Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
-
ricsip
addikt
Na úgy látom megint visszavittek 3-at
-
ricsip
addikt
válasz
Mobiltündér #352 üzenetére
na de melyik a 2 közül?
-
ricsip
addikt
válasz
Mobiltündér #350 üzenetére
csak vak tippelés:
- CSM: "enabled"-e uefi-ban? --> próbáld meg "disabled"-el
- ErP setting: "enabled", szintén uefi-ban (valahol a power management részen lesz)? Ha nem, próbáld meg enabled állásban is. -
Mobiltündér
tag
Érdekelne hogy másnál nem.fordult elő olyan hogy amikor kikapcsolja a gépet nem kapcsol ki ?
A jel megszűnik a monitoron de a gép megy ,nekem 3 szor is produkálta az első napon .
ASROCK Intel Arc B580 Steel Legend 12GB OCÍgy hamarosan lesz egy felbontott ilyen is szerintem .
-
ricsip
addikt
Na ahogy látom a nyuszi visszavitt megint 1 felbontottat, és ez már nem is olyan jóáras, mert 112 vs 124 a bontatlanok.
-
Wenceslas
csendes tag
Itt raktam össze még 2018 elején a konfigom, amit most váltottam, gépházon és tárhelyeken kívül. Egy csodálatos GTX 1050TI-t adta tovább a stafétát a B580-nak, eddig szintúgy remek eredményekkel. Kívánok ennek is legalább ennyi szolgálati időt.
-
ricsip
addikt
válasz
wwenigma #345 üzenetére
Na, kicsit játszadoztam a dologgal, és hát nagyon sokismeretlenes az egyenlet
Neked 60Hz-es monitorra van kötve ez a kártya?
Mert ahogy kivettem több szintű korlátoltsága van szerintem ennek az energiatakarékos dolognak:
1 monitor esetén 4K @ 60Hz a max, ameddig tud működni low power-ban.
2 monitor esetén már csak 1080p @ 60Hz a max, ameddig mehet a low power
3-4 rádugott monitor esetén semmiképpen nem lesz low powerNamármost azthinné az ember, h. pl. ha 1 monitoros rendszere van, a 4K 60Hz helyett mondjuk 1440p 120Hz v. 1080p 144Hz is ekvivalens? Hát a cikk legalján van egy kiegészítő magyarázat, amiben már szerepel h. 60Hz felett nőni fog az idle fogyasztás. Felbontástól függetlenül. Azaz szerintem a 4K@60Hz-et nem lehet helyettesíteni pl. 1440p 120Hz-el. Csak 1440p@60Hz v. 1080p@60Hz az ami szóbajöhet.
A beállítások szükségességénél nekem elvileg nem volt elég a windows Power mgmt: PCIE : Max power saving, hanem szerintem kellett a BIOS beállítás is.
A BIOS-ban az ASPM-nél meg vannak különféle opciók: enable L0s vagy enable L1, vagy enable L0s+L1
Viszont amit a cikk ír, h. OS controlled ASPM enable, ez így betűszerint nekem pl. nincs.
Ugyanígy a: PCIExpress root port enable ASPM sem szerepel betűszerint így nálam a NIOS-ban.Szóval ez érdekesen szopatós szituáció.
-
ricsip
addikt
válasz
wwenigma #345 üzenetére
Király vagy. Mennyi energiát tettél bele, mire ezt a knowledge base-t kinyomoztad?
Mondjuk ha az ember tudja mit keressen, akkor már gyors szokott lenni. A gond akkor van, mikor az ember assetuggya mit keressen, és hogy az a valami létező dolog-e egyáltalán.Az meg h. mit okozhat, lehet hm fingjuk sincs róla, és majd Te meg én írjuk meg nekik a driver feedback menüoont-ból, mikor jönnek a megmagyarázhatatlan fagyások, belassulások, sleep-ből felnemébredések, black screen és a többi x-aktás viselkedés.
-
-
ricsip
addikt
válasz
wwenigma #342 üzenetére
Hasznos tipp. Kérdés milyen hàtrányt fog okozni.
Csak a windows-os energiagazdálkodási beállítás nem elég? A bios-ban is kell?Én arra tippeltem azért magas az idle fogyasztás, mert a VRAM clock-ot pörgeti maxon (2375 Mhz). Mivel ez melegíti az egész PCB-t, így idle-ben is felmegy a hőmérséklet 46 fok körülre, ezért a ventillátort 5 másodpercenként be-bekapcsol 10 másodpercekre. De csak 500-600-as fordulatszámon kavargat 1 kicsit, ez nem elég ahhoz h. lehűtse az egész kártyàt, így a 46 fok kb folyamatosan megmarad, a venti pedig újra-és-újra bekapcsol alacsony fordulaton 10 másodpercekre. Ez a leghülyébb ventu vezérlés, amit így 2025-ben már muszáj lenne szégyellni és aki ezt jóváhagyta, azt ismét felvenni az intelnél, és utána megint kirúgni.
Ha bekapcsolom az intel graphics program-ban a FAN controlt, az advanced-nél szerintem a FAN curve nem működik ahogy beállítom, mert össze-vissza kavirnyákol a fordulatszám. Eleve a grafikon is idióta: van egy vízszintes szaggatott vonal, ami azt jelöli h. ZERO RPM. Azaz ennek kellene a 0 vonal-nak lennie. Ehhez képest az Y tengelyen le lehet menni alá is. A ZERO RPM-et kb. 30%-os fordulatszámként értelmezi.
Ha basic FAN control-t állítok, akkor meg 30% a minimum érték amit enged, hogy folyamatosan tartson, alá nem enged állítani. Ez ilyen kb. 1300-1400-as fordulatszámot jelent a gyakorlatban, ez már hallható ha figyelem a zaját. Ezzel lemegy a hőmérséklet simán 30 fokra is, de ez meg szerintem sok h. idle-ben is folyamatosan ennyin menjen.Amúgy nagy trükkös az intel, mert csak a GPU core watt-fogyasztást írja az intel control program-ban. Holott a total KÁRTYAFOGYASZTÁSBA beletartozik a VRAM power is, meg a még valami (ez utóbbi valami lehet, amit a PCIE powersaving lecsökkenthet?)
-
wwenigma
Jómunkásember
Intel videokártyákkal kapcsolatban olvastam pár dolgot. BIOS-ban PCIe kapcsolati állapot L1 módra állításával és az energiagazdálkodási lehetőségek speciális beállításaiban maximális energiamegtakaritasra való állítással (L1 mód) "drasztikusan" visszaesik az idle fogyasztás. Előtte stabil 40W körül ment és a venti fel-felpörgött A kártya működése miatt nem okoz ez problémát elméletileg mint nvidia/amd esetén. Még tesztelni kell...
-
ƵøŁĭ
veterán
127k a B580.
-
F.B.I.
veterán
válasz
Angelland13 #331 üzenetére
-
ƵøŁĭ
veterán
válasz
Angelland13 #331 üzenetére
Szerintem ezeket az igényeket kiszolgálná.
-
Angelland13
csendes tag
Mi a vélemény és megítélés erről a kártyáról? Adobe termékekre, videó vágásra és szerkesztésre és 10%-ban 1080p 60 fps (magas de nem kimaxolt beállításokkal) játékra keresek kártyát ilyen árkategóriában (új, 100k körül). B580-ra gondolok.
-
F.B.I.
veterán
Már nem nagyon bányásznak ezekkel, simán van olyan széria, aminek van papírja, doboza az eladónál, magánszemély és egyébként is minden kártyáról ha tényleg el akarja adni, akkor küldjön egy HWINFO64 képet, abból elég sok mindent le lehet szűrni. Én még soha nem vásároltam új VGA-t nem volt rá pénzem és sajnáltam is rájuk annyit.
-
Piftuka
veterán
"Ha meg nem kell a játék, van 86-ért bontott is most jópár, gondolom abban nem lesz benne semmi csecsebecse csomagolás, csak a kártya."
Az vajon hogyan történhetett? Több vásároló átvette a videokártyát, aktiválta a játékot, majd a fogyasztói szerződéssel elállással visszaküldte a terméket az Alza áruháznak? -
F.B.I.
veterán
-
simkoG
csendes tag
válasz
wwenigma #320 üzenetére
Elküldtem nekik, hogy a honlapon azt írták, 2024-10-24-től él a promóció (forrás: https://www.alza.hu/intel-holiday-bundle-assassins-creed-shadows-ubisoft-classics-bevaltando-2025-05-15-ig-d12658455.htm), kérdés nélkül küldék a kulcsot.
-
-
ricsip
addikt
válasz
ggbuffon1897 #314 üzenetére
Illetve idle is maxon jaratja a ramokat, ami szinten fura.
Ez eddig Radeon-tulajok kiváltsága volt
-
Moonline.
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #316 üzenetére
Valóban, 3360-3370-ig pörög fel, annak a 30%a nem 1400-1500.
Eddig nem nézegettem annyira, van a házban 4 rendszerhűtő, úgyhogy melege sose lesz
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Moonline. #315 üzenetére
Szval kozel 4500 rpmen tud porogni ez a huto? (Mert annak a 30%a az 1500)
Allitottam mar nem egy fan-curveot mas kartyakon, nalam ez egyertelmu valami bugnak tunik. Olyan mintha beragadna neki valami. 40C on is ennyi, 65Con is ennyi (ott mar 50%ra volt allitva)
Jatekok alatt is fura mert elv 100% kozeli a usage, megiscsak 120w-ot mutat fogyasztasban.
-
Moonline.
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #314 üzenetére
Nincs ebben semmi anomália, ha a vonalra rakod, az 30%os venti fordulatszám, ahogy írja is a szoftver, ha ráviszed a pöttyre az egeret.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Moonline. #313 üzenetére
Azert vannak erdekes anomaliak..
Beallitottam hasonlora a ventiket mint te, erre fogta magat es mar idle is elkezdte tekerni 1400rpmen, vissza is hult a gpu 33Cra memoria 35Cre. Igy inditottam ghost of tsusimat, ott 48Cig melegedett a cucc (venti piszkalas elott 65) de a ventit emeli 1800 rpmre. (Es meg igyis halk)
Lehet az afterburner kavar be? (Csak a monitorozas miatt raktam fel). Vagy szoftveresen meg mindig ilyen gatya ez a cucc?
Illetve idle is maxon jaratja a ramokat, ami szinten fura.
Maga a teljesitmeny meglepoen pofás, foleg ezert az árért.
-
Moonline.
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #312 üzenetére
Redditen egy posztnál 45°C-ot olvastam, nekem akkor indította rá amikor elérte a 46°C-ot.
-
ggbuffon1897
őstag
-
Moonline.
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #310 üzenetére
Nem random kapcsolgatja, csak ott éri el azt a szintet, ahol már nem 0 rpm-el üzemel a hozzá párosított GPU hőmérséklet szerint.
Ha zavar, szoftverben állítható, hogy ne kapcsoljon ki, én úgy használom:
-
ggbuffon1897
őstag
Az "normalis" h idle a gpu 46C mem 50C es random bekapcsolgat a venti 400-500rpmre hwinfo szerint?
Mert amugy meglepoen csendes terheles alatt (1400rpm , 65C)
-
Piftuka
veterán
"Na annyiért biztos jó üzlet volt. Most szaros forintban már vagy 30-40%-al több."
Én éppen ezért elengedtem. Egyszerűen nem visz rá a lélek (és a pénztárcám), hogy ~130-150 ezer forintért videokártyát vegyek, amikor még a 100 ezret is sokallom.
Várok vele, aztán szerintem majd valami kifutóban lévő RX6700, vagy RX7700 kártyára cserélem le az RX570-emet maximum 70-80 ezer forintért. Esetleg valami ilyesmit a használt piacról.
Bár nem jó, hogy azoknak csak 128 bit-es a memóriabusza, de valószínűleg "erőből" így is nagyobb teljesítményre képesek, mint a jelenlegi kártyám... -
ƵøŁĭ
veterán
válasz
ggbuffon1897 #305 üzenetére
Új AMD kártyákhoz viszonyítva arra elég amire egyenlőre kell.
-
ggbuffon1897
őstag
Sziasztok,
Tnap vettem aprorol egy b580 limited editiont (7700xt-t vált, 2 honapos gyerek es elvadult hwarak mellett atmenetileg tokeletes lesz havi par ora jatekra 110k-ert, aztan majd ha eszhez tert mindenki feljebb valtok..na meg mar az a770 ota kiakarom probalni az intelt
es dizajnban is szeretem ezeket a letisztult cuccokat)
Sok dolgot olvastam rola, eleg osszevisszasag van yt gameplayek es leirasok alapjan is, mire szamithatok vele 1440p-n? Zaj
Egy 12600kf + b760 + 32 gb ddr5 mellett fogom hasznalni. Gondolom resize bar on az alap.
-
wwenigma
Jómunkásember
Intel® Graphics Driver 32.0.101.6647 (WHQL Certified)
Release Notesricsip: látom céges
-
simkoG
csendes tag
Közben Alza-n már kint van az ingyen AC Shadows ajándék, de az én erről szóló email-emre még nem érkezett válasz.
Új hozzászólás Aktív témák
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest