- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Semmit nem ajánlok, csak elmondom, én hogyan csinálnám.
Nem csinálnék szintillesztést, hanem az eredetit mérném. Igaz ugyan, hogy akkor pontatlanabb lesz, de az illesztő áramkörrel is beviszek annyi pontatlanságot. Ha mégis pontosabb kell, akkor külső A/D konverter.
Leválasztás:
Én az én paneljaimon egyszerűen oldottam meg.
- egy kontroller (ESP8266 vagy ESP32) mér, vagy vezérel a nagyobb fesszel működő részen, és WiFi-n küldi/veszi a jelet a fő panelon lévő kontrollernek (ESP32). A WiFi-n keresztül általában nincs áramütés
- a központ, a lényegi panel méri azt, amit helyben kell és lehet, valamint WiFi-n begyűjti az adatokat (ESP32).
- A 0-ás mag a WiFi-n kívül azzal foglalkozik, hogy begyűjti és előfeldolgozza a külső adatokat, és lerakja globális változókba, és azt használja az 1-es magon futó fő program. Igaz, nekem az eddigi panelokon nem sok teendő volt, de az Arduino (ESP32) alig-alig volt terhelve.
- Az egyes "perifériák" kezelését a 0-ás magon külön-külön taskban oldom meg, mert ott a delay a vezérlés másik tasknak való átadására fordul. Így minden jól elkülönül, jól átlátható, nincs kölcsönhatás. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz
MC Pite #15999 üzenetére
Feltettem egy kapcs. rajzot, aminek a bal oldalán van 4 db. FET. Láthatod a bekötését.
http://arduinouser.hu/esp32/FET-SD-EEPROM-minta/ESP32FETminta.png -
Janos250
őstag
válasz
MC Pite #15999 üzenetére
"RLB doksija már némileg túlmutat a villamos ismereteimen"
Nem agysebészet ez. A FET S-et kötöd a földre, a G-t a mikrokontroller kimeneti lábához, a D-t pedig a ventilátorhoz. A ventilátor másik kivezetése meg megy a +10V-ra. Ha a G magas szint lesz, akkor a FET vezet, olyan, mintha az S és a D össze lenne kötve egy dróttal, vagyis a ventilátor forog. Ha a G alacsony, akkor mintha elvágnád azt a drótot. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15969 üzenetére
Drivere válogatja, de általában fájl jelleggel írod, olvasod. Vagyis amit először írsz be, kiolvasásnál az jön először. Nem név, hanem sorrend alapján. Bár, én az SPIFF-et csak próbáltam, ténylegesen soha nem használtam, ezért talán majd azok jobb választ adnak, akik ténylegesen használják is.
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15967 üzenetére
Nem látom a programod, de ha másról ültetted át ESP32-re, ez más programozási technikákat is lehetővé tesz. Például szenzorok olvasása szenzoronként mehet külön taskokba, külön magra. Pl. a szenzorok kezelése taskok a 0-ás magra, a főprogram meg az egyesre, mert a loop-ot automatikusan oda teszi. Egy taskban beolvasod egy szenzor értékét, beteszed egy globális változóba, majd delay, ami átadja a vezérlést a következő tasknak. Ha időzítésekben jó a körülbelüli, akkor milliszekundum olvasása, ha meg jóval pontosabbat akarsz, akkor a 80 Mhz-es busz órajel ciklusait számláló regiszter olvasása. (A chip órajele ugyan 240 Mhz, de azt nem tudod olvasni, csak a belőle képzett 80 Mhz-es busz órajelet.) Ez már elég pontos.
-
Janos250
őstag
válasz
vegyszer #15940 üzenetére
Tényleg fentebb ment az ára :-( . Így már drágább, mint ez:
https://www.banggood.com/ESP-32S-ESP32-Development-Board-Wireless-WiFi+Bluetooth-2-in-1-Dual-Core-CPU-Low-Power-Control-Board-ESP-32S-p-1883630.html?cur_warehouse=CN&DCC=HU
Én egyébként ezeket használom, ehhez tervezem a paneljaimat is.
Bangood:
Én most már azért nem Aliról EB-ről vásárolok, mert:
1. Elintézik vámolást áfázást, és ez benne van az árban, nem kell külön a postával nyűglődnöm VÁM és ÁFA ügyben, meg fizetni nekik. 2.Általában 2 héten belül megvan, futár hozza csomagpontra, nem kell sorbaállni a postánál. -
Janos250
őstag
Használta már valaki ezt a 7 dolláros, azaz nagyjából 2500 Ft-os ESP32-t? Ebben a 2500Ft-ban már a szállítás, vámkezelés, ÁFA is benne van.
https://www.banggood.com/M5Stack-STAMP-PICO-ESP32-PICO-D4-ESP32-Plug-and-Play-Embedded-WIFI-and-Bluetooth-Dual-mode-IoT-Development-Board-Multi-IO-Pinout-p-1882248.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search&DCC=HU
Igaz persze, nogy az ESP8266 meg csak 4 dollár.
https://www.banggood.com/Geekcreit-D1-Mini-V3_0_0-WIFI-Internet-Of-Things-Development-Board-Based-ESP8266-4MB-MicroPython-Nodemcu-p-1264245.html?cur_warehouse=CN&ID=522225&rmmds=search -
Janos250
őstag
válasz
Drótszamár #15912 üzenetére
Bocs, ha triviálisat kérdezek, de ugye mind az 5V VCC-t, mind a 3.3V VCC-t bekötötted?
Tudom, már késő, de másik megoldás a jövőre, hogy használj 3.3 V-os relét, vagy pedig megfelelő FET-et.
-
Janos250
őstag
válasz
Drótszamár #15912 üzenetére
Én ezt ennek tippelem:
https://easyeda.com/normal/Grove_2_Coil_Latching_Relay_v1-ZDxrlDxP7.png
Ott már látszik a bekötése.
Azt azért nem tudom, hogy a szintillesztő mekkora áramot tud adni. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15879 üzenetére
"Esp32 esetén is a láb számával adom meg hogy mi hova van bekötve?"
Igen, de vigyázz, mert a lapokon néha összevissza van jelölve.
"Illetve Tx1, Rx1 a Serial1 itt kell lábszámot megadni, vagy az alapértelmezett jó?
Tx2, Rx2 lábszámai hogy adhatóak meg? Vagy nem kell? Csak Serial2?"
Serial1-nél meg kell adni a beginben a lábszámokat, mert a default nem jó, mert azt a belső flash használja.
Ha Serial2-nél a default lábakra kötötted, akkor nem kell megadni.
I2C:
https://randomnerdtutorials.com/esp32-i2c-communication-arduino-ide/ -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15862 üzenetére
Itt vannak a megfeleltetések.
Van ugyan még plusz aláhúzás, de az ne zavarjon, többszörös átültetés során kerültek bele ilyesmik bőven.typedef signed char __int8_t ;
typedef unsigned char __uint8_t ;
#define ___int8_t_defined 1
typedef signed short __int16_t;
typedef unsigned short __uint16_t;
#define ___int16_t_defined 1
typedef signed int __int32_t;
typedef unsigned int __uint32_t;
#define ___int32_t_defined 1
typedef signed long long __int64_t;
typedef unsigned long long __uint64_t;
#define ___int64_t_defined 1
typedef __int8_t __int_least8_t;
typedef __uint8_t __uint_least8_t;
#define ___int_least8_t_defined
typedef __int16_t __int_least16_t;
typedef __uint16_t __uint_least16_t;
#define ___int_least16_t_defined
typedef __int32_t __int_least32_t;
typedef __uint32_t __uint_least32_t;
#define ___int_least32_t_defined
typedef __int64_t __int_least64_t;
typedef __uint64_t __uint_least64_t;
#define ___int_least64_t_defined
typedef __INTPTR_TYPE__ __intptr_t;
typedef __UINTPTR_TYPE__ __uintptr_t; -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15860 üzenetére
Főként a microkontrolleres alkalmazásokban terjedt el az int8_t, uint8_t, stb. alakokat használni, ahol fixen megadjuk a memóriában a méretet, és hogy előjeles, vagy előjel nélküliként értelmezze a számítások során.
Idővel (C++11 óta) bekerült a szabványos C++ -ba is,
https://en.cppreference.com/w/cpp/types/integer
Én mindig ezeket az alakokat használom, mert így biztosan tudom, milyen lesz, én így jobban szeretem. -
Janos250
őstag
"The ULP (Ultra Low Power) coprocessor is a simple FSM (Finite State Machine) which is designed to perform measurements using the ADC, temperature sensor, and external I2C sensors, while the main processors are in deep sleep mode. The ULP coprocessor can access the RTC_SLOW_MEM memory region, and registers in RTC_CNTL, RTC_IO, and SARADC peripherals. The ULP coprocessor uses fixed-width 32-bit instructions, 32-bit memory addressing, and has 4 general-purpose 16-bit registers."
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15749 üzenetére
Sokáig én is az STM32 alapúakat használtam, én is meg voltam velük elégedve. Az egyes perifériák regisztereinek cím alapján való elérése is kényelmes, jól dokumentált, így könnyen el tudtam intézni bármit, könyvtár használata nélkül.
Azért mindenre az ESP32-t használom, mert
1. a két mag más programozási logikát enged meg
2. a WiFi nálam gyakran kell, mert mindent úgy csinálok, hogy telefonról legyen vezérelhető IP alapon
3. ha már ezt használom, nem akarom keverni, mert abból csak káosz van.
4. igaz, hogy drágább, mint az STM32 (évekkel ezelőtt kb. 800 Ft-ért vettem az egyszerűbbeket STM32-ből, az ESP32 meg ma is 2000, vagy fölötte van, mióta az ÁFA bejött), de összességében nem ezen múlik a boldogság -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15715 üzenetére
"NYÁK lapon tudtok ajánlani valami furaton átmenő, forrasztható elemet amit tudok átkötésként használni"
Persze!
Lyukgalvanizált NYÁK. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15706 üzenetére
Lehet, hogy nagyon rossz megoldás, de én az egyik panelomon így csináltam:
Input feszből DC/DC konverter csinál kb 7 voltot.
A 7-ből LDO 5-öt, illetve 3.3-at.
Jumperezhető, hogy az ESP32 közvetlenül 3.3-at kapjon, vagy a Vin-re 5 V-ot.
Ez utóbbinak - elvileg stabilabbnak kéne lenni, mert közvetlenül a panelon van, nincsen hosszabb hozzávezetés. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15694 üzenetére
Pl ennél:
https://www.banggood.com/ESP32-WiFi-+-bluetooth-Development-Board-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Core-ESP-32-ESP-32S-Similar-ESP8266-Geekcreit-for-Arduino-products-that-work-with-official-Arduino-boards-p-1175488.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search
ki sincs vezetve.
OFF: 8$-ért az új szabályok szerint is bejön, mert ebben már minden benne van (azaz szállítás, VÁM, ÁFA, vámkezelési díj) , azokat az áruház beléptetéskor kifizeti. -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15694 üzenetére
Csak úgy hirtelen ránézésre:
Micro SD 1/2 tippem szerint biztosan rossz, mert azokat a lábakat a belső flash használja.
Én micro SD-re a VSPI-t használom. (mert csak)
https://randomnerdtutorials.com/esp32-microsd-card-arduino/
"GPIO6 to GPIO11 are connected to the intagrated SPI flash integrated on ESP-WROOM-32"
A lapok nagy részén ki sincs vezetve lábhoz. -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #15687 üzenetére
Igazad van, visszanéztem, tényleg csak C-t írt a srác. Én - lévén Arduino topic - automatikusan C++ -t gondoltam. Bár sose tudom, hogy az UNO, Mega, stb hol tart a C++ verziókban. Az ESP32-re tudom, hogy az a 2011-nél. Ha valaki tudja, leírhatná, hogy okosabb legyek! :-)
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15637 üzenetére
A Tx0, Rx0 maradjon a helyén, használd a Tx2, Rx2-t: GPIO17, GPIO16 !
SPI:
A CS (GPIO5), a MOSI (GPIO23), A MISO (GPIO19), a CLK (GPIO18) kellenek.
Ezeket a cardreader ugyanolyan nevű lábaihoz kell kötni.I2C:
SCL (GPIO22), SDA (GPIO21)CAN:
Még nem használtam, bár tervben van, a transceiver már megvan hozzá, de pihen, így én csak azt tudom, amit írnak:
http://www.iotsharing.com/2017/09/how-to-use-arduino-esp32-can-interface.htmlHa úgy gondolod, hogy segítség, átküldöm az egyik panelom kapcs. rajzát, ahol ezek be vannak kötve.
Javítás:
Nem is kell, hogy elküldjem, mert itt van:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_15436-15436.html -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15631 üzenetére
Ez pl. ugyanúgy 60 W-os, 9 $-ért szállítással, pár napon belül hozza a postás, az új szabályok szerint is ÁFA mentesen, mert CZ.
https://www.banggood.com/Geekcreit-AC-100-240V-to-DC-12V-5A-60W-Switching-Power-Supply-Module-Driver-Adapter-LED-Strip-Light-p-1441620.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search
Hozzá szabályozható DC/DC konverter pl. 11$/10 db. azaz 1.1 $ darabja.
https://www.banggood.com/10Pcs-Mini-DC-Adjustable-Power-Supply-Buck-Module-Step-Down-Module-p-999753.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search
Én pl. ezt használom, ez 48V, 500 (!) W, 24 $.
https://www.banggood.com/500W-Switching-Power-Supply-AC-110V-240V-Regulated-To-DC-48V-10_4A-LED-Power-Supply-Driver-Adapter-Security-Monitoring-Power-Supply-p-1589483.html?cur_warehouse=CZ&rmmds=search -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15631 üzenetére
Én a trafót lecserélném (a régi toroid trafót egy készüléken le is cseréltem) valami egyéb tápra. 12V-os tápok a LED csíkok miatt elég jó áron kaphatók. Egyszerűbb esetben ezek jól használhatók, szükség esetén mehet utána 1-2 egyszerű, olcsó DC/DC konverter, amivel bármilyen feszültséget beállíthatsz. Én így használom.
Azért írom, hogy "egyszerűbb esetben", mert éppen nekem kellett egy készülékhez 48V, ezért én ehhez külön rendeltem tápot Alin.
Ott persze, már magasabb feszt is kibíró DC/DC átalakító kell, de az is kapható. -
Janos250
őstag
"nem üti-e egyik a másikat mert ugyan azon a belső áramkörön van és hiába van több helyre kivezetve, egyidejűleg nem lehet mindkettőt használni."
Nem. Mindnek külön, független belső hardvere van.
ESP32-n bármelyik eszköz (UART,SPI, I2C, stb) lába bármelyik lábra átdefiniálható, ez csak nanosec nagyságrendű lassulást jelent.
UART-ból van három.
Serial, Serial1, Serial2. Feltöltés, debug az elsőn (Serial) megy, az 1, és a 2 szabadon használható nem ütik egymást, de a Serial1 default lábait át kell címezni, mert azt memória kezelésre használja az ESP32. Jól használhatóak.
SPI-ből kettő hardware van (VSPI,HSPI), de akármelyikre rá lehet rakni egy csomó eszközt, csak akkor a chip selectet nem automatikusra kell állítani, mert akkor az mindig a D5 lesz, és összeakaszkodnak a készülékek. Minden eszközhöz el kell határozni egy CS lábat, és azt az eszköz megszólítása előtt aktiválni, majd deaktiválni. Én csak a VSPI-t használtam, de azt több eszközzel, azaz készülékenként külön CS lábbal.
Itt egy példa:uint16_t readVSPI_MAX6675(uint8_t chipSelect){
uint8_t Hbyte;
uint8_t Lbyte;
uint16_t readed16bit ;
SPI.beginTransaction(SPISettings(100000, MSBFIRST, SPI_MODE1)); // Set the settings to work with SPI bus
digitalWrite(chipSelect, LOW); // Select slave
Hbyte = SPI.transfer(0);
Lbyte = SPI.transfer(0);
digitalWrite(chipSelect, HIGH); // Release slave again
SPI.endTransaction();
readed16bit = ((uint16_t)Hbyte)<<8 ;
readed16bit = readed16bit + Lbyte;
return readed16bit >> 6 ;
} ; // end readVSPI_MAX6675Persze több bájtot is lehet egyszerre olvasni, de itt - már nem tudom miért - így oldottam meg.
SPI-nél vigyázni kell arra, hogy:
Ha több bájtot írsz/olvasol, akkor a CS-t nem lehet háborgatni amíg mindet be nem olvastad.
Ha a default CS-t használod, akkor - általában - nem lehet a bájtokat egyesével olvasni, mert a CS aktiválása ezt-azt indít a készüléken is, ezért default CS láb esetén a több bájt olvasó függvényeket kell használni.I2C-t még nem használtam, most fogom használni EEPROM kezelésre.
Mivel I2C-nél nem kell külön CS láb, ezért nem növeli a lábak számát, ha több I2C eszközt használsz, SPI-nél viszont igen, minden eszközhöz külön CS láb kell.
Ha nem használsz sok lábú párhuzamos adatátviteli eszközt, akkor azért eléggé iparkodnod kell, ha túl akarsz futni az ESP elérhető lábain, mert elég sok az.
Pontos ADC-re nem volt szükségem, így azt nem tudom."Nextion tx, rx kell uart.
Sd kártya spi
Giroskóp i2c
Vagy ugyanazokat használják lábon?"Nem. Külön lábakat használnak alapértelmezés szerint is. Ha SPI-n csak az SD kártyát használod, mehet a default D5 CS.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15589 üzenetére
"bocsi a sok kérdésért, de még mindig van pár fekete folt"
Ezek a kitárgyalások itt megmaradnak, hasznát veheti még más is a jövőben, ha rákeres."folyamatosan futni fog végtelen ciklusban"
Ha végtelen ciklusba teszed, igen.
Itt egy részlet az egyik programból:
setup-ban:xTaskCreate(
readTempr,
"homersekletOlvas",
5000,
NULL,
6,
&homeroTaskHandle
);A függvény a prg végén:
void readTempr ( void* parameter) {
while (1){ // ez a vegtelen ciklus
forraloHomerseklet = readVSPI_MAX6675(CSpinForralo) ;
printf("forralo homerseklet(baloldali)= %d \n ",forraloHomerseklet);
kolonnaHomerseklet = readVSPI_MAX6675(CSpinKolonna) ;
printf("kolonna homerseklet(jobboldali)= %d \n ",kolonnaHomerseklet);
vTaskDelay(2000);
} ;
vTaskDelete(NULL); // hogy szebb legyen, de ide soha nem er el :-)
} ; // end readTempr"így is van."
Igen, így van
"Mennyire egyszerű ez a webes felületen értékátadás változóba dolog?"
Tök egyszerű.
"Egyáltalán lekapcsolható-e a wifi?"
Na, ezt nem tudom, még soha nem próbáltam, mert nekem nem volt ilyen gondom.
"ugráltak is a PWM értékek. Ez gondolom itt is simán előfordul."
Nem, mert független hardware kezeli.
https://www.electronicshub.org/esp32-pwm-tutorial/
https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/esp32-pwm-tutorial-controlling-brightness-of-led
Az ne zavarjon meg, hogy mindenütt LED-re hivatkozik, lehet bármi, természetesen.
De ha ez nem elég, van még 8 RMT csatorna is, ami erre IS használható.Van 3 hardwareserial rajta, ebből célszerű a Serial1 és a Serial2 használata, mert a sima Serial a feltöltés, debug, stb,
de szükség esetén ez is használható.
Vannak hozzájuk előre definiált pinek, ha nem adsz meg mást, azt használja.
A Tx1, Rx1 lábát át kell definiálni, mert az alapértelmezett lábakat a memóriakezelésre használja.
A HardwareSerial.cpp fájlból:HardwareSerial Serial(0);
HardwareSerial Serial1(1);
HardwareSerial Serial2(2); -
Janos250
őstag
válasz
Janos46 #15583 üzenetére
Általában driver probléma a windowsban.
Nézd meg, létrejön-e egy új COM port, amikor rádugod a lapot az USB-re.
Ha igen, csak a WiFire nem csatlakozik, akkor név, jelszó probléma, vagy tartomány probléma.
Gyakori, hogy a routerek egy része a 192.168.1 , más része a 192.168.0 tartományt használja. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15585 üzenetére
"Kicsit utánaolvasgattam"
Jó helyen olvastál. :-)
"Tehát az megoldható hogy a setupban létrehozok...."
Igen, így csináljuk.
Alapból a WiFi a core0-n fut, a loop pedig a core1-en.
Ezért én a core0-ra olyasmiket szoktam rakni, aminél nem baj, ha bejön egy WiFi megszakítás, mert én általában használom a WiFit is.
Ha van time kritikus alkalmazás, azt a loopba teszem, és a core1-re akkor nem teszek másik taskot. Ez persze nem gyakori, mert a PWM-et meg hasonlókat a hardware kezeli, nem kell vele foglalkozni, hogyan csinálja.
Ezek egymástól függetlenül párhuzamosan futnak egymás mellett.
Változó: amit Weiss válaszolt. Én olyanokat szoktam használni, hogy - ha lehet - csak egyik task írja, a többi csak olvassa."A programnyelv nagyban különbözik? Arduino IDE működik?"
Mivel az Arduinonak nincs saját programnyelve, a C++ -t használja, így mindkettőnél ugyanaz.
Az ESP32 a C++2011-et használja, ebben már vannak olyan dolgok is, ami a C++ korábbi verzióiban nincs benne, így azokat is használhatod.
A stringről egy mondat: A C++ a "string" csupa kisbetűvel típust használja, de az arduinoba beletettek egy String (nagy kezdőbetűs) stringet is. Ha pl. paraméter a string, akkor nem lehet keverni. Én általában a kisbetűset használom, de van, hogy kell a String is.
Az átjárást a kettő között a C stílusú string, vagyis a karaktertömb jelenti.
Az Arduino IDE ugyanúgy működik, mint bármelyik másik lapnál.
"összevesztek a timereken."
Az ESP32 perifériái általában "saját hardware timert" használnak.
"Vagy ezt nem így kell elképzelni"
De, jól mondod. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Nagyon gyorsan bele fogsz ütközni a GPS pontatlanságának a problémájába. Meg se mozdult az autó, a GPS mégis azt jelzi, hogy arrébb ment 2 méterrel. Valamelyest csökkenthető a hiba, ha olyan chipet használsz, ami sok műholdat használ egyszerre. Európában ezt a négy rendszert használjuk: GPS GLONASS Galileo Beidou. Ezeket tudnia kell kezelni a GPS-ednek, és jó, ha kétsávos.
Az igazi megoldás az RTK, de az bizony pénzízű. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15573 üzenetére
A chipgyártási mizéria a lapgyártókat még nem érte el, nekik még vannak felhalmozott készleteik. Félő, hogy ha a tartalékaik kifogynak, nem emelik-e ők is az árakat.
Ha a CO...19 és a keletiek istenei is úgy akarják, talán helyreáll a chipgyártás folyamata.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Én átálltam, már rég. Amíg nem volt ESP32, addig az STM32 volt a kedvencem. Ugyanúgy Arduino rendszerben használtam, alig kellett valamit módosítani a programokon, mert a driverek - általában - meg vannak írva ugyanúgy rá Arduino alá. A különbség, hogy másik könyvtárból veszi a drivert, de ezt te nem is érzékeled. A nagyon hardver közeli dolgok persze mások. Bár egy ideje már nem használom, mert mindent ESP32-re tértem át több ok miatt: gyorsabb , két valós mag van benne, amíg az egyik foglalkozik valamivel, addig a másik pl. kezelheti a perifériákat, és az Arduinoba való illesztése is jobban sikerült - szerintem - mint az STM32-nek, gyakorlatilag elvétve kell valamit változtatni.
Összefoglalva: én mindenképpen átállnék az STM32-re, de ez mindenkinek a saját döntése kell legyen, hogy ne azt szidja utólag, aki "javasolta". Vagyis nem javasolok semmit, csak azt mondom el, én hogyan csinálnám.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15563 üzenetére
Szerintem igen. A napokban mértem, de ha megtalálom, lemérem újra. Mivel én ESP32-vel mértem, ami ugyebár 3.3 V-os, 5V-al meg aztán végképp jó lesz. Én ennél jobbat csak az IRLB4030-at tudom.
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15524 üzenetére
Ha több if van, mindenképp végigvizsgálja az összeset. Ha if-else , akkor ha egyet megtalált jónak, nem vizsgál tovább. Ha egész, vagy sorszámozható típus alapján válogatsz, a case áttekinthetőbbé teszi a programod. Et az if-elsek sorozata tulajdonképp, ha van benne break, if-ek sorozata egyébként.
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15518 üzenetére
Ahogy ekkold is írta, szerintem is az spintf rá az egyik legjobb megoldás, mert akkor teljes formátumot is adhatsz.
https://www.cplusplus.com/reference/cstdio/sprintf/
Ez egy jó konverziós függvény, tanuld meg a használatát! -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15489 üzenetére
Akkor még néhány mondat a "logic level" FET-ekről.
IRL = Logic level gate (írja a gyártó), azaz logikai szintű Vgs-el vezérelhetők. A "teljes" nyitást többnyire 4.5 V-ra adják, de ha logikai szintre gyártják, elég jól kinyitnak ezek alacsonyabb Vgs-nél is.
Ilyen például az IRLB4030 is, ami IGENIS JÓL KINYIT 3.3V-nál. Miért pont ezt választottam? Részben a tokozása miatt, részben meg mert nekem most konkrétan 48V-ra kell, ezért nem jó például a "super logic level" IRLML6344, BSC046N02KS, stb. mert annak alacsonyabb a Vds, pedig az aztán tényleg alacsony Vgs-nél nyit.
https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-BSC046N02KS-DS-v01_08-en.pdf?fileId=db3a3043163797a6011637c34414001c
Vgs= 2.5V, Tc=25 C esetén continuous drain current = 60 A, 37 mOhmAz, hogy nálam az IRLB4030-on 48V-nál néhány A áramnál Vgs=3.3V-nál a fűtőszálon 48V esik, a FET-en meg 0.007 V, ez a 0.007 V nekem nem okoz fejfájást.
A problémát nekem az okozta, hogy nem IRLB4030-at küldött a kis kínai. Ráírva se IRLB4030 van, hanem LB4030, az meg a fene tudja, micsoda, de a mérésem szerint biztosan nem IRLB4030.Összefoglalva a véleményem:
Bár pap és papné esete, de én azt mondom, hogy:
Igenis FET driver betervezése helyett inkább használjuk a korszerűbb, logikai szinttel vezérelhető FET-eket, hiszen arra gyártják őket! -
Janos250
őstag
Nekem kifejezetten nagyobb áramú, 150-200 W teljesítményű fűtéshez kell konkrétan. Lehetne persze 230-al, az egyszerűbb lenne, de azért megharapnak a biztonságtechnikások. Meg ha valami marha megbontja és agyoncsapja, egyből az a kérdés, van-e villanyszerelői végzettsége az illetőnek aki szerelte, van-e üzembehelyezési engedély. Egyik sincs, így én csak 50V-ig vagyok hajlandó bármit csinálni, mert addig szabad villanyszerelői végzettség nélkül is, és nincs kedvem beiratkozni egy OKJ tanfolyamra. Meg börtönbe menni se.
Egy ilyen eszköz tervezési papírokkal, engedélyes céggel legyártatva, bevizsgáltatva több százezer Ft lenne minimum, de lehet, hogy a milliót is verné az egyedi papírmunka, engedélyek, stb. miatt. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15465 üzenetére
Én ezt nem teljesen így gondolom.
https://www.infineon.com/dgdl/irlb4030pbf.pdf?fileId=5546d462533600a4015356604640258d
FIG. 3[VGS, Gate-to-Source Voltage (V)] függvényében a [Drain-to-SourceCurrent(A)].
Ott úgy tűnik, hogy 3V-nál már elég nagy az áram.
"FET meghajtó" :
Ezekben az IRL.... típusokban épp az a jó, hogy "L", azaz TTL szintű VGS-el mennek, ez meg konkrétan 3.3V szinttel is.
Ami valódi, az kiválóan teljesíti is az elvárt paramétereket, amint írtam. -
Janos250
őstag
Viszont azt legalább sikerült azonosítanom, hogy milyen kinézetű az, ami tényleg tudja az IRLB4030 paramétereit, bár lehet ez is hamis, de akkor a fene bánja.
Amelyikben ott van középen egy bekarikázott E betű.
Pl.:
https://www.ebay.com/itm/392380507977
És ugyanezek a sorozatszámok vannak rajta:
P912D
B9P0
Ez valóban nagyon jó. Valószínű persze, hogy hamisítvány, mert Németországban 1-et lehet annyiért kapni, mint itt 10-et, de a paraméterei ugyanolyanok.
Mérésem eredményei:
Körülmények: 48 V-t kapcsol 100 ohmos ellenállásra.
eredmények:
VGs: ESP32 alacsony szintje , 1 mA-nél kisebb átfolyó áram, vagyis gyakorlatilag tökéletesen lezár. (nincs kéznél mikroA-t mutató műszerem)
VGs: ESP32 magas szintje , a FET-en (D-S) esik 7 mA, vagyis gyakorlatilag teljesen kinyit. -
Janos250
őstag
Hogy a nyavalya törné ki a hamisító kis kínait!
IRLB4030 Kínából fake!!!
Korábban rendeltem pár helyről, de 1 hely kivételével mind fake volt, sokkal magasabb a nyitófesz. Viszont nem tudom, melyik volt a valódi. Most, hogy közeledik a július 1, ismét gyorsan rendeltem pár helyről. Próbáltam kilőni, melyik lehet a hamis. Nem sikerült.
Így most van egy marék hamis IRLB4030-om, aminek jóval magasabb a nyitófeszültsége, ezért 3.3V-nál még alig nyit ki.
A valódi nagyon jó, mert az ESP32-höz kötve a magas szintnél "teljesen" kinyit, de az ebay-en, Alin árultak zöme hamis. -
Janos250
őstag
Így jár az ember, ha elhiszi, ami le van írva.
ESP32 LCD 7 segment 8 digit MAX7219 SPI
"Azt írja az újság", hogy ennek a kijelzőnek 5V táp kell, és 5V logika.
"Jenő", ugye nem szabad elhinni amit manapság ír az újság!Ezért aztán nekiálltam szintillesztővel babrálni. A végén, gondoltam, kipróbálom mit csinál szintillesztő nélkül. Ugyanazt, mint szintillesztővel. Sőt! Táp is elég neki az ESP32 3.3V tápja.
Hogy ezt miért nem írják le? Meg azt se, hogy a 2 bájtos utasítást egyben kell kiírni, mert nem mehet föl a CS a két byte között.
(Illetve, ha már tudja az ember, akkor már talál rá olyan utalást, amiből ez is kihámozható)Egyébként tetszik ez a vacak, ESP32 SPI-vel egész kényelmes. Csináltam rá egy teszt programot, már órák óta fut vele hiba nélkül.
-
Janos250
őstag
Mert kijátsszák azt, hogy csak azok a küldemények jöhetnének tehermentesen, amiben legalább x (nem emlékszem pontosan mennyi) % saját termék van. Ott leadózzák alacsony adóval, kezelési költséggel, és akkor már jöhet olcsón ide. Ahogy például Luxemburggal is csinálják most is, hogy ott beléptetik alacsony költséggel, és ott adják át a futároknak, így luxemburgi vásárlásnak számít.
-
Janos250
őstag
Ilyenek:
Csak abban különbözik, hogy ezen már meg vannak vastagítva az átvezetések.
Választható fesz szabályozóként van rajta két DC/DC conv, egy LDO, valamint négy FET hely, négy cstlakozó hellyel kifelé,
serial, I2C, SPI csatlakozó hely kifelé, EEPROM hely, SD kártya olvasó, az ESP32 két oldalán plusz csatlakozó sor
a külső egyéb csatlakozásokhoz, és GND, 5V, 3.3V csatlakozások a külső eszközök csatolásához.
Én ezt a saját igényeim szerint készítettem. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #15433 üzenetére
A Fusion 360-at panel tervezésre nem használtam, így ezt nem tudom. Én a fusion 360-at csak a 3D nyomtatás tervezésére használom. Az EasyEDA-ba a korábban Eagle-ben tervezett dolgaimat, könyvtárakat simán át tudtam vinni, lehet, hogy a Fusion360 fájljait is megeszi esetleg? Ez megoldaná a BOM fájl problémát.
Közben, ahogy olvasgattam, van egy jobb megoldás a vágásra: V-cut a neve. Ez az, amikor az ember valamelyik kis kínaitól rendel pár egyforma panelt, és úgy küldi, hogy simán kézzel szét lehet tördelni egyesével. Bemarják mindkét oldalán a panelt, hogy törhető legyen. Az EasyEDA ezt ajánlja.
"a program azt hiszi, hogy egy panelra kerül mindegyik és nem 2-3 különböző pannel"
Nem kézzel helyezed el az alkatrészeket? Mert akkor mindegy.
A VIA-ák nem okoznak gondot, nem kell velük foglalkozni.
(Kivéve, ha úgy jársz mint én, hogy lökött fejemmel nem vettem észre, hogy a VIA-k lyukja túl pincurka volt, és nem vezet át.
Legyártattam belőle 10 db panelt, amin rajta van 4 db FET lyukjai, amik szerencsére működnek is, mert annál nincs VIA, de az EEPROM, SD kártya olvasó, és az ilyen-olyan csatik helye a később eszembe jutó eszközök csatlakozásához nem, mert a VIA-kat fúróval meg kellene bővíteni, és akkor már vezetéket forrasztani bele, hogy a két oldala elektromosan érintkezzen. Úgy döntöttem, nem kínlódok vele, inkább rendeltem javított szériát. Ezek meg ott állnak, majd kidobom őket, de egyelőre még megkegyelmeztem nekik, pedig biztosan nem fogom használni, de hátha valaki valahol egyszer azt mondja, hogy mondjam meg, melyik kukába dobnám, mert ő tökölne vele, vagy elég lenne neki önmagában a 4 belerakható FET, vagy a kiépített csatlakozásokat használná. Szerencsére én alkatrészeket nem rakattam bele, csak az üres panelok vannak)
Én egyébként nem használom az autoroutert, kézzel rakom fel a vezetékeket. Macerás, persze. -
Janos250
őstag
válasz
repvez #13805 üzenetére
Gondolom a te problémád már rég megoldódott, de én most találtam rá a megoldásra. Beteszem ide, hogy meglegyen, hátha még valakinek szüksége lesz rá:
Hogyan lehet EasyEdaban a panelon nem kerek lyukat, hanem "vágást" csinálni?
Mint pl. ahogy mostanában illik a panelon a kisfesz és nagyfesz részt úgy is szétválasztani, hogy a panelon vágást teszünk közéjük:
A pad-nél az attributamai között a Hole(D) mellett van egy olyan is, hogy Hole(Lenght). Ha ezt nagyobbra állítjuk, akkor egy D vastagságú, Lenght hosszúságú vágás lesz (multilayer) az eredmény.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15396 üzenetére
De, ÁFA is! Július 1-től ÁFÁ-t is kell fizetni, plusz a kezelési költség. A kezelési költség lehet arányaiban a nagy, ha olcsó terméket akarsz venni. Itt jön képbe Anglia, és pár egyéb ország. Ott alacsony ÁFÁ-val esetleg alacsony VÁM-mal és alacsony kezelési költséggel megoldják, és akkor már Eu-n belüli, vagy hasonló partneri kereskedelemnek számít.
A kezelési költségre van ígéret, hogy értékarányos lesz, de ígéretekkel tele van a padlás. Jelenleg - úgy rémlik - 3 eFt fölötti csak az adminisztrációs díj. -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #15391 üzenetére
Például ki lehet használni azt, hogy a kilépett angolok lehúzzák az Eu-t. A rajtuk keresztül jött cuccok a gyakorlatban tehermentesen érnek ide. Vagy, ha több darabot rendel az ember, sok helyen nem változik a szállítás.
Pl.:
https://www.aliexpress.com/item/4001340660273.html
5db. rendelése, és"Shipping: US $1.79via China Post Registered Air Mail
Estimated Delivery: 20-31 days"esetén a teljes költség US $25.19, vagyis 1500 Ft/darab ár lesz a végeredmény.
Egyébként még annyit, hogy ha valaki kész, már legyártott panelhez akarja, akkor mindig ellenőrizni kell a lábkiosztás, mert főként az USB csati közelében vannak variációk.A jelenlegi árak mellett tényleg csak akkor éri meg ESP8266-ot venni, ha kész panelba kell, mert ha pillanatnyilag nem használja is ki az ember az ESP32 adta plusz lehetőségeket (nagyobb sebesség, valódi 2 mag, sok GPIO, sok periféria hardver kezelése) a jövőben az még jól jöhet, és nem kér kenyeret, ha ott van, akkor se, ha most még nem használjuk ki.
-
Janos250
őstag
válasz
csubuka #15387 üzenetére
Valóban 4 $ (1200 Ft) körüli árra mentek le az ESP32 lapok árai, ha a hosszú szállítási idővel rendeled. Viszont akkor belecsúszol a vámolási balhéba. Ezért jelenleg - szerintem - érdemes inkább 1800-2000 Ft-ot adni érte, ha még a VÁM mizéria előtt ideér.
Igen, az ESP12 az ESP8266. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15381 üzenetére
Nem tudom, hogy kell kalibrálni, de azt igen, hogy évekkel ezelőtt, amikor kipróbáltam, egyből félre is tettem, mert azt tapasztaltam, hogy minden közelben lévő fém tárgy bezavar. Szerencse, hogy csak hobbiból próbáltam.
-
Janos250
őstag
Egy verziója kész van, de még nincs igazából könyvtárosítva.
Van hozzá .ino program tutorialnak, kétféle (C, illetve C++) file kezeléssel. Mindkét minta ott van a setupban, az egyik ki van kommentelve, de átrakva a kommentet, másik is kipróbálható.
Erre böngészőből be lehet lépni, és a WiFi-ről mint fájlról beolvassa, amit a böngésző küld, majd szintén fájlra írással válaszol neki egy Hello Worlddel.
arduinouser.hu/esp32/ESP32_VirtualFileSystem_to_WiFi_Server_Tutorial.zip
Aki akarja, kipróbálhatja.
A kliens verzióra is majdnem kész a tutorial program.
Akkor a kliens konnektál a szerverre, és utána fájlra írással kokettálhatnak. Ennek értelme is van talán. -
Janos250
őstag
Közben rájöttem, hogy eléggé fából vaskarika, amit szeretnék. Ugyanis még más dolgokat is kellene csinálni. Pl. be kell jegyezni a fájlrendszerbe a device handlert. Amíg nem tudjuk, hogy milyen sorrendben, mikorra is épül fel a fájlrendszer, addig a handler bejegyzése tényleg csak futásidőben biztonságos. Mert ugyebár alapszinten minden fájl. (Ez nem Windows, hogy minden összevissza legyen). Volt még, amivel gondom volt: a bejegyzés úgy történik, hogy egy struktúrát kell létrehozni, amiben benne vannak a handlerek pointerei. Ez C++ alatt nem megy, hogy a struktúra létrehozásakor tegyen be a linkeket, mert C++ alatt csak konstansokat lehet a létrehozáskor berakni, de csináltam a létrehozáshoz külön C fájlt, mert C-ben lehet, így az megoldódott. Állítólag ezt a .cpp-ben is meg lehetne csinálni külön C részként, de ez nekem nem sikerült.
Viszont a bejegyzés mindenképpen futásidőre marad.
Kösz a segítséget. -
Janos250
őstag
Nincs.
Majd még később tökölök vele.
Ha az initben hagyom, a példányosításban kikommentelem, akkor jó, fordítva nem.
Nem is találtam olyan tagfüggvényét a servernek, amivel meg tudnám nézni, hogy milyen a begin állapota. Majd a könyvtári begin-be teszek ideiglenesen kiírásokat, hogy lássam, mi történik. -
Janos250
őstag
vagy:
ifstream file_ifstream;
ofstream file_ofstream;
file_ifstream.open ("/server_fs/fajl.txt", std::fstream::in );
uint32_t cikl2 = 0 ;
while ( !file_ifstream ){
file_ifstream.open ("/server_fs/fajl.txt", std::ofstream::in );
cikl2++ ;
if( (cikl2%100) == 0){
printf ("\n file_fstream.open = false\n");
};
delay(100);
};
printf ("\n file_ifstream.open = OK\n");
Serial.println("ez erkezett a szerverre:");
char s[150] ;
do {
file_ifstream.getline (s, 100 );
Serial.println(s);
} while ( ! (s[0] == (char)13 ) );
Serial.println("a szerverre erkezett vege");
file_ifstream.clear();
file_ofstream.open ("/server_fs/fajl2.txt", std::fstream::out );
file_ofstream << WEB ;
file_ofstream.flush();
file_ofstream.close();
file_ifstream.close(); -
Janos250
őstag
FILE* c_style_file_read;
FILE* c_style_file_write;
do {
c_style_file_read= fopen("/server_fs/file1","r");
delay(1000);
Serial.println("wait c_style_file_read fopen");
} while (c_style_file_read == NULL);
Serial.println("c_style_file_read fopen OK!");
char c;
char buff [250] ;
do {
uint8_t i = 0 ;
do {
c = fgetc (c_style_file_read);
// Serial.print(c) ;
buff[i]= c ;
i++ ;
} while (c != (char)10 );
buff[i]= 0 ;
Serial.print(buff);
} while( (buff[0]!= 13) );
Serial.println("Ennyi jott a szerverrol") ;
c_style_file_write= fopen("/server_fs/file2","w");
fwrite ( WEB, sizeof( WEB), 1, c_style_file_write );
fflush ( c_style_file_write );
Serial.println("kiirta");
fclose(c_style_file_read);
fclose(c_style_file_write); -
Janos250
őstag
Az igaz, de ha lehetne, elkerülném.
Márcsak azért is, mert ha ezt sikerült volna megoldani, akkor semmi a lib-ből nem kellene a programba, minden a szabályos C, vagy C++ file kezeléssel menne a WiFi, így meg hiába a szabályos file open, read, write, close, ha fileként akarom kezelni a WiFi-t, kell az init.
Szabályos file műveletekkel tudok írni egy távoli gépre, vagy tudok onnan olvasni, mindenféle plusz nélkül.
Nem tragédia, de jobb lett volna, ha nem kellett volna. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
"nem lehet azt az init függvényt a könyvtár részévé tenni?"
Dehogynem! Annak része. Csak kissé slampos, ha azt kell mondanom a usernek, hogy ha használni akarod ezt, akkor a setupba tedd be, hogy init().
"nem igazán látom a problémát. "
Nem csoda, hisz nincs is különösebb probléma, csak gondoltam, hátha a guruk tudnak valami titkos, szabadkőműves megoldást, és azt eltanulom tőlük. -
Janos250
őstag
Szevasztok!
Megint a könyvtárazással jött elő egy kérdés, amire nem tudom a választ.
Van .h, .cpp, .c fájlok. Van-e valamiféle mágikus mód arra, hogy ezekbe valahogy becsempésszek futásidőben végrehajtandó kódot?Konkrétan: ha ezt a könyvtárat használom, MINDIG szükség van a pl. a server.begin(80)-ra. Eddig ezt úgy csináltam, hogy összegyűjtöttem őket egy
void init(){} -be,
és azt a setupban meghívtam.
Van-e arra valami megkerülő mód, hogy ne kelljen ezt a setupban meghívnom? -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15358 üzenetére
A WiFit akkor tudja törni, ha a WiFi vételkörzetében van.
Ha látod, hogy megállt kocsival a kapud előtt, és órákat molyol
a számítógépén, akkor hozzávágsz egy paradicsomot. Erre azt mondja,
hogy ilyen védelemre nem számított, és eliszkol haza Koreába, Oroszországba, Iránba, Amerikába (Ízlés és p. hovatartozás szerint választható) -
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15349 üzenetére
A biztonság azért növelhető, ha elkódolt formában küldöd a parancsokat. Ha pl. az aktuális időt is - akár már eleve azt is elkódolva - hozzáveszed a csomaghoz, és azt a csomagot kódolod el, valami elég bonyolult, csak általad ismert algoritmussal, akkor még maga Bill sem fogja tudni lekérdezni, hogy hány fok van a paradicsomjaidnál.
-
Janos250
őstag
válasz
Dißnäëß #15344 üzenetére
A táp etherneten való vitele szokásos, POE (power over ethernet) keresőszavakkal keress rá. A kisebb veszteség miatt 48 V-al dolgoznak, és a felhasználás helyén állítják elő DC/DC konverterrel a szükséges feszültséget. Gyakori felhasználási módja a kamerák. Vannak POE switchek, amik felrakják a vezetékre a tápot, de vannak külön POE injektorok is, amivel az egyik végén felrakod, a másikon meg leszeded a tápot. Ezek Kínából elég filléres dolgok, ha sietsz, és jó szállítási módot választasz, még a tébolyda előtt beér. (Majd meglátjátok, mi lesz a valóság, és mi a mostani hangzatos kijelentések)
-
Janos250
őstag
válasz
valkesz93 #15335 üzenetére
"Es ha maga a napelem lenne 12V"
Olyan napelem nem létezik.
Mivel a nap hol erősebben, hol gyengébben süt, a napelem teljesítménye változó. Ezért általában annyit szoktak sorba kötni, hogy viszonylag gyenge napfénynél is tudjon adni legalább 12V-ot, ha csak kicsit terheled meg. A feszültsége függ a terheléstől, és van minden fényerőhöz egy optimális terhelés, amivel a z adott körülmények között a legnagyobb teljesítményt leadja. Ezért MINDIG kell konverter. Az egyszerűbbek csak annyit csinálnak, hogy a kimenetük 12V lesz, a jobbak a terhelést (akku töltés) is az optimumhoz igazítják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad P16s notebookot vennék
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest