötelezi a munkavállalót, hogy akarata ellenére regisztráljon, akkor nyugodtan megtagadhatja azzal az indokkal, hogy ez jogellenes, a törvény kifejezetten kimondja az önkéntességet. Könnyen nyerhető munkaügyi per lenne, és valószínűleg még a sajtó egy része is rácuppanna a témára. Persze kérdés, hogy hiányzik-e mindez az érintettnek. Ha kell, tudok munkajogban jártas ügyvédet ajánlani.
Annak idején nekem is előírta a munkáltató (egy állami szerv) az Ügyfélkapu kötelező használatát, az nem zavart, mert amúgy is megvolt, de akkor volt is ennek jogszabályi alapja. A DÁP esetében viszont - legjobb tudomásom szerint - nincs ilyen. -
uniqm1
tag
"2023. évi CIII. törvény
a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól4. § (1) A digitális térben a digitális állampolgár azonosítón alapuló felhasználói profil szolgál az állammal való elsődleges kapcsolattartásra.
(2) A felhasználói profil jogosultja dönti el, hogy használja-e a digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatásokat. A digitális állampolgárság nyújtotta szolgáltatások igénybevételéhez szükséges a felhasználói profil aktiválása.
(3) A felhasználói profil jogosultja dönthet akként, hogy a felhasználói profilját nem aktilválja, vagy azt inaktiválja."
A törvény alapján önkéntes, a munkáltató nem kötelezheti a DÁP-ra. A munkaügyi pert valóban nem szeretik a munkáltatók, de ha a per miatt hátrány éri a munkavállalót, amiatt megint csak lehet perelni.#180 "A vedd fel az ótást vagy ki leszel rúgva" esetében - igaz csak egy járványügyi veszélyhelyzetben hozott rendelet (ha jól emlékszem), de legalább volt jogszabályi alap.
A Dáptv. esetében viszont a törvény kifejezetten kimondja az önkéntességet.
Óriási különbség. -
cocka
veterán
Ja csak az email fogadásához szükséges eszközök beszerzésére már volt kb. 26 év, annyi idő alatt meg azért ilyen évtizedes alapszolgáltatás használatát és működését illett volna elsajátítani. Mint ahogy pl. az IRC-re is volt kb. hasonló mennyiségű idő, de min. 24 év. És az email meg az IRC 26 év elteltével is működő szolgáltatások és nem kell hozzájuk űrtechnológiai megoldás. Egy filléres szarral is lehet már emailt küldözgetni. LOL (Bár ma már talán nincsenek internetes hívószámok.)
az elektronikus aláírás használata...
Azzal csak az az aprócska gond van, hogy 2 év alatt lejár a tanúsítvány és tudtommal csak személyesen lehet megújíttatni.
-
lomposfarkas
tag
-
-
Mindig a kormánytisztviselőkkel (jelenleg állami tisztviselőknek hívják amúgy) teszteltetik a különböző digitális fejlesztéseket (szopást) az állam részéről. Anno, mikor még a BM-ben dolgoztam, nekünk is minden szart telepíteni meg alkalmazni kellett, az ügyfélkapun kívül ahova a munkáltatói döntéseim jöttek, minden mást úgy szabotáltam, ahogy csak tudtam.
Amúgy én azok mellett teszem le a garasom, akik úgy látják, hogy egy nagy állami profilozórendszer egyik eleme lesz ez a DÁP is, aki mondjuk régebb óta olvassa a parlament.hu-n az irományokat, és hogy milyen meredek dolgokat ad be a fittyfirity-ködömöpö, az azért látja a tendenciát. A legtöbb igazán orbitális hülyeséget persze a kodifikáció során kiveszik, de jópárból készül médiacikk is, pl. pénzügyi vonalon, meg közterületi megfigyelés kapcsán is, könnyen ki lehet keresni az utóbbi mondjuk 3-4 évből.
-
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Ha legközelebb beszélsz az ürgével, esetleg említsd meg neki, hogy ha kiadnak egy új, "rendes" ujjlenyomat-felismerő rendszert, amit nem lehet manipulálni lopott ujjlenyomatta vagy levágott ujjal, akkor az ujjlenyomat máris megszűnik biometrikus adatnak lenni?
-
-
Nem is egy ilyen sztori van, hogy a manusnakellopták a papír személyijét, mert még az volt - és átragasztották a képet a sajátjukra, onnantól kezdve akármivel megfogták a tolvajt, az eredeti arc címére ment a yard, és kb. nevet kellett változtatni, hogy a vétlen áldozatot ne vigyék be random.
-
Egon
nagyúr
Benne van a jogszabályi definícióban, hogy ahhoz, hogy biometrikus adatról beszéljünk, nem kell olyan minőségű felvétel, hogy az gépi azonosításra alkalmas legyen: elég ha megerősíti egy adott természetes személy egyedi azonosítását.
A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha mondjuk egy betörést rögzítő kamera képén valamennyire látszik egy ürge, és egyéb információk alapján képbe kerül egy gyanúsított (pl. mobil cellainfók, vagy akármi), és legalább annyi látszik, hogy szakállás/szemüveges/félszemű/félfülű stb., azaz megerősíti a személyazonosságot, akkor máris teljesül a törvényi definíció. -
-
Egon
nagyúr
Aztán tavaly továbbképzésen ezt felvetettem a professzornak, aki ennek a nagy szaktekintélye. Egy félmosollyal közölte, hogy nem az, mert egy rendes arcképfelismerő rendszert nem lehet így manipulálni.
Igazi idióta lehet az ürge. Nem kellene összekeverni a biometrikus adat és a biometrikus azonosítás fogalmát. Teljesen egyértelmű, hogy az arckép biometrikus adat, benne van többek között az Infotv. definíciós részében is, kiemelve (ráadásul nem is kell lehetővé tennie az érintett egyedi azonosítását):
3b. * biometrikus adat: egy természetes személy fizikai, fiziológiai vagy viselkedési jellemzőire vonatkozó olyan, sajátos technikai eljárásokkal nyert személyes adat, amely lehetővé teszi vagy megerősíti a természetes személy egyedi azonosítását, mint például az arckép vagy a daktiloszkópiai adat;
-
-
nyunyu
félisten
Éppen egy banki ügyfél adattisztítás projekten szopok.
Kérdéses ügyfeleket a BM központi adatbázisából próbáljuk lekérdezni személyi igazolványszám alapján. *
Szemrebbenés nélkül visszaküldik a HIVATALOS személyes adatokat úgy, hogy Dr.-ral kezdődik a viselt név, születési név meg null, találjam ki.
Jó, nőknél legalább ki szokott rendesen töltve a viselt+születési név, ha születése óta házasodott, és emiatt a viselt neve nem azonos a leánykori nevével.*: de legalább az is kiderült, hogy az 111111AA nyilvánvalóan fake személyi igazolvány szám 2000-ben ténylegesen létezett, meg hogy melyik okmányiroda állította ki melyik szerencsétlen állampolgárnak.
-
Ha jol emlexem, en is hasonlokeppen fogalmaztam tegnap - kerlek javits ki, ha nem ilyen ertelmu volt az egyik tegnapi posztom.
Foglalt nev: el lehet bagatellizalni a dolgot Afrikaval es nevetos smiley-val, hajra. A kinai rendszer (amit a jelenlegi kormanyzat megvasarolt Kinatol), osztalyozza az embereket es bizonyos szolgaltatasokhoz valo hozzaferesek ezektol a pontszamoktol fuggenek: ha nem eleg magas a pontszamod, nem kapsz hitelt, ha meg ennel is alacsonyabb, akkor tomegkozlekedest sem hasznalhatsz, ha meg lejjebb kerulsz, esetleg elkuldenek egy atnevelo taborba.
Ajanlom megtekintesre a Fekete tukor 3. evadanak elso reszet, egy nagyon hasonlo rendszert mutat be.
-
-
Erről mit tudsz? Nekem tavaly év végi információim vannak
itt van leírva négyszer, hogy megszűnik
-
Nem a kor lesz sokaknál hátráltató tényező.
Itt vagyok én. Én is 60 vagyok, ennk ellenére úgy érzem nem vagyok annyira maradi.
DE. Nekem ugyan okostelóm van, ami viszont szénné hekkelt, google fiók, google felügyelet és minden G. alkalmazás nélkül. Éppezért nem is fog rajta futni az app mivel 101% hogy kell neki a Playservice. +root és nyitott bootloader
Énnálam kilőve.
Valamint van több igen értelmes ismerpsöm is akik sajnos jogosan parnoiások és nincs okostelefonjuk.
Én meg ők akkor ögyfélkapu nélkül maradnak. Nabumm.
A mohumarhaságba kellemesen csalódtam, az üvegvisszaváltáshoz szükséges Repont app letölthető Playáruház nélkül, települ, és működik is Playservices és Gapps nélkül is.
Pirospont.
Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Sweet.tv - internetes TV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Autós topik
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest