Új hozzászólás Aktív témák

• csuzda

aktív tag

Sziasztok!

Vasárnap meghalt az alaplapom. Gigabyte G1.Sniper M3 (LGA 1155), 4*4GB Corsair Vengeance 1600Mhz CL16-os memória, i5-3570k 4.0Ghz, MSI GTX970 és FSP Raider 550W táp.

Úgy kezdődött, hogy reggel bekapcsoltam a gépet, kimentem mosdóba és mire visszajöttem csak annyit láttam, hogy ki-be kapcsol a gép. Fél-egy másodperc után leállt magától, majd 3 másodperc múlva elindult és ismételten leállt, ezt ismételgette ameddig a tápot le nem állítottam.

Belenéztem a gépbe és azt látom, hogy a processzortól balra, a hátlapi csatlakozók felé található hűtőborda körül felgyülemlett porréteg alatt elszíneződött egy picit a lap. Arra gondoltam, hogy lehetséges odapirult por, de ahhoz is elég nagy hő kell. Kétszer szoktam takarítani a gépet egy évben, a meleg beköszöntekor és augusztus legvégén, így "csak" egy köröm vastagságú porréteget szedtem fel onnan. [KÉP]

Lehúztam a gépről minden nem kellő kábelt kivéve a bekapcsoló gombot és a hangszórót. Nem változott semmi. Kivettem a VGA-t és RAM-ot, ugyan az a tünet maradt. Miután kivettem a gomb elemet és folytattam 2 óra múlva akkor már sok (kb 50) rövid csippanást adott ki a gép. Gigabyte szerint "Continuous short beep :Power supply unit failed".

Ezután a régi gép tápegységét átraktam a gépembe és azzal is ezt csinálta. Ezután az FSP tápomat átraktam a régi gépbe és az tökéletesen működött. Bele raktam a régi gép 2GB-os CSX memóriáját az enyémbe és ott már kb 8 másodperc után állt le magától. 2 ilyen leállás után elindult a gép és behozta a Gigabyte UEFI DualBios-t, ment 3 másodpercig és megint leállt. Úgyhogy arra a következtetésre jutottam, hogy 99%, hogy alaplap hiba lesz.

Voltak aggodalomra utaló jelek. Egyik, amikor kivettem a dobozából a vadonatúj külső merevlemezt és 28MB/s-cel másoltam rá 100+ helyett. Átdugtam egyik USB 3.0-ból a másikba és ott hozta a kellő sebességet. A gép halála előtti napon telepítettem újra a gépet és átnéztem a BIOS beállításokat. A procit 4.0Ghz-re húztam évekkel ezelőtt, az azóta annyin állt. Az évek alatt akárhányszor néztem az mindig pontosan annyi volt amennyire beállítottam. Egészen a halála előtti napig, amikor CoD Warzone közben azt látom a feladatkezelőben, hogy 4,62Ghz-en megy a proci. Úgy voltam vele, hogy közel éjfél van, majd holnap első dolgom lesz megnézni, hogy ez mi lehet. Játszottam még vagy 10 percet és mentem aludni. 1. Kérdésem, hogy ez hogy sikerülhetett? Utána olvastam és feszültség emelés nélkül ez lehetetlen. Bent felejtettem volna a turbót ami képes volt megemelni a feszültséget, így felmehetett a proci az általam beállított 4,0 helyett 4,62-re?

Elvittem hát szerelőhöz. Mondta, hogy leteszteljük, van neki PCI-s teszt kártyája ami megmondja mi a hiba. Csak éppenséggel az én lapomon nincs olyan foglalat... Tesztelgette, próbálgatta, de nem jutott vele sehova se. Egy ötlete volt, hogy valamit beejtettem az alaplap alá ami zárlatot okoz... Az alaplap nem volt kivéve az építése (2012 november) óta, a gépházat meg nem nyitottam még idén fel. Kivette az alaplapot, úgy sem ment. Elég rossz a bekapcsoló gombom, kicsit játszani kell vele. Ezt megelégelte, rádugta a saját bekapcsoló gombját ami nem is működött... Utána a saját tápját dugta a gépre, azzal pedig elindult a gép, behozta a Gigabyte UEFI DualBios-t, majd azonnal lekapcsolta a tápot és mondta, hogy a tápom szar, egyébként a gép jó. Mondom neki, hogy ezt már mondtam, hogy idáig én is eljutottam már... Ezután odaadtam a proci hűtőt neki, mert mondta hogy ennél tovább menni hűtő nélkül nem kéne. Kivettem a zacskóból a Noctua NH-D14es hűtőmet és leraktam az asztalra. Válasza az volt, hogy "Tudtam, hogy ilyen böszme nagy sz@rral állítasz ide". Mondtam neki, hogy a legjobb hűtőt akartam. "Ezt? Ez egy túlméretes, fölösleges hűtő. Nézd már meg, réz sincsen benne! Ennél a gyári hűtő jobb. Sőt ezt a processzort egy gyári hűtő is tökéletesen lehűti". Ezután próbálgatta, nem jutott egyről a kettőre. Majd fogott egy multimétert és kimérte nekem, hogy 2 kondenzátor és egy R36-os (az tudtommal a fázis, a belinkelt képről csak meg tudjátok mondani mi az) rossz, illetve a PCI express x16 és x8 és a bal oldali 2 memória foglalat is.

És itt jön a fő kérdés amiért leírtam mindezt. Tudtommal a PCI és RAM foglalatok csak kábelek, az pedig úgy tudnak tönkremenni, ha eltörnek vagy elégnek. Vagy rosszul gondolom? Eltörni nem törhettek el, mert a RAM-ot egyszer szedtem ki amióta benne van, a videókártyát meg nagyon maximum 20szor. A processzort egyszer sem szedtem ki. Égésnyomnak nincs jele. Akkor hogy ment tönkre? Vagy csak bekamuzta? Azt mondta, hogy mindezek cseréje 5000 forint lesz. Én nem akarom elhinni, hogy 2 PCI foglalat, 2 RAM, 2 kondi és 1 fázis cseréje csak 5000. Azt már inkább, hogy a 2 kondi és 1 fázis cseréje annyi, csak azért mondta, hogy több pénzt tudjon lehúzni rólam. Nektek mi a véleményetek?

Válaszaitokat előre is köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák