-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Ha már sl, akkor találtam az Arch Linux tárolójában asciiquarium csomagot, az is hasonlóan ütős. Nagyon sok szabadideje van ezeknek a fejlesztőknek, igaz ennek legalább kapcsolói meg man page-e nincs legalább.
Apropó, ha már akvárium. Valami 3D grafikás linuxos opensource akváriumos képernyővédő alkalmazást nem tud valaki? Ami ki lehet tenni képernyővédőnek poéból. Tudom, hogy a 90-es évek vége óta mindenki energiatakarékos képkikapcsolást használ képernyővédő helyett, én is, de poénból nem rosszak ezek az akváriumok. Videós változatokat találtam már a YouTube-on.
-
Frawly
veterán
Ezt inkább te ne írtad volna le. A max. 4 GB megcímzése architekturális korlát, nem a MS tehet róla. Non PAE kernellel a linuxos gépek sem tudnak többet megcímezni, és ebben a 4 gigás címtérben a hardvereszközök ROM-jainak és RAM-jainak a címzése is benne van, ezért látnak az ilyen rendszerek 3.X gigát. Ennek a 3.X gigának az egy része is kernel címtere, amit az alkalmazások nem használhatnak, csak tipikusan 2 gigát, és a történet ezen a ponton is elkezd elég kellemetlen lenni, mikor ma már egy kisebb játék meg egy böngésző is bőven bekajálja ezeket a memóriamennyiségeket.
Persze, a legtöbb 32 bites proci támogatja a PAE-t, de néhány régebbi a P4/Celeron Northwood és AthlonXP-s, meg még régebbi proci mégse tud PAE-kerneleket meg 7-esnél újabb windowsokat futtatni NX bit támogatásának a hiányában.
Az MS sok mindenről tehet, de erről nem. Ahogy pl. arról sem tehetnek, hogy a 64 bites windowsokból kikerült a 16 bites alkalmazások támogatása, az is architekturális korlát, és csak emulációs rétegen keresztül lenne lehetséges, de akinek emuláció kell, használ ezekre külön emulátort vagy virtuális gépet, amúgy sem szoktak teljesítménykritikus alkalmazások lenni.
Amúgy figyelmedbe ajánlom a Torvalds vélekedését a PAE-ről.
-
Frawly
veterán
Oké, rendben, meg fogom próbálni. Egyébként ez az egy nagyon zavar az Archban. A legjobb disztró, mindig friss csomagokkal, de sok mindenhez nincs bináris csomag, aztán lehet vele henteregni, meg forrásból fordítgatni, meg dpkgbuildezni. Azt még megérteném, ha valami kisebb szoftverről lenne szó, de a Kodi meg a bétája elég népszerű, meg pl. Chrome-hoz sincs csomag a hivatalos tárolóban, csak az AUR-ból lehet azt is fordítani. Persze Chrome-nál könnyebbség, hogy letölthető egy darab .deb csomagban, amit ki lehet bontani és portable módban használni, persze ez is körülményes, mert kézzel kell frissítgetni.
-
vinibali
őstag
én nem láttam az elmúlt évek alatt olyat, hogy a negatív lett volna a helyváltozás. általában 1, max 2 havonta frissítem a napi használatban lévő rendszeremen 30-50 MB-tal mindig nő a tárhelyigény.
colomb2:
nem értjük egymást. tudom, hogy az y kapcsoló frissíti a db-t, de ha nem is frissítem, hanem csak simán kiadom a telepítést. hogyha létezik újabb csomag az aktuális db-ben - a lokálissal szemben - a letöltés akkor sem lesz sikeres, mert nem elérhető már a csomag a tárolóból.legutóbb egy Xubuntunál tapasztaltam azt, hogy egy aktuális csomag fent volt, de régebbi verzióval mint az a dependenciáknál szerepel. kiírta, hogy kell és leszedte. szerintem pontosabban kezelik ott a "PKGBUILD-eket". tavasszal jártam már így smplayer-rel is, pár hónappal később az openssl-es szórakozás is betett. persze, láttam az oldalon a workaround-ot, de a hordozható pendrive-os rendszernél megint ráfutottam. kevés adatforgalommal és lassú mobilnettel elég bajos
de eleinte csak frissítették a csomagot 1.1-re, úgy hogy az 1.0-s library és bináris teljesen eltűnt. csak később lett külön csomagként kezelve az mainline és a 1.0 -
_Dumber_
őstag
Érdekesség az volt, hogy párom Antergos-a alatt minden működött.
Ma felraktam az újabb skype frissítést. Ez sem oldotta meg, így elkezdtem nyomozni.
Van a gépemen egy teszt Antergos, ami aktualizátam és lám az is működött. Ezután megnéztem, hogy mi van telepítve pulseaudio és alsa címszó alatt. Ami a rendszeremen nem volt rajta (előző 3 dolog) azt telepítettem.. és láss csodát működik. -
Siriusb
veterán
Az miatt hagytam ott az Ubuntut 2 év után (ővele kezdtem a linuxos életet), hogy utáltam az állandó újrahúzást minden új verziónál. Ha meg nem tette az ember, biztos belefutott valami idióta problémába.
Hát ja, nem tudom, minek kellett erőltetni a systemd-t, no de ez van, ne én álljak már a fejlődés útjában. -
vinibali
őstag
a systemd átállás nekem xubuntu alatt is nagyon bajos volt, illetve csökkentenem kellett a tmpfs felé csatolt könyvtárak számát
más: fordítottam Os és O2 szintek szerint linux-lts kernelt, de megegyező méretű lett a végleges csomag. tartalmilag nem néztem bele, de vélhetően ugyan az. korábbi tapasztalataimból kiindulva azért lényeges különbség nem is, de szokott lenni méretben.
-
doc
nagyúr
letolti a csomagokat, aztan az integrity check vegigfut, majd kozli hogy 'valamelyik' nem jo...
csinaltam azt mar korabban is, hogy kipucoltam a cache-t, atirtam a mirrort, letoltottem ujra, de ugyanaz, szoval a servereken volt fent rossz csomag
de most a magyar mirrorral jo -
doc
nagyúr
akkor gondolom az elso az, amit en kezzel csinaltam
egyebkent most atirtam a mirrort a magyar FTP-re, most vegre mukodik, eddig hiaba cserelgettem oket, nem szerette... lehet hogy a nemet serverekre valami tenyleg hibas csomag kerult?
mondjuk a legduhitobb az, hogy nem hajlando a 300 friss csomagot felrakni, mert van koztuk egy amelyik beteg, es el sem arulja hogy melyik az
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 3
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óvodások homokozója
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Revolut