Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sopruk
senior tag
válasz
popey37 #2323 üzenetére
Sziasztok!
Ma láttam először a Jupitert a holdjaival és a Szaturnuszt egy SW 90/900-as távcsővel, nagy élmény volt
Még tavaly sikerült vásárolni, ti segítettetek benne, de eddig csak a Holdat észleltem vele. Jó ideje nem szedtem elő, mert fényszennyezett helyen lakom és nincs lehetőségem szállítani, kitelepülni vele... Viszont a napokban fedeztem fel, hogy most magasan jár az említett két bolygó, nem takarják el a környező házak mint eddig...
Nem gondoltam, hogy ilyen szépen lehet majd látni a Jupiter holdakat és a Szaturnusz gyűrűjét is, már a 32 mm-es okulárral is kivehető volt -
sopruk
senior tag
A távcső topicban ajánlott Olympus DPS-I 10x50 binoculár most akciós a Mall.hu -n (18.790,-)
Árukereső
Csillagászkodásra is a 10x50-es ajánlott, gondoltam hátha érdekel valakit... -
sopruk
senior tag
-
sopruk
senior tag
válasz
popey37 #1107 üzenetére
Csak a két bárium (25 és 10mm) van hozzá eddig, azokban nem látok semmi ilyet.
Ebbe meg teljesen bele kell préselni a szemem, akkor tudom eltüntetni középen ezt a „folt”-ot, tükröződést, de csak rövid időre. Kicsit bemozdulok, vagy forgatni akarom a szemem, már eltűnik a kép, kellemetlen, nem jó nézelődni vele.
Ráirányítottam egy csillagra, azt sem lehet szép pontszerűre fókuszálni, színes csíkok állnak ki belőle. (Bocsánat a nem szakszerű fogalmazásért)
Selejtes lehet? -
sopruk
senior tag
Köszi szépen gyors válaszod!
Az az érdekes, hogy ennek nagy, 16 mm-es a pupillatávolsága elvileg, mégis úgy tapasztalom, hogy nagyon közel kell helyezni a szemem, hogy eltűnjön középen az a tükröződés. De lehet a 6mm miatt van, a 9-es remélem jobb lesz.
Úgy képzeltem, hogy a nagy pupillatávolság miatt majd könyebben tudok nézelődni, forgatni a szemem benne, de ha így teszek könnyen eltűnik a kép. A távcsőhöz kapott 25-ös és 10-es bárium okulárokba sokkal könnyebb nézelődni.
Majd csak megszokom, biztos gyakorolni kell ezt is... -
sopruk
senior tag
Megjött a 6mm-es Svbony (GoldLine) okulárom (nagyon gyorsan ideért, 11 nap alatt)
Épp a Holdat nézegetem vele. Az normális, hogy nagyon nehéz eltalálni hogy hogyan nézzek bele? Egyrészt ha kicsit változik a betekintés szöge, eltűnik minden. Másrészt pont középen van egy "folt", vagy tükröződés, nem tudom hogyan írjam le, ami nehezen tűnik el, játszani kell vele hogyan nézzek bele. Vagy csak gyakorolni kell, van valami trükkje? -
sopruk
senior tag
válasz
kuyarashi #1001 üzenetére
Igen, ezért vagyok óvatosabb. Meg nemrég találtam ezt a cikket a "Külföldi rendelések boltok, fizetés, postázás" topicban:
"A Magyar Posta január elseje óta kiemelten vizsgálja a külföldről érkező csomagokat. Túl sok csomag “csúszott” át eddig, kikerülve az import termék ÁFA és a 3000 forintra rúgó, nem túl baráti vámkezelési díj megfizetését. "
Persze lehet simán átcsúszna, de örülök ha lassanként meg tudom venni őket, nem sos, nem örülnék plusz költségnek... -
sopruk
senior tag
Köszönöm válaszod!
Én amilyen mázlista vagyok, tuti megfogják akkor is, ha csak 1$-al több
De kitaláltam, hogy egyesével is meg lehet őket venni és úgy sem lesz sokkal drágább, meg kevesebb kiadás is egyszerre. Elsőre a 6 mm-est tervezem.Én is gondoltam erre, hogy biztos ugyan ott készül, csak más címkét raknak rá. Keresgettem is már néhány dolgot, ha rá pillantanátok, nehogy valamivel nagyon mellé nyúljak tudatlanságom okán:
Az amici prizmában csak noname olcsót találtam, az Svbony majdnem olyan drága mint itthon. Vajon elég lehet az ezerpárszáz forintos is?
Komolyabb fotózásról letettem, de gondoltam telefonnal rövid videókat tudnék készíteni. Kinéztem egy ilyen telefon adaptert.
Köszönöm előre is!
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen a válaszod, a tippeket, jó lenne, ha olcsóbban is hozzá lehetne jutni ezekhez.
Nem probléma, ha várni kell heteket rá, nem sürgős, ha sokkal olcsóbb. Rendeltem már én is kisebb dolgokat ebay-ről. Viszont néhány kérdés vetődött fel bennem ezzel kapcsolatban:Hogyan oldottad meg a vámhatárt, mert ez kb a kétszerese a vámmentes limitnek?
Honnan lehet tudni, hogy ez tényleg GoldLine, hogyan lehet rátalálni? Mert teljesen más a neve (csak a képeken egyformák a magyarországon árusítottal) és gugliba beírva, nem találja meg.
Más termékekkel is (pld. Hold szűrő) ugyan ez a gondom, hogy hatalmas a választék, honnan lehet tudni, hogy melyik amit bátran rendelhet az ember? -
sopruk
senior tag
Akciósak most a Gold line okulárok amiről írta nemrég popey37, hogy jófajták.
Viszont nem tudom melyiket lenne érdemes vennem a 90/900-as SkyWatcher lencsés távcsövemhez.
Mivel szűkös a keret és írtátok, hogy a barlow lencséből csak a legjobbat érdemes, így arra gondoltam, talán jobban járok, ha azt kihagyom és veszek egy ilyen nagylátószögűt és 2-3 E-Plössl okulárt. Így talán le tudom fedni a szükséges nagyításokat.
Jól gondolom, hogy a nagy nagyításnál érdemesebb a nagy látószög?
Olvastam, hogy mély-ég észlelésnél a kisebb nagyítás a jobb. Kis nagyításnál eleve nagyobb a latószög, így ott nem annyira fontos a nagy látószögű oksi. Vagy rosszul logikázom?
Nagyon kezdő vagyok még, de ez meg most akciós :-)
Köszönöm előre is ha tudtok tanácsolni hogy milyen okulár sorozatot érdemes összeállítani! -
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Azóta kétszer sikerült észlelnem a Holdat, nagyon szép így közelről. A többit még gyakorolnom kell
Az EQ-2 mechanika működésével kapcsolatban lenne egy kérdésem:
A finommozgató karok csak akkor működnek, ha a deklinációs és a rektaszcenziós tengelyek rögzítve vannak. Kioldott állapodban nem mozgatják a tengelyeket.
Ez így megfelelően működik? Az eladó így magyarázta a használatát, de lehet csak nekem furcsa kicsit, hogy nem kopik e el benne valami... Kerestem a neten, de nem találtam erre egyértelmű utalást.Köszönöm előre is a válaszotokat!
-
sopruk
senior tag
Így már oké, ezt tudtam. Szabad szemmel sem szabad belenézni a napba, nemhogy távcsővel...
Úgy értettem először, hogy valamilyen speciális nappali szűrő nélkül egyáltalán ne tekintsünk meg vele semmit...Jól zajlott az átvétel, most viszem haza vonattal. Már olvasom a Vizi Péter kistávcsöves csillagatlaszát, lesz mit tanulni. Reméljük lesznek tiszta egek és lehet vele nézelődni. Nektek is jó észlelést!
-
-
sopruk
senior tag
Köszi szépen válaszod!
Átgondolva letettem egyelőre a Newtonról, drágábbra is jön ki, mert több hozzávalót is érdemes megvenni már az elején.
Tegnap elmentem a Mascutovhoz (megvettem a Csillagatlasz kistávcsövekhez könyvet is), hát meglepett a 90/900-as mérete.Nem tudtam megmérni, kb milyen hosszú lehet a tubus és az EQ-2-es mechanika összecsukva? A súlyokat kb megtaláltam a neten...
Most 50-ért hirdetnek szinte újat, decemberben lett vásárolva a tubus, a mechanika egy évvel korábban. Mivel gyakori típus, gyakran van ilyen jó ajánlat? Most már csak a méretek miatt vacillálok... -
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Mindig is érdekelt a csillagászat, de csak nemrég vetődött fel bennem, hogy vehetnék egy távcsövet. Elkezdtem olvasgatni a témában és mivel a bolygók mellett nagyon érdekelne a mély-űr észlelés, és a hordozhatóság is fontos lenne, kinéztem a SkyWatcher 130/650-ös Newton távcsövet.
Mivel utólag is jó sok mindent kell még megvenni hozzá, gondoltam használtat kellene keresni. Na és találtam egyet 50e-ért, de a következőt írja az eladó:"Jó állapotban van, nem kopott, néhányszor használtuk, a tubuson van egy kb. 1 cm-es horpadás, de ez a képalkotást nem befolyásolja."
Mi a véleményetek, meg szabad így venni, vagy inkább hagyjam?
Köszi előre is a segítségeteket!
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3062, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / 32GB DDR4 / RTX 3060Ti 8GB / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3028
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest