- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Yettel topik
- Mobil flották
- Második bétánál jár a One UI 8
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
soma314
tag
válasz
vzsolti1980 #13939 üzenetére
Köszi a beszámolót.
Had használjam ki a lehetőséget és érdeklődjek a Juniper vizsgákkal kapcsolatosan.
Ha egyszer meglesz a CCIE RS utána esetleg pár Juniperes vizsgát lehet letennénk.
Sok mindent hallottam, de nem tudom így vannak-e:Igaz, hogy az alapszintű (CCNA szintű) Juniper vizsgáknál nincs konfiguráció csak teszt kérdések?
Igaz, hogy a JNCIA vizsgán nincs switching?
Igaz, hogy meglévő érvényes Cisco-s tanúsítvánnyal (akár egy CCNA RS-el is) lehet online "próbavizsgát" tenni és ha az sikerül, akkor féláron menni a Juniper vizsgára?
Cisco-nál ugye úgy van, hogy a professional vizsgák előfeltétele a érvényes Associate a témában vagy bármilyen érvényes Expert tanúsítvány. (Például a CCNP Security-hez kell a CCNA Security, de jó a CCIE RS is.) Ugyanakkor CCIE írásbelire bárki jelentkezhet, nincs előfeltétele és ha sikerül mehet a laborra.
A Juniper-nél hogy vannak ezek az előfeltételek?Cisco-nál jól ismertek a home lab kialakitásának lehetőségei (dynamips + GNS3, EVE NG, bérelhető online laborok....) Junipernél csak egy módszert ismerek GNS3-ban virtuális gépet tudtam futtatni JunOS-el Virtualbox-szal. Ez még mindig jobb, mint amit Alcetel Lucent/Nokia próbáltam qemu-val és óránként újrainduló virtuális routerrel, de ha nem csak 2 db router kell, hanem 20 akkor ehhez elég erős gép kell. Van esetleg egyéb módszer amivel hatékonyabban lehet otthon laborozni Juniper-t?
A "marketing" dologban lehet igazad van és nem vitaként írom, de sokan ugye azért vizsgázunk, mert a munkaerő piacon egy-egy ilyen tanúsítvány értékkel bír. Én befektetésnek tekintem, ahol a költség oldalon ott van elsősorban a tanulásba fektetett munka, a home laborra, az oktatási anyagokra és a vizsgákra költött pénz, míg a hason oldalán első sorban a megszerzett tudás, de másodsorban a munkaerő piacon szerzett értéke a papírnak.
Én megköszönném, hogyha írnál ezekről is egy keveset. Ahogy írtad magas szinten nagyon nehéz szerezni összeszedett felkészítő anyagokat, de ugyanakkor belépő szinten ha jól láttam a Juniper honlapján letölthető pdf oktató anyag van.Az, hogy a piaci értéke a tanúsítványnak azt nyilván az adott munkahelytől is függ, de ugye a két márka elterjedtsége is más. És a Juniper felfutóban van, tehát erősen van benne fantázia. Mondjuk a Huwai-ben is hasonló képen. Nyilván hol mire van szükség, az lesz az értékes erről nem is érdemes szerintem többet írni. viszont van egy technológiai oldala is a dolognak: van egy sor technológia amit Cisco tulajdon, vagy az elmúlt évekig az volt. Gondolok itt mondjuk az EIGRP-re, ODR-re az HSRP-re vagy a PVRSTP+-ra, DMVPN. Ezekből ugye van amire van műszakilag kvázi egyenértékű standard megoldás: VRRP, vagy akár jobb MSTP illetve van ami "fel lett szabadítva" mint az EIGRP. Ez utóbbi ma már valamennyi gyártónál lehetne, de én a Cisco-n kívül egyedül a Nokia (Alcatel Lucent) próbálkozásáról hallottam.
Biztos vannak olyan speciális technológiák, amik a Juniper sajátjai és úgy nyomják, mint a Cisco-nál az EIGRP-t.
Routing területen a RIP-en, OSPF-en kívül ugye az IS-IS használatos. Ez utóbbi (IS-IS) a Cisco-nál az RS-ben nem túlreprezentált téma (csak CCIE RS wrtitten teszt témája, a laborban nincs is már). A RIP-et leginkább hibaforrásként lehet tekinteni a vizsgákon, a gyakorlatban nem ajánlott az alkalmazása.
Ha jól értem a dolgot Juniper-nél a linskstate protokolok logikáját fontos megérteni, illetve az azokkal együttműködő MPLS-t.Arra szeretnék kilyukadni, hogy ha az ember a technológiát (OSPF, MPLS, MSTP...) megtanulja a Cisco vonalon, akkor elég-e hozzátanulni a JunOS szintaktikájátvagy van sok olyan Juniper technilógia amit szintén meg kell tanulni? (RS/Enterprise vonalra gondolok)
Cisco-nál annak idején amikor én csináltam a CCNA RS-t, CCNP RS-t a Frame Relay volt az egyik "mumus" és elég nehéz is volt megérteni, hogy miért kell megtanulni. Akkor az volt az ideológia, hogy ugyan a FR már "obsolate" technológia, de kell a DMVPM és az MPLS könyeb megértéséhez. Amiben valami biztosan volt, de nayyi sok mégsem, mert újabban kikerült mond a CCNA RS mind a CCIE RS témái közül. Ha jól tudom a CCNP RS-ben még van.
Juniper-nél is vannak ilyen "mániás" témák, amik nehezek viszont a gyakorlatban ritkán futni össze vele?Bocs a hosszas és sok kérdezgetésért, de komolyan érdekel a Juniper-es vonal is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- AliExpress tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Horgász topik
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Suzuki topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest