- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #22310 üzenetére
Aida - Beállítások - Külső alkalmazások. Ott bepipálod a Szenzor érték Rivatuner OSD szerverre-re írása, és alatta szintén bepipálod amit ki akarsz iratni vele.
Leteszed tálcára az Aidát, és akkor ha az afterburnerbe is beállítottad a monitorozást, írni fogja a többi adatot is. -
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #22308 üzenetére
Igen van. Az MSI Afterburner és az Aida szükséges hozzá.
Nem érdeklődöm, mert tudom, hogy a TX3 semmivel se jobb. Pont ezért nem értem miért akarnak rádbeszélni egy olyan hűtőt. Persze tudom, a más pénzét könnyű költeni. -
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22303 üzenetére
Úgy tudom 1.350 a gyári érték ettől kezd lejjebb menni lépésenként,és tesztelj.Ha bírja megint menj lejjebb.És így tovább.Ha kékhalál,akkor már túl kevés a fesz.
De tesztek szerint menne az alapfeszen 3.7-t.Attól feljebb kell a plusz fesz és a jobb hűtő!
-
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22301 üzenetére
Ha egyenlőre nincs más,akkor igen!Vagy ne tuningold addig,ameddig nincs hűtő.
-
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22299 üzenetére
Nekem volt TX3, 965-t 48-50 fokon tartotta terhelve 3.4 Ghz mellett.Az hogy ránézésre olyan,az még nem minden.Ránézésre a toronyhűtők szinte egyformák,de a belbecs más!
De nézhetsz más teszteket,pl artic freezer 13 pro-t is sokan dicsérik,és az sem drága. -
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22296 üzenetére
Szerintem 3-6 között kapsz olyan hűtőt,ami max 50 fokon fogja tartani terhelve.Hyper TX3 már van 3 ezerért!
Ez a legolcsóbb megoldás,attól felfelé pedig bármi. -
Beretvás
veterán
válasz
seederking #22294 üzenetére
Nem akalak elkeseríteni de az a hűtő arra a procira kevés..Tuninghoz nagyobb hűtő kell...Nekem is 955 van egy Brocken-nel de 25+ fokban még így is nagyon a 55 közelében mozog..
-
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22294 üzenetére
Szerintem először újrapasztázás,jó minőségű(ez nem sok pénz),ha nem,akkor jobb hűtő.(ez kicsit több lehet....
)
-
Skimaster
senior tag
válasz
seederking #22291 üzenetére
Nem magas az a hő egy kicsit?Én jobb szeretem,ha 60 alatt marad....
-
Motaba78
addikt
válasz
seederking #22289 üzenetére
1.35V környékén lehet próbálkozni ezzel, nekem is 3,8-4Ghz jött meg az étvágya.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
seederking #21094 üzenetére
Hát ha 2,6-on hagyod, akkor emelheted a feszt igen. De nekem pl. a 2,4-es CPU-NB 1,125V-al megy.
Egyébként szerintem egyenként próbáld ki mi mennyit bír, mert így túl sok az ismeretlen.
Tedd az NB-t alapra, nézd meg pár napig, hogy mennyin stabil a proci ha ez megvan, akkor próbálgasd az NB-t. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
seederking #21092 üzenetére
CPU NB feszt ne emeld tovább, a 2400-et majdnem alap feszen vinnie kell.
-
válasz
seederking #21083 üzenetére
[HD videóvágás, enkódolás 4 mag szinte folyamatosan 100%-on megy]
x4-955 c3
CPU szorzó 18x200 =3600
CPU fesz: 1,35V
Minden más Default!
Üresjárati' hőmérséklet, most nyáron: 35-38C
Max hőmérséklet 1-1,5 óra kódolás után is: 54C
Alaplap: egy viszonylag' régivágású Gigalap az adataimnál
Ha kisebb feszt (1,32V) állítottam be neki, akkor is stabil volt, de 8-10 Ghz-en is ment a proci, megfutott az FSB akár 500 Mhz-re is...Ez optikailag idegesített, hogy instabil lett az FSB, vagy pedig az érzékelők kergültek meg nem tudom, egy pici fesz emelés megoldotta
Kérésre képernyőképet tudok küldeni az akár 10 Ghz-es 955-ömről
[NET-ezés, normál állapot]
CPU szorzó 16x200
Fesz: 1,3V
Üresjárati hőmérséklet a 26-27 fokos lakásban, nyáron: 34-35C
Max hőmérséklet: 40C, bár ez nem nagyon értelmezhető....Hűtő: CM 212+
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
Szerintem kevés volt a feszültség.
3600 hoz kevés lehet az 1.30V, szerintem 1.35 fele esélyesebb.
De lehet hogy a 2600 as cpu nb be bukott bele ahogy írták, ahhoz lehet kéne 1.25. -
Motaba78
addikt
válasz
szia a cpunb-t vedd vissza 2400ra, és teszt.
-
princeblade
tag
válasz
seederking #21085 üzenetére
Hűtő függő szerintem, de írtad, hogy 50-55 fokon is mozgott a cpu hőmérséklete! És ha jól tudom akkor 62 a max a mit a 955 v 965-él megengedett. Ezt nézd meg, ésha segít, ha jól látom itt a proci hőfoka a 40 fokot sem éri el, tehát kellene mindenképp rá szerintem egy speckó hűtő!
-
princeblade
tag
válasz
Szia!
Az nem lehet, hogy terhelve felment a proci hőmérséklete mondjuk 60 C fokra? Mert akkor abban keresendő a probléma! Gyári hűtővel ellátott processzor?
-
_csocso_
senior tag
válasz
seederking #21060 üzenetére
Maradhat.
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #21056 üzenetére
Vagy a hűtő van szarul feltéve vagy agyon van feszelve a proci.
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #21050 üzenetére
Először is, a második mondatnak semmi értelme. Másodszor pedig még direkt kis is emeltem, hogy 2000MHz-re kell beállítani fixen a HT-t. Ez úgy jön ki, hogy a 200-as "FSB"-t vagy inkább referencia órajelet összeszorozzuk a megadható szorzók egyikével, ami jelen esetben a 10-es szám, így jön ki a 200*10-es órajel.
CPU NB mehet 2400-2600-ig, ennek az ajánlott feszültség intervalluma 1.500v-tól 2.500v.
De vannak itt nálam sokkal hozzáértőbb fórumozók is, majd ők kijavítanak ha valami nem stimmel
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #21048 üzenetére
"A sorban következő szorzónk a HT link órajelének előállításáért felelős. Ez a szorzó már a K8 óta létezik és szintén a referencia órajellel egy párt alkotva hozzák létre a HT (HyperTransport) busz működési órajelét. Az első HT buszt alkalmazó esetében 800MHz-en üzemelt a kapcsolat, majd ezt követte az 1000MHz és végül a HT 3.0 szabvány bevezetésével 2600MHz-ig tolták ki a hivatalos határt (=5200 MT/s vagy 5.2 GT/s). A jelenleg forgalomban lévő desktop processzorok hivatalosan maximum 2000MHz-es (=4000 MT/s) HT busszal kerülnek forgalomba. Gyárilag az NB(/L3) valamint a HT órajelei szinkronban vannak, de az elkülönített szorzók segítségével az NB órajelét a HT fölé tornázhatjuk. Fontos, hogy a HT órajele sosem lehet magasabb az NB órajelénél, ellenkező esetben könnyen nem induló géppel találhatjuk szemben magunkat. Ebből következik, hogy magasabb HT órajelhez először az NB órajelét kell megemelnünk. A HT órajelét lehetőleg tartsuk mindig 2000MHz közelében, mivel az emelése nincs túlságosan nagy hatással a gép összteljesítményére, kivéve abban az esetben, ha fontos az IGP teljesítménye. Ekkor ugyanis a GPU a HyperTransport-on keresztül fér hozzá a RAM videó memória gyanánt elkülönített szekciójához (UMA)."
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #21040 üzenetére
A HT-t érdemes 2000Mhz-en hagyni (200x10), tehát amikor a CBU NB-t növelted, automatikusan növelte hozzá a HT szorzóját is, ezt a szorzót kellene visszavenni 10x-re. Semmi jelentős gyorsulás nem lesz tapasztalható, ellenben instabilabbá teheti a rendszert.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
seederking #20980 üzenetére
Nekem a chassis fanok fix lvl 3-on vannak ez kb 850-es fordulat. A CPU centi is lvl 3, ez 900as fordulat, a target ennél 53 fok. Mondjuk nekem egy Brocken hátő van a procin, játékok alatt nem is szokott feljebb kapcsolni, 50 fok körül megáll akkor. Csak tesztek alatt megy fel, ott viszont jól jön ha lentebb van a target, mert mint mondtam, kissé lassan reagál az asrock vezérlője. 53 fokos a terget, ha eléri az 54-et, akkor kezdi feltekergetni a hűtőt, de mire eléri a maxot addigra 57-58 vagy akár több fokos a proci.
Szerintem egyébként, ha 3,6 stabil müködés a cél, akkor először hagyd a ventiket magasabban, úgyis futtatod a teszteket. Szép lassan kezdd el csökkenteni a feszt. 1,35v, ha ott jó, akkor lemehetsz 1,325v-ra, stb. Ha megvan az alja, akkor állitsd hozzá a ventiket.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
seederking #20968 üzenetére
Ahogy Vader irta, 3.6-ra eleg kell legyen 1.3v korul. Nekem 1.35v mar a 3.8-hoz is eleg. Ha asrock lapod van a target hofokot tedd lejjebb mert lassan viszi fel maxra mikor azt eleri. Nekem 53 fokra van allitva.
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
seederking #20973 üzenetére
Egyébként miért nem egy normális aidát használsz ami legalább normálisan mutatná is az értékeket, mint ezeket a hulladék gyári nem mondom ki miket..?
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #20968 üzenetére
Hmm. Nyomj egy bios resetet hátha észhez tér az érzékelő.
Fesz meg mehet 1.35-re le. Szinte tuti, hogy ott is stabil lesz. -
Smani
senior tag
válasz
seederking #20966 üzenetére
Unlockolt? Gondolom akkor igen. Nem egészséges 65c fölé menni.
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #20964 üzenetére
A magok vagy a cpu? Csak a cpu-t nézd. Az 65-ig mehet.
Ha tovább megy lődd le. Elégtelen a hűtés.
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #20962 üzenetére
Ha letöltötted meglátod. Be lehet állítani, hogy hány kört fusson és hány mb ramot használjon. Célszerű 6GB-ra állítani akkor és egy 20-25kört hagyni futni.
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #20959 üzenetére
Igen. Lehetőleg 2GB+ rammal. Az jobban izzaszt/tesztel.
-
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #20951 üzenetére
Nekem is ennyi körül van most, meleg van nagyon. Jó a hőfok. Linx is jó tesztelni, az is megdolgoztatja rendesen. 65 fok felé ne engedd.
Ha linx alatt megáll 62-64 fok körül, akkor a mindennapi használatban 57-58 lesz a max. -
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #20945 üzenetére
Meg se próbáltad úgy beállítani a biosban, ahogy a belinkelt képeimen van? Vagy teljesen figyelmen kívül hagytad?
Még jó, hogy töröm magam itt, még fényképezgetek is. -
válasz
Ha kezdő' pasztázó vagy akkor a szilikont ajánlanám... az ezüst tartalmú, általában nem fehér paszták ha a lábakra, foglalatra kerülnek az gondot okozhat.
Ami pedig a feszt illeti ott is a biztosabb módszert válaszd: előbb alapfeszen (1,4) érd el, illetve próbáld ki a maximumot és utána próbáld alulfeszelni.... korábban írtam már.
Láttam, hogy egy sorstárs azt írta, hogy ne szoftverrel állítsd az értékeket. Pedig előbb szoftverrel kell próbálkozni és azt véglegesíteni a BIOS-ban. A szoftverrel való próbálgatás szerintem biztonságosabb. A végeredményt és annak hatását azonnal látod és szükség esetén be tudsz avatkozni. A BIOS-nál, a Boot-olás után már késő bánat jöhet, ha már forr a proci... vagy be sem tölt rendesen.
Oliverda-t olvasd el..., ha még nem tetted meg. -
Smani
senior tag
válasz
Ha pesti vagy akkor ezt. Meg kell rendelni és másnap mehetsz érte. Blahánál van a bolt. Elég bestbuy paszta.
-
Smani
senior tag
válasz
seederking #20943 üzenetére
Ugye úgy van a venti, vagy a hűtő, hogy a ház hátulja felé nyomja a levegőt?
-
válasz
seederking #20937 üzenetére
A meglévő hűtés ellenőrzése
a., pasztázd újra. Ha sok a paszta az is baj, ha kevés az is. Egyesek borsónyit raknak középre. Mások 4 kisebb pöttyöt... megint mások inkább maguk pl. bankkártyával nagyon vékonyan szétoszlatják a pasztát
b., Merre fúj a hűtő? Egy toronyhűtő optimális esetben pl. hátra fúj, ahonnan egy 12 cm-es házventi viszi tovább kifele.Utánaolvastam a hűtődnek: Ha narancssárga EKL Cold Tower hűtőd van, akkor a jó hír, hogy az egy minőségi hűtő. A rossz hír, hogy főképpen OEM hűtő. Azaz márkás gépekbe rakták, a gyári hűtés helyett, hogy kis fordulaton, halkan... akár napi több műszakban is megbízhatóan hűtsön. Te viszont tuningra használod egy amúgy is 125W TDP-s procinál. Szemre egyébként sokkal soványabbnak és gyengébbnek néz ki, mint ezen a fórumon korábban ajánlottak és a sorstársak által használtak.
Ennek ellenére nem vennék új hűtőt... hanem megalkudnék +10%-nál. Azaz 3,5-3,6 Ghz... 4 magon 6MB L3-al... 2012-ben a legtöbb területen ez elég. A játékhoz pedig jó VGA kell ...elsősorban.
Biztos, hogy C3-as az a proci? CPU-Z mit ír ki rá?
szerk: Látom, hogy már megnézted
A C3 jobb tuning-potenciállal bír, mint a korábbi C2. -
Smani
senior tag
válasz
A processzor vagy a magok 75c-k?
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
Az normális, akkor gyenge a hűtés.
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
seederking #20935 üzenetére
Ha 75 fokot eléri akkor eléggé felejtős az húzás téren azzal a hűtés konfigurációval. 62 fok alatt kéne tartani ezt a processzort, főleg hogy plusz feszültséget és megnövelt órajelet kap, így a hőmérséklet maximális határa mindinkább betartandó.
Ez az Ekl tower ez bőven kevés a phenom meghűtéséhez tuning alatt... főleg ebben a tuningra nem éppen kedvező időjárásban, valamint a házadban a levegő áramlása se biztos hogy megfelelően ki van vitelezve, így kevés a hűtés.
Mondjuk a kérdést amit a kolléga feltett már, hogy mennyi feszültséget kap, azután én is érdeklődöm. -
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #20931 üzenetére
-
norbi0604
aktív tag
válasz
seederking #20929 üzenetére
már egy másik topic-ban leírtam, mondjuk ezt se értem miért több toipicban kell kitárgyalni, de megint csak saját magamat ismétlem:
"1- szoftveresen soha ne tuningolj vagy módosíts BIOS beállításokat, nem ajánlott és a kockázati tényező is nagyobb az előforduló hibára2- automatikus processzor húzást (amit százalékosan ad meg az alaplap/bios) azt el kell felejteni, ott mindent egyenes arányosságban növel, "dinamikus" túlhajhtás.
Nem OC módban, vagyi manuális módban úgymond kézzel érdemes beállítani minden túlhajtással kapcsolatos értéket, értem ezalatt a szórzókat, feszeket, esetleg órajeleket stb..."
Na most ezek ugye nem konkrét dolgok, ha konkrét dolgok érdekelnek, először az alapokkal kell tisztában lenni, utána normálisan és mások tanácsát figyelembe véve lehet segítséget kérni az adott témában a hozzáértőktől (Én magam is így csináltam)...
-
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #20931 üzenetére
Állíts be fix 1.35 voltot.
-
Alister71
nagyúr
válasz
seederking #20929 üzenetére
Mennyi feszt kap?
-
válasz
seederking #20919 üzenetére
Nem. Ez nem normális, hogy a C&Q nem kapcsol be. Terheletlenül, a húzott procinál ugyanúgy vissza kell vennie a feszt és a frekit.
A Bios-ban ellenőrizd, hogy a C&Q be van-e kapcsolva...
52C akár normális is lehet egy meleg szobában, terhelt, tuningolt procival. Nálam 58C-re van állítva a max. Azt még nem érte el soha. -
válasz
seederking #20877 üzenetére
Amit leírtam az csak az alapok.
De ha már tisztában vagy a határokkal, akkor megpróbálhatod egy kicsit alulfeszelve futtatni a húzott procit, aztán van egy vadabb vidék is... egy kicsit túlfeszelve tovább húzni.
Aztán vannak más értékek, lehet az NB-vel is játszani stb....Az ne tévesszen meg, hogy itt fórumon is egy c3-as 955-re más-más feszt hívnak alapfesznek. Az alaplap gyártója és a hozzá tartozó BIOS verziószámától is függhet, hogy a BIOS mit állít be default-os alapfesznek egy c3-as X4-955-nél.
A gyári honlap szerint viszont az 1,425 feletti vidék már nem ajánlott.Normális hűtő, akár az olcsóbbak közül is.... erősen ajánlott, mondhatni a tuning egy alapfelszerelése. Pl:
CM Hyper 212+ (ha még kapható) vagy ennek utódjai Hyper 212 EVO, 412S, 612S
vagy AC Freezer 13 pro -
Malibutomi
nagyúr
válasz
seederking #20867 üzenetére
Nekem 970ext4-ben a 955 Phenom 3,8-ig megy alapfeszen (1,35), csak szorzóemeléssel.
-
válasz
seederking #20871 üzenetére
Csak a szorzót (CPU Ratio-t) állítsad elsőre szoftverrel. 0,5-ös lépcsőnként, azaz 100 Mhz-enként lehet.
A feszt hagyd alapon (1,4V). A feszt és a szorzót a terhelés függvényében magától állítgatja a proci. Ezt hívják C&Q-nak. Amit Te állítani tudsz azzal a progival, az a max érték, max terhelés alatt.Minden 100 Mhz-es emelésnél futtasd a Prime95-öt legalább fél órát, de inkább 1 órát. A végsőnek szánt értéknél, pedig majd több órát. Közben egy progival nézd a proci hőfokát.
Ha majd folyamatosan húzva akarod tartani, akkor a szoftveresen beállított értékeket (CPU Ratio, azaz a szorzót, továbá a VID-et, azaz a fesz-t) BIOS-ban is állítsd majd be, hogy azzal induljon a gép. -
Gyufaaa
veterán
válasz
seederking #20867 üzenetére
Proci stepping? C2 vagy C3? CPU-Z -vel ki tudod olvastatni. BIOS-ból tuningolj. Csak a szorzóval játssz első sorban. Feszültséget állítsd fix 1.45v-ra, majd a szorzót tedd fel 19x-re és mehet a teszt. Más minden maradhat egyenlőre.
-
Yeffy
veterán
válasz
seederking #20275 üzenetére
ok, vettem.
bocs, skype-olok sokat melóban főnökkel, átvettem
-
Yeffy
veterán
válasz
seederking #20273 üzenetére
jah, ok, azt hittem, pici irónia van a mondandódban. bocs, benéztem
no majd megválaszolják az okosok -
Yeffy
veterán
válasz
seederking #20271 üzenetére
jól?
k, vettem, bírja
-
Gyufaaa
veterán
válasz
seederking #20266 üzenetére
Szerintem még bőven el leszel vele. FullHD felbontás mellett, mivel a prociban van rendesen tartalék, még mehet mellé a combosabb jószágok közül is!
-
válasz
seederking #20247 üzenetére
szorzó emeléssel alapfesszel is lehet már próbálkozni.
3,5-3,6 Ghz (azaz 17,5x - 18x) gond nélkül megy alap fesszel egy C3 procinál.
Nálad a hűtés lesz a szűk keresztmetszet.Ajánlott hűtők:
CM 212 EVO (A korábbi CM 212 Hyper Plus utódja)
AC Freezer 13 proOliverda műve kötelező olvasmány.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- iPhone topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vigneau interaktív lokálblogja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nyaralás topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Linux kezdőknek
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest