- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raggie
őstag
válasz
Ren Hoek #29545 üzenetére
Mondjuk ezt továbbra sem értem, hogy pl a polaris-ból hogy a büddös fenébe nem tudnak eleget gyártani?
Egészen egyszerűen nekik az a jó ha mindent megvesznek. Nos ha megvettek mindent akkor gyártunk mégtöbbet. Nem?! Vagy valamit rosszul tudok? Valamiért megéri keveset gyártani? -
golya87
őstag
válasz
Ren Hoek #29543 üzenetére
Szerintem az AMD jelenleg nincs olyan szinten, hogy válogathatna. Az eladott kártya az pénz és neki most ez kell. A professzionális piacnak most nagyobb prióval kell(ene) rendelkeznie nála. Aztán, ha lemegy a minermánia, akkor a Vega11 idején majd foglalkozik ezzel (ha még aktuális lesz).
-
do3om
addikt
válasz
Ren Hoek #29536 üzenetére
Akik mindenképp AMD-re vártak szépen rábasztak.
Az 570-80 árak is egész jól normalizálódtak
, hogy mondták hogy kezdetben lehet hogy drágább mint az előd de majd szépen beesik. Most meg adja el az is aki hozzájutott mert olyan szép ára lett amiből jobb jön ki az meg persze csak a másik oldalon van.
Eddig is az volt hogy nehéz dolga lesz a Vega-nak, de most már olyan körülmények között fog kijönni amivel nem tudom hogy fog megbirkózni. -
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #28027 üzenetére
Teljesen egyetértek. Ennek a tízelésnek, hájpolásnak semmi értelme. Semmi értelme ennyire előre hintelgetni. Vajon hányan nem vettek pascalt, akik a P10-nél erősebb kártyát szerettek volna?
Ha valami bombasztikus cuccuk van, azt is elég mondjuk 1 hónappal előre megcsillogtatni. Mert 1 hónap kevés lehet arra, hogy a konkurensek reagáljanak. Na most én elhiszem, hogy ők 1 éve azt gondolták, hogy valami bombasztikus cuccuk van, amire nagyon büszkék, és alig bírják tartani a szájukat, hogy ne dicsekedjenek el vele, hoyg ... (lásd: poor volta) Csak ezzel közben felheccelik a közönséget. És ha a bombasztikus cuccok nem kimagaslóan überbombasztikus, hanem "csak" versenyképes, akkor a közönség elégedetlen.így:
AMD: overpromise, underdeliver
Intel, nvidia: underpromise, overdeliver.Ez az érzet az AMD munkássága kapcsán még akkor is igaz, ha egyébként bizonyos pletykák szárnyrakapásáról nem tehetnek. Tehát most ugye elhangzottak már ilyen 1600-1800Mhz-ek, ahogy a Polarishoz jöttek 1500Mhz-es pletykák, amik valószínűleg nem az AMD szándékos marketing szivárogtatásai.
Ezzel együtt az érzet akkor is mindig ez: overpromise, underdeliver.A Ryzennél kivételesen szerintem jól csinálták. promóztak, egyre többet mondtak és egyre többet mutattak és szerintem azt kaptuk, amit vártunk, vagy inkább jobbat. Senki nem csalódhatott, mert az AMD nem ígérte, hogy lenyomja az intel processzorait, és a legtöbben a 4Ghz elérését is esélytelennek látták. A promóanyagokban az elért frekvencia meg egyre csak nőtt. Pedig a Ryzent is kb fél évvel a megjelenés előtt elkezdték bemutatni. Ott sikerült a jó kivitelezés. Szerintem.
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #27945 üzenetére
Kérdés, hogy jó-e, hogy nincs korlátozva. Ha a kárytát más ipari célra is lehet használni, akkor venni fogják, mint a minerek. A kereslet felveri az árakat, ezért kevesebb gamer veszi, és az így történt eladás sem jelenik meg pl a steam statisztikákban, ezért a fejlesztők nem optimalizálnak, ezért a játékokban gyengébb lesz, ezért a gamerek nem veszik...
Szóval tényleg jó, hogy korlátlanul benne van? Csak.kérdem.
-
nubreed
veterán
válasz
Ren Hoek #27909 üzenetére
Valószínűleg be vagyok oltva ellene, de nem akarok vízhűtéses kártyát. Csak levegőset. Ha a nagy Vega esetleg csak vízhűtéses változatban, nincs is mire várnom. Ha az nVidia még 1080Ti -t is meg tudta oldani levegővel, az AMD-nek miért nem megy... Ha még nem fogja elérni az 1080Ti szintjét hanem valahova az 1070 és 1080 közé fog esni esetleg, akkor pláne pofára esés szerintemn egy vízhűtéses szörnyeteg, nem szörnyeteg teljesítménnyel.
-
füles_
őstag
-
füles_
őstag
válasz
Ren Hoek #27905 üzenetére
Azt nem tudom, hogy a TimeSpy hogyan kezeli az architektúrális fícsöröket, de azt tudom, hogy az Unigine Superposition sehogy.
Szóval lehet, hogy ez sem veszi figyelembe a Vega fícsörjeit, ki tudja.
Amúgy Abu azt is mondta, hogy a GCN5-ben megváltozik a pipeline staging az ezelőtti GCN-ekhez képest. A Vega több fokozatra osztja a futószalagot. Ez elvileg annyit jelent, hogy csökken az IPC, viszont az órajel meg növekszik. Ez magyarázhatja azt, hogy miért majdnem ugyanolyan az IPC-je, mint a Fiji-nek.
De akkor mekkora lesz az az órajel, amin a Vega még tud üzemelni? Mert 1500 MHz-el a custom OC-zett 1080-asokat nem tudom befogná-e. -
Drizzt
nagyúr
válasz
Ren Hoek #27900 üzenetére
Hmm... Hmm... Lineáris skálázást feltételezve ha meg 1500 Mhz-t nézünk, akkor pont GTX1080 sebességet jelez. Persze biztos lesznek corner case-ek is, ahol beérheti az 1080Ti-t, de nem az lesz a többség. Személyes véleményem szerint ha ezek lesznek a valós eredmények, akkor erre teljesen felesleges várni. Olcsó nagyon meglepődnék, ha lenne. Teljesítménnyel így meg nem tud labdába rúgni ott amire nekem van szükségem.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #26970 üzenetére
Jelenleg három játékba kell beírni azt az egy sort utólag, és ezeket már be is írták.
A jövőben azért érdemes erre az egy sorra építeni, mert ez csak egy copy-paste a Vegára vonatkozóan, míg ha ezt nem írják be, akkor hetekig tartó optimalizálásra van szükség a fejlesztő oldaláról, ami mondjuk specifikusan a Vegára akár száz sort is jelenthet. Ehelyett jóval célszerűbb az automatikus menedzsmentet választani. Ez az irány egyszerűen sokkal olcsóbb. Nem mellesleg nagyon jó viszonyítási pont is, hiszen a fejlesztők a Vega hatékonyságán látni fogják, hogy a saját manuális kódjuk mennyire van lemaradva a többi hardveren, és ezt az adatot felhasználva tudnak rajta fejleszteni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #26965 üzenetére
Teljesen mindegy igazából az API. Az adatok megjelölése a lényeg. DX11 alatt ez nagyon könnyű, mert a drivernek teljes uralma van efelett, tehát DX11 alatt tökéletesen tud működni a HBC. DX12/Vulkan alatt lehetnek problémák, de a jelenlegi adatok szerint a mai felhozatalból csak három játék érintett, és azokban már benne is van a HBCC támogatása, még akkor is, ha hardver nincs még rá.
A lényeg az, hogy ha egy program DX6-11/OpenGL API-t használ, akkor a HBCC automatikusan aktiválódik. DX12/Vulkan alatt akkor, ha az adott rendszer streaming modellje a rendszermemóriára épít, mert ekkor automatikusan ki van jelölve a rendszermemóriának egy allokált területe, ahonnan a manuális menedzsment betöltheti az adatokat. Nyilván ebből a kijelölésből a hardveres menedzsment is tud dolgozni. Akkor van gond, ha valami nagyon speciálisat csinál a manuális menedzsment DX12/Vulkan alatt, ilyenkor a programba kell egy sor, ami a HBCC-nek kijelöli az adatokat.
-
törölt tag
válasz
Ren Hoek #26968 üzenetére
Hoek azért a 4 Gigás kártya nem a 11 Gigás ellen fog valószínű bevetve lenni, ha hozza a duplát amit hozott a Kapszaicinon akkor 8 ig jó lesz.
Inkább csak a dobozra írásról jut eszembe a sorozat "Veszélyes vizeken" azt oldják meg jogilag helyesen...
Mi meg úgyis csak akkor vesszük ha hozza.
Ha meg nem majd szólunk RyzenMannak és megoldja
Tadamm !!! Ezen besírtam -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #26160 üzenetére
Nincs összefüggés. Az OS a VRAM-ot eleve nem is látja. Persze a WDDM érzékeli, de igazából az egész egy driver mögött van vezérelve. Amit az OS lát ebből az a virtuális memória a WDDM 2.0 óta. De GPU-nként eltérő beállítással, a legtöbb GPU-n 40 bites a címtér.
A Vegához egyébként eleve más modul kell, mert az AMD nem használ hozzá klasszikus értelemben vett VRAM-ot. A HBM2 az csak egy cache. Persze van legacy módja a legacy alkalmazásokhoz, de az egész váltás célja az, hogy a VRAM-ot kiüssék. Emiatt a driver minden játékra annyi VRAM-ot állít be, amennyit akar, persze a lefoglalható virtuális memória függvényében. Tehát effektíve a VEGA esetében a virtuális memória a VRAM, míg a fizikai memória, ami van a lapka mellett olyan, mint egy utolsó szintű cache a processzorban.
-
HSM
félisten
válasz
Ren Hoek #26160 üzenetére
Ugyan nem vagyok egy grafikai programozó, de nekem így lenne logikus, hogy a program egy nagyobb adatkészletet tart a rendszermemóriában, aminek az éppen szükséges részeit másolja a gyors grafikus memóriába (gyorsítótárba).
Persze, elméletben tudtommal lehetséges, hogy a program csak bevág mindent a grafikus tárba és utána el is felejti (rendszermemóriából törli), de valahogy ez nekem eléggé természetellenes működésnek tűnik. -
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #26135 üzenetére
Igazából ez nézőpont kérdése. Egy olyan Polaris 10XT2, ami csak bizonyos körülmények közt veri a GTX1070-et valószínűleg árban is olyan pozíciót kapna. Egy 2-300 dollár körüli árcédulával pedig azért még mindig nem lehet elmenni egy R9 Fury teljesítménye mellett.
(#26145) TESCO-Zsömle: Nem tudom milyen DX11-es tesztekről van szó, de azt muszáj megjegyeznem, hogy egy videokártyát a várható terhelések tükrében volna célszerű tesztelni. Márpedig vannak olyan népszerű DX11-es címek, mint mondjuk az Overwatch, Witcher 3, GTA5, amik nem fognak az AMD kedvéért kikopni a köztudatból.
Nem vitatom, hogy erős év lesz ez DX12 téren a Scalebound, ME: Andromeda, Prey és az új Halo fényében, de attól még nem az API dönti el, hogy egy játék tartalmilag élvezhető-e vagy sem.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Ren Hoek #25887 üzenetére
Nehéz ezt megfelelően interpretálni, mert túl sok embert érint érzékenyen és részben igazad is van, nem kell tudnia senkinek, hogy milyen a chip-ek felépítése, de egy alapvető utánajárás azért elvárható lenne, mert nem olcsó cuccokról beszélünk. Van ismerős, aki az alapján választ videókártyát, hogy hány bites és gigás a memória. A chip-et nem is nézi, hogy mi van rajta, mert nem ért hozzá. És akkor ő már előrébb van, mert vette a fáradságot, hogy nézzen. Persze, vannak, akiknek annyi a pénzük, hogy ez nem számít, de nem ők teszik ki a vásárlóbázis zömét. Aki pedig ennyire nem veszi a fáradságot, az nem fogja bepattintani a kártyát, hanem megrendeli neten az egybegépet.
Nyilván, ez így logikus. Nem is én vagyok, aki várja/hiányolja a fullos CHIP-eket a konzumer kártyákra.
Nem, valóban nem. Buta attól lesz az ember, hogy meg se próbál utánamenni, hogy mire költi a pénzét, elfogadja a marketingesek butaságait, pedig tudja, tudnia kell, hogy mi a helyzet, mert akármilyen területen is dolgozzon, mindenhol van marketing és kell lennie saját tapasztalatának, hogy mekkora különbség van aközött és a valóság között...
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25880 üzenetére
Egyetértek. Bár én azért a P10XT2 érkezésére azért számítanék (
), mert jelenleg túl nagy a rész a RX480 és a lehetséges Vega közt. Ezt szépen kitöltené egy RX490.
(#25881) Simid: A 4K Doom demo sokat mond. Játék teljesítményben valószínűleg a GTX1080 és a Titan X(P) közé fut be. Igazából ennyi késés után csak az árával tudhat ténylegesen vásárlókat csalogatni.
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25870 üzenetére
Elnézést, hogy folyton papagájkodom, de sose volt megerősítve hivatalosan, hogy két Vega lapka jön. A Vega 11-nek akkor lenne a P10 specifikációival értelme, ha maga a GCN5 olyan újításokat hozna, amik miatt az órajelet jelentősen növelni tudják (és ebből fakadóan volna esélye a GTX1080 ellen). Amennyiben ezt a tulajdonságot nem maga az architektúra tartalmazza, akkor a továbbiakban is tartom, hogy egy magasra tolt órajelű P10XT2 RX490 néven a GTX1070 ellenében bőven megállná a helyét, pláne alacsonyabb áron.
A Vega 11 legnagyobb hibája, hogy a HBM végett -mint Te is írod- nem lehetne lemenni vele $150 környékéig. Innentől meg fenn kéne tartani két, hasonló méretű lapka gyártását úgy, hogy az egyikkel egy elég szűk réteget tudnak csak lefedni.
(#25874) stratova: Igazából a Polaris arányainál fontosabb a Vega. Elvégre GCN5 IGP kerül a Raven-be.
-
füles_
őstag
válasz
Ren Hoek #25860 üzenetére
Annyira beremerültél ebbe a fogyasztás dologba, hogy közben elfelejtetted, hogy nekünk van egy 28nm-es Fiji GPU-nk 4096 shaderrel aminek a TDP-je 275W.
Na már most,hogy a frászba fogyaszthatna 300W-ot egy ugyanannyi shaderrel rendelkező Vega10 GPU 14nm-en?És még oké hogy ugyanannyi shader mellett kevesebbet kell fogyasztania fele akkora node-on,de még a HBM2 alacsonyabb fogyasztása,a 2 GCN generáció különbség (GCN3-->GCN5,nagyobb hatékonyság) kimaradt.(#25862) Malibutomi
+1
Szerintem is valamivel 200W fölött fog tanyázni.
Egyébként emlékeztek a tavalyi Capsaicin roadmap-re?Az is azt mutatta hogy a Vega perf/watt aránya még jobb lesz a Polaris értékeitől is. -
uzerto
tag
válasz
Az alapján, amilyen képek kiszivárogtak a múltkori zártkörű bemutatóról, azt kell mondjam szerintem ennél nagyobb chip nem lesz. Biztos 250 watt felett fogyaszt, ha toronyhűtőt kellett rá rakni. A másik, hogy az MI25 elméletileg ugyan az a chip és ott is valamivel 300 watt alatt fogyaszt, pedig a célterületre szánt kártyáknak általában visszaveszik a fogyasztását.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Ha nemileg perspektivaba helyezed rajossz, hogy "elvileg" meg a 250wattot sem kellene elernie az 1080 teljesitmenyhez.
Nagyon egyszerusitve:
290x TDP - 275W
Rx480 TDP - 150W (54% de kerekitsuk fel 60-ra)Fury x TDP -275 W
Szoval a Fury X 14 nm-en lenne 160-165W (koszonhetoen a HBM-nek)Fury X-nel az 1080 kb 30-35%-al gyorsabb.
Ha igazak a hirek a Vega orajele kb ennyivel tobb mint a Fury X-e.
Szoval hacsak nem szallnak el es emelik az utolso pillanatban az orajelet/feszt az egekbe, akkor boven meg jell alljon 200-250W kozott valahol, es szerintem meg sokat mondok ( pl nem tudjuk a HBM2 fogyasztasat a HBM1-hez kepest)Mas megkozelites
RX480 vs 1060 fogyasztas
Az AMD kartya kb 30-35%-al tobbet eszik ugyanolyan teljesitmeny mellett.
Ha ezzel felszorozzuk az 1080-at jon ki kb. 230W, es a HBM meg nincs is beleszamolva.Szoval en arra tippelnek kozelebb lesz a 200 W-hoz.
Nem mellekesen a Fury X-re sem "kellett" a vizhutes. mint kiderult anelkul is teljesen jol elvan.
Ha meg igazam van, akkor meg lesz 50-75W jatekuk a Ti ellen. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #25854 üzenetére
Az adatközpontok piacának, ahol eddig is létezett a gépi tanulás, elég régóta. Csak eddig Intel procikon csinálták. Gazdaságos volt? Nem. De működött. A gépi tanulás gyorsítása egy új dolog, de ettől a már kiépült piac nem szűnik meg. Nem fogják kidobni az erre vásárolt Xeon procis szervereket, mert az eleve egy drága beruházás volt.
Ami most történik az megtörtént korábban más szegmensben. Jöttek valamire a gyorsítók és elkezdték kiváltani a CPU-kat. De a gépi tanulásnál még csak elkezdték. Még van egy rakás probléma, mint a memória kapacitása, a virtualizálás minősége, stb.
A kapacitás pedig attól nem lesz elég, hogy rákényszerít a hardver a spórolásra. Ez nem egy irány, hanem egy korlát okozta következmény. Szóval, ha valaki hoz 1 TB memóriát egy gyorsítóra, akkor az lesz a sztár.
Ki beszélt Phi-ről? Az Intelnek Knights Crestje lesz. Ők észrevették, hogy se a CPU se a GPU nem hatékony tréningre. Ezért vettek egy speciális dizájnt.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #25848 üzenetére
Elsődlegesen azért nőttek meg számban a deep learning piacra szánt megoldások, mert jelenleg ezt a területet az Intel uralja úgy 95%-ban. A maradék 5%-on osztozik egy rakás más konstrukció, ideértve a GPU-t, a dedikált hardvereket, egyéb architektúrára épülő processzorokat, illetve más gyorsítókat. Ha ez nem így lenne, akkor nem érdekelné a piac az új szereplőket, mert jelenleg kb. van ebből egy picike bevételük, de ha befut mondjuk a konstrukció, akkor nem csak az az 5% lesz elérhető, hanem a maradék 95% is. Az NV sem azért az évi 200 millió dollárért csinálja, amit ma behúznak ezzel. Ezt ki tudnák váltani jobb piacokkal is, de mondjuk úgy 5 éves távlatban már ebből könnyen lehet 3-4 milliárd dollár, ugyanis még a piac 1%-át sem sikerült lefedniük.
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25713 üzenetére
Az AOTS nagyon nagyon messze van az átlagos játékokban nyújtott teljesítménytől. Az új kártyáról meg csak ilyen eredmény van. Az esetleges kisebb Vega pedig muszáj, hogy egyértelműen jobb legyen a GP104-nél. Nem engedheti meg magának, hogy egy GCN-barát motorban is a GTX1080 alá érkezzen.
(#25715) Jack@l: "Mivel az utóbbi* biztosan nem lehet 1070-1080 között, ezért feltehetőleg a korábbi AOTS bench egy Vegától származott...." - (#25706) Ren Hoek
*Polaris 10XT2
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25706 üzenetére
Mitől biztos? Korábban arról volt szó, hogy P10 sávszél limitben van. Amennyiben ezen valamilyen módon tudnak változtatni és emellett emelik az órajelet, még talán meg is tudná futni AotS-ben a GTX1070-1080 közti szintet (~ Fury X).
A P11 és 10 közt pedig elég nagyra sikerült a szakadék, amit esetlegesen a XT2 csak bővíthetne. Ebbe a térbe is megérkezhetne a P12.
-
Habugi
addikt
válasz
Ren Hoek #25700 üzenetére
A magam részéről értetlenül állok azelőtt hogy nem veszik észre az emberek, hogy az NV-nél is a Win10/újabb updatek megjelenése óta szaporodtak csak meg a driverre is ráfogható gondok.
Az Anniversary ebből a szempontból egy igazi sorscsapás mindkét oldalnak, ezért is várom úgy a kényszertelepítését mint egy foghúzást.
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25663 üzenetére
Ha a polaris 54, duplázod és leosztod 4096, hogy jön ki neked 70? Milyen műveletet végeztél, amit nem pontosan írtál le? Nekem 54×2/(2*2304)x4096 = 96
És hogy jött a 360, amikor a rx480 150w?
Ebből csak 110w a lapka, többi a körítés. 110/2304x4096 = 195, de legyen inkább 200,mert a ropok duplázódnak.
Ha a csoda xfx 480gtr ből indulunk ki, ami ha igaz, akkor csak kétharmada (140w), ami az általad is emlíett gyártástech javítás.
+15-20w hbm -
Z10N
veterán
válasz
Ren Hoek #25667 üzenetére
"Ilyen technológia bravúr, már mondjuk hónapokkal ezelőtt Lisa Su kezében lett volna promózva"
A zen-rol is melyen hallgatnak. Mostanaban szolidra vettek a figurat.Mas: A sisoft ranking-t erdemes majd nezegetni a dev id utan (687F : C1). Viszont a tpu a 687F : C18-t nem tudom honnan szedte.
"két Polaris együtt már sokat eszik eléggé"
Jogos.Ilyen kommneteket olvasok mashol:
"My money is on carefully binned chips, two of them on a board, called the 490""AMD will tout how great multi-GPU setups work in DX12 with Windows 10 and how with some spin improvements they have cut power consumption by 25% (10% in reality) by turning off the other die when not in use"
"99%-ban sehol semmi nem támogatja rendesen"
Eddig szamomra is csalodas. Foleg az ue4-nel vartam. -
Jack@l
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25629 üzenetére
Baj.
"Másfélszer több fogyasztás, és a titán leveri. Csak ennyire képes az AMD? Akkor megveszem az 1070-et. A hülye versenyképtelen AMD miatt drágán."
Ez akkor lenne csak win, ha egy polaris méretű chippel és áron tudnák prezentálni.
Az a baj, hogy az amd ha egyértelműen jobbat csinál, akkor is nehezen teszi pénzzé. Sokan egy versenyképes terméket azért várnak az amdtől, hogy legyen olcsóbb az anvidia, amit meg akarnak venni. Dolguk. Csak azért az amdnek kár erőlködni dollárszázmilliókért, hogy utána a tömegek százdollárral olcsóbban vegyenek nvidiát. márpedig ugye az mind a termékek árán, mind pedig az nvidia profitján látszik, hogy lesz miből árat csökkenteni.
Mindettől függetlenül persze lehet, hogy igazad lesz.
Csak szerintem az amd egy ideig - amíg nem tudja pénzzé és mindshare-ré váltani a technikai sikereit, erőfeszítéseit - nem fog kijönni olyan termékkel, amit nem mással (társ)finanszíroztat. (Legalábbis amíg megteheti) -
Simid
senior tag
válasz
Ha ez a nagy Vega és ez a végleges teljesítménye akkor az szerintem csalódás. Azért Aots fekszik AMDnek, ennél nagyobbat kellene gurítaniuk, de bármi lehet. Dual P10re viszont pont illik.
Én mernék rá nagyobb összegben fogadni, hogy a P10-t semmi nem fogja váltani amíg nem lesz 7nm. Ez amúgy is csak egy wccftech pletyka volt. Szóval annyit ér mint az októberi Vega megjelenés stb.
Gondolj bele, ha a Vega10 tényleg a 1080 felé lő teljesítményben, akkor miért hoznának még egy lapkát hasonló teljesítményszintre (mert a leváltja nálam ezt jelentené) mikor ekkora űr tátong a p10 és a v10 között? -
Televan74
nagyúr
válasz
Ebben egy a bibi, Polarist nem tervezték HBM - es memvezérlővel.Jövőre jön a Vega kicsi és nagy is,ahogy az a diákon is van. Nehéz így hogy processzort is vár a nép egy gyártótól és új kártya is jó lenne.Lesz talán egy dual p10, amolyan erőfitogtatásként, de sok értelem nem lesz neki.Lesz talán valami új csoda driver,amit első körben úgy sem használunk ki. Én többet idényre nem várok az AMD -től.Majd jövő tavasszal. Nem hiszem hogy a következő 20 napba csoda történne, és karácsonyfa alá kerülne a Vega. Nv is elvan a GTX1080 -nal a trónon(TitanX -et most nem keverem ide),tudja hogy nem kell kapkodni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25621 üzenetére
Igen, én a polaris számait arányosítottam ahhoz, amennyi az 1080 beérésehez szükséges (tpu szumma szerint +75%)
Ha a p10 sávszélesség limites és ezen a problémán hbm2-vel és/vagy a dcc fejlesztésével segítenek akkor annyival kevesebbet kell más paraméterek növelésével megoldani a +75%-ból. (És akkor nem kalkuláltunk más fejlesztéssel, csak ami a polarisban van)Ha az amd valahogy megoldotta hogy két gpu egynek látszódjon, az hatalmas dolog lenne. (Megmagyarázná Abu ujjongását a decemberben bemutatandó szoftveres fejlesztések felett) de így elsőre túl szép, hogy igaz legyen. Biztos vagyok benne, hogy deklarált céljuk kisebb lapkákból összerakni a szükséges teljesítményt, a navi scalability szerintem ez. De meglepne, hogy ez ilyen formában a navi előtt megjelenne. Én arra számítotam, hogy a VR miatt fognak kismértékben terjedni a dual gpus kártyák, amire a fejlesztőknek vr tartalom esetén különösen érdemes már a multiadapter technológiát elővenni.
Szerintem az xbox scorpioból származtatott lapkát látjuk egyébként.
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25621 üzenetére
HSM arra gondolt szerintem, hogy amennyiben a P10 sávszélesség limittel küzd, felesleges a teljesítményéből lehetséges SP@órajel párokat találgatni, mert elképzelhető, hogy HBM-el ezeken az órajeleken is nagyobb teljesítményt adna le a GPU.
Viszont úgy látom mindenki elfelejtette, hogy az AOTS egy Radeon barát játék, így egy dualP10-nek a GTX1080 előtt kéne végeznie. AMD berkeken belül ez a teljesítmény a FuryX környékén van.
A dual P10-nek meg szvsz még mindig semmi értelme. VR-ra a Pro-Duo jobb, általánosan meg nem működik minden játékban a CF, így nem tudna konzisztens ellenfelet állítani a cég a GTX1070/80 ellenében.
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25617 üzenetére
Kicsi?
Kicsinek erős. Nagynak meg gyenge.
Ha abból indulunk ki, hogy az 1080 75%-kal nagyobb átlagteljesítménnyel bír, akkor ez polarisból minden más arányos skálázódása mellett kijönne úgy, hogy
4096 @ 1266mhz
3840 @ 1330mhz
3584 @ 1424mhz
3328 @ 1533mhz
3072 @ 1687mhz
2816 @ 1841mhz
2560 @ 2025mhz
2304 @ 2250mhzMelyikre tippelnél?
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Ren Hoek #25599 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkoriban a Radeonok az ötödik generációt taposták tesszellátor terén, és kb 20M tranyóval értek el elég jó eredményt. Az nVidiának kb 2x olyan erős tesszellátora volt, de 100M tranzisztor árán. Ez kellett, hogy kijöjjön a különbség, és a 64x tesszellálásba belefulladjanak a Radeon-ok.
-
HSM
félisten
válasz
Ren Hoek #25599 üzenetére
Olvasd el a cikket...
(#25600) Petykemano: Hidd el pedig, hogy van ára annak a komplex geometriai motornak.
De jogos a pont, érdemes lehetett volna az AMD-nek kicsit jobban felzárkózni ezen a téren kerül, amibe kerül. De akkor tuti találtak volna más pontot, amiben az zöldek, amiben az ő hardverük jobb, szval a végeredmény ugyanaz... Ha nagyon az egyik cuccra írják a programot, akkor úgyis azon fog jobban mutatni.... Meg még millió lehetőség van "hatni" a dolgokra... Nem is mennék bele jobban....
-
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25558 üzenetére
Egyetértünk.
De szerintem a Vega (11) csak szellemi értelemben lesz refresh a polaris (10)-hez képest - A vega11 méretben igazodni fog a scorpio igényéihez: amennyiben feltételezzük, hogy nem annyival lesz magasabb a frekvenciája, amennyi a p10-nek kéne a 6 tflopshoz, annyival nagyobb lesz. -
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25549 üzenetére
A dual chip-es megoldásra viszont nincs igazán bizonyíték. A Sapphire oldalán a specifikációk alapján egy 1GPU-s kártya lehetett kiírva, máshol meg csak a az RX490 név merül fel, mikor felmerül. Ráadásul ennyivel a Vega 10 előtt nincs sok értelme egy dualP10 kártyának. A V11 esetében meg a
GTX1070-elGP104-el való párbajhoz fontos az is, hogy létezzen.Azt nem vitatom, hogy idővel ~mindenhová meg kell érkeznie a HBM2-nek, de azért a GloFo képességeit se becsüljük túl. Öröm, ha a Vega 10-et tudják majd interposerestül olyan mennyiségben gyártani, amekkora igény lesz rá.
Az persze csak nekünk jó, ha végül jövőre befut a Vega 10, Vega 11 és esetleg mellé még jön desktopra is HBM2-es Raven Ridge. Ezzel a trióval is le lehetne fedni a szegmenst, ha olcsón megússzák a HBM2 használatát.
-
leviske
veterán
válasz
Ren Hoek #25536 üzenetére
Abból kiindulva, hogy hol tetőzik a Samsung által gyártott GP107 órajele és hol kezd a TSMC-nél készült GP106 vagy épp GP104, én azért gyanakodnék arra, hogy meghatározó a gyártástechnológia jelenlegi állapota is. Teljesítményben is meglepően nagy lett a szakadék a GTX1050Ti és 1060 között, amit megfelelő órajelekkel tudtak volna ellensúlyozni.
Szóval szvsz az nVidia most sokat köszönhet a TSMC-nek azért, hogy ilyen órajeleket tudnak belőni.
A fejlesztési keretből meg mindenféleképp visz el a GTX1070 ellen állítható utód, csak az kérdés, hogy a P10 feltupírozása, vagy a V11 megtervezése (interposerestül) viszi el a több pénzt a V10-től. Miután a P10-ből a sikertelenebb példányok is értékesíthetők, mint RX480/470/465, így sanszos, hogy a V11 pénzigényesebb.
Ráadásul a Polaris 10 a GDDR5 miatt szélesebb piaci szegmenst tud megszólítani. A Vega 11 a HBM2 miatt valószínűleg nem mehetne le $200 alá, így meg a P10 gyártását is fenn kéne tartani és így potenciálisan több GPU maradhat a nyakukon, mintha csak 3 GPU-val fednék le a teljes piacot.
Ez a DX12 alatt alacsonyabb órajel meg számomra nehezen érthető. A szűk boost-base határ miatt elméletben a Pascal kisebb esét kéne mutasson, mint a Polaris, nem? Ráadásul akárhol határozzák meg a maximális órajelet, arról mindenképp droppolhat. Így azzal csak jobban járnának, ha magasabb órajeleket tudnának elérni. Vagy tévedek?
(#25537) cain69: Két külön GPU-hoz két külön interposer kell, nem? Nem hiszem, hogy a Vega 10 interposere használható volna egy kisebb variánshoz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #25308 üzenetére
Az AMD most szeptemberben újította meg az eddigi egyezményt, aminek itt vannak a részletei. [link]
Ennek a szerződésnek a hiányában, vagy például a TSMC-nél bőven többet fizetnének, bár inkább nem is jutnának elég waferhez, mert az Apple rájuk licitálnak. A TSMC-nél elsődlegesen azért drága a wafer, mert licitálni hagyják a megrendelőket. És nyilván a legtöbb gyártókapacitást az Apple vagy a Mediatek szerzi meg ezeken a liciteken. Ezért az AMD csak kevés lapkát visz a TSMC-hez, mert relatíve nagy mennyiségben már nem éri meg a TSMC-nél lenni úgy, hogy VGA-ba megy a GPU. Az NV is lelépett a mennyiségi piacra tervezett GP107-tel, mert nem tudják túllicitálni az Apple-t. -
Petykemano
veterán
válasz
Ren Hoek #25308 üzenetére
Utoljára azt mondta, hogy harmadáért gyártathatna a TSMC-hez képest, ha ki tudná tölteni a keretet, egyébként büntit kell fizetnie.
Az elmúlt években szerintem meglehetősen alacsony volt a volumen: az amúgy csökkenő dGPU piacon részesedést vesztett, az amúgy is alacsony CPU piacon nem rúgott labdába, a mobil piacon kapálózott ,de szintén, szerverpiacról kiszorult, a konzolokat meg a TSMC-nél gyártották. -
Gainka
őstag
válasz
Ren Hoek #25266 üzenetére
Semmi baj hogy neked nagyobbak az igényeid és kiröhögőd az rx 460-at de van másik oldala is a dolognak.
Te aki fél évig kínlódik igp-vel és utána vesz egy video kártyát 200 000-ért aminek az ára fél év után egy eriksz negyhatvannyit esik, addig én nyugisan eljátszogatok a pc-s paletta legszebb játékával (Rot TR) high-on egy vicces rx 460-al. -
_drk
addikt
válasz
Ren Hoek #25234 üzenetére
Szerintem az átlag nem bújja folyamat a híreket meg teszteket hogy mit vegyen.
Vesz egy kártyát ami kell neki vagy amire van pénze!
Például közép kategóriát. Vett egy 760-ast 2013 ban, most mar sok csúszkát kell basztatni, inkább bemegy és vesz egy másikat.Nem is értelek, miért nem vettél egy 460-ast. Full hd-ban visz mindent és kb 10k-t buktál volna rajta amig várod a vegát
-
MK VII
veterán
-
Simid
senior tag
válasz
Ren Hoek #25234 üzenetére
Szerintem egy olyan ársávban vársz kártyára, ami jelenleg a legbizonytalanabb AMD részről. Az eddigi infok, pletykák alapján a Vega10 gyorsabb kell, hogy legyen mint az 1080. Így a vágott vega 10 lehet majd az 1080 körül árban. Aztán hogy lesz-e még jobban vágott verzió vagy bármilyen lapka a V10-P10 közé az tök bizonytalan.
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de az is megeshet a következő generációig (mondjuk jövő nyár) nem kapsz semmit AMD-től ebben a kategóriában.
-
Interceptor
addikt
válasz
Ren Hoek #25137 üzenetére
Most őszintén nem teljesen mindegy? A te megvásárolt vga-d nem lesz ettől gyengébb, egyetlen rossz ami érhet, hogy az új valamelyest lenyomja a használt piaci árát a tiédnek. Bár ez sem feltétlen igaz, pl ha drágábban jön ki az új gen dollárban. A jó oldala meg, hogy van legalább valami fejlődés, persze a legjobb egy komolyabb technikai előrelépés lenne nem ez a 15-30%-os tapicskolás.
-
-
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Ren Hoek #25118 üzenetére
Ha mondjuk februarban kiadjak, akkor a GPU-k mar valoszinuleg le vannak gyartva a vegleges kartyakhoz. ( foleg ha igaz hogy sayinpety mar tavasszal tudta a specifikaciokat)
Ez a normal ablak, kb fel evvel a kartyak kiadasa elott mar keszulnek a chipek.A tervezestol gyartasig evek telnek el, utolso honapokban at mar nem tervezik.
-
-
HSM
félisten
válasz
Ren Hoek #24772 üzenetére
Szerintem még a gondolat is sértő egy RX480-at hasonlítani egy GTX970-hez.
Szóval persze, ha így nézed, de ha hozzáveszed a csipbe épített tudást, már egészen más a helyzet. Kérdés, mikor lesz ez normálisan kihasználva. Ugyanis ha nincs, akkor bele van építve, fogyaszt, és akkor tényleg egy másféléves NV teljesítmény/fogyasztás arányát hozza. Ez ilyen... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Ren Hoek #24766 üzenetére
Az SM6.0 jövő tavasz.
Ha megelégszel azzal, hogy ezek nem szabványosan vannak benne a játékokban, ahogy a Doomban, akkor szeptember-októberben lesznek ilyen címek.
Mindegyik DX12 cím teljes támogatású, csak vannak a DX12-nek is bizonyos követelményei, hogy hatékony legyen. Például három bekötési szintet kezel hardverből, és az a legjobb, ha az erőforrások bekötése a multiprocesszorba történik, mert akkor nem kell processzoridőt használnia. Tehát a DX12 megfelelő hardverrel működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox Series X|S
- Synology NAS
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Medence topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Azonnali navigációs kérdések órája
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged