-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emunem
őstag
válasz
TomMusic #11251 üzenetére
Engem meg gyíkká,... de már elmúlt!
Ezt nem hagyhattam ki!
-
TomMusic
őstag
-
-
ptesza
senior tag
válasz
TomMusic #8562 üzenetére
Anno a SUNLU-val készítettem max volumetrikus mérést és ott is jól mutatta, hogy egy bizonyos sebesség felett már matt. Az Eryone olyan mint a tükör magasabb sebesség esetén is. Lehet, hogy ez amúgy nem olyan jó mert minden látszik egy fényes felületen. Pl VFA.
Itt a kép. -
Diocles
aktív tag
válasz
TomMusic #8542 üzenetére
Ha csak esztétikai elvárásoknak kell eleget tenni, erőhatásoknak nem, akkor a PLA-val sokkal könnyebb dolgod lenne, és azt a pillanatragasztó (cianoakrilát) jól összeragasztja.
De tudom, hogy nem erre vonatkozott a kérdés. A PETG-t híresen nehéz ragasztani. Az a szerencse, hogy erőhatásokkal itt nem kell foglalkozni, úgyhogy pillanatragasztót használhatsz, valamennyire egyben fogja tartani. A szálazás is a PETG rossz tulajdonsága, de hőlégfúvó egy pillanat alatt megoldja. A nyomtató állítgatása ezen nem nagyon tud segíteni, esetleg csak az, ha nyomtatás előtt szárítod a filamentet.
Olyan ragasztó ami a PETG-et kémiailag megragasztja, elég durva vegyszer, úgyhogy én még nem használtam.
-
Joshi
titán
válasz
TomMusic #8503 üzenetére
A PETG vs PLA kérdéshez. A PLA akkor jó irány, ha nem túl tagolt és részletes a tárgy. Pl ez az Alien Queen nem jó PLA-ból, mert annyira vékony részei vannak a modellnek, hogy szobahőmérsékleten úgy fog törni pár hét/hónapon belül mint a ropi. PETG-el nincs tapasztalatom, habár már beszereztem pár tekercs filamentet.
Autóba mind1 hogy ABS vagy ASA, mert az autók üvege nem ereszti át az UV-t.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8514 üzenetére
A PETG kicsit rugalmasabb a PLA meg merevebb. A mechanikai különbségeik ebből adódnak, de egyik sem túl erős, ha teherbíró képességről van szó. A hőmérsétlettűrése kb. 10-15 C fokkal jobb a PETG-nek, de gépkocsiban nyáron egyik sem jó, meglágyulnak és elgörbülnek.
Gépkocsiba ABS de még inkább ASA felel meg. -
fabula
őstag
-
2thletme2day
őstag
válasz
TomMusic #8307 üzenetére
Nem tudom milyen nyomtató de P1P-nél (és szerintem az összes másiknél is) ha kézzel loadolsz filamentet azután, hogy az filament szenzor látja a szálat és te érzed, hogy elkezdi húzni pár másodperc múlva le kell nyugtázni a kijelzőn/bambu handyben, hogy igen, elkapta a szálat és húzza befelé vagy, hogy nem, próbálja újra. De akkor megintcsak pár másodperc után rákérdez, hogy na még mindig nem jó?!. Ha ez a nyugtázás megvolt utána fog csak kis poopot kinyomni ahogy átnyomja a betöltött filamentet az egész extruderen. Ez a nyugtázás megvolt nálad? Mert a leírásodból nekem úgy tűnik, hogy nem.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8307 üzenetére
AMS nélküli kézi filament betöltésnél segít, ha a szálat betolod az extruderig (akadásig), majd Load és amíg felfűt és el nem kezd nyomni az extruder, addig egy kicsit kézzel tolod a filametet finoman, hogy az extruder fogaskerekei biztosan elkapják a szál végét.
Ha az extruder elkezdi húzni a szálat, onnan már automatikus a fejtisztítás, azaz "kakilás", nem kell tovább nyomni.
Ha ez megvan, küldheted rá a nyomtatást.Az az egy csatlakozó hiba ne ingasson meg, ez egy nagyon jó nyomtató, de emberek szerelik össze tömeggyártásban, és egy csatlakozó nem pontos benyomása majd esetleg szállítás közbeni kirázódása nem azt jelenti, hogy a nyomtató alapvetően hibás.
Tudom, kellemetlen, ha pont veled történik meg, de ilyen az élet, nem lehet mindig szerencsénk
.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8305 üzenetére
A Bambu nyomtatókba nem úgy kell betölteni a filamentet, mint az Enderbe.
Csak betolod az extruderig, majd Load és utána magától felfűt és utána behúzza a szálat.
Ha mégsem, akkor nem tetted be az extruderig, ha meg nem tudod kihúzni, akkor benne van az extruderben és az fogja, azért nem tudod kézzel benyomni vagy kihúzni.
A kijelzőn adagolj ki az extruderrel valamennyi szálat, ne kézzel próbáld áttolni.
Ez egy nagyon jó nyomtató, csak hát másképp kell kezelni, ezért nem árt a megvásárlása előtt tájékozódni alaposabban.
Az AMS pl. mindezt automatikusan megcsinálja, neked csak az AMS-be kell betenned a filamnet tekercset. Teljes más érzés, szárazabb és tisztább.
-
Imy
veterán
válasz
TomMusic #8300 üzenetére
A wolfram szálas izzó és egy kapcsolóüzemű tápegységet nem igazán lehet összehasonlítani.
Ha megfelelően vannak méretezve az alkatrészek, nem lehet velük gond.
A fentebb említett kapcsolóüzemű tápegységeknek nem a be/ki kapcsolgatás az ártalmas, hanem a magas hőmérséklet és/vagy az idő ami az ELKO-kat veszi igénybe. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8294 üzenetére
Én kikapcsolom, amikor nem nyomtatok, jobb a békesség
.
Amúgy egy idő után csak a kijelző világítását kapcsolja le (ez lehet a 15 perc, de még nem mértemle), más szerintem nem megy alvó módba, hiszen ha nem nyomtatsz, akkor nem mennek sem a fűtések, sem a ventik. Mondjuk a gyári kamravilágítást felkapcsolja a nyomtatás kezdetekor, de a végén nem kapcsolja le.
Amúgy most jött meg egy pár wifi-s konnektor, abból akarok beüzemelni egyet a nyomtatóhoz, hogy távolról is kikapcsolható legyen. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8283 üzenetére
Én Sunlu S2-t használok, akciósan sikerült megvennem. Ez nekem bevált, egyszerre csak egy tekercset lehet benne szárfítani.
A Sunlu S4 most a menő, abban egyszerre 4 tekercset is tudsz szárítani - ugye ennyi megy egyszerre egy AMS-be-, de nekem, mivel hobbista szinten nyomtatok, eddig elég volt az egytekercses S2 is.
Vannak még 2 tekercses szárítók is, mint pl. a Fixdry DOUBLE-NT1, vagy
nagyon jónak tartják az EIBOS filament szárítókat is, pl. két tekercses az EIBOS Polyphemust, ami szárítás közben lassan forgatja is a filament tekercseket.
Van még egy csomó más típus is, amiket én tapasztalatból nem ismerek. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8281 üzenetére
Pl. Sunlu PETG itt: [link] .
Attól hogy újonan veszed, még egyáltalán nem biztos, hogy teljesen száraz, voltak már vizesek újonan bontottak is. Nem tudhatod, hol és mennyi ideig tárolták, mielőtt lefóliázták.
Én az újonan bontott PETG tekercset is szárítom nyomtatás előtt, mert jobb a békesség.
-
Diocles
aktív tag
válasz
TomMusic #8272 üzenetére
Ez egyéni vélemény de én a sebességhez és gyorsuláshoz nem nyúlnék, mert nincs direkt és állandó kapcsolatban a műanyag megolvasztásával és nyomatra hordásával. Mást fog jelenteni, ha 0,6-os vagy 0,4-es nozzle-t használsz, és a csúcsértékek elsősorban azt fogják befolyásolni, amikor a fej két külön objektum között utazik és éppen nem nyom ki műanyagot.
Van egyébként olyan érték is, ami pontosan a műanyag nyomtatásának sebességével áll direkt kapcsolatban, ez a "Max volumetric speed", amit a filament beállításainál fogsz megtalálni, ha az advanced kapcsolót is engedélyezed. Ez az érték alapértelmezésben Generic PETG-re egyébként 8, összehasonlításként PLA Matte-ra 22 (A1 esetén legalábbis). A dobozból kivéve egy Bambu nyomtató tehát látványosan lassabban fog nyomtatni PETG-vel mint PLA-val.
Azt, hogy mi a helyes érték, elég sok munka és próbálkozás meghatározni, ezt a munkát a Bambu-nál már beletették, ezeket tükrözik az alapértelmezett értékek. Szóval nagyon jó kérdés, hogy ha te ezt az értéket át akarod állítani, akkor mégis mennyire állítsd?
Szerintem első körben ne nyúlj hozzá! Bambu nyomtatóknál jellemzően nem érdemes semmihez hozzányúlni, hacsak valami gond nincsen, hiszen nagyon sok paramétert tartalmaznak a gyártó által jónak gondolt értékeken, tehát nagyon nem triviális ezeket felülbírálni. Ha mégis azt tapasztalod, hogy nem jó a nyomatod, akkor pedig a meglévő értéket kezdd el lassan módosítani, mondjuk a 8-as volumetrikus limitet 7-re, 6-ra stb.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #8271 üzenetére
Világítás, Bambu wiki [link] . Az AP panel, amihez a LED és a kamera kapcsolódik, az előlapon, a kijelző mögött van, egy öntapadós fekete szalaggal van leragasztva, annak a szemből jobb oldali részsén kell egy kicsit elemelni a takarószalagot és ott csatlakozik a kamra világítás LED-je. A Bambu wiwki [link] 3. pontjában a képen a jobb alsó szélén látgható a LED kéteres piros-fekete vezetéke a csatlakozóval, először ezt próbáld megigazítani.
A PETG-t hiába tartottad vákumos zacskóban, a másfél év alatt szívhatott fel nedvességet vagy előtte is, mielőtt levákumoztad. A PETG erősen higroszkópos anyag.
Én nyomtatás előtt a PETG-t mindig szárítom (szintén vákumos zacskóban tartom) kb. 4-6 órán át filamentszárítóban, mivel a nedvesség sok hibát tud okozni (erős szálazás, csúnya blobos felület, rossz rétagtapadás, stb.)
Ha régen használtam, akkor akár 8-10 órát is szárítom felhasználás előtt.
A Bambu Genereic PETG profil kiindulásnak jó, de vedd figyelembe amit #8270w580 hsz-ben írt.
Amúgy a nyomtatási sebességet legegyszerűbben a filament profilban lehet csökkenteni globálisan a Max. volumetrikus sebesség csökkentésével, lásd ezt a leírást: [link] . -
-
Joshi
titán
válasz
TomMusic #8268 üzenetére
Azért van olyan magas hőfok beállítva Bambun, mert a nagy sebességhez elengedhetetlen a kellően megolvasztott filament. Ennek érdekében ha magas nyomtatási sebesség van beállítva, akkor magasabb hőfok is társul hozzá (áramlási sebesség miatt kell). Azt javaslom, hogy első körben a Generic PETG profilt használd.
Az nem normális, hogy a belső világítást nem tudod bekapcsolni. Azt minden esetben be kell tudni kapcsolni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Óvodások homokozója
- Medence topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest