- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #106988 üzenetére
Ezt nem ertem. A PC-d minden egyes slotjaba maximum 4.2" kartyakat rakhatsz (by the specko). Az a kis kartya es egy low-profile kartya (2.5") egyutt pont 4.2" lesz. Ha a maximalis kartya magassag 4.2", a konverter kartya ES egy low-profile kartya egyutt 4.2", akkor ha te beleraksz egy rendes full height kartyat az atalakito kartyaba, az mindenkeppen nagyobb lesz, mint 4.2" (kb 5.9" lesz). Tehat, ezt a kartya nem szulethetett meg abbol a celbol, hogy ebbe valaki teljes meretu kartyat helyezzen.
-
válasz
DarthSun #106983 üzenetére
Szerintem, nem. A cucod amit fotoztal, az tupontosan low-profile kartyakhoz van, csak az enyemhez kepest, masabb a hatlapja. Ha beleraksz egy low profile kartyat, pontosan olyan magas lesz, mintha egy sima kartya lenne. Ha ebbe te teljes magas kartyat raksz, akkor tulleped a specifikacioban eloirt magassagot, es ki fog logni a kartya a kartyak szamara fenntartott teruletbol.
szerk: az en kartyam Startech, az ujabb verziojanak pont olyan hatlapja van, mint a tiednek. Ez is low-profile kartyakhoz van. Ebbe sem tudsz fizikailag belerakni egy full height kartyat, mert az tul magas lesz. https://www.startech.com/en-eu/cards-adapters/pex1pci1
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106977 üzenetére
Vannak még ezek a fajta átalakítók:
De több kérdés is felmerül bennem ezekkel kapcsolatban.
-Egyrészt minek rá a molex, miért nem oldják meg step down konverterrel? Van molex csatlakozó nélküli változat?
-Másrészt, mennyire áll stabilan ez a gépben, adnak -e hozzá távtartót, amivel a PCI kártyát rendesen rá lehet rögzíteni a házhoz, vagy azt is nekem kell valahogy/valahonnan kivágatni?Összességében nagyon gagyinak, és megkérdőjelezhetőnek néz ki ez a megoldás, még akkor is, ha elektronikailag működik, süt belőle, hogy inkább csak kísérleti eszközként gondolnak rá az alkotói, semmint egy olyan eszközre, amit élesben használni akarnak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106974 üzenetére
Igazából csak a metódusra voltam kíváncsi, nem tartom valószínnek, hogy modern gépre én bármiért is Win98-at / WinME-t raknék, (na jó, volt egy scannerem amiatt érdekes lett volna, de LPT portom már úgy sincs, meg a scanner sincs meg), pláne, hogy az RTX 3060hoz gondolom még egy általános (lássa valami korabeli GeForce-nak) driver se igen van.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106975 üzenetére
Nincs hely a házban. Az alaplap végig tele van PCI-E foglalatokkal, és a legalján egy db PCI van.
A gépben most egy dx12 kompatibilis kártya van, szóval nem egy darab videókártyával akartam megoldani a dolgot, lehet benne több is.
A legjobb persze az lenne, hogyha több PCI foglalat lenne az alaplapon, de ez ma már sajnos elég ritka.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106968 üzenetére
Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy a Loew RAM drivert mikor tolod fel?
Egy mai modern PC-ből ha telepítés idejééig ki is szeded az összes modult, csak egy marad, már az is gyakran 4-8GB-os ami messze túl van az 512MB-on ... (és még ha a 32bit miatt csak 3,XGB-ot lát, akkor is) -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106966 üzenetére
Ha végleg bedöglik a socket7es gépem (vagy ez már meg is történt), akkor lehet, hogy a fő PC-mből fogok 9x retró gépet tákolni ahelyett, hogy egy újabb socket7 vagy socket 370-es gépet szerelnék össze (bár egy 486os félgép is árválkodik egy dobozban). Van egy usb hangkártyám, ami elvileg win9x kompatibilis, van rajta pci slot, amibe kényelmesen belefér a pci-os permedia2 kártya, és van egy felesleges 120 gigás vinyóm is, amit legacy módban talán hajlandó lesz kezelni is.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106964 üzenetére
Végülis, ha már úgyis olyan hardveres környezeteket hozol létre, amin doson és win98on át minden fut, akkor akár össze is építhetnél egy ilyet gyakorlatban, amelyeket nem benchmarkolásra, hanem tényleges játszogatásra szánsz. Keresel egy modern PCI-os alaplapot (amin az option romok is működnek, és bios boot is van), és beletunkolsz a gépbe valami korhű pci-os kártyát, telerakod rammal, külön vinyókra felpakolászod a szükséges oprendszereket a szükséges driverekkel, és ott van az ultimate retró gép.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106962 üzenetére
A fórum elpusztította a hozzászólásomat egy hibaüzenettel, amikor beküldtem, és nincs kedvem újra leírni. Röviden, win11 alatt szét kell patchelned ezeket a játékokat, hogy elinduljanak, de az is csoda, hogy xp alatt épp elindultak, az ff7hez pedig g200at, vagy permedia2-t javaslok.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106935 üzenetére
A népszerűbben közül, talán az incoming, a forma 1 1997-es évada, final fantasy 7, szóval az ehhez hasonló dolgok olyan matrox g200/permedia2-ig bezárólag működnek rendesen, fölötte nem nagyon (vagy csak szoftveres rendereléssel). A kevésbé közismert shareware és freeware játékok közül sokkal egyáltalán nem lesz kép. A közismertebb játékok persze működnek (half life 1), mivel ott figyelnek a kompatibilitásra.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #106933 üzenetére
A rage2c a rage2 kései olcsó irodai változata AGP-vel. A teljesítménye kb a voodoo1 harmada.
A rage pro turbo az sima egy rage pro általában sd rammal (bár a tiedén sg van), a sebessége kb voodoo1 szint, de a képeden szereplő G200 jobb választás ezeknél.
Ezek közül a kártyák közül a Rage2+ egyszerűen beszerezhető PCI változatban.
korábbi kártyák nemigen hoznak megfelelő használhatóságot Win alatt
Ez attól függ, hogy mivel akarsz játszani, sok dx5 korabeli cucc ti4200-on azt se mondja, hogy fapapucs.
-
válasz
DarthSun #106906 üzenetére
A ME lenyege pont az volt, hogy csak annyi DOS volt implementalva, amivel betoltheto lett a Windows. Nem volt cel a DOS. Emiatt peldaul valamennyire gyorsabban bootolt, kevesebb 16 bites context switch van benne ha futo windows alatt DOS ablakot inditottal, stb stb. Mintha ugy lehetett volna "visszarakni" bele a DOS-t, ha kicsereled a ME-ben a DOS-t (tehat, lecsereled azt, ami a DOS-t adja, az io.sys-t). Akinek DOS-ra volt szuksege, az egyszeruen nem telepitette fel.
-
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #106890 üzenetére
#106883 KROK640
#106890 DarthSun
Azért nagyon örülök, hogy rajtam kívül legalább egy ember van aki a modern Retro vonalat képviseliEgy pár sor, hogy miért WinME
Az OS-t nem én választottam hanem a hardverek azaz 17-20 kártyát eddig csak a WinME tudta lekezeli (kékhalál nélkül) , +8TB, fat32, ntfs ugyan úgy van.
Csináltam egy gyors videót bocsi, de nagyon sz@r let
WinME DOS Boot: LINK
(kb.30 másodperc a boot, régi vinyórol megy most, +500 mega a rendszer mire feláll, de még marad 1gb szabad memória)
WinMe In ACTION :-) LINK -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106890 üzenetére
Másabbak a szempontjaink. Nekem a DOS akkor sem volt fontos. A Pentium 166-os és javában Win 95-ös időkben szálltam be ebbe, ugyan a Destruction Derby 1, Ignition és társai miatt még DOSosztam egy kicsit, de mire saját PC-m lett (1999 május) már erősen kifelé ment a DOS minden szempontból, így nekem inkább csak egy szükséges rossz volt az elején (rövid filenevek, a winyót csak 2GB-ra particionálva látta, és társai), ami szerencsére nagyon gyorsan kikopott.
Aztán jött a Win98, meg a Win ME (egy sima 98-at még a 466-oson feltettem másodlagos rendszernek de gyakorlatilag kb sosem használtam), aztán jött az XP amellett a Win ME nem rövidebb mint 2006ig létezett (igaz 2004 után már alig-alig használtam). 2005 novemberében az Athlon XP 1700+@2166MHZ-es gépemen még simán Win ME alól C&C Generalsoztam 640MB RAM mellett...
Az XP-t* 2009 novemberéig használtam mikor a Win 7 átvette a helyét, és elsőként kizárólagosan, nem volt már dual oprendszer mint korábban, és aztán jött a jelenlegi gépem meg a Win 10 ... (a Win 7 ígyis három konfigon 12 éven át szolgált). De érdekes volt az Athlon XP-m is, amin még volt Win ME is az elején, a végén pedig (XP SP1, SP2, SP3) Win 7-el vonult ki.Egyébként jellemzően sosem vágytam vissza a korábbi oprendszerre, ezalól talán csak a Win 10 volt a kivétel, valahányszor váltottam az újat, a régi másodlagos maradt dual bootban és egyre kevesebbet használtam vagy már nem is volt (lásd Win 7 és utána).
Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy fogalmam sincs, hogy mit tudnak a mai szétmodolt Win98-ak, azt is elhiszem, hogy modern vason így már jobb mint a Win ME, de én a korabeli eredeti Win 98 (SE)-t hasonlítom a korabeli eredeti Win ME-re és akkor a maga idejében az utóbbi (nekem legalábbis) sokkal jobban bizonyult. Érdekes, hogy jellemzően azok szidták a Win ME-t akik valamilyen okból a Win 98SE-t istenítették, de ma már arra tudok gondolni, hogy hardverfüggő is lehetett ez akkoriban.
* Az XPnél nagy fegyvertény, hogy egy viszonylag üres asztalon csak feladatkezelő megnyitva, beéri akár 64MB RAMmal is 2GB mellett az SP2 is, (ma néztem egy C2D konfigon). Azért az nem semmi ahhoz képest, hogy a Win 10 pedig 32GB RAM mellett üres asztalon simán elfoglal 5,5GB RAMot
De azért 12 év Win 7 és 3 év Win 10 után már vissza nem állnék a Win XP-re napira, az is biztos.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #106893 üzenetére
Bezony, az voltam.
A cimbik is.
8 bit-ről jöttem (TVC) a PC világába, rögtön BX440-re és W98-ra.
Utána 2000/XP-vel sosem volt gondom ezen a hardveren - itt kapott egy kis ram bővítést, az XP kevesellte a 64 MB-ot, +1 256 MB-os modult, P4-re váltás előtt még megkínáltam egy 2003 serverrel iss. -
válasz
DarthSun #106887 üzenetére
Hat, a terkep alapjan nem talaltam meg, illetve tudtam, hogy melyik utcan volt, de ott nem talaltam a kepek alapjan hasonlot sem. Ugyhogy archive.org -rol eloszedtem a reges regi forumot (beszeljukmac.com), majd ott a threadet. Amiben nyilvan, csak annyi volt, hogy a "helyszin a szokasos"
... Igy elo kellett turni a 2007-es emaileket (nyilvan megvan, minden valaha kikuldott/bejott email), amiben meglett az etterem neve. A cime alapjan, egy palacsintazo van most a helyen.
https://web.archive.org/web/20120609052031/http://www.utazolap.hu/index.php?page=pompejietterem
En nem jartam erre az elmult 15 evben.
Szerk: nem is tudom, hogy KROK640 jart-e arra, illetve, ismert-e.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106878 üzenetére
Igazából mire jött a WinME (2001 január 3-án tettem fel), addigra nekem a natúr/natív DOS már semmire sem kellett. Ellenben örültem neki, hogy ismét volt hangom, hogy szebb és használhatóbb és stabilabb a rendszer. Szerintem meg lényegesen jobb volt mint a Win98 SE, (aminek mint a nevében benne van ezt SE! ) ami pl már a ME gépigényét kérte, de még as '98 stabilitásával és gondjaival egyesítette azt.
-
válasz
DarthSun #106878 üzenetére
A WinME instabilitasat a hardware okozta, illetve, a hardwarekhez jovo driverek. Sok legacy dolgot kivettek/letiltottak benne, igy sokszor elofordult, hogy esdekelt, ha nem ME/2k -hoz keszult drivert raktal fel, hanem 95/98/98SE-hez keszult verziot. Szerintem, szukseges lepes volt, az XP fele vezeto uton, hogy elkezdjenek a gyartok NT szemmel drivereket irogatni a consumer eszkozokoz. Kb. mint anno a Vista. Nekem a Core Duo-s iMac volt, amikor a Vista megjelent, felrakva, totalisan gond nelkul mukodot, a stabilitassal sem volt baja, ha atbootoltam jatszani. Ime egy foto, 2007-bol.
-
válasz
DarthSun #106849 üzenetére
Jó lett, mindkét oprendszerben 70fok max.
Win10 8C/16T :HL1- hez talán elég lesz
, előkeresem majd a lemezt.
XP alatt ez is ugrál, nem áll be az idle, próbáltam másik driverrel is, még rá kell jönnöm mi az oka. Túl nagy gondot nem okoz, mert a max nem megy 70fok fölé. Bár majd erősebb teszt vagy játékkal is megnézem hogy mennyi lesz a hőfok. -
-
-
-
válasz
DarthSun #106778 üzenetére
Miert nem fugg ossze a hangminoseggel? Bitek mennek ki es bitek jonnek be. Ha nem az ment volna ki, amit ki akartam kuldeni, es nem az ekereztt volna meg, amit ki akartam kuldeni (tehat, megvaltozott volna a hang), akkor nem lett volna osszevakarhato az allomany. Szoval, digitalis atvitelnek megfeleloen, ha egyezik, a formatum, akkor ugyonannak kell megerkeznie.
Itt is "volt" halozat, csak a kernelben nem volt driver a halokartyahoz, azt at kellett juttatni valamilyen modon a gepre, es ez tunt a legegyszerubb opcionak, mert nem kellett hozza felallni.
-
válasz
DarthSun #106775 üzenetére
Igen, adatatvitel. Osszekotod az egyik hangkartya S/PDIF optikai kimenetet a masik hangkartya S/PDIF optikai bemenetevel. A megfelelo ioctl segitsegevel beallitottam 16bit, 48 kHz Stereo formatumra mind a ketto kartyat, majd cat valami.tar.gz > /dev/dsp volt az egyik gepen, es dd if=/dev/dsp of=/valami.tar.gz a masik gepen, majd le kellett vagni a file elejerol a szemetet, ami nem volt resze a filenak. Ezutan siman kibonthato volt a file.
-
válasz
DarthSun #106771 üzenetére
Az S/PDIF-t tenyleg nem hiszem. En masoltam at tar.gz-t, a Live!-os gepemre ugy, egy nFoce-os NF7 integralt hangkartyajarol, ugy, hogy az NF7 optikai kimenetet beledugtam a Live! S/PDIF bemenetere. Ez volt a legegyszerubb modszer, hogy feljuttassam a gepre a halokartya kernelmoduljanak forrasat, mert semmi mas nem volt keznel, ez meg magatol ertetodo volt atvitelre.
-
válasz
DarthSun #106741 üzenetére
A Half Life-nak volt shareware verziója is az első epizóddal. Már azt is többször végigjátszottam a maga idejében, tűkön ültem mikor lesz már végleges.
Szóval, amikor a SW epizód végén megjöttek a kommandósok az óriási flash volt, az a jelenet volt az előszobája minden CS típusú játéknak.
Nyilván ha össze-vissza akadt volna annyi lett volna az egésznek.
Én nem emlékszem, hogy a haveri körben bárki panaszkodott volna a játék képességeire, hogy ne lett volna jól optimalizálva az akkori gépekre.
A Quake motort amire épült, még P1-es gépekre fejlesztették, elfutott a GPU-k előtti világban is.A 3.-4. generációs GPU vonalra már a Doom3-at vártuk normal mappinggal meg egyéb nyalánkságokkal.
-
válasz
DarthSun #106676 üzenetére
Épp ellenkezőleg.
Ha időben a helyén kezeled a szoftvereket nincs velük az ég világon semmi baj.A HalfLife, a Celeron300A procik megjelenésével párhuzamosan jött, azokon tökéletesen játszható volt.
A VGA-ra nem emlékszem pontosan, vagy S3 Savage3D vagy egy Riva TNT volt ekkoriban a gépemben. -
Francia91
veterán
válasz
DarthSun #106660 üzenetére
Megpróbálom menteni a 2 db P5QC lapot a benne lévő Xeon procikkal (közben kapni fogok Q9400-at, Q9550-et és egy Q6600-ast), aztán ennek az X99-nek utánaolvastam, elég tetszetős, és normális árai vannak. Jól tévedek, hogy a sima LGA 2011 hűtő felmegy erre is, attól, hogy v3-as kiegészítés van a nevében?
Nemrég szereztem egy Grand Kama Cross 2 hűtőt minden cuccával együtt, vagy az LGA 775 gépre megy fel (ha sikerül életre keltenem), ha pedig nem tudom menteni őket, akkor következik az X99, és arra menne ez a hűtő -
-
-
-
Francia91
veterán
válasz
DarthSun #106667 üzenetére
A másodjára beépített P5QC/X5472 páros előtte évekig hibátlanul ment, ahogy betettem ebbe a gépbe, az előző által zárlatolt táppal, onnantól nem indul az sem
-
Francia91
veterán
válasz
DarthSun #106660 üzenetére
Semmi gond nem lett volna, ha én csinálom, meg is mondtam neki, hogy ahogy eddig is, eztán is kizárólag én fogom csinálni. Nagyon ritkán engedek ki bármit is a kezeim közül, de azt mindig megbánom
Átrakom egy másik gépházba a cuccot, a bekapcsolópanel vagy valami is kaphatott a zárlatból, gondolatom szerint, egy üres, szűz házzal teszek próbát.Az a gyanús, hogy ha a ház saját kábele van rákötve a panelre (ahol a Power LED, Reset gomb, bekapcs gomb van bekötve), akkor a táp főkapcsolóját felkapcsolva levág a fírelé. Ha lekötöm a Power SW kábelt, akkor nincs ilyen hiba
-
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #106570 üzenetére
demweb eladónak +1 tőlem is, Sapphire Nitro RX 480-ra tőle rendeltem a gyárival megegyező átlátszó lapátos kéken világító ventiket.
#106573DarthSun: rengeted féle van nála, illetve ha nincs, rápróbál és később lehetséges hogy lesz, szóval rá kell kérdezni az a tuti.
Illetve az se baj, ha tutira megméred a venti főbb méreteit, beleértve a rögzítés részét is. -
-
válasz
DarthSun #106564 üzenetére
Így hogy elértem a kezdő szintet a félretró videokártya renoválásban, meggyógyítom majd az XFX 6870- et is, ugyanaz a baja mint a Gigának volt, terhelésen elszáll a melegedés. Ennek hangosabbak a ventijei, de gondolom ilyen ventiket az életben nem tudok felhajtani
A 3ventis Giga meglepően halk, főleg a korához képest. -
válasz
DarthSun #106561 üzenetére
Levettem. 10 fokkal alacsonyabb a GPU, oda csak paszta, ahogy mondjátok. Úgy látom jó a kártya, terhelésen még nem ment 75 fok fölé, kánikulában ok. Meglett a hatása a padozás+MX4- nek.
Az idle viszont nem áll be, ugrál 99 és 914MHz között. Driver lehet a ludas
Zenben gyorsabb volt mint az 560Ti, Xeon mellett meg úgylátom lassabb. Vagy benéztem valamit. Még tesztelgetem...
Lényeg hogy sikerült, lett hatása a renoválásnak, előtte ugyanebben a gépben hamar 100 fok fölé ment, és a retró 3DM2001 is beszaggatott.Köszönöm a segítségeket/vészjelzéseket !
-
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #106547 üzenetére
PAD-okra nem (kellhet) paszta, ha nincs meg milyen vastagságú kell, akkor kell több méret és mehet a próbálgatás.
A hűtőfelület alját nézve szerintem is lehetett PAD a ramoknál is.
VRM-re is ugyanez áll, a hűtőborda alatti részre.
VRM tekercseire van ahol tesznek, van ahol nem, annak igazából elég a levegő áramlása (ha olyan a kari felépítése).A GPU részre rendesen felfeküdt a hűtőborda ?
Nem egyszer botolttam bele olyanba, hogy a 4 csavarból (a bordába beépített hüvelyben) 1-nek nem fogott rendeen a menete, így nem volt meg a leszorító erő és már túl is melegedett a GPU. -
ityam
őstag
válasz
DarthSun #106523 üzenetére
Mondjuk 99 ben még csak a geforce 1 jött ki(lett bejelentve) a VGA museum szerint.
Én OGL sebességre egy TNT/TNT2vel gondoltam inkább összevetni. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106523 üzenetére
"A Vadmacska olyasmi mint egy ritka bélyeg, korhű gyűjtőknek értékes, de a praktikussági, használhatósági értéke már a kiadás pillanatában elavultnak tekinthető"
nagyon szépen megfogalmaztad. A Kyro kártyákkal hasonló érzésem volt, noha nagyon tetszett az alapelv ami mentén készültek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106485 üzenetére
Te megnézted a videót?
Egy 2400@2600MHZ-es NORTHWOOD áll ki egy 2600+-os Barton ellen, egyszer úgy, hogy 2600 VS 2600, egyszer meg úgy, hogy clock to clock (a P4 is 1900MHZ-en).
Prescottról szó sincs a tesztben.
Egyébként emlékeim szerint a Prescott a kazán. Nem, nem azt mondom, hogy a Barton nem melegszik mint állat, de a Prescott pl forróbb volt mint a Northwood. (az is lehet, hogy te egy igen jó Prescottot fogtál ki)
-
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #106490 üzenetére
NW 3GHz-ig alig melegszik, továbbá korai északi hidas lapokkal is elindul, gyári ALu hűtője elég a tuningra, Prescott prociknál attól függ mennyire van szivárgó áram, ez vonatkozik még S775-re is a gyártástechnológia miatt. Ahol nincs vagy alig van ott működött az elgondolás, a hibás változatokat viszont 4GHz-en csak nagyobb rézhűtővel lehetett hűteni hiába mentek kisebb feszen mint a NW HT-s procik.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #106478 üzenetére
Annó a 2000-es években vettem egyet, meg nemrég pár éve, a többi nekem is ingyen lett. Sőt, a laptopjaim is, azt se vettem még soha.
Annó az egy P2 400 MHz-es Compaq deskpro EN SFF volt. Elsősorban netezni, tartalmat fogyasztani kellett valami kicsi, kompakt gép. A célnak megfelelt. Ha jól emlékszek, belement 2 vinyó (asszem, egy 40 és egy 80 gigással használtam), 2 RAM modul (2 128 megás volt benne), talán 2 PCI kártyának is volt hely... Vagy 2 PCI, 1 ISA? Valami ilyesmi (nem használtam bővítőkártyát). Írtó csendes volt, 1 venti volt az egész gépben. A tápcsati egyedi volt, sőt, tápkábel nem is volt, ahogy lehajtottad a tápot, a rajta levő csatlakozó közvetlenül az alaplapéba csatlakozott. Úgy néz ki, egy barátom anyukájánál megvan az ő ugyanilyen gépe (illetve az 450 MHz-es, ha nem tévedek), úgy néz ki, rátehetem majd a mancsom. Jó lesz nosztalgiázni vele. Ja, optika slimline (notebook) való bele.
A Dell-ek a mai napig elég genyák, de azért már nem annyira. 3020 MT-m van (Haswelles mATX torony), az alaplap szabvány mATX-nek tűnik, a táp szabvány ATX méret, a tápcsatlakozó mondjuk egyedi, de mindkét irányba van átalakító, akár a tápot, akár az alaplapot cserélheted másikra.
A HP pl torx csavarokkal bonyolít, viszont a műanyag előlapot ha lepattintod, a fém előlapba csavarva jellemzően ott van az összes a szabad bővítőhelyekhez, ez szerintem baromi korrekt. Már a Compaq-omnál is így volt, gyanítom, a felvásárlás és átnevezés után megtartották ezt a jó szokást.
A három nagy gyártónál (HP, Dell, Lenovo) azt látom, hogy elég könnyen szerelhetők. HP/Compaq volt P2, P3, P4, 4th gen MT és most is van 4th gen USDT, Dell 4th gen MT van, Lenovo 4th gen SFF van.
Ez utóbbi a másik, amit pénzért vettem, Lenovo M93p. TFX táp szabványos ATX 24 és 4 tűs csatlakozóval, szabvány mATX alaplap, 4 RAM slot, 4 PCI-E slot (LP, 1×16X, 1×16X fizikai 4X-re drótozva, 2×1X), ezek úgy elhelyezve, hogy mindkét hosszúba mehet dupla vastag kártya, normál 5,25-ös hely, normál 3,5-es hely (sajnos csak 1, pedig elférne még egy fizikailag alatta), elvileg egy 2,5-es is van, de még nem jöttem rá, hol... Lehet, hogy ebből a konkrét darabból valaki kiszedte már. SFF-nek mondjuk baromi nagy (33,8×10,2×37,6/sz.×ma.×mé.) centi, de hát valamit valamiért ugye.
Elég sokat keresgéltem, mire megtaláltam ezt a modellt, hogy olcsó, kis helyet foglaló gépem legyen régebbi játékokhoz. Kellett a 4 RAM slot, hogy
olcsóningyen legyen 16 giga RAM benne, és hogy beleférjen a dupla vastag LP 1050ti-m.Nem akarlak meggyőzni, hogy jók, nem jók mindenkinek, akinek jók, azok meg úgyis tudják.
A régebbiek jók voltak a korabeli kínálatot tekintve, nekem is van 1050ti az említett Lenovoban. Jó párosítás az i5 4570 mellé, rengeteg játék szuperül játszható vele, csak épp nem tud AV1-et. Megjegyzem, úgy tűnik, azt a tiéd sem. Nem baj, erőből majd megoldják. A 750ti-ről is beszélgettünk korábban, hogy milyen klassz lenne a Lynnfield gépembe (és amúgy tényleg az lenne, tekintve, hogy leginkább játékra használom nagyjából korabeli játékokhoz), de az még HEVC-t se tud, és így tovább. Amire viszont elsősorban gondoltam, azok a kvázi modern alsó-közép kategóriás kártyák, a 3050 meg az RX6500. Előbbi 8X, utóbbi 4X PCI-E-es, szóval régi gépet nem nagyon lehet velük pimpelni, mert a sávszélességet erősen korlátozhatja, ha mondjuk 2 generációval régebbi PCI-E aljzatba kerülnek. A 10xx generációban az 50(ti) már-már középkategória volt, a 16xx-ben is még talán (abból is volt asszem 30-as), a 20xx-ből nincs 50-es, 30xx-ből az a legalja, 40xx-ből végül nem adták ki...
Természetesen a tápcsati is megoldható, molex/sata -> 6 pin PCI-E átalakítóval, de bizonyos modellekben lehet alapból PCI-E csatlakozó is. WS vonalon azért lehetett bennük potens VGA is, ennek nem néztem utána. Nemrég néztem egy specifikációt, abban láttam, hogy a standard ~280 W-os mellett elérhető volt az adott típus majd' 500 W-ossal is, gyanítom valami opcionális VGA miatt.
A 8th gen core i/1th gen Ryzen részt a bővítési lehetőségre értettem. A kérdés arra vonatkozott, hogy aztán majd ha kevés lesz, milyen bővítéssel lehet naprakésszé tenni. No nem teljesítményben lesz kevés, az még egy jó darabig elég lesz, de nem mindegy, hogy egy HW-es egység pár W-ból oldja meg a feladatot, vagy a 4/6/8 mag alapórajelen/boostolva.
Van egy 3th gen i3-as Intel NUC-om, 10 éve vettem kifutó modellként (upsz, ha ez is brand-nek számít, akkor még egyért adtam pénzt), akkoriban alig-alig pörgött fel a ventilátora, tök csendes volt. Még egész friss volt a HD3000 benne, a Win 7 és a korabeli internet se volt gyilkos, H.264 kódolás volt elterjedt, amit az IGP kisujjból kirázott, a core i virágkorát élte, a legjobb processzorcsaládnak számított. Most már élvezhetetlen, a ventilátora szinte állandóan emelt fordulaton megy, a Win 10 is állandóan variál valamit, a weblapok kódjaival küzd a 2 mag 1,8 GHz-en, a HEVC anyagokat izomból kell legyűrnie, amihez többnyire kevés. Ha DIY lenne, akkor se lett volna értelme platform váltás nélkül fejleszteni amikor már kellett volna.
Kb olyan ez, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény. Amikor kellene hozzá alkatrész, akkor már nincs, mert a gyártónak 10 évig kell biztosítani az alkatrész ellátást, a gép meg 15 éves koráig problémamentes.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #106434 üzenetére
6600GT-t váltott némi szünettel.
8800-ak hullottak mint az őszi légy, kb. itt jöhetett be az ólommentes forrasztás.
X1950GT AGP mai napig szuperál (újonnan vett+1 használtan), az AGP-s HD3850-ek is mind mennek (3 db).
Mindegyik Sapphire gyártmány, és szigorúan 1 slot széles és bloweres, hangjuk vállalható és nem mondanám őket kazánnak sem.
Szoftveresen is nagyon jól kalibrálhatóak.
Van egy pci-e HD3870-em is, az sem vészes hőfokra - szintén 1 slotos bloweres Sapphire, de jobban fűt némileg mint az AGP-s HD3850.#106439FoxiestFox: az RTCW a király game, mert OGL-es.
Amivel még sokat játszom, az meg DX9-es a mai napig is (SC2), illetve át lehet tenni valami fifikával VULKAN-ra. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Autós kamerák
- Sorozatok
- NVIDIA® driverek topikja
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-roller topik
- További aktív témák...
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- HP EliteBook 835 G7 AMD Ryzen 5 4650U
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest