- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
JasL
őstag
válasz
spider23 #11457 üzenetére
Bocs, de ez ronda. Nyomtasd fekve, két részletben. Két igazító tüske a két elembe (2 lyuk, 2 pöcök, slicerekben van erre tool), pillanatragasztó az érintőfelületen. Amúgy a második után már ezt kellett volna tenned, pazaroltál egy csomó anyagot, és nem lett szép vége. Nem mindig vezet célra az erőszak, most is ez történt.
-
-
Joshi
titán
válasz
spider23 #11446 üzenetére
Igen, kell használni tárgyhűtést. Én 40-60% között szoktam használni ahol szükséges. Most nincs előttem a szeletelő progi beállítása, de ha jól emlékszem, akkor lehet rétegenként is állítani a hűtés mértékét. Az a baj, hogy ha túlságosan erőteljes a tárgyhűtés, akkor a rétegek nem fognak jól tapadni egymáshoz. Ki kell kísérletezni. Nem véletlenül mondják, hogy az ABS/ASA nyomtatása nem egyszerű. Addig nem gond, amíg alapvetően egyszerű tárgyat nyomtatunk.
ui.: egyébként ahol ventilátor által keltett légáramlatok vannak, ott fölösleges ABS/ASA-t használni. Ott bőven jó a PETG, de még a PLA is. -
axlfsi
veterán
válasz
spider23 #8617 üzenetére
Huhh, elég jól néz ki és mivel magasabb, könnyebb is adott esetben benyúlni az üvegnél és matatni, szerelni valami egyszerűt, ha kell (dícsérték is emiatt).
Lehet erre esik a választásom (1 színnel, nem szarozunk...).
Te több színnel nyomtad, mint az eredeti fotókon látni? (az is baba amúgy)
-
fabula
őstag
válasz
spider23 #8457 üzenetére
Ha nem bírja a meleget a PETG, akkor próbáld meg ABS-ből, nekem azt kicsit könnyebb volt jól nyomtatni, mint az ASA-t.
Én egyébként az ASA-t is textured PEI lapra nyomtattam ragasztó nélkül és nem vetemedett, de a tárgy széle nem a levegőben volt, hanem az asztalon és brimmet alkalmaztam. Előzetes hőáztatással nekem ez működött. -
Emunem
őstag
válasz
spider23 #8448 üzenetére
Lassíts a nyomtatáson. Kb 30mm/s-re. Egy próbát megér. (Ismerős zárt nyomtató nélkül, csak 1 réteges huzatvédő fallal is nyomtat ABS-t, kb 20mm/s-el. Alig vetemedik neki, mondjuk ragaszt is)
… mondjuk mivel levegőben van, meg nehogy lecsüngjön, nem tudom, nem lehetne 2 darabból nyomtatni, aztán össze csavarozni, esetleg ragasztani? Mert akkor a rácsos rész fel tudna feküdni szépen az asztalra. -
fabula
őstag
válasz
spider23 #8439 üzenetére
Ezt nem néztem a modellben, ha a levegőben van a nyomtatás, akkor sajnos semmilyen brimm nem fog segíteni. Az sem biztos, hogy a support meg tudná tartani, mivel pont az a lényege, hogy laza kapcsolat legyen a tárgy és support között és attól is elvállna az eltérő rétegzsugorodás miatt. Ilyen tárgyat szerintem csak aktív fűtéssel, stabil 55 C vagy fölötti állandó kamrahőmérséklettel lehet jól kinyomtatni.
-
fabula
őstag
válasz
spider23 #8437 üzenetére
Hát az ASA már csak ilyen, szeret vetemedni nyomtatás közben.
Ez amiatt van, hogy a hőmérséklet nem egyenletes a tárgyon belül, és emiatt a rétegek eltérően zsugorodnak. Leginkább fűtött házban lehet jól nyomtatni.
Minél jobban hűtöd a felső rétegeket, annál jobban fog vetemedni alul.
A zárt nyomtatóban 50-55 C fok elég szokott lenni, de az egérfül ehhez szerintem kevés lesz, én brimmel próbálnám.
Sajnos a P1S csak megkötésekkel alkalmas ASA nyomtatásra, pl. hőáztatni kell a házat nyomtatás előtt 20-30 percig és csak utána elkezdeni a nyomtatást.
Ehhez nyomtatás előtt 20-30 perccel fel kell fűtenei az asztalt 100 C fokra és megvárni, míg egyneletes 50 C vagy kicsit feletti hőmérsékletlesz a zárt nyomtatókamrában, majd csak utána ráküldeni a nyomtatást. -
Tomika75
tag
válasz
spider23 #8159 üzenetére
Hát nem tudom nem szívesen állnék neki farigcsálni...
Jó lenne ha Bambuék kicsit jobban foglalkoznának ezzel a TPU nyomtatással. Prusáék ebben azért előrébb tartanak jóval.
Az A1-ek is küzdenek ezzel a problémával? A Prusámmal nem volt gond ilyen téren ( lehet várnom kellene az eladásával?).
Én eddig csak 95A-s anyagot nyomtattam de azzal nem volt gond viszont szeretnék azért ennél puhábbal is nyomtatni mert valljuk be a 98A és 95A-s TPU-k cipőtalp keménysége nem sok mindenre jó. Jó lenne tömítésnek valót is nyomtatni de ahhoz a Ninjatek filamentjei kellenének és az áruk miatt nem szeretnék beruházni olyasmibe amit nem is tudok nyomtatni. -
fabula
őstag
válasz
spider23 #8141 üzenetére
Elnézést, elfelejtettem írni, hogy a TPU-t erősen szárítani kell nyomtatás előtt, sőt célszerű szárítóból nyomtatni, mert nagyon szívja a nedvességet a levegőből, a vizesedés hatására meg lágyul és akkor is könnyebben gyűri be az extruder.
Ha előző nap nyomtattál vele és kint hagytad, akkor pont a külső rétegek szívják fel a nedvességet és betöltéskor az eleje lágyabb lehet. Ez is egy szempont, amit érdemes figyelembe venni. -
fabula
őstag
válasz
spider23 #8141 üzenetére
Hát ezt én kétlem, mert az X1C extrudere pont ugyan ez, csak abban HS fogaskerekek vannak, amire én ki is cseréltem a P1 sima acél fogaskerekeit. Szerintem nem ez okozza a hibát, nem gondolom, hogy a Bambunál nem tesztelték TPU-val és nekik is ki kellett volnna vágni a fej oldalát az extruder csavarnál
.
Külföldi "fórumokon" sok marhaságot leírnak, sok túl okos emberke írogat oda mindenfélét.
-
fabula
őstag
válasz
spider23 #8139 üzenetére
Nem igazán tudok ilyet. Minél kisebb a shore keménysége a TPU-nak, annál nagyobb az esélye, hogy begyűrheti az extruder. Én csak 95A-t használok, az elég kemény.
Az lehet a gond, hogy a Bambu nyomtatók a hotend felett és az extruder alatt (azaz köztük) elvágják a szálat és ezért a hotend hideg részében is marad filament. Merev szálaknál ez nem gond, mert kinyomja az új szál befűzése és a tisztítás során, de TPU-nál előfordulhat, hogy ez nem sikerül és akkor felgyűrődik az extruderben.
Talán meg lehetne próbálni, hogy amikor TPU-t töltesz be, előbb 250 C hőmérsékletre felfűteni a hotendet, kicsit várni, majd csak utána betölteni a TPU-t az extruderbe és úgy indítani azonnal a szál betöltését a nyomtató kezelőfelületéről, de sz csak az én "elméletem", még nem teszteltem, mert nem volt rá szükség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ BONTATLAN iPad Air 6 13 méretben iPad Air 13 512GB Wi-Fi+Cellular Azonnal Átvehető DEÁK Térnél.
- MSI Thin A15 B7VF 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7735HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- TUF A17 FA706IU 17.3" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe gar
- Lenovo Thinkpad X13 Gen4 - AMD R5 7450U/32GB/1TB
- ELADÓ - LENOVO LEGION SLIM 7i 16IAHV - 40GB RAM, 1.5 TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest