- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #99074 üzenetére
Érdekes adalék, hogy az FX eredetileg egy kissé máshogy működött volna. Például köztudott az, hogy két mag egy db FPU-n osztozik benne. Csakhogy, eredetileg az FPU a chipen belül emelt órajelen járt volna, 1 - 1.5 ghz-el az ALU órajele fölött. Azonban ez mégsem történt meg, és az FPU végül szinkron órajelén járt.
-
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #98865 üzenetére
A szóban forgó Rage2 sem érzi túl jól magát Pentium1-es/486os környezetben, függetlenül attól, hogy oda lett tervezve - mivel nincs hardveres triangle setup.
Kb olyan 200 MHz-es P1-ig a Virge DX és a Rage2+ fej-fej mellett halad, nagyjából megegyezik a teljesítményük.
Aztán ha Celeron kaliberű szintű processzort kapnak, akkor a Rage2+ hirtelen kap egy +50%-os löketet teljesítményben. A Virge DX sajnos nem, ott fill rateból sincs elég. A Rage2+ jobb skálázódást mutat.
-
válasz
frescho #98845 üzenetére
Mondjuk helyi hálón még nem is figyuztam hogy 2 modern gép között gigabit karikkal mennyit mutat a fenti router másolás esetén, pld a TC kijelzi. Majd megnézem, ha a szörnyet behozom a próbapadról a Zen+ mellé.
Akkor net felől, ja, elég is a 250, ahogy gondoltam talán még jóideig nem kell több, meg ez jóval olcsóbb is, helyi kedvezmény, stb. -
válasz
frescho #98837 üzenetére
8x50 az 400 csak, akkor talán nem is érdemes később sem az opt-giga felé gondolkoznom, esetleg még az 500- as csomag, ha only 4k filmek kellenek a jövőben alapból, de hát az 1080p is teljesen jó. Mondjuk ha nem kaszálták volna a 3D- t otthoni használatra, akkor már lenne értelme, főleg nem az 1080p 3D, hanem ha 4k- ban is csekkolható lenne. Tudom, menjek moziba, de oda csak süketek járnak, a hangerő miatt mondom, Avatar2 utoljára, 1 hétig csengett a fülem, nem megyek többet moziba.
-
válasz
frescho #98787 üzenetére
Szerintem biztos. Ahogy Windows 3.1 alatt is volt 1-2 VGA driverebe Hz allitas, ugy a Modelineokhoz is ki mindenfele cuccal kellett szamolni a timingot, a vegen meg xvidtuneval elvegezni a vegso simitasokat
. De DOS jatekban? VESA 3-ig nem volt crosscard kompatibilis opcio csak arra, hogy felbontast allits, de mire a Vesa 3 jott, addigra mar a DOS nem jatszott.
-
válasz
frescho #98721 üzenetére
O, az egy egesz jo gep. Viszont az 1.25, az mar nem MDD volt? QS az kimaxolodott 1.0-nel. Vagy ez valami upgradelt masina?
Abban az idoben egesz jo jatekgep volt a Mac, igy mehet akar bele egy Radeon 9600/9700/9800 is, de ha nVidia parti vagy, egy erosebb Fx, vagy egy Geforce 6 vagy Geforce 7 is belerakhato. Ezzel mar minden jol megy
Jatekokbol pedig hatalmas a valasztek, ha FPS kell, akkor CoD, vagy Halo is mehet az UT-ken kivul. De van Max Payne, Warcraft 3, ofkorsz StarCraft, SimCity 3000 es 4 is. De Doom3 is volt nativan.
Ha valami kuriozumot akartok mutogatni, akkor bele kell dobni egy Voodoo 2-t, es fel kell rakni egy macOS 8-at (aszem, az volt az utolso, amihez volt V2 driver). Es akkor valami olyan mutathato, amit kevesen lattak, illetve, amirol kevesen hallottak. Volt gyarto, aki az elso iMac (Bondi Blue) expaoinsion portjara gyartott Voodoo2 gyorsitot.
Szerk: Nekem regrol maradt egy G4 Sawtooth (400Mhz modell) illetve megvan meg az MDD is a PB mellett (dual 1.25 GHz). csak 3-4 ev van a 2 gep kozott, de kb eg es fold a ketto. Egyedul VGA-m nincs "jo", marmint egy Fx5500 van az MDD-ben, ami jobb, mint a gyari Radeon 9000.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #98524 üzenetére
Ez gyanitom a full analog kijelzoknel volt, de mi a helyzet a digitalis crtekkel, amik a modot probaltak detektalni, aztan annak megfeleloen beallitasokat alkalmazni? Eleve a tortenet meg szokott ott fenekleni, hogy a 640x400 es a 720x400 is “400p”. Crtn sok jelentosege nem volt, mert mindent ugyanakkora feluletre probaltak kitolni, felbontastol fuggetlenul.
Szoval ami erdekelne, hogy pl a korrekt fazist hogy kellett e egyaltalan detektalni… vagy ilyen szempontbol az analog/digitalis crt egy kutya? Az aprobb elcsuszason tul inkabb a kep tisztasaga erdekel, az ilyen hullamzo es csikos kep kiszurese.
Nem vilagos, hogy a kijelzok mukodesbeli elteresebol fakad, vagy a kijelzok tokeletlensegebol. Meg sima ips lcdn sem annyira szembetuno, de az oled eleg erzekeny kijelzo mindenfele hibakra, a tipikus 90s crt meg eleve messze volt ettol szinttol.
-
-
válasz
frescho #98085 üzenetére
Alma küzdelem. Ez nem akar menni és elég beteg szegény. Semmit nem bootol, valami olyan hardveres nyűgje van ami boot után jön elő. Linux-cal is próbáltam és a grub-ig jó, sőt kicsit tovább is, aztán elakad és nem megy tovább, a fejem tetejére állhatok akkor sem. -v kernel paramétertől sem lettem igazán okosabb, de a 10.4 telepítő jó, mert egy G4-en szépen kipróbáltam. Azt hiszem ezzel így jártam, van egy másik G5 is ami döglődik, hátha azt meg tudom javítani...
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #98090 üzenetére
Köszönöm, nekem a JLCPCB jóval olcsóbbnak tűnik, most épp van náluk kedvezmény.
1U" aranyozás volt? az gondolom elég.
Mi a különbség a lenti első kettő között? melyikkel érdemes kérni?
[link]
The delivery format is the method in which you ask JLCPCB to produce and deliver your PCB design.
· Single PCB - Your design as is.
· Panel by Customer - You construct the PCB panel yourself and provide us the panelized data for PCB production.
· Panel by JLCPCB - We construct your panel with v-cut according to your need. (We only provide panelizing service for PCBs with regular shapes like rectangle and circle. For PCBs of irregular shapes, you need to panelize by yourself.)Úgy látom majdnem minden jó alap beállításnak.
Czo:
-
arn
félisten
válasz
frescho #97748 üzenetére
Lehet nem volt a legjobb, de ez a dac+fm felallas lett a befuto, amit elotte nem csinaltak. A swmix is nyert, egy holtegyszeru megoldassal tobbet elertek, es idotallobbnak bizonyult az x hwes csatorna helyett. Ki tudja, hogy a creative nelkul ez hogy alakul.
Az aspvel megeloztek a korukat, ami lenyegeben a “modern” 2 csatorna + dsp megoldas, de ezt nem fogadta el a piac, win alol hasonlo hwekkel nyilt meg a 3d piac.
Szvsz okosan epitettek fel magukat a kompatibilitassal, az elso sb egy kezdo ceg probalkozasa volt. Nem volt jobb szeleskorben tamogatott kartya.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #97697 üzenetére
Annyira nem volt kreativ, hogy utana mindenki oket masolta
en sose ertettem ezt a creative lefitymalast, azert tudtak jok lenni, mert olyan termeket tettek le az asztalra, ami sikeres lett. Arrol nem a creative tehet, hogy a dosnal kozvetlen tamogatas kell a kartyakhoz, es gyk ez betonozta be a helyuket az elso sikeres termekkel. A tartsd meg a visszafele kompatibilitast a dos kifutasaig megtartottak, ok is tudtak, hogy ez a kulcs mindenhez, de gatja az igazi fejlodesnek. Akkor valtottak, amikor a dos dobva lett - szamomra inkabb az a hihetetlen, hogy ezt sok gyarto nem fogta fel.
Win alol mar mas a helyzet, ott a drv csinal mindent, es meg igy sikerult atmenteni a formajukat. Amit beneztek, azaz integralt hang piaca, folyamatosan ott kellett volna lenni minden arszegmensben.
A gusnak annyit kellett volna tenni, hogy a gf1 melle egy sbpro komp codeket melle dobni, opl3al. Ha egy ilyen kartyaval jonnek ki 92 vegen, eladhato lett volna a hullamtabla, bar kerdeses ki tamogatta volna kozvetlenul a hwmix reszet.
-
válasz
frescho #97650 üzenetére
Bacsis oldalán a letöltési linkek inaktívak jóideje. Régebben is beszéltünk róla hogy -
- ha egy bizonyos fileméretet meghalad a feltöltés, behal az oldal
- ha az oldal hossza meghalad egy bizonyos méretet akkor az egész site lehal
Ezek miatt nem merek semmit módosítani, avagy cikket feltölteni, pedig Bacsis admin hozzáférést adott. A WordPress- hez meg nem értek olyan szinten, hogy tudnám mi a gond a háttérben. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #97311 üzenetére
S939-es X2-ket nem nagyon volt szerencsém tuningolni, de az egyébként kb 4800+-nak felelt meg
Az első Phenom gyenge volt nagyon, az is érdekes, hogy először a 9500 és a 9600 jelent meg, majd inkább lefelé terjeszkedtek, még kisebb, gyengébb változatok jelentek meg az amúgyis gyenge CPU-ból, majd pár hónappal később jöttek a némileg javított, de alapvetően ugyanolyan gyengék voltak. Igaz, itt már a base clockot sikerült 2200-2300MHZ-es frekiből 2600-ig feltolni, de ezek már a csúcs BE procik voltak, ami a freelock ellenére is nagyon gyengén mentek. Senkit nem tudok, akinek 3GHZ fölé sikerült ilyennel mennie.
Az 1366 tényleg totál más árkategória volt, viszont utána az 1156 már új világot jelentett, bár nekem csak a 4th genes 1150-be sikerült becsatlakoznom saját gépként is, mivel sajnos 2009 és 2014 januárja között olyan élethelyzetben voltam, hogy egy csavart sem tudtam venni a géphez... így csak néztem amint az egyre csereérettebb Phenom 9500 kevés memóriával, egyre inkább elvérzik az új címeken.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #97296 üzenetére
S939-ből volt egy-két jobb X2 is, de jellemzően valahogy mindig anti tuningos példéányokkal találkoztam.
A HT alatt gondolom a Hyper Transportra gondolsz.
így van, hülye számozás volt, mint mondtam ez volt az egyik pont, ahol a számozás elrugaszkodott a valóságtól.A Phenom-ra sem szabad nagy lépésként tekinteni. Mint említettem már sokszor, volt egy Phenom 9500-am, és sokszor egy Barton 3200+ teljesítményét hozta (jellemzően olyan feladatokban, ahol nem kellett több ma). Persze a 4 magossága lett volna a poén, de akkoriban még a két magot is kevés dolog használta, a négyet meg kb semmi. A 2200MHZ-es alapórajele meg édeskevés volt a nagyobb C2D-k és C2Q-k ellen. Ráadásul a Q6600-asokból 2400-ról eleve sok felment 3000-3200MHZig, addig az első Phenom szériában 100-200MHZ tuningot is alig lehetett összehozni, legalábbis a 4 magosoknál. De mutatja is, hogy a "csúcs" is 2600MHZ-es volt, ráadásul ez nem csak az Agenara (X4), de a Tolimannál (X3) és a Kumánál (X2 - Phenom 1 alapon) is így volt.
Én inkább úgy mondanám, hogy a Phenom II volt jó dobás, ott már volt érdemi tuning is és a jobb IPC. Az extra magok feloldásáról nem is beszélve. -
válasz
frescho #97223 üzenetére
Így hogy a kapcsolást kitaláltad, már nem is bonyolult összeforrasztgatni. És akkor elvileg bármilyen típusra jó.
Rákerestem a témában szereplőkre, a P2414H- t pld még itt is lehet kapni, bár ez használt. Újonnan is látok hasonlókat, jó nagy árkülönbségekkel, bonyolultak a típusszámok, épp ahogy Acernél is.
Meg a packout lista is, pld mikor vettem, nem is írtak kábelt, de VGA és DP is volt a csomagban. -
-
arn
félisten
válasz
frescho #97090 üzenetére
A vlb korszakban max a 805 es tsi volt elterjedt, a visionok nagyon dragak voltak, es szinte csak markas kartyakon fordult elo. A vlb trio meg mar azert ritka, mert olyan korszakban ment, amikor kifutott a vlb. Ezutan az s3 feladta a highendet (kb a 968 volt az utolso 95ben), es a trioval valt tucatgyartova az also kategoriaban.
Ez rovid tavon jovedelmezo volt, a piac nagy reszet behuztak, de epp ez az also piacos megiteles asta meg a sirjukat es valtak elhanyagolhato tenyezove. A savagert kar, akar jol is elsulhetett volna, de csak szepitesre futotta.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #96918 üzenetére
Üh, ilyeneket én is csináltam, 3D Studioban hozzájuk szép 3D-s betűs GIFeket, majd később animált feliratokat. Sőt, még MIDI zenét is tettem alájuk. Tök jól néztek ki offline, HDDről futtatva, ki is adta. Aztán nmikior feltöltöttem és pár nap múlva ránéztem (mire a temp könyvtárat üríettem helysiány miatt) akkor meg hosszú percekig töltött, meg látványosan szenvedtek az animációk, és szaggatott a zene, ami eleve tök sokára indul el. Na akkor jöttem rá, hogy egy látványosan eltalált betű és háttérszín többet tud hozni, illetvem, hogy egy szép, de egyszerű gif többet hoz, mint egy rakás csili-vili.
Később aztán ADSL-el visszajött ez a mániám, PHPBB 2 alapokon készíettem "3D fórumot". Igazából az egész ügyesen leskinezeett némi belemagyarázással 3D szerű cuccot eredményezett. Mondjuk az jól nézett ki mikor rámentél egyik másik gombra akkor "3D-ben" pörgött, meg hasonlók, de a fejemben mindig jobban nézett ki mint ténylegesen. Ráadásul több hónapos fejlesztés és tesztelés után, néhány hét múlva frissítettük a motort, és az összes addigi skin ment a levesbe. Nem volt kedvem újra nekilátni.
A pörgő, forgó gif elemek kora számomra ekkor ért véget. (és kb ezután futottam még nagyot a flash-ekkel és a morph grafikai elemekkel, amikkel nagyon látványos bannereket és egyéb honlap elemeket tudtam létrehozni, aztán persze a flash ment a levesbe). -
válasz
frescho #96944 üzenetére
Nekem meghaladná a tudásomat, vagy nagyon rá kéne feküdni. Régen programoztam, sokat felejtettem. Nézem a korabeli rezidens vázat, az egyszerűbb megoldásokat persze újraértem egyből. Pld a fapados SB detect, Creatíve ajánlása nem tetszett, tákoltam sajátot. Ráadásul az IRQ kimaradt, csak a bázis alapján megvan a kártya, és jól működik, nem fagy, pedig elvileg gondot kéne okozzon.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #96855 üzenetére
Kész csoda, hogy egyáltalán bármilyen weboldal bejött rajta, bár a maga idejében azért csak sima HTML-ek mentek leginkább.
Nekünk általánosban nem volt net, középsuliban is csak a második évtől, de eleinte nem volt érzetre gyorsabb mint az otthoni 56K, viszont 20 gépreoszlott szét. Bár szerintem itt az is segített, hogy nem mindenki egyszerre töltögette az oldalakt, így hol ez hol az használhatott nagyobb sávszélt.
Harmadik évben már két netes terem lett, negyedik évben pedig három, de ebből az egyik fizikailag külön és messzebb álló épület volt, külön vonallal.2020-ban a raktárban ahol Ausztriában dolgoztam, egyik alkalommal (netkimaradás miatt szerelték) láttam, hogy párhuzamos sok (vagy 15db) ADSL fut be az épületbe, és meg is erősítették, hogy valami kötegelt rendszer volt az alapja.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #96762 üzenetére
Nekem már azért a szószerinti betárcsázás elmaradt. De akkoriban így hívták az összes ilyet, ezért szoktam meg így nevezni, pedig nekem 56K-s belső modemem volt. A 466-osnál ezzel szívtam is, mert vagy a modem vagy a hangkártya volt a gépben, így nemhogy netezés közben nem tudtam zenét hallgatni, de ha netezni vagy hangot akartam és épp a másik volt benne, akkor a gépet szerlenem is kellett. Átlag napi kétszer, nem csoda, hogy háza sem volt. (pontosabban egy váz volt aminek minden oldala hiányzott, de egy időben csak alaplapos dobozon összegórt "próbapados" kivitelé volt).
Szóval jobban jártam volna a külső modemmel. ADSLnél már csak ilyet láttam.
Amúgy az ADSL-ben nekem a 384-es, - sőt amit szlovákiában szolgáltattunk még 2005/2006-ben (egy ottani netszolgáltatónak dolgoztam) a 128/128K-val is beértem volna - . Meg Debrecenben volt TV Network még 2004-ben haveromnak 256/256, de az is időlimit nélküli kábeles volt. Nekem ezek akkoriban bőven elegek lettek volna (igaz a 128/128 is gyorsabb volt mint az ISDN) csak ne legyen percdíj.
De sajna 2004 dec 28ig várnom kellett erre(mert nyilván az ISDN 40 ingyenes órája is azt hozta, hogy csak számoltad, hogy mennyit vagy fent)
-
arn
félisten
válasz
frescho #96226 üzenetére
92es, de nalunk inkabb 94ben mentek mar, mint olcso 486 potlek a 386dx helyett. Az ilyen csorobb orszagokban, mint mi, nagyobb karriert is csinalhatott volna, de a pc berobbanasa es a piac fizeteskeptelensege miatt az a keves arkulonbseg is szamitott - nalunk adtak el a regi szemetet, a gepek ara es a fizeteshez kepest evrol evre gyorsan javult, 94re mar tobben vettek 486dx/dx2ot is.
Retroban kihagytam, pedig ahogy elneztem a bencheket, a dx33 es a dlc40 nagyon hasonlo szinten teljesitett - en meg anno nagyon szerettem volna egy igazi 486ot, de mar csak dx4re valtottam rola.
az 5x is kicsit keson jott, pedig az is eleg jo felgeneracios hibrid volt, csak gyenge tamogatassal (ahogy mukodott 95ben, gyk ugyanazt tudta, mint a dx4, dragabban). Nyugaton akkor mar a pentium ment, senkit nem erdekelt.
-
-
válasz
frescho #96183 üzenetére
Köszönöm az információ cunamit!
A hirdetésben - új ST225 eladó, meg XT kooproci, turbó XT 10MHz, program csere ízelítő: Space Quest 3
Nem semmi, ami még látszik, hány év lemaradásban voltunk. Szemétlerakónak jó volt MO a 90-es évek elején, de élveztük ezt is91 végén, még egy a listában is szereplő hulladékunk volt. Nálunk is 92 folyamán lett meg a tuning Harris 286 előbb EGA, majd VGA monitorral.
Igényes, brand házban volt. Egyszer még viszont láttam 2000 körül egy ugyanilyet vmelyik ipari vállalatnál. Találtam is róla képet, sztem még az EGA-val.
Nem ismerős valakinek, milyen gépház lehet ez?
-
válasz
frescho #96172 üzenetére
Attól függ melyik évről beszélünk.
91/92-ben még mindig a boltokban volt az Amiga500, újként árulták méregdrágán.
Akkor már olcsóbb volt egy használt PC. Az én 20 MHz-esem is valami legaljának számított. Annál olcsóbb csak egy XT lett volna. Lehet csak mázlim volt vele, hogy éppen azt volt készleten. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #96172 üzenetére
Mi tőletek örököltük meg ezeket a cuccokat a 90-es években. Amikor ti 486-ra, p1-re váltottatok, akkor mi megkaptuk a commodoreokat, 8086osokat.
Felénk a C128D volt az elterjedt, szinte az összes ismerősömnek az volt (persze c64 módban használva). Van, akinek sima c64 volt. Nekem személy szerint 8086 jutott.
Emlékszem arra, ahogy a haverok indították a játékokat. 5 percig üldögéltünk előtte, amíg töltött a játék, addig bírkóztak, stb, mire a játék végre betöltött, általában megegyeztünk, hogy mégis inkább mást játszunk. Ha játszottunk is vele, általában kevesebbet, mint amennyi idő elment a betöltésre
Nálam 8086-oson annyi volt, hogy entert nyomtam, 2-3 másodperc múlva már futott a játék. És az tényleg játék volt, nem pedig valami vezérelhetetlen szaladgáló pixelpaca.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #96152 üzenetére
1985-ben/86-ban sok érdekes játék nem volt a piacon szerintem. De a PC-re már akkor is jöttek az olyan kaliberű titlek, mint a c64-re. Persze a többi platformra is (pl az ilyesmik [link] ). 88-ban meg már olyan titlek jöttek PC-re, mint a grand prix, eközben a commodore meg sajnos megmaradt az 5 percig tölt / 2 paca mozog a képen szinten.
-
válasz
frescho #96159 üzenetére
Jaja. A Pinball Dreams/Fantasies, egy normális ISA VGA kártyával, 20MHz-es 286-on is csodát művelt, annyira folyamatos scrollt mutatott be.
Trident8900 kártyával, Covox hanggal már nem kellett szégyenkezni az Amigás klubtagok előtt.92-ben sorban jöttek olyan címek, amik valamiben már többet mutattak PC-n. Akár 286-on is. Az eredetileg Amigás Epic, Retaliator, Another Word, mind jobb lett PC-n.
A PC exclusive Wolfenstein 3D, X-Wingel is elszórakoztam 286-on egy ideig. Sorban jöttek a szebbnél szebb VGA grafikás kaladjátékok is.Szerintem szoftver oldalon voltak az igazi áttörések.
A hardver, mint 386 DX40 és a Cyrix DLC40-es proci csak tovább emelte a szintet. Azok már kőbe is vésték a PC-k előnyét. -
arn
félisten
válasz
frescho #96159 üzenetére
En nem hinnem, hogy barmilyen fix hwu mikroszamitogep versenykepes tudott volna lenni arban es teljesitmenyben a pcvel a 90es evekben. Megvaltozott a vilag, es a hwes dolgok egyket ev alatt elavultak volna - ennyi ido alatt swesen ki sem ismerik, a pcben meg volt egy fejlodesi folytonossag, nem kellett uj szemlelet, csak a win/3d vilaggal.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #96152 üzenetére
Amikor megkaptam vmikor 83 környékén 8 évesen a C64-est, otthonra, szórakozásra szerintem nem volt jobb nála.
Amigám nem volt, de nem sokkal később, miután kijött, volt szerencsém látni egyet, és az államat szedegettem össze a padlóról.
89-ben kezdtem középsuliban programozást, rendszertechnikát tanulni, és az ott lévő XT és érettségi felé 1-2 286-os messze-messze nem ért fel a Commodore gépekkel.
Még középsuli közepe felé is c64 demókat irogattunk. -
arn
félisten
válasz
frescho #96156 üzenetére
A quake inkabb abban volt uttoro, hogy kihasznalta vegre a piacon 3 eve jelenlevo pentium sokkal erosebb fpujat - amugy nem hinnem, hogy csak kozelebe mentek volna annak a hatekonysagi szintnek, mint ami a nepszeru mikroszamitogepekre jellemzo. Egy atlagos magyar pcn pl a quake lassunak szamitott, es volt hasonlo latvanyvilaggal mas engine, ami egy 486on is remekul elvolt. Az enginek eletciklusa is rendkivul rovid volt, es hatalmasak voltak az ugrasok.
Demoscenen szvsz elobb talalsz a hwt jobban kihasznalo grafikat.
-
arn
félisten
válasz
frescho #96152 üzenetére
Szvsz egyertelmuen a blaster+vga kombo kellett, hogy jobb legyen, ez ugy 90re valt elerhetove, de mindig kell egy kis ido, mire a swes resze lekoveti a hwt. Amigan ugye mar megvolt a swes tapasztalat, es a fix hw miatt jobban ki lehetett hasznalni a korlatait - de 91/92re mindenkepp megvolt hw-sw fronton is a fordulat, ennel messzebb mar csak az elvakult amigasok mennek idoben (vicc volt, amikor 95ben is kardoskodtak az amiga mellett teljesitmeny szempontjabol, mikozben a pc mar ezt tudta [link]).
A mikroszamitogepek swfejlodesi gorbeje a konzolokera emlekeztet, ehhez kepest a villamgyorsan fejlodo pc a 90es evekben toredek mod volt kihasznalva, gyk teljesen felesleges volt a hw korlatainak feszegetese, mert egyket even belul ugyis szepen futott a legvadabb elkepzeles is. Az amigat ki kellett hasznalni, de kellett jopar ev, mire megertettek, es zsenialisak az otletek, hogy probaltak az utolso cseppet is kicsikarni belole. De ez nem a hw, hanem sokkal inkabb a fejlesztok zsenialitasa mar, hogy elavult gepbol hasonlo szintet kihozzanak, mint pcn.
-
arn
félisten
válasz
frescho #96093 üzenetére
Kicsit beleolvastam a reviewokba, vmelyik hazba passzol, egyik hozzaszolo azt irja, hogy a rev a hazba nem jo (square logo).
Hany fele amiga 500 haz van?
Lehet szet kellene szednem az a500at, amiota megvettem gyk csak kiprobaltam, hogy mukodik e, de fogalmam nincs hogy milyen rev kivul belul.
1.3as kickstartal csak rev6 lehet?
-
arn
félisten
válasz
frescho #96093 üzenetére
Ezt vagom, de akkor minek kellenek elektronikai alkatreszek az atalakitoba? Milyet erdemes itt? Nincs full passziv atkotes?
Lehet kapni keretes goteket, de egy youtubes videoban konkretan nem tudtak osszezarni a gepet. vonzo lenne a kulso floppy, de ahogy olvasom ahhoz meg kell valaszto, amugy nem mukodik 1.3 kickstart alol.
Ilyenkor mindig elgondolkodom kell e nekem az a500
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #95940 üzenetére
Mac Minivel kapcsolatban tudnál nekem segíteni? Bolhapiacról szert tettem egy mid 2007-re, de sajnos tápegység nélkül. 18,5 V-os a gyári a nyomozásaim szerint, 85 és 110 wattost láttam. Van esély 19 vagy 20 V-os, 65 vagy 90 wattossal kipróbálni? Bírja a tápáramkör a nagyobb feszültséget?
-
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #95926 üzenetére
Van "pár" gépem, nem is az a gond, hanem nem mindig szeretek felmászkálni a tetőtéri számtech szobámba, lent a hálóba meg nem lenne esztétikus mindent lehozni, a nappali meg macerás, plazma tv, stb.
Az ágyban szeretek néha szórakozni, arra csináltam a sztereó dokkolós DOS-os 486dx4 laptopot a yamaha hangkarival, és a X2GS (c) Roland hullámtáblával.
Retró feeling, eredeti opl3, és szinte 100% Roland hang, és szinte teljesen korhű.
De azon csak DOS van, azért gondoltam a DOS UAE-re.
Most ez van betolva az ágy alá, meg egy "modern" i5 4. Gen FHD lapos.
De az utóbbi megölné a retró érzést.
Most akkor tegyek az ágy alá egy 3. Laptopot?
Valahol van P3 laptomon, van több Pentium 1, de Core2Duo is kb egy banánosládányi hempereg a padláson vagy a garázsban, de azok valahogy nem hozzák azt az érzést.
Azon gondolkodtam, hogy EMU-ra (Amiga 500/1200, C64, CD32, CDTV, Nintendo, stb) akkor beszerzek egy ASUS eeePC 9-10 colos Atom procis kis laptopot ssd-vel, az még elfér az ágy alatt, meg jó akkuval elvan 3-4 órát, bárhol lehet vele játszani BT egérrel, meg egy USB joystickkal (pont szereztem egy USB-s Competition klón joyt) -
envagyok
veterán
válasz
frescho #95923 üzenetére
Nagyon sajnos nem
Boldog lennék, ha pcjr-hez kellene segítség
Neked van cdtv és cd32 Commodore-id?
Állítólag a legszebb-legjobb dotc a cd32-n jött ki Defender Of The Crown II néven.
Marha jó kis cikk a játékról és a kulisszatitkokról:
[link]
Régen az Elite mellett ez volt a kedvenc játékom.
Miben jobb a pcjr verzió az EGA-s DOS-osnál?Jó lenne a laptoppal lazán az ágyban kicsit néha játszani vele, ugyan van A500-am, amin az egyik legjobb grafikájú, és C64-em, amin viszont jobb játékmenet van, csak ahhoz tv/monitor kell, meg elő kell venni a gépet, c64-hez floppyt, macerás fél órás lazuláshoz.
Megpróbálom majd a DOS-os Amiga emulátort hátha elfut 486dx4 75mhz procin, de van egy p150 IBM notim is. -
-
válasz
frescho #95830 üzenetére
Ház körül mindíg akad tennivaló. Kert kisebb van, csak gazt termelek rajta
, de időnként rendbe kell tenni, engem nem zavarna, de megbüntetnek, főleg ha amerikai páfrány is van rajta. Felújításokba is beleugrottam. Villany - főkábel kontakt+tüzijáték a ducon, kétszer is javíttattam, másodszor mondta az EON hogy főkábel csere kéne, akkor már külső mérőhelyek a falon, új lakáselosztó, kábelcsere a bojlerhez, meg a mosógéphez is külön szál közvetlenül a főágról, hogy legalább a nagyobb fogyasztók új kábelen legyenek. Utána jött az északi fal, új vakolat 10 centis hőszigeteléssel. A két akció 1 millámba került, bár a hozzáértők azt mondják olcsón megúsztam, jó brigádokat fogtam ki.
Agytorna : az EE2 gépen gondolkodtam kicsit, vagy 1 évet
. Most azon studérozok hogy fel kéne pakolni a Win98- at a Zen2- re. Nyilván a részvétel a fontosabb, de hát Bile Demon eredménye után már csak második vagyok. Vagy sikerül, vagy nem, de közben jelentős agymunka is előfordulhat tippem szerint.
-
válasz
frescho #95759 üzenetére
Szép Angol nyelvű cikk. Mondjuk én még magyarul elmagyarázva sem tudnám hogy adott P-II lapra mit forrasszak a cél érdekében, valamint a jelzett alulhajtás érdekében sztem nem is venném a fáradtságot
. A füstölő SS7 laphoz is Te mondtad meg, hogy pontosan milyen FETet vegyek.
-
válasz
frescho #95500 üzenetére
Mint írtam, más olyanom nem volt, alkohol szart sem ért ellene. De egyébként acetonmentes, ilyet használtam. Még ha ingyen kaptam volna se dobnám ki, ennek ellenére még így is használható!
#95501 envagyok: Persze, ezzel tisztában vagyok, csak itt fix tudom hogy én b*sztam el.
Annyira nagy kár fogjuk rá nem ért, ugrott a 2x 5970-es tervem de így jártam. Másik az már fix így fog nálam megöregedni, többet biztos nem szedem szét. Legközelebb meg biztos nem veszek ilyen "kókányolt" gpu-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Home server / házi szerver építése
- Kuponkunyeráló
- Battlefield 3
- Kiemelkedően csendes ASUS VGA jött a Noctua közreműködésével
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Intel Core i7-12700 12-Core 3.6GHz LGA1700 (25M Cache, up to 4.90 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700X 2025.10.28 ig Alza GARANCIÁLIS
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- Intel Core i5-14500 14-Core 2.6GHz LGA1700 (24M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest