Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• gyapo11

őstag

válasz Imy #13329 üzenetére

Az ismert ellenállás is mondjuk 1 %-os, annál a 10 bites adc 10-szer finomabb felbontást tud. Szerintem az ismétlési pontossága sokkal jobb, mint az abszolút, de az kit érdekel. Nehezebb megoldani a páka hegyének hőfokmérését. Próbáltam Bakon 950D-vel, persze ki tudja az milyen pontosan jelzi ki a hőfokot, és 50-80 fokkal is kevesebbet mutatott a multiméterhez kapott hőmérő szenzor, a két drót gömböcbe hegesztett verzió. Lehet kapni páka hőmérőt, de az is ilyen hozzányomós, nem tudom jobb termikus kapcsolatban van-e mint az én gömböcöm. Mondjuk a gömb alak pont nem jó egy sík felülethez (amilyen egy pákahegy), kb. 1 ponton érintkezik.
    Ha szükséges lenne (szerintem nem az), akkor inkább a feszültséget kellene úgy intézni, hogy 5 V-ra terüljön el a minimum és a maximum hőfok. Ekkor mind az 1024 lépcső ki lenne használva. Kell egy Zener, pl. 4.7 V-os, a minimum hőfokon az ismeretlen ellenálláson legyen 4.7 V, ez a 0, a maximum hőfokon legyen 4.7+5 V, ez az 1024. Ha 150-400 fokot veszünk, akkor ez 250 fok 1024 lépcső, kb. 1/4 fok felbontás. Ha nem lineáris az ismeretlen ellenállás, akkor valahol még finomabb lesz, máshol durvább.

Új hozzászólás Aktív témák