- Azonnali mobilos kérdések órája
- Magisk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hatalmas kamerasziget emelkedik ki a Z Fold7 vékony házából
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Ezek alapján - úgy tűnik - nem:
void Countimer::setCounter(uint8_t hours, uint8_t minutes, uint8_t seconds)
.
.
_currentCountTime = ((hours * 3600L) + (minutes * 60L) + seconds) * 1000L;uint8_t Countimer::getCurrentSeconds()
{
return _currentCountTime / 1000 % 3600 % 60 % 60;
}A megoldás ez lehet:
https://playground.arduino.cc/Code/ArduinoTimerObject
Az example-ben ott van a minta, hogyan kell használni.
Figyelj rá, hogy mivel new-val, azaz pointeresen hoztad létre, a tagfüggvényeire nem ponttal, hanem -> jelekkel kell hivatkozni. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6389 üzenetére
Na, az általam ajánlott program eleje pontosan ugyanaz, mint Vargalexé, csak ő már betette a státust is, és mindig ad vissza választ.
Ha a ledet is bekötöd, arra figyelj, hogy "fordítva" működik, mert a led + lábikája a 3.3 V-on van, a negatívja van a GPIO13-on.VBS-t utoljára kb. 10 éve használtam, internetes kéréseket akkor se. Ehhez nem tudok hozzászólni.
Ha küldésnél "text/plain" szerepel, akkor az sima szöveg, ahogy láthatod is
-
Janos250
őstag
Nagyjából igen.
Az első részére valaki csinált egy rettentően egyszerű programot, megkérdezem a linkjét, hamarosan megírom ide.
A második részét még mindig nem teljesen értem.
A böngésző címsorába akarod írni, hogy
http://192.168.4.1/status
és erre a böngésző ablakába írja ki egyszerű szövegként, nem HTML-be ágyazva, hogy ON, vagy OFF?
Na ez szintén nagyon egyszerű, csak plusz pár sor még a programba.
A hátránya, hogy a böngészőben ilyenkor pici betűkkel szokott megjelenni az egyszerű szöveg.Hopp, közben megjelent az írásod vége, hogy nem böngészőből akarod.
No akkor a visszadott szöveget kell értelmezned.
Milyen scripről van szó?
Link? -
Janos250
őstag
"ha pedig lekérem a statust kidobja h true/false"
Na, de ezt "hova" dobja? Nem WEB lapra? LCD-re? Vagy mire?
Ha pl. ledre, akkor ott van a SONOFF-on a led, az mindenkor mutat(hatja) az állapotot.
Vargalex mintája tényleg jó alap, de ha ennél is egyszerűbbet akarsz, akkor:"http://192.168.4.1/be"
"http://192.168.4.1/ki"
Ennél egyszerűbbet nem tudom, hogyan lehetne.
Mi a kívánság?
Ebben már HTML se kell. -
Janos250
őstag
Na, akkor egy kis részletezés, bár vargalex programja szerintem is jó.
"Html nem szükséges"
Ha nem akarsz html-t, akkor nagyon megbonyolítod az életed! A legegyszerűbb, ha a szerver html lapba ágyazva küldi neked az adatot, mert azt bármilyen eszközön, bármilyen böngésző meg tudja jeleníteni (pc, telefon, tablet, másik ESP-vel kiszedheted, ha úgy tartja úri kedved, stb.)
A GET és a POST tapasztalom szerint egyaránt kényelmesen használható. Továbbá a link is, GET-tel.
GET:
Ugye hátrányának szokták emlegetni, hogy titkosítatlanul megy a neten, tehát túl kíváncsi emberek láthatják. Nem hiszem, hogy összedől a világ, ha a CIA megtudja, hogy éppen be vagy ki van kapcsolva a Te Sonoffod, tehát ez szerintem indifferens.
Előnye, hogy ha az az óhajod, kézzel bepötyögve a böngésző címsorába pl. a "http://192.168.4.1/?relay=mi", akkor visszaírja az állapotot, valamint pötögéssel állíthatod, pl. "?relay=be"-re bekapcs, "?relay=ki"-re kikapcs.Ez persze, ha mindig kézzel kell beírogatni, az kissé snassz.
Megoldás:
1.: A Sonoffról simán a http://192.168.4.1 -el kérsz egy WEB lapot, amiben benne lesznek a megfelelő linkek valami emberi szöveggel, és ezekre kattintva megvan a megoldás.
2.: POST: Csinálsz gombokat, pl.:
<input type=\"button\" value=\"Be\" onclick=\"location='http://192.168.4.1/?relay=be';\" style=\"font-size:50px; height:300px; width:300px\">Persze csinálhatod szebbre, ahogy vargalex példájában van, jquery használatával, de akkor meg kell tanulnod a jquery használatát.
IP címeknek a defaultot írtam, bármire állíthatod. -
Janos250
őstag
Köszi, kipróbálom, ez tényleg jó és olcsó megoldásnak tűnik. Van még régről nagyméretű hűtőbordám, amit valami bolhapiacon vettem, fene se tudja, mire. Lehet az is jó lesz. Egyébként elképesztő fénye van ennek a lednek, és elég olcsó.
Ugye azt azért nem gondoltad komolyan, hogy a 100 w-os ledet a kocsiba akarom? Remélem úgy értetted amit írtam, ahogy én szántam! Nem lesz a kocsimon h.gy.tuning. -
Janos250
őstag
Azon gondolkodom, én is csinálok valami arduinos szerkezetet a kocsimra, hogy mindenki mást zavarjon, mert akkor jobban odafigyelnek. Villogó hátsó lámpa jó lenne, de az elsőt is villogóra csinálnám, arduinoval N FETtel azt is meg tudom oldani. Azt még nem tudom, hogy arduinoval hogyan tudnám a hangtompítót kiiktatni, de talán egy elektromos szelep a katalizátor mögé megoldható. Vizsgán kikapcs, máskor bekapcs. És ami a legjobb: arduinos átalakító a lambda szonda mellé, hogy ne azt az értéket adja tovább, amit a szonda mér. Ezt egyébként ötvenezerért árulják. Rettentően füstöl tőle az autó, így felhívja a figyelmet, hogy ÉN jövök. Arduinoval 1-2 ezerből kijön. (egyébként is most kell csinálnom egy kísérleti generátorra ilyet, mert másként az automatika nem engedi a lambdát változtatni kísérleti céllal se). Valami jó erős arduinos duda kellene, amit nyomkodhatok, hogy felfigyeljenek rám. Szerintem ez is megoldható: arduino fgv generátorként + erősítő. Még egy jó magas légterelő is kellene, hogy még jobban észrevegyék, hogy ÉN jövök, de azt nem tudom, hogy lehetne arduinoval megcsinálni. És persze nem nyitok vitát ezekről. Csak nehogy mindenki ezt akarja csinálni, mert akkor ez India lesz.
-
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6307 üzenetére
Próbáld az USB - soros (Úristen, sorost írtam, ezért az ország kétharmada megkövez
) konverter DTR portját a panel DTR (vagy ha az nincs, akkor reset) lábával összekötni!
-
Janos250
őstag
Még egy kis adalék a magyar árusokhoz, hogy mennyire értenek hozzá. "Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266".
Szegény tapasztalatlan vásárló jól ráfázik, ha ESP8266-ot akar venni!
Arduino Pro Mini Atmega328 5V 16M mudul mikroszámítógép ESP8266 -
Janos250
őstag
válasz
BlackPriest #6302 üzenetére
Tavaly innen a fórumról wmati küzdött ezekkel. Próbál őt kérdezni!
Egyébként én is hozzád hasonlóan jártam. Először felment, és nagy mellényel azt mondtam, hogy könnyen megy ez. Aztán szívtam velük. (Ezekből van 5-6 féle). Csábított a 350 Ft körüli ár. Mert ennyi postával együtt, csak a magyar nepper árulja több mint dupláján, + posta, pedig ő is 350-ért veszi.
http://www.ebay.com/itm/Pro-Mini-atmega168-3-3V-8M-Arduino-Compatible-Nano-replace-Atmega328-/141772546768?epid=1088819475&hash=item21024d62d0:g:5EUAAOSwHjNV8-GN
Meguntam a macerát, megállapítottam, hogy ez a panel csak mazochistáknak való, és elajándékoztam őket valakinek, aki azt mondta, neki kellenek.
Aztán később egy maradékot újra megpróbáltam, és akkor valahogy rájöttem a nyitjára, de már nem emlékszem mi volt, úgy rémlik, valami a reset nyomásával volt kapcsolatos.
Állítólag, ha a DTR is be van kötve, akkor megy. -
Janos250
őstag
Mert az N FET-nél az S a negtív póluson van, P FET-nél meg a pozítívon. Folyamatosan, fixen. A G-nek az S-hez képest kell feszültséget adni.
Ha az S állandó potenciálon van, akkor ez könnyen megoldható.
Ha az N FET-et a pozitív pólus és a lámpa közé teszed, akkor az S hol a negatív pólus potenciálján lesz ( kikapcs, FET nem vezet, lámpa viszont igen),
hol a pozítívén (bekapcs, FET vezet, ellenállása sokkal kisebb, mint a lámpáé).
Na ehhez a hol itt, hol ott S-hez képest kellene a G feszültségét szabályozni, amihez minimum rádiós kapcsolat kellene, de ott is lennének problémák,
pl. a panel tápellátása galvanikus csatolás NÉLKÜL. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6293 üzenetére
Az, hogy a negatív oldali kapcsolás egyszerű, de a pozitív oldali nem.
Ha a negatív oldal nem bontható meg, mert közvetlenül a testen van az izzó foglalata, akkor muszáj pozitív oldalit alkalmazni.
Persze, ha mégis meg tudod bontani a csatlakozást a test és az izzó között, akkor mehet a negatív oldali, és az egyszerű. -
Janos250
őstag
Na, akkor az bizony macerás lesz, ha a negatív oldalt nem lehet megszakítani. Akkor én ezt venném:
IRLU9343
Arduino láb zenerrel korlátozva 5V-ra, és ellenállásal lekötve a földre, hogy passzív állapotban vezessen. Kérdés persze, hogy az Arduino Ts alá tudná-e vinni G-t.
Ez csak egy vegyész okoskodása, de egyszer lehet, hogy kipróbálom. Legfeljebb kimegy belőle a füst.Lehet, hogy nem lehetne megspórolni a tranyót, vagy egy BS180-at.
(persze az általad leírt bekötés szerint) -
Janos250
őstag
Tökéletesen igazad van. Ezért írtam korábban, hogy én csak IRL sorozatú FET-et használok, annak ellenére, hogy ismerek olyat, aki kisebb áramok esetén az IRF540-et használja, melegedés nélkül.
Erről jut eszembe: valaki kérdezett korábban többcsatornás FET modult, íme:
http://www.ebay.com/itm/Four-Channel-4-Route-MOSFET-Button-IRF540-V2-0-MOSFET-Switch-Module-For-Arduino-/171915397754?hash=item2806f4ca7a:g:MKMAAOSwDNdV5RHWÉn 1 FET-eseket vettem régebben, abban cserélgettem ki az IRF-et IRL-re. Ha valaki IRL sorozatú kész panelt is tud nem csillagászati áron, ne titkolja el!
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6282 üzenetére
Ha az a szerver éppen áll - megesik - akkor innen is letöltheted:
http://ocskoszabina.hu/wp-content/uploads/2014/02/Diplomamunka_OcskoSzabina_2011.pdf -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6279 üzenetére
"Ezért az áramkörnek alapból zárva kell lennie."
Vagyis a FET vezet.
Bekötés:
Eredetileg a féklámpa egyik sarka a földre megy. Na, ezt kell megszakítani, és betenni az N típusú FET-et.
S a testre, ugyanide az arduino földje is.
D a féklámpára, ahol megszakítottad.
G az arduinohoz.G-t egy ellenállással az Arduino +5V-ra kötve (ez a legegyszerűbb) arra az esetre,
ha a lap nem működik, akkor is magasan legyen a G, azaz vezessen a FET.
Mivel ellenállással a G fel van húzva a +5V-hoz, az Arduino kimeneti láb célszerűen open drain.Igen, de vegyészeknek, vegyészként, vagyis szigorúan ökölszabály szerűen csak az alkalmazást
Az elméletét a villanyosoktól kérdezd, mert ahhoz én nem értek.
Hú, micsoda tuningolt H lesz ebből!
-
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6273 üzenetére
"kiürítéses mosfet-nél a Gate-re ugyanúgy 0V és +5V megy, mint a növekményes típusúra? Vagy mit értenek itt negatív feszültség alatt? -5V?"
http://kkft.bme.hu/~johnny/Diplomamunka_OcskoSzabina_2011.pdf
34. oldal. Iskolásoknak íródott, de azért Te is elolvashatod!Mivel én vegyész vagyok, nem villanyos, én egyszerűen N ill. P típusú FETnek nevezem
"Most akkor működik az Arduino digitális kimenetén, vagy nem?"
Igen, működik. Folyamatosan használom. Általában N típust, a P típust csak kivételesen. P-t utoljára talán a Microchip PIC programozásához használtam, úgy 10 évvel ezelőtt."A cél az volna, hogy HIGH értékre zárjon, LOW értékre (vagy lebegő portra, INPUT módban, vagy simán üzemen kívül lévő MCU esetében) pedig nyitva maradjon"
Nem pontosan értem.N FET:
S: GND
D:+5V (vagy több is lehet, én 48-at is kapcsolok vele)
G: Arduino lába, ha HIGH, akkor a FET vezet, tehát megy áram, ha LOW, akkor a FET nem vezet, nincs áram.
Ha fordítva kell, akkor szoftver . -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6256 üzenetére
Én az IRL sorozatúakat használom, mert az biztosan kinyit TTL szint esetén. Ismerősöm az IRF sorozatot is használja kisebb áramok esetén, de én az IRL-t pártolom, mert annak alacsonyabb a gate feszültsége. Ebayről 10-es csomagban párszáz Ft darabja. Itthon duplája, de még az sem sok. Vagy akár 10 db. együtt párszáz az általánosabb típusokból, pl.:
http://www.ebay.com/itm/10PCS-IRF540N-IRF540-TO-220-N-Channel-33A-100V-Power-MOSFET-/171907621084?hash=item28067e20dc:gGYAAOxyrM5TJmML
Vagy ez is olcsó:
http://www.ebay.com/itm/10pcs-IRL540N-IRL540-Power-MOSFET-IR-TO-220-/191850144579?epid=1291809408&hash=item2cab28e343:g:ZCAAAOSwVghXEx9U -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6253 üzenetére
A spéci dolgok természetesen nem mennek más lapokon. A nem spécikből a lábak nevei nem egyeznek meg, azt meg kell nézni a pins_arduino.h fájlban az adott laphoz tartozó helyen a variants könyvtárban, hiszen a lapokon még ugyanannál a procinál is vannak jelentős különbségek. Pl. egyes ESP lapok a kevés valós lábszám miatt egyeseket kettőznek.
Mondjuk egy WS2812B ledsor meghajtása sem túl esélyes, hogy simán átvihető egyik lapról a másikra,
mert ott mélyen bele kell gázolni a proci lelkivilágába a microsecnél is pontosabb időzítési igény miatt. Igaz ugyan, hogy ez a user számára nem látszik, ő csak kész osztályt használ. Az Adafruit ugyan próbálta úgy megcsinálni a saját osztályát, hogy minél több lapon menjen, de azért az nem az igazi.
Mondjuk egy ESP8266WebServer osztályt sem célszerű megpróbálni futtatni más procikkal. Viszont pl. az ESP8266 Arduino rendszerbe illesztését is úgy csinálták meg, hogy az UNOn (is) használt dolgok meglegyenek, azonos legyen a nevük, és a paramétereik, és a WiFi shieldhez is passzoljon.
Pl. általános, hogy a pinmode paraméterének a 0. bitje jelzi, hogy input/output, stb. Így a usernek csak INPUT, vagy OUTPUT (stb.) előre definiált konstansokat kell beírni, procitól függetlenül, és a rendszer dolga, hogy az adott környezethez ezt értelmezze. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #6239 üzenetére
Én NYÁK tervezéshez régen az Eagle-t használtam, ami akkor a CadSoft terméke volt, de azóta már azt is megette az Autodesk. Nem tudom, most milyen. Régen, amikor még Microchip PICekkel dolgoztam elég jó volt, sok benne volt az alkatrészlistában. Ma is vannak DIY gyártók, akik ezt használják.
https://en.wikipedia.org/wiki/EAGLE_(program) -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6220 üzenetére
Az Arduino két dolog:
Elsődlegesen egy programozási szabályrendszer C++ -on belül, halom kész osztállyal, aminek minden Arduino lapra meg kell lenni.
Továbbá lapok, amik - akár - Arduino rendszerben is programozhatóak, mert ki vannak dolgozva rájuk az Arduino rendszerben szokásos dolgok. Pl., hogy pinmode-nak kell nevezni ami megadja, melyik pin mire lesz használva, előre példányosítva van egy serial nevű UART, stb.
Az eredeti olasz gyártó aki ezt kidolgozta, csinált pár lapot, elsődlegesen az UNO-t, majd megát. stb. Ezek ma is kapható, de drága lapok.
Látván ennek a rendszernek az előnyét, több gyártó is elkezdett olyan lapot gyártani, ami jól illeszkedik ebbe a rendszerbe. Nem csupán az eredeti Atmel proc. típusokkal, hanem másokkal is. Még az Intel is beszállt a buliba, de ő nemrégiben ki is szállt, látta, hogy számára ez a vonat már elment. Jó lapokat gyártanak pl. STM csipekkel, meg ESP WiFis csipekkel. Persze az eredeti Atmel csipes klónok is jók, csak azok a csipek már kissé öregecskék. Ezek mind passzolnak az Arduino vonalba. Így ki lehet használni azt az előnyt, hogy ha egy Arduino lapra írtál már programot, nem kell egy másik lapon ismét azt bogarászni, hogy mit hogyan is kell csinálni. Tehát hasonlóan járt ez a rendszer, mint a linux annak idején. -
Janos250
őstag
válasz
csubuka #6214 üzenetére
Verzió 1.:
veszünk mindenféle kiegészítőket az Arduinohoz.
Verzió 2.:
Eleve olyan lapot veszünk, amin sok minden rajta van, akkor olcsóbban és kényelmesebben megússzuk. Szenzorok persze akkor is kellenek.Én a netre csatlakozás során a WiFi híve vagyok, mert nincs kábeles csatlakozás, nem lehet tönkretenni semmit.
Ha megnézed neten, hogy mi mindent tud pl. ez a lap 2300 Ft-ért elcsodálkozol. Nem fake, nekem legalábbis beküldték, a napokban érkezett meg.
WIFI & Bluetooth WEMOS Lolin32 V1.0.0 Card Based ESP-32 ESP-WROOM-32 4 MB FlashWifi, BT, 240 MHz dual core, 520 KB SRAM, 448 KByte ROM, 4 MB Flash, Ultra-low noise analog amplifier, Hall sensor, 10x capacitive touch interfaces, 34x GPIO, 3 x UARTs, 3 x SPI, 2 x I2S, 12 x ADC input channels, 2 x DAC, 2 x I2C
PWM, SDIO.Vagy ez a korábbi konstrukció 1800-ért:
NodeMCU-32S ESP32S NodeMCU32S ESP32 WiFi Bluetooth Development Board Dual-CoreA DOIT ESP32 lapja is jó, most éppen azt használom.
Persze kisebb tudással, de az ESP8266 lapok is igen jók. Pl. Wemos ESP8266 d1, Wemos d1 ESP8266 R2, Wemons ESP8266 mini.
Meg ez se rossz:
NodeMcu Lua ESP8266 CH340G ESP-12E Wireless WIFI Internet Development BoardEzen meg 32 M van:
NodeMCU V3 Lua WIFI module integration of ESP8266 + extra memory 32M flash, USB-serial CH340GAz interneten szinte minden program az "UNO-ra van írva", de ez csak megszokás, hogy mindent azon (is) szokás kipróbálni internetre rakás előtt. Pont az a jó, hogy ami UNO-n megy, az a többin is.
Nagyon jók még az STM32 ARM lapok is.Én szoktam ajánlani ezt:
http://www.ebay.com/itm/USB-saleae-Logic-Analyzer-Device-Set-USB-Cable-24MHz-8CH-24MHz-MCU-ARM-FPGA/141694353386?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
mert ez tényleg működik.meg ezt:
http://www.ebay.com/itm/MAX7219-LED-Dot-matrix-8-Digit-Digital-Display-Control-Module-for-Arduino/172472962960?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649
vagy ezt:
http://www.ebay.com/itm/8-Tasten-Ziffern-Digital-LED-8-Bit-TM1638-Display-Module-f%C3%BCr-AVR-Arduino/172471641665?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649Persze stabil, lehetőleg változttható táp is kell, és néhány sensor se árt.
-
Janos250
őstag
Én használtam párszor.
A fedelet levéve a tüskéken arduinoként programozható, hiszen ESP8266 chip van benne.
(természetesen ne úgy akard programozni, hogy be van dugva a konnektorba, mert a mai világban drága a virág, koszorú!)
Amit kell tudni hozzá:
A relé a GPIO12
A zöld ledje (ha akarod használni) GPIO13
Szabványos arduinoként használom, semmi gond nincs velük.
Sima html WEB lapot küldök ki mobiltelefonra, gombokkal, amiket megnyomva állíthatók a dolgok.
Így nem kell semmi app.De ha a html nem tetszik, telnettel is vezérelheted.
Meg még fenetudja hányféleképpen.Távoli eléréshez kell egy WiFi router "látótávolságban", aminek van kijárata a világ felé, és portforwarding állítás céljából van hozzá adminisztrátori jogod.
-
Janos250
őstag
Na, ezt sikerült rossz helyre címeznem.
Aryesnek szól.Én régen a PDA-k akkujaiból párat megmentettem, amik túlzottan lemerültek.
Mivel védettek voltak, megbontottam a borítást, és az elektronikát megkerülve, tűvel kis árammal töltöttem, és közben folyamatosan figyeltem, hogy melegszik-e. Ami nagyon melegedett, azt eldobtam. Párat sikerült újra a normál szintig tölteni. Utána már simán tölthetőek voltak, de azért az első 2-3 töltésnél még egy nagy vajlingba tettem és leborítottam, hogy ha rakéták indulnak belőle, ne gyújtsa fel az épületet, mert ha kigyullad, gyakorlatilag olthatatlan a lítium miatt. Vízzel végképp nem oltható. Volt ami utána nagyon gyorsan lemerült, de volt, ami újra használható lett. Szóval lehet próbálkozni, de nem veszélytelen. -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6134 üzenetére
Na, elővettem ezt az ESP32-t ismét.
Az ESP32 chipnek 34 GPIO lába van, de hogy bonyolítsuk a dolgot, nem sorjában vannak számozva: (0-19, 21-23, 25-27, 32-39).
A kereskedelemben általában az Espressif ESP-WROOM-32 tokozásban kapható, ami tartalmaz plusz flasht.
Ezen a GPIO6, GPIO7, GPIO8, GPIO9, GPIO10, GPIO11 ki van ugyan vezetve a 17-22 lábakra, de nem használható, mert az a memóriát kezeli. A panelok ezeket a lábakat nem is vezetik tüskére. Egy csomó interfészt tartalmaz, pl 3 db. soros portot, nekem jelenleg ez kell.
Mivel az 1-es soros port alapból a GPIO9, GPIO10 –et használja, ezért ezeket át kell irányítani, ha az 1-es soros portot is használni akarjuk.
Cserébe viszont szinte bármi irányítható bármelyik lábra. Pl Arduinoban :
Serial1.begin(57600, SERIAL_8N1, Serial1_RXPIN, Serial1_TXPIN),
és a két utolsónak bármit adhatunk.
Az Arduinoba illesztésnél a hardver absztrakciós réteget (HAL) vették át a gyártótól,
ezért ha valaki használni akarja az ebben definiált dolgokat, nyugodtan megteheti. Emiatt én nem is kacsintgatok az RTOS felé. Mivel fordítóként ez is a gcc-t használja, nem találtam eddig a szabványos C++-nak olyan dolgát, ami a torkán akadt volna.
Ha valaki, Arduinoval most ismerkedő is elolvassa ezt, állandóan hangsúlyozni kell, hogy nincs Arduino nyelv, csak C++ van. A szabványos C++-t használjuk az Arduinon akkor is, ha az Arduino leírásában nagyon sok minden nem szerepel. Ennek ellenére tudja! Attól lesz Arduino, hogy nagyon sok minden előre meg van írva, amit ha akarunk használunk (célszerű, mert ettől lesz kényelmes), ha akarunk, nem.
Az interneten rengeteg, info van az ESP32-ről, de egy jól összeszedett, 1-2 oldalnyi lényeget tartalmazó összefoglalót nem találtam. (lehet, kéne írni egyet) -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6149 üzenetére
OK, járj szerencsével!
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6145 üzenetére
Na, akkor mégse volt annyira életbevágóan fontos, ha nem válaszoltál, hogy végül is kell-e vagy sem. Pedig előkerestem.
-
Janos250
őstag
Ezen elvileg van 32M flash. Az ára $2.13 ingyen szállítással, ami a nevetséges határát súrolja.
https://www.aliexpress.com/item/NodeMCU-V3-Lua-WIFI-module-integration-of-ESP8266-extra-memory-32M-flash-USB-serial-CH340G/32791599265.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.s5SgDO -
Janos250
őstag
Ha linuxot akar, akkor igen. Vagy amit könnyebb beszerezni, az Orange Pi vonal. Pl.
Orange Pi PC2 H5 64bit Support the Lubuntu linux and android mini PC
A Raspberry Pi Zerot csak egyesével lehet rendelni, de úgy küldik.
Van még a Chip vagy valami hasonló nevű lap is, ha egyáltalán az él még. -
Janos250
őstag
válasz
Oryctolagus #6112 üzenetére
Persze olyan eladótól sem szabad semmit venni a neten, ahol nincs személyes átvételi lehetőség, csak posta, vagy futár. Gond esetén az ilyen eladók elérhetetlenek, mert oda van írva, hogy számlaadás nincs, pedig félezer terméket árul pl. az egyik. A futárhoz hiába mész reklamálni, a futár cég "nem tudja", hogy ki adta fel a csomagot.
Hogy érdemlegesen is hozzászóljak:
Én nem javasolom senkinek, hogy a mai világban még UNO-t vegyen. Az STM32 sorozat nem drágább, gyakran még olcsóbb is, annak ellenére, hogy sokkal-sokkal többet tud, amit persze nem kötelező kihasználni. Az UNO-ra írt programok - ha valami nagyon extra nincs bennük - simán fordíthatók és futtathatók ezeken is. Az arduino keretbe illesztésük tulajdonképpen tökéletes, nagy a támogatottsága. Ha a későbbiekben telefonhoz akarod kapcsolni, akkor ESP8266, vagy ESP32. Az előbbi is sokszorosát tudja az UNO-nál, kevesebb árért. Hátrányok: ESP8266, kevés láb. ESP32: még nem teljes a támogatottság, pedig egy nagyon-nagyon jó vas. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #6110 üzenetére
Ja, és persze az arcátlanság netovábbja, hogy a kínai ingyen postával küldi, de ő rászámít postaköltséget, ami egy átverés, mert ez is az ő haszna lesz! Az ilyen vaterás árusítók gyakran tetemes postaköltséget számolnak fel. A tájékozatlan eladó azt hiszi, hogy persze, ha Kínából jön, drága a posta. Holott ingyenes postával küldi a kicsi kínai. Mi a fenének kicsi hazánkban dolgozni, ha így is meg lehet élni!
-
Janos250
őstag
válasz
Oryctolagus #6109 üzenetére
Srácok, ne legyetek már ennyire balekok, hogy a vateráról rendeltek ilyesmit. Ezek az eladók nem csinálnak mást, mint a Ti címetekre megrendelik ebayen az árut, nem ritkán dupla áron.
Őket - érdekes módon - nem cseszegeti az adóhivatal. Vagy azért nem, mert nagykutyák állnak mögöttük, vagy az is lehet, hogy külföldről intézik álnéven a rendeléseket.
Lássuk pl. "New L298P Shield R3 DC Motor Driver Module 2A H-Bridge 2 way Fr Arduino UNO 2560" holmit: ott van a vaterán, hogy Kínából jön az áru, tehát ugyanakkor érkezik meg, mintha saját magad rendeled meg, csak a vaterás csajnak - ha valóban egy csaj egyáltalán - is fizetsz majdnem ugyanannyit, tehát majdnem dupla áron veszed!
Ha nem tudjátok, hogyan rendeljétek meg, leírjuk, de ne ezeknek adjátok a pénzeteket, már csak az elv kedvéért se! Ha megnézed, hogy nagyjából hétezer db. árut adott így el, könnyen kiszámíthatod, hogy egy kisebb lakás árát szedte el másoktól anélkül, hogy valami érdemlegeset tett volna! -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #6107 üzenetére
ESP32-t használókhoz kérdés:
Tavaly még előrendelésben rendeltem ESP32-t, de mivel a támogatottsága elég gyér volt, félre is tettem, miután megkaptam. Most, hogy már 1800 Ft körül is van ESP32 board, na, mondom, próbáljuk ki.
Kapásból problémába botlottam:
Ti hogyan kezelitek le a GET és a POST kéréseket?
Az ESP8266-nál ez simán megy, de itt - látszólag legalábbis - hiányoznak alapvető tagfüggvények, mint pl. arg(), args(), argName() Persze a Ticker is hiányzik nekem, de azt még megkerülöm, de az argumentum kezelések nagyon hiányoznak. Ti hogyan oldjátok meg? Ha ezt nem sikerül megoldanom, akkor mégis maradok még egy ideig a 8266-nál, bár nagyon csábító a 32 számos funkciója, sok lába, stb. -
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6088 üzenetére
Ajánlatnak nem ajánlat, csak hogy én - valószínűleg - hogyan csinálnám:
Én szeretem az STM32-s arduino lapokat, így valószínűleg azzal csinálnám. (Gyors, sok láb, sok memória, olcsó, és ugyanaz az arduino program (is) fut rajtuk)
Külön motorvezérlőket használnék shield helyett, és maradna elegendő láb/memória/idő az egyéb szenzorok használatára. -
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6086 üzenetére
Az mi?
A Wikipedia valami hagymaféleséget adott rá -
Janos250
őstag
Azoknak, akik az UNO kiosztást kedvelik, de ESP32-re vágynak.
Hamarosan elérhető lesz:
https://www.banggood.com/WeMos-TTgo-ESP32-WiFi-Bluetooth-Board-4MB-Flash-UNO-D1-R32-p-1163967.html?rmmds=search -
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #6073 üzenetére
Mivel a fórumtársak már olyan javaslatokat adtak, amivel én is tökéletesen egyetértek, ezért csak egy megjegyzést fűznék hozzá.
"nem akarok nagyon mélyen az ESP lelki világába belemenni."
Az ESP lelkivilága gyakorlatilag ugyanaz, mint a nanoé, vagy bármelyik más lapé! Az Arduino egy szabályrendszer, hogy a rendszerbe illesztett lapokhoz milyen nevű, funkciójú C++ classokat kell írni, milyen tagfüggvényekkel. Ugyanúgy a megfelelő GCC fordítja a programot minden laphoz.
Ezért ugyanolyan névvel és funkcióval működnek az ESP esetén is, mint másnál. Pl. a WiFi is ugyanúgy működik, mint a "hagyományos" WiFi shieldnél. Vannak persze plusz funkciók, de ha nem akarod, akkor azokat nem használod. -
Janos250
őstag
válasz
haxiboy #6044 üzenetére
Én úgy használom őket, hogy az ethernetre megy egy router, arra WiFin felkapcsolódik az ESP.
Azért (is) kedvelem az ESP-t, mert programból kényelmesen tudom olvasni, értelmezni a netről, vagy helyi mobiltelefonról jött kérést, és programból szintén kényelmesen megszerkesztem a válasz HTML fájlt, vagy, hogy mit tegyen a proci. Majdnem mintha PHP lenne (persze attól azért jóval elmarad). Egy routerre számos ESP mehet, ha az interneten más portot használnak, nem keverednek össze. Routerre meg portforward -
Janos250
őstag
válasz
BTminishop #6004 üzenetére
"Serial Monitorba nem tudok olyan parancsot írni, amivel leáll a loop()-om ?"
Arduinon a loop soha nem áll le, legfeljebb alvóba megy, vagy nem hajt végre semmit. Ez meg egyszerű feltételes utasítás.Ilyesmire, amit akarsz, mindenkinek megvan a saját ideológiája. Az enyém:
Én ezt mindenképpen WEB lappal csinálnám.
Az Arduinora belépve (pl. ESP8266 szerverre WiFin) kapunk a telefon, PC, stb. böngészőjébe, egy WEB lapot,
ami nagyjából ugyanazokat tartalmazza, mint az idézett app. Ott beállítjuk a beállítandókat, és elküldjük, az Arduino meg végrehajtja.
Egyszerűbb mint a C#, és nincs kötve semmiféle MS rendszerhez, még csak soros port vezetékhez se. Mindamellett megírni is sokkal egyszerűbb.
Egyszer régebben valakinek összehoztunk itt egy ennél sokkal bonyolultabb esetet, az sem volt egy nagy kaland:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_3581-3581.html -
Janos250
őstag
"FT232-es ic-k, tök mindegy RL"
Nekem más a véleményem ezügyben. Nálam egy marékkal van belőlük.Miért olcsó?
Miért kerül negyedébe az ugyanazon a gyártósoron ugyanabból az anyagból készült sportcipő, ha nem varrnak rá márkajelzést, mintha igen? Vagy a passat B3 órájában lévő LM7810 (valami elkódolt Volkswagen elnevezéssel) miért kerül kb. 3000 (háromezer) Ft-ba, amikor a szomszéd Mikronikában a kiscsaj 30 Ft-ért adja? Vagy miért kerül a hónapokkal ezelőtt sokat emlegetett táska négyszázezerbe? Vagy miért kerül egy nevesebb gyártó láncfűrészébe a márkaszervizben nyolcezerbe (!!!) egy csapágy, ami miatt inkább eldobtam a fűrészt. (Tudom, bármelyik parasztgyerek - mert nekik még több eszük maradt - tudta volna, hogy máshol kell csapágyat venni, de én akkor még nem tudtam)Más kérdés persze, hogy vannak szélhámosok, akik erre alapozva minden fekáliát eladnak jó pénzért.
-
Janos250
őstag
Igen, lehet, hogy eredeti.
Én a B USB-t nem szeretem, de valószínű, hogy tényleg tartósabb.
Micro és mini USB témában nekem a kábelekkel volt rossz tapasztalatom. Képesek a kis kínaiak olyan csapnivaló kábeleket beküldeni, ami csak eldobni való.
A jobb - de drágább - kábelekkel nem volt különösebb gond.Plusz csatlakozás:
A beforrasztott csatlakozó sor mellett van egy üres sor is, amibe azt forrasztasz, amit akarsz.
Persze ezt nem az UNO-val kapcsolatos tapasztalatok, alapján mondom, mert már régóta szinte csak ESP-t és STM-et használok. Viszont a WEMOS D1 lábkiosztása megpróbál illeszkedni az UNO lábkiosztásához, és annál is azzal kezdem a használatba vételt, hogy beforrasztok a lyukakba egy plusz tüskesort. -
Janos250
őstag
Ezerötszáz? Ilyen drága?
Van olcsóbb is,pl.
http://www.ebay.com/itm/NEW-UNO-R3-ATmega328P-CH340-Mini-USB-Board-for-Compatible-Arduino-/282097483807?hash=item41ae52001f:gFEAAOSwRgJXgNp6
Jó, persze, gyakorlatilag mindenki ezeket a kínaiakat használja!
Azt is nézd, hogy milyen az USB csatija, hogy legyen hozzá jó kábeled. Gyakran célszerű kábellel együtt venni.
Az R3 az szintén célszerű, mert a plusz csatikra bizony elég nagy szükség van. -
Janos250
őstag
Az a baj, hogy ha rákötünk ezt-azt, akkor nő az áramfelvétel, tehát az elmelegítendő hő. A feszültséget bírná az IC, de már 9V-nál is megégeti a kezed, ha ráteszed. Régebben gondolkodtam rajta, hogy kellene rá tenni egy hűtőbordával ellátott háromlábú jószágot (7805), de mivel áttértem külső tápra, ez lekerült a napirendről.
-
Janos250
őstag
válasz
Honkydoo #5937 üzenetére
A rajta lévő fesz szab csak elvileg bír el terhelés mellett 12V-os feszültséget.
Forraszd ki a kinyiffant szabályzót, és adj rá kinnről 5 V-ot. Vagy ha még sikerül életet lehelni bele, akkor legfeljebb 9 V-ot adj rá, bár ha terhelés van rajta, attól is nagyon melegszik. Jó volna hozzá mondjuk 7V-os táp, de olyat nem lehet kapni. Ezért én a panelokat külső DC/DC konverter panellal hajtom. Így gyakorlatilag bármely DC táp jó hozzá. -
Janos250
őstag
Én ilyeneket használok:
http://www.ebay.com/itm/FT232RL-3-3V-5-5V-FTDI-USB-to-TTL-Serial-Adapter-Module-for-Arduino-Mini-Port-/332199607660?hash=item4d58a3bd6c:g:LHgAAOSw42dZBG8H
Állítható 5V-ra és 3.3V-ra egyaránt. Ebay-en 410 Ft, itthon UGYANEZT 2000-2500 Ft-ért árulják.
Kb. 10 közül 1-2 év alatt egy dobta fel a bakancsot: Gyakran hibázott ESP-re töltésnél. Nem kerestem az okát, kidobtam. Én ezt a típust tudom ajánlani mindenkinek. -
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
Miből gondolod, hogy az itthon 2-10-szeres áron megvásárolt nem ugyanaz a kínai? Ki gyárt itthon panelt? Amit az itthoni kereskedők mondanak az árujukról, az néha nagyobb hazugság, mint amit a kis kínaiak hazudnak. Pl. itt a prohardveren árul valamelyik társunk WiFi-hez 16 (!) dbi-s botantennát
Persze hogy ugyanaz a kínai, mint amit negyedéért megvehetsz az ebayen
A kínai RTC-ben nem ugyanaz a gyártmányú alkatrész van, mint az itthon árultban? Ha meg pontosítani kell, akkor úgyis tökmindegy. Persze attól még vehet bárki itthon is cuccokat, ha úgy dönt. Való igaz, hogy a kínai egy lutri, vagy azt tudja, ami rá van írva, vagy nem. Én is vettem már 100 nF néven 60 nanosat, digitális analizátor néven valami egész mást 3 ezerért, amíg rá nem akadtam a tényleg jó 1800 Ft-osra.
-
Janos250
őstag
Húha!
Linux szemléletű microcontroller programozás? Biztosan lehet, de minek?
A microcontrollerek - általában - nem használnak op. rendszert, hanem mindent egyben töltenek fel, és a feltöltött program fut az idők végtelenjéig.
Ha kikapcs után újra tápot adunk neki, újra ugyanaz indul el.
Ami máshol az op. rendszerben van, itt az is a programba épül be, azzal együtt töltődik fel könyvtárként.
Például "periféria" driverek. Nagy is lesz a program.
Mivel az Arduino IDE is feltölti a programot, ezért biztosan fel lehet tölteni, megfelelő programmal, de szerintem nem éri meg a vesződséget ezt kibogozni. Scriptből - úgy vélem - ez nem megy.
Hogy hol van a lefordított program? Állítsd át az Arduino IDE-t szószátyár módba (file/preferences/Show verbose output compilation,upload) és látod, melyik temp területre teszi,
de a lefordított programot is el tudod file-ba menteni, ha akarod (sketch/Export compiled binary)Szóval megoldási javaslat:
Minden "programot" összefűzni forrásnyelvben egybe, paraméterezni, hogy mikor melyik rész fusson és hogyan, lefordítani, feltölteni, és paraméterekkel (pl. soros port) vezérelni a futást.
De hátha másnak van jobb ötlete. -
Janos250
őstag
válasz
mate1396 #5808 üzenetére
Ízlése válogatja, ki melyiket kedveli.
Az általad linkelt fő baja szerintem, hogy túl van az ÁFA határon (ami 22 Euro), ezért megfogják a vámon. Ki kell érte fizetni az ÁFÁ-t, a vámkezelési díjat, plusz egy csomó idő, macera. Ezért tartom jobbnak "darabokban" rendelni.
A ez pl. még vám határ alatt van akkor is, ha dobozzal együtt rendeled. Hogy milyen processzorú lap (UNO, MEGA, stb.) az egyéni döntés kérdése. Az UNO a legáltalánosabb, annál többet tud a MEGA. Mégtöbbet egyéb lapok.
Pl. én az STM32 alapú lapokat szoktam javasolni, de ez ízlés kérdése.
http://www.ebay.com/itm/STM32-STM32F103RC8T6-ARM-Cortesx-M3-Leaflabs-Leaf-Maple-Mini-Module-for-Arduino-/262878977587?hash=item3d34cede33:g:Ze4AAOSwXYtYuSrr
Vagy valamelyik ESP8266 alapút, pl. WEMOS D1 R2-t, ha nem akarsz egyszerre sok lábat, de meg akarod tanulni a WiFit.
Arra figyelj, hogy a "régebbiek" (UNO, MEGA) 5V-osak, az "újabbak" 3.3 V-osak, és ez a szenzorok illesztésénél lényeges lehet.Ha esetleg eredetiben, vagy hazai vásárlásban gondolkodsz, a gatyád rámegy, és gyakorlatilag nem kapsz jobb minőséget.
-
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5777 üzenetére
Mert én egy lusta ember vagyok
Tudod, fél egészség
(De van gépem, amin a legfrissebb verziók vannak, de lusta vagyok mindig mindent frissítgetni. Ezen a gépen is ott van mellette az arduino legfrissebbje, mégis ezt használom).
Nem is Neked írtam az elérést, hanem másoknak, akik olvassák. Lehet, hogy ez fölösleges volt, de már nem tudom törölni.
A másik kérdésben elbeszélünk egymás mellett:
Hiába tudja már a dyndns az új IP címet, ha útközben még megjegyezték a régit, és lassan térnek át az újra.
Pl. azt sem akarom, hogy windows alatt mindig hívogassam az ipconfig/flusdns-t. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5773 üzenetére
"Sima ESP8266-on a D1, D2, stb. PIN-ek nincsenek definiálva"
Ezért szoktam én javasolni, hogy mindig nézzük meg az adott panelra vonatkozó pins_arduino.h fájlt.
Nálam pl. a d1-re itt van (én mindig portable módban használom):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1\pins_arduino.h -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5773 üzenetére
"Az állomások pedig egy belső IP címet. Mi közük az eszközöknek a külső IP-hez?"
Bocs, nem voltam egyértelmű. Hálózaton belül természetesen semmi köze a külső IP címhez,
de én arról az esetről beszéltem, ha mondjuk Szegeden van az arduinód, Te meg Pesten.
A linket meg kösz, átbogarászom, mert én nem ezt használom. Hátha ez jobb. -
Janos250
őstag
válasz
vargalex #5767 üzenetére
Nekem is tetszik
Egy kérdés:
Mivel az ilyesmit többnyire telefonról irányítják, a drága mobilneten keresztül, érdemes azért a pici
részért jqueryt használni?Meg egy másik:
Te hogyan oldod meg a UPC router mögötti elérést, ahol változik az IP cím? Nekem a dyndns elvileg bevált, de az a baj, hogy hiába ad új IP-t a dyndns, az állomások még egy darabig a régit használják.
Kénytelen vagyok fix IP címen lévő masinára irányítani, ami átirányít az éppen aktuális IP címre, de biztos lehet ezt valahogy egyszerűbben. -
Janos250
őstag
Tessék:
(A fene tudja, hogy hol mennyire harapósak a modik. A napokban a Google-n keresztül keveredtem véletlenül egy másik oldalon lévő szintén Arduino fórumra, ahol a firefox emlékezett, hogy oda én valamikor ősidőkben regisztráltam. Ha már ott voltam, hozzá akartam szólni. Kiderült, ki vagyok tiltva. Fogalmam sincs miért, de nagy zavart nem okozott)
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>const int ledPin = LED_BUILTIN;
ESP8266WebServer server(80); // szerver objektum letrehozasa
void handle_index() {
/* ezt hajtja végre, ha lekerjuk az oldalt
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=be , vagy a
a http://192.164.4.1/?kapcsolo=ki
lekeressel.
Ami itt a fuggveny neve (jelenleg handle_index),
azt kell megadni a server.on -ban
jelenleg: server.on("/", handle_index);
a / jelenti, hogy a root.
Ha pl a http://192.168.4.1/kapcsoloproba modon is meg akarnank
hivni, akkor kellene egy
server.on("kapcsoloproba", valamikapcsoloprobanev);
es egy valamikapcsoloprobanev nevu fuggveny is, ami a hivaskor lefutna
*/String kapcsoloAllito = server.arg("kapcsolo");
if (kapcsoloAllito == "be"){
digitalWrite(ledPin, HIGH) ;
}
else if (kapcsoloAllito == "ki"){
digitalWrite(ledPin, LOW) ;
};String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";s += "<head>\r\n";
s += "<meta charset=\"UTF-8\">\r\n";
s += "<title>Lampa kapcsolo FETtel</title>\r\n" ;
s += "</head>\r\n";s += "<body>\r\n";
s += " <font size =\"7\"> \r\n" ;s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=be> bekapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n"; // a <BR> a bongeszoben megjeleniteskor a
// kepernyon sort tor,
// a \r\n pedig a forrasszovegben tor sort,
// (ami a forrasnyelvi szoveg megjelenitesekor latszik)
// a kepernyon megjelenitesre nincs hatassal
s += " <BR>\r\n";s += " <a href=http://192.168.4.1/?kapcsolo=ki> kikapcsolas" ;
s += " </a>\r\n" ;s += " <BR>\r\n";
s += " <BR>\r\n";s += "</body>\r\n";
s += "</html>\n";server.send(200, "text/html", s); // Az s valtozo tartalmat kuldi el a kero
// szamitogepnek, amit a bongeszo megjelenit.
// A 200, "text/html" mindig ez, az s meg
// amit el akarunk kuldeni html szoveget.
// Ha nem html lapkent, hanem sima szovegkent
// akarjuk megjeleniteni, akkor "text/plain"
// kell a "text/html" helyere, a 200 marad es
// a harmadik parameter szinten marad szoveg
// tipusu valtozo, vagy szovegdelay(100);
}
void setup(void)
{
pinMode(ledPin, OUTPUT);
digitalWrite(ledPin, LOW) ;delay(2000); // 2s késleltetés az ESP8266 feléledéshez
// a kovetkezo 4 sor mindig szukseges a setupban
WiFi.mode(WIFI_AP); // AccessPoint
WiFi.softAP("proba1","12345678"); // SSID, pw. SSID legyen mindenkinek kulonbozo!
server.begin(); // start the HTTP server
server.on("/", handle_index); // megadjuk, melyik fuggveny hajtodjon vegre,
// ha lekerjuk az oldalt
// a handle_index nev helyett barmi lehet
}void loop(void)
{
server.handleClient(); // ez mindig ez
} -
Janos250
őstag
De van, persze, de most hirtelenjében nem tudok küldeni.
pl. nézd meg ezt:
http://randomnerdtutorials.com/esp8266-web-server-with-arduino-ide/
Valamikor régen - ha jól emlékszem - talán Daszkalosznak hoztunk össze itt a fórumon közös erővel valami vezérlést, de már nem pontosan emlékszem mi is volt. Úgy rémlik, az is valami relé kapcsolgatás volt, aminek az időzítését WEBről lehetett beállítani, de már nem nagyon emlékszem.
Egy ismerősöm éppen most csinálta egy Sonoffra (szintén ESP8266, de 230 V-os relével) a távoli vezérlést interneten keresztül. Majd ha találkozok vele, mondom neki, hogy tegye már fel valahova, szerintem pár embernek hasznos lenne. -
Janos250
őstag
Hú, de elbonyolítottad!
Ezek a "mindenre jó" kész frameworkök
(
#include <ESP8266Ping.h>
#include "Timer.h"
#include <aREST.h>
#include <aREST_UI.h>
)
lehetnek persze kényelmesek, de részben az általánosság miatt hatalmasak, részben sokkal több időbe telik megtanulni, mintha alap programozással csinálnád.Én nem vagyok híve annak, hogy az Androidot is belekeverjük a vezérlésbe, helyette böngészőből megnyitva a WEB lapot, azt preferálom. Egyszerűbb, általánosabb.
Az ESP8266 elég jól használható WEB-en keresztüli vezérlésekre, én nagyon kedvelem.
Kényelmes akkor is, ha az adott WiFi hálón belülről akarom elérni, akkor is, ha kinnről, a routeren keresztül.
Ha meg állandóan változik az IP cím (pl. otthoni UPC), akkor dyndns, vagy valami saját megoldás, ha van hozzáférésed fix IP című helyhez. -
Janos250
őstag
Tudtommal csak a sebesség a lényeg. Azt viszont tudod állítani.
Ha 3.3-on megy, akkor a kisebb órajelet kell beállítani. A nagyobbat csak 5V-on bírja.
Tudomásom szerint az IC 3.3-on és 5V-on egyaránt működik.
Azért biztos nem vagyok ezekben, mert a kicsi kínaiak fene tudja, mikor mit okoskodnak. -
Janos250
őstag
Még annyi, hogy a leghasznosabb infokat a drónos topicokban kaphatod. Sajnos amiket bemutatnak, az elvétve megy, mert olyan együttállása kell a "csillagoknak", ami Eu-ban igen ritkán teljesül. Pl min. 7 hold min 38 db jelerősséggel, és megfelelő szögekben, ami naponta néhányszor negyedóráig teljesül. Nekem eddig kétszer sikerült kb. 10-10 perces ilyen időszakot kifognom.
-
Janos250
őstag
válasz
JohnnyX #5725 üzenetére
Az én véleményem:
1. alaplap : az is jó , de ha WiFi-t is akarsz próbálni, akkor inkább valamelyik nodemcu, vagy Wemos, pl.
http://www.ebay.com/itm/NodeMcu-Lua-CH340G-ESP8266-WIFI-Internet-Development-Board-Module-/262136737901?hash=item3d0891306d:g:j-MAAOSwmLlX4h~82. az a készlet annyit megér, és jó is lesz.
3. a WiFi lap helyett vagy az elsőként említett panel, vagy ha ügyesen forrasztasz, akkor:
ESP12EMajd még a későbbiek folyamán szükséged lesz egy marék csatlakozó vezetékre (egyebek mellett):
pl
mégpedig 3 félére: male-male, female-female, male-female. -
Janos250
őstag
"A hajón lévő egység pedig a válaszidőből számolná a távolságot"
Na, ez nem fog menni amatőr módszerekkel. Hasonlóan dolgozik a GPS.
A geodéziai GPS-ek pontosak, de annak még az antennája is többszáz $. Egy geodéziai GPS néhány millió Ft.
Lehet persze faragni a mindenféle rárakódó díjakból, hogy olcsóbb legyen, de akkor is elég drága lesz.
Továbbá, ha nem vagy földmérőként (drágán) regisztrálva, a korrekciós adatokat se kapod meg, hiába fizetnél (próbáltam)
Meg lehet csinálni GPS-sel, hiszen a földmérők is megcsinálják, de az nagyon pénzízű lesz! -
Janos250
őstag
Ott valami gond van. Vagy csak az automatikus frissítésre hagyatkozol?
Milyen frissítést használtál?
Én így szoktam kezdeni, ez 5 másodperces automatikus frissítés jelent, nálam ez elég.String s = "<html>\r\n";
s += "<!DOCTYPE HTML>\r\n";
s += "<head>\r\n";
s += "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"5 url=http://192.168.4.1\">\r\n";Én ezért azt a módszert alkalmazom, hogy adatot kliensből küldők, mert az akkor meg el, amikor én akarom.
-
Janos250
őstag
Hát, így hirtelenjében nem. Én a prociknál (pl. packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266) szoktam megnézni, egyébként meg a C++ -t használom gond nélkül. Mint Tvamos írta, itt is GCC a fordító, tehát csak a könyvtárakat kell megnézni, miket használ pluszban. Egyébként meg használd nyugodtan, ami a C++ -ban benne van, nekem nem volt még vele gondom.
Részletesebben csak akkor érdemes belemászni, ha hobbiból pl. assembly programrészletet akarsz rá írni. Akkor is ott vannak a kész .h , .c és .cpp programok, pl az esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266\esp8266_peri.h . Van ugyan pl. "Xtensa_ISA_Reference Manual", "Xtensa LX Microprocessor - Overview Handbook", de én csak beletekintettem, nem volt még rá szükségem. Eddig csupán ezt használtam:#define PIN_OUT *(volatile uint32_t *)0x60000300
#define PIN_DIR *(volatile uint32_t *)0x6000030C
#define PIN_13 *(volatile uint32_t *)0x6000035C -
Janos250
őstag
Én is így tudom, de időnként kezdők is járnak erre, akiknek nem biztos, hogy mond valamit a GCC, ezért írtam inkább gyárit idézőjelben.
Egyébként nem vagyok részleteiben járatos ebben a témában, pl. nem tudom, hogy az ESPhez használt xtensa-lx106-elf-gcc (packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\bin)
mennyi specialitást tartalmaz. Fordítani is csak egyszer próbáltam win parancssorból, de olyan sok és hosszú path kellett volna a könyvtárak miatt, hogy w beintett. Aki jártasabb ebben, írja le lsz! -
Janos250
őstag
Én - többek között - azért szeretem az ESP és az STM Arduinoját, "mert nem Arduino". Ez így elég hülyén hangzik, pedig így van: A proci gyártója által hozzáadott compiler leírását kell megnézni, mik a korlátai. Az IDE az Arduino - a maga előnyeivel és hátrányaival - de a "gyári" compilert használja, így hiába nincs leírva az Arduinonál sokminden, mégis, ami benne van a C++ fordítóban, azt tudja. Nekem okozott már mindkettő kellemes meglepetéseket. Más kérdés, hogy a leírt anyagok, gyakran félrevezetők. Pl. egy magyar lap is - amelynek egyébként dicsérendők a dolgai - pl. Arduino utasításnak nevezi pl. a pinmode-ot, pedig az egy - processzor típusonként különbözően - előre definiált függvény. Azok az osztályok, amitől "Arduino" lesz, meg vannak előre írva a különböző procikra, illetve néhány dolog meg van csinálva. Pl. a Serial példányosítva van, így mi már simán használhatjuk pl. a Serial.begin-t példányosítás nélkül, stb.
A base64.h és base64.cpp pl. itt van (nálam):
C:\Arduino\arduino-1.6.10\portable\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.3.0-rc2\cores\esp8266 -
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #5642 üzenetére
Azt írják, hogy kompatibilis a WS2812-vel.
https://halckemy.s3.amazonaws.com/uploads/attachments/262389/FW0YN1XIHDUL683.pdf
-
Janos250
őstag
Érdekes panel, nem is tudtam, hogy ilyen is van
Elkezdtem nézelődni, mit találok, de tényleg nemsokat. -
Janos250
őstag
Igen, elvileg az. Az egyik sor érintkezője, mert kettő sor van rajta.
Persze, amennyire kompatibilis lehet, hiszen kevesebb IO lába van, ezért ismételve vannak.
Én azért kedvelem, mert sok csatlakozási lehetőség van rajta, pl. néhány GND. Én Uno shieldet még nem raktam rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged