- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Fotók, videók mobillal
- Honor 200 Pro - mobilportré
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
Két hajtóereje van ennek. Az egyik a régebbi szoftverek, játékok, hardverek megfelelő üzemeltetésének lehetősége. Ez a pragmatikus indok.
A másik pedig pszichológiai. Amik nagy hatással voltak valakire, vagy az iparágot befolyásoló hatásuk volt, azokat az emberek igyekeznek megvenni, és rekreálni, hogy újra átélhessék az emlékeiket, vagy megértsék, hogy a maguk idejében mit jelentettek ezek.
Még akkor is, ha technológilag ezek esetleg már a saját korszakukon belül is elavultak (pl voodoo1/2), és a valóságban egy filléres savage4 is jobb választás... Mondjuk ez rossz példa, mert ma már egy egyedibb Savage4 is majdnem egy tizesbe fáj.
-
Fücsök007
őstag
Nem lesz mindennek rajongótábora, pl. nincs a régi megbízhatatlan IGP-s belépő alaplapoknak, vagy a megbukott videókártya szériáknak.
Általában az marad népszerű, ami egy adott korszakban a legtöbb mindennel kompatibilis és van elég nyers ereje mindenhez a korszakból. Pentium II-vel kiváltható a Pentium I, mivel szükség esetén lejjebb lehet venni a frekit 200MHz környékére, akkor már a késői DOS programok sem csinálnak hibát.
-
Régen volt bekapcsolva, most bekötöttem az Acer mellé a HPL1965- öt is. BIOS- ban szerencsére lehet váltani melyik PCIe legyen az elsődleges.
HP IPS/6800GS/DVI-I->DVI-I(DSub analóg lényegében) : 720x400- at mutat a köztesekre és a 640 vagy felettire is
, viszont ezt a monitort megtartottam, mert 2 DVI-I(D) csati, USB HUB, forgatható, dönthető, emelhető nagy intervallumban. Képe már szép, persze az Acert nem éri el, viszont natív 4:3.
Acer VA/GTX1650/HDMI->HDMI vagy DP->DP : minden felbontásra 1920x1080- at jelez, kis felbontások ok, 640 vagy nagyobbnál villogás, lassulás, ott használhatatlan, pedig 6800GS/DSub- al analógon jó, persze mindez DOS alatt, Win10-11 esetén minden rendben van. Így DOShoz is indokolt a két videokártya, Win98- hoz meg elkerülhetetlen.
Úgy emlékszem hogy a GTX1060 még ok 640 vagy felette DOSban, a 1650 úgy néz ki már nem, hacsak valamit el nem baltáztam a fenti próbák közben.
-
Nyilván én sem a gépet nézegetem, esetleg néha rápillant az ember. A rendszeresen használt gépem viszonylag távol is van tőlem, hiába jó ventik, a szélzaj hallatszik messzebbről is.
#97863 : az biztos hogy ma is össze lehet állítani drága konfigot, akár bőven milla, 2milla, stb értékben. A jövedelmi viszonyok pedig még inkább differenciálódtak.
Nemrég nézegettem hogy látok-e valami anomáliát a belépő, olcsó Aceren, a próbapadnál, több féle felbontással. Nekem nem sikerült észrevennem. Igaz a régebbi még nem ledes tévén, némelyik retro DOS gameval, láttam érdekes sormintákat, a ledes IPS- en már nyoma sincs. Oled nemtom hol tart, valami beégési gondokról is hallottam.(#97864) jokeph : a kezdeti LCD- k olyan mattnak tűntek, kevés kontraszt, sok bevilágítás, kis betekintési szögre is a színek átmentek feketébe, szürkébe.
(#97866) arn : szemre néztem a kis felbontásokat, el is felejtettem az info OSDt, majd még megvizslatom, hogy pld 320x200- ra mit mutat.
-
KROK640
nagyúr
Melyik világítósig? Mert kettő volt. Az első a fénycsöves olykor világító hűtős gépek ideje (2007-2009 tájéka), a másik pedig a mai full ledes technika (2019-től napjainkig).
Ezutóbbi baromi jól tud kinézni. Bár a gépem zárt házban van de ha kinyitom az oldalát (tőlem balra van) akkor a falra csodás fényeket vetít (épp ezért a jobb oldalamra nem tenném át, h ne terelje el a figyelmem / világítson az arcomba) illetve hátul a tápom a szemközti falra gyönyörű színes effekteket rajzol. Mikor megvette ma tápot, pár napig azon kaptam magham néha, hogy a film helyett a falat nézem -
-
envagyok
veterán
Csak az már nagyon nem korhű.
Ezért is gondoltam a p233-ast, az még belelóg a korszakba, és próbálom úgy alakítani, hogy a lehető legrégebbre el tudjak menni vele.
Meg mellé semmiképp ki nem hagynám a 486dx2 66-ost vlb lappal, az szerintem a DOS jàtékok csúcskorszakában volt egy mindenki àltal vágyott álom.Van itthon via c3 1ghz giga bx440 lappal, azt összevissza állíthatom szorzóügyileg is, de pont a korhűtlensége miatt engedtem el.
-
envagyok
veterán
A 233mmx elég jól tekergethető.
Persze minden nem fut rajta jól. -
envagyok
veterán
Szerintem így, hogy benne van egy ct3900, és egy ct1600, azèrt 92-97 között soundblaster részről kb minden le van fedve a legjobb minőségben.
Talán a héten lesz időm értelmesen megírni a konfigot.
Kezd alakulni a cucc különben, már bat fileokkal megy mind2 sb kártya .
Most éppen sc-55-ösöket tesztelek a konfiggal.
Ahány, mind különbözik egymástól
Ha megnézitek, mindegyiken más a felirat kicsit.
És az a vicc, jogy picit mindegyik máshogy szól.
Ennyire számítana a hangminőségbe a revízió?
[kép] -
A nem kreatívat úgy értem, hogy az Adlibtól átvett OPL mellé betolt mono 8 bit-es DAC minden volt, csak új nem. Az Amiga, de az Apple is bőven megugrotta ezt korábban. Legalább sztereó lett volna helyből, de ez így csak korrekt iparos munka. Az IBM PC is az volt, újdonságot nem tudott felmutatni. Ez a technikai oldal, de ahogy írod megfelelő gazdasági, támogatási rész nélkül bármilyen jót lehet alkotni az inkább előbb, mint utóbb megy a levesbe. Pár példa: C128, PCJr, Maemo
Pista0001: Nem egy Alfám volt, eleget vezettem 156-ot is, de az már csak elöl kaparós csicsafiat lett. Mondjuk mostanában egy Giulia-ra rákívántam, végre hátsó kerék, csak etetni nem szeretném.
-
envagyok
veterán
Azért a Creative ha nem is épp korrekt módszerekkel szépen elérte, hogy mindenkit lesöpörjön maga körül, mindazt úgy, hogy tulajdonképpen igazi saját ötletük max a creative music system volt, de kinézem belőlük, azt is lopták/felvásárolták, az összes többit: adlib, midi, úgy szedegették össze.
Igazad van, itt minden a szoftveren múlt, nem a hardveren.
Ha a Gus kb 1-2 évvel korábban jön, meg ők raktak volna bele adlib kompatibilitást, akkor most egész más történelmet látnánk visszatekintve. -
envagyok
veterán
Csak ezzel az a gáz, hogy normális DOS drivere sincs, csak valami update a gyárihoz.
Itt vannak a driverek:
[link]
Win 3.x-hez van, win9x-re.
Dos sehol. De a 9x, meg nem megy 98SE-n?
A win9x-ben vannak DOS alkalmazások, de mindegyik kér valami driver floppy-t.
Ez a file lista:
A leírás szerint telepítéskor kér valami újraindulást a windows, és utána kérdezi, hogy akarok-e dos alá is telepíteni, na ilyen nálam sose volt. Lehet tényleg van a 98se-ben valami, ami ezt megakadályozza.Az snd4dos valami opti cucc lehet, a kártyán Opti924 chip van, ahhoz találtam egy jó kis új drivert sok fixxel, a midi részt, azt nem tudom kell-e DOS alatt initelni, elvileg van egy irq-ja, meg ráül a 330h io-ra?
-
Egy venti van rajta, CoolerMaster, ha jól látom. Hangja asszem nem túl magas, bizonyos határon túl zavar nagyon. Pld a QFX3500 kis drónpropellere már túlmegy a határon, W98 alatt nem szabályzott, XP már vezérli. Tettem fölé sufniventit, a gyárit meg asszem le kell kötnöm.
-
... Micsoda komment özön tegnap este óta
Az tényleg nagyon komoly. Nem volt ilyenem, de jól hangzik.
A legrosszabb élményem Slotos procikkal nekem egy Klamath PII 300-as procival volt. Az kb kiolvadt a foglalatból olyan meleg volt - valszín a hűtése is kisebb lehetett a kelleténél.A hűtésekről jut eszembe, a BRSZK-n nem volt most Cooler gyűjtemény? Nem láttam a képeken.
Pár éve voltam, és az nagyon tetszett. Már-már abszurd, elképzelhetetlen megoldások voltak hűtésre. Némelyiket nem is értettem ... az akkor most hogy?Pedig rendesen lekövettem a PC-k fejlődését, de ez kevés volt. A kolléga rendesen kitett magáért aki összeállította a gyűjteményt.
-
envagyok
veterán
Több revízió volt, nekem 2.0 van, a 2.1 az utolsó belőle, de a 2.0-ához és a 2.1-hez együtt vannak az utolsó BIOS-ok.
Létezett 1.x rev is.
Az ASUS oldalán van letölthető bios hozzá, a philscomputerlabson is van, de egyik oldalon sincs flashelő progi.
Meglesem egyáltalán milyen BIOS chip van rajta, ha gondolom leragasztott uv törlős, akkor nem fog menni a DOS-os frissítés.
De több mint valószínű, hogy nem flashelhető a chip a helyén. -
-
Ez csak az első verziókra lehetett igaz.
Sorozatszám alapján meg tudtam nézni, még megvan. A wiki szerint 34 Wattos, éppen mint egy azonos frekvenciájú PIII.
De nem is emlékszem hőmérséklet problémákra, nem volt vele semmi gond ezen a téren.Sokáig bizonyított, majd pár év használat után XP-re álltam át, eladtam, de vmi Vargáné és Társa szerű táppal azonnal ki lett nyírva az alaplap alóla.
Segítettem a javítást intézni, de nem tudta senki életre kelteni a lapot (ASUS K7V).
Majd kapott még egy esélyt, és egy másik alaplappal (ASUS K7M) végül csak ment még évekig.
Még ezek után ismét hozzám került, visszavettem, beszámítottam. Majd rokonoknál futott egy ideig, majd onnan is vissza. Jelenleg a proci a falon figyel, a lap+mem meg a régi dobozában a szekrény mélyén -
envagyok
veterán
Olvastam pár leírást róla, elvileg jó DOS alatt, DOS alá is fel tudsz tölteni bármilyen soundfontot a memóriájába, akár 32MB-ost is, ha cserélsz rajta 72 pin ramot *alapból 2M alaplapi+4M a slotban.
Van hozzá GS/GM de Yamaha XG is.
De DOS alatt mehet a társkártya is akár.
A firmware-ét te konfigurálod, ahogy akarod DOS programmal, pl. hogy a dream vagy a társkártya midi legyen a 330-as porton, stb.
Route pathot is konfigurálhatod, egyszerre több funkciót is tud, pl fel tudod venni menet közben a játék hangját.
Marha bonyolult, még én se értem teljesen.
Elvileg SB Pro kompatibilis, és a wss is jó rajta.
Itt van róla pár iromány:
[link]
[link]Dos alatt:
[link]Még egy leírás:
[link] -
Itt az integrálás a spórolás érdekében is történt. Ha jól emlékszem ezek a gépek lépték át az 1000$-os határt. Tehát ennyiért márkás gépet lehetett kompletten venni GX alapon. Nem volt gyors, nem volt fancy, de cserébe olcsó volt. Valamiért a S423-as P4 celeron jut róla az eszembe
-
Pikari
veterán
A cikk egy helyen téved, azt állítja, hogy a cyrixhez képest a ,,stabilitás megnövekedett'' a via korszakban. Nos, ez nem igaz, a 6x86MX-el és M2-vel minden stabilitási és kompatibilitási gondot megszüntetett a cyrix.
A retró gépemben nekem 6x86MX van, ami régebbi driverrel amd k6/2-vel szivárványszínben pompáznak és ugrálnak a polygonok, ott cyrixxel tökéletes a kép. Stabilitással nincs semmi gond, 50 mhz-et rá lehet dobni feszültség emelés nélkül is, a teljesítménye viszont azonos órajelen kb 10%-al roszabb, mint egy p1-mmx.
-
Pikari
veterán
A cyrix Media GX-ekben egy CPU-ba integrált IGP is volt. Ez is eléggé előre mutató tech.
De a VIA túl sok dolgot nem tartott meg tőlük. Az M2 chipet gyártották kisebb csíkszélességen pár évig, illetve minimális számban gyártottak socket 370 foglalatra is cyrix magokat egy hónapig, aztán inkább a Centaur féle dizájnt vitték tovább. Valószínűleg az IGP 3D teljesítménye használhatatlan volt, ezért vásárolta meg a via az s3mat inkább. -
KROK640
nagyúr
Azért ez nekem eléggé meredeken hangzik h a CPU hideg volt de a tartó csavarok izzottak. Lehet h a lap sem véletlenül szállt el akkor.
Egyébként nekem Prescott P4-esem saját napi használatra nem volt, sőt a korai lelkesedés után igyekeztem őket kerülni (mikor rájöttem h melegednek meg néha még lassabbak is, - hiába 2×L2 cache, HT és magasabb FSB - ).
Northwoodom viszont egy időben kettő is volt, párhuzamosan az Athlon XP-vel, és mindkét Northwood napira tuningban "hozta a kötelezőt" az egyiok 1600@2400MHZ-en a másik 1800@2660MHZ-en rótta köreit, extra melegedés nélkül. -
envagyok
veterán
Nálam 700 cumine cerka @1ghz-en ment, abból lett csere p4 2.4 nw-ra asus p4p800-al.
Nekem nem volt vele gondom, 2006 végéig használtam, akkor cseréltem c2quad q6600-ra először ASUS P5B volt, majd ABIT IP35.
Lehet most ha visszamennék, máshogy csinálnám, de akkoriban azért a s939 Athlon64 procik eléggé drágák voltak.
Retróba szeretem a p4-est, annyira, hogy 6 is van belőle (2000 p4 1.6ghz+gf2+rdram / 2002: p4 3.06ghz+gf4 ti4600 rambus/ 2003: p4 3.4ghz p875 lap radeon9800 / fx5950u 2004 s775 p4 3.46ghz EE + ABIT i925 + x800xt Dell XPS P4 670 + 7800GTX SLi) De még tervbe van véve Pentium D-re is egy 840EE és egy 965EE konfig is. -
Fücsök007
őstag
Pedig a NW procikkal sokan retróznak ma is, többnyire gyári Alu hűtővel 3-3,4GHz között vígan elmennek. (Most a nagyobb méretűre gondolok, de a prescott procikhoz adott rézmagos hűtővel simán mehet vele a tuning 3,8GHz-ig.) 3GHz-en 1GB 400MHz-es 2-2-2-5-1T ddr ram kit mellett nem zabál és van is ereje, kb. 2004-ig bármilyen játékhoz elég 6800GT/GS kártyával.
Késői lapok pl. abit AI7 mellé akár voodoo 2 SLI is mehet mellé tuningolt PCI órajel mellett, mivel win98SE támogatásban és stabilitásban (intel vonalon) a 865PE északi hidas lapok a legjobbak.
-
envagyok
veterán
A táblázatodban láttsm, hogy Western Digital WD90C33-ZZ vga-t használsz a 93-as konfigban. Ez mennyire jó cucc dos kompatibilitásban?
Mintha lenne egy ilyen chipes vlb kártyám, ráadásul ide vezérlő + soros-párhuzamos kombi vezérlő.
Annyi gáz van vele, hogy hiányzik a BIOS chip, azt valahonnan jó lenne letölteni. -
Hat, a fene se tudja. 320x200-ban, ezen a TP 560 tipusu notebookon, 25.7 fps van (ez a mezony alja), 640x480-ban, pedig csak, 11.1 fps, mindez cache nelkul, Pentium 133MHz eseten. A 640x480-hoz kell univbe, mert ez a notebook egy 2D-s lassitot tartalmaz (Trident 9382
). Szova, szerintem, ezek 320x200-as eredmenyek.
-
Ejjha, jo nagy szakadek van az "UMC 8891BF, 512k PB"-nel es mennyire beleolvad a az atlag-mezonybe a Pentiumos chipsetek eleje, az LX es az NX. Ez egyebkent 320x200? Siman a Phil-es benchmarkbol megnyomom a quaket es kesz? A Thinkpademben, pont 133MHz-s Pentium van, MX chipsettel, az IBM pedig "szemet" modjara, nem rittyentett melle cachet
Lefuttatom, kivancsisagbol, ha eleg a Phil-es benchmarkot letolni.
Szerk: Mondjuk, ennek a felallasnak is van elonye. Nem jart teljesitmenycsokkenessel, amikor a gyari integralt 8 MB melle kapott egy 64 megas modult, igy tullepve, az elmeleti, cachelheto maximum meretet
.
-
Pikari
veterán
nekem fujitsu b24w-7led van. szép kép, ips, vga és dvi bemenet. 1920x1200.
kisebb felbontások esetén 75 hz-et is tud.
de az aspect ratio kezelése firmwareből bugos. pont ellenkező irányba nyújt, mint kéne, a fejlesztő értelmi fogyatékos volt. vagy pedig valami orbitális kompatibilitási probléma.
nem jöttem rá, hogy lehetne frissíteni a firmwaret rajta. valószínűleg sehogy. ezért lehetett ilyen olcsó: valami 25k volt egy éve. -
Nehéz ügy. Az 1200p amúgyis ritkább, legalábbis itthon. Előnye hogy a klasszikus 1600x1200 is futhat, FHD panelnél csak az 1280x1024, feljebb már csak a wide. VGA azért még sok típuson van, sőt még tévén is. A 15Khz meg gőzöm sincs. DOS karakteres 720x400/70Hz esetén mennyi a teljes képfreki amúgy ?
-
Itt nincs is ilyan, aminel lenne ertelme a VGA-nak. https://www.dell.com/hu-hu/lp/monitors#UltraSharp-monitorok Marmint, ami Q (1440p) es D(4k), az mind kiesik, meg se kell nezni, hogy van-e rajta VGA, nekunk itt "semmi" (azaz 16:10), vagy H (16:9, max fHD) illetve S(4:3 vagy 5:4) kene, de ilyet mar nem gyart a Dell. Tehat, ezek mar "tul jok".
-
Hopp, 70Hz karakteres módban, 720x400- al tényleg...elírtam. Bár a függőleges frekinek nemigen van jelentősége LCD esetén. Valami 200+ Hz telefonok is jöttek, azt nem értem, minek
3D film sorszinkron esetén kéne, de azt elkaszálták a visszafelé fejlődés miatt
Mindenesetre a DOS világ teljesen más az biztos, feszes pixelek és a tűélesség még a köztes felbontásokban is egy más világ. Rádöbbentem hogy csak most látom a retró címeket a teljes valójukban. -
konverzio nelkul - ezt sem tudom behatárolni, de tuti hogy annyira nem ástam bele magam, mint Te.
1024- ig tudja a 75Hz- et, ami DOS- hoz, az összes köztes felbontásokhoz is elég. FHD- ben persze 60Hz, olcsó belépő monitor, de a próbapadhoz több mint elég.
Karakteres üzemmódban, pld NC, DN, 75Hz- re áll be mint egy régebbi CRT is, legalábbis az OSD kijelzett szerint.
Bizonyos game/prg- ok szintén 75Hz- re váltanak runon, CRT- n vagy a régebbi HP LCD esetén 1024- ben, (800x600- ban még ok), fekete képernyő volt a jutalmam. Ugyanez pld Win3.11 alatt, ha feltettem a VLB kártya driverét. Aceren előbbi nincs, vagyis jó, gyanítom hogy utóbbi is rendben lesz, ha majd ismét előveszem a VLB 486- ot. Gondolom hogy a retro CRT, vagy a régebbi LCD, nem tud alacsony teljes képfrekit (15KHz, vagy ilyesmi, amit említettél), tehát evvel azt akarom mondani, hogy a modern kijelzőnél ez nem áll fenn, tehát a retróhoz illeszkedő összes szinkront is jobban tudja, mint maguk a tényleges retró monitorok. Mivel mióta ez van a próbaállomáson, nem tapasztaltam az említett bosszantó fekete képre váltást semmilyen kavarás esetén sem.Ívelt interferencia : fotózás esetén, valamint szabad szemmel is tapasztaltam a jelenlétét CRT esetén, LCD- n nyoma sincs, szerencsére ez is a múlté már.
-
-
envagyok
veterán
-
Pikari
veterán
A felsőkategóriára fókuszáló 3dfxnek nagyon hamar gyászos vége lett. Az semmiképpen sem lett volna járható út. Az s3 nagy riválisa az ati volt, ami hasonló felépítésű és teljesítményű chipeket (rage2, rage2+) kínált a virge és virge dx ellen. Később savage4 vs rage128. Mindkét vállalatnak kb megegyező piaci részesedése volt 99-ben, és hasonló portfóliója. Én abban látom a különbséget, hogy az ati később jobb kezekbe került. Miután a VIA felvásárolta az s3mat, kvázi semmit nem csináltak, éveken keresztül a savaget foltozgatták bármiféle érdemi fejlesztés nélkül, miközben a világ haladt tovább. Ez sokat kivett a vállalat potenciáljából, mert később már csak több éves késésekkel tudtak csak reagálni az újabb apikra és technológiákra. Ez már egyértelműen a via sara, nem az s3é.
-
envagyok
veterán
A nyári álmom egy akku miatt hízsult meg
A 486-os laptopot megcsináltam sztereó dokkolóval, yamaha hangkarival, roland gs/ gm kompatibilis társkártyával..
Elképzeltem, hogy a strandon vagy a tengerparton nyomatom majd a descentet, mert ha itthon vagyok, sajnos alig van időmTaláltam itthon 2 s3 virge kártyát 96 végéről
Egy Diamond Stealth 3D 2000-est és egy Rlsa Victory 3D-t.
Ahogy nézem mindegyik 4 megás, talán az elsa későbbi rev és gyorsabb ramot tud.
Szerintetek melyiket érdemesebb használni a socket7 p233mmx gépbe? És 64M ram van benne akkor.
-
envagyok
veterán
Igazából csak annyi a gond, hogy azzal már raktam össze egy pc-t a win95 és 3dfx apropójára, és színesíteném a palettát.
Neked sincs 2 p233mmx összerakva.
És az year/year csúcs gépként lett összerakva, azért awe64 gold van benne, hülyén nézne ki egy 5 évvel idősebb ct1600 és egy 4 évvel idősebb gravis. Viszont az awe64 meg nem jó visszamenőleg.
Azért agyalok ss7-esen, mert az még úgy sincs.
De lehet a végén akkor mégiscsak p233mmx lesz duplázva.Ps
Még annyi, hogy a dx2-66 és ez a másik gép állandóan elől lenne egy íróasztalon, a többit mindig akkor szedem csak elő, ha kicsit szórakoznék vele.
Ezért lenne jó olyan gép késő dosra, amin minden jól elfut, hogy 1-1 játékért ne kelljen már elővenni egy másikat, bár max melléteszem a p2 450 + v2 sli pc-tAzt hiszem ezt már kérdeztem, de ha win95-öst felrakom a late dos gépre, jó annak a dos módja indítómenüvel, vagy külön telepítsek rá dost?
Pl extended/expanded memória, rgér, initek stb miatt -
envagyok
veterán
Csak érdekelt volna, melyikbe mit raktál, vagy raktál volna hangkártyából.
Pl. A Gravis pnp ha jól emlékszem későbbi pc-be raktad, pl. hangminőségben jobb mint a classic?
Illetve videókártyából melyik márkájúak, amik beváltak.
Még mindig a késői dos pc-n agyalok
Pl. 92-93 utáni játékoknak kellett a sb pro2, vagy azok már sb16 kompatibilisek voltak a sztereó digi tekintetében, és jobb lenne pl. egy ct3900?
Ahány verzió eszembe jutott eddig, mindig jöttek problémák, kételyek.
Pl. SS7 kevés isa slot van hozzá, legalább 3-4 kellene
Slot 1 gigabyte 6bxc + via c3, ezen már van 3 isa, de nagyon nem korhű, pedig jól állítható a proci -
-
envagyok
veterán
Igazából van bőven pc összerakva, 2db 286 egy wyse , azon van lcd kijelző, illetve kártyapc alapú. 386 is van 2 db összedobva, azok közül a microchanneles esdi hdd-s az érdekes, de hangkártya hiányában pihenget. A másik átlagos, de abba berakom majd a koprocis ASUS 386 lapot majd.
486-ból vannak félretéve komplett vásárolt gépek, pár érdekesebb is, de azokkal még nem foglalkoztam.
Pentium 60-as van socket 4, s5 tervezve van, s7 p233 van egyelőre készen, meg persze pentium2-450, pentium 3 700, dual p3 1.4ghz, sima p3 1.4ghz, meg így tovább.
De ezek a gépek el vannak pakolva egymásra, néha (ritkán, főleg mostanában) előveszem őket, de DOS-ra tervezek egy fix íróasztalt monitorral, hangszórókkal, hogy csak be kelljen kapcsolni, amolyan retro sarkot, hogy ne kelljen összerámolni mindig, meg a midi boxokat huzigálni.
A kisebbik gép már nagyjából össze van rakva ASUS VLB lsppal 486dx2 66mhz procival, ct1330a, ct1350b (cms miatt), mpu-401-el, egyelőre Roland RA-50-el (MT-32 moddal). Szoftverezésre, belakásra vár.A 92 utáni gépen agyalok folyamatosan.
Az s7 mmx azért kevés, nemcsak a demókra.
Az SS7-en agyalok, mert olyan rendszerem úgysincs még összerakva mondjuk egy k6-2 400-500-al, vagy most felmerült a via 1ghz proci (kb p3 5-600 teljesítmény) bx440 lappal, és ott mind a szorzót mind az fsb-t lehet szoftveresen állítani kb 286-tól p3-600 sebességig. -
A konfigját látva ő is a mai lehetőségekkel építkezik.
A kulcs a korabeli környezet, továbbvezetve a korabeli retro ma, na ez mára elavult(jómegaszondtam ezt is). De amúgy a korabeli környezet+driverkörítéssel is voltak stabil vasak, de ilyet már nem nagyon használ senki.
Mai lehetőségekkel az SS7+késői AGP video teljesen stabil, mondjuk ismerni kell az előforduló problémákat és azok megoldásait. Annyi hogy a legtöbb felhasználható driver mégcsak nem is mai, mindössze későbbi, persze a szigorú naptárazásból alaposan kilóg.
+mégegy addon : korabeli naptárazós gépen is gond lehet a 3DFx- el, ha nem jó valami a telepítés+driverezésben. -
envagyok
veterán
Prototípust lehet, de az első kereskedelmi forgalomban kapható lapjuk ez volt.
ASUS Our Legacy -
envagyok
veterán
"vias lapot inteles gepbe bottal sem
"
Keresgéltem még lapokat itthon.
Soltek SL-54P5 és Gigabyte GA586T2 Biostar MB-8500TTD lenne TX-es egyelőre.
Azok közül melyik lehet a jobb, hogy kicseréljem a VIA-s lapot a 97-es pc-be?Illetve most nézem, hogy van a beépített hangszórós-erősítős multimédiás VU kijelzős fekvő AT-s pc ház nálam, abban most egy Gigabyte GA-5SG100 Super Socket7 lap van, az nem lenne jó valami 97-est összerántani?
Mondjuk annyi gond van vele, hogy 2db isa port van csak rajta, így szívás van, mert CT1600, és Gravis Ultrasound Classic mellé mást nem tudok belerakni, pedig jó lenne még a midi kimenet, és egy awe32-t hülyéskedni. -
envagyok
veterán
-
Ezt nem is állítgattam, ha jól emlékszem. Lehet hogy azért nem ment S7/SS7- ben, gondolom az alap 1T maradt benne. Gyorsabb gépekben érdekes módon műkszik, de gőzöm sincs ott mennyi a recovery, vagy lehet-e változtatni a BIOSban.
Valamint a régebbi SB16/Awe32 SS7- ben is ok, emiatt gondoltam hogy a GUS csak "válogatós". -
Az ebben a manualban levo I/O Recovery Time-ra gondolsz? Azt kizart, hogy 0-n hasznaltam volna. Azt hiszem, ide 3 vagy 4 a tokeletes ertek. Marmint, tokeletes az, ami megfelel a specifikacionak. Mintha itt valami 3 lenne a default cycle, es extrakat adnal hozza, es a 6 cycle az, amit elvileg mindennek tudnia kell. Igy, ha 3 a gyari, akkor 3-ra allitva 6 lesz, es megfelelsz a specifikacionak.
-
envagyok
veterán
Egyelőre egy TX97-XE lapot találtam, de az ATX sajnos, úgyhogy marad az a rendszer úgy ahogy van, mert AT házban van.
Még keresgélek bele azért normális lapot, találtam pár 430tx chipest, pl. Gigabyte 586ATViszont ha már komplett kell gépet építeni, elengedem a p233 vonalat, csinálok SS7-est, az még úgy sincs.
AGP VGA-ból jó a Riva 128?, meg akkor vmi k6-2 v k6-3 proci, ct1600, gus classic vagy pnp, ct3900 van pár awe szintit használó prog és/vagy talán a pas16 + mpu-401
Win98se +dos mód. -
envagyok
veterán
Egyszer már linkeltem:
3D Accelerated Games List (Proprietary APIs - No 3DFX/Di‐
rect3D)
Korban ezek a cuccok is beleférnek, végülis az S3 Virge is köztük van.
Az NV1 is érdekes választás lenne, igaz annak se túl penge a képe. Az ATI 3D Rage-re is van jópár játék, ahogy Rendition Verite-re, 3DBlasterre (ilyenem nincs) és Matrix Mystiq-re is.
A Matroxok nagyon rosszak DOS-ra?
A millenium is azért van benne most a gépben, mert tuti a képe.Így megspórolnék még egy gép építést, mert régi tervem a különleges (Nem 3dfx, D3D) API-s kártyákkal elszórakozni.
Az ASUS TX97 összeakadását régebbi kártyákkal hogy érted?
Pl. a ct1600/gus classic probléma lenne?
Fixálható, vagy miből adódik? -
Pikari
veterán
Nekem 2 db van most perpillanat. Az egyiken nincs semmi márkajelzés, az a jobb minőségű. De 325ös chip van rajta, ami lasabb (de kompatibilis a dosos cuccokkal out of the box elvileg). A másik azt írja, hogy eagle magic 64/gx mx, ez a roszabb, viszont 3D-ben ez az erősebb, mert dx chip van rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i7-1165G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3134, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P52s - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" FHD I W11 I Cam I Gari!
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest