- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Bambu Lab X1 és P1P egy nagy innovációt tett le az asztalra 2022 ben ezzel megzavarva a 3D nyomtatók körüli állóvízet szerencsére!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imy
veterán
válasz
sonny007 #11582 üzenetére
Az ABS-re és ASA-ra nekem nagyon kevésszer volt szükségem, általánan elég volt a PLA, PETG, TPU. De amit még nem említettem a nylon is megy burkolatlan nyomtatóval. Nekem a PETG-re rátapadt, a PETG volt az első réteg nyitott nyomtatónál, majd arra ment a nylon vagy a nyloncarbon. Utóbbi nagyon jó anyag, az mindent szinte lefed.
-
Vesa
veterán
válasz
sonny007 #11582 üzenetére
Én bezártam a fiam A1-esét egy dobozba, de szellőzéssel és szűrőrendszerrel kiegészítve, így a hőfok stabilan a külső hőmérséklet +2-3C, ami bőven jó. A szobában általában 20-21C van, tehát 23-24C-nél feljebb még nem ment a nyomtatóházban (tettem be hőmérőt), de neked ez nem lenne jó, mert ha szellőzteted, akkor ott vagy ahol a part szakad. Létezik A1-hez ventilátor mod, többféle is, de ha nem a házon kívülről húzod be neki a levegőt és házon kívülre tolod ki, akkor nem sokat érnek.
-
JasL
őstag
válasz
sonny007 #11574 üzenetére
Én sem ajánlanám nem burkolásra tervezett nyomtatót beburkolni, Sketch001 nagyon szépen leírta, hogy miért. Én is inkább a P szériára váltást ajánlom. Amúgy nekem van ilyen sátram és használtam régen Prusa-n 1-2 nyomtatáson, de annyi max. Hangszigetelést felejtsd el, konkrétan nulla. Főleg a tápegységek utálják amúgy az emelt hőmérsékleteket, extrém esetben az ilyen besátrazás tűzveszélyessé is válhat.
-
Sketch001
kezdő
válasz
sonny007 #11574 üzenetére
A mini jobban viseli mert annak az alaplapja aktív hűtést kapott, az a1 passzív bordaval megy. Nem fog meghalni tőle azonnal nyilván, de hosszú távon nem tesz neki jót a magasabb hőmérséklet. A szellőztetés ezen segíthet. De akkor meg eleve kifelé érdemes szellőztetni, mert pla, petg tpu burkolat nélkül mehet bármin, az abs és társai felfele meg büdösek és anyag függően mindenféle vockat eregetnek ami nem túl egészséges.
A magasabb belső hőmérséklet pla nyomtataskor sem jó, a nozzle bordat hűtő venti vagy bírja a lépést vagy jön a heatcreep és eldugul az extruder. Ezért is kell az x/p széria ajtót nyitni sok esetben hosszabb nyomtatasnal. Ha a külső hőmérséklet alacsonyabb akkor meguszhato, de pl nálam muszáj nyitni...
Zaj csillapításra nem tudom ez mennyire jó, az a1 eleve nem túl hangos, egy vékony szivacs - beton lap komboval elég jól lehet izolalni a rezgéseket is, az szerintem többet ér ilyen tekintetben mint egy vékony sátor.
Ha muszáj néha abs-asa és társait nyomtatni és beleteszed nem lesz a világnak vége, de üzemszerűen abban én nem használnám
-
-
Vesa
veterán
válasz
sonny007 #10624 üzenetére
Ebből egyébként én is hamar kigyógyultam. Első ránézésre rengeteg nagyon jó és hasznos modell van a 3D nyomtatókhoz, de a 60-70%-át nem érdemes kinyomtatni mert négy-ötszörös árra jön ki mintha üzletben venném meg, plusz rengeteg időbe telik. Viszont felbecsülhetetlen a haszna egyedi megoldásokhoz, amiket nem, vagy csak nehezen lehetne beszerezni, vagy pl. modelezéshez.
-
-
ptesza
senior tag
válasz
sonny007 #10407 üzenetére
Ha erről van szó akkor az nekem is feljött amúgy.
Szerintem nem szükséges mechanikai dörzsölés. Csak egy sima mosogató szivacsom van. A mosásnál az a lényeg, hogy amikor vizes akkor egyenletes réteget képezzen. Ha szétugrik vagy vannak 'száraz szigetek akkor még mosni kell.
Saját tapasztalatom az, hogy ez az arany színű textured PEI lap nem olyan jó mint a fekete volt.
Lehet körül kellene nézni valami tuti után. -
Emunem
őstag
válasz
sonny007 #10391 üzenetére
Sorban:
Ebből az utolsó 1 órában egyszer csak eldugult a fúvóka (vagy legalábbis az extruder adagolta volna de nem jött ki semmi)
vagy befeszült a filament (Szoros tekercselés, kisebb szál átfedés, szoruló spul a tartóban) , vagy volt szemét benne, jó lenne fény ellen megvizslatni a kinyomott anyagot.Kb 2,3cm-es magasságban téveszt a nyomtató és van, hogy a kisebb tárgyakat lelöki.
- Igen, ez megint infill probléma lehet, a szokásos rácsos minta. Használj gyroid, vagy dinamikus kockát, Cross hatch-et.
- Majd ha a kicsi nyomatnak kicsi az asztallal való találkozási felülete, akkor használj brim, azaz peremet. Ez segít az asztalon tartani a tárgyat.
- Továbbá fontos, hogy tiszta legyen a lap, ne fogdosd meg pucér ujjakkal. (Dm szappan, vagy valami minden mentes, nem kézápolós mosogatószer)Ha ezek megvannak, akkor térjünk vissza a további problémák kutatására.
A válaszod alapján (#10393) egyre erösebb a gyanúm, hogy kitöltés lesz a hunyó.
Sok sikert!
-
-
sonny007
tag
válasz
sonny007 #10390 üzenetére
Plusz 1 kérdésem még lenne de már nem tudtam sajnos szerkeszteni.
Kb 2,3cm-es magasságban téveszt a nyomtató és van, hogy a kisebb tárgyakat lelöki. Kalibráltam már újra az egészet viszont mégis van, hogy előfordul. Ezzel tudok ma valamit kezdeni?Köszönöm szépen a segítségeket, tanácsokat!
-
JasL
őstag
válasz
sonny007 #10321 üzenetére
Nagyon felesleges ebben sok cucc. Purge wiper szerintem felesleges, a part cooling fan is. Én egy db hardened hotendet vennék, amit beleszerelek, a hardened extruder gear-t (ez is beszerel), és ha sokat akarok locsolni rá, akkor hotend cooling fan max tartalékba. A purge wiper az oké, szerintem a szilikon zokni is, bár az 1 évig nem kell, ha jól csinálod. Filament cutter elvileg volt tartalék a dobozban, nem? Hotend heating assembly-t se venném meg instant. Amiket megspórolsz, inkább más tipusu heatbed jobb ötlet. Amúgy azért nem szokás túl sokat költeni, csak tényleg azokra, ami ha elromlik, instant megáll az élet, mert sokszor egy idő után az ember inkább nagyobbat/gyorsabbat/zártat/jobbat akar, és gépestől adja el féláron az új alkatrészeit. Kár túl sokat alkatrészbe fektetni.
Én ebből a listából felülről lefele csakis ezeket venném meg sorrendben:
1, 5, 7, 8, és 9 csak ha nem volt a dobozban. -
ptesza
senior tag
válasz
sonny007 #10321 üzenetére
Nem akarom elvenni a kedved a vásárlástól. Már én is raktam össze hasonló kosarat 1-1,5 éve, hogy biztos szükség lesz majd rá. Aztán vettem egy nagy adag filamentet.
Amire szükség volt azt ingyen megküldték garanciában. Amúgy egy heat bed volt. A karbon filtert cseréltem már párszor meg a nozzle wipert, meg 700 óra után a hotended mert elgörbült. Ráindítottam a nyomtatásra, úgy , hogy még voltak alkatrészek. Lepakolta rendesen.
-
Imy
veterán
-
ptesza
senior tag
válasz
sonny007 #10180 üzenetére
Imy-nek igaza van. Sajnos én is jártam így mostanában egyszer.
Felismered az újlenyomatokat? Mert nekem passzoltak rá az ujjaim.
Próbájad meg előbb alaposan átmosni mosószappannal. Az alkoholos mosás a szappan után nem kell.
A Denkmit szappan már bevált.Ja. És pont ilyen aranyszínű lap. Most nemrég vettem.
-
JasL
őstag
-
-
Vesa
veterán
válasz
sonny007 #9727 üzenetére
A hálószobával azért óvatosan. Sajons ez a cucc nem veszélytelen, a VOC gázok és mikroműanyagok terülnek szépen a használat közben. Egyre több tanulmány mondja azt, hogy nem ok. ez az egész egy zárt térben.
Úgyhogy minimum komoly szellőztetést érdemes csinálni és működés közben nem ajánlott a nyomtató közelében tartózkodni
-
Vesa
veterán
válasz
sonny007 #9721 üzenetére
Én a gyári cuccokat használom. Arra figyelni kell -ezt külön kiemeli a gyártó is-, hogy zsír nem használható az X/Y tengelynél csak a Z axis spirál rúdnál, ott viszont kifejezetten azt kell hasnzálni. Az X/Y axisnál pedig olaj kell. A csomagban adtak hozzá mindkettőt, az bőven elég lesz neked is az első pár karbantartáshoz, tehát egyelőre nem kell alternatív megoldást keresned. Mire kigogynak, utána tudsz nézni jobban, hogy mivel helyettesíthető az olaj és a zsír.
-
ptesza
senior tag
válasz
sonny007 #9720 üzenetére
Hát én egy lusta dög vagyok és szeretem ezt a dolgot halogatni. Eddig 3x tartottam karban. Karbonrudak törlése, lineáris csapágy olajozás, golyósorsó zsírzás, portalanítás, törölgetés. Karbon szűrő csere és egy db filamnet vágó kés de az se volt még olyan, hogy cserélni kellett volna. Most van 965 óra nyomtatási idő. Az A1nél ez lehet, hogy gyakoribb lesz mert nem zárt és porosodik.
-
ptesza
senior tag
válasz
sonny007 #9716 üzenetére
Szerelgetni, kenegetni, beálítani, csavarokat, szíjakat meghúzni nem kell egyenlőre. Olyan ez mintha vennél egy új telefont vagy fényképezőgépet és szetszednéd, hogy jól beálítsad.
A pontos karbantartási intervallumokat és azok módját megtalálod a wikiben. Majd kb. három hónap múlva lesz mit tenni, attól függően mennyit fogsz nyomtatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged