Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tacsk0

aktív tag

STA-rol szeretnek par dolgot kerdezni.

Maga az STP folyamat, a root bridge meghatarozasaval tortenik. A root bridge-t az STA algoritmus egy referencia pontnak tekinti, amibol kiindulva szamolja ki a ut (path) koltseget. Root bridge kivalasztasa: BPDU uzenetek szorasaval tortenik az aktiv trunk portokon. BPDU keret tartalmazza a BID mezot. BID mezo (Extend System ID, MAC, Bridge priority) ez azt jelenti, hogy a Bridge ID az elobb felsorolt 3 ertekbol tevodik ossze. A folyamat legelejen minden switch root bridge-nek tekinti onmagat, ezert a root ID es a bridge ID megegyezik switchenkent. Amikor elkezdodik a BPDU-k szorasa, a switchek elkuldik egymasnak a root ID-jukat amit osszevetnek a sajatjukkal es meghatarozzak melyik a kisebb, ugyanis a kisebb ertek a "nyero". Ha nagyobb erteket kapnak azt eldobjak. A folyamat addig ismetlodik amig meg nem hatarozzak, melyikuk rendelkezik a legkisebb root ID-vel. Ezutan az osszes switch root ID-ja megegyezik, igy mindeki tudni fogja ki a root bridge.

Itt jonne a kerdes, a BID mezo tartalma 3 reszbol tevodik ossze:
    -MAC cim (switch)
    -Bridge priority ami 1 - 65536 def: 32768
    -Extend System ID amely VLAN-ID, na itt vagyok problemaba, melyik VLAN-nak az ID-je? Default VLAN, ha meg nem hoztam letre VLAN-t? Vagy az osszes VLAN kozul a nativ vlan, ha mar letrehoztam?

Igazabol ha a Bridge priority 32768, es csak 1 Vlan-om van a default Vlan, akkor elso korben a MAC (switch) a donto. Ha nem befolyasolok semmit. Amint a Bridge priority-t csokkentem, manualisan befolyasolom a root bridge valasztas-t.

Ha a root bridge mar megvalasztasra kerult, utana kovetkezik a port meghatarozas, root bridge-nek csak designated portjai lehetnek, tobbi switchnek root, designate,non-designated, disabled. Itt megint kozbelep egy valasztasi folyamat, meghozza az ut (path) cost alapjan. Minden kapcsolatnak megvan a maga koltseget (ethernet, fast ethernet gigabit... stb) . Ha jol ertelmeztem a path cost a port cost-okbol adodik ossze. Azaz ahany fele fajta porton halad at egy uzenet az ertekek osszeadodnak mindaddig amig el nem erek a root bridge-ig. Itt is a legkiseb ertek a donto. Ezt is tudom manualisan befolyasolni. Bar nem igen ertem mi szukseg lehet erre. Esetleg ha az ertekek megegyeznek.

Ha mar megvannak a root portok, a switch-eknek meg kell valasztani (kozos LAN szegmensen) a designated, es non-designated portjaikat. Ezt BPDU keretek valtasaval hatarozzak meg, megpedig a BID mezo ertekenek kiolvasasaval. Itt is az alacsonyabb ertek a donto = designate, magasabb ertek= non-designated.

Itt jon a kerdes: Mi a kulondseg a port cost es a port priority kozott? Mi ertelme van a ket ertek megvaltoztatasanak? Szamomra, mind a ket ertek megvaltoztatasa azonos hatast general, ha jol ertelmezem. Aztan lehet nagy marhasagot kormoltem le:)

Segitsegeteket elore is koszonom!

Új hozzászólás Aktív témák