-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
2thletme2day
őstag
Azt mondod elengedhetetlen a 3d nyomtatós alap tudás erre komolyan hozol egy PLA nyomtatást amit összehasonlítasz egy ASA-val?
Körtét az almával. Mind anyag tekintetében, mind a modell tekintetében. Biztos vagyok benne, hogy létezik olyan Ender 3 ami kinyomtatja neked olyan minőségben az a propeller izét mint a linkeltél, attól még nem lesz istenkirály nyomtató az Ender.
-
JasL
őstag
Ez a link mondjuk pont rossz példa volt, gcode-dal, szintezéssel, clogging, kilóg a ptfe cső meg egyéb hibákkal sz*pnak
de legalább te magad linkelted be
És hogy aktuális legyen, itt egy kedvenc az általad linkelt fórumról:
"A Kobra S1-es utolsó frissítése meg elrontotta a kamerát. Egyszer rá tudsz nézni, de aztán nem hajlandó betölteni."
Na ezért kerül többe a bambu
Ja és az anycubic azon kívül, hogy olcsó a nyomtatójuk, hány kg filamentet is osztogatott szét ingyen eddig meg nyomtatókat?
-
JasL
őstag
A nagy árkülönbséget az oldalfal anyaga és megmunkálása adja. A P1S oldallapjait fröccsöntik műanyagból fillérekért, az X1C-ben viszont alumínium van, és azt bizony nem csak levágni kell, hanem sorjázni, meg az alu önmagában is drága és fém, festeni is kell, míg a műanyagot egyből olyan színben nyomják, amilyen pellet kellett. A lidar szerintem max egy 50-100 eur az összárban, de az is összetevő, viszont nem sok szükség van rá, az a helyzet, hogy inkább semmi, de amikor az X1 kijött, ez volt a wow faktor, amivel berobbantak a köztudatba. Színes LCD is egy 100 EUR-s tétel legalább. Jó az X1, csak öreg és drága. Az új fiúk értelmetlenné tették.
-
JasL
őstag
Igazából a mai napig nem értem, hogy mi értelme van az X1C-nek! Főleg azon az áron. P1S tulaj vagyok és többszáz órám van a gépben, és bizony van benne nylon-PA nyomtatás is, és még egyet se hibázott! Elkpzelni nem tudom, hogy P1S megjelenése után kinek éri meg még az X1C. H2D tényleg fel tud mutatni valamit, az áron kívül.
-
Gh0sT
addikt
A teljesség igénye nélkül pár idézet azokból a youtube tesztekből, amiket eddig megnéztem.
Joel (3D Printing Nerd)
„A felület annyira sima, hogy olyan érzésem volt, mintha gyárilag készült darabot fogtam volna.”
„A nyomatok pontossága kiemelkedő, még kis részeknél is.”mpoxDE
„Az illesztési pontosság döbbenetes, semmit sem kellett utólagosan csiszolni.”
„A többanyagú nyomtatás eredménye lenyűgöző, éles határokkal.”Robert Cowan
„A legjobb nyomatok, amiket valaha láttam ezen a méretosztályon.”
„A rétegvonalakat alig lehet látni, még közelről nézve is.”
„A méretpontosság és részletesség a gyári szinthez közelít.”M.M’s Prop Shop
„A legszebb ASA nyomatok, amiket valaha készítettem, a rétegvonalak gyakorlatilag láthatatlanok.”
„A nyomatok illeszkedése tökéletes, minden darab úgy csúszott össze, mint egy LEGO.”
„A textúrákat elképesztő részletességgel adja vissza.”CNC Kitchen:
"Nagyon lenyűgözőnek találtam a nyomtatási minőséget, még a komplexebb részeknél is. A duál fúvókák közötti kalibráció is kiváló, az átlapolt színek találkozása alig észrevehető"
„Az apró részletek is nagyon tiszták, alig voltak látható rétegvonalak vagy rezonancia okozta hibák.”
„Az encoder plate és a kalibrációk kombinációja tényleg segíti a gépet abban, hogy kiemelkedően pontosan nyomtasson.”
„Még a vékony falú részeknél sem volt delamináció vagy torzulás. Ez részben a zárt kamrának is köszönhető.” -
blountex
senior tag
A PVA kérdésedre válaszoltam, amit fentebb feltettél.
Ha lenne bambu gépem biztos kifognék egy hibátlan nyomtatót
De sajnos nincs.Jó régi hsz, sikerült azóta megoldást megtalálni rá?
Milyen filamenttel volt az nyomtatva?#10896 Joshi
Még is az emberek többségének a több színnel való használat jön le elsödlegesen, mert úgy is reklámozzák a készüléket, de igen a több anyaghasználat is jogos.
Valójában milyen felhasználási körülményeknél lehet szükség a több anyaghasználatra? -
blountex
senior tag
Nem, mert 1 fejjel macerás, másfelől AMS-el erre már lenne lehetőség már amelyik támogatja (Kobra S1 pl nem, de bambu igen)....
Igen drága, de jó is az amikor olyan helyre van hozzáragadva a támaszanyag, ami nehezen eltávolítható, vagy eltávolíthatatlan, és jó lenne egy sima felületet kapni.... és sokszor egy azon anyagból való nyomtatáskor nagyon odaragad a tárgyhoz a támaszték, de hát 1 fejnek ez a hátránya.
Mellesleg úgy tudom nem kell az egész support anyagot abból nyomtatni, elég ha csak a utolsó néhány réteg olyan.Itt most nem a minőség a kérdés, mert a bambu a nyomtatóikkal eddig is garantálta....
Prusa XL-nél azt lehet felhozni, hogy max 5 fej és vége, hisz nincs AMS rákötve ami pluszban adagolja a különböző filamenteket, ha csak nem manuálisan cseréled....
Azonban általában az ember legtöbbszőr 1 színnel nyomtat esetleg belevisz még 1 színt, hogy jobban nézzen ki a tárgy, a 3-4-5 már ritkább...
-
blountex
senior tag
Még mindig nem értem mi bajod van a H2D nyomtatóval, miért lett szar.
Most a lézert hagyjuk, mert az opcionális dolog, mindenki eldöntheti kell-e vagy sem.Nézzük az elejét.
Számomra az AMS rendszer bár tök jónak tűnt, de ahogy a tapasztalatok alapján olvastam sokan a rengeteg hulladékra panaszkodtak, és a hatalmas nyomtatási időre.
Megéri használni?
A lehetőség adott, de ebben a formában ez így nem az igazi.Mit csinált a bambu?
Ezeken javított.
2 színnel nincs hulladék, több színnel egy kevéske, de közel se akkora mint az egy fejnél.
Nyomtatási idő minimum a negyedére, de több esetben akár a felére is csökken(het).
24 színt is képes kezelniMacerás support eltávolítása esetén nyugodtan betudsz a második fejbe készíteni egy PVA ami nagy előny olykor.
Új AMS miért is drága?
Nézted te egyáltalán az árakat?
Akció nélkül a régi AMS többe kerül mint az új!
De akciósan is csak 43 eróval több, ami nem vészes.
Az update pedig pont annyi, amennyire szükség van, hova fejlesszék tovább?Piacon még mindig nagyon kevés a dual nozzles, idexes rendszer, és mindközül a bambu az egyik legolcsóbb.
Ott a BNC3D, Ultimaker, Craftbot jóval drágábban.
-
JasL
őstag
Hát simán ráraktam, és a sarkait nem csiszoltam elég szűkre, ezért azok kicsit szorultak, így 2 ponton rögzítve volt hátul, elöl meg a saját súlya húzta le.
Egyébként állati ütős fehér lapra nyomtatni feketével, látszik minden, meg a fehér jól visszaveri a fényt, sokkal világosabb így a kamra.
-
blountex
senior tag
-
JasL
őstag
De nem ezt nézem. Hanem hogy függetlenül attól, hogy mi a cél vele, hibátlan minőséget produkáljon. Mondjam azt a vásárlóimnak, hogy "bocs, kicsit csíkos lett, de legalább olcsón vettem a nyomtatót!"? Ha már kiadok rá több százezret, mindegy, hogy 250 vagy 350, csak legyen jó.
-
Emunem
őstag
van bambu saját tpu-ja, ami már az...
A továbbiakban ezt a vitát kérlek az általános 3d csopiba, köszönöm. -
blountex
senior tag
Úgy látom én is, hogy a P1S-nek lenne az ellenfele jobb áron + előny a filament szárító + led lámpa + spagetti érzékelés, skip objection (jelentsen ez bármit is) - utóbbi kettőt csak az X1C tudja.
Viszont jóval kevesebb a saját gyártott anyaguk.
Jóformán csak pla , petg , asa, abs, tpu és ezek sem mind kompatibilis a ACE-val, TPU biztos nem.Ami bambu mellett szólna az a nagyobb AMS filament támogatottság mint TPU, PC, PVA és saját pla, abs, petg supportjuk.
Lassan időszerű lenne egy új P1S reviziót villantaniuk új AMSel, touchscreen kijelzővel, AI detectionnal.
-
Vesa
veterán
Nekem is tetszik a Kobra S1, de ez egy vadiúj gép, nincs vele sok tapasztalat. Az A1 viszont már piacon van egy ideje, a kezdeti nyűgjeit javították, a szoftveres rész és az ökoszisztéma nagyszerű. Ettől függetlenül, nyilván mindenki eldonti mit vásárol meg, és természetesen az S1 is egy lehetséges választás, biztató amit eddig láttunk és jó az ára, de én egyelőre nem venném meg mert az ár nem minden, és sokszor fáztam már rá új tech.-re. Majd kb. 1 év múlva. Bár mivel nekem már van P1S, nem hiszem, hogy ahhoz képes ugrás lenne (kivéve talán a szárítót, de a gyakorlatban eddig még nem volt problémám vizes filament miatt és van már szárítóm is). Új belépőknek viszont lehet alternatíva, főleg, mivel zárt, az A1 meg nyitott. Szóval érdemes ajánlani a Kobrát, de mindig hozzá érdemes tenni, hogy nincs még vele túl sok konkrét tapasztalat. Aztán az érdeklődő majd dönt. Én nem tudom ajánlani, mert nincs vele személyes tapasztalatom, ellenebn az A1-el és a P1S-el van, tehát azt bátran merem ajánlani.
-
Thome
veterán
Írtad a 3D csopiban, hogy miért írtam minimum összeget: hát mert tele vagyok mint a délibusz!
Egy bitang nyomtatót szerettem volna első körben, hát na, vannak elcseszések, de tanulom, és fogok még itt hisztizni, ha elfingik valami.De most csak nyomtatom a figurákat, ami kifér, meg a festés. Valami kreatív hobbit sikerült találni.
S igen, elégedett vagyok, igaz a 4 perces unboxing videónak 1 órába telt, mire a végére értem, de maximálisan megérte!
-
paler
aktív tag
Nekem azt tanították, ès én is azt vallom hogy kérdezni nem szégyen, főleg okosabtól. A fórum meg egy olyan hely ahol ezt az ember megteheti, ha valamivel nincs tisztában.
Nos akkor kérdem én, neked ezzel mi a problémád?
Ja, meg a kollégámnak soha nem volt Bambulab nyomtója, ezért mertem feltenni ezt az együgyű kèrdèsemet pont a Bambulab fórumban. -
paler
aktív tag
Sajnálom hogy csalódást okoztam...de én ilyen korlátolt vagyok
A nyomtatással kapcsolatba sok mindenről beszélgettem vele az elmúlt pár napba.
Pl. anyagok, nyomtató típusok: mozgóágyas, corexy, portálrendszerű, sínredszer stb.zárt vagy nyitott rendszerű, modellező és szeletelő programok, marketing (bulshit) dumák, nyomtatási sebességre és gyorsulásra vonatkozóan.
Filamentek, filament szárítóra tippek, tapadási hibák is volt téma közöttünk.
De sok téma majd a gyakorlatba válik számomra egyértelművé. Talán túl sok is volt a téma és az információ számomra. -
paler
aktív tag
A másik meg hogy aki azzal jön hogy a barátja/haverja/ismerőse mondta... Na ettől eldobom az agyam.
Na most ezzel mit kezdjek...attól hogy meghallgatom az ő véleményét, az akkor is csak 1 vélemény..a fórumon meg csak több embernek a véleményét\tapasztalatát eltudom érni ezzel kapcsolatba.
aztán meg még én vagyok a bunkó ha visszakérdezek.
Na erre kiváncsi vagyok hogy ezt én hol írtam róladEgész pontosan ezt írtam:
De úgy látszik hogy Joshi fórumtárssal nem egy nyelvet beszélünk vagy csak kötözködni akar, vagy elfelejtette hogy annó valamikor ő is volt kezdő/láma a nyomtatás világába
Itt bárhol is írtam hogy te bunkó lennél? Szerintem nem...de én kérek elnézést
-
paler
aktív tag
Mint ahogy írtam, szerttem volna ezt tisztázni, és nem utólag amikor már itt van a gép, meglepódni\szembesülni a tényekkel. Szerintem pont erre vannak ezek a fórumok, hogy az ilyen kezdő\láma kérdéseket megválaszolják. Mint ahogy írtam is, az ismerősömmel történt beszélgetés kapcsán fogant meg bennem a kérdés, mivel a 180x180-as munkatér nem valami nagy, de ha azt sem tudom maxra kihasználni, akkor lehetséges hogy inkább elgondolkodom egy nagyobb asztalú gép vásárlásán.
Teljesen felesleges azon agyalni, hogy mekkora modellt tudsz nyomtatni, mert minden bed méretnél belefuthatsz abba, hogy már kicsi lesz.
Ez részemről nem is kérdés, láttam a fb-on ~2,4m nagyságú kardott is, ami több részletbe lett kinyomtatva.
[kép] -
adriankoooo
senior tag
ptesza:
köszi, jó tippeket adtál amiket majd holnap kipróbálok. Most csak alulról kapott egy színezést, szerintem az csak egy rétegnyi.
Joshi:
Bambu PLA filament, ahogy írtam. Gyári hőmérséklet beállítás (240), nyomtattam temp towert is, de kb. ugyan úgy néz ki minden szinten. Layer height, alap 0.10mm.
Viszont! Bambu küldött egy teszt fájlt, hogy nyomtassam ki és voilá:
Még mindig van egy kis érdesség a szélén, de a többi része szinte hibátlan.
Csak egy nagyon kis under extrusion az egyik sarokban:
Amint megnéztem a teszt fájlt, csak az Initial Layer és Initial Layer Infill speedben különböztek. Gyárilag 40mm/s és 70mm/s van megadva, a teszt fájlban 15mm/s és 40mm/s. Miért nem ez a gyári érték akkor, nem értem.
Ki is nyomtattam újra a kulcstartómat, szerintem a változás hatalmas, bár egy két keskenyebb vonal még nem okés, de majd módosítok magán a logón (=vastagabbra csinálom):
Infill itt Hilbert Curve.
-
cross56
senior tag
Köszönöm.
Ezekre kell csak figyelni? Úgy tudom gyakran a tapadással is gond szokott lenni. Érdemes itt már valamit használnom a jobb tapadás érdekében, vagy a texturált PEI lap itt is jól teljesít?#10335
JasL:
ABS-em van csak jelenleg, illetve az ABS-szel való nyomtatást nem itthon fogom csinálni.
Egyébként Golf 2-höz szeretnék beltérbe nyomtatni ABS-ből. De felületkezelve lesz, így az UV nem lesz rá hatással. Gondolom így az anyagválasztás jó lehet.
-
Tarokk79
aktív tag
Van pénzem rá, de azért nem szeretnék feleslegesen sem kidobni pénzt az ablakon. Ezért is gondoltam az A1 mini-re, mert ahhoz, hogy bevásárlókocsi kulcsokat, meg társasjáték inserteket nyomtassak elég lehetne az is. De tény, hogy félek a kisebb mérettől még ez a 22 cm is néha kicsi volt.
A több színű nyomtatástól kicsit elvetted a kedvemet (bár amúgy is voltak kételyek bennem), de az is tény, hogy combo-ban sokkal olcsóbb, mintha utána rendelnék külön AMS-t, ha meggondolnám magam.
Most pl. egy hete semmit sem nyomtattam ki, ezért is gondolkodok azon, hogy hogyan tároljam a filamenteket.Nem sietek sehová. A Creality itt van, ami kell most ki tudom nyomtatni. De most pont fogyok ki az ötletekből. Most ezen a kettőn gondolkodom:
kártya keverő és kártyatartó. -
Tarokk79
aktív tag
Szerintem leginkább PLA-val nyomtatnék, de most meg sem próbáltam mást, mert mindig bajom volt a mostani gép megfelelő beállításával. Van egy PETG és egy ASA tekercsem is, de elő sem mertem venni
. Ezek szerint utóbbit jobban is tettem.
PLA után azért kipróbálnám a PETG-t és a TPU-t is, de utóbbit nem hiszem, hogy sokat nyomtatnék, csak a kíváncsiság hajt.
Az utolsó mondatod újra gondolkozóba ejtett, mert ezt pl. nem is tudtam (max csak sejtettem).
-
Tarokk79
aktív tag
Hát lényegében két eléggé távoli verzióm van. Vagy az A1 mini, vagy a PS1 combo.
Az jár a fejemben, hogy vagy kis dolgokat nyomtatok majd egy színből.
Vagy ha több szint használnék, akkor már esetleg nagyobb dolgokat is nyomtatnék, akkor meg jó lehet a zárt AMS, hogy tároljam a filamenteket(?).
Attól félek, hogy az AMS light nyitott és, ha ott tárolom a filamenteket, akkor tuti problémám lesz belőle. A négy színt meg mindig befűzni lehet sok idő lenne. -
rodman73
aktív tag
14100+3070 és 32 gb ram. Volt 1-2 modell, ahol azért elég sokáig tartott a szeletelés, bár ezek elég bonyolult modellek is voltak.
autók például vagy amikor kiírja a bambustudio hogy 1 milliónál több háromszöget tartalmaz a modell, akarja egyszerűsíteni? Procit cserélni fogok a közeljövőben, azért kérdezem hogy miket nézegessek.
-
Joshi
titán
Ha már elővettem a sprayt és a zsírt, így meg is tisztítottam és kentem a cuccokat. A karboncsövet én így szoktam befújni hogy az ékszíjra ne menjen. Azért volt kosz rendesen, pedig én nem nyomtatok sokat. A menetes orsót is áttöröltem konyhai papírral mielőtt megzsíroztam. Sok zsírt nem szabad rá tenni.
-
Vesa
veterán
Az miért "fosás", ha nem dugom a fejem a homokba és próbálom nem szénné mérgezni a családom? Ez ma már egy kutatott téma, vannak tanulmányok, melyek nem festenek szép képet. Attól még a tech baromi jó, de -véleményem szerint- felelőtlenség lenne nem foglalkozni egy potenciális veszélyforrással. Próbálom ezt ésszel csinálni, elkerülve a kockázatokat (kizárni a lehetséges expozíciót), de megtartva az előnyöket (nyomtatás). Ez pont olyan, hogy vehet valaki formaldehiddel teli építőanyagot, csak akkor ne csodálkozzon, ha pár év múlva jönnek a légúti tünetek és egyéb problémák, és lehet ezt tudatosan kerülni is.
-
Vesa
veterán
Nem élőlények miatt aggódom, hanem a mikroműanyagok miatt. Bár minden a hőmérséklettől függ. 80C-n pl. nem hinném, hogy bármilyen cuccot szórna. A nyomtatós tanulmányokban is megjegyzik, hogy a nozzle hőmérsékletétől függően nagyban változik az expozíció mértéke, de ott 210-250C fokok repkednek.
-
Vesa
veterán
Végül arra jutottam, hogy nem nagyon szeretném olyan helyen szárítani, ami kajával érintkezik. Lehet, hogy akkor jobb megoldás lenne a filament szárítóban, ptesza orsójával szárítani.
Vagy készítek/nyomtatok egy célszerszámot, aminek az egyik végébe mehet egy hajszárító, középre egy szilikagolyó tároló, a másik végén pedig távozhat a párás levegő. Ez talán gyorsan lerendezné a dolgot. Bár lehet, hogy ezt a PETG se bírná hő szempontból, ABS-ből kéne nyomtatni azt meg nem szeretnék. -
tzimash
őstag
Nem áll meg rétegenként, tegnap egy hajpántot nyomtattam, valami 18 perces meló volt csak, kb az első 5 percet néztem, az alatt 1x csinálta. De észrevettem már máskor is, egyéb modelleknél. Timelapse-ot nem használom, hibaüzi nincs, a nyomtatás kifogástalan. Csak piszkálja az agyam a dolog
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MÁV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest