-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #68412 üzenetére
S478-nál egy szint után már kb. nem mutatott igazán javulást cpu órajelre. Tesztelgettem és a legjobb eredményt az 1:1-es rammal érte el. Addig kell tolni, amig bírja úgy. Ha visszaosztottam, egy csomót bukott és sose fordult pluszra kb. Utána.
Mondjuk cpu órajelből nem volt hiány. :)
[3D99-P4+6800XT] -
Hosssszu
őstag
válasz
DarthSun #68417 üzenetére
Tudom hogy a VLB sokkal jobb. Volt is olyan konfigom (még SCSI is volt benne). De most 386-ra gyúrok, pusztán érzelmi alapon. Az volt az első gépem és emiatt akarok összerakni egyet.
Egyértelmű hogy egy 486 VLB többet adna, majd talán a 386 után újra kipróbálom azt is.
A VLB-nél volt már DMA az IDE-nek, vagy az csak a PCI lapoknál jött be a képbe? -
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68367 üzenetére
Minden a régi, csak a drájverben állítottam egy-két dolgot. Annyira nem fontos, hogy feldobjam a Rivatunert(+D3DOver...) mert azzal még többet lehet "tweakelni".
CPU-Z
Biztos voltam benne, hogy driver-probléma, nem néztem egyenként, az utolsó nforce pakkot tettem fel (5.10). Eszerint más is copik a jelenséggel
A HP A64 x2 gépemen pl. XP-n az aida64 ugyanígy lefagyasztja a gépt, ha valami olyanra kattintok, ami az "Érzékelő"-vel kapcsolatos, de ha win 10-en indítom el, akkor minden rendben. -
-
Alpi.
addikt
-
válasz
DarthSun #68371 üzenetére
Minden megoldható.
Itt pl. úgy csinálnám, hogy először csinálnék egy partíciót az xp-nek, de a hdd elején kihagyva annyi partícionálatlan területet amennyit a 98-nak szánok.
XP fel, Fat32 a lemez elejére és már mehet is a 98.
Boot managert pedig mindig MRBooter-t használtam (igaz, utoljára több mint 10 éve).
Ennél az is beállítható hogy az adott partícióról bootolva a másik partíció rejtett legyen pl. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68367 üzenetére
Igen, én léghűtéssel használtam 2.66GHZ-en. Méghozzá éveken át. (tulajdonképp 2006 szeptemberétől 2009 novemberéig)
Egyébként közben megnéztem a harmadik winyót is, a gép fel sem ismeri (mármint a nagy asztali sem) pedig ebben reménykedtem, hogy majd menni fog. Szóval akkor ott tartok, hogy HDD sincsen. Kezd bonyolódni a helyzet, mert egyelőre kajak úgy érzem még visszafelé haladok a projecttel.
Pedig ma ismét bennem volt a lelkesedés eléggé. -
Chris82
senior tag
-
Alpi.
addikt
válasz
DarthSun #68332 üzenetére
9600xt vel felejtős. Szeretem a veszett helyzeteket, de ez még az se.
Egyébként a legerősebb 3d99 eredményem valszeg egy 27.700 -as run Agps vgaval. 6800XT, s478, P4.
Jó móka lenne egy 9800Proval megnézni, meddig lehet elmenni, de nem lesz olyanom szvsz. :)
6800XT-vel megpróbálom elerni a pontodat ! Ha összeadjuk a típusban található számjegyeket még egyel a 9600Xt alatt is van. -
arn
félisten
válasz
DarthSun #68328 üzenetére
Jogilag valoszinuleg sose volt mashogy a privat, de korabban nem hinnem, hogy barki is fennakadt volna ilyesmin. Mindenki tisztaban van azzal, hogy mi az amit illendo kibeszelni, es mi nem. Valo eletben is fel lehet jelenteni barkit, de egy kozosseg tudja kezelni ezt a helyzetet es nem rohangal senki a birosagra. Hiaba szabalytalan vmi, akkor is van kb egy kuszob, ami alatt tulreagalas.
a vegen oda lyukadunk ki, hogy majd rebuszokban beszelunk, nehogy karunk szarmazzon belole. Eltem ilyen vilagban gyerekkent, akkor jo volt, de a rendszert nem vagyom vissza.
-
Alpi.
addikt
-
válasz
DarthSun #68275 üzenetére
Persze kérdés hogy az ADaták, amit tőled kaptam
, meddig tartják a CL2- őt, ha csak FSB- t emelek és 216(432)- őn még bírják CL2- ben (gondolom igen, mivel 566/CL3 a spec), akkor meglesz...bár most nézem hogy szinkronban mentek -1:1-, de most fixálva van a 33/66, mindegy, kiderül. Mondjuk az is igaz hogy Veled nem érdemes versenyezni, úgysem érlek utol
-
Alpi.
addikt
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68251 üzenetére
Persze, hogy tudom.
Hm, ismerős ez a 6CPU de nagyon, Nem számoltam én egyszer már le ezeket? (vagy csak magamnak néztem meg őket?)
Mindegy, ha nem kell pontos (mint amit az előző postomban írtam) csak felszín, akkor mondom :
A Tbirdel és a régi szerver procival nem kezdek semmit, mivel mindkettő kb a saját órajeléig jó, fölös is melléjük ülni kiszámolni.A többi felszínes "first look" vélemény lesz most, mert kissé idő szűkében vagyok már ún 1-2 ismeretlenes Bartonok kiszámolásának nekiállni most (valamikor vacsorázni is kéne)
Tehát az első kettő utáni újabb Athlon XPkre vonatkozik a sorrend :Első (AXDC2400DKV3) : Tisztán jól olvasható darab, bár waffer széle és "highend" 2150MHZ körül gond nélkül menni fog, a helyedben egy 16-16,5-ös szorzóval, vagy 12.5×166-al próbálkoznék.
Második (AXMJ2800FHQ4C) : 2800+-os Barton kellemesen jó anyagból, egész jó wafferből, de nagyon rossz helyről, 2200MHZ-et tudnia kell azért, de többhöz alapos számolás kéne, nem hiszem h sokkal több lenne benne
Harmadik (AXDA2900DKV4E ) : 2900+-os, jó anyagból, de rossz helyről, érdekessége h újabb mint az előző, de mégis régebbi a stepping. Ráadásul ha jól látom 200-as FSBre van méretezve. Ebben se lesz sok tartalék
negyedik (AXDA3000DKV4E ) : 3000+-os, kicsit rosszabb anyagból mint az előző, de jobb helyről. Szintén 200-as FSB, konkrétan kb 200MHZ-nyi tartalék van benne
Ötödik (AXMA3000FKT4C) : Szintén Barton, de 266-os FSB-vel, 2400MHZ-től kicsit fentebbi véggel.
Amúgy jó sok géped van, nekem pontosan itthon 1,5 van már csak (régen nekem is rengeteg mindenem volt, de a 2009-es lakásfelújításkor sajnos menniük kellett, komplett P4-ek, de régebbi gépek is, rengeteg VGA, HDD, EDO-tól DDRig mindenféle RAM stb. egyedül a Commodore szekció úszta meg a szanálást, meg az akokr még aktuális gépem a 2,6GHZ-en futó Athlon XP, illetve pár proci, de tényleg csak 4-5db-ra gondolj).
Athlon XP ok, de inkább Tbred B-ket nyomassál, azokat könnyebb számolni, és ha %-os ugrásra mész rá, akkor az esély is nagyobb.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #68257 üzenetére
Random P4 adatlap 15. oldal: [link]
A CPU a VID lábakon azonosítja, hogy alapból mekkora feszültséget igényel.
A jumper "normal" állásban marad is annyi. A VID kódol egy VCORE feszültséget.Az adott jumpereket GND-re téve egy-egy bitet lehet 0-ba állítani. De ahol eredetileg is 0 volt ott se normal se GND állásban nem tud már 1-es lenni. Ez azért van így, mert a VID vonalakon van egy-egy felhúzó ellenállás az alaplapon. Ha üres a foglalat, akkor minden vonalon H szint alakul ki. Ha van benne egy CPU, akkor az intel által gyárilag meghatározott VID vonalak GND-re vannak kötve és azokon a vonalakon L szint lesz. A többi VID vonal H szinten marad, mivel nincs GND-re kötve a CPU-n belül és az alaplapon H szintre van húzva.
A H szintű vonalakból a jumperekkel lehet L szintet csinálni, de fordítva nem, mert akár a CPU akár a jumper húzza le GND-re, akkor az már L lesz.
Pl. ha ez a normal VID:
10101
(a VID3 és VID1 vonal van GND-re kötve a CPU-ban, a VID4 és VID2 és VID0 pedig nincs):Akkor a jumperekkel lehet belőle csinálni:
00101 (VID4-es jumper GND-re kötve)
10001 (VID2-es jumper GND-re kötve)
10100
10000
00100
00001 (VID4-es és VID2-es jumper GND-re kötve)
00000Manual nélkül én így értelmezem.
-
-
Madara-san
aktív tag
válasz
DarthSun #68207 üzenetére
1 GHz-es Cooper? Nem lenne túl nagy az age gap ott már? Ráadásul abból már főleg csak S370 foglalatút találni... Vagyis értem én, hogy szépen kisajtolna minden apró FPS-t belőle, de ott már úgy érzem több korszak keveredne. Mondjuk jó ötlet lehet, több korszakot lefedő Win98-as gépet csinálni 1ghz/256mb/V2 sli/SB live és mondjuk egy GF3 Ti200 társaságában...
Közben nagy nehezen végre beszereztem a kedvenc retro gépházamat:
Egy perfekt 386 SX konfig lakik most benne, viszont a hasznosságot tekintve én ezt szeretném kiköltöztetni majd belőle, és egy kicsit erősebb gépet építeni, természetesen maradva továbbra is a 90-es évek első felében. Kérdem itt arn hardvertársat, és persze a többieket is, hogy mi illene igazán egy ilyen házba? VLB-s DX2-66, esetleg DX4-100? Én gondoltam S5 / P120-ra is, vagy azt már eretnekség lenne ebbe belerakni?
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68231 üzenetére
Persze, nekem ezek tetszenek, meg rájöttem nekem való ez a topic
(engem is érdekelnek az ilyesmik, csak szűkösebb eszköztáram miatt kevésbé tudok beleugrani. Amúgy régebben több gépem volt, de 2009-ben szinte felszámoltam az egészet, pedig volt 1.6A Northwoodos konfigom meg 1.8A Northwoodos konfigom is, mindkettő alaposan meghúzva (az 1600-as ment 2400-on is), meg mindennel ami kell, tök jó referencia gépek voltak az Athlon XP mellé. Sőt egy időben Athlon XPből is több volt itthon, mivel nagyon szerettem őket... bár abból még most is akad több legalábbis prociból).
Igen, nagy a szórás az Athlon XP procik között, de régen sorozatszám alapján válogattam őket, és hidd el ég és föld a különbség egy jobb és egy rosszabb darab között. Találkoztam olyan 2100+-al is ami 2200+-on még beindult aztán vége volt.
Egyébként én is szeretném már beröffenteni a gépet, mert évek óta motoszkál a fejemben, hogy fel kellene támasztani. Valahogy nagyon megszerettem azt a gépet, (azért is nem adtam el, mint a többit) annak ellenére, hogy mára a gyakorlati értéke pár óra retrózáson kívül sajnos már nem sok
De meglesz, ha beidítom, akkor meglesznek a screenshootok ahogy te beraktad őket, meg akarok teszteket is rajta. Valamikor anno mikor feltoltam 2600MHZ-re akkor végeztem is teszteket (SiSoft Sandra meg Flat Out2, meg ilyenek) de azok a képek már szerintem nincsenek meg, legalábbis nem találtam sehol. De azok amúgy 2006-os képek.
Most majd csinálok újakat ha összeáll.Tényleg, közben eszembe jutott, hogy 16×166-on hajtottam azért, mert így vitte a CL2-t a memória.
De most ismét csak kerestem a képek között hátha előkerül valami, de csak ez került elő, amitől beugrott, hogy néha próbálkoztam már perVERZIÓval is, ez ugyanaz a CPU csak 20×133-on. (Jól látható, hogy mindezt egy augusztusi meleg napon; bár a hűtőnek kb porszívó hangja volt rendes napi használat során). Meg volt 13×200 is, mint próba de ott a memória CL értéke nagyon felszüökött, miközben a CPU órajel még alacsonyabb is volt ...
Végül azt tudom, hogy messze legtovább a 16×166 volt, ami napira bevált.Jajj, el ne felejtsem :
Alkatrész hiány sajnálatos
, közben rájöttem tápkábel is kell, mert öcsémnek sikerült ingyen odaadni a legutóbb eladott monitorral, persze ez is most derül ki
(mivel a mostani gépből semmit sem akarok kiszedni a másik kedvéért, pláne, hogy van hozzá még korhű monitorom és billentyűzetem is, akkor már legyen teljes az élmény)
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68225 üzenetére
A 188 ezres 2k1 eredmény nem is a 980Ti-nak köszönhető (jó kicsit annak is, meg a magas órajeleinek), hanem az extrém 6,3 GHz-re felhúzott i7-7740X-et illeti a dicsőség. A 2k1 ordenáré mód procilimites, és kényes az órajelre, időzítésekre, ezekben pedig egy ennyire felhúzott Skylake még 1 magon is nagyon jól teljesít. Ha ugyanezt a 980 Ti-t betennéd egy nem tuningolt félmodern PCIe Pentium rendszerbe (ami alig erősebb, mint a szóban forgó P4, Barton), nem nagyon kapnál 20-30k-nál több pontot.
Bár abban igazad lehet, hogy konkrétan nem is a 2k1 DX8 tesztjei, amik limitálnak, hanem a procilimit limitál.
Ezek a régi benchmarkok csak a maguk korában voltak használhatók, akkor is korlátozottan. Pl. emlékszem akkor mennyire odavoltak sokan a SuperPi-ért is, hogy modernebb procikon már lefutott pár másodperc alatt, közben meg a y-cruncher szintén az összes magot és cache-t kihasználva kiszámolja 1/25-1/50-ed idő alatt azonos számjegyre. Így sok benchmarkértéke nincs, mert csak 1 magot mérsz vele, pí kiszámolására sem jó, mert arra vannak hatékonyabb programok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68212 üzenetére
Előszöris, köszi a részletes cikket
Másrészt ez gondolom nekem szól
"Említésre került a topikban magas órajel S462- vel, léghűtéssel, teljes konfig kiépítéssel, és konkrétan 2.6 GHz feletti. Erre kíváncsi lennék, nehezen hihető. Persze egy szál CPUz ablak számomra legalábbis nemigen meggyőző."Mint említettem, szándékomban áll összerakni a gépet, és teszteket is futtatva friss screenshotokat feltenni. Egyelőre azonban inkább csak hátrébb vagyok a projectel mint előrébb
, mert eddig annyi történt, hogy a három potenciális winyóból kettőről kiderült, hogy nem jó, nem működik, valamint, hogy valamilyen rejtélyes okból egyszerűen eltűnt a tartalék tápom, tehát az sincs, meg van ugyan egy marék RAMom de az mind teszeteletlen. Ilyenek mint paszta, ODD (ezt kiváltom majd pendriveal, meg Yumival) megint csak nincsenek.
Ami van : két darab ASUS A7N8X-E lap, ebből az egyik állítólag működik, de sosem próbáltam, a másik akkor működött a gépben, mikor elpukkant a táp, szóval ki tudja jó-e még?, van két VGA, egy GeForce 3 és egy 9800Pro, meg ugye maga a proci, azzal a hűtéssel amivel napira használtam 2669MHZ-en. (meg ezenkívül még további két Athlon XP proci, az egyikről azt sem tudom milyen, mivel gyakorlatilag össze van nőve a hűtésével). Jah meg egy házam is van hozzáJelenleg így áll a project, pénzt és időt kéne beletolni, most egyikből sincs sok, ráadásul amit ebbe a gépbe feccölök, az mehetne a Ryzen projectbe is, ami nekem sokkal magasabb prioritás, mint a régi gépem feltámasztása, ami a tesztek után jó eséllyel a sarokban fog díszelegni.
Szóval jelenleg nemigazán tudok mondani időt, de perpill ismét C vágányon van a dolog, majd kész lesz amikor kész lesz, de nincs elfelejtve(egyébként pl 0308-asból assumptiontől függően nem voltak ritkák a 2600-2800MHZ-en komolyabb léghűtéssel szaladgáló darabok sem. Nekem annak idején az iskolai évfolyamban 4db 2500-2800MHZ-en működő Athlon XPs tulaj volt. Ugyanitt jegyzem meg, hogy a 2500MHZ-es Barton léghűtővel szintén hihető, 2004-ben láttam még 2750MHZ-en is Bartont, igaz vízhűtővel)
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68223 üzenetére
Igen. Ezek a mérések csak alapon igazak. Bár a P4-től függ, hogy tuning alatt, tuningot Barton vs. tuningolt P4 felállásban tudja-e tartani az előnyét.
Az se felejtsük el, hogy a Barton így alapon -10% pontot hozott, de a valóságban meg valami közel -50%-kal került kevesebbe, és a lap is olcsóbb volt alá!!! Így meg ár/értékarányban verte laposra a P4-et, úgy, hogy ez a 10%-kal kisebb teljesítmény szinte alig volt érezhető általános felhasználásnál, OS, böngészés, videózás, játékok alatt, tökéletesen elég volt egy Barton is, a meglévő pénzt az ember meg erősebb videókártyára költhette, ami adott esetben még többet is jelentett, ha a játék nem volt Intel-optimalizált vagy erősen CPU függő (mint a Q3 alapú játékok, meg a 3DM2k1). Nem véletlen volt akkoriban az a mondás, hogy a Barton Celeron árban adott Pentium-teljesítményt.
Ezért van az is, hogy nem az abszolút teljesítményt kell nézni hardvervásárláskor, hanem adott felhasználásra kell megvenni a legjobb ár/értékarányt, ha nem akar az ember feleslegesen túlköltekezni.
Persze így utólag a P4 jobban tartotta magát technológiailag hosszabb távon, későbbi OS/workloadokat futtatva előjött a Hyper-Threading, extra utasításkészletek (pl. SSE2, PAE, stb.), nagyobb buszsebesség, jobb memóriavezérlés Intel platfromon a jobb chipsetek miatt (főleg ha a PAT is be volt kapcsolva dual channel mellé). De ez már nem számít, mert mind a két platform elavult, 32 bit only, 1 mag, mai releváns utasításkészletek hiányoznak mindkettőn. Meg a maga idejében sem volt annyira releváns, mert a legtöbb átlag felhasználó XP-zett rajta, meg az akkori programok nem használták ki vagy nem egészében ezeket az extra feature-öket, így retró gépeknél sem annyira számít.
PS.: 1,5 gigás memóriamodulról még én se hallottam. Wow.
Ami még megtévesztő, a 3DM2k1 korlátja. Én anno egy nem-Pro 9600 Radeonnal kaptam 10-11 ezer pont között. Ennél a kártyánál a Radeon 48xx soroazt nem 1,5-1,6× erősebb, hanem min. 10-20×, csak ezt a diffit a 2001 nem tudja még kihajtani a béna procilimites, meg DX8/OpenGL/régi játéktesztjeivel, így nem tudja kijelezni a valódi technológiai/erőfölényt, ami a sokszáz unified shader meg extra VRAM/VRAM-sávszélben, új architektúrában, új feature-ökben, új optimalizációkban relik. De mondjuk ha DX9-es játékokkal, tesztekkel próbálja az ember, ott nagyobb különbség kijön, meg újabb platformokon még erősebb procival, DX10-es játékoknál meg még látványosabb.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #68212 üzenetére
Na összehasonlítottam én is a csúcs P4 rendszeremet a csúcs Barton rendszeremmel. Közös alkatrész mindkettőben Gigabyte HD4650 AGP 1 GB volt és Samsung 128 GB-os SSD volt. OS WinXPSP3Prof.
Nekem kicsit a P4 lett erősebb.
Barton konfig:
AsRock K7NF2-Raid lap (nf2 chipsetes)
Athlon XP-M 3200+ (azaz 2,2 GHz)
2x1 GB PC3200 3-3-3-7P4 konfig:
HP D330 gép (i865G chipsetes)
P4 Prescott 3,4 GHz
2x1,5 GB PC3200 3-3-3-8 -
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68083 üzenetére
Így van, ma már lelassult a fejlődés, mert a technikai határokat feszegetik csíkszélességben, frekiben. Már lassan az egyre növekvő mag/szál/cache számok is oda vezetnek, hogy a szoftverek már nem tudnak ilyen párhuzamosságot kihasználni, és ennél is limitbe ütközik, nem lehet további ilyen irányú bővítéssel teljesítményt nyerni. Ha nem találnak ki valami gyökeresen eltérő koncepciót, pl. megvalósítják a kvantumgépek korát vagy a szilikon helyett behoznak valami nanoszénszálas technológiát, akkor már nem nagyon tudnak mit fejleszteni. Lassan oda jutunk, hogy már csak max a buszsebességet, memóriasávszélt, adattárolás sávszélességét lehet tovább pumpálni, de az is korlátos, egy szinten túl nem gyorsít már ténylegesen, lásd az NVMe SSD-k a SATA-sokhoz képest, a betöltési idő nem rövid már le érdemben.
Persze van a számítógépeknek egy univerzális limitje is, ami nem a csíkszélességről van szó, hanem az univerzum működése, fénysebesség korlátja, információ-energiaekvivalencia, komplexitási fok-információsűrűség miatt áll elő, amin már semmilyen mérnöki megoldás nem segít, mert valós fizikai limit. Igaz ettől még rettenet messze vagyunk, meg messze leszünk még 200 év múlva is szerintem.
(#68067) quailstorm: AthlonXP-be jó az amit írsz. Abba már van értelme talán egy SATA vezérlőnek meg egy SATA SSD-nek az IDE2SD vagy IDE2CF megoldásokhoz képest.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68191 üzenetére
1. Van 4pines csatlakozó az alaplapon, az meg elvileg a procit táplálja 12V-tal.
Alapfesz 3200+ 2200MHz
Idle: 103W
Aida FPU teszt: 120W
3DM03: 137WBios CPU: 1,75V 2315MHz
Idle: 116W
IBT: 148W
Aida FPU: 140W
3DM03: 157WMinden tesztnél a csúcsot írtam. Az is látszik, hogy a 7300 GT 2D-ben még nem veszi vissza az órajelet meg a feszültséget.
Ez a táp még PFC nélküli és olyan 70-75%-os hatásfokú lehet. Ha ennyit vesz fel 230V-ról, akkor szerintem teljesen jó ehhez a konfighoz.Végül is minden jó lett, a végére egy kis VGA tuning: [kép] [kép]
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68189 üzenetére
Én is beizzítom az NF7-S-t egy hármas tesz erejéig [kép]
1. Tegnap mentettem egy DELL tápot, szétkaptam, portalanítottam... 250W 12V-on 16A, elvileg ehhez a konfighoz tuning mellett is elégnek kell lenni. Megmérem mennyit vesz fel a falból.
2. Még bőven tavalyi szerzemény egy 2x512MB 400-as HyperX kit. A múltkor két gép sem indult az egyik modullal, most megtisztítottam alkohollal az érintkezőit és lőn csoda, megy-> teszt.
3. a Primecoolert a múltkor nem teszteltem le igazán, csak megnéztem hogy megy, hűt, akkó' jóvan.
Egyelőre ennyi a terv. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68187 üzenetére
Érdekes. Az adata 566 elvileg mind samsung TCCD chipes, azt meg szokták szeretni az Intel és AMD lapok is. Kicsi fesz kell neki, általában amit nem tud 2,60-2,65V-ig, azt nem tudja nagyobbon sem. A típusjelzésben a "SS" jelenti a samut, "HY" a Hynix-et.
Nem melegszik az annyira. A P4-en gondolom a toronyhűtő oldalra tolja a levegőt, ez meg ahogy nézem az alaplap felé és onnan áramlik vissza.
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68169 üzenetére
Persze, az volt az első, hogy régebbi driverrel is megnéztem.
Mindegy, ahogy olvastam ez eleve egy elcseszett vga, amiben az asus mindenben eltért az nvidia home theater megoldásától.
A vga valószínűleg rossz, gpu vagy memória hibás, csak ez nem mindig jelentkezik. Az atitool szőrös kockája is hol dobálja a hibát, hol nem. Tesztelni jó lesz, nem fagy és 2D-ben eddig minden rendben. Nem ér annyit, hogy tovább vesződjek vele, csak ez volt az utolsó szabad agp-s kártyám, ha befut egy hibátlan, akkor ez repül.
-
-
rumkola
nagyúr
válasz
DarthSun #68150 üzenetére
Azta!!! Ez elképesztő, hogy a 9800pro erősebb volt mint a 6600GT.
2 év van közöttük, és akkoriban boldog-boldogtalan 6600GT-t vett ár/teljesítmény miatt, én úgy emlékszem jóval erősebb volt a 6600. Félrevezetés, marketing volt akkoriban vagy a 9800 jóval drágább volt még 2 évvel a megjelenése után is?
Nekem kimaradt a 6600, mert 9800 után 6800 jött a gépbe.
Hú, valami nem jó, talán cpu limit van nálad?
[link] -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68126 üzenetére
Megpróbálhatjuk, de nem tudom hogy lehetne hitelesen összehasonlítani. Azonos órajelen szerintem a Pentium M elég erős, viszont a P4 Prescottot milyen órajelen mérjük(?).
Van egy HP AM2 X2 4600+ gépem(OC nincs) gondolom architektúrában nem áll messze a 939-től. A PCMark2002 még csak egy szálat használ, a PCMark04-05 már többszálas. Az utóbbiakban gondolom tarol az X2, de a HT-s P4 sem lehet rossz az egymagosak között. A frekik nem azonosak, mert még nem erre készültem:Egyszálas: Athlon XP->Pentium M->A64 X2
SuperPi 1M: 44,219->26,468->35,672
PCM2002 CPU: 7050->9429->7843 -
válasz
DarthSun #68143 üzenetére
A 6600GT- t kikaptam a 462- ből, lemértem a P4- ben (mielőtt leveszem a próbapadról), teljesen problémamentes volt. A táblázatban az Nvidia szekcióban az utolsó oszlop. Összpontszámban kissé elmarad a 9800Pro- tól (legalábbis az általam futtatott tesztekkel), az eddigi mezőnyben a 2. helyezést érte el. A jelenlegi dobogósok :
1. - R9800Pro
2. - NV6600GT
3. - NVFX5900XT
Eredményeiket ideiglenesen egymás mellé másoltam, hogy jobban átlátható legyen :A Bartonomnak a 6600GT- vel párosítva kell majd megküzdenie a P4+6600GT resultal...meglátjuk mi lesz.
Driverben maradtam a 67.03- nál, mértem a 6600- at a 178.13- al is, de avval kisebb lett az összpontszám. Remélem a Barton konfig is menni fog problémamentesen a 67.03- al.A 6600GT 3DMark mentései + egy másodlagos adatlap. Azt hogy miért tettem a shotokra a komplett dátum-idő ablakot, valamint hogy a +képre miért volt szükség, elmondom majd a Barton mérése után, feltéve ha sikeres lesz - működni fog rendesen (jóideje nem volt bekapcsolva). Előtte azonban moddolom a vasat...aztán folyt-köv.
-
válasz
DarthSun #68084 üzenetére
Három kártya került még a táblázatba.
GeF2MX400 @220/150 *SDR 128bit
GeF4MX440 @285/170 *DDR 64bit
FX5200 @260/176 *DDR 64bitEzen kisebb teljesítményű kártyákhoz a konklúzió :
- két teszt kivételével elérik a játszható sebességet
- a Quake3 a GeF2MX400- on határeset, itt 1280- ban ment a teszt, kisebb felbontásban már eléri a játszható szintet. A GeF4MX440- en már ok
- az UT2004 a 3 kártya közül csak a kis FX5200- al éri el úgy-ahogy a játszható szintet, meg is lepődtem, annak ellenére hogy 64bites kártya, egész tűrhető, az MX- eken az UT teszt nem szaggat, hanem úgy megy mintha lassítva lenne a felvétel
- végül a szokásos észrevétel, a 2x- es AGP miatt mindegyik alkalmazható SS7 és BX lapokban is, az 5200- as DOS/Win9x esetén teljesen jó lehet, gyakorlatilag 0 fogyasztással, ez inkább áramot termel.... Ventijét javítanom/cserélnem kell, lassúcskán, zörögve forog csak, de ilyen módszerrel ideiglenesen behűtöttem, csakúgy mint a venti nélküli GeF2MX- et.
Most az egész mezőnyben a legkisebb összpontszámot elérő Inno GeF2MX400- ról készítettem 3DMark mentéseket :
A tesztek végén ismét próbáltam a Ti200- at többféle driverrel is, sztem nem szereti a lap, visszadob a desktopra vagy IRQ less kékhalál, valami ütközik
, másik lapban ellenőrzöm majd hogy jó-e a kártya.
Következő : kiemelem a 6600GT- t, lemérem ebben a lapban, majd rendbeteszem a Barton konfigot és abban is lemérem, kemény csata lesz
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #68098 üzenetére
A Barton szerintem is gyengébb, mint egy HT-s P4.
Ezeket a VIA, SIS chipseteket mindig kerültem. Vagy DCH-t nem tudnak, vagy HT-et, agp-t fixálni...
Estleg próbálj meg nagyobbat emelni az FSB-n, ha megy annyit alapfeszen. Megnéztem az IS7-E-n és változik az osztó: 231-237FSB-ig megint 66/33 az agp/pci. Nem tudom, hogy a VIA-n hogy alakul, de talán egy próbát megér. -
-
válasz
DarthSun #68054 üzenetére
Folytattam az NVidia kártyák mérését a Via P4- ben. 3 kártya került sorra.
MSI Ti4200 @260/261 *DDR 128bit
Giga FX5700 @435/285 *DDR 128bit
Galaxy FX5500 @281/143 *DDR128bit , ezt még nem fotóztam, netes képet vágtam ki. 5500- asból van egy Inno is gépben, melyről készült már fotó, ennek kicsit magasabbak az órajelei.- a Ti4200 hasonló összpontszámot ért el mint az X1300, jól tippeltem hogy utóbbi jó lesz Ti4200 pótlónak, igaz már DX9- es kártya, de ahhoz izomból meg gyenge. P-III AGP4x- es lapba - TUSL2C, ST6, VH6-T - elegendő, Tua1400 ki is hajtja rendesen, tippre.
- a lowend budget itt az 5500- as, 256MB RAM, de lassítva, viszont érdekes hogy az UT2004 még ezen is eléri a játszható szintet, bár a tesztet figyelve már néha beesik 30 alá az FPS (UT esetén sima FPS tesztet futtatok, nem timedemo, tehát szemmel jól követhető, az aktuális FPS pedig kiírva a képernyőre). A viszonylag jó eredmény a @3.3GHz proci miatt van sztem, az FPS beesés pedig a DM-Deck17 pálya nagy terei miatt, szűkebb helyen látni hogy feljebb ugrik 80- ig is, a teszt az átlagot írja ki, mely itt 50.45 lett.
- az elbaltázott FX sorozat (melyet ennek ellenére kedvelek) anno legjobb ár/teljesítményű darabja sztem az 5700- as. Egyenletes teljesítmény, mindegyik teszt szépen, laggmentesen futott, ok hát az 5900 jobb, viszont pont az UT tesztben az 5700 érdekes módon kicsit magasabb eredményt produkált.
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68079 üzenetére
Ja, 2005-ben én is csorgattam volna a nyálamat egy ilyen konfigra, még álmomban sem engedhettem meg, még egy szál ilyen GPU-t sem, nem hogy SLI-ban tolva. Akkoriban az átlag polgár a P4-ről is csak álmodott, javarészt AthlonXP-ket meg P4 Celeronokat vettek a legtöbben, akik nem voltak techsznobok meg burzsujok.
Az is igaz, hogy ebben a korszakban nagy léptékű volt a fejlődés, gyorsan avult minden, 2003-ban AMD64, 2005-ben két mag, meg X2, meg stb., de 2006-ban azonnal verte mindet a DDR2-es C2D és Q2D, meg akkor jött ki a 8800GTX is, ami meg szintén torony magasan vert minden addigi megoldást (ezek még ma is vernek sok entry level brand gépet és laptopot, pl. GTA V futtatásáról szóló videó alatti kommenteket érdemes olvasni). Így állati burzsujnak kellett lenni, ha mindig a legjobb kellett, és nem akarta az ember, hogy elavuljon a gépe.
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
DarthSun #68063 üzenetére
Ja, ilyen retró gépekre, 386-486-P1, P2 - P3 - korai P4-ig IDE/SCSI megoldásnak elég a CF vagy SD megoldás is. A SATA SSD szintjét ezek a régi gépek (és régi OS-ek, régi szoftverek) amúgy sem tudják kihajtani, tehát nem lesznek gyorsabbak SSD-vel, mint az ilyen flash-es megoldásokkal, cserébe utóbbiak sokkal olcsóbbak, kaphatók 120 gigásnál kisebb méretben is (míg SSD már nem nagyon) és a bottleneck hatás fellépéséig épp úgy kiszolgálják azt a sebességet, amit a gép ki tud még hajtani. Kései P4-ek, meg C2D, stb. konfigok azok, amiken már a lapon elterjedt volt a SATA vezérlő, azokba jobban megéri már SSD-t tenni.
HDD-t ma már semmibe nem tennék, nem is azért, mert kínzóan lassú, hanem teljesen megbízhatatlanok mára, amelyik még megy is 10-20-30 évvel ezelőttről, az is egyre inkább leheli kifelé a lelkét.
XT-286 szintű gépbe egyébként még egy modernebb, gyorsabb IDE HDD is teljesen overkill, mert annál erősebbet nem tud kihajtani a vezérlő, meg a proci. Így a flash-alapú megoldásoknak inkább a megbízhatóság, néma üzem, meg a könnyű adathordozhatóság az előnye inkább, nem is a sebesség ilyen gépeken.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #68056 üzenetére
Annyit csinaltak, hogy a drvt a benchmarkhoz optimalizaltak, csak egy reszet szamolta, mint amit egy jatekban megtett volna.
mongy a vilagon kb minden hasonlo teszttel hasonloan jarnak el
pl egy auto torestesztre is felvan az auto keszitve. Olyan tesztet kell csinalni, hogy elerje a celjat.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #68025 üzenetére
Hm, nálam nem egészen ezt csinálta :
Ha ráment az 1TB-os SATA HDD, akkor mikor az következett volna az elején indításnál ahol detektálja a HDD-ket, akkor megáll. Igazából mondhatnám, hogy lefagy, csak megáll annál a HDDnél, és áll. Tök mindegy hanyadik a sorrendben. Biosba már olyankor nem enged be.
-
válasz
DarthSun #67979 üzenetére
Átálltam NVidiára. Radeon uninstall->registryből gyalu->könyvtártörlés->MSConfig startup- ok törlése->tiszta rendszer->ForceWare 175.19 go.
A szép kis Sparkle FX5900XT lett az első. A cég nemtom hogy most hol van, létezik-e még
. A kártya szép, kiforrott, a hűtés csak AL, de befedi a ramokat is, melyek csak a front oldalon vannak - sünökre nincs szükség. Valamint ez már nem az FX5800 porszívó/hajszárító reklám, halk és nemigen melegszik. A R9800Pro hűtésénél mindenképpen jobb, ahhoz kell sufniventi+sünök, hogy nyugiban merjem használni. A start eszerint indult, ennek ellenére a papírforma érvényesült. SS7- ben (a mániám
) a 9800- al lehet a legmagasabb pöttyöket elérni 3DM2001 alatt (még az FX5950U sem képes fölé kerekedni). Kíváncsian vártam hogy nagyobb órajelen, erősebb procival, mi lesz a helyzet. Hát itt is látszik hogy nem véletlenül nyert a 9800 az SS7- ben. Mindegyik tesztben lenyomta a Sparkle- t (és itt az UT2004 is benne van, nem sokkal de ott is nyert a 9800).
Táblázat. Az NVidiákat külön vettem, talán áttekinthetőbb lesz. A Sparkle most így a 9800 alatt látható közvetlenül.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #68009 üzenetére
Mérgemben csináltam egy kallódó k8n neo2 platinumos félgépbe egy s939 4800+ x2 procival egy xp telepítést.
És láss csodát, egyből felment a driver.
Meg is tetszett, brutál erős AGP korabeli konfig, a pcie előtt itt volt kb a vége. Pedig ebbe a házba akartam beledobni egy s939 sli konfigot.. -
válasz
DarthSun #67976 üzenetére
3 kártya került még bele az AGP házitesztembe :
9250 @252/177 *DDR 128bit
9550 @263/209 *DDR 128bit
9600 @338/199 *DDR 64bit , erről nem is tudtam hogy van, valszeg a hurka kinézete miatt csak eltettem, azt jóvan'....Táblázatot frissítettem. Beírtam a memtípus/bit és a tényleges órajeleket - enyhe tuningot kapott mindegyik kártya.
A 128 bites 9250 érdekessége (a 2x- es AGP lehetőségen kívül) hogy összpontszámban majdnem befogta a 64 bites 9600- at. Kiváló overkill darab lesz régi lapban.
A utolsó háromból a 9550 szerzett legtöbb pontot, erről teszek be 3DMark shotokat
A rosszként eltett HD2600Pro is kapott mégegy lehetőséget, de sajnos amint megkapja a drivert -> kékhalál, DOS alatt 2D- ben viszont megy rendesen.
Radeonokat egyelőre be is fejeztem, a többi gépben van, még a HD3850 lenne érdekes, de most nem bányászom ki.
Jönnek az NVidiák, abból több van... -
-
zotyesz66
őstag
válasz
DarthSun #67960 üzenetére
Ez is új, sosem használt lap. Anno pont ilyet szerettem volna. Ebay szerzemény, ahhoz képest nem volt drága, és mákom volt a TBird procival is. Eredetileg G400 Max-ot szerettem volna hozzá, na azt most nem sikerült épkézláb áron találni, viszont szembejött az aprón ez a Radeon olcsón.
-
válasz
DarthSun #67925 üzenetére
Konfig a kacsolódó hsz- ban. Lemértem az X1300Pro- t az Asrock- ban. Ez lesz a még szabadon levő AGP kártyák tesztelő-lapja+a beszerzetteké+esetleg más hardverhez is mely illik bele/hozzá. Annyi + történt hogy egy TPLink USB wifi stick is üzemel már hozzá, tesztek alatt is aktív a hálózat.
Két kártya mérése van eddig - R9800Pro, X1300. A 9800- at már mértem több lapban, itt csak amiatt teszteltem újra hogy látni lehessen hogy aránylik a többihez, valamint mivel P4 konfig, kicsit erősebbre vettem a teszteket, nagyobb felbontás és bekerült az UT2004 is a DM-Deck track FPS teszttel. Két kártya van mérve eddig, mindegyik mérsékelt tuningot kapott, ahogy a proci is. A Tesztek és eredmények táblázata. Méregetek még pár kártyát fokozatosan. Viszonylag kevés tesztet választottam, a 3DMark és az UT a D3D- ről ad infot, a Quake tesztek pedig az OGL- ről. -
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #67938 üzenetére
Nem vagyok meggyőződve, hogy egy szilíciumchipnek megfelelő hőmérsékleten annyira egyszerű elsugározni a képződő hőt. Az űrruhákat is hűteni kell, mondjuk ebben nem tudom, mekkora szerepe van a napsütötte oldal melegedésének, és mekkora az ember saját hőtermelésének, ami nagyjából egy kategória egy t@k@sebb prociéval.
Btw az ember nem tud fölrobbanni a belső 1 atmoszféra nyomástól. Egy kicsit megdagadsz vákuumban, ami visszaáll, ha a légköri nyomást visszakapod (persze nem biztos, hogy maradandó sérülések nélkül). A nyílásokon minden kirobbanhat belőled, ami kellemetlen (de még mindig jobb, mintha szétvágná a légnyomás a tüdődet, szóval inkább ne is próbáld visszatartani a lélegzeted), a szádban pedig felforr a nyál. Pár másodpercig magadnál is maradhadsz, mielőtt a véredből kifogyna a megfelelő mennyiségű oxigén, megfagyni pedig szintén nem fogsz az alatt, mert nincs időd elsugározni annyi hőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 5700X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest