- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #7298 üzenetére
Szerintem nem design fail. A standby group number csak egy adott interface-n szignifikans, ahogy irod is, lehet tobb interfacen ugyanaz a group number. Igazabol nem szamit. Miert kellene korlatozni hogy ne lehessen ugyanaz a group 2 interface-n? A mac cim ugyis csak a gateway-hez kell, az meg minden vlan-nal lehet ugyanaz a mac.
-
zsolti.22
senior tag
Volna egy HSRP kérdésem. Az oké, hogy ha egy VLAN interfészre mondjuk 2 group van konfigolva, mert akkor load-balancing van. De ha több svi-re ugyanaz a standby group van, akkor az mire jó (azon kívül, hogy ugyanazon vmac lesz más IP-hez IS hozzárendelve)? Ez design fail?
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #7296 üzenetére
Pontosan. Ha nem statik trunk van, hanem dtp-s akkor ez egy biztonsagi megoldas.
Ha a dtp-s trunk kiesik a trunkbol, akkor vlan 1 be kerul vissza, (ha default) ami taggeletlen. Es ugye minden trunk port on van egy nativ vlan, ami a vlan 1 - ha nincs megvaltoztatva.Best practices.
sw mo trunk
sw noneg
sw trunk nat XXXvlan dot1q tag nat
Kerdes.
Switch 3560 MEC-en megy a 6500-s VSS-re.
portchannel 1, ketto interface benne, ahogy kell. Namost a jelenseg, ha a masodik portchannel member is be van dugva, akkor lehal a switch, mintha egy stp loop lenne (nem lehet, nincs alternate port). Ha kihuzod, akkor minden cool.(no redundancy)
Szimulaltatni nem tudtam az ugyfellel, mert lehalnak a userek a switchen, tehat nem tudom, milyen messaget dob a kepernyore, meg kulonben is elmenne a remote kapcsolat.
Lehet ez SFP port hiba?? Talalkozott mar valaki ilyennel? Mind2 switch helyesen van konfigolva es eddig ment rendesen.
-
tusi_
addikt
Nexus Syslog problema, amivel szivtam 3 hetet. Draga Kunde rossz server ip-t adott meg. Csinaltam egy WebEx-et , beleneztem a tobbi switchbe es mindegyik egy masik syslog serverre kuldi a logokat.
Atallitottam es megy minden.
Megy a bazinagy szamla, lesz anyazas
-
FecoGee
Topikgazda
1600+ CCIE flashcards:
-
oleeg
tag
Sziasztok!
A tervem első lépése megvan. Ma sikerült a CCNA vizsgám (200-120, 1000 pont). 53 kérdés volt öt laborral. Az öt laborból 3 hibakeresés (ACL, EIGRP, OSPF) és kettő volt (ACL, EIGRP) ahol konfigurálni kellett. Az öt laboron meglepődtem, szinte mindenki max három labort említett. Most folyatom a CCNP ROUTE vizsgára való felkészülésre.
Üdv:
o
-
Cyber_Bird
senior tag
-
crok
Topikgazda
válasz
Gesztiboy #7282 üzenetére
Jó ha van diploma - a megszerzése alatt kometenciákat azért szerzel, szemléletet ad.. de kb erre lehet használni..
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Gesztiboy #7284 üzenetére
De engedve van, ha megnézed mindkettő switchen a show interfaces fa1/0/19 swi parancs kimenetét! Jó a switchport mode trunk parancsom
A hülyék switchport access vlan 98-at raktak a trönkre, ezért mutat a show int tru csak 98-at (mert access lett lényegében [ha egyik oldal trönk, a másik access, akkor abból access link lesz, trönk oldalon a natív vlan tagja lesz az interfész, access oldalon meg a konfigurált access vlan]), mint allowed vlan, viszont ha az interfészen kiadod a sw m t parancsot, akkor eltakarodik a sw a v 98 és jó lesz -
zsolti.22
senior tag
válasz
Hedgehanter #7281 üzenetére
Nálunk is így volt, amikor felvétel volt. Senki se volt HR részről, nincs is olyan kitüntetett pozíció nálunk. 4 ember interjúztatott, 1 a főnök, 1 a helyettes, 1 főmérnök, egy hálózati igh, mindegyikőjük legalább CCNP tudású, az igh. 2db IPv6 szabvány megalkotásában vett részt
@Gesztiboy: én a demo kérdéseket csináltam végig, hogy lássam majd a tshootot. Ott 4 hibajegy van, meg az én 4 válaszom, kérdés, hogy mások szerint is azok-é.
-
Gesztiboy
tag
válasz
zsolti.22 #7275 üzenetére
zsolti.22: Ment üzi.
crok, Hedgehanter, Cyber_Bird: Igen, ez a szomorú, hogy attól még, mert valakinek nincs diplomája, még remek szakember lehet. Viszont volt egy pozitív tapasztalatom ilyen téren, amikor tavaly nyáron jelentkeztem Cisco-s melóra. Hirdetésben ott is írva volt, hogy kell a fősuli, nem érdekelt, beadtam. Viszont behívtak tesztet írni. Kb. 25 ember egy teremben, mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapta és volt 1-2 ember, aki az első 5 percben azt mondta, hogy "oké, hagyjuk abba, nem megy". Szerintem semmi magic nem volt benne, OSPF, kis Firewall, kis QOS, mit jelent ez a konzolüzenet, ilyesmi Az QOS és FW témákhoz sokat nem tudtam írni, igaz, de így is 4. legjobb tesztet össze tudtam hozni. Be is hívtak csak ott bukott el a dolog, hogy nekik azonnal kellett az ember én meg csak 2 hónap után tudtam volna menni. Egy szóval jó ez a teszt dolog, inkább ezt kellene force-olni, nem pedig a HR-es szemléletet, hogy "Nincs diploma? Akkor CV kuka! Következő!"
Viszont olyan nekem is volt, hogy egy adott munkára rámondták, hogy mégsem engem választanak. Pár hónapra rá meg megkeresnek, de akkor már nem volt aktuális. Pár nappal később ugyanarra melóra még vagy háromszor megkerestek, különböző "fejvadász cégektől"Vicces...
-
crok
Topikgazda
válasz
Hedgehanter #7279 üzenetére
Na, nálunk most kezdtek rájönni erre - és mostmár bevonnak minket is a kiválasztási folyamatba, kb. az elejétől.
-
Hedgehanter
őstag
válasz
Hedgehanter #7276 üzenetére
Ezzel csak azt akartam mondani hogy rajohetnenek mar hogy nem igazan szamit milyen papirod van es midenfele teszt nelkul kirakjak a CV-det...
Egy gyors teszttel vagy egy 10 perces telefonnal el lehetne donteni mi a tudas (persze nem hivni mindenkit de na)..
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
Nekem is volt olyan multinal, hogy mondtak, hogy maximum egy honapon belul hivnak
3 honap mulva csorgott a telefon, hogy megkaptam az allast ha meg aktualis. Mondtam, hogy koszonom mar nem. Erre meg tobb penzt ajanlottaknahmondom az jolhangzik, de akkorsem. (kesobb kiderult, hogy nagyon jol jartam igy
) Bar nekem van diplomam de ugyerzem, inkabb csak egy checkbox amit kipipalnak mint valodi ertek...
Alattam levo komment: Sok helyen rajottek mar erre, nalunk a rendszergazdak/halozatosok nagy reszenek nincs diplomaja, "csak" tudasa(pl googlenel sem erdekel senkit hogy van-e diplomad)
-
crok
Topikgazda
válasz
Sajnos ez egy nagyon rossz HR-es gyakorlat.. ):
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Gesztiboy #7272 üzenetére
Csak megerősítésként, hogy biztos jól tudom-e: a TSHOOT hibajegyek szerintem megoldásai:
1: R4, interface status, fa0/0 no shut
2: R1, static routing, 2.
3: DSW1, sw-sw connectivity, switchport mode trunk a fa1/0/19-en
4: R2, Ipv4 EIGRP routing, delete passive-interface default -
quby
őstag
Sziasztok!
Nincs valakinek CCNP route/switch könyve szezon végi áron eladó? Ugysem sokáig aktuális már, jó olcsón megvenném . -
Gesztiboy
tag
A munka kár, hogy nem Bp.-en van, másképp azonnal jelentkeznék
"egy jó szakember úgyse a certekről ismerszik meg" - Ez igaz csak sajna nem igazán veszik komolyan az embert cert és diploma nélkül. Legalábbis, ha egy komolyabb helyre szeretnék bekerülni, úgy vélem, nem a Cisco tudásom állítana meg... -
Gesztiboy
tag
Egyszerre csak egy hiba fog szerepelni az adott topológiában. Konfigolni nem fogsz tudni csak be kell határolni a hiba helyét, okát és hogyan kell orvosolni. A hibajegyek előtt lesz még pár kérdés, legalább is nekem volt. A hibajegyek megoldási sorrendje tetszőleges, viszont ügyelj arra, hogy visszamenni nem lehet a már megoldott hibajegyre. Íme egy kis ízelítő:
https://www.cisco.com/web/learning/le3/le2/le37/le10/tshoot_demo.html
-
Mr.csu
csendes tag
Aki már túlesett a Tshoot vizsgán attól kérdezném hogy a 13 -14 hibajegyhez tartozó hiba egyszerre van jelen az adott hálózatban ,vagy ha megnyitsz egy hibajegyet ahhoz mindig új konfigok töltődnek az eszközökbe és egyszerre mindig csak egy hiba van a hálózatban ami az adott tickethez tartozik?
-
crok
Topikgazda
Egy vizsgalehetőséget minden vizsgából áll a cég, felkészülni meg szerintem jobb magad. Plusz van lab, nem óriási, de egy jó közepes, az INE CCIEv4 pl. egyben van, van egy sandbox 4 routerrel és 4 switchel (külön rack de bármikor kombinálható, én felügyelem (: meg egyéb más is van (: Tanulni On-The-Job módszerrel szerintem sokkal jobb, mert rá is vagy kényszerítve, hogy csináld és nézz utána - ennél jobban nem tudod megtanulni szerintem - plusz fizetést kapsz érte. A vizsga meg úgyis mindig célirányos - egy jó szakember úgyse a certekről ismerszik meg hanem a megoldásairól, módszereiről.
-
crok
Topikgazda
Nos - ha valaki szeretne Debrecenben hálózatos munkával foglalkozni, nagyon sokat tanulni és érdeklik a kihívások hát jó hírem van: van nálunk hely 2nd line pozícióban (:
-
zsolti.22
senior tag
válasz
PhoenixSzG #7260 üzenetére
250 USD és nem EUR!! Nagyon nem mindegy! Mai árfolyamon számolva bruttó 78K egy vizsga, szóval 240 alatt kihozható.
-
kmisi99
addikt
válasz
PhoenixSzG #7260 üzenetére
Ja értem akkor a képzést azt magamnak kell megoldani? Mennyire lehetséges az ilyen, hogy otthon kitanulom?
-
kmisi99
addikt
Csak úgy rákerestem a CCNP vizsga árára ahogy láttam 800 000 körül volt egy helyen. Nekem olyat mondtak hogy ahova megyek Debrecen Mechwart ha ott elvégztem a CCNA akkor a CCNP kedvezményesen letehető. Ti tudtok erről valami, hogy kb mennyi? Azért közel 1millió nem túl pénztárcabarát.
-
zsolti.22
senior tag
Ha normál areába injektálsz külső útvonalakat, akkor Type 5 LSA-ként fog keringeni az areán belül. Ha NSSA-a areát hozol létre, akkor azt ott kell megtenned, ahol az ASBR van, mert ő fogja az útvonalakat Type 7 LSA-ként küldeni az NSSA areán belül. Ahol az NSSA area egy normál areával érintkezik (ABR segítségével), akkor ott Type 7 <-> Type 5 konverzió fog megtörténni.
Ha fordítva csinálod, akkor az NSSA-ban nem lesznek külső útvonalak, úgyhogy nem mindegy az NSSA area helye.Az NSSA lényegében egy stub area, tehát elvileg nem fog annyi útvonalat kapni, mint egy normál area, viszont nem annyira korlátozott, mint egy sima stub area, mert külső útvonalakat is kap. A sima stub - ha jól emlékszem, akkor Type 1, 2, 3 LSA-kat (intera-area útvonalak is) tartalmazhat, a totally stubby Type 1, 2 és 3, de a Type 3 csak a 0.0.0.0/0 lehet (valahogy el kell érnie az inter-area útvonalakat is). NSSA-nal: Type 1, 2, 3, 4, 7; totally NSSA-nal a Type 3 szintén korlátozva van deafult route-ra, hogy az inter-areákat is azon keresztül érje el. Normál areán belül pedig a Type 1, 2, 3, 4, 5 LSA-k vannak.
Ha emlékezetem nem csal
-
kmisi99
addikt
válasz
Cyber_Bird #7255 üzenetére
Épp ezért fogom a leg egyszerűbb szakmai informatikai nyelvvizsgát. Nyelvet meg mellékesen fogok tanulni most pl a Duolingo val tanulgatok.
-
Mr.csu
csendes tag
Valaki el tudja nekem magyarázni az OSPF NSSA area létezésének okát vagy hasznosságát.Kiszűri a Type 5 LSA-t hogy ne lehessen external routot injektálni,de lehetővé teszi kerülő úton Type 7 LSA-val.Ha external routot kell injektálni hagyom normálban az areát és kész .Vagy nem?
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
kmisi99 #7253 üzenetére
En a helyedben a nyelvvizsgara nem forditanek energiat, az angol tanulasra igen, az sokszorosan megterul, de ne specifikusan nyelvvizsgara keszulj.
A cisco halas terulet, ha az alapokkal tisztaban vagy, onnantol annyi fele lehet specializalodni, hogy biztosan megtalalod azt amit elvezettel csinalsz, es amiert meg is fizetnek. Szoval kitartast es hajra -
kmisi99
addikt
-
Windex
tag
válasz
Hedgehanter #7248 üzenetére
A legtöbb linkedin-ről jön, de kapok rendszeresen a Schönherz Iskolaszövetkezettől/Bázistól is, illetve a nagyobb oldalakról (profession, jobline, stb.).
-
Ygg
senior tag
válasz
kmisi99 #7247 üzenetére
CCNP a következő szint. Érdemes. Azzal már jó pozíciókat el lehet érni.
Szerintem CCIE eléréséhez jó sok évet kell CCNP szinten dolgoznod, tanulnod,
gyakorolnod, az már durva szint.Ezeken a helyeken max. a tanfolyam elvégzéséről és esetleg belső vizsgáról adnak papírt.
Ezek nem egyenlőek a CCNA, CCNP, stb. minősítéssel.
Az csak hivatalos vizsgaközpontokban tehető le. -
kmisi99
addikt
-
Windex
tag
válasz
kmisi99 #7244 üzenetére
Én OKJ és CCNA tanfolyam (vizsga nélkül) után kezdtem el dolgozni diákként egyetem mellett és nem volt problémám az elhelyezkedéssel. Kezdetben nem kerestem kiemelkedően, ellenben teljesen rugalmas a munkaidőm. A következő fél-egy évben van tervben a CCNA+SEC (később a CCNP) vizsga, de így is heti szinten kapom a jobbnál jobb ajánlatokat.
Mondjuk ez a fővárosra igaz (az ajánlatok fele így is külföldi munka), otthon Debrecenben fele ennyi lehetőségem sem lett volna.
-
kmisi99
addikt
Szerintetek ha csak technikumom van és van CCNA ill CCNP vizsgám azzal mennyire lehetne elhelyezkedni, hogy ne éhbérért dolgozzak? Jelenleg tanultam pár hónap cisco-t de nem hivatalos vizsgaközpontban, oda jövőre szeretnék menni hogy papírom is legyen róla.
-
FecoGee
Topikgazda
Meg nincs sajnos.
Titles Covering All New Exams
Coming later in 2014, pre-order linked titles today:
CCNP Routing & Switching Complete Video Courses
CCNP Routing & Switching Official Cert Guide Library
CCNP Routing & Switching Foundation Learning Guide Library
CCNP Routing & Switching Portable Command Guide
CCNP Routing & Switching Exam Practice PackKewin Wallace irja majd a ROUTE-t ha jol olvastam.
Szerk.
Nov28-ra irjak. De Cisco-nal sosem tartjak a hataridoket
http://www.ciscopress.com/store/ccnp-routing-and-switching-route-300-101-official-cert-9781587205590
-
quby
őstag
Sziasztok!
Van már valami uj certification guide az uj CCNP vizsgákhoz (300-xxx),és csak én nem találok, vagy nincs és ha most kezdenék neki akkor kezdjem el a régit, és ha megjelent az uj majd hozzáolvasom?
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
Cyber_Bird #7223 üzenetére
Köszönöm a tanácsot neked és vadito-nak is, holnap beszélek munkahelyen a főnökömmel, hátha tud valami jó projektet, ami megvalósítható szakdolgozatként.
BTW, ilyet honnan lehet szerezni szerintetek? OLX-en volt egy eladó pár hónapja, de egyébként még külföldi oldalakon sem látok ilyet, ebayen, amazonon nuku..
-
zsolti.22
senior tag
válasz
Hedgehanter #7231 üzenetére
Na de melyik fajta? Rég volt már, semmire se emlékszem belőle.
Most MST-vel szórakozok és PVST Sim. Incosistenc hibát kaptam. Megtaláltam rá a megoldást, hogy van két szabály, amit figyelembe kell venni, de nem értem (ez). Most amikor kutyulva van egy hálózatban a STP (én éppen MST és RPVST+-t használok), akkor mire kell figyelni? Nekem most a RPVST+-ban 1,100,200 VLAN-ok futnak. Akkor most MST-ben ezt a három VLAN-t a MST0-hoz, vagy akármelyik MISTP-hez hozzárendelhetem!? Kezd megint sok lenni...
-
crok
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #7228 üzenetére
Nem ajánlom hacsak nincs service module-od erre, mert CPU-ból kellene megoldania mindent - egyszerűen nem erre való a router, nincs is hol tárolnia (cache) a proxy-zott anyagot. A Cisco IOS-ben az SSH sajnos nem tud dynamic port forwarding-ot, de még ha tudna is nagyon-nagyon szűk keresztmetszet a CPU. Egyébként AnyConnect VPN a routerre, aztán trükközés a webvpn group policy-ban a routing-al, a splittel, PBR is kellhet, local auth-hoz userek.. játszótéren kipróbálni jó, de produktívan kismértékben se ajánalnám, inkább egy webproxy egy régi vasból és static NAT.. de ami mégjobb, hogy régi vas SSH-val, dinamikus portforward-al static NAT-olva és kaptál egy titkosított SOCKS 5 proxy-t..
-
zsolti.22
senior tag
Melyik az a security megvalósítás, amikor azt akarom elérni egy ISR routeren, hogy külföldi IP-vel rendelkező emberkék az én routeremre rácsatlakozva az én IP-m mögül tudjanak netezni úgy, hogy közben a forgalom titkosítva van?
-
vadito
csendes tag
válasz
A_ScHuLcZ #7222 üzenetére
A forgalombecslési és hálózat optimalizálási feladatok mindig nyerőek és általában gyártó függetlenek. Érdekes téma pl. körüljárni a Bayes-közelítés és várhatóérték-maximálizációs stratégiák hatékonyságát. Azt hiszem a telekom kutatott olyasmit néhány éve(ezt most nem találom), hogy topológiák modellezése hipergráfokkal és erre valami forgalmi becslő módszer készítése, annak hatékonyságvizsgálata, esetleg az új módszerek közül valami(discrete choice models). Az elmélet körüljárása önmagában is lehet már szakdolgozat, de implementálni is lehet belőle néhány algoritmust, ha épp az a feladat.
Szerintem valami olyat válassz ami érdekel és van már benne tapasztalatod, mert nulláról összerakni egy dolgozatot nem egyszerű, hiába tetszetős egy téma. -
Cyber_Bird
senior tag
válasz
A_ScHuLcZ #7222 üzenetére
A franc se tudja hogy mi a specifikus es mi nem. Gondolom az Oe-n vagy halozati rendszermernok szakiranyon.
En egy netlab szeru halozati virtualizacios rendszert csinaltam meg. Nekunk azt mondtak, a leiro jellegu dolgozatokat nem szeretik azt szeretik ha alkotsz is valamit, sot leiroval ki is vagnak, ehhez kepest nagyon sok leiro szuletett es eleg jo jegyeket kaptak.
Szerintem a virtualizalt vs fizikai halozatok osszehasonlitasa is lehet jo, ha kello mennyisegu kutato munkat vegzel vele, es utanajarsz rendesen az alapoknak.
Miert alakult ki, ha jo miert jo, ha nem miert nem jo.
Mire hasznalhato, mire nem.
Nehany megoldas reszletes bemutatasa, azokon mit lehetne fejleszteni ilyesmi.Egyebkent en egyik temanak olyat is akartam, hogy egy netszolgaltato gerinchalozatanak ujratervezese, mivel pont lett volna egy ilyen project a cegnel. De vegul elvetettem, pedig a konzulensem elfogadta volna. (Mondjuk ot senkinek nem ajanlom konzulensnek, de ez mar mas teszta)
(Egyebkent en azt mondom BSC-n mindent elfogadnak, amiben latszik, hogy dolgoztal vele, es rendesen koruljartad a temat. ) Tenyleg egy ket csoporttarsam olyan szakdogakat adott le...
Amugy ha valasztasz konzulenst, o is tud javasolni temat. Arra persze ugyelj, hogy kit valasztasz, erhet kellemetlen meglepetes egyik masiknal
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Tudom nem épp ide tartozik, de jobb helyet nem találok a kérdésemnek. Szakdolgozati témát keresek magamnak, ami kezd SOS lenni, és mindenképp a hálózatokkal kapcsolatos témát szeretnék választani, amiről lehet bőven írni, anyagot találni.
Iskolában szakirányon a Cisco CCNA, következő félévtől a CCNA Security anyagot tanuljuk, mellette junior rendszermérnökként dolgozom 3 hónapja, tehát a helyzet adja magát, hogy hálózatos témát célszerű választanom.Valaki a virtualizált vs hagyományos hálózat összehasonlítását javasolta, más szerint ez túl gyártóspecifikus, szélesebb témát kellene választanom, ő a biztonsági területeket javasolta, de konkrétumot nem tudott.
Kérlek adjatok nekem ötletet, egy jó témát!
Köszönöm!
-
Mr.csu
csendes tag
Valaki tudja esetleg hogy EIGRP router a kimenő interfészre mutató statik routokat miért hirdeti?A route OCG még csak nem is említi ezt a dolgot ,netről kukártam ki az infót mert nem értettem redistriboute static célkül miért hirdetődnek, de a miértjére nem találtam rá.Ez egyébként IOS verzió függő?
-
zsolti.22
senior tag
Csak nekem új, hogy a 802.1Q (és nem a D) = a Common Spanning Tree-vel, alias 1 STP/whole switched network?
-
crok
Topikgazda
-
stafidani
csendes tag
Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat
-
crok
Topikgazda
válasz
stafidani #7212 üzenetére
Durván összetett azért ahhoz, hogy egyszerűen a+b=c legyen (:
Megpróbálom a minimumot/legegyszerűbbet összerakni (nem életszagú).
Egyetlen ethernet keret layer 1-en (MTU 1500, VLAN tag nincs):
Alatta leírom mennyi kell belőle.
-----------------------------------------------
12byte Ethernet gap + 8byte Ethernet preamble
-- Ethernet Frame:
----------------------------------------------
--Ethernet header:
--6 byte dest addr
--6 byte src addr
--[4 byte 802.1q VLAN Tag ha van..]
--2 byte length/type
-------------------------------------------------
------ IP Packet
--------------46-1500 byte data (payload)----------
----20byte IPv4 header:
----1byte Version; 1byte IHL; 1byte ToS; 2byte Length;
----2byte Identification; 3bit Flag; 13bit Fragment offset
----1byte TTL; 1byte Protocol; 2byte Header Checksum;
----4byte dest addr; 4byte src addr
----8byte Options (ha van, mert az IHL több, mint 5 (5x32=20byte))
---------------------------------------------------
-------- TCP segment
-----------------------------------------------------
--------20byte TCP header
--------2byte src port; 2byte dst port;
--------4byte sequence number
--------4byte acknowledge number
--------4bit data offset;
--------3bit reserved; 9bit flag (syn;ack;psh;rst;...)
--------2byte window size
--------2byte checksum; 2byte URG pointer
--------(Ha a data offset 5-nél nagyobb akkor az Options rész is
--------tartalmaz adatot- nagyságát az 5-nél magasabb offset
--------határozza meg (5x32=20byte a header alapból, ha nincs
--------az Options alatt semmi akkor 0-val van feltöltve 4byte-ig de
--------úgyis lesz egy kevés, mert kell pl. SYN-ben az MSS..))
-----------------
-----------------
----------------- A HTTP adat, ami a végén 1MB-ot fog kiadni.
-----------------
-----------------
----------------- Csomagonként 1460byte a maximum..
-----------------
-----------------
--------
---------------------------------------------------
------
----------------------------------------------
--4 byte Ethernet FCS
4byte Ethernet trailer
Na, ekkor jön egy olyan, hogy 3way handshake miatt egy SYN, egy
SYNACK és egy ACK. => 3x Ethernet frameben IP csomag 0 payload-al.
Kell egy HTTP GET, ami minimum ennyi:
GET / HTTP/1.0[ENTER] \
[ENTER] |-- 17 byte összesen
[ENTER] /
..amire a szerver válaszol egy "üres" ACKel és tolja az 1MB file-t:
Tekintsük a TCP receive window-t a maximumnak: 65536byte (nincs
specifikálva se az kliens OS, se a szerver, se a szerver OS; az
életben TCP receive window 17.5KB lenne mondjuk egy "átlagos gépnél").
Így (1024*1024byte)/65536byte = 16 TCP full window lenne az átvitel
ideális esetben de mivel az ack is kell és 1460byte egy csomag, így
ideális (csomagvesztés nélküli) esetben kell 16 ACK csomag is és a
data 44.89 tehát 44db 1460byte-os valamint egy 1296byte-os csomag
lesz egy teljes TCP window. Ehhez jön még window-nként egy ACK.
Majd a végén a lezárás (nem az "elegáns" Windows Serveres RST,
hanem) egy rendes, FINACK a klienstől +ACK a szervertől.
Durvaélet kihagytam valamit, de tippre a tanár már így is többet kap
mint amire számít. Ha nem lenne itt nézhető, akkor vagy kijelölöd és
átteszed notepad-be (vagy fix széles karakterekkel nézed meg) vagy
feldobtam pastebinre: http://pastebin.com/c5rBrzU4 -
Wolfy999
tag
válasz
stafidani #7212 üzenetére
1538 byte lehet maximum 1 Ethernet frame (1500 payload + 38 header+crc) (ha nem VLAN tagged és nincs Jumbo frame)
...ekkor...
1500 byte lehet maximum 1 IPv4 packet (1480 payload + 20 header) (option-ök nélkül)
...ekkor...
1480 byte lehet maximum 1 TCP segment (1460 payload + 20 header) (option-ök nélkül)
...ekkor 1024*1024/1460 csomag kell az átküldéshez. Ez 719 felfelé kerekítve, mert ugye a kis maradékhoz is kell majd csomag. Tehát az átvitt adat 1024*1024 + 719*78 = 1104658 byte lesz. (A 78 onnan jött, hogy 20 TCP header + 20 IP header + 38 Ethernet header+crc)Ekkor persze még kihagytuk a számításból a TCP 3-way handshake csomagjait, de ha tippelnem kéne ez a tanárodnak eszébe sem jutott. Persze a való életben még ebbe több dolog is beleszólhat, de közelítésnek jó lesz ez.
Ha érted ezt a számítást és megjegyzed a következő adatokat, akkor meg fogod tudni oldani az ilyen típusú feladatokat.
Az MTU max 1500 byte lehet (Maximum Transmission Unit - egy ethernet keretben átvihető hasznos adat). (Persze csak ha nincs jumbo frame, de ezt hagyjuk.)
Az Ethernet header+crc 38 byte.
Az IPv4 header 20 byte.
A TCP header 20 byte, az UDP 8 byte. (Itt figyelned kell arra, hogy mit ír a feladat.)Remélem segítettem. Ha valamit kihagytam vagy elírtam, a többiek biztos kijavítanak.
-
stafidani
csendes tag
Sziasztok!
A napokban volt egy hálózatokkal kapcsolatos órám és a tanár egy ilyen feladatot adott fel házinak:
Egy HTTP protokoll 1 Mbájtos fájlt továbbítani TCP segítségével egy LAN hálózaton. Az adatkapcsolati rétegben Ethernet működik. Számolja ki, hogy összesen hány bájt fog ideális esetben áthaladni a fizikai rétegen mire a fájl eléri a célállomást.
Nem is annyira a megoldás érdekelne, hanem inkább hogy van-e ehhez valami képlet ami alapján ki lehet számolni, mert mi a HTTP-t tanultuk, de annak is csak az elmélet részét, feladatmegoldásról szó sem volt.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
szunyog199 #7209 üzenetére
Grat!
-
FeRkE
őstag
válasz
szunyog199 #7209 üzenetére
Gratula!
-
szunyog199
tag
Sziasztok!
Ma sikeres CCNA vizsgát tettem!
51 kérdés volt ebből 2 laboros.
-
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
zsolti.22 #7205 üzenetére
Amennyire tudom, a Barker fele mondas a helyes. Egy hop countkent mukodik, de jelzi a BPDU erkezese ota eltelt idot is.
http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/lan-switching/spanning-tree-protocol/19120-122.html#stp_timers
Rfc: The value that all bridges use for MaxAge when
this bridge is acting as the root. Note that
802.1D-1990 specifies that the range for this
parameter is related to the value of
dot1dStpBridgeHelloTime. The granularity of this
timer is specified by 802.1D-1990 to be 1 second.
An agent may return a badValue error if a set is
attempted to a value which is not a whole number
of seconds." -
zsolti.22
senior tag
Üdv újra.
Nekiláttam a CCNP SW irományomnak és elakadtam benne a Message Age időzítőnél. Az OCG nem tesz róla említést, a CCNP SW Simplified viszont igen: szerinte a Message Age arra való, hogy meg tudjam határozni a root bridge-től való távolságot, afféle hop counter. Google-ban rákeresve már azt találtam, hogy nem hop counter, hanem azt mutatja, hogy mennyi idő telt el a root által kiküldött conf BDPU óta, amihez a switchek, mielőtt továbbküldi a többi switchnek a BPDU-t, hozzáadnak egyet - Keith Barker-es hozzászólásból való ez.
Most akkor mi van? Gyakorlatban kb. 2 másodpercenként változik az értéke...
@oleeg: +1, én is eddig csak ücsörögtem a seggemen...de nekem csak 2 vizsga kell
-
oleeg
tag
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék. Tudom nehéz válaszolni egy ilyen kérdésre mivel nem ismerhető a tudás és a tapasztalat, de azért mégis
A tervem az, hogy idén szeretném megszerezni a CCNP R&S minősítést. (Most szeptember végén lesz a CCNA vizsgám
) Október végén ROUTE, november végén SWITCH és december vége vagy január eleje TSHOOT vizsga. Munkámból kifolyólag napi szinten dolgozom Cisco eszközökkel egyes témaköröket rendszeresen használok, de van ami csak ismerős (hallottam róla, egyszer láttam/próbáltam) és felületes tudással rendelkezem.
A kérdésem pedig pedig az lenne, hogy mennyire lehet elégséges egy hónap felkészülési idő az egyes vizsgákhoz?
Eszközök beszerzése gyakorlásra nem probléma (3560 switchek és 1841-es routerek több mint elégséges számban állnak rendelkezésre labor kialakítására).
Tudom, tudom, hogy nehéz válaszolni, de talán tudtok segíteni, hogy melyek a lehetséges buktatók a talán "kissé" optimista tervemmel
) Sajnos eddig csak ücsörögtem a seggemen, de most már szorít az idő
Köszönöm:
o
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Yettel topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest