- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
3shae
aktív tag
válasz
DarthSun #106397 üzenetére
Tegnap egy Gainward 650TI-t kellett ráncba szednem, érdekes módon a ventilátor belelógott a bordába, és kellemetlen hangot adott - illetve enyhén szorult is ezáltal.
Rájöttem hogy a hűtés el lett távolítva, de a 4db kis gyűrű alátét nem lett visszarakva (ami elemeli a bordától a ventilátort tartó keretet) ezert belelógott a hűtőbordába. Egyébként a csavarmatrica meg fent van..
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #106229 üzenetére
Mi az hogy tisztesseges telepito? A korabeli installokat a korabeli hweken teszteltek, igy meglepo lenne, ha nem mukodne - szvsz siman a winworldrol huztam le egy sp1es telepitot.
Regen nem volt netem otthon, csak 2006tol, frissiteseket meg patcheket sose telepitettem, csak a service packokat. Sose volt gond semmivel, minden rendesen futott, epp mint a retro gepeken. A winxp mar a legelejen is baromi jo rendszer volt, 2001ben az ment fel, asszem thunderbirdom volt akkor.Ha vmi kulonleges igenyed van, vmi hacky way biztos jobb, de egy korhu gepen mindennek mennie kell rendesen. A 2003as gepen sp1 van, a 2006oson sp2, ennel ujabb retro gepem jelenleg nincs, bar gondolkodtam egy win7es masinan - kb eddig erdekeltek a pck.
-
válasz
DarthSun #106228 üzenetére
Nem ment könnyen. Gyerek hamarabb jött, mint terveztük. Nem tudtuk, de az esküvőn már velünk volt
Bevállaltuk nagyon a hitelt, ezért az esküvő (saját szervezésben a cég kantinjában) és a nászút (Pécsig jutottunk el) is low profile volt. Ahogy a következő pár év is, főként amikor belecsaptunk a 2007-2008-as visszaesésbe. De megoldottuk valahogy és haladtunk előre ahogy lehetett. Persze volt benne elég sok lemondás, túlóra, bevállalt extra munka. Amikor ma panaszkodnak értem őket, mert nekünk sem volt könnyebb. Miközben nem értem őket, hogy miért nem adják lejjebb az igényeiket, ha lakást akarnak venni, vagy családot alapítani.
Ebben lehet benne van, hogy láttam, hogy hogyan lett gépünk. ZX81 darabokból, Specci 16-ról 48k-ra otthon bővítve, C64 becsempészve... Akkor is le voltunk maradva, de legalább az oprendszerre nem volt gond. OS-ről jut eszembe, hogy érdekel bárkit a Unix háborúról egy összefoglaló?
-
válasz
DarthSun #106212 üzenetére
Gyerek és lakáshitel mellett nem tudott...
Kis társadalomkritika: Ahogy a többször külföldi nyaralgatás, síelés és telefoncsere, fesztiválozgatás sem ment, mert kellett a lakáshoz a beugró. Nem csodálom, hogy a fiatal kollégák nem tudnak összerakni pénzt a mai trendek mellett még mamahotel mellett sem. Nem csak az árak, de az igények is elszálltak a holdba.
Ezért maradt a 3000+, majd annak X2-re cseréje C2D helyett. Amikor meg Q6600 majd Phenom lett, akkor már az sem számított modernnek.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #106212 üzenetére
Annyit raksz bele, amennyi tetszik, de azert az kicsit ellentmondasos hogy vkinek anno csucsmennyisegu ramra volt penze, procira meg nem.
Nalam 512m van a 2003as konfigban, de egyszer sem ereztem kevesnek. Nyilvan nem tartana semeddig ketszer annyit belerakni. Winxp sp1 van a gepen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106195 üzenetére
Igen, az UT2004 az annak idején meglepően nagy gépigénnyel érkezett. Ahogy írod is, maxon már az Athlon XP kevés hozzá. A maga idejében kipróbáltam, de nem nagyon játszogattam vele, mert a '99-es UT sokkal jobban tetszett. De arra emlékszem, hogy az 512MB RAM erősen kellett neki, és a 128MB-os GeF3-at is bőven betekerte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106100 üzenetére
Persze, a korabeli házak másmilyenek voltak, meg a hűtők is, alapvetően azt figyeltem meg, hogy a mai közép és felső procik sokkal melegebbek mint akkoriban bármelyik csúcs Barton/Prescott/NW
A Prescottban amúgy eleve több tranzisztor meg dupla cache van, így nekem logikusan az jobban is melegszik."az 1600 mellé adott Stealth meg kb egy retró procira való" - láttad volna mit adtak a 4th gen I3 4330-hoz. Végülis jó volt rá, csak elsőre kicsit karcsúnak tűnt. (A 10th gen 10100F I3-asok meg szanaszét optimalizált I7 7700-asok, pici hűtővel is hűvösek)
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #106178 üzenetére
ha joltudom ezek az uj "w11 kompatibilis" biosokban vannak ; Asuson Armory Crate Install neven fut !
* Es csak uefis windows telepitesnel ( w11 követelmények khm. ugye onnan Indultunk, hogy Master kollega a vadiuj gepre w11 -et telepitett ? ) lepnek akcioba. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
DarthSun #106173 üzenetére
amint eszembejut, megosztom. mondjuk ha pakolnék egy friss biost ( melós cucc, szóval nemfogok ) a B550 lapomra, azonnal meglenne ; amugy meg épp csak ilyen 'legacy' lapok vannak otthon, mint a B350 Pc-Mate ; Prime Plus... ezeket ki kéne venni a dobozból amint hazaértem + update ( előrejelzés : este 11 táján. oké, ha nemdőlök el... )
-
válasz
DarthSun #106130 üzenetére
Mondom megpróbálom a 3DMark2001SE b330-at telepíteni és futtatni a gépemen (R5 3600 & 3060Ti & Win10). Csont nélkül sikerült, csak indításkor jelezte, hogy nincs MMX processzor, és a végén kaptam 69.642 pontot. Nagyon érdekes volt, hogy a low detail game tesztek sokszáz FPS-sel száguldottak, de pl. az autós scene-ben high detaillel volt, hogy 90 FPS-t láttam. Mondom mi a fene, ennyit tud a gépem egy 23 éves tesztprogramban?
Szerk: Ha összeveted a számaimat az Phenom II X2 &HD 3870 számaival, több tesztben jobb a gyengébb konfig.
-
válasz
DarthSun #106127 üzenetére
E8500 van occsón, de ha lúd legyen kövér, E8600- at skubizom, 3.33+light tuning=3.53GHz, AGP kategóriában tán befognám Ákos legendás eredményét.
Mondjuk E8500- al sem tudtam befogni. Phenom-II+3870, már megközelítette, aztán csak Zennel tudtam űberelni, legalábbis a RHD38xx kategóriában.
E8500 PCIe lapban elegendő, mert ott 4+ GHz- re lehet futtatni, meg hát a PCIe video csatolás picit más pontszinten játszik. Ott viszont nem futott a HD3870, ahogy nézem, majd bepótolom októberben, addigra tán nem lesz kánikula.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #106123 üzenetére
A HD3850-en lehet ha tolnék picit, ugorna, a CPU oldalt nem éreztem gyengének, pláne ezek fényében:A lap (Asrock 4 core) csak az 1066FSB-s procikat szeresse, ennél jobbat nem találtam bele.
Minimál OC-t talán bírna a lap a CPU részen, de nem kockáztattam.#106125DarthSun: occsó' E8400 is jó (E0), vagy E8400/8500 helyett Xeon E3110/3120 - natív s775, uccsó BIOS-al megy amivel a C2DE8400/8500 is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106095 üzenetére
Igen, vízhűtéssel ment, de ezt írtam is.
Szabályos képmentést meg nem tudok róla adni, mert már vagy 20 éve nincs meg. Talán egy régi screenshootom valahol, ha belefutok és nem felejtem el, akkor megosztom.
Elvileg a NW hidegebb mint a Prescott, főleg, hogy kevesebb tranzisztor van benne, miközben ugyanakkora a felülete.
"M-Barton 2400- on izzik" - mondjuk itt is sokminden befolyásoló tényező, a sorozatszámtól kezdve a hűtésen lapon, feszkón át minden. De egyébként eltudom képzelni, mert a Bartonnak már ezek tényleg magas frekik. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #106087 üzenetére
Igen, az is nagyon jó.
Volt régen egy nagyon jó Bartonom, ment 11×250-en, ami 2750MHZ és Bartonnál az 4500+-nak felelt meg. De eladtam, mondjuk elég jól kerestem rajta, és jó helyre ment. Egy csúcs NF2-es lapba ment, vízhűtéssel, 2GB RAMmal, meg asszem 9800Pro mellé, és két akkor hatalmas HDDból is jutott abba a gépbe. Meg egy Samsung 765MB monitor, ami az akkori álom monitorom volt. Mindezt 2004 tavaszán, amikor ez igencsak combos kis gépecske volt. (hm, igazából azt megépíteném ma is szívesen mint Barton kimaxolva, csak ahhoz kéne egy olyan jó proci is)
A Prescottra én mindig úgy emlékszem, hogy sokkal kazánabb volt mint a Northwood.
A Pentium D szerintem jelentős lépcső volt, egyrészt bizonyos modellek nagyon jól tuningolhatóak voltak, másrészt mégiscsak az első kétmagos CPU volt. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #106037 üzenetére
Megcsinálta valaki, hogy a Google felhőjéből töltődjön be gépe operációs rendszere
Már várom hogy valaki csináljon egy floppy képet, amiről bootolva felhőből induljon egy retro DOS rendszer telistele játékokkal.
Ahhoz elég is lenne a sebessége -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #106020 üzenetére
A 7900-es széria már 90nm-es, tehát azért tud többet, másrészt +0,1V-al elég sok 6800GS megy 550-560Mhz-et a jobbak közül, viszont elsősorban PCI-E változattal ajánlott csinálni. A késői 7900-es kártyák 512MB rammal így is más kategóriát képviselnek, SLI-ben meg pláne.
-
Fücsök007
őstag
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #106012 üzenetére
A fordítóchipes 6800GS/GT kártyák nem rosszak, de XP alá tényleg jobb már a 7900GS/GTO 512MB rammal. 7900-nál már jobban számít a kisebb sávszélesség, ott azért is húz el a PCI-E változat, 6800-nál elsősorban a GPU és memória számít a jó minőségű nyák és FET-ek mellett, Gainward és Xpertvision 2006-ban dobta piacra saját kártyáit, mindkettő NV41 GPU-val jött, és majdnem ugyanolyan a felépítésük.
-
válasz
DarthSun #106007 üzenetére
250mhz gyárilag, ami a 9550-es gyári órajele. 500 felett van a végük (9600XT jobban kicsivel megy de az újabb GPU). De igazából ram limitesek viszont ezen a kártyán 667-en megy a ddr2 ram ami alapból igen jó.
A gyári 250mhz gpu órejelen simán egy pici borda elég neki.
Szerintem 800-at menne rajta a ram. Azaz 500/800 ideálisan. Viszonyításnak 9600XT 500/600-on megy.
Bár most nézem van RV360-as is. [link] meg ugye ez a RV350-es [link]
9600TX az más szint valóban. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105999 üzenetére
Nem tudom, hogy mivel kompatibilisek, mivel az enyém integrált.
Általában elindulnak mindenben, de ami nem támogatja, ott előfordulhat, hogy pl a processzor hiányosan inicializálódik fel (pl cache memória nélkül). Ezt észre fogod venni, mert ilyenkor 10 perc, mire betölt rajtuk a windows
-
válasz
DarthSun #105996 üzenetére
A Samuel2 mag kiadásával a VIA Cyrix III átnevezték VIA C3-ra. A Samuel2 magot Ezra mag követte. A 0,13 mikronos technológiával gyártott Ezra mag energiafogyasztása még a Samuel2 processzoroknál is alacsonyabb volt. Az Ezra mag egy változata, az Ezra-T, kompatibilis volt a Tualatin busszal.
Az utolsó VIA C3 mag Nehemiah volt. Ez a mag teljes sebességű integrált FPU egységet, SSE utasítások támogatását, AES titkosítást és véletlenszám-generátort tartalmazott. A 3DNow támogatása! utasításokat eltávolították a Nehémiás processzorokból.Nem is tudom hogy melyik családba tartozik a fotómon látható 2db
Sima C3 már, az tuti a felirat alapján, de azon belül melyik?
-
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105892 üzenetére
Van a linuxosoknak egy debugger szoftverük nvidia videókártyákra, amivel alacsony szinten monitorozni tudják a kártya felől jövő, és oda tartó adatforgalmat, ami nem csak raw adatokat ír ki, hanem elég informatív is azzal kapcsolatban, hogy kb mi történik.
Ezt használják az nvidia videókártyák funkcionalitásának visszafejtésére. Persze vannak komoly limitációk, pl a legtöbb videókártya esetén nem tudnak átváltani magasabb energiaszintre, ezért a kártya mindig a bootoláskor bekapcsolt nyugalmi állapotú energiaszinten marad, ezzel a sebesség nagy része elveszik, illetve az első pár release instabil szokott lenni, amíg az apróságokat is ki nem javítják.
Hogy ezt miért nem csinálják meg XP-re? Ennek több oka van:
-Mert nem fizetne érte senki
-A linuxfanokat nem nagyon szokta érdekelni az XP, azt oldják meg maguknak az XP fanok, ha meg tudják.
-A linuxosoknak nincs directx driverük, csak directx emulátoruk, ami XP alatt , kombinálva az eleve lassabb driverrel valószínűleg gyengébb eredményt hozna, mint egy 9800pro
-Rohadt sokáig tartana
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #105893 üzenetére
Ne irjal mar te is hulyeseget. Semmi koze a botranynak az Apple Pay-hez, csak a hulye ujsagirok keztek el ezt irni az elejen. Mivel, csak magyar accountok erintettek, igy tippre szerintem, azzal a magyar partnerceggel lesz problema, akik kezeltek nekik, az online storeokhoz es elofizetesekhez kapcsolodo vasarlasokat.
-
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105844 üzenetére
Win98-ra nem is nagyon látom értelmét dx9-es kártyát használni. A win98 a dx5-7-es játékok futtatására termett, és a legtöbb dx9-es játék el se fog indulni win98on.
De ha már x740xl, akkor azért tartottam ezt az egy kártyát meg a dx9-es érából (és semmi mást), mert
-Támogatja a win98-at, az XP-t, a Win7-et is, 64 bitet is, linuxot is. Talán újabb wineket is, de azokkal nem teszteltem.
-128 bites
-Nincs hangja, hűvös, ránézésre nagyon minőségi felépítésű.
-Indul korai bugos pci-e lapokban is.
-Nem tudtam eladni (most meg már nem is fogom)
-Ez PCI-E. Nem láttam értelmét erős AGP kártyát megtartani, mert csak a nyűg van velük: elindul -e egyáltalán a kívánt lapban? Leolvad -e tőle a molex az ultrapower és társán? stb (horror tapasztalatok 9800pro-val). Úgyhogy AGP-re elég nekem az FX5200 (de igazából win98as gépekben inkább tnt1, voodoo különféle válfalai, meg hasonló szintű kártyákat használok).
-Nem kell hozzá kiegészítő tápcsati
-Amihez ez gyenge, ahhoz már minden igazi dx9-es kártya gyenge, és 8800gt vagy hasonló szintű kártya kell hozzá unified shaderrel, nem ilyen natív dx9-es pütyörő.
-Single slot, ugyanakkor a csúcskategória és a középkategória között helyezkedik el.
-A teljesítménye kb olyan Radeon 9800 környékén lehet, ennek elégnek kell lennie a win98-as játékokhoz.
-Filléres 500 forintos dolog volt, amíg még lehetett venni ilyet, költekezni meg nem szeretek.
Átmentek a kezemen x1550, x1600 különféle válfajai, 9600, 9550, 9800 kártyák, nvidiából is mindenféle, és sokat meditáltam, hogy melyiket tartsam meg, vagy hogy egyáltalán megtartsak -e ezek közül bármit. Végül az x740xl az, ami nem ment el, ami ironikus módon pont az a kártya, ami az egész brancs közül a legjobban használható, ugyanis gyakorlatilag bugmentes és szenvedésmentesen üzemeltethető minden körülmény között, miközben a maga idejében a a high-end alján elhelyezkedve egy olyan teljesítményt képviselt, amivel a kor játékait zavartalanul futtatni tudta. Szóval végülis örülök, hogy ez maradt meg.
-
Francia91
veterán
válasz
DarthSun #105508 üzenetére
Meglett a hiba
Kiírtam DVD-re a Vista telepítőt, de előtte még rápróbáltam pendrive-ról a telepítésre. Volt egy 3 Gb-os partíció az SDD-n, anno a drivereknek hoztam létre. Most töröltem azt a partíciót, és végigment a telepítő hibátlanul. Valószínűleg az a másik partíció zavart be a telepítőnek, a Win7 boldogult vele, a Vista nem -
válasz
DarthSun #105676 üzenetére
Azzal a telekomos hulladékkal nem fog menni, vagy legalábbis értelmes doksi nincs róla az oldalukon. Amit találtál az a tűzfal beállítása. Extra serviceket keress hátha. Igen, ez image alapon megy.
Igen, ez image alapú. Nem fogja csak úgy átvinni. De az sem ennyire triviális, mert a 128GB-ot nem tudod feltölteni RAM-ba, valahogy fel kell csatolni share-ként, linux alatt samba-val menne. Windows-ban nem vagyok otthon, azzal is megoldható gondolom, de nem tudom pontosan hogy lehetne az újabb Windows-t rávenni, hogy menjen a régi OS-sel.
PXE-nek amúgy amit írsz az alapján neked sok értelme nincs. Amire jó az, ha telepíteni akarsz automatizálva, vagy ha teljesen lemez mentes gépet akarsz. Én az előzőben utazom most: Pár kattintással vagy cli parancsra felhúz 5-10-20 ugyanolyan gépet amit még nem lehetett konténerizálni. Mert az ugye még egyszerűbb tömeges update-re.
Hmm egy dolog aminek lehetne értelme: valami imagelő cuccot indítani ami képes lenne menteni és visszaállítani a HDD/SSD-t. Tehát ha van egy master, akkor eltekergetésnél visszarakja macera nélkül.
-
válasz
DarthSun #105656 üzenetére
A gond az, hogy linuxra ezt simán le tudom írni. De hogy neked milyen rpotered van és azon hogyan lehet mókolni, na az jó kérdés. Az még jobb, hogy támogat-e tftp-t. De hátha ki lehet googlizni. Szóval milyen routert használsz?
Linuxról indított Win98-ra még receptet is lehet találni: [link]
Crosslink kábeles Windows-os megoldás is van telepítéshez: [link] -
válasz
DarthSun #105579 üzenetére
Nem, a brszk-t nem én követtem el. Én oda csak gépeket viszek.
Jön a folytatás, Solaris 2.6-tal. Érdekes, hogy elég gyorsan beugrottak a megoldások. Egyrészt Solarissal évekig dolgoztam, másrészt az alapok máig nem változtak és bár "linux is not unix" mégis elég sok a közös vonásuk.
envagyok: Win 3.1 nagy durítása az egségesebb multimédia támogatás volt. Elég sok lexikon és más csoda jött ki rá. Még én is írtam rá oktató programot TDK/szakdoga címszó alatt
Fücsök007: "raktál bele Pentium overdrive 83MHz vagy Cyrix 5X86 procit," Nem raktál, mert nem volt értelme. Amire a DX4 kevés volt ott már ezek sem váltották meg a világot. Ráadásul olyan áruk volt, hogy inkább elgondolkozott az ember egy rendes P90-100-as használt gépen.
-
válasz
DarthSun #105565 üzenetére
Készülgetek, a két Unix workstation-ból az egyiket már le is dokumentáltam. Most monitorokat kellene tesztelni, de nem érem a húzást.
FoxiestFox: Ahol eddig.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #105564 üzenetére
Aha. Meg a háttér miatt is. Ezekről a gadgetektről volt szó korábban, meg is csináltam maganak, csak mikor tönkrement az SSD-m azok elvesztek
Üvegezés nagyon széppé tudja tenni a rendszert.
PCE ez a program neve?
Fullos kis 486-ost emulálsz, ahhoz szerintem a 32MB RAM overkill volt, (jellemzően 4-8-16-al láttam őket) . De cool hogy még HDD-ket meg mindent is beállítottál. -
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #105527 üzenetére
Nem azt irtam, hogy nem tamogattak, hanem azt, hogy nem volt sok jelentosege, ugyanugy jatszhattad a masikon is. Nem volt olyan ugras, mint pl ssevel, ami az lebegopontos feldolgozast celozta, az mmx fixpontoshoz volt kotheto, es az akkori jatekok fpun futottak mar. Raadasul parhuzamosan fput es mmxet hasznalni nem volt egyszeru.
Tipikusan par late 97es jatek, pl az extreme assault (asszem filterezeshez), ilyesmi - vagy pl az impulse tracker hasznalta hang interpolaciohoz.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #105546 üzenetére
Volt belőle PCI igen, tehát OEM gépekbe is volt kártya sokáig. AMD-nek jól jött, hogy plusz piaci részt fedett le 2008/2009-ig a HD3850/HD4670 AGP megjelenésével. Nvidia részéről a 8800GTX-et már nem volt értelme átrakni AGP-re, mivel amúgy is sokat fogyasztott a kártya, és minden AGP kb. 30-32W-al kevesebb áramot tud leadni mint a PCI-E, ezen felűl a sávszélessége és kevés lett volna már. Bármelyik Geforce 7800GS/7950GT jó volt akár S939-es AGP lapokhoz is.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105546 üzenetére
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gt-610-pci.c914
Időnként szokott lenni hardveraprón is, annyira nem drága.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105534 üzenetére
apt-get install vsftpd
adduser ftpusernev
mkdir /media/vinyó/könyvtárnév/
mkdir /media/vinyó/könyvtárnév/ftpusernevvsftpd.confot módoítsd:
chroot_local_user=YES
local_root=/media/vinyó/könyvtárnév (ahol az adatok lesznek)
allow_writeable_chroot=YES
utf8_filesystem=YES
local_enable=YES
write_enable=YES
dirmessage_enable=YES
use_localtime=YES
chroot_local_user=YES
local_root=/media/vinyó/könyvtárnév/$USER
user_sub_token=$USER -
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #105526 üzenetére
Ezt a helyi háló dolgot már láttam többször tőled, de az igazat megvallva nem értem, hogy érted. Van egy WD és egy diy Linux nasom is, mindkettő sambával megosztott mappáit elérem Win 10 és 11 alól is. Tény, hogy nem annyira egyszerű, mint régebben, de ha manuálisan felcsatolod a hálózati meghajtókat, utána minden úgy megy, mintha helyi meghajtó lenne.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105521 üzenetére
A kezdőket ez nem igazán érdekli szerintem. Ez inkább azok számára érdekes, akik több ezer gépes rendszereket felügyelnek, amiket nem nagyon volt értelme egyesével tutujgatni. Ma már persze nem nagyon van ilyen, elég ritka, hogy egységesen egy féle rendszer legyen minden gépen.
-
válasz
DarthSun #105487 üzenetére
Egér-bill-touch pad : laptopnál meg vagyok bénulva a tapipadon, ha nincs rádugva natív egér, kín-szenvedés. A húzáskori erősebb nyomáspontok klikket eredményeznek. Kivétel pld a rádiós Hama bill, melyen van tapipad, az frankó, megfelelő a nyomásponti érzékenysége. Funkcióbilleket kedvelem lényegében, az említett Hama- t és egy Rapoo- t is használok a távol levő gépekhez/tévéhez, kényelmes pld a zeneszámok léptetésére, hangerőre, de még játékra is a kanapéról.
Hanyattegeret meg még nem használtam, az sztem rémálom lehet, annak aki megszokta a normál rágcsálót. -
válasz
DarthSun #105474 üzenetére
A cache és tag IC-k lehetnek ugyanazok, tökéletesen fognak működni.
Én úgy tudom, gyárilag a tag IC-k tipikusan kisebbek szoktak lenni, mivel felesleges belerakni ugyanakkorát mint cache modulnak. Ezzel is spóroltak valamennyit annak idején.
Az alaplapszerelt cache foglalatoknak még egy szépsége, hogy a 32 lábas hosszú foglalatba berakható a 28 lábas is, csak hátulra kell igazítani, nem az első lábhoz. De erről érdemes pontos dokumentációt olvasni, nehogy füstölés legyen a vége -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #105400 üzenetére
Idleben? Igen, csak ez csalóka így. Mert eteted a RAM-ot, a chipsetet, fogyaszt valamennyit a tápod, fogyaszt valamennyit az alaplapon az usb és pci-e support, akkor is, ha semmi nincs benne, eleve a VRM is elfogyaszt valamennyit önmagában, főleg, ha nagy teljesítmény leadására is képesnek kell lennie, mert annál bonyolultabb, fogyaszt a sata, fogyaszt a ventillátor, stb stb lehetne a végtelenségig sorolni. Vinyó/ssd szintén fogyaszt. Így aztán a géped egésze - még ha a monitort nem is számolod - 50w körül lesz idleben, és ezért nem lehet ilyen általános célú gépekből igazán jó alacsony fogyasztású gépet építeni, hanem CSAK olyanból, amit eleve a lábujjától a feje búbjáig úgy raknak össze, hogy az alacsony fogyasztás, mint végcél vezeti a fejlesztőket.
-
válasz
DarthSun #105392 üzenetére
Amúgy az XT az megint igazi IMB-es hozzáállással készült. Van egy gépünk amire panaszkodnak, hogy kevés a táp, a bővítő slotból is jó lenne több, meg a RAM-ot is ha bővíthető lenne. A 3rd party merevlemezt se hagyjuk ki. Cca 1.5 év és sikerült a hibákat kijavítani. De előrelépés igaziból nem történt. Proci órajel maradt a helyén, közben jöttek lassan a klónok és előbb 6, majd 8 MHz-nél jártak. Videókártya is maradt az MDA/CGA vonal miközben már a PCJr-en dolgoztak, tehát megvolt a CGA v2-ra az ötlet. Hanghoz hozzányúlni, ugyanmár! Aztán csodálkoztak amikor a 286/386-os váltásnál lemaradtak a klónokhoz képest...
envagyok: Érdekesen rezonál az iromány a pár hetes beszélgetésre a CGA-EGA-VGA vonal kompatibilitására. "Most EGA cards offer decent CGA compatibility, but do not expect them to work with games that tweak the CGA registers. VGA cards usually are less compatible."
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #105369 üzenetére
HWBOT nem mindenkit érdekel, továbbá a retróba a rendszeres használatot is értjük, életképes feszekkel/tuninggal.
A modern tuningokat annyira nem követem mint régen, de hidd el, tőlünk nyugatra is már az AMD legalább annyira jó név, mint Intel 10 évvel ezelőtt. (Extrém tuningosok más kategória!)
Extrém tuninghoz általában jobbak az intelek már P4 óta, viszont ma már divat a lehető legkisebb gépház is középretró gépeknél is, ott nem mindegy milyen hűtés kell a procinak 24/7-re. (Pl. USB2-es KT333-as lapok a legjobbak Voodoo 5-höz, jobbak mint a NW procit fogadó P4-es lapok, S754 mobil Athlon 64 pedig a prescott P4 helyett jóval kevesebbet eszik és fűt, továbbá visszavehető Win alól is 800MHz-re a freki.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest