- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kaposznyak
aktív tag
válasz
popey37 #1158 üzenetére
Üdv.
Bolygózásra szerinted 127/1500MC vagy 120/1000 Skywatcher jobb?
A fókusz miatt előnyben az MC, de 7mm-es okulár, plusz Barlow az 1000-en is képes 280x-as nagyításra.
Méret és súly miatt is előnyben az MC. Bár EQ5-öm van, 2 motoros.Egyedül hátrányban az ára miatt van, kb. 30%-al drágább...
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1146 üzenetére
Jól sejtettem. Kis távcsövem kofferében van egy félbetépett Távcső Centrumos szóróanyag, aminek a hátára van írva, hogy "Csuko 93%". Ma rákérdeztem és beigazolódott, hogy az a Strehl értéke. "Véletlenül a dobozban maradt."
Azért örülök ennek a véletlennek. Legalább megtudtam, még ha nem is hivatalos jegyzőkönyv, nekem számít.
Ezt a típust mindet bemérik, lehet a többit is, ami már minőségibb darab. Rákérdeztem, hogy mekkora egyébként a szórás. 90% alattival még nem találkoztak, mert szigorú a gyártó minőségellenőrzése. 91-96% között szoktak lenni, de ebből mértek már .98-ast is. Az már kemény. -
Istv@n
aktív tag
válasz
popey37 #1123 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek...
Akkor rámegyek az eq-3 as változatra.... Illetve még egy kérdés... Makszutov-Cassegrain teleszkóp mennyire ajánlható kezdőnek? Elolvastam az előnyöket, hátrányokat a lencsés és e között, illetve találtam több ajánlást és több "inkább lencsést" véleményt is. Nektek mi az álláspontotok? A kinézett esetleges versenyző egy 90/1250 -es MC.... -
phanonym
csendes tag
válasz
popey37 #1118 üzenetére
Jól hangzik, köszi a tanácsokat, megfogadom őket.
Sajnos időközben elkelt a felszerelés, lassú voltam.
Kevés hasonló felszerelést találni használtan, külön is jó lenne a mechanika, illetve a tubus, de úgysem láttam sehol.Június közepén, illetve végén lesz igazán aktuális a dolog, addig bújom a hirdetéseket, hátha.
Ha találnék kihagyhatatlan ajánlatot, még 90 ezerig is elmennék.Tavcso.hu, tavcso-mikroszkop.hu, jofogas.hu, ezeken az oldalakon nézelődtem használt felszerelések után. Van más hasonló oldal esetleg?
-
phanonym
csendes tag
-
sopruk
senior tag
válasz
popey37 #1107 üzenetére
Csak a két bárium (25 és 10mm) van hozzá eddig, azokban nem látok semmi ilyet.
Ebbe meg teljesen bele kell préselni a szemem, akkor tudom eltüntetni középen ezt a „folt”-ot, tükröződést, de csak rövid időre. Kicsit bemozdulok, vagy forgatni akarom a szemem, már eltűnik a kép, kellemetlen, nem jó nézelődni vele.
Ráirányítottam egy csillagra, azt sem lehet szép pontszerűre fókuszálni, színes csíkok állnak ki belőle. (Bocsánat a nem szakszerű fogalmazásért)
Selejtes lehet? -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1098 üzenetére
Pedig épp mára virradóan jelentették be, hogy mi újság a lefotózott fekete lyukkal és hihetetlen áttörés látott napvilágot! Ne mondd, hogy nem érte meg!
-
dionaea
őstag
válasz
popey37 #1098 üzenetére
érdekes megközelítés. azt hogy a Te az én hasznomra nem válik egy exobolygó felfedezés nem jelenti azt hogy nem válik az emberiség hasznára. adatok amik későbbiekben hasznosak lehetnek. nem a mi életünkben ezek mind adatok hogy megértsük a megvaloszalatlan kérdéseket. az Antarktiszt is feltérképezzük mégha az embereknek semmi haszna. a világűrrel is próbálkozunk.
Mars lakhatatlan még de ne felejtsük hogy kihaló faj vagyunk. Ha itt a Földön valamit elcseszünk és ehez értünk akkor eltűnik az emberiség ha nem próbáljuk megvetni a lábunkat máshol a körülöttünk lévő természeti jelenségek egy csettintéssel véget vehetnek az "uralkodásunknak" még ha azt is hisszük hog, nagyon tudjuk befolyásolni a természetet. de lehet nem kell erre várni mert a társadalmi berendezkedésünk hasonló sorsra jutathat. szerintem jobban megéri erre költeni mint új fajta okos otthont fejleszteni vagy chipset,vagy játékot, telefont,.....milió hasonló dolgot de ezeka hasznunkra válik . ezt hisszük, szeretjük hinni -
dionaea
őstag
válasz
popey37 #1094 üzenetére
Érdekes a nézópontod, és ez a Te véleményed. Szerintem meg tolják bele a lóvét és szülessenek felfedezések, elméletek.
Emberi elme határtalan csak sokan visszafogják a tudományt még mindig.Én nem akarok vitatkozni írásban meg pláne. Csak olvasóként számmra is furcsa volt, hogy pont ebben a topicban olvas az ember egy ilyen bejegyzést egy aktív lakótól.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
popey37 #1094 üzenetére
Annak idején a Holdra szállás versenyében a pénz nem volt limit, nem volt az a pénz, amit ne fizettek volna ki, hogy elsőként tehessék ezt meg. Arányaiban tekintve manapság viszont már jóval kevesebb pénzt fektetnek az űrkutatásba mint annak idején, ezért sem látsz kézzel fogható eredményt. Ami elég sajnálatos, mert az űrkutatás egy tudomány, a tudomány pedig előrébb viszi az embert, semmint hátra.
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1081 üzenetére
Van fókusz, csak kézből tartva, 1 perc alatt nem sikerült megtalálnom.
Emberi tényező. Egyébként úgy 8 cm-ig kell kitekernem a kihuzatot, hogy élesedjen a kép (9 mm-es okulárral).
Láttam a 150/1200-ast. Vegyed megfelé! Aztán eldöntöd, hogy melyiket tartod meg.
Azt tudni, hogy a tubus magában mennyi? -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1075 üzenetére
A kis Lacerta 72/432, amit úgy "imádsz"
, az okulárok pedig Spler 9 mm és egy 2"-os, 30 mm-es ST80. Utóbbi egy kínai gyártmányú, 80°-os látómezejű, egyszerűbb okulár. Van egy hosszabbító toldatom, de mintha még azzal is rövid volna a fényút, hogy kiélesedjen a kép. Állvány persze nem volt kéznél, csak bele akartam nézni.
Hétvégén nekem is muszáj lesz már kimennem.
-
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1046 üzenetére
Az menő. Ki csinálta?
Tuti, hogy nemsokára a Föld "lerázza" magáról a szemetet. Az emberiség vagy elpusztul, vagy addigra lelép. De az is milyen már? Szóval hátrahagyjuk a szülőbolygónkat, merthogy számunkra élhetetlenné válik, mintha tönkrement volna. Közben pedig önzetlenül mindent biztosít, hogy jól éljünk. Persze nem "ő" van miattunk; a helyzet fordított: nem a Föld van értünk, hanem mi azért lehetünk itt, mert van a Föld, víz, növények, stb.A többivel én sem egészen értek egyet.
Szóval az egyik, hogy szerintem te sem ismered behatóan mondjuk a saját emésztőrendszeredet, pedig ebben a pillanatban is használod. Ha nem lenne, te sem lennél, mégsem ezt kutatod. (Persze lehet pont képben vagy a területen, ezért nem feltétlenül jó a példa.)
Ha az ember nem volna kíváncsi, akkor még mindig a "fákon élne", bár valószínűleg jobb volna ez mindenkinek.Szóval az emberiség vagy előre megy és annak ilyen árai vannak, vagy a jelenben élve egy helyben topog. Szerintem már eljutottunk rég oda, hogy a jelen megélése közben, a jövőt is kutassuk, s a jövőbe tekintsünk.
A másik, hogy a pénz tényleg nem jól oszlik meg, de a forrása ennek fentről jön, ott van a probléma, de még inkább globális. Nem a NASA és más kutatók hibája ez. Nem egy szándékos tervezés miatt van így, vagy ha igen, akkor sem maga a kutatócsoport, vagy egyesület, stb. irányítja. Ők csak szeretnének előre haladni, amihez vagy kapnak pénzt, vagy nem.
Egyik cél éppen az, hogy mire sikerül tönkrerakni a bolygót, addigra legyen alternatíva.
Van néhány felfedezés is, ami régen feltételezés volt, mára pedig bebizonyították. Más kérdés, hogy mi értelme, de hogy nem hátráltat, az biztos. Szerintem érdemes nyitottnak lenni.Ami a legfontosabb az egészségünkkel és a társadalmunkkal kapcsolatban, hogy a gondolkodásmóddal van a probléma, méghozzá gyökereiben. Messzemenően nem csak a pénzről van szó.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
popey37 #1050 üzenetére
Én csak read only vagyok a topikban, és ezeket a hsz-eket kissé meglepő volt olvasni tőled.
Abban egyetértek, hogy az embernek van pusztító hajlama, de az még nem jelenti azt, hogy egy esetlegesen talált, és a példa kedvéért tegyük fel, nem ellenséges idegen létformákat feltétlenül kiirtanánk.Van a társadalomnak egy igen nagy rétege, amely inkább épít mint rombol, szerintem hasonlóképp lenne ez ebben a témában is.
Az valóban igaz, hogy még a Földön sem ismerünk mindent, viszont ettől még nem lesz indokolatlan az űrkutatás. Sőt, igazából a mi bolygónk is annak az űrnek, vagyis annak a világnak a része amelyet kutatunk, és egy-egy, akár milliárd fényévekre történt űrbéli esemény esetleg választ adhat ma még nem ismert kérdésekre, amely életünk bármely részét érintheti.
Az űr legnagyobb része ismeretlen, és nincs izgalmasabb annál, minthogy felfedezd az ismeretlent. A hobbidban te is ezt keresed valahol, csak nyilván más szinten.
A NASA-ba és egyéb űrkutatásba beleölt dollármilliárdok meg nem kidobott pénz. Az én véleményem az, hogy a keresztény, meg egyéb már elavult vallásokba beleölni még több pénzt a pazarlás, tekintve hogy az emberiség nagy része már túllépett azon, hogy soha nem látott és semmilyen szinten nem bizonyítható fiktív alakok hitébe fektesse minden kétség nélkül az életét.
Arról nem beszélve, hogy az égi események akár közvetlenül is befolyásolhatják az életünket. Napkitörés, aszteroidák / meteorok stb. csak most úgy hirtelen.
Másrészt, én azt is nagy problémának tartom a társadalomban, hogy az emberek nem tudnak az emberi és földi léten túl gondolkodni. A bolygónk pusztítását szerintem azzal is lehetne enyhíteni, ha a Föld lakosságának nagy része egyáltalán tudomásul venné azt a tényt, hogy még elméleti szinten sem közelítettük meg azt a lehetőséget, hogy ha beüt valamilyen giganagy krach, el tudjunk innen menni, arról nem beszélve, hogy no idea, hogy hová.
Továbbá az emberek így is képesek elhinni mindenféle pl. ezotéria által félremagyarázott féligazságot, ami konkrétan káros is lehet a társadalomra, az űrkutatásból szerzett tudományos információk ezt semmissé tehetnék. Persze mindenki abban hisz amiben akar, mert nyilván nem lehet mit kezdeni azzal, ha valakit nem érdekelnek a tények.
Szóval nekem az a véleményem, hogy az űrkutatással pont, hogy előrébb vagyunk, semmint hátrébb. Az más kérdés, hogy milyen módon, de vannak sokkal nagyobb problémák is, mint egy esetlegesen tévútra tért kutatás, még mindig inkább nyerünk plusz tudományos információkat, szemben azzal, mintha meg sem próbálnánk semmit sem kezdeni magunkkal. -
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1025 üzenetére
Nem sokat bírt. Bár látom, hogy nem feltétlenül illik neki többet tudnia.
Nekünk van egy régi Nikon D300-asunk is 210.000 feletti expo értékkel, de beszéltem olyannal, aki már az 500.000-et is meghaladta vele. Egyébként a fogása is baromi jó a hasonló, régebbi, közép-felső kategóriás gépeknek. Jóval nagyobbak, mint a mai vázak. A nagyobb méret minden összehasonlító tesztben hátrányként szerepel, amivel én nem értek egyet, pedig nincs nagy kezem. Távcsővégen mondjuk jobb, ha kisebb.Modernebb, CMOS szenzorral kellene építeni fényképezőt. Szép is lenne. CCD-vel megoldható (1, 2) és állítólag nagyon jó. Másik topikban írta egy srác, hogy a Cam86-os verziót megcsinálták és baromi jól lett az eredmény. Azért kíváncsi lennék. Egy mono kamerát is szeretne építeni egy D40-es CCD-jéből, amit 2.000 Ft-ért vett Ebayen. Hátha összejön!
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1016 üzenetére
A bluetooth-ban én sosem igazán hittem, bár a legújabb szabványok megbízhatóbbak. A Windows 10 pedig nagyon gyenge láncszem tud lenni. Természetesen az energiatakarékosság a laptopokon, de rendszerszinten is kikapcsolható (persze bevetés közben senki sem akar ezzel szórakozni').
A feszültségstabilizátort közvetlenül az akku után teszed?
Az egész cumóról szívesen látnék itt egy képet.Az 550D DxOMark szerint szűk 800-as ISO-ig jó -normál körülmények közt. Azt nem tudom, hogy átlagolással és darkokkal mennyire lehet ezt kitolni. Nem csak ennél, hanem más DSLR vázaknál is.
sopruk (#1017)
Ezt is olvastam, nem tudom, hogy mire lehet számítani, de kíváncsi leszek. Felénk (is) a postások utálják kihordani az irdatlan mennyiségű kis csomagot, ami Kínából jön nap, mint nap, szóval lépni kellett. -
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #1004 üzenetére
Az zsír. Mondjuk esetemben egy telefont fogtak meg. Gondolom átvilágították és egyből tudták, hogy ez meghaladja a limitet. Sőt előtte egy ugyanilyen csont nélkül átjött a vámon.
A mechanikát ezekkel az állítócsavarokkal vettem. Az előző tulaj Ebayről szerezte be, 10.000 Ft körüli áron. Most rákerestem. Az értékeléseket olvasd el! Azt írják, hogy HEQ5-höz túl hosszú, stb. -
sopruk
senior tag
Köszönöm válaszod!
Én amilyen mázlista vagyok, tuti megfogják akkor is, ha csak 1$-al több
De kitaláltam, hogy egyesével is meg lehet őket venni és úgy sem lesz sokkal drágább, meg kevesebb kiadás is egyszerre. Elsőre a 6 mm-est tervezem.Én is gondoltam erre, hogy biztos ugyan ott készül, csak más címkét raknak rá. Keresgettem is már néhány dolgot, ha rá pillantanátok, nehogy valamivel nagyon mellé nyúljak tudatlanságom okán:
Az amici prizmában csak noname olcsót találtam, az Svbony majdnem olyan drága mint itthon. Vajon elég lehet az ezerpárszáz forintos is?
Komolyabb fotózásról letettem, de gondoltam telefonnal rövid videókat tudnék készíteni. Kinéztem egy ilyen telefon adaptert.
Köszönöm előre is!
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen a válaszod, a tippeket, jó lenne, ha olcsóbban is hozzá lehetne jutni ezekhez.
Nem probléma, ha várni kell heteket rá, nem sürgős, ha sokkal olcsóbb. Rendeltem már én is kisebb dolgokat ebay-ről. Viszont néhány kérdés vetődött fel bennem ezzel kapcsolatban:Hogyan oldottad meg a vámhatárt, mert ez kb a kétszerese a vámmentes limitnek?
Honnan lehet tudni, hogy ez tényleg GoldLine, hogyan lehet rátalálni? Mert teljesen más a neve (csak a képeken egyformák a magyarországon árusítottal) és gugliba beírva, nem találja meg.
Más termékekkel is (pld. Hold szűrő) ugyan ez a gondom, hogy hatalmas a választék, honnan lehet tudni, hogy melyik amit bátran rendelhet az ember? -
kuyarashi
őstag
A mechanika tényleg súlyos, ha az ember egybe pakolja. Olyan tárolót szeretnék, amivel szállítani is tudom. Persze külön-külön a dolgokat.
50 × 30 cm alapterületű dobozt tervezek magamnak készíteni, a kiegészítők egy részének. (Eddig dolgozik a jelenlegi lézergépünk.) A kérdés csak az, hogy mikor tudok rá időt szánni. Ha elkészül, akkor viszont egyedi lesz. -
kuyarashi
őstag
Egyébként nagyon sokan árulják úgy a felszerelésüket, hogy csak pár alkalommal használták, mert utána rájöttek, hogy mégsem az ő hobbijuk a csillagászat, ráadásul fényszennyezés van, a pénz és a hely is kell.
Dobozt nekem is csinálnom kell. Sok ötletem is van ezzel kapcsolatban. Egyik jobb, mint a másik.
-
sopruk
senior tag
Így már oké, ezt tudtam. Szabad szemmel sem szabad belenézni a napba, nemhogy távcsővel...
Úgy értettem először, hogy valamilyen speciális nappali szűrő nélkül egyáltalán ne tekintsünk meg vele semmit...Jól zajlott az átvétel, most viszem haza vonattal. Már olvasom a Vizi Péter kistávcsöves csillagatlaszát, lesz mit tanulni. Reméljük lesznek tiszta egek és lehet vele nézelődni. Nektek is jó észlelést!
-
kuyarashi
őstag
Igen, a látómező nem tág, amit főleg akkor veszek észre, ha a 2 hüvelykes, 80°-os okuláromhoz viszonyítom. Azt szoktam furcsállani, amikor 60° körüli okulárok nevében szerepel az UWA rövidítés.
Ettől függetlenül a SPLER nagyon jó képet ad. (Sajnos csak a 3 mm-es alatt van teszt.)Japán Barlow lencsém (2×) van. Elméletileg jó (legalábbis azt mondják), de azért nem TeleVue szint. Itt sincs viszonyítási alapom.
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen válaszod!
Átgondolva letettem egyelőre a Newtonról, drágábbra is jön ki, mert több hozzávalót is érdemes megvenni már az elején.
Tegnap elmentem a Mascutovhoz (megvettem a Csillagatlasz kistávcsövekhez könyvet is), hát meglepett a 90/900-as mérete.Nem tudtam megmérni, kb milyen hosszú lehet a tubus és az EQ-2-es mechanika összecsukva? A súlyokat kb megtaláltam a neten...
Most 50-ért hirdetnek szinte újat, decemberben lett vásárolva a tubus, a mechanika egy évvel korábban. Mivel gyakori típus, gyakran van ilyen jó ajánlat? Most már csak a méretek miatt vacillálok... -
kuyarashi
őstag
Tudom, sőt már meg is beszéltük. A tripletekkel nem célszerű összehasonlítani, mert más kategória, az átlag akromátoknál viszont egy fokkal jobb. Egyébként még az is lehet, hogy keverem egy SEMI-APO tubussal. Múltkor a Lacerta 72/432-ről beszéltünk, abban tudom, hogy a lehető legjobb a lencsekombináció (legalábbis az újabbakban). Úgy emlékszem, hogy az elődje ennek egy Megrez volt, csak abban gyengébb a partnerüveg.
Egy 100 mm-es olajrésest húde' bevállalnék.
-
kaposznyak
aktív tag
Üdv.
Én is elolvastam a másik fórumtársnak adott válaszodat.
Én a gyereknek (5 éves) szeretném a Holdat részletesen, illetve pl. a Szaturnuszt, Jupitert gyerek számára is felismerhetően megmutatni. Van pár könyve, felismerné, ha meglátná:-)
Lencsés távcsövet választanék, a könnyebb, gyorsabb bevethetőség miatt. Túl sokat azért nem költenék rá, hátha mégse érdekelné annyira.
Erről a 90/900-ról elég jókat írnak, az EQ2 is megfelelően stabílnak tűnik.
Szerinted?
-
kuyarashi
őstag
Túrkeve közel van és van is sok hely errefelé, ahol minimális a fényszennyezés. Ha jó lesz az ég, nagyon jó lehet a látvány. Mondjuk szél és holdfény van rendesen.
Mostanában jó párszor megfigyeltem, hogy egész nap felhős az ég, a Napot sem látni, de estére, vagy éjszakára kitisztul. A tegnapi nap épp ilyen volt. Akadt pár felhő, de asztrotájképen kimondottan jól mutattak volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest