Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz Aryes #16086 üzenetére

Annak idején amikor ACS712-20 áramszenzorral dolgoztam, akkor volt a legjobban használható, ha sima osztóval állítottam be a féltápot. Nulla áramnál elvileg féltápra áll be, és az áram irányától függően megy ez alá, vagy fölé. Van némi offszethibája, amit szoftveresen próbáltam kompenzálni több-kevesebb sikerrel. Sajnos ez az összes HALL elemmel működő áram szenzorra igaz, és ez korlátozza a felhasználhatóságukat.

Később MCP3221 A/D-vel dolgoztam fel az ACS kimenetét, ez filléres árú, 12bites A/D és egész gyors, azaz sok mintát lehet vele venni rövid idő alatt. Szoftveresen is könnyű a kezelése. Ugyanarról a tápról ment mint az ACS, így volt a legkisebb az offszethiba.

Viszont ezzel lehet a legegyszerűbben leválasztott módon mérni, és ez DC-re is alkalmas. Ezen kívül ha csak AC-re használjuk, akkor a kimenete leválasztható kondival (és máris nincs offszethiba), és lehet AC-ben erősíteni, meg opamp-al preciziós egyenirányítót építeni. Illetve mindez megoldható szoftveresen is, ha van idő elég sok mintát venni és feldolgozni. Viszont csak AC-re, az áramváltók is teljesen jók, sőt talán jobbak is.

Preciz söntöt használva, megfelelő opamp-al erősítve lehet a legpontosabban lehet mérni, de ott viszont nincs leválasztás. Ha ez nem lenne gond, akkor ez lenne a legjobb választás árammérésre.

Új hozzászólás Aktív témák