Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #8007 üzenetére

Tulajdonképpen mennyit vesztesz egy 7600X esetében eco módban?
    Én itt találtam egy mérést, ami azt mutatja, hogy nem, vagy alig. Ami elég hihetetlen.
    Persze nyilván ebben az esetben a fogyasztáson sem nyersz semmit, vagy alig.

Az általad idézett kérdésfelvetésre tehát ez a válasz: a 7600X eco módban nem lassul le 5600X szintre, úgy is pont ugyanannyira gyorsabb nála.

Az eco mode egyébként szerintem csak egy feature. Legfeljebb valamiféle gyártástechnológiai ...méregetést lehet megvalósítani azzal, hogy 250W-os készülékeket alacsonyabb fogyasztási keret mellett hasonlítjuk össze.

Szerintem az AMD-nek és az Intelnek is inkább alacsonyabb TDP-vel kellene kiadnia a processzorait.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #8003 üzenetére

Érdekesek ezek a gyorsítók és korábban is beszélték a pletykázók, hogy ez lesz az irány - különböző gyorsítók.
    Amiket vagy egy részüket lehetőség szerint nem építik be, hanem a CPU inkább egy alap lesz arra, hogy a különböző gyorsítókat mellé vagy fölé/alá lehessen hegeszteni célpiactól függően.

Persze nyilván lehetnek olyan szoftveres funkciók, amik annyira általánosak és elterjedtek, hogy érdemes integrálni.
    Pl az IGP - nem csak képet ad, hanem mondjuk a Raphael esetén már használható a RAdeon csomagban található zajszűrésre is.
    Szerintem valamelyik zen is mintha hozott volna integrált kriptográfiai gyorsítót. (AES)

Illetve látni fogjuk majd a Mi300 esetében, hogy milyen compute célokat tud kiszolgálni. Bár az pont nem az integrációs vonal.

Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel az egésszel kapcsolatban. (1-2 év)
    Egyrészt gyorsítókat legozni szerintem macera. Létrehozod a rendszert és akkor van kb 10 ügyfél (facebook meg MS), amelyik hajlandó veled egy asztalhoz leülni és átbeszélni, hogy neki akkor mire milyen arányban lenne szüksége. És közben az ügyfelek végig azon gondolkodnak, hogy "Kifizetünk egy rahedli pénzt, jó lesz, de nem járnánk mi jobban azzal, ha inkább mindent Arm alapon megcsinálnánk és kész?" Lásd Tesla.

Még a GPU gyorsítás is alig van kihasználva.

Ezzel együtt továbbra is vallom, hogy szoftveres oldalról soha semmi fog előbb elkészülni, amihez már csak egy megfelelő hardver kell. Szerintem mindig a hardvernek kell többletet kínálnia, amit idővel a szoftver birtokba vesz. És ha jó az irány, akkor lehet bővíteni a kapacitást, ha rossz az irány, akkor kuka.

Kiváncsi vagyok, milyen célt fog szolgálni az AIE

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #8001 üzenetére

Szerintem is. Talán épp azért fogalmazták meg úgy, hogy TBA, mert relatív hamar jön.
    Az november 3-i RDNA3 bemutatón én számítok egy X3D demóra is.

Én úgy látom, mintha eléggé iparkodnának a B650 lapokkal is. Nem lehetnek olyan kiemelkedők az eladási számok.

• Petykemano

veterán

[link]

Az.nem derül ki egyértelműen, hogy az X3D mikor jön.
    De talán mivel nincs külön szedve, ezért csak hónapok, vagy egy döntés kérdése.
    De a TR ezen az ábrán még Q3
    És a 7000G is Q3
    És hát az is látszik, hogy a szegmensek alján még bőven 2023-on átívelően megmarad a zen3.

• Petykemano

veterán

A 34 magos monolitikus Sapphire rapids két dolgot vetít előre:
    - vélhetőleg tényleg a tile/chiplet felépítés miatt csúszik a SPR
    - hamarabb jöhet a Zen4 TR (Siena), mint a csak pár hónapja kiadott Zen3 TR

Gondolkodtam, mivel AMD mivel léphet elő, ha egyáltalán előlép valamivel.
    Hiszen nem kizárt, hogy a 64 magos zen3 TRX elegendő MT teljesítményt nyújt
    Szerintem a 96 magos Genoa leszállítása TR szintre túllövés lenne.
    Szerintem nem lesz 3x8 magos AM5 és valószínűleg úgy is kevés lenne
    Szerintem 2x16 magos Zen4c AM5-ben is minden szempontból kevés lenne.
    AM5-tel legjobb esetben is úgy tudná fedni a területet az AMD, ha 1 Zen4 és 2 Zen4c chipletet tudna összerakni. De én egyelőre kétlem, hogy lesz 3 CCD AM5-ben.
    Úgyhogy marad a Siena

• Petykemano

veterán

válasz Németh Péter #7959 üzenetére

Ok, értem
    Az 5800X3D továbbra is remekül versenyképes a játékokban és szoftverekben, ahol érvényesül. A 7700X ezt általánosan hozza. Mivel kb egy árban is vannak, ezért az általános jóság alapján inkább a 7700X lenne javasolható.
    Viszont az AM4 platform költsége legalább fele, de inkább harmada az Am5-nek. Minimum pár hónapot kellene várni ahhoz, hogy megjelenjen a B650. Persze ez már attól is függ, mennyire akarsz jövőálló platformba beruházni. Egy drága X670E-vel bevásárolhatod magad a PCIe5 világába, aminek lehet, hogy 1-2 év múlva lesz csak érdemi haszna. És lehet, hogy csak akkor, ha sávszélesség-érzékeny dolgokat csinálsz az ssdken vagy bővítőkártyákon.

Az biztosnak tűnik, hogy az AM4 bár még eléggé versenyképes, és jó áron kapható, de nincs továbbfejlesztési lehetőség. Egy AM5-be fél év múlva bepattimthatod a 7000X3D procit, 2 év múlva a zen5-öt 3 év múlva zen5X3D-t.

Esetleg Intel oldalon is szétnézhetsz. A raptor lake vegyesfelvágott. Hasonlóan dead end, mint az am4, de MT teljesítményben többet nyújthat,.mint egy zen3, de ehhez sajnos kellhet a drága DDR5, de valószínűleg ott már olcsóbbak az alaplapok, mint AM5-höz.

• Petykemano

veterán

válasz Németh Péter #7954 üzenetére

Az, hogy érdemes-e, mindig nagyon pénztárcafüggő.
    Ha valakinek a pénz nem számít, mindenképpen a legjobbat akarja, akkor járható út, hogy bevásárol egy >$500-os alaplapot és hozzá a 7700X-et azzal a felkiáltással, hogy majd amikor megjelenik az X3D verzió, akkor csere.

Ha a pénz számít, akkor szerintem érdemes megvárni a B650-es lapok rajtját, és még azután is 1-2 hónapot, mire elmúlik az újdonság felára. Addigra meg már talán majdnem itt van az 7000X3D.

Én a 5800X3D-ről nem váltanék.
    De az a "baj", hogy én nagyon árérzékeny vagyok, garasoskodok. Nem biztos, hogy én megfelelő vagyok a "megéri-e" kérdés megválaszolására, ha valaki olyan kérdezi, aki mondjuk félévente félmilliós büdzsét szán a hobbijára. Mindenképp hallgass meg másokat is.

Egyébiránt az 5800X3D esetén volt egy olyan kihívás/nehézség/korlátozás, hogy a lapka feszültsége nem mehetett egy bizonyos érték fölé, ami frekvencia regresszióval járt. Ennek tudtommal nem fogyasztási okai voltak, hanem a TSV illesztéseknél található "forrasztóanyag" (bump) nem bírt magasabb feszültséget. (Gondolom valami hasonló jelenség lehet, mint a hagyományos izzóknál az izzószál.)

A pletykák szerint ezt a problémát sikerülhetett kiküszöbölni. Amennyiben ez igaz, úgy a 7000X3D már nem fog frekvencia regresszióval járni, ezért nagyobb lehet az előrelépés a V-cache használatával, mint az 5800X3D és az 5800X között volt.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7951 üzenetére

> A részvényárak tartalmazzák a jővőbeli növekedést/csökkenést

Talán úgy fogalmaznék inkább, hogy a jövőbeli növekedésre/csökkenésre vonatkozó várakozások, percepciók pillanatnyi állapotát tükrözik a részvényárfolyamok.

• Petykemano

veterán

Van egy wccf leak az Intel raptor lake árazásra
    A 13600K 10%-kal drágább, mint a 7600X

Ez alapján úgy tűnik, tényleg drágább is lesz annyival, amennyivel jobb.
    (Ezt persze be tudod pattintani meglevő 1700-as lapodba)

Fog szerintem az árazás változni a következő 6 hónap folyamán.

Most a DDR5 is újdonság még. Gondolom nagy erővel telepítik már a Genoa szervereket. A hivatalos rajtkor egy hyperscaler biztosan fog bejelentést tenni, hogy náluk már elérhető. Az valószínűleg nagy keresletet jelent a DDR5-re és amíg a tömeggyártás felfut, beéri a keresletet addig biztosan emelkedett lesz a DDR5 ára is.

Most az AM5 alaplap is újdonság még. MLiD is említette, hogy az első 1-2 hónapban az alaplapgyártók prémiumot akarnak szedni. És ez lehet, hogy igaz lesz a B650 lapokra is. Ezen a téren én érezhető árszintecsökkenést inkább jövő év elején várnék csak. (Gondolom, a B650 lapokkal együtt fog rajtolni az AM5 Rembrandt is.)

A procik terén megjelenik az intel kínálata. Az intel portéka várható árának hatására mondjuk nem gondolnám, hogy rögtön csökkenteni kellene a 7600X árát. Ez még nem akkora differencia, hogy ne legyen senki, aki megveszi.
    És fél éven belül várható a Zen4X3D is, ami remélhetőleg nem egy új árszintre érkezik, hanem ezek helyére. Nem is beszélve arról, hogy jövő év elején rajtol a Phoenix Point, bár abból desktop terméket április előtt nem várnék.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7942 üzenetére

Ezek az árak megfelelnek annak, amivel előzetesen kalkuláltunk. Szerintem brutál sok, de lehet, hogy azért gondolom így, mert az én fizetésem nem nőtt együtt a magyar átlagbér mértékével vagy a dollár (esetleg a földgáz) árfolyamával.

Az amazon.de-n egyébként én még mindig $200 alatt látom az 5600X-et és $600 alatt az 5950X-et, ami figyelembe véve, hogy milyen módon változott a dollár és euró árfolyam arra utal, hogy itt még az msrp ár alattlehet kapni.

Amazon.com-on 5600X $199, 5900X $368
    Az 5950X kedvezménye valóban kisebb, $799 helyett most $731

Nekem továbbra sem tűnik úgy, hogy rendeletszerűen szűntek volna meg az 5000-es szériára adott kedvezményes árak. Persze az lehet, hogy "már csak a készlet erejéig"

Azért egy gané lépés lenne, ha az AMD megszüntetné a Zen3 gyártását és kiszárítaná a készleteket, hiszen budget vonalon az legalább megfizethető. Amikor a Zen2 megjelent, akkor is sokág megmaradtak a kedvező árú Zen1 procik. De az is igaz, hogy ott is jellemzően az olcsóbb példányok maradtak meg (1600X, 1600AF), az 1700X és 1800X szerintem hamarabb jelentőségét vesztette.
    Tehát nem kizárt, hogy ennek mintájára az 5600G, 5600X és az 5800X3D, meg az 5700X tovább velünk marad, mint az 5800X, 5950X.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7940 üzenetére

én értelek. Az agendához gyártott racionalizálásokat kéred számon.
    Egyébként a fogyasztással kapcsolatban tökéletesen egyet is értek veled.

A polaris-vega-navi vonalon valójan volt csodavárás. De ilyen jelenség az Intelnél is volt. Amikor pl megjelent a Zen1, sok helyen lehetett azt a várakozást olvasni, hogy nyugi, majd az intel előrántja az eddig a fiókban tartott, fejlesztgetett, dédelgetett következő szintet jelentő architektúráját és az AMD újra le lesz hagyva.

Lehet, hogy ez a rajongó közösség jellegzetessége. Most már engem is jobban érdekel, hogy vajon a Zen4 X3D technológia fejlődött-e vagy ugyanaz lesz-e a képlet ugyanakkora előrelépéssel, vagy hogy a Zen5 milyen módon fogja megoldani az "architektúra szélesítése" kihívást?

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7938 üzenetére

Igazán pezsdítő ez a cinizmus...

Valószínűleg a fenti vélekedés nem minden esetre igaz. Volt néhány ábra, amelyen 3090Ti mellett a leggyorsabb prosszesszorok teljesítménye belapult ugyanarra az FPS számra +/-1. Ez igaz volt a Zen4 mellett az Alder Lake-re is. Az Nvidia 4000 / RDNA3 (itt fontosnak tartottam kiemelni, hogy nem az AMD csoda a lényeg, amire Te leegyszerűsítetted) nem általánosságban fogja megemelni a Zen4 CPU-k játékban leadott teljesítményét, hanem azon a néhány ponton, ahol jelenleg GPU limit miatt lelapul a grafikon, ott majd picit kinyílhat. Egy pár százalékot jelent. Valójában nem sokat fog változtatni az összképen.

Én nem értem egyébként, az Intel most legalább annyira rászorulna a cinikus szkepticizmusra, mint bárki más. Sokszoros tökölés a gyártástechnológiával (már a 14nm csúszott, a 10nm-t pedig csak 3-4 évvel később sikerült összerakni), több egymásutáni skylake generáció, megkérdőjelezhető hybrid architektúra, több elkaszált irányvonal (optane, SSD), 1-mésfél éve késő szerverprocesszor, ami a nagyonsokadik respin éli már meg, elcsúszott GPU fejlesztés, ami szintén képezhetné nevetség tárgyát. És szerintem mégsem kap ilyen savazást - sem a cég, sem a lelkes rajongótábora - mint amiket tőled érkezik.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7936 üzenetére

Szerintem ez csak "wishful thinking" - és egy átlag felhasználó mondja, aki még csak nem is a chipgyártás, CPU tervezés szakterületén dolgozik. Ennek megfelelően kell kezelni.

Én is mondtam már sok - szerintem - adott pillanatban értelmesnek látszó dolgot, ami aztán nem úgy lett.

Mindazonáltal az AVX512 terjedésével kapcsolatban nekem vannak kételyeim. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a zen4 hamar magas piaci penetrációt érne el. A Zen3+AM4 jelenleg jobb deal. Ez hozzáadhat 2-3 évet, mire egyáltalán érdemes lehet foglalkozni a kérdéssel.

Legalábbis ami a nagy általánosságot illeti. Viszont lehetnek olyan szoftverek - azok, amelyekhez sok ember hajlandó a 16 magos változatot megvenni, vagy TR-t - , amiknél lehet hogy sokkal hamarabb meg fog történni az AVX512 térnyerése, mint mondjuk a játékok terén.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Érdekes egyébként, hogy több helyen megjelent az a vélekedés, miszerint a Zen4 teljesítménye jelenleg azért tűnik kissé laposnak, mert a mérések valójában GPU limitesek és majd az RTX 4000 / RDNA3 kártyákkal fogja megmutatni a teljes potenciált.
    (Utóbbi egyébként különösen érdekes lehet, amennyiben az AMD folytatja a CPU-GPU együttműködés elmélyítését.)

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7932 üzenetére

Igen, ezzel egyet tudok érteni. Amikor azt mondom, hogy túlárazott, akkor valami olyasmit értek ez alatt, hogy mindezeknek a kihívásokra mintha nem reflektálna az ár. Nem csalogató. Hanem olyan "mindegy, megveszik úgy is"

Persze nem mondom, hogy az $500-1500-os alaplap árak, meg $500-os DDR5 RAm árak között azon állna vagy bukna egy vásárlás, hogy most a 7600X $300-e vagy kedvezőbb $250. És persze miért legkisebb költségtételt jelentő processzorból kéne az AMD-nek engedményeket adni?

Megtaláltam a jelmondatot!
    A Zen3 esetén ez volt az érzésem: "nem is akarom nektek eladni"
    most ez: "Úgysem fogjátok tudni megvenni."

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7931 üzenetére

Én az amazon.de-t néztem, ott nem láttam ilyet, de nem állítom, hogy nagy általános árfigyelő vagyok.
    Mindenesetre azért a font a napokban jelentősen esett, látom esélyét, hogy csak arról van szó.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7929 üzenetére

A zen3 esetén volt egy olyan érzésem, hogy az AMD nem akarja azért annyira árulni (a szűkös kapacitás miatt)
    most nem azt érzem, hogy az AMD direkt azért árazott volna magasra, mert nem akarna nagyobb mennyiséget eladni. Viszont kicsit olyan, mintha megszokástól árazott volna - kicsit hübrisz érzésem van.
    Mármint hogy érted - hol a hozzáadott érték? hogy az az új termék új szintre emeli az értéket.
    Merthogy ezt a teljesítményt ezen az áron már tegnap is megkaptuk.

Úgyhogy nekem az a gyanúm, hogy a zen4 nem lesz akkora sláger, mint a zen3 volt. Szerintem azt fogjuk látni, hogy mindenki megveszi az 5600X-et 5800X3D-t vagy az 12600K.... Ebből a szempontból a 7600X és a 7700X talán némiképp túlárazott termék. Bár lehet, hogy tisztességes előrelépést nyújt az előző generációval szemben, de különösen a szintén drága platformköltségekkel együtt azért nem gurít akkorát, hogy kihagyhatatlan legyen. Gémingben nem is nyűgöz le.
    De szerintem ha a Raptor lake annyival jobb lesz, mint a Zen4, akkor annyival drágább is lesz.

Talán ad némi vígaszt, hogy a Zen4 fókusza nem is a ST volt, hanem a MT. És azok, akik jelentős előnyt tudnak realizálni, azoknak valószínűleg hasznos lesz. Nem ígértek nagy ST teljesítményugrást, az is kérdéses volt, hogy vajon az 5800X3D-t egyértelműen meg tudja-e ugrani. Nagyobb versenyt (hangzavart) én most a 12-16 magos verzióknál várnék. A gémerek számára valószínűleg inkább a Zen4V lehet a várakozások célpontja.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7920 üzenetére

De jó táblázat!

Kiváncsi lennék, az IPC-vel melyik CPU Engine érték milyen korrelációt mutat. Persze tudom, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, mert minden állapotban az egyes tényezők csökkenő határhatékonyságú jelleget mutatnak.
    Erről a chips&cheese szokott írni, hogy épp hol vannak a szűk keresztmetszetek.

Az eléggé jól leolvasható a táblázatból, hogy eddig pozitív irányba az L1 cache mérete, az INT pipe-ok, az FP pipe-ok száma és a decode nem változott. Erre ránézve eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a "next big thing" az, hogy ezek vagy ezek közül változik valami.

Természetesen nem állítom, hogy most már ezek növelése elkerülhetetlen és elodázhatatlan. Pont azért volna jó látni, hogy az egyéb paraméterek növeléséből mennyi haszon származik még, hogy látható legyen, hogy van-e ott még játéktér.

Én mindenesetre úgy gondolom, hogy az L1$ méretéhez a késleltetés miatt nem nyúltak hozzá. (Itt persze rögtön felmerül az a kérdés, hogy az Apple hogy csinálta a maga 192KB-os L1$-ét?) De tételezzük fel, hogy valamért a nagyméretű L1$ és a 5+Ghz kizárja egymást.
    Na mindegy, a lényeg, hogy ha csak az N4 vagy N3 nem ad kellő sűrűséget 48 vagy 64KB-ra való bővítésre hagyományos módon, akkor az L1$ méretét én 3D-ben képzelem el.

Az INT és FP pipe-ok számát nyilván lehet növelni, csak épp azt etetni is tudni kell, amiheza decoder teljesítményét kellene tudni növelni. Ezt pedig úgy képzelem, hogy az lesz az első lépés, mint amit az Intel csinált a Gracemont (?) esetén: dual decoder - 2x4

• Petykemano

veterán

"In addition, although the game frequency is similar for each SKU, the 7950X's large cache is more advantageous than the 6C 8C in the gaming."
    [link]

Lehet, hogy mégiscsak megosztott az L3$ a CCDk között?

• Petykemano

veterán

Summary: A powerhouse of a CPU: 10/10!
    [..] However, both due to increased clocks and core improvements, even legacy code flies – all code is between 40% to 100% (2x) faster than Zen3 and thus also beats Intel’s very top ADL processor into dust. With AVX512 extensions (IFMA, VNNI), the improvement is even larger, 2.5x. There is nothing this CPU cannot handle – but then again this is the top-end 16C/32T version.
    Price wise, if we’re talking the top end (7950X) this is 13% launch price cheaper – ending up 2x better value than the previous top-of-the-range (5950X) which is great value for money. Intel will have to reduce prices quite drastically to compete.
    — SiSoftware
    [link]

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7910 üzenetére

> Meg lennék lepődve ha 27%-os áfa lenne rajta.

Azon én is.
    Azért írtam, hogy a helyi áfát tartalmazza és áfakülönbözetet kell számolni (nem pedig erre a 410 eurós árra kell rászámolni a magyar 27%-os áfát.)

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7907 üzenetére

Az AMD a mainstreamben (és megkockáztatom, a entry szinten is) árat emelt, de nem most, hanem már a zen3 idején. Már akkor hőbörögtünk (én legalábbis), hogy ahelyett, hogy a magas magszámú SKU-k esetén a prémium jelleg a növekvő $/mag mutatóban mutatkozna (ahogy az volt pl az Intel E széria esetén), épp az ellenkezője történik: a magszám növekedésével a $/mag mutató csökken (javul)
    A prémiumot az fizeti, aki egyébként olcsón akarja megúszni.

(Persze értem a logikáját, hogy ugyanaz a lapka, meg valójában kicsi a hibaarány és ezért valójában hibás lapkákból van kevés, stb és ez ez érvelés talán rendben is lenne, ha zen3 esetén nem alsó szint ára emelkedett volna, hanem a felsőház lett volna olcsóbb, mint a Zen2 idején)

De a drágulás nagyobb részét mondjuk nem ez okozza - és ennek megfelelően minden terméket minden cégtől egyaránt érint.
    A drágulás fő oka, hogy az elmúlt 5 évben a dollár kb 260Ft-ról felment 400Ft feletti árfolyamra.
    Emiatt a $250-os Zen2-t még meg lehetett kapni (250x270x1.27) ~85000Ft-ért (+/-5-10000) addig ugye a $300-os zen4 legjobb esetben (dollárból számítva) is 150eFt.
    A fenti 410 euró már elvileg európai ár, ami tartalmazza a helyi áfát, tehát csak átváltani és az áfakülönbözetet kell számolni. De simán lehet 170eFt-os ára is.

De ez nagyjából minden terméket érinti.
    És nem csak Magyarországot, hanem Európa egészében érezhető, hogy a korábbi 1:1.2 dollár-euró váltás ma már 1:1, ami az összes USA import termék esetén nyugaton is ~20% drágulást jelent.

• Petykemano

veterán

Processor Multi-Media
    R9 7950X 5950X
    Quad-float 99 66
    Double-float 2481 1508
    Single-float 4633 2565
    Quad-int 439 201
    Long-int 1584 1035
    Integer 4921 2402
    [link]

Egy-kettő elég kemény előrelépés

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7893 üzenetére

> Ehhez kellene tudni az amd tdp-n kívüli számokat.

Feltehetően a PPT=1.3*TDP itt is érvényes.

> Ezt akartad mutatni? Már be is érte az intel az epyc-et, nem tartott soká.....

Én azért nem kapkodnám el ezt a kijelentést. Abban semmi meglepő nincs, ha egy friss termék lehagyja azt, amit 1-2 évvel ezelőtt adtak ki. Persze lehet, hogy a Milan-X még nincs 2 éves, de nem vagyok róle meggyőződve, hogy a Milan-X, ami a Milan egyfajta változata eredménye különbözne a vanilla Milantól.

A valóság az, hogy a SPR a Genoá-val lesz majd versenytárs. Most még lehet hasonlítani előző generációs termékekhez, de ugyanúgy nem lenne fair a Genoát a még el nem rajzolt SPR helyett az elérhető IceLake-hez hasonlítani. Ítéletet mondani (hencegni) ráérünk majd a phoronix összehasonlító teszt olvasását követően.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7885 üzenetére

De nem azért nincs különbség avx512 on / off között, mert hogy valójában nem tudja?
    Ennek megfelelően nem is gyorsabb, mint az avx512 nem tudó zen3?

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7866 üzenetére

Érdekes.
    Kár, hogy semmit nem tudtunk meg az AMD tervezett megoldásából.

• Petykemano

veterán

"Why Gen5 SSDs are launching later than many hoped
    This is due to a lack of 2400MTps NAND; some Gen5 SSDs will launch with 1600MTps NAND and they are likely to max out at 10GB/s, the SSDs with 2400MTps NAND are likely to be expensive until yields improve"
    [link]

Olyan, mintha az iparág azért még nem teljesen készült volna fel a PCIe5-re.

• Petykemano

veterán

"AMD Ryzen 5 7600X tested in Cinebench R23 with AMD Core Performance Boost disabled"
    [link]

Nem teljesen tiszta. Ez a Core Performance Boost ez egy új feature?
    Vagy ez a turbo AMD-féle hivatalos neve? Egészen úgy hangzik.

A grafikonokat elnézve, ST esetben van értelme használni, MT esetben viszont nem nagyon. Közel 2x akkora fogyasztás 13%-os teljesítménynövekedésért. Najó, ez persze ST esetben is igaz lehet, de ott legalább feltehetőleg valamilyen szűk keresztmetszetet old meg az ember.
    Nem tudom, hogy tényleg érdemes-e a 7600X-et 105W-os TDP-vel árulni.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7859 üzenetére

Igen, ez jó érv amellett, hogy az Intel komolyan (hamar) gondolja az AVX1024-et.

Náluk mondjuk meg is lesz nemsokára a szükséges háttér. Legalábbis azt mondják, hogy a vektor/mátrix műveletekhez alapvető fontosságú a sávszélesség (lásd még: Fugaku) és ez a HBM-mel szerelt Sapphire rapids esetén meg is lesz.

Nem tudom, hogy mik az AMD tervei ezen a téren. Abu korábban emlegette ezt a HBM-es vonalat, de a jelek szerint elvetették, vagy a 3D stacked V-cache mellett döntöttek. Egyelőre nincs látható jele annak, hogy ezen a vonalon hasonló megoldással kívánnának versenyezni.

Az AMD erre a területre a Mi300-at hozza majd, ami biztosan nagyobb teljesítménnnyel és perf/W mutatóval fog rendelkezni, csak gondolom APU-ra programozni eggyel bonyolultabb, mint AVX512 helyett AVX1024-re.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7856 üzenetére

Szerintem a Zen5 egy from-stratch ground-up new architecture, aminek a fókuszában ismét a ST/IPC növelés lesz. Elképzelhető, hogy ennek részét képezi majd az is, hogy az FPU végrehajtó egységeket 256bitesről 512bitre bővítik. ilyen változtatáshoz biztos hozzá kell nyúlni a regiszterek szélességéhez, meg ilyesmi. Mármint hogy praktikus lehet a L1d duplázását is ide időzíteni. És az, hogy AVX512 műveleteket nem kettő, hanem 1 órajel ciklus alatt végrehajt úgyanúgy eladható IPC növekedésként.

Én arra számítanék, hogy a Zen5 még N4-en készül.

Aztán a Zen6 megy N3E-re, ami a valódi nodeváltás.

Nem tudom, hogy az Intel mennyire gondolja komolyan ezt az AVX1024-et.
    - Vajon Mikortól lenne praktikusabb inkább egy IGP-t használni?
    - És hogy mekkora igény lehet rá ténylegesen?
    - Vagy mekkora nyomás jön ilyen téren az Arm-os konkurencia irányából?

Mindenesetre én legkorábban a Zen6 esetén látnám reálisnak. Hasonlóan a Zen4-hez: nodeváltás és utasításbővítés, MT teljesítmény.

• Petykemano

veterán

válasz Alpi. #7850 üzenetére

> A vrm teljesen független a chipsettől.

Független. De ha jól emlékszem, akkor az 500-as lapok drágulását részben azzal magyarázták, hogy a 300/400-as lapok gyengécske VRM-jéhez képest megerősítették azokat. Tehát hogy egy átlagos B550-nel szerelt lap rendelkezik olyan VRM-mel, mint korábban egy átlagos X470. (Persze technikailag továbbra is független egymástól)

> Dobok be 2 képet.
    Ha jól látom, ez egy B350 és egy B450 lap. Tudomomásom szerint se a két chipset, se a rájuk épülő alaplapok között nem volt lényegi különbség - olyannyira nem, hogy sok esetben működött a B350-es lapra flashelt B450-hez tartozó BIOS.

De én úgy tudom, hogy PCIe4 (és a vele járó drágulás) az 500-as chipsettel jött, nem?

• Petykemano

veterán

válasz Alpi. #7845 üzenetére

Az AM4-es alaplapokon nem tudom, hogy javult-e a B450(=B350) és B550, valamint az X470(=X370) és az X570 között a VRM. Gondolom valamennyit igen. Bár nem teljesen világos, hogy mi végre, amikor az 3950X és az 5950X is vidáman elketyegett egy A320-as lapban.

Ezen kívül biztos volt változás USB támogatásban és persze abban, hogy PCie4 lett a x16 és a M.2 csatlakozó is (500)

Nem állítom, hogy mindennapos megfigyelés alatt tartom az alaplapokat és azt se állítom, hogy olyan nagyon értenék hozzá, meg hogy negyedévente cserélgetném. De nekem az az érzésem, hogy az PCie4-es képességgel rendelkező 500-as alaplapok árban még mindig felette vannak a korábbi verzióknak.

Mit gondolsz, eljön valaha az, hogy az új de még mindig csak PCie4-es képességű alaplapok olyan áron kerüljenek piacra, mint az ősréginek számítő PCIE3-asok voltak, vagy a PCIE4, PCIe5 ésatöbbi örökre egy-egy emeltebb árszintet fog jelképezni?

• Petykemano

veterán

válasz Yutani #7842 üzenetére

> A pórnép között a PCIe Gen4 még mindig csak terjedget, bőven elég még a Gen3 is.
    > Gen5 csak különleges helyzetben szükséges, nem nép-igény.

Igen, ezzel teljes mértékben egyetértek. Persze nyilván ennek is az az oka, hogy... hogyis fejezzem ki magam: az olcsóbb lapokat kereső vásárlói és gyártói között van egy összekacsintás, hogy "nem létszükséglet az"
    Másként megfogalmazva: a PCIe4-es lapok drágábbak voltak.

Ha nincs kényszer*, akkor átlagfelhasználó esetén nem különösebben érezhető és ezért nem is indokolt a költséges újabb verzióra váltás.

A nagy kérdés az, hogy vajon a PCIe5-re épülő CXL hoz-e olyan áttörést bármiben (pl: nemvolatilis memória bővítőkártya), mint amilyet a HDD-k helyébe lépő SSD hozott.
    Megjegyzem persze, hogy az se egyik napról a másikra zajlott le, az elején az SSD igencsak úri huncutság volt! Ez alapján én úgy számolok, hogy legjobb esetben is 1, de lehet, hogy inkább 2 cpu generációt kell várni ahhoz, hogy ebből nem valamilyen technológiai fétis, hanem kézzelfogható előnyök alapján lehessen azt mondani, hogy olyat szeretnék. (Ez alól persze azok kivételek, akiknek tényleg szüksége van a sávszélességre.)

(* az GPU-n nem a generációval, hanem a sávok számával spórolnak)

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7838 üzenetére

Volt már erről szó korábban ugyanebből az ábrából kiindulva

Nekem az a tippem, hogy a PCIE5 kialakítása drága lehet. Valahol olvastam, hogy a konkrétan vastagabbnak kell lennie a PCB-nek és a vezetékeknek is.

Persze lehet hogy a költség minden áremelkedést / spórolást nem indokol és azért benne van az is, hogy szeretnének (=> AMD & alaplapgyártók + Phison + memóriagyártók) megszedni magukat az újdonságnak számító PCIE5 és DDR5 érába lépésen.

Ha kell a CXL, meg a szupergyors DirectStorage és minden egyéb új fícsör, amiről S_x96x_S szokott áradozni, akkor nyisd ki a pénztárcád. A prémium élmény nem jár mindenkinek.

Nekem nem az a bajom ezzel a szegmentációval, hogy nem jut le a PCIe5 a pórnépnek, mert az olcsóbb alaplapok esetén spórolnak rajta. Hanem az, hogy az alaplapok esetén a PCIE generáción spórolnak, a GPU-k esetén pedig a sávok számán. Az AMD szerintem hezitálás nélkül fogja kihozni a Navi33-at PCIe5 x4-gyel, miközben az alaplapok, amikbe azt ár alapján "szándák" javarészt nem fognak tudni PCIE5-öt.

• Petykemano

veterán

/konkurencia: Apple A16/

[link]

> Apple A16 Bionic 2022
    > Nearly 16B Transistors on TSMC N4
    > ~10% faster CPU vs A15
    > 2p4e
    > P cores faster at 20% lower power vs A15 5-core GPU
    > LPDDR5-6400 after 5 years of LPDDR4X-4266
    > 17 TOPS NPU
    [link]

Meglepő.
    Mármint ezek a számok tulajdonképpen ugyanazok, amiket az M2-nél is láttunk. Ha jól sejtem.
    De én titkon azt reméltem, hogy az M2 csak egy átvezető architektúra és a mobil változat már - a fogyasztás miatt - N3-on jelenik meg. Pletykák szóltak arról, hogy az N3 (vagy N3E?) tömegtermelése idén ősszel elindul. Ezek szerint úgy tűnik, nem az Apple által.

Ez arra utal, hogy igazak a TSMC N3-ra vonatkozó pletykák. Pl hogy az N3 és N3E nem design kompatibilis és ezért lényegében mindenki át fogja ugrani az N3-at. Viszont akkor nem tudom, mi fog készülni most ősztől. (Vagyis.... hát valószínűleg valami kriptovalutabányász cuccos.)

Ja és kiváncsi vagyok, hogy vajon a Phoenix Point meg fogja-e ugrani a különbséget.
    Gondolok itt arra, hogy hát sajnos a Zen4 a tempóelőnyt nagyrészt frekvenciából szedte össze. Azonos fogyasztás mellett biztosan magasabb lehet a frekvencia is, de ST -ben azért eddig lényegesen többet fogyasztottak az Amd/Intel chipek, mint az apple-é. Afelől nincs kétségem, hogy MT-ben eléggé versenyképes lesz a Phoenix.

• Petykemano

veterán

[link]

Uhh, ezek szerint az AMD 2023-2025-ös mobil felhozatalában lesz minden...
    Ez alapján az N5 eléggé limitált és/vagy drága ahhoz, hogy csak a legcsúcsabb készülékekben kapjon helyet.

Ha nem is teljesen érthető, de legalább kialakítottak egy beszédes kódszámot.
    Nem állítom, hogy így már minden egyértelmű lesz. Hiszen lehet, hogy egy 7640 valójában gyorsabb, mint egy 7830.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7786 üzenetére

Ha ez ennyit számít ST mérésnél is, akkor lehet, hogy ebben mutatkozik meg a hősűrűség problematikája.

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #7784 üzenetére

a 7950X vs 7700X között a pontbeli különbség akkor is közel kétszerese annak, mint amit a frekvenciából számolnál.

Az 5600X és a 5950X között mindössze 6% volt a távolság, a 7950X és a 7600X között pedig már 22%!

Ha a független tesztek visszaigazolják ezt a különbséget, akkor reméljük az is kiderül majd, hogy mi lehet az oka.

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #7781 üzenetére

7600X: ~1800
    7700X: ~2000
    7950X: ~2200

Ehhez képest
    5600X: ~1560
    5800x: ~1600
    5900x: ~1630
    5950x: ~1660

• Petykemano

veterán

Hmmm. ez elég érdekes
    A legújabb WCCF grafikonon a 7600X, 7700X és 7950X között elég jelentős különbségek szerepelnek a ST teljesítmény vonatkozásában. A felsorolt sku-k között kb 200 pont.
    [link]

Ez meglehetősen szokatlan. Az 5600X és 5950X között az egyes SKU-k között mindössze 2-3%-ös különbségek voltak. Ehhez képest a differencia most 5-10%.

Vajon mitől lehet?
    Elvileg a 100-200MHz-es frekvenciakülönbség nem okozhatna ekkora különbséget.
    Elvileg az AMD nem szegmentál L3$ méret alapján.

• Petykemano

veterán

válasz TRitON #7770 üzenetére

Különös. Még sosem hallottam ebben a formában említve. Elnézést, ha rosszul tudtam. Én azt hittem interposer az a szilíciumból.készült bázislapka a zöld szubsztrát fölött, amiben olyan sűrűséggel oldanak meg összeköttetést, amit a zöld szubsztrát nem tudna.

Még különösebb, hogy itt van egy három hetes cikk az interposerről [link] és nekem úgy tűnik, hogy egyszer sem említik, hogy a zöld szubstrát interposer lenne, vagy régen, a szilícium interposerek.megjelenése előtt azt nevezték volna annak, hanem következetesen megkülönböztetik.
    Hovatovább ugyanazt a képet használja a Pentium II-ről, mint a Wikipédia oldal, azzal a megjegyzéssel, hogy a zöld.szubstrátot.szinte teljesen befedő barna lapka az interposer.

Sőt, én emlékszem még olyan kérdésekre/vitákra, hogy a Ryzen esetén az AMD miért nem használt interposert az infinty fabric vezetékeléséhez a.szubstráton kereszüli megoldás helyett, hiszen az jobb fogyasztási értékeket eresményezne (pJ/bit) és a döntést költség okokkal magyarázták.

Hol lehet szerinted a félreértés vagy fogalmi zavar?

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7766 üzenetére

> a zen4c alacsonyabb freq-n és kisebb cache-el müködik a zen4-hez képest ..
    > emiatt itt is vannak optializálási-ütemezési teendők.

A HT óta probémát jelent, hogy a szoftvernek (alkalmazás és/vagy OS) tudnia kell, hogy mely két hardveres szál tartozik egy maghoz és hogy ha egy új programszálat ráütemez egy olyan hardveres szálra, amely magnak a másik hardveres szála már dolgozik valamin, akkor szuboptimális eredményt kap. Nem tudom, hogy hogy csinálják, vagy hogy pontosan mi intézi, de valahogy meg kell oldania, hogy ez ne így történjen, hanem tudja, hogy mely mag programszálai szabadok. Mintha anno a Zennel kapcsolatban lettek is volna ilyen jellegű optimalizációs problémák.

Az első Zen óta problmát jelent - a CCX-ek miatt - a thread locality, vagyis hogy a szoftvernek (alkalmazás és/vagy OS) pontosan tudnia kell, hogy ha egy programszálat átütemez, vagy egy új, de adat szempontjából kapcsolódó programszálat a másik CCX-re ütemet, akkor szuboptimális eredményt kap. Ebből biztosan voltak problémák, amelyeket több-kevesebb sikerrel sikerült orvosolni. Persze nyilván az, hogy két cluster között nincs direkt adatmegosztás, csak a memórián keresztül, az mindig hátrány marad, de az irracionális ütemezést és az ostoba, a CCX-ekre tekintettel nem levő ütemezésből fakadó teljesítményproblémákat szerintem sikerült kiküszöbölni.

Az már nagyon régóta úgy van, hogy a legjobb és/vagy a két legjobb, legmagasabb frekvenciát elérni képest mag meg van jelölve. Elvileg ezt az ütemező figyelembe is veszi.

Nyilván persze a P mag és E mag közötti különbség nagyobb annál, mint hogy egyik mag 40-50Mhz-cel többre tud turbózni.
    De pl az 5950X esetén a két CCD fogyasztási jellemzői között azért elég számottevő különbség volt, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a két CCD legjobb magjának maximális turbó frekvenciája között akár 200-300MHz is lehet.

Jó, ez persze még mindig nem vészesen nagy. Nyilván minél nagyobb a magok közötti különbség, annál nagyobb az impactje az ütemező tévedésének. De valahogy ezeket a különbségeket eddig is kezelte, nem?

• Petykemano

veterán

válasz TRitON #7765 üzenetére

> A probléma az interposerrel lesz szerintem

Itt szerintem valami félreértés lehet.
    Tudtommal még egyetlen Zen lapkát sem használtak interposeren.
    A Szubsztrátra gondoltál (a zöld színű négyzet alakú lapka)?

Egyébiránt a Zen4c méretére vonatkozó fejtegetésemmel én pl épp azt kínámmám sugallni, hogy szerintem törekedhettek az egységes méretre. (Míg S_x96x_S szerint nem feltétlenül)

• Petykemano

veterán

válasz carl18 #7762 üzenetére

Nem állítom magamról,. hogy minden Meteor Lake pletyka ismerője vagyok, de...

Szerintem az Intel sajnos küzdeni fog az Intel4 gyártástechnológiával is. Nem annyi ideig mint az Intel7-tel, de szerintem a Meteor Lake rajtjáig még csak annyira lesz jó a yield, hogy mobil méretű (és teljesítményű) CPU-kat gyártsanak rajta és csak néhány negyedév után fog tudni a yield és a teljesítmény eljutni oda, hogy a remélt 8P+32E méretet is le tudják dobni.
    Persze ez tök jó, mert várakozásaim szerint a Zen4-gyel szemben épp a mobil piacon lesznek nagy lemaradásban. Tehát ha mondjuk 2023Q2-ben kiadják a Meteor Lake mobil változatát, akkor azzal zárhatják az ollót.

Az eddig látott Meteor Lake fotók és más infók ezt a narratívát támasztják alá.
    Az Intel által részletezett design [link] nekem 6P+8E magosnak tűnik. Szerintem ha képesek lennének ennek a desktopra szánt 8P+32E magos designra, akkor azt már valamiylen formában láttuk volna, vagy hamarosan láthatjuk.

A dologban számomra a legérdekesebb kérdés az, hogy hogy fogja az intel összerakni ezeket a magokat. Volt nekik egy 10 magos Comet Lake. ahol ring bust használtak. Aztán volt egy 8P+2x4E Alder Lake, ahol elvileg szintén 10 mag állomás van a ringbuson. már ha az még ringbus. Már a Raptor Lake is érdekes, hogy hogyan fogják a +2x4E magot felfűzni, nemhogy még 4db E-clustert. Azt gondolnám, hogy a 8P+32E mag esetén már talán praktikus volna ezeket külön gyártani. DE majd meglátjuk

• Petykemano

veterán

Zen4 vs zen4c die area

Ez persze csak egy mockup, de azt hivatott megmutatni, hogy compact FPU-val és felezett L3$-sel kétharmadára csökken a CCX mérete.
    Az első képen mondjuk mintha az L2$ is felezett lenne. Úgy már csak 3/5 a méret

Ha rávetítünk még 8-10 helytakarékosságot, amit egy sűrűségre optimalizált library adhat és/vagy mondjuk egy 15%-kal nagyobb tranzisztorsűrűséget, amit az N4 adhat, akkor meg is van.

Az elhelyezés persze kérdéses. Szerintem 90°-kal el fogják forgatni a magokat.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7749 üzenetére

Ez miért ennyi? És az intelnél miért nem volt vagy volt gyorsabb a betanítás?

• Petykemano

veterán

válasz hokuszpk #7747 üzenetére

Biztosan igyekeztek javítani. A GF/SS híresen rossz fogyasztással bírt magas frekvencián.
    De azért emeltek az uncore frekvenciákon a zen4-ben. Ha 15-20 esetleg nem is, de 8-12W-ra azért én továbbra is számítanék

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7744 üzenetére

Szerintem nem csak az 5800X esetén volt gond
    A tranzisztoroknak, hogy egy adott frekvenciát tartani tudjanak bizonyos feszültségre van szükségük. Viszont minél magasabb a tranzisztor hőfoka, annál magasabb feszültségre van szükség. És értelemszerűen minél magasabb a feszültség, annál nagyobb a hőtermelés. Nem nehéz kitalálni, hogy egy bizonyos ponton túl ez egy öngerjesztő folyamattá válik.

Szerintem ez az összes Zen cpu-t érintette. A Zen1-nél 4.1Ghz-nél történt meg ez a meltdown.

Minél sűrűbben vannak a tranzisztorok, annál inkább beszorul a hő. Pletykák szerint az Intel azért nem közölt a 14nmről egy idő után tranzisztorsűrűség adatokat, mert a generációnként +2-300Mhz eléréséhez csökkenteni kényszerült a sűrűséget.

Nem vitatom a probléma létezését, de ha valamiért jobban érinti ez az AMD-t, akkor inkább ez az az ábra, ami megmagyarázza:

Nehéz pontosan kiszámolni.
    De ha vesszük a 230W PPT / 2CCD-t (amely érték valóságos). Ha eltekintek attól, hogy vajon ebből mennyi termelődik a core és mennyi az uncore részen (ami ugye fontos, mert az egész chipletezés hátrányaként a relatív magas idle powert szokták emlegetni), akkor egy magra 3.74W/mm2 jön ki. (230W / 16mag / 3.84mm2)

Az Alder Lake esetén az egyszerűség kedvéért számoljunk 10db maggal. A képek alapján nagyjából ekkora kiterjedést jelent. Így 3.23 W / mm2 jut egy magra (241W / 10 mag / 7.46)

Az összehasonlítás a Zen4 és az Alder Lake között már abból a szempontból is kevésbé igazságtalan, hogy eddig a Zen3 L3$ nehéz volt és az L2$ volt relatív kicsi, míg az Alder Lake az L3$-on spórolt és az L2$ volt nagy.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7740 üzenetére

Szögezzük le, hogy a látott W értékek a PPT/PL2-t jelentik.
    Ez talán annyiból lehet fontos, hogy ez elvileg nem tartós fogyasztás, hanem a pillanatnyi. a pillanatnyi hő elvezetéséhez pedig inkább a hővezető képesség [W/(mk)] legalább annyira fontos, mint hűtőrendszer TDP minősítése.

Mindenesetre szerintem némiképp pontatlan és/vagy félrevezető a számítás.

Egyrészt elsőre jogosnak tűnik, hogy a Zen4 esetén csak a CCD méretét veszik figyelembe, hiszen a hő ott termelődik, és nincs direkt kapcsolatban az IOD-dal. De azért tudjuk, hogy a package power kb 25%-kal magasabb, mint a magokon mérhető fogyasztást - a különbözet legalább részben feltehetőleg az IOD-on keletkezik (memóriavezérlő, infinity izék, stb)

Másrészt noha igaz, hogy az Intel monolitikus lapkája lehetőséget ad a magoknál termelődő hő 2D irányba (a chip többi területére) való terjedésére is, de attól, hogy ez a hőterjedés lehetséges a monolitikusan beépített részek irányba, az korántsem jelenti azt, hogy a lapkaterület teljes része valóban részt vesz a hőleadásban. (lásd: [link] )

Fentiek értelmében szerintem nem lehetetlen, hogy az AMD sorokban a 71mm2-es kiterjedésű lapkákra eső W értékekből el lehet venni 10%-ot.
    Míg az MSI által készített hőtérkép alapján az Intel sorokban simán meg lehet felezni a hőleadásban valóban hasznosan résztvevő lapkaterületet.

• Petykemano

veterán

válasz Devid_81 #7737 üzenetére

Kétféle elképzelés volt a Zen4c-vel kapcsolatban.
    Az egyik az, hogy kiemelik az L3$-t és csak a TSV-ket tartják meg. (és 3D-ben teszik rá)
    Ezt még megspékelhette az a wccf-es gondolat, hogy a kiemelt L3$ magokat szembefordítják és azok megosztják egymással az L2$-t. [link]

A másik lehetőség hasonló slankítás, mint a PS5 esetén történt a zen2 magokon.
    Egyelőre ez tűnik bejönni: felezett L3$ (TSV sincs). lehet, hogy felezett L2$, slankított FPU, ilyesmi.
    És persze N5 helyett N4 használata - biztosan egy sűrűségre optimalizált libraryvel.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7729 üzenetére

Ezt az XpressConnect Retimer és Switchtec PCIe Switch ábrát én is megtaláltam.
    De egyrészt nem tudom pontosan milyen funkciót töltenek be a retimer, switch chipek. mármint utóbbiról van fogalmam - az amd esetén az alaplapi chipset pl egy PCIe switch.

Másrészt úgy értelmeztem az ábrát, hogy ez a cég kínál valamilyen olyan retimer/switch chipeket/IP-t, amivel 60ns-ról 10ns-ra csökkenthető a PCIe jeltovábbítás/osztás. Amit ha használsz, jobb lesz.

Itt gyorsan be is fűzöm, hogy hát feltételezem az B650 és X670 esetén talán pont valami ilyesmi a jelentősége az 1 vagy 2 chipsetnek. Hogy mondjuk az X670 esetén azért van két chipset, hogy alacsony legyen a késleltetés, míg a B650 esetében valami "other retimer"-t használtak, ami vagy megfelel a PCIe5 szabványnak, vagy még annak se.

Viszont olyan jellegű összehasonlítást, hogy a fenti PCIe5 minimumnak tekinthető számokhoz képest mit tudott vagy mi volt az elvárás a PCIE4-gyel szemben, olyat nem találtam.
    Illetve hát egy-két helyen belefutottam egy 100ns-os értékbe abban a konnotációval, hogy ez a PCIE5 esetén sem változott.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7727 üzenetére

Talán furcsa lesz, amit mondok, de fogyasztói szemmel nézve nem biztos, hogy ez jó irány.
    Persze sok függ a kondícióktól. Mondom mire gondolok:

Van ez a jelenség, tudjátok, amikor úgy emelik a tejföl árát, hogy nem az árat emelik, hanem a tejföl méretét csökkentik.

Jelenleg tudtommal a legtöbb cloud szolgáltató párosával adja a vcore-okat. A GCP-ben nem is nagyon titkolják, hogy 2vcore = 1 core + SMT. Utóbbiről lemondhatsz. Attól még persze olcsóbb nem lesz.

Az új architektúrák jellemzően magasabb IPC-t, nagyobb sávszélességet, esetleg valamivel több cache-t ígérnek, olykor magasabb frekvenciát. De utóbbi nem feltétlenül igaz, az Intel szerverchipjei esetén jellemző volt, hogy bár több mag fért el egy lapkán, de a magok alapfrekvenciája csökkent.

Ugye ez aki szerverben, vagy socketben gondolkodik annak tök jó, mert magasabb lesz a throughput, a Throughput/W és a throughput/socket.

De aki vcore-t bérel, az... háááááááát talán a generációváltással járó IPC és a sávszélesség növekedése hoz annyit, amennyit a frekvencia csökkenése esetleg elvisz.

És akkor itt van ez a Bergamo. Hejjdekirály, 128 mag!!!! uhhhh
    Igen, aki socketben gondolkodik, annak tök jó, mert magasabb lesz a throughput, a Throughput/W és a throughput/socket.

De aki vcore-t bérel, annak... hááááááááát

Feleakkora L3$ és 10%-kal alacsonyabb alapfrekvencia. (A Genoához képest)
    És ugye SMT is van tehát továbbra is el lehet adni úgy, hogy 2vcore = 1core+SMT

Hááááááááát ugye ez azt jelenti, hogy akinek Genoa helyett Bergamo jut, az pont semmilyen előrelépést nem fog érezni mondjuk egy Milanhoz képest, miközben a szolgáltató ugyanazt a pénzt szedi be a vcore-ok után, viszont 2x annyit tud belőle értékesíteni.

Persze nyilván sok múlik a kondíciókon. Cloudban nem igazán versenyeznek egymással architektúrák vagy ISA-k. A Cloud szolgáltatók versenyeznek egymással.
    Tehát persze el tudnék képzelni olyan konstrukciót, hogy a Bergamo értékesítése már úgy történjen, hogy ugyanazért a pénzért, vagy esetleg picit többért már 4 vcore-t adjanak, vagy esetleg kapásból le is tiltsák az SMT-t és 1vcore=1core legyen.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7721 üzenetére

> és a Gen5-nek alacsonyabb a latency-je és nagyobb a sávszélessége;

ezt én is így tudtam.
    Egyik nap próbáltam méréseket keresni, de valójában nem találtam semmilyen bizonyítékot. A PCIe5 hardveren keresztül működő CXL viszont csökkentheti
    [link]

Esetleg neked vannak adataid - PCIe4 vs PCIe5 ?

• Petykemano

veterán

/konkurencia/

Az Arm beperelte a Qualcommot,.amiért a felvásárlást követően illetéktelenül folytatták a Nuvia IP-k használatát.

Ha jól értem, arról van szó, hogy az ARM szerint minden egyedi architektúra a saját hozzátartozó Archutecture License Agreement alapján készülhet. A Qualcomm a Nuvia felvásárlását követően feltehetőleg nem akart két ALA után fizetni, és a nuviáét megszüntette abban a hitben, hogy a saját ALA-je fedezi a továbbiakat. Az Arm szerint nem.
    [link]

Hát... igazán megvárhatták volna legalább az első sikereket. Mert lehet, hogy a semmiért perelnek és ki tudja, talán épp ez is okozhatja azt, hogy végül nem lesz sikeres. (Bár nem valószínű, hogy ne az lenne a legrosszabb végkimenetel, hogy a Qualcomm két ALA-t fizet)

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7714 üzenetére

"És amúgy is az RDNA3 túl jól sikerült és kell hozzá egy erős proci ami nem fogja vissza."

Tudom, mondtam már pár egzotikus dolgot, aminél az AMD (és a technológia) konzervatívabb volt. De kíváncsi vagyok, mikor viszik egy szinttel feljebb a Smart Access Memory technológiát. "Smart Access Cache." (TM) tehát amikor egy V-cache-sel szerelt CPU és egy Infinity cache-sel szerelt RDNA3 egymás L3$-ében turkál (mintha valamelyik nap az intelnél láttam volna hasonló pletykát)

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7715 üzenetére

Szerintem aki most vesz egy Zen4-et, azt talán a Zen4V és a remélhetőleg komoly IPC előrelépést és pletykák szerint egyéb gyorsítókat (XDNA) hozó Zen5 sem feltétlenül hozza lázba, de szerintem egy Zen5V már igen - ha megkaphatja új alaplap nélkül. Ha ezt 2024 (Q3) hozná az AMD, az is csupán 2 év.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7710 üzenetére

Ez egyébként egy jó kérdés.

Persze nem minden workload (játék vagy alkalmazás) reagál jól a cache méret növekedésére vagy a magok számának növekedésére. A rövid válasz: ezeknek a dolgoknak felhasználói.
    Na meg persze az is fontos szempont, hogy mennyire lesznek ezek premizálva.

Mondjuk minden játékos igyekezni fog valamilyen V-cache-sel ellátott verziót venni. És ugyanez igaz a munkás gépekre is, csak a magszám tekintetében.

Az nem mindegy.persze, hogy a Vcache és Zen4c változatok úgy érkeznek-e fél év múlva, mintha már most megérkezett volna a következő generáció is, vagyis hogy a jelenlegi portfóliót 20-40%-kal túlteljesítve a jelenlegi árakhoz képest jár annyi felár, mint amennyivel drágább szokott lenni az új termék a 2 éves akciózott kifutó termékeknél.

Mert ha prémium termék lesz, akkor szerintem meg fog maradni a kereslet a sima termékekre is. Az lesz a 12-16 magos változat, mint most a 12 magos a 16 magoshoz képest. Nem a Legjobb, de azért van rá kereslet.

De nézzük a jó oldalát : az energiaárak miatt nagy a recessziós félelem. Nem csak Magyarországon.
    Ha esetleg tényleg úgy lesz, hogy baj lesz, és nem lesznek jók az eladások (akár emiatt, akár a kompetitív helyzet miatt) akkor ezzel relatív hamar megteremtik maguknak az arcvesztés nélküli árkorrekció lehetőségét.

• Petykemano

veterán

Robert Hallock cáfolta azt az értesülést, miszerint a B650 alaplapok ne támogatnák a túlhajtást. [link]

> persze a fizikai ( x16) és a tudás eltérhet ..
    Igen, természetesen a fizikai kialakítást értettem (slot) az hogy aztán az milyen gen és hány lane, az egy más kérdés.

• Petykemano

veterán

válasz Komplikato #7704 üzenetére

Ha rajtam múlt volna, akkor úgy lett volna, hogy
    - a X670<>B650 különbség az lett volna, hogy előbbi több és/vagy erősebb periferiális kivezetést tartalmaz "creator" célra, akik több lemezt, több usb-t több GPU-t, több bővítőkártyát akarnak használni.
    - az E<>_ különbség pedig az lett volna, hogy előbbi megerősített VRM rendszerrel rendelkezik és bírja a 170W TDP-t és az overclockot, míg a nem-E esetén az X670 nem tud OC-t, a nem -E B650 pedig csak a 105W-ot.

• Petykemano

veterán

válasz Devid_81 #7698 üzenetére

Olvastam Abu cikkét is.
    MEg ezt
    de Ezen cikk és ezen cikk alapján azt mondanám, hogy az elnevezések/kategóriák nem annyira egzakt komponenslistát határoznak meg, hanem minimumot, amitől persze az alaplapgyártó eltérhet, de csak akkor, ha azzal nem lép át a következő kategóriába, mert akkor meg már úgy kell hívni. Szóval szerintem azért káoszos, mert eredetileg minimumokat akartak meghatározni, aztán jött valaki, hogy jó, de ha XYZ mégiscsak szeretne valami extrát a minimumon túl, akkor mi van? Jó, akkor azt hívjuk B650E-nek, de ne legyen kötelező.

B650:
    - legalább egy M.2 slot PCie5
    - opcionális M.2 slotok (de valószínűleg csak Pcie4)
    - biztosan PCIe4 x16 slot
    - opcionálisan akár több Pcie4 x16 slot
    - egy chip
    - korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)

B650E
    - legalább egy M.2 slot PCIe5
    - opcionális M.2 slotok (lehet a többi is PCIe5)
    - opcionális Pcie5 x16 slot
    - opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
    - egy chip
    - korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)

X670
    - legalább egy M.2 slot PCIe5
    - opcionális M.2 slotok
    - opcionális Pcie5 x16 slot
    - opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
    - két chip
    - korlátlan OC

X670E
    - összes M.2 slot PCIe5
    - 2db Pcie5 x16 slot
    - két chip
    - korlátlan OC

A 2 vezőrlőhidat azzal indokolták, hogy azok tulajdonképpen jeltovábbítók, jelerősítik, amik segítik a PCIe5 sávszélesség elérését, biztosítását. (PCIe switch) Legalábbis biztosan nem az USB, SATA és egyéb perifériák extrém számosságú becsatolása lehetett a cél.

Az egész olyan, mintha az AMD ezzel a két vezérlőhiddal és a két x16 slottal a CXL-re próbált volna felkészülni, amelynek keretében ugye a különböző komponensek nem a CPU-n keresztül kommunikálnak egymással, hanem a PCIe switchént szolgáló vezérlőhidakon keresztül (vagy legalábbis úgy, hogy az egyik vezérlőhíd a CPU felé történő kommunikációt, a másik pedig a többi PCIe eszköz egymás közötti kommunikációját segíti)
    De azt nem értem, hogy elvileg az x16 és a x4 M.2 közvetlenül a CPU felé megy és ezen kívül van még x4 a vezérlőhíd felé, ami az összes többi perifériát kezeli.

De valahogy ebből a megközelítésből félresikeredettnek tűnik. Én úgy tudom, hogy a CXL-nek feltétele a Pcie5, ebből a szempontból viszont az alaplapok fele-kétharmada kapásból kiesik.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7692 üzenetére

Asus B650 lapok [link]

Elnézést, az M.2 oszlopban tudom értelmezni, hogy lesz egy Gen5-ös és egy Gen4-es M.2 slot és azt is értem, hogy ha több van.
    De a PCIe oszlopban mit jelent minden sorban mit jelent a PCIeX16_1 meg PCIeX16_2?
    Azt, hogy tulajdonképpen két slot lesz, többségében mindkettő Gen4?

Ezt egyébként nem úgy szokták csinálni, hogy ha két kártyát teszel a gépbe, akkor fele-fele arányban osztoznak a rendelkezésre álló sávszélességen? Vagyis 2x x8?

És akkor tényleg minden B650 alaplap két darab PCIe x16 slottal lesz ellátva?
    Azt meg vajon minek?
    Az AMD ezekkel a lapokkal már előre készül a PCIe bővítőkártyák (XDNA, XCL memória, stb) robbanására?

További kérdésem, vajon miért nem lehet azt megoldani, hogy van egy slot, ami PCIe4 módban x16, de tudja a PCIe5 módot is, de azt csak x8 sávszélességben?
    Ez sokkal barátibb lenne a jövőben a GPU-knál várható spórolási metodikával, ahol is nem a PCIe generációval spórolnak, hanem a sávok számával. És tök jó lenne, ha amikor beteszel az "olcsó" B650-es lapodba egy "olcsó" RX 7600-at (ami legjobb esetben is Pcie5 x8 lesz, de talán csak x4), akkor mondjuk nem a kétféle spórolás metszeteként előálló legrosszabb forgatókönyvet kapod

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7677 üzenetére

> ami ugye csak egy ráncfelvarrás a 14 gen előtt,

Szerintem is jobb lesz a Raptor - desktopon.
    Ami azt illeti bízom benne, hogy sikerült esetleg megoldani az AVX512 kérdését, ami szerintem is blama az Intelnek. Nem azért, mert hogy az most annyira fontos vagy elterjedt lenne, hanem épp azért, hogy terjedjen végre. Végső soron a piac ~70-75%-át azért még mindig az Intel viszi.
    A másik dolog meg az, hogy nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani a Gracemont magokban magának az utasításnak az ismeretét - függetlenül attól, hogy maguk a végrehajtó egységek egyébként nem 512, de esetleg még csak nem is 256bitesek, hanem csak 128bitesek. Igen, ebben az esetben az AVX512 relatív lassú lenne az E magokon, de legalább futna. Még akár attól sem szabadna visszariadni, ha a kérdést úgy oldanák meg, hogy a 4 magos cluster közös (vagy legalább páronként közös) FPU-t használ, mint a bulldozerben. Ezt az Arm is beépítete az A510-be.

Viszont...
    - egyrészt kérdés, hogy milyen fogyasztás mellett. Afelől persze nincs kétségem, hogy a legdurvább 16/24 magos MT esetekben mindkét fél brutális fogyasztás mellett fogja hozni, ami a csövön kifér. De mobil területen a slide-okon látott 50-60%-os energiahatékonyság nagyon fog számítani. Tehát lehet, hogy mainstream piac MT szegmensét az Intel elviszi, de mobilban szerintem a Zen4 el fogja vinni a pálmát. (különös tekintettel a 16 magos 45W TDP-s 7950HX-re)
    - másrészt a Raptor lake tündöklése sem fog hosszan tartani.
    Néhány hónap múlva érkezik a 3DV, és a Zen4c. Nem tudom, hogy mainstreambe fog-e érkezni Zen4c, de legrosszabb esetben a Siena platformmal szintén kb jövő év elejétől a MT teljesítmény iránt vágyakozókat is ki tudja elégíteni.

> a zen4 pedig egy komoly ugrás a zen3-ról.

Háááát. Mihez képest?
    Tick-tock van. Ez persze nem feltétlenül pontosan ugyanaz, mint amit az Intel csinált, de az egyik ütemben letesznek egy ground-up új architektúrát, a másik ütemben ez az architektúra kerül finomításra és egy új gyártástechnológára való portolásra.
    Tehát a Zen4 valójában a Zen3 architektúra N5 portja néhány csiszolással és a nagyobb tranzisztorsűrűségből fakadó low hanging fruit beépítésével és persze az AVX512 utasítások beépítésével. Ez igazából csak a fejlettebb gyártástechnológiára való portolással több, mint a Raptor Lake. Persze nyilván az előrelépés nagy része épp a gyártástechnológia váltás eredménye/következménye.

> ami ugye csak egy ráncfelvarrás a 14 gen előtt,

Visszatérve erre a kérdésre.
    Én tartok tőle, hogy a Meteor Lake egy mobile first termék lesz - kicsit hasonlóan a Tiger Lake-hez, ami egy remek pipecleaner volt 4 magos változatban és nagyon jó lett volna a 8 magos váltazata, de annyira későn érkezett, hogy már igazából kevéssé volt érdekes és asztali változatban nem is nagyon nyújtott jobb eredményt, mint a párhuzamosan fejleszett Rocket Lake.
    Szóval én arra számítok, hogy valamikor 2023 Q2 tájban fog debütálni a Meteor Lake mobilon és kábé negyedévente fogja tudni az Intel skálázni felfelé és lassan fog csak teret foglalni és végül a 2024Q1-ben érkező Zen5-tel kell majd összecsapnia.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7663 üzenetére

Általában elcsámcsogunk még a kurrens információkon. Az információt nem szoktuk úgymond átküldeni a vonatkozó Zen4-es csoportba. Konkrét termékkel kapcsolatos kérdések viszont itt ritkán kerülnek megválaszolásra. Valahogy ez szokott működni magától.

Szerintem a következő forró téma a Zen4c és a Zen4 3DV lesz, mert a Zen5-ről még semmilyen infó nem jelent meg azon kívül persze, hogy N3 vagy N4, meg hogy bizonyára szélesítik az architektúrát (ez egyébként minden konkurens - M1, M2, Nuvia, Tachyium) - alapján eléggé elkerülhetetlennek tűnik és Mike Clark nagyon izgatottan várta már pár éve is.

A nagy kérdés az, hogy mikor emeli az AMD egy következő szintre a 3D legózást.

• Petykemano

veterán

válasz Pakmara #7660 üzenetére

Ma az Amazonon állítólag $380 volt az 5800X3D. Új sku-ról nem tudok.

• Petykemano

veterán

válasz Petykemano #7657 üzenetére

Itt egy másik, ami közelebb van az AMD által mutatott eredményhez.
    [link]

Mivel a BIOS látszólag azonos, ezért feltételezem, hogy valamilyen PBO beállítás lehet a különbség

• Petykemano

veterán

[link]

/Én nem hőbörgök, látjuk, hogy a cégek mindig azt a mérést domborítják, amelyik számukra kedvező, de attól függetlenül a fanyalgás/szúrkálódás jogos és tussé müszojű lö kandúr!/

• Petykemano

veterán

válasz HSM #7649 üzenetére

> Az én szememben a jelenlegi megvalósításában csak felesleges nyűg a kis magok.
    > Én pénzt nem adnék értük.
    > Ha pedig rengeteg multicore nyers erő kellene,
    > jobb megoldásnak tartom pl. a jelenlegi 5900X-et vagy 5950X-et,
    > vagy az érkező Zen4-es utódokat."

Ezzel szerintem nehéz nem egyetérteni. Én jó kezdeményeznek gondolom a Pollack szabály figyelembevételével a MT teljesítmény növelését kis hely és energiahatékony magok segítségével. Szerintem nagyon költséghatékonyan lehetne CB23 és már rendering bajnokokat gyártani Hybrid architektúra alapon arra a piacra, ahová a ThreadRipper, és mondjuk még a 16 magos ryzen a versenytársa. 8 nagy mag + további 8-16-24 nagy mag helyét elfoglaló (~) 32-64-96 kis mag, ami ezekben a jól skálázódó alkalmazásokban másfélszer nagyobb throughputot is hozhat. És olcsóbban előállítható (lehetne)

De ennek a mainstreamben desktopok terén jelenleg nincs különösebb haszna. 4 kis mag hasznos lehet arra a célra, hogy csökkenthető legyen az idle energiafelhasználás (ami mobil szegmensben szempont), lehet, hogy egy YT is elketyeghetne az E magokon. De mivel még több vele a bonyoldalom, mint a haszon, ezért csakúgy, mint az első generációs Ryzen esetén a MT teljesítménytöbbletet leginkább ajándékként kéne adni, hogy a vevőknek is így csillogjon a szemük: d($.$)b és persze, hogy nőjön a penetráció, alkalmazkodjanak a szoftverek.
    Máskülönben arra a sorsra jut, mint az IGP. (Persze nyilván nem ugyanaz a réteg-közönség fogja megtalálni a maga réteg-hasznát benne)

• Petykemano

veterán

A Zen4 CCD (Durango) N5-ön készül.
    Az 5800X3D alapján valószínűsíthető, hogy a 3DV$-sel ellátott Zen4 CCD-k is N5-ön készülnek.
    A Zen4c valószínűleg felezett L3$ mellett (esetleg TSV-k nélkül?) ha N4-en készülnek, akkor valószínűleg hasonló méretbe beleférnek, mint a Zen3 CCD-k. Tehát a Zen4c valószínűleg N4.

(A Zen4 felsorolásból kimaradt a Raphael, ami szintén valószínűleg N4. A Zen3-nál a gyártástechnológáknál fel van sorolva az N6, miközben a Rembrandt ugyanúgy nincs megemlítve)

De vajon a Zen5 család ugyanezt az elvet fogja követni?
    - Zen5 @ N4
    - Zen5V @ N4
    - Zen5c @ N3

Mintázat alapján ez valami ilyesmi lenne logikus. Hiszen ha a Már a sima Zen5 is N3, akkor mi lenne N4?

Számomra abból a szempontból is logikusabb lenne, ha a Zen5 még N4 lenne, mert az N3 (N3E) tömeggyártása még csak most ősszel indul. Elég valószínű, hogy azt legalább a 2023-as év egészében az Apple lefoglalja. Az első N5-ön készülő Apple A14 2020 szeptemberben rajtolt, tehát az AMD 2 évvel később fért hozzá az N5 gyártósorokhoz.
    Ha a Zen5-höz az N3-at feltételezzük, akkor az azt jelentené, hogy várhatóan a beharangozott 2024-ben legkorábban csak Q4-ben lenne belőle termék.
    A 2023H1-ben érkező Zen4c és Zen4V és a 2024Q4 között azért az elég hosszú idő.

A szokásos "cadence" alapján viszont a Zen5-nek 2024Q1-ben azért meg kéne érkeznie
    Még akkor is, ha a beékelődő kiegészítő termékek (Zen4c és Zen4V) miatt kicsivel hosszabb fejlesztési ciklust engedünk meg. (mondjuk 18 hónapot)

Zen: 2017-02
    (Zen+: 2018-04) (+14)
    Zen2: 2019-07 (+15)
    Zen3: 2020-11 (+16)
    Zen4: 2022-09 (+22)
    Zen5: 2024-03 (+18)

Sőt, ha a mintából azt olvassuk ki, hogy az AMD számára a major nodeváltás mindig hosszadalmasabb (Zen2: 29 hónap, Zen4: 22 hónap), mint amikor nem történik ilyen, akkor akár azt is feltételezhetnénk, hogy akár 2024-es CES-en is bejelenthetik.

• Petykemano

veterán

GB5 eredmények:

"Alaplapok $125-tól."
    Hát ez elég siralmas. Mármint a jelenlegi árfolyamok mellett ez 65-70eFt-os alaplap kezdőárakat jelent és akkor ez a legratyibb kivitel, amiből kispórolnak a Pcie5 m.2 csatlakozón kívül mindent, amiért érdemes lenne az új platformra ugrani.
    Tudom, hogy infláció és a $299-os CPU árához képest ez olcsó, és a forint árfolyam még az euróhoz képest is rossz, de az euró is romlik a dollárhoz képest, de hát ez szörnyű.

[link]

Ez egy nagyon tetszetős ábra - a 65W-os oszlopban
    (Bár tudtommal az újonnan bejelentett SKU-k között nincs 65W TDP-vel rendelkező.)

Még egy kis Skyjuice:
    > 5nm Zen 4 Core + 1MB L2: 3.84mm²
    > 7nm Zen 3 Core + 0.5MB L2: 4.11mm²
    [link]

• Petykemano

veterán

[link]

Az L2$ késleltetés emelkedése érthető a duplázott méret miatt. Az L3$ késleltetése magyarázatra szorul. Azt mondják, a magas frekvencia kompenzál.

Egy kép a chipletekről:

Érdekes, hogy ezen a képen már nincsenek annyira közel egymáshoz a CCD-k.
    Így azt gondolom, hogy a megosztott L3$ gondolata elvethető.

Zen4 CCD a prezentációból:
    [link]

Zen4 mag annotáció a prezentációból:
    [link]

• Petykemano

veterán

válasz Petykemano #7630 üzenetére

Végül
    $699
    $549
    $399
    $299
    lett.

/morgás/
    Már megint a mainstream drága. A 7600X-től a ketszer annyi mag még csak nem is kerül kétszer annyiba. Jó értem, hogy csak a MT teljesítmény kétszeres, de hát a pofám leszakad, hová lett a csúcstermékekről a prémium?? (Ugyanez igaz a 7700X és a 7950X-re.)

A matekot persze értem: csupán.egyetlen chiplettel több, az bagó költséget jelent. De ez eddig is így volt.
    És persze a versenykörnyezet is értem: vélhetőleg $350 lesz az 13600K
    És persze azt is érteni vélem, hogy hiába lenne olcsóbb a 7600X, az egész rendszer úgyse lesz olcsó az alaplap, a DDR5, PCie5, stb miatt. És aki ezekbe beruház, annak már nem az az $50 fog fájni.
    És nyilvan az entrylevel piacot AM4+zen3-mal fogják lefedni. Kíváncsi vagyok ledobják-e az 5800X3D árát.

/értékelés/
    29%-kal magasabb ST teljesítményt mutattak. És ha jól emlékszem 35-45% közötti MT teljesítmény növekedést. GB5 pontok 2100-2200 között szóródtak valahol. Jól emlékszem, hogy játékokban nem gurított mindenhol kiemelkedőt?
    Nem rossz, de az az érzésem, hogy ezt a kört teljesítmény szempomtjából az Intel nyerte és nem véletlenül volt hangsúlyozva az energiahatékonyság.
    Sajnos a Zen4c-re és a Zen4V-re még egy fél évet várni kell, pedig valószínűleg az lesz majd a nagy dobás.

Az Intel fejlesztése gyorsabb, ha most jön a raptor lake, akkor jövő tavasszal, nyár elején megjelenhet a Meteor Lake, de az mobile first, olyan lesz mint a Tiger Lake, tehát szerintem az asztali cpuk koronáját az AMD visszaveszi 2023 elejétől.

• Petykemano

veterán

Transistor Count
    TSMC N5 Core Complex Die (CCD)
    - Codename “Durango”
    - 8 Zen 4 “Persephone“ Cores
    - 8MB L2 + 32MB L3 Cache
    - 6.57 Billion Transistors

Each 8-core 5nm Zen 4 CCD is made up of 6.57 Billion transistors. This packs 58% more transistors than the previous 7nm Zen 3 CCD (4.15B) despite the die being over 10% smaller. Thus the average transistor density across the whole die goes from below 50 MTr/mm² to over 90 MTr/mm².

[link]

• Petykemano

veterán

válasz Devid_81 #7634 üzenetére

Hát "onemorething"-ezni szerintem csak a 3D V-cache cuccal, vagy a Bergamo típusú CCD-vel lehetne.
    De bármire gondolok, az Osborne hatás jut eszembe. Vajon a 3950X esetén miért nem volt? Vagy miért nem merült föl? Azért, mert nem egy sok hónappal később megjelenő termékre vonatkozott, hanem hogy a többivel együtt megveheted majd. Tehát az emberek nem elhalasztották a vásárlásaikat, hanem egy drágább terméket vettek.

• Petykemano

veterán

válasz Devid_81 #7631 üzenetére

Sőt, reálértéken csökkent, és ugye az energiárak és az általános infláció (nem mintha nem lenne időben eltolódó ok-okozati összefüggés) okán mindenki kapott rendkívüli kompenzációs fizetésemelést.

Ha ezek lesznek az árak, akkor vagy a Zen4 ST teljesítményében lesznek még itt nagy meglepik, vagy az Intel termékek áraiban :P

Racionálom még:
    Az új termék mindig drága.
    A DDR5 és az új alaplap és a PCIE5-ös SSD is úgyis borzasztó drága, nem ezen fog már múlni.

• Petykemano

veterán

ó-ó
    AMD Ryzen 7000 pricing leaked, very similar to 5000 series
    $799
    $549
    $449
    $299
    [link]

• Petykemano

veterán

válasz Petykemano #7623 üzenetére

Bocsánat, innen még kimaradt egy gondolat:
    a Tachyum fejlesztéséből is egyértelműen a szélesítés az irány.
    (Szerintem az AMD valami olyasmi irányba fog elmozdulni, mint a Gracemont. Tehát elsőre úgy szélesítenek, hogy dual-decodert alkalmaznak, vagyis a meglevőből építenek be kettőt.)

• Petykemano

veterán

válasz HSM #7621 üzenetére

> hogy fog kinézni a fabric, jó lesz-e az új IGP-s IOD

Látom esélyét, hogy ennek alapjait is lerakták a Rembrandtban. Másképp fogalmazva: hogy az IOD nagyrészt egy Rembrandt, amiből kivették a CCX-t, lecsökkentettík a WGP-k számát. És persze a PCIe5 upgrade.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7616 üzenetére

Elolvastam.
    Számomra két érdekes pont volt. Az egyik a hatalmas FP kapacitás, ami a GPU-k világába repíti.
    Kicsit kapcsolódik ide a múltkori kérdésem, hogy mi végett kell az AVX512 (itt: "AVX1024"), amikor ott vannak a GPU-k. Érteni vélem, hogy a szoftver nem tart ott, hogy egy pcie slotba helyezett gpu esetén a fédélzeti memória korlátos és pcie-keresztül a rendszermemóriából másolni lassít. A Fugaku is hasonló elképzelés mentén készült és... tulajdonképpen a Mi300 is. Azt a kérdést akartam feltenni, hogy ha ez a probléma, hogy. Szoftver cpun fut, de a számítást vektoros egységek végzik a gpun, akkor miért nem úgy közelítik meg a kérdést, hogy egy bazinagy gpu-ba beintegrálnak egy 8 magos CCX-et, azt kész. Ez megtörtént a konzolok esetén is.
    De valószínűleg hasonló történik majd a Mi300 esetén is, csak chipleteket fognak összerakni.

Egy másik gondolatom.az lett volna, hogy a 64 magos 6-7TFLOPs zen2 esetén egyszerű.szorzásokkal.el lehet jutni a Prodigy teljesítmémyéig (mármint papíron) 256bites vektor egységek helyett 1024b, 64 mag helyett 128 és kb kétszer nagyobb frekvencia.
    Nyilván persze nem ennyire egyszerű, hiszen a cikkből is kiderül, hogy ezt tudni kell.etetni.

De mivel úgy tűnik Mi300 is majd ennek a kérdésnek a lefedésére érkezhet, félő, hogy a prodigy vagy papír, vagy rétegtermék maradhat. Abban esetleg látnék lehetőséget, hogy európai AI és HPC kezdeményezések erre épüljenek.

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7608 üzenetére

Ez a skálázhatóság nekem leginkább ilyen jól hangzó elmélkedésnek tűnik, amit persze nyilván szükséges és hasznos teljesíteni, de ritkán kerül ténylegesen alkalmazásra - legalábbis abból a perskeptívából nézve, ahogy eddig az AMD csinálta.

Magszám skálázás szerintem nem arra vonatkozik, hogy a chiplettel lehet a magszámot skálázni. A magszám skálázása magára a chipleten belüli magszámra vonatkozik. Ilyet az amd esetén csak elvétve láttunk. Eltérő magszámú chiplet nem is volt, de a CCX-t csökkentett magszámmal be tudták építeni más monolitikus designba.

A core generation scalability nekem megint valami olyasminek tűnik, hogy az eltérő mag-architektúrákat külön-külön is ki lehet cserélni és egy félidős terméket megjelentetni vele. Ezt majd valóban meglátjuk, ha az AMD is elkezdi keverni a magtípusokat.

A node.scalability szerintem nem az, hogy eltérő részegységek különböző gyártástechnológián készülnek,.hanem hogy ugyanaz a design készülhessen más gyártástechnológián. Mondjuk az IOD az asztali processzor esetén elég ha egy prevgen nodeon készül, mobil Cpu esetén ugyanaz legyen cutting edge nodeon.
    Ilyet nem láttunk az AMDnél. Pedig lehetett volna, hogy pl az IOD-t és a Zen3-at átdobják N6-ra és kiadnak egy zen3 refresht.

Cache scalabilityt is csak akkor láttunk,.amikor a CCX-et bedobják egy APU-ba. Illetve valóban a 3D cache is tekinthető ennek egy fajtájának.

Ennek persze megvan a magyarázata. Az AMD chiplet megközelítésének nem csak az volt, hogy a chiplet legyen kicsi, legyen jó a hibaarány és legyen jó a válogathatóság. Hanem az is, hogy egyetlen designnal fedjenek le több piacot.

Amit én az Intel anyagból kiolvasni vélek az az, hogy ők az "egy design mindenre" elvet elvetve ezt egy új szintre emelnék és ugyanabból a chipletből célpiactól függően eltérő magszámú, magok tekintetében eltérő összeállítású, akár más és más gyártástechnológián készülő és más cache konfigurációval rendelkező chipletet készítenének.

Ennek a megközelítésnek az előnye az, hogy takarékos a tranzisztorral/gyártókapacitással. Viszont biztosan több mérnöki munka megy el arra, hogy a különféle változatokat elkészítsd és persze rendkívül pontosan tudni.kell előre, hogy melyik változatból mennyi kell.

Én egyelőre nem látok tapogatózást ebbe az irányba az AMDnél. De ez változhat, hiszen látjuk,.hogy az AMD is bővítette a designok mennyiségét.

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7578 üzenetére

köszi

Igen, azt az Ertés elemző is mondta, hogy a mostani energiaválság egyik fő összetevője, hogy az elmúlt 8 év alacsony energiaárai valamint az európai (főként német) üzenetek a fosszilis energiáról való leválás miatt elmaradt beruházások. És akkor erre jött még rá a háború miatti gazdasági-diplomáciai összezördülés oroszországgal. Az orosz gáz nem pótolhatatlan, de időbe telik a kapacitások kiépítése és bizonyára drágább is lesz valamivel, ha nem is annyira drága, mint most.

Na de ha jól értem, akkor arra utalsz, hogy az áram ára dacára az áramtermelésben részt vevő megújulóknak és atomerőműveknek lényegében együtt mozog a gázárral?

Az első linkeden volt egy grafikon "másnapi áram ára". Azért emelem ki, mert azt tökre el tudom hinni, hogy holnapra áramot nagy eséllyel tényleg csak gázzal (esetleg szénnel) lehet előállítani, tehát ott értem, de az ábrák, amiket én láttam [link] - ha jól értettem - egy évre előre történő lekötést jelent.

És hogy ne legyek ennyire off.
    Ennek fényében mennyire látod esélyét annak, hogy
    - lakossági szinten a korábbinál jobban elinduljon az érdeklődés az energiahatékonyabb számítógépek irányába?
    - Betiltsák a kriptovalutabányászatot?
    - A nagy adatközpontok / cégek géppark frissítésbe kezdjenek európaszerte és lecseréljék öregecskedő (és hirtelen nagyon drágán üzemelő) szervereiket / kliensgépeiket?

• Petykemano

veterán

válasz #36531588 #7574 üzenetére

a napokban több olyan képet is láttam, hogy a német és francia áram a korábbi 25-30 euró/MWh-ról ma már a 500-600 euró / MWh-nál jár.
    Sajnos nem tudom, hogy ez milyen árazást jelent. Én úgy tudom, hogy az árampiacon hosszútávú szerződésekkel működik, de azt el tudom képzelni, hogy ha valakinek épp most többletre van szüksége, akkor azért ennyit kell kiperkálni, mert le vannak kötve a források.

Viszont szeretném maradéktalanul megérteni, hogy mi okozza ezt a mértékű áremelkedést. A gázt értem: páran nem vesznek az oroszoktól, és az oroszok amúgy is kevesebbet szállítanak, mint korábban. Nyilván más forrásokból sem olcsóbb beszerezni - egy Erstés elemző azt mondta az info rádióban, hogy ténylegesen nincsenek szabad kapacitások.

A német helyzetet érteni vélem. Ők lekapcsolták az atomerőműveiket és elkezdtek megújulóra építeni és az ingadozást (orosz gázzal fűtött) gázerőművekkel tervezték kiegyenlíteni. Mivel épp az orosz gáz mennyisége csökkent le, érthető, hogy a németek szorult helyzetbe kerültek. A Franciák kitartottak az atomerőműveik mellett. Náluk mitől nőtt akkorát az áram ára? Ennyire összekapcsolt lenne az európai árampiac?

Az áram árának grafikonjához nem láttam csatolva, hogy tulajdonképpen a fogyasztás nőtt meg az egyes országokban, vagy az áramtermelés volumene csökkent le, vagy az áramtermelés inputjának drágulása (szűkössége, pl gáz) okozza a súlyos áremelkedést?
    Van ahhoz linked amit mondasz, hogy fél-egy éven belül kifut?

• Petykemano

veterán

7950X CPU-z
    7700X CPU-z
    (Egy pár napja mintha még azt mondták volna, hogy nem futott le, de gondolom jött BIOS frissítés)

ST-ben mindkettő esetében 780-at mértek.
    A 7950X esetén látszik a MT ratio: 21

Ez ST-ben 20-21%-os előrelépést jelent a 8 és a 16 magos esetben is
    MT-ben pedig a 16 magos verzió esetén kijön a 42% előrelépés, a 8 magos verziónál viszont ez csupán 16%-ot jelent.

Ez nem rossz, de nem is túl fényes.
    Arra utal, hogy ugyan sikerült ST-ben jelentős előrelépést elérni az elérhető max frekvencia terén, de ez magasabb fogyasztással is fog járni. (Eddig egy asztali mag ST esetben behúzott úgy 20W-ot)

Nekem úgy tűnik, hogy az Intel behozta a hátrányát, amit a 12-16 magos asztali processzorok megjelenésével elszenvedett. A lépést már az AMD is csak a TDP keret kiterjesztésével tudja tartani. A szintetikus tesztekben pedig a 7600X és 7700X egészen középszerűnek/halványnak tűnik.

Persze az AMD-nek még lehet egy ütőkártyája: a gaming, amiből még semmit se láttunk.
    Nem is beszélve az MLiD által 2023Q1-re jósolt Raphael-X megjelenésére.
    Amivel az AMD biztosan meggyőző előnyre tehet szert a játékok terén.
    És vagy de fontos itt azért azt is megemlíteni, hogy bár a csak asztali (+szerver) formában megjelenő 5800X3D egy ilyen "grace period" volt az asztali vásárlóknak, de elég nyilvánvaló, hogy a V-cache által biztosított előnyt az AMD az enhusiast gaming notebookok és a mobile workstation piacon kívánja majd pénzzé tenni (Dragon Range-X*) és ami innentől a desktopra jut, az gyöngy a disznóknak.

Ebből persze azt következne, hogy a 7600X és 7700X-et bagóért kéne árulni, de sajnos nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Intel áremelést lengetett be. Mondjuk mindegy, mert a körítés is elég drága lesz.
    Szóval úgy látom, hogy az előrelépés eléggé tisztességes, de ahhoz képest, hogy nodeváltás is történt, nem észveszejtően nagy, vagy azért többletfogyasztással is fizetni kell.

Olyan érzésem van, mintha Zen4 rajtja nem annyira a tervezésen állt volna, hanem az N5 elérhetőségén. Persze lehet, hogy a Zen4 esetében nem kizárólag a Zen4 volt fókuszban, hanem a v-cache kompatbilitás és a Bergamo is.

* A Dragon Range-X MLiD szerint nem egy nagyobb méretű monolitikus Phoenix Point, hanem egy Raphael mobil tokozásban. De én személy szerint még azt a lehetőséget sem zárnám ki, hogy egy Phoenix Point APU (nem letiltott Zen4 magokkal rendelkező IOD) és Zen4-X CCD összekapcsolva, ahol előbbi biztosítja a Low Power működést, utóbbi pedig a high performance-t.

• Petykemano

veterán

válasz Alpi. #7552 üzenetére

> Ha az Amd által belengetett, jóval 5 Ghz fölötti tartomány valós
    > és ezen a teszten is valahol ott mozogott, akkor az messze van a 29-40% -tól.
    > Valahol a fele kb.

A VCZ táblázata szerint a ST teljesítmény az 5800X-hez képest 23%-kal jobb
    A VCZ táblázata szerint a MT teljesítmény az 5800X-hez képest 26%-kal jobb.
    Az 5800X MT eredménye a VCZ táblázatban eltér a cpu-monkey által publikált adatoktól, ahol az 5724 [link] Az pedig inkább 35%-os MT előrelépést jelent. (Az igazság feltehetőleg valahol a kettő között lehet)

Ha az előrelépést nevezéktan alapján az 5700X-hez képest mérjük (persze nem annyira a név számít majd, hanem az ár), akkor ezek a számok valamivel még magasabbak - benne vannak a "29-40%"-os tartományban *

Ha figyelembe vesszük, hogy eddig az 5800X és az 5900X, valamint az 5950X egy TDP tartományba tartozott, viszont a 7700X marad 105W-on, ellenben a 12 és 16 magos verziók már 170W TDP-t kapnak, akkor könnyen belátható, hogy a 7900X az 5900X-hez képest, valamint a 7950X az 5950X-hez képest valamivel (várhatóan érezhetően) nagyobb MT növekedést fog tudni felmutatni, mint a 7700X az 5800X-hez képest. Meglehet, hogy ezekben az esetekben lesz meg a korábban pletykált +40-45% MT teljesítménynövekedés.

* Ezt a 29-40%-os tartományt sem így mondta a chips&cheese. Különböző esetekre különböző számokat mondott. Én egyszerűsítettem le erre az intervallumra a teljes mondanivalót.
    De az igazság az, hogy kicsit kezdem megelégelni, hogy csak úgy tudok leírni valamit, hogy mindig több bekezdésben vagyok kénytelen részletezni, különben valaki biztosan beleköt és "kijavít"

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #7550 üzenetére

Ez elég tisztességes előrelépés.
    Szerintem kevesebb, mint ami az Apple minden kétséget kizáró legyőzéséhez szükséges lenne - tehát bizonyára továbbra is fogunk hallani "az x86-nak vége" típusú megszólalásokat. (Amik persze lehet, hogy nem teljesen alaptalanok, csak azt kívántam kiemelni, hogy ezt a kérdést a zen4 nem fogja azzal zárni, hogy "ugyan, dehogy")

Annyit azért hozzátennék, hogy a VCZ ábráin az 5700X kicsit alul van mérve. Ott CB20 ST 558 érték szerepel, a cpumonkey oldalán viszont 588.
    De még úgy is közel 30% tempóelőnyt lehet számítani.

Ez ugye egy 7700X chip, Vélhetően nem ennek lesz a legnagyobb órajele. Vajon az AMD a >15%-ot úgy értette volna, hogy a 7600X ST mérésben minimum 15%-kal gyorsabb az 5950X-nél?

MT vonatkozásában a 7900X és 7950X, valamint a 7600X valószínűleg ennél nagyobb előrelépést fog hozni az előző generációhoz képest a kitolt TDP keret miatt.

Úgy tűnik, az IPC vonatkozásában mindenki tévedett, de a Chips&cheese által publikált 29-40%-os értékek elég közel álltak a valósághoz. (Még ha részleteiben lehettek is tévedések)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés