Hirdetés

Aktív témák

• viktorhu

veterán

válasz Kronos3000 #3259 üzenetére

Szerintem akkor sem szükséges előre bekorlátozni, elég, ha dinamikusan tudja a rendszer osztani a kapacitást. Amikor valamelyik szolgáltatónál maximumot mérsz, akkor ott is épp egyedül használod az adott cellán érdemben a netet. Ilyenkor szerintem semmi előnye nincs annak, ha 2 mbit/s-re lekorlátoznak.

Ha meg többen is vannak, akkor osztozni kell. Szerintem a vodás is arra mondta az 5 mbit/s-ot, hogy elég annyi, hogy azt akarják megoldani, hogy ennyi azért jusson, nem azt, hogy ne is engedjen gyorsabban netezni, amikor van szabad kapacitás. A diginél ez pl. 7 embernek jutna egy cellán, annál többen meg szerintem rendezvényeket leszámítva ritkán neteznek egy adott pillanatban aktívan.

Szerk: és a 7 x 5 megabitnyi felhasználó mellett még mindig egy csomó ember telefonálhat is, mert a volte sávszélesség-igénye kicsi, mondjuk 40 kbit/s körüli, ha jól tudom. Szóval ha le tudják fedni az országot rendesen, akkor addig, amíg nincs túl sok előfizetőjük, lehet szolgáltatni, aztán pár év múlva remélhetőleg kapnak még frekvenciát. Bajban csak akkor lennének, ha gyorsan túl sokan váltani akarnának hozzájuk, mondjuk félmillió előfizető rájuk szabadulna, de az úgysem megy egyik napról a másikra (bizalmi faktor - új szolgáltató, meglévő hűségek, kezdeti problémák, a konkurencia várható árcsökkentései).

Aktív témák