- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #58608 üzenetére
de vajon honnan tudjak, hogy a 4080 304mm hosszu lesz ?
-
Chiller
őstag
válasz
Petykemano #58521 üzenetére
Reméljük a legjobbakat. 680M van a notimban, és az tényleg elképesztő, hogy R9 280X/GTX1050 Ti közeli tempókra képes, csak hát tényleg miért kellett erre várni, és miért nem lett előbb kiadva?
Egyre másra veszik a gamer notikat az emberek (köhh
), csak lenne piaca egy kb. tenyérnyi alaplapon minden egybe APU-nak (pld RX6600/3060 vagy a majdani RX7600/4060 szintjén), mellette meg egy 99.9 Wh-s aksinak.
Ramból a sok vágott gagyiVGA (6400, 1650, stb.) már utalt rá, hogy egy normálisabb DDR5 biztos elég akár 2x ilyen erős GPU-nak is. De talán egy 3x ilyen erőst se fogna vissza nagyon. Pláne hogy ott a V-cache is már, ahogy írtad. Valószínűleg ez is lesz a titok a dragon range esetén, csak jöjjön is ki, és ne aranyáron.
-
Chiller
őstag
válasz
Petykemano #58463 üzenetére
Kicsit más vizekre evezve a fenti kommentek helyett, erre reagálnék.
Sajnos azt kell mondjam, mindez (dragon range , illetve power APU) szuperül hangzik, de valószínűleg majd csak egy PS6 vagy XboxY lesz belőle valójában.
Esetleg pár darab lehet gyártásba kerül de vagy túl drága lesz, vagy egyéb gyermekbetegségei lesznek.
Az AMD-nek már évek óta a lehetősége lett volna egy rendes IGP-vel ellátott APU piacra dobása, legutóbb az RDNA1 idején, de ez nem történt meg sem akkor, sem korábban, sem most. (egyébként ha nagyon akart volna az NV-nek is lehet összejöhetett volna, akár az intellel összebútorozva - de neki se akaródzott)
Valószínű hogy licensz, pénz, (gyár)kapacitás, esetleg a feltételezett piacvesztés (VGA, konzol)* miatt nem sikerült eddig, és szerintem ezután se fog. Talán ha az intel koprodukciós változat piacot robbant, lehet lett volna belőle valami. Legalábbis egy current gen laptop mid-kategóriás GPU sose lesz mondjuk egy szintén középkategóriás (6-8 magos) CPU mellett.
*esetleg mind együttvéve
Pedig engem is nagyon érdekelne. De a kapitalizmus nem így működik
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58461 üzenetére
ITT valaki azt állítja, hogy az interconnect paraméterei a következők :
GLink 2.3LL
TSMC N5/N4P
17.2 Gbps
0.27 pJ/bit
Latency: 5nsEz lényegesen alacsonyabb energiaigény, mint az előző 1.3pJ/bit értéke.
-
2xar
tag
válasz
Petykemano #58429 üzenetére
Sztem igen. Bár nekem ahogy most utánanéztem, egyre inkább a 17k / wafer ár tűnik reálisabbnak. Tehát:
AD102: $309 / GPU
AD103: $155 / GPU
Navi31: $152 / GPU
Navi31+3D V-cache: $200 / GPU#58432 fatal`:
Igen, 600k Br. tűnik reálisnak és sajnos eladhatónak is az XTX-ért karácsonykor. Januárban talán lesz 500k-ért. Ami még fájdalmasabb, hogy az XT is csak 500-550k tájékán várható idén sztem, és ~450k-ért az első hype lecsengése után.Ezek még mindig borzalmas árak. Nem tudom hogy mikor lesznek újra "elérhető" áron felső kategóriás kártyák. Ha így haladunk tovább, a PC-játék annyira szűk réteg számára válik csak elérhetővé, hogy szépen kihal az egész a francba...
-
válasz
Petykemano #58406 üzenetére
Nem tudom, elég vegyes dolgok vannak Twitteren.
AMd diáit többen kérdőjelessé tették a saját méréseik alapján még HU -is. A Dián az "Up to" szerepel ezért vannak feltételezések hogy az AMD a max FPS-t nézte az új gennél nem az átlagot. [link]
De Abu amit írt ez alapján ez akkor nem igaz, valós átlagot néztek.
Harware Unboxed ma kiírt egy ilyet a hype vonat lecsönnektésére: [link]
Az hogy AMD melyik SKu-t támadta,Úgy érzem azért egyértelmű mit támadtak valójában. erősen hárítanak Kepler táblázata : [link]Szerintem meg kell várnia valós teszteket mindkét gyártónál, de December azért rohadt messze van még..
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58398 üzenetére
Az alsó régió sosem fogja megkapni ezeket. Jelenleg legalább 7-szer drágább 5 nm-es chipet gyártatni, mint 6 nm-eset. Egyszerűen abba az árba az 5 nm nem fér bele. A Navi 33 lesz a legkisebb, és az már 6 nm-en készül csak azért, hogy 400 dollár alá lehessen vinni az árát.
Az NV az Ada esetében nem is gondolkodik 600 dollár alatt az AD106-tal. Olyan észvesztően drága az 5 nm-es wafer a TSMC-nél, hogy még a legkisebb lapkával is támadhatatlan az 500 dollár alatti régió. Jelentős profitot kellene feláldozniuk a 400 dollárhoz, ami meg értelmetlenné teszi az egészet, mert akkor inkább gyártják tovább az olcsó Ampere-eket nagyobb profittal.
Az NV a legkisebb Adával a 3070 Ti-t cseréli le, árban is hasonló lesz a fejlesztés. Ez alatt marad a teljes Ampere felhozatal, amit most frissítettek GDDR6X-szel.
Az AMD a legkisebb Navi 33-mal a Radeon 6800-as sorozatot váltja, de sok dologtól függ, hogy miképpen. A Radeon RX 6700 XT-nek valószínűleg nem mard hely, tehát az ki lesz vezetve, a Radeon RX 6650 XT pedig technikailag marad a piacon, de a 6600 széria is le lesz váltva az RDNA 3-mal, csak APU formájában.Az Intelre egyelőre azért felesleges várni, mert ők veszteséggel adják a mostani nagyobbik GPU-t, és emiatt nincs is nagy gyártási mennyiség belőle. A kisebbik GPU-n van nyereségük. Nagyon sokat kell változtatni az architektúrán, hogy az 5 nm-es TSMC node-on egyáltalán a nyereség közelében legyen, mert az Intel is annyiért veszi a wafert, amennyiért az NV és az AMD, vagyis nekik is bejön egy ~7-szeres szorzó.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano #58400 üzenetére
https://www.angstronomics.com/p/amds-rdna-3-graphics
Ez már régóta tudott, még augusztusban megírta az Angstronomics.
"The world’s first chiplet GPU, Navi31 makes use of TSMC’s fanout technology (InFO_oS) to lower costs"
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano #58398 üzenetére
Korábbi pletykák alapján (persze nem biztos, hogy pontosak) a Battlemage a felsőkategóriában nyit, gondolom az is az 5nm-es gyártástechnológián. (a 3nm-t sem zárom ki de akkor 24 első fele lenne legkorábban, szerintem logikusabb az 5nm és 2023 vége aztán majd meglátjuk Raja terveit
). Illetve szintén ezen pletykák alapján chipletes lesz az is.
Hmm ezek szerint az MLID-es pletykákra emlékeztem.
Illetve most keresve találtam egy ilyet is, de lehet hogy kamu.
-
Komplikato
veterán
válasz
Petykemano #58372 üzenetére
Technikailag kizárt, hogy kidobjon AMD olyan verziót, amiben nem 6 chipet van, hanem mondjuk 8 vagy több? Esetleg valamelyik profi kártya visszabutított verzióját? Nyilván az nem férne bele a 355, de még a 400 watba sem. Csak nem értem mire alapozza a jóember, hogy a chipet design-al nem lehet csúcskártyát gyártani?
-
válasz
Petykemano #58372 üzenetére
Köszönöm, tökéletesen megértetted mire gondoltam a nevezék/ SKU stratégiával
Nekem továbbra is érthetetlen a negatív felhang.
Én továbbra is azt látom hogy azonos áron gyönyörű előrelépés történt. Valójában az Nvidiánál is ez történt a 4090 vs 3090 vonalon azonos árban ( elméletileg azonos) de viszont a 4080 árazása az fertelmes a teljesítménye pedig erősen kérdőjeles. Semmi infó nem szivárog.
( remélem ez a z Ampere készleteknek szól, és lejjebb viszik majd)
A csúcsot lehet prémiumnak árazni de azért lennének kétségeim( persze majd ha kijönnek a valós tesztek meglátjuk mennyi az annyi) hogy a 3D modellel szemben tud e elég előnyt felmutatni a 4090.
Ami kicsit meglepő az RT teljesítmény ilyen szintű elmaradása, nekem fontos de sok embernek mellékes tényező és az RDNA 1 ről vagy Turingról még az RDNA3 is jelentős előrelépés. Sokan vannak még azokon a generációkon a bányászat miatt.
A másik hogy a multimédiás és Stream képességek hatalmasat léptek előre ami szintén nem mellékes sokunknak. -
válasz
Petykemano #58352 üzenetére
Úgy, hogy a felső kártyákat feljebb tolva nevezékben megalkot egy új kategóriát és a kisebb SKu-kat drágábban tudja adni ez alapján. Ugye Nvidiánál nem létezett xx90 kártya, 80Ti volt a csúcs. az Amperevel hozta be .AMD nél nem volt eddig XTX kártya most már van és ez fölé jön még egy csúcs modell.
magyarul a 7900XT az valójában 7800 lenne. -
Callisto
őstag
válasz
Petykemano #58352 üzenetére
Szerintem úgy érti, hogy számos potenciális 4090 vevőt - főként akiknek az RT annyira nem nagy kunszt - átcsábít.
-
válasz
Petykemano #58308 üzenetére
Ket dolog a ket hozzaszolasodhoz.Az elso amiben a csalodottsagot irod.
Azert jo lenne ugy megnezni a 7900 XT-t es XTX et hogy csak onmagaban az RDNA 2 höz.Mi történt?Azonos áron,nemileg jobb fogyasztassal elore leptek 50 %ot aremeles nelkul.Ezzel aki elegedetlen,az nem gondolkodik.A masik hogy AMD ezzel a 7900XTX verzioval behozta a 4090 et a sajat portfoliójába.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58330 üzenetére
A hírek szerint a 4080 is nagyjából a 4090-hez hasonló méretű hűtővel érkezik majd, így a legtöbb vásárlónak a 4080 sem fér majd be a gépébe, vagyis az aktuális generációból csak az RDNA 3 termékekben gondolkozhatnak. A 4080 esetleg nem 3,6 slotos lesz, "csak" 3,2 slotos, de mindenképpen túl nagy lesz egy átlagos gépházba.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano #58330 üzenetére
Én se tartom valószínűlek, csak felmerült bennem mint lehetséges ok, de vagy visszafogják a custom modelleket mesterségesen, vagy az amd nem akar pénzt keresni a csúcskategóriában
Vagy harmadik ok lehetne még, hogy a megemelt órajel ellenére sem lenne nagyon több teljesítmény de az megint csak furcsa lenne.
Esetleg még az jöhetne szóba, hogy az AMD az exklúzív partnerekkel (Sapphire, Powercolor, XFX) lezsírozta előre, hogy a nagyobb fogyasztású de nagyobb teljesítményű modellek se legyenek drágábbak csak amennyivel többe kerül a hűtés+VRM és akkor a többiek meglennének lőve mert nem adhatnák többért ha eladni is akarnak -
szmörlock007
aktív tag
válasz
Petykemano #58323 üzenetére
Én is azt a részét nem értem, hogy így az amd sok pénzt bukik ha a custom kártyák majd hozzák a 3ghz órajelet és vele az érezhetően nagyobb sebességet, hiszen a lapkát ugyanannyiért adják mintha a ref órajelein menne, így 200-300$ elvész nekik amennyivel többel adhatnák mivel a 4090 ellen menne úgy nem a 4080 ellen, ami rengeteg. Nekem ez így nagyon fura. Hiszen a custom gyártók nyilván a VRM+hűtő felára mellett még ráfogják pakolni a plusz teljesítmény árát is ami így nekik megy nem az AMD-nek hacsak nincs valami visszafogás.
-
válasz
Petykemano #58310 üzenetére
Perf/$ értékben várok nagy győzelmet az AMD-től ebben a körben az alaján, amit eddig láttam.
Korábban azt mondtam, raszterben a 4090 köré várom a 7900XTX-et. Ha ez kevesebb 5-10%-kal, akkor még mindig nem vagyok csalódott, mert ilyen teljesítményszint mellé ennyivel alacsonyabb ár kihagyhatatlan lehetőség. Már aki el akar költeni $1000-t egy videókártyára.
-
Devid_81
félisten
válasz
Mint mar mondottam parszor Nvidianak tok felesleges volt 450Wattot beleengedni a 4090-be, 350-360Watt mellett is nyert volna az AMD ellen.
Tovabbra sem ertem miert kellett kazant csinalni a 4090-bol -
Alogonomus
őstag
válasz
Ez az "$1000 fölött már úgyis sokadlagos szempont az ár" a 6900 XT vs. 3090 összehasonlításokban is előkerült magyarázásként, de végül mégis sokaknak számított, hogy az egyik $1000, a másik pedig $1500 volt, miközben teljesítményben felbontástól függően kb 5% volt oda-vissza a különbség közöttük. Aztán persze elszálltak az árak...
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
"Good old Gamer Chris csalódott véleményét úgy fejezte ki, hogy miután az AMD-nek nem sikerült teljesítményben legyűrnie a 4090-et, teljesen mindegy, hogy $1500, vagy $1200, vagy $1000-ba kerül-e, szinte teljesen felesleges a létezése."
Hát nem tudom mit szívott ez a gyerek de ez hatalams hülyeség
Ennyi erővel az rtx 4080-nak még ennyire sincs semmi értelme. Sőt akkor előző genben a 3080ti-nek sem volt semmi értelme a 3090 mellett, aztán amikor kijött a 3090ti akkor már a 3090-nek sem volt semmi értelme -
Devid_81
félisten
válasz
Szrintem egyalaltan nem szornyu a kep.
Sott kimondottan jo, nekem szemely szerint 4090 -15% vagy amennyi ez, boven megfelel -$600 aron.
RT-vel meg ugy vagyok ha van van ha nincs akkor is tudok aludni...addig amig a ket gyerek hagy... -
válasz
és ezen belül akinek van pénze $1000-t költeni egy kártyára, az nem fog sajnálni további $600-t azért, hogy a legjobbat kapja.
Remélem ezt a zöldeknek is mondta, mikor kiderült, hogy 1200 dodó az RTX 4080. Hiszen akinek van pénze $1200-t költeni egy kártyára, az nem fog sajnálni további $400-t azért, hogy a legjobbat kapja.
-
warcat
veterán
válasz
Ezzel az a probléma, hogy a 4090 tényleges mérés, a többi meg amit AMD mondott.Ha a slideok így néznének ki a valóságban, akkor AMD bemutatta volna őket, ugyanis semmi szégyenkeznivaló nem lenne egy 1600 $ vs 1000$ termék esetén ha így néz ki a vége.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #58308 üzenetére
sajna tegnap nemvolt ra modom, hogy nezzem a kozvetitest.
demivel nem jatszom, a hashcat miatt 1 parameter erdekel : 32 bit float perf.
a TPU adatbazisa szerint a 6950 XT 23.65TFlops ; a 7950 XTX -re aszontak 60+ ; azert ez majd 2.5x tempo ; mar csak azt kell kiszamolnom, hogy a perf/fogyi/ar haromszogben 7900 XTX vagy a 4090 vegez gyorsabban az aktualis word/excel elveszett jelszavaval. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58264 üzenetére
"Én jobbra számítottam.
De úgy tűnik, az előzetes várakozásokhoz képest a a frekvencia maradt el. korábban 3Ghz-ről volt szó."A Game Clock értéke a 2,3 GHz, ami az RDNA 2 esetén még csak 2 GHz (2015 MHz) volt, míg a Boost Clock már 2,25 GHz volt, és használat közben a tipikus frekvencia az RDNA 2 esetén 2,5 GHz fölött tartózkodott.
Ez alapján az RDNA 3 tipikus frekvenciája terhelt állapotban gond nélkül ott lehet a 3 GHz környékén. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #58202 üzenetére
Mennyisegi kedvezmenyrol jut eszembe, ugye hasonlok miatt az Nvidiat/Intelt anno meghurcoltak, de a AMD-nel is megy most a Ryzen-Radeon kapcsolas.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58209 üzenetére
Greymon szerint 650 wattos GeForce-ok jöttek. :)
A Navi 31-nél is ott a 3D V-Cache modell. Tehát a kiépíthető legjobbat mindkét cég tartogatja.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58209 üzenetére
A "majdnem PS5" méretű 4090 valószínűleg a csúcson marad a 3080/6950 méretű reference 7900 ellenében, viszont a 4090 a legtöbb gépházba be sem fér, így meglehetősen korlátozott a piaca, míg a reference 7900 a legtöbb gépházba befér, így a jelen generáció közel csúcsteljesítményét a legtöbb érintett vagy egy reference 7900 képében, vagy egy folyadékhűtésű AIB 4090-es képében tudja beszerezni, mert az fér csak be a gépházába.
A másik szempont pedig, hogy a hírek szerint a 7900-ból is lesznek majd a 4090-es fogyasztási szint közelébe tekert AIB változatok az ahhoz szükséges mérettel/folyadékhűtéssel, és azok már valószínűleg nagy falatok lesznek a hasonló fogyasztású/hűtőméretű 4090 verziók számára.
Azt semmiképpen nem várom, hogy a ma debütáló kb 350 wattos 7900 minimum 10+ százalékkal verné a 4090-et minden szituációban. A bemutatásra kerülő grafikonok nyilván az ideális helyzetekből fognak szemezgetni, és azokban átlagosan persze a reference 7900 mutat majd szebb értékeket.
-
Callisto
őstag
válasz
nVidia a leggyorsabb, ezért ezt ajánlják vagy veszik. Az emberek többsége laikus, nem néz utána, nem olvas, nem ért hozzá és hallja hogy a leggyorsabb vagy azt ajánlják (mert a leggyorsabb vagy stabil a driver stb.) és ennyi. (Itt most ne térjünk ki az egyedi szerződésekre amiért ez+az jobban terjed mint az+ez.
)
-
HSM
félisten
válasz
Szerintem az is tényező lehet, hogy a zöldek évekig a hatékonyabb architektúrájuk révén (Maxwell-től) simán tudtak azonos kategóriában hűtésében, felépítésében erősebb kártyákat kínálni, míg a pirosaknál sokszor nagyon meg kellett nézni, mit vesz az ember. Szerencsére úgy látom, az RDNA2 genarációnál már jóval magasabbra tették hardveresen is a lécet, az irány jó ebben is.
Várjuk az RDNA3-at.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58198 üzenetére
Nincs meg komponensre levetítve. A Foxconn azért van meg, mert tőlük kérdeztem a kontakttól, hogy mennyibe fáj ezt legyártani, és erre mondták október második felében, hogy nekik 1340 per kártya. De mondták, hogy a custom modellek esetleg lehetnek többek. Ez alapján nem is csodáltam, hogy mennyire az MSRP fölé van lőve az AIB 4090-es sereg.
A Navi 31-ről meg most futott be a TUL adat.
Valószínűleg lehetne mindkettőn csökkenteni, ha a komponensgyártók nem számolnának fel a komponenseken nyereséget, de úgy meg miért adnák el ezeket?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58174 üzenetére
Ha a temporális eljárásoknak lenne valós karbantartási költsége, akkor mindenki csak egyet építene be, méghozzá az FSR-t. De mivel valós karbantartási költsége nincs, így sokan mindhármat beépítik, mert karbantartási költségben ez addig nem több, amíg ugyanazok az eljárások igényei a motor felé. Akár harminc féle megoldást is használni lehetne, annak is ugyanakkora karbantartási költsége lenne, mint egynek, amíg ugyanazokat az adatokat használják, és ugyanúgy.
#58190 Yany : Az AMD driverben ezek érhetők el. [link] - ez az oldal mindig frissül az adott újításokhoz. Mindhez van leírás, hogy mit csinál, esetleg kép is. Szóval meg tudod nézni, hogy van-e benne már olyan, amit akarsz. És igen van instant replay, meg instant gif is.
-
HSM
félisten
válasz
Bár nem követem túlzottan közelről ezeket a technológiákat, de számomra volt pár nem túl szimpatikus vonása a DLSS-nek, gondolok a temporális és az AI skálázásból eredő hibákra. Emlékeim szerint egy ideig az FSR-t beépíteni is egyszerűbb volt, mert nem kellettek hozzá mozgásvektorok. Én azt mondanám, így más volt a képminőség, hogy kinek jobb, vagy rosszabb, megítélés kérdése.
#58177 PuMbA : Te mint felhasználó pl. ott nyersz, hogy nyílt technológiákkal nem vagy kiszolgáltatva a gyártónak, hogy kénye kedve szerint "optimalizálja" a zárt kódját a különféle hardverekre. A fejlesztő munkáját is megkönnyítheti ez, ami megint neked fog hozni jobb minőségű végeredményt. Az is nyereség a felhasználónak, hogy nyílt, szabványos megoldásokkal nem leszel gyártóhoz kötve, lásd a példád.
-
Callisto
őstag
válasz
Petykemano #58178 üzenetére
Azt mondja AMD RDN3-ba lesznek új gaming featurök. Kíváncsi leszek rá mik lesznek azok.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Es ezzel megerkeztunk az ordogi korhoz.
Ha csak annyit fejlesztenek ami a piacon csak az AMD "fanoknak" eleg, nem er el egy egeszseges szamot az userbase, a fejlesztok sem fognak olyan technologiakat/megoldasokat tamogatni, ami csak a piac kisebb resze.Ezert is mondtam, hogy az AMD ezt mar par generacio ota elengedte, nincs meg a szandek hogy ezen valtoztassanak. Lehozzak a profi cuccokbol a fejleszteseket, hoznak valami alternativat az Nvidia technologiakra, de mindent felgozzel. Bearaznak az Nvidia ala es csokolom.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Petykemano #58162 üzenetére
Erre gondolt a szerző (írja is kommentben hogy Nvidia): GALAX GeForce RTX 4090 HOF Achieves 3.7 GHz GPU Frequency World Record & Breaks Past 31K Points In 3DMark Port Royal (wccftech.com)
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58161 üzenetére
itt mondjuk azt írják, hogy a szilícium interposer $30-100 is lehet, míg egy orgranikus változat az $2-3 [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58159 üzenetére
Ehhez még ennyit:
Volt már egy ilyen kép pár hónapja:
[link]Az organikus interposer egy 65nm-es CoWoS IO fabric
Úgy tudom, a CoWoS eddig az az "interposer technológia" volt, amivel HBM-es megoldásokat szállították. (CoWoS-S)
Ha jól értem, fontos különbség, hogy itt nem szilícium az interposer, hanem organikus.
És akkor vagy van LSI bridge (CoWoS-L) vagy nincs (CoWoS-R) [link]kérdés:
- Eddig úgy volt, hogy az interposeres mókázás túl drága ahhoz, hogy konzumer termékben érdemben használni legyen érdemes. Ekkora különbség lenne a szilícium és organikus interposer előállítási és összeszerelési költsége között? Vagy úgy van vele az AMD, hogy a Navi32 és Navi31 $1000-2000-os áraiba ez ma már belefér?
- Ha már interposert kell használni, akkor miért egy olyan MCD-t használnak, amiben van némi cache és persze a GDDR6 vezérlő, miért nem rögtön HBM2E-t?
Esetleg bizonyos - professzionális - változatokban le lehet cserélni?
Vagy ki lehet cserélni az GDDR6 vezérlős MCD-t egy olyanra, amin HBM memóriavezérlő van és arra ráépíteni a HBM-et? -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #58139 üzenetére
Ritka hogy ilyet mondok, de ez az AdoredTV videó egy elég jó eszmefuttatás. Ha a néhány alap információ amire építi az egészet igaznak bizonyul, akkor ez telitalálat.
Nem tudjuk hogy jár-e, és ha igen, milyen hátránnyal a chipletezés GPU-nál. Elvégre ez egy más terep mint a CPU-k, itt a sávszélesség a lényeg, és a késleltetést el lehet engedni. Az utóbbi segíthet a fogyasztás szinten tartásában, de először látjuk itt alkalmazva.
Illetve AdoredTV készpénznek veszi, hogy feldolgozó-limitáltság miatt nem ment az AMD a több rétegű cache irányába.
Erre rákontráznék, elképzelhető hogy pont amiatt nem, mert van egy masszív bottleneck a jelenlegi architektúrában a chipletezés miatt, és nem is tudna gyorsulni, ezért nincs értelme a stacking-nek.Tény, hogy az AMD nagyjából 2-2.5x nagyobb GPU-t is tud hozni a jövőben, míg az NV csak 1.3x-t, a reticle limit miatt ezen a node-on. Viszont arról is voltak hírek, hogy az NV előre menekül a gyártástechnológiában, már van egy jelentős RT előnye, és nem kell félteni a DLSS3 marketing fegyverként való használatában.
Szóval ha be is beigazolódik Jim jóslata, már kész a zöldek mitigációs stratégiája.
Az RDNA papíron mindig jelezte, hogy potens a mögöttes technológia, de mostanában érkezett csak el oda, hogy a fél generációnyi hátrányt előnyre cserélje. -
válasz
tegnap Redditen volt pár elemzés.,egy YT videó alapján.
csak a GPU ras levetítve Állítólag a 4090 kb 177 dollár / GPU a full 7900 kb 88 dollár. Ez önmagában nem indokolna jelentős árkülönbséget. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58145 üzenetére
Annyiból jó hír, hogy nagyon abszurd volt az RDNA 2-nél alkalmazott korlátozás. A tuningosok csak custom BIOS segítségével tudták kiiktatni a korlátozást, de úgy már fel is tudták húzni 3,3 GHz-ig, vagyis volt tartalék az RDNA 2 chipben, csak leszabályozta az AMD.
Persze lehet, hogy eredetileg a minél több beépíthető, minél kevesebb a minőség-ellenőrzésen elbukó GPU érdekében korlátozott az AMD, de a magas minőségű lapkákból mindenképpen hasznos lett volna kiadniuk egy mondjuk XTX sorozatot, amivel az első időszakban a 3090, utána a 3090 Ti 4K-ban jelentkező 1-2% teljesítményelőnyét gond nélkül saját 1-2 % előnyre fordíthatták volna, vagy rákényszerítették volna a zöld oldalt a még inkább energiapazarló kártyák kiadására. Szóval látszólag semmi sem magyarázta a visszakorlátozást. -
Alogonomus
őstag
válasz
A ma reggeli MLiD videó alapján raszter teljesítményben a 350 wattos RX 7900 XTX az RTX 4090 szintjén lesz már 4K esetén is. Ez alapján a perf/watt javulása nem sokkal lesz 50% fölött, mert a 60-70% plusz teljesítményhez 17% plusz fogyasztás is társul.
Az Infinity Cache hatalmas sávszélessége és minimális késleltetése viszont valószínűleg megint előnyt jelent a kisebb felbontások eredményeinél, vagyis ott számíthatunk majd a komolyabb perf/watt javulásra.
A jó hír, hogy készülnek majd 3x8 csatlakozós 450 wattos AIB modellek a 4090-es hűtőkkel, vagyis most szabadon kísérletezhetnek a gyártók.
Több N31 vagy N32 GCD összekapcsolása szerintem addig nem aktuális, amíg a 3D Cache, a 24 (27) GHz GDDR6, plusz a Lovelace által "kitaposott" új fogyasztási szintek segítségével simán elérhetővé válhat egy 20-40% gyorsulás, ha a piac igényelné.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58127 üzenetére
Az Infinity Fabric gondoskodik mindenről.
Egyébként nem ez az izgalmas kérdés, hanem az, hogy visszavette az AMD a teljesítményt.
A prototípushoz viszonyítva 15%-ot estek. Persze sokkal kevesebbet is fogyasztanak így. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58124 üzenetére
Olyan nem lesz. Ezek kísérleti megoldások. Csak a Navi 31 kapja meg.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #58124 üzenetére
A pisztacia elfogyott
-
Valdez
őstag
válasz
Petykemano #58082 üzenetére
Mi az, hogy CUDA cores?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58073 üzenetére
Most már Greymon szerint is késés lesz - decemberi rajttal
[link] -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58079 üzenetére
A kezdetben jellemzően elérhető XT és non-XT változatok mellett egyre gyakrabban kerülnek elő már most az RX 7x50 és RX 7x70 változatokról szóló pletykák, és azok abszolút jelenthetik az alapcélként eredetileg közölt 50%-os perf/watt javulást meghaladó példányokat, amiket így azonos fogyasztásból magasabb frekvenciáig lehet majd engedni.
Talán visszatérnek a valódi tuningkártyák, és nem csak vagányabb kinézetben tér majd el egy Nitro+, Strix, Aorus, Red Dragon és társaik. -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58071 üzenetére
Nem a kiszivárogtatható kártya nincs náluk, hanem a termék kiküldése előtt kötelező NDA kapcsán sem keresték még meg őket. Az NDA aláírása után indul csak be a logisztika, hogy melyik reviewer egyezett bele a feltételekbe, melyiknek melyik kártyákat küldik, és milyen fedett módon, hogy a postás Sanyi bácsi, vagy a csomagküldős Jani ne kapcsoljon, hogy éppen azt az egy hónap múlva boltokba kerülő hardvert kézbesíti, amit a feketepiacon sokszoros áron el tudna passzolni. Legutóbb például a kínai feketepiacon megjelent Raptor Lake is kínos blama volt.
Zen 4 kapcsán is sok héttel előre mondták, hogy NDA aláírva, lesz teszt. X670, vagy Z790 alaplapok kapcsán is hetekkel korábban mutatták, hogy a doboz megvan, csak még nem bonthatják ki.
Persze végül készülhet gyorsan egy NDA, hogy a november 3-án bemutatott kártyákat akár november közepéig is letesztelhessék az érintettek. Valamint akár direkt hazudhatott is Steve, hogy még váratlanabb legyen a kártya érkezése.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #58060 üzenetére
Az eleg komolyan hangzik
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58059 üzenetére
Azt is csiripelik, hogy:
Navi32-based RX 7800M XT ≈ RX 6950 XT
[link]Ez mondjuk annyira nem meglepő, hiszen Abu is azt mondta, hogy a Navi33-at valahol a Navi21 szintjére várják. Ami azt jelenti, hogy egy nem túlhajtott, visszafogott frekvenciával rendelkező Navi32 ugyanezt felülről érintve mobilban elfogadható fogyasztás mellett is tudja.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #58044 üzenetére
Sőt rengeteg fulladásos halálban volt kritikus szerepe...
-
Yany
addikt
válasz
Petykemano #58018 üzenetére
Most nem azért, de mindenki tuggya, hogy a dihidrogén monoxid mérgező.
-
válasz
Petykemano #58028 üzenetére
Értem az elméleted, és mint elmélet, megállja a helyét. Viszont ha a Nav31 350W-on annyit tud 4k-n, mint a 4090, akkor pont azonos lesz a hatékonysága, mert Igor's Lab szerint a 4090 4k-n 370W-ot vesz fel, ami 5-6%-on belül van, akár mérési pontatlanság is lehet.
Raszterben nem is kételkedem, hogy meglehet a 4090, inkább az RT a kérdéses.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #58031 üzenetére
Boven eleg lenne a 2X RX 6900 is...akkor ugy latszik mindket oldalrol jo nagy lepes lett most.
NV oldalon nem egeszen lett meg a 2x-es szorzo, szoval raszterben az AMD meg kijohet am gyoztesnek is itt ott. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #58029 üzenetére
Elozo linkeden Greymontol:
- 2x raster
- 2x of ? 6950xt ?
- my source does not specify 69 or 695xt. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #58024 üzenetére
Valóban így lehet, ahogy Greymon és Abu mondja.
Greymon azt mondta, megkapták a lapkát (a napokban)És meg is kezdődött az Abu által említett "kicsi kínai szivárgás"
> Once again...
>> Breaking news: ">" means "greater than" [link]> This is going to be more funny than the Zen4 stuff. [link]
Arra tesznek utalásokat, hogy a +50% perf/w-ra is érvényes az underpromise-overdeliver.
Persze lehet, hogy pl csak 55-60%, de hát az előző számításból láthatjuk, hogy itt 5-10%-okon múlhat egy győzelem és/vagy $300-500-os költségtöbblet.Mindenesetre a következő hetekben lehet számítani még pár csiripelésre. És biztos lesz öldöklő kommentharc, hogy győzhet-e az AMD vagy sem, vagy eleve minden az Nvidia elképzelései szerint alakul.
Engem mondjuk annál, hogy az AMD vagy az Nvidia nyer-e, jobban érdekel, hogy nyerhetnek-e a fogyasztók. De tudjuk, hogy erre van a legkisebb esély.
-
válasz
Az az ábra nagyon jó, de a tesztek alatt az RTX 4090 320-370 wattot fogyaszt játékok alatt (Igor tesztje, shared by b), tehát jól van belőve a teljesítménye a Founders Editionnak. Biztos hoznak az AIB-ok 550W power limites kártyát jó sok pénzért, csak éppen sok értelme nincs a túlhúzásnak, mint az ábra mutatja.
Én azok közé tartoztam, akik szerint kizárt, hogy legfeljebb RTX 2080Ti/3070 szintre jöjjön a Nav21, és így is lett, hozta, amit vártam (nem csodavárás volt, hanem józan gondoldkodás). Ha az RTX 4090 fogyasztási adatait nézzük, akkor nem azt látom, hogy az NV bajban érezné magát és elengedte a 4090-est fogyasztás terén, de ettől függetlenül a Nav31-et én is a 4090 köré várom. Különben feleslegesen fejlesztettek az utóbbi 2 évben.
-
Jacek
veterán
válasz
Petykemano #58024 üzenetére
Ha most kaptak meg akkor iden max AMD-s grafikonokat nezunk.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58021 üzenetére
Az NV-nek van a legnagyobb haszna. De valójában nem ez okozza a gondot, hanem az, hogy a komponensek, amiket használnak még mindig sokszor hiánycikkek, így a gyártóknak nagyon nehéz ezeket értékelhető áron lefoglalni. És ezen nem segít a kínai Zero Covid koncepció, mert az újrainduló gyártásból, hamar lehet megint leállás. Ha ez nem lenne, akkor igazából nem jelentene gondot a gyártóknak az MSRP ár elérése értékelhető haszon mellett.
-
válasz
Az mindig ki van hagyva a fogyasztási képletből, hogy az emelt fogyasztás nem csak az utolsó pár % teljesítménynek szól, hanem a gyártásnak, mert így hogy nagyobb fogyasztási felsőhatárt adnak meg a nagyobb energiaszivárgású szilicium is eladható drága GPU-nak.
tehát ha 330 W lenne a felső határ akkor a GPu-k egy része 4080 12 GB nak vagy 4070 nek lehetne eladni mert kihullanának a sorrol..Ilyen árak mellett persze hogy nem akarja ezt Nv de Amd sem.
Ezt hívtuk anno szilícium lottónak...
amúgy Igor tesztje az átlagfogyasztásról [link] mindig rávilágít a dolgokra a Torture a 6900 XT ből is 500 wattos csúcsokat vettek ki ,sztem jobb nyugtával dicsérni a napot.. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #58005 üzenetére
Erről hol olvasni?
-
Jacek
veterán
válasz
Az érdekes lenne mivel a 4070(408012gb)-re mondják hogy 3090/Ti tud, na az a 6950-nek megvan
-
fatal`
titán
válasz
Az elég nagy blama lenne, ha 350W-ból csak a 4070 lenne meg, mert 320W a 4080.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57967 üzenetére
Az RDNA 3 parancsmotorja nem csak kész szálú lesz, mint az RDNA 2-é, ami bevezette a két szálat először. Ezzel nyilván javul az etetés.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57960 üzenetére
Ha a kici kínaiak tudják, akkor nem sok kell hozzá, hogy mi is tudjuk. Pont a nyáron panaszkodott nekem az AMD-s srác, hogy mennyire pletykásak a kínaiak. Gyakorlatilag pár órán belül mindenről beszélnek, amit odaadnak nekik.
#57961 Raggie : Csak nem tegnap kellett volna kiderülnie, de ugye a kici kínaiak megkapták a promót az AMD-Naughty Dog partnerségről, és már le is buktatták. Ez van. Kínában nem lehet megbízni, ha érzékeny adatokról van szó, de van egy pont, aminél tovább ezek nem titkolhatók a kínaiak elől.
#57962 Petykemano : Azt hozzá kell tenni, hogy az NVIDIA Ryzen 7 5800X3D-t ajánl a driveréhez. Tehát ezzel ajánlják mérni a 4090-et. Ezt valószínűleg azért teszik, mert ismerik a saját munkafolyamataikat, és úgy találják, hogy elsődlegesen a cache-től csökken a limitjük. Persze nem szűnik meg, de csökken annyira, hogy az 5800X3D-vel lesz a legjobb teljesítményük jelenleg. Jelenleg ennyit tudnak tenni, mert még a Raphael-féle 3D V-Cache nem érhető el, de valószínűleg jobban fog teljesíteni alatta, mint 5800X3D-n.
Ennek valójában nem a processzorhoz van köze. Igazából szoftveres probléma, ami abból ered, hogy az NV parancsmotorja nem fejlődött már a Turing óta. Nagyobb többletterheléssel tud hatékonyan működni, és amint fejlesztik, majd ez a többletterhelés csökken, és gyengébb proci is elég lesz neki. Ha nyersen egy általános processzorlimit lenne, akkor az AMD meghajtója sem tudna jobban teljesíteni, de az nem annyira érzékeny a procira. De ott is csak az RDNA 2-re igaz ez, ahol bevezették a többszálú parancsmotort. Az RDNA már érzékenyebb rá, a GCN pedig majdnem olyan érzékeny, mint az NV.
CXL nagyon sokáig nem lesz desktopon. Talán, ha a Threadripper lehozza, de gaming VGA szinte kizárt, hogy támogatná az elkövetkező pár évben.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #57962 üzenetére
Linusek 7950x-el csinaltak a tesztet, az ember azt gondolna az eleg.
Kivancsi vagyok egy 13900K(S)-el mennyi lesz a kulonbseg. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57955 üzenetére
Nem hiszem. Inkább ahhoz van köze, hogy a kici kínaiak holnap kapják meg a termékanyagokat, és amilyen kici köcögök gondolom kiszivárogtatják majd.
Ahogy nézem a software már részben el is bukott. Az UNCHARTED: Legacy of Thieves Collectionről szóló rész kint is van:
- FidelityFX Super Resolution 2.0 – gamers will be able to supercharge the framerates as they seek their fortune as either Nathan Drake or Chloe Frazer, with next-level temporal upscaling technology from AMD. FSR 2 uses cutting-edge algorithms to boost framerates and deliver high-quality, high-resolution game experiences in UNCHARTED: Legacy of Thieves Collection, across a wide range of compatible graphics cards.
- AMD Radeon™ Image Sharpening – a driver-based upscaling technology that improves and restores clarity to in-game visuals that may have been softened by other effects, bringing out details of objects without creating some of the visual artifacts seen in other sharpening effects.
- AMD FreeSync™ Technology – eliminate stuttering and/or tearing in games and videos by locking a display's refresh rate to the frame rate of the graphics card. -
válasz
Mondjuk hatalmas trollkodás lenne ha holnap tényleg bejelentenének valamit.
-
Devid_81
félisten
válasz
Oszinten en mar kb tegnapra vartam egy "veletlen" leaket
-
válasz
Petykemano #57942 üzenetére
Igen, jó lenne meghallgatni egy mérnököt, hogy mi folyt ott a launch előtti egy évben. Annyi szuper fejlesztés került a Vegába, aztán csak a Pascal mellbimbójáig ért fel (1080 Ti), de azt is túltolt fogyasztással.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57936 üzenetére
Azonnali haszonra váltható piaci sikerhez egyértelműen az Nvidia architektúrák voltak a jobbak a legutóbbi generációig, a legutóbbi generációnak pedig a bányászláz adott jelentős hátszelet. Még a csekély számban elérhető DLSS és RT opciók miatt megbotló Turing is sikeresnek tekinthető, mert érdemi konkurencia hiányában gond nélkül úgy is az élen tudott maradni az új generáció érkezéséig.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57935 üzenetére
"Mindig az volt a jobb döntés, ami eladhatóbb. Ettől függetlenül lehet arról beszélni, hogy x architektúra y-nál jobb lesz öt év múlva, de állandó kérdés, hogy megéri-e erre várni."
Jól értem, hogy azt mondod, hogy az elmúlt 10+ évben az Nvidia tervezett jobb architektúrákat? -
qwe8585
csendes tag
válasz
Petykemano #57932 üzenetére
Sajnos semmi nem segít viszont a fénysebességen
.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57930 üzenetére
Amelyik oldal lendületben van, amelyikhez új ügyfelek csatlakoznak, az a mának gyárt, mert biztosan lesz igény a jelenlegi termékeire. Amelyik oldal pedig éppen veszíti el a lendületét, amelyiktől ügyfelek köszönnek el, az a jövőben bízik, a jövőnek fejleszt, míg a jelenlegi termékeivel a "megúszásra" játszik.
Az évtized második felére kiderül, hogy az Nvidia is jól olvasta-e a grafikus motorok fejlődési irányát, és egy AMD-hez hasonló feltámadást mutat majd be. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57871 üzenetére
Már mindegy. Van egy új kép, és ott már nem így néz ki.
Szóval valamikor lecserélték.
Azt nem tudom, hogy ez mennyire külső változás, mert lehet, hogy alatta a borda maradt ugyanaz. Bár így zacskón keresztél nézve, még mindig hasonlít a mostanira.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Petykemano #57844 üzenetére
Itt van egy 4 napos AMD blogbejegyzés (2022.09.19) Sam Naffzigertől (AMD):
Advancing Performance-Per-Watt to Benefit GamersRX 6500 XT 4GB 169 USD
RX 6600 (non-XT) 239 USD
RX 6700 XT 379 USD
...stb.
-
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #57849 üzenetére
Értem, köszi a részletes leírást. Ilyen rebate-ről pl én még nem hallottam, érdekes koncepció, de logikusnak tűnik.
-
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #57847 üzenetére
Ez egyébként egy érdekes dolog. Ez valóban így működik?
Ha vannak már akciós árak és ekkor a gyártó MSRP-t csökkent, akkor abból még le kell engedniük az eladóknak?
(szerintem nem) -
Raggie
őstag
válasz
Petykemano #57845 üzenetére
There I fixed it for 'ya.
"Mégsem hivatalos.MégsincsáresőDe azért van áresés."
Egyébként jelen állás szerint az AMD kártyák árai szerintem elég szépen normalizálódnak és még fognak is lejjebb menni(legalábbis az nVidia-hoz képest).Kíváncsi leszek nagyon az új széria árazására emiatt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #57839 üzenetére
"Even if several media outlets report it: There are no official RX6000 price cuts! The prices listed by AMD were taken from Newegg, they do not represent official MSRP. Is very clearly readable in AMD's chart.
PS: Does not change the fact that these prices exist in retail market."
[link]Mégsem hivatalos. Mégsincs áreső.
Úgyhogy valószínűleg a magyarországi árak sem fognak mozdulni.
Elnézést a wccf-es kavarásért -
törölt tag
válasz
Vicces ez azért. Pl. egy 6600XT, 239$ -> 98.500 Ft -> Áfával: 125.000 Ft. Ehelyett kiskerben 175-180k-nál jár nálunk a legolcsóbb (közel az eddigi MSRP-nek megfelelő), szóval van így még mit esni. Ennyiért most a használt bányászkártyák pörögnek. 1-2 hónapon belül csúnya és meglepő lesz arrafelé a helyzet.
-
LK
addikt
válasz
Mit gonolsz-gondoltok mikorra ér ez ide? Mennyi lehet az átfutás?
-
paprobert
őstag
válasz
Mire kijön az ARC A770, már A380 árban kellene adni, hogy kompetitív legyen ezzel az AMD árazással.
-
válasz
6600XT és 6700XT egy jó ajánlat a középkategóriában ennyiért , lekövették /alámentek a zuhanó RTX áraknak..
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57823 üzenetére
Pontosan nem foglalnak ugyanannyit. Inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy nem foglalnak annyival kevesebb helyet 5 nm-en, hogy megérje miattuk 5x drágább wafereket venni.
Az AMD is olyan processen gyártat, amit csak nekik készített a TSMC, csak ők nem a half-node-ra mentek. Ezek egyébként nem annyira egyedik, simán elérhetők bárkinek, csak valószínűleg nem fogja más megfizetni a költségeiket. Az egyediség abban kimerül, hogy performance optimized processek, és nem ultramobilhoz vannak kalibrálva. Ennyi. A lényegük az, hogy magas órajeleket lehessen rajtuk elérni. Ezért tud ugye a Zen 4 6 GHz közelében szaladgálni, míg mondjuk egy másik 5 nm-es ultramobil SoC nem. Nem a performance verzión vannak készítve.
Nem hiszem, hogy az NV tudja, hogy mi lesz az RDNA 3-ból. Az AMD már a saját dolgozóinak sem árulja el. Szóval most nagyon erős a kusspolitika.
-
válasz
Petykemano #57816 üzenetére
Hát érdekes lesz. Jelenleg a érkező AMD új generációt nem lesz nehéz nekik az Ada alá árazni, mert nagyon drága lett az Nvidia. Eszembe sincs venni Ada-t, szerintem most, hogy Jensen bejelentette az árakat sokan rohannak venni 5- 600 dolláros 3080 ( ti)kártyákat.
Kérdés az AMD is így taktikázik e? Lesz e bent ragadt készletük, ami miatt az AIB-ok nyomást gyakorolnak rá? Szerintem Nvidia részéről most megnyugodtak, jó drágán lehet árulni az új gent és sokaknak lett vonzó az Ampere.
De vajon ha AMD bejelenti a 7900 XT-t 1000-1100$ dolláros áron 24 GB rammal ki a fenét érdekli az hogy a 3090/ 6900 hez nézve mondjuk nem 2x gyorsabb csak 1,8 -cal?
Mert szerintem senkit, ha egyáltalán lesz lemaradása normál raszterben. Valószínűleg RT-t megint viszi az Nvidia, ezt szerintem nem tudják megfogni,de az sokakat nem érdekel.
DE azért még benne van két esetleg három dolog.1,vajon az AMD valóban olcsóbb lesz e mondjuk 30 % kal( kb-1000$) vagy beteszik 12-1399$ re vagy esetleg egy árba?
2, Nvidia decemberben miután apadtak a készletek, vagy az AMD launch után nem csökkent e árat( Troll-foci)?
3, Mekkora lesz az RDNA3 teljesítménye,? -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #57812 üzenetére
A frekvencia mondjuk nem minden, de MLiD elejtett egy olyan megjegyzést, hogy az AIB-k most nagyon meghajthatják majd az RDNA 3 kártyákat. A gyárilag állítólag még kimondottan takarékos csúcs RDNA 3 a csúcs Lovelace fogyasztásával párosítva hihető, hogy 4 GHz-ig is elmehet majd.
-
válasz
Petykemano #57788 üzenetére
Ez Függ a szofveres tamogatástól és a konkurenciától.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57776 üzenetére
Itt az a lényeg, hogy a BVH gyorsítóstruktúrát hogyan generálod. Ez több szintből áll. A BLAS az a szint, amikor már a háromszögeket lövöd ki a sugarakkal, de előtte egy csomót kivágsz a fölötte lévő BLAS és TLAS szinteken, amikor még csak dobozokat nézed, hogy a sugár metszi-e. Na most ezek az AS szintek össze vannak kötve, mert mindegyik háromszögnek megvan a maga doboza, mindegyik doboznak van egy nagyobb doboza - amennyi szintre le van ez generálva. Az ezek közötti összeköttetés programozhatóságáról van szó, ami a mostani API-ból hiányzik, ugyanis az összeköttetés is szimplán fixfunkciós. Ez azért nem jó, mert ugyan az AS-t több szintre legenerálja, de fogalma sincs, hogy bizonyos háromszögekkel vagy dobozokkal kell-e egyáltalán foglalkoznia. Akkor derül csak ki, amikor már kiszámolt a hardver mindent, hogy hopp, azokat ott pont nem kellett volna. Na mindegy most már, -50 fps. A programozható bejárás például azt biztosítja, hogy még a valós számítások előtt le tudsz vele futtatni egy extra úgynevezett visibility shadert, ami megmondja, hogy mi az, ami látszik egyáltalán a kamera nézőpontjából. Ami nem látszik, arra nyilván tök felesleges bármennyi erőforrást elkölteni, mert a végén úgyis ki lesz vágva. Ez a programozhatóság lényege, hogy még azelőtt vágj el minden AS összeköttetést, mielőtt egyáltalán erőforrást költenél rá. Vagy a dinamikus LOD esetében olyan formában számolj vele, amilyen formában megéri. A mostani API implementációnál még az AS generálása előtt el kell dönteni a LOD-ot, és később ez nem módosítható. A programozhatóság biztosítaná azt, hogy ez menet közben módosítható legyen, ha esetleg kiderülne, hogy az a százezer háromszögből álló szobor végül csak 4 pixelnyi területen látszódik. Akkor ugye elég lenne rá egy ötven háromszögből álló modellel számolni, mert ugye úgyis csak egy pötty lesz a monitoron.
Az ilyen jellegű programozhatóság hiánya az, amiért az RT implementációk olyan szarok a játékokban. Alig van hatásuk, nagyon korlátozott távolságra működnek, és minőségileg is eléggé rondák. Egyszerűen nincs programozhatóság, amivel korlátozni tudnád az erőforrásokat csak a látható területekre, így mindent számolsz a lehető legnagyobb részletességgel, majd amikor a végén kiderül, hogy nem is látszódnak, csak akkor tudod kivágni őket, de közben már elment rá az erőforrás. Ezt úgy szokták ma korlátozni, hogy a sugarakat csak nagyon-nagyon korlátozott távolságra lövik ki, hogy ne legyen sok számítás, de ugye pont nem ez a sugárkövetés lényege. Mehetne ez nagyon messzire is, csak meg kellene előre mondani, hogy mivel kell foglalkozni, és mivel nem. Na ezt programozhatóság nélkül nem lehet megtenni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57770 üzenetére
Annak az elérése pedig lassú. Ráadásul a réjtrészing problémája az, hogy a másodlagos sugarak nem koherensek, tehát nehezen cache-selhetők. Sokkal jobb megoldás erre a programozhatóság.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #57759 üzenetére
A réjtrészing az mindenhol memória/sávszél probléma. Igazi réjtrészinget eleve nem láttunk még, mert ahhoz kellene a programozhatóság.
-
válasz
Petykemano #57759 üzenetére
A változtatásokat említése különös fókusszal irányul a raytracing képességekre
...amelyekkel végre utolérik az Ampere hatékonyságát.
-
Pakmara
őstag
válasz
Petykemano #57746 üzenetére
Nem kérdőre vonás akart lenni, csak megjegyeztem h számomra miért volt érdekes az a cikk: mert felhívja a figyelmet egy olyan jelenségre amin sokan (akar teszteket közreadók is "átsiklanak").
A bújtatott kritika az így hangzik: mi falból mérünknél egy fokkal beszédesebb/szerencsésebb tudna lenni: a mi falból mérünk mert ctrl+v a fenti komment (félre visz., cpu többlet stb). Lehet szájbarágós de az egyszeri olvasót így talan jobban eligazítja az eletérő eredmények között.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #57746 üzenetére
Lehet mérni konektorbol de akkor felmerül a kérdés mennyi volt a cosφ ?
-
válasz
Petykemano #57725 üzenetére
Természetesen az lenne teljesítmény centrikus megközelítés.Kérdés az hogy hova és mire,mert nem tartom elképzelhetetlennek a Tensor/DL műveletekre való egységeket,ami megadná a 3d cache fontosságának az okát.
-
válasz
Petykemano #57715 üzenetére
Szerintem is ez 3D V-cache a Navi 31-hez kapcsolva.
Hivatalosan innen van, innen szedték ők is kiegészítve árakkal. [link] Téged szokott jobban érdekelni a téma, nem tudom láttad e a TSMC 5 nm fejtegetését. Tök érdekes és rávilágít egy két dologra. [The TRUTH of TSMC 5nm]
-
válasz
Petykemano #57700 üzenetére
Valószínűleg a 31 nél a 3D is rátesz egy lapáttal a költségekre, de ettől függetlenül meg van a Pro és a gaming vonal közötti átmenet .
Ott ha így csinálják ahogy mondtad, 16 MB felosztással a 3D miatt lesz egy gyorsabb IF cache rész is ?
Az igazán ütős és piacrész szerzésre tervezhető SKU ebből a N32 ami elhagyja az úri( 3D) ficsőrőket és olcsó hatékony , gyors Kártyákat lehet majd erre építeni. Itt nem is a felső szegmens a lényeges a konkurenciával szemben , hanem ez.
Mondjuk nem vagyok benne biztos de ezzel azért még az RT és egyéb DL ficsőrőkben nem tudom be tudja e hoznia konkurenciát. ( lehet nem is kell neki )Volt pletyka arról hogy AMD is tervez Tensor/ ML re kigyúrt egységeket a kártyáiba. Itta cikk nem tér erre ki ,ezek szerint elmarad vagy a Pro szegmens kiváltsága lesz. -
kisfurko
senior tag
válasz
Petykemano #57700 üzenetére
Szerintem is drága mulatság ez az MCD-sdi, de lehet, hogy idővel a GCD-vel a nyereség ezt kompenzálni tudja, ki tudja. Kíváncsian várom az árakat, meg a teszteredményeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged