- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4934 üzenetére
> Vigyázó szemedet a 8 magos tiger lake -re vesd.
STH elemzés a szerver trendekről .. nem unatkozunk ...
https://www.servethehome.com/intel-xeon-ice-lake-edition-marks-the-start-and-end-of-an-era/6/
"""
Let us pretend that we are covering the Sapphire Rapids launch in 2022, here is what we expect to be saying to be the benefits of Sapphire Rapids over Ice Lake Xeons:
- PCIe Gen5 support
- DDR5 support
- First-gen CXL support for memory pooling
- Greatly expanded core counts due to the multi-die approach
- More customization options due to the multi-die approach
- New acceleration options
- Higher TDP to go along with the additional cores
- Additional focus on local caching and memory hierarchy will be required to enable the aboveGiven just the above, one can see why Sapphire Rapids is going to be a big deal for the industry, and AMD EPYC 7004 “Genoa” is being designed to compete with Intel at Sapphire Rapids in 2022.
....
To be sure, AMD still has a product that is good and AMD did not take dominant share when it was clearly the better option. The fact that Intel still had ~90% market share when its competitor had more cores, lower power consumption per core, PCIe speed and lane advantages, memory bandwidth advantages, and a two-year head start on the new generation should not be lost on folks. Intel dropped prices by 60% about a year ago and is now aggressively pushing prices down as AMD has sought to raise prices to capture the extra value created by its new chips. Intel did not need to take the performance crown, it just needed to show up with something competitive again as it had in the EPYC 7001 generation.For STH readers, this is great. AMD platforms will have been in the market longer, and will therefore be a bit more mature, but Intel will quickly follow. By July 2021 we should have an extremely competitive market where pricing can make a true difference throughout large areas of the market. We mentioned that AMD’s strategy of raising prices may also have been in anticipation of needing to discount more with Ice Lake, and that will likely be true.
Overall, 2021 is the most exciting year in the server space in a decade, and this is happening just on the cusp of server architectures completely changing in 2022.
"""
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4921 üzenetére
Japánban már meg is lepődtek, hogy látnak 5900X és 5950X -et ..
https://twitter.com/Tsukumo_Namba/status/1378529376216645632
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4921 üzenetére
Az a 20% nem sok ....
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #4908 üzenetére
igy felesleges talalgatni, tekintve, hogy a ddr5 -hoz "csak" az i/o diet kell attervezni, a kupak alatt akar Zen2 lapka is lehetne, ha az i/o olyan.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4414 üzenetére
Újabb TeamGroup info: [link]
"Today TeamGroup announced it has begunshippingsampling overclocked DDR5 memory to major motherboard manufacturers."Ennek az Alder Lake S-hez elérhetőnek kell lennie, nem? Alaplapokkal együtt.
Ha tippelnem kéne, akkor még most sem tudnék dönteni aközött a két lehetőség között, hogy
a)
Az AMD kivár a DDR5-tel, a Warhol egy zen3 refresh AM4-be 2021Q2-Q3 táján.
Talán lehet remélni, hogy a DDR5 megjelenésével egy pár negyedévig esik a DDR4 modulok ára és talán azt is feltételezhetjük, hogy az alaplapgyártók se tudnának úgyse egyszerre foglalkozni az Intel és az AMD procikhoz tartozó DDR5-ös alaplapokkkal és tudják, hogy ezzel nem tudnák úgyse beelőzni az intelt (Vagy ha papíron meg is tennék, mindenki fanyalogna a kezdeti árakon)b)
A Warhol egy zen3 refresh AM5-be, amit bármikor bedobhat, ha a DDR5 előbb érkezne meg, mint a zen4. Vagy szolgálhat low-budget opcióként a biztosan AM5-be érkező, de szűkösen rendelkezésre álló zen4 mellett. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4892 üzenetére
> Én nem állítom, hogy tüzetesen átnyálaztam,
sok elemzés megjelent a neten ..
még ez[1] is érdekes lehet - legalábbis alaposnak tünik ..
részekre szedett videók és bővebb értelmezés.
[1] https://stratechery.com/2021/intel-unleashed-gelsinger-on-intel-idm-2-0/> nem arról van szó, hogy az intel ...
> bárki számára felhasználhatóvá teszi az x86/AMD64 utasításkészletetvalamennyire az AMD custom chipes szolgáltatásának másolása lehet ..
( mint a konzoloknál. PS5, XBOX )
Vagyis rugalmasabbak lesznek .. odafigyelnek a vevők speciális igényeire is.
és pár apró dolgot beletesznek,
vagy ami egyszerűbb .. összetokoznak.az X86/A64 szabad licenszelését viszont az AMD bevonása nélkül nehéz megoldani.
( habár nem ismerem a jogi részleteket .. de a 64bites rész az AMD érdeme. )Én a felhőszolgáltatók igényei alapján már X86 + ARM chipeket látok összetokozva.
és akkor rugalmasan - a kereslet alapján - bootoláskor vált X86 vagy ARM között.
Chipletes technológiával nem olyan nehéz megvalósítani.Ami érdekes az a szemléletváltás .. ha az Intel nem változik és nem figyel oda a rétegigényeknek tünő valós problémákra .. akkor azok az ügyfelek máshol keresnek megoldást. Jobb esetben az AMD .. és akkor az X86-on belül marad ..
de ha átvált az ARM-re akkor nehezebben lehet visszacsábítani.És itt az Apple - elég nagy tanulópénz.
Az ügyfelek már nincsenek annyira kiszolgáltatva, vannak járható alternatívák ..
és ha a CLoud-os ügyfeleket is elveszíti, akkor az Intel tényleg a Nokia sorsára jut.persze még sok részlet nincs kidolgozva.
stratechery: "Intel isn’t out of the woods, to be sure: what will the company charge for using x86 IP, and exactly how much will it let its customers mix-and-match said IP? You can bet that all of the people still dedicated to building and selling Intel chips will demand prohibitively high prices and strict restrictions; that, though, is why Intel Foundry Services being a separate organization is so critical, and it will be up to Gelsinger to prevent old Intel from scaling the wall."
-
-vitya-
őstag
válasz
Petykemano #4892 üzenetére
"A kereslet most (is) nagyon nagy a nem leading edge gyártástechnológiák iránt és az intel bevételt tud szerezni a 14nm kínálatából. Hiszen azt azért el lehet mondani, hogy az Intel 14nm a nem leading edge gyártástechnológiák közül a legjobb.
A nyitás vonatkozhat erre, hogy (jobban) felkészítik a 14nm-t külső megrendelők igényeire."
Na ez az, ami miatt változtatni kell többek között az eddigi titkolózó hozzá álláson is. Ha továbbra sem hajlandók elmondani, vajon mennyi tranzisztor fér bele 1mmˇ2 -be, akkor ebből a nyitásból semmi sem lesz. Szóval hamarosan kiderülhet a nagy titok, vajon mennyire jó is az Intel féle 14nm! -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #4875 üzenetére
Kicsit aggasztó ez a grafikon! Nem csoda készlathiány van AMD háza táján. Új Konzol, új processzorok, új videókártyák mind ezt majd nem egy időben.
Az durva hogy az idén emelkedett lefoglalt gyártósor is csak 9,2%-ot tesz ki. Pesze a tavalyi és az előtti 4 és 7,3 százalékhoz képest határozott előre lépés.
De most hogy tudnak űtőképes hardvert gyártani ideje volna eleget is gyártani hogy meglegyen a készlet és valódi térhóditás történjen.
Most azért akkár hogy nézzük az intelnek az előny hogy saját magának gyárt. Megnézhetjük a készlethiány miatt is hogy elszált egy Ryzen 5 3600 ára 65/70E forint.
Intel 10 generáció viszont mindenhol van készleten, egy 10400F is 45E körül van. Elég ha van készleten és az emberek ismét az intelt fogják venni! -
válasz
Petykemano #4881 üzenetére
Ezt tovább gondolva: ha az NV 2020-ban a 7.7% részével csak GPU-t gyártatott, akkor az AMD a maga 7.3%-ából csak 1.46%-nyi részben gyártatott GPU-t?
Persze így nem vethető össze, mert az AMD 7n, míg az NV 12n technológián volt 2020-ban a TSMC-nél.
-
paprobert
őstag
válasz
Ez szöges ellentétben van a mendemondákkal.
Az milyen már, hogy az NV 2020-ban, a 7nm-es Ampere compute kártyáira(+ a kifutó Turing-ra) többet költött, mint az AMD a Navi, Zen2, Navi2, Zen3, kétféle Xbox és Playstation chipekre összesítve, vagyis a komplett portfólióra.
-
carl18
addikt
válasz
Petykemano #4877 üzenetére
Hát a Ryzen 1600 előtt egy I5-3470 volt, amit főként azért cseréltem mert az újabb játékok alatt már sokszor láttam 100%-os processzor kihasználtságot. Micro laggok is voltak a magas kihasználtság miatt.
Aztán meg lett a Ryzen 5 1600 és most minden tükör simán fút, ahol az i5 100%-on járt ott a 12 szál 35/40% produkál maximum.
Az i5-3470 5-6 évig mindenre jó volt, talán Mafia 3 és társai voltak amik meg tudták izzasztani, Meg a Crysis 3 CPU gyilkos pályája.
Welcome The Jungle ott 44 fps-t tudott de attól nem voltam vele elégedettlen.Most a Ryzen 5-ös 30-40% között pörög átlagosan játékok alatt.
De a legtöbb amit láttam 65/70%, szóval én még úgy látom a jövőben jól jön az a 12 szál.Hát nyilván mindig van egy jobb befektetés, a kérdés a jövőben mire fogja jobban megéri fejleszteni?
Most úgy vagyok az egésszel, egy Ryzen 3600/5600 majd biztos kitart 2025-ig. Után tény lehet hogy a platform váltással fogok jobban járni főként az erősebb IPC és a új Ficsörök miatt.
És akkor talán újra lesz verseny, az intel már javában 7 nanométeren fog gyártani, és AMD-ből is lesz Zen 5 szóval biztos megéri új platformra építeni.
De lehet már 2023_2024 körül beruházok az új AMD-re Am5 foglalaton, vagy a új Meteor Lake-S 7 nanométeren se tünik majd rossznak.
Új platform mellet meg ott áll erős érvnek az a garancia is!
Mert az 1155 foglalatba még volt lehetőség I7-3770-re és 8 gb ramról 16 gigára bővíteni. De az egész ugrade annyiba fájt volna mint ha építenék egy új Am4-es Konfigot. ( Alaplap, CPU, Memoria)
A régi kombót elpaszoltam és +35E forintból meg is épült a Ryzen konfiguráció. -
Busterftw
nagyúr
válasz
2019-ben Intel 5.2%, AMD 4.0%.
Mit gyartatott ott az Intel? -
carl18
addikt
válasz
Petykemano #4863 üzenetére
Nyilván mire lesz Ryzen 5 7600 talán addigra megint oda jutunk hogy egyszerübb lesz platformot váltani mint sem cpu-t.
A jelenlegi B450 deszkával 2023-ig tervezek meg lenni, ha akkor lesz jó árban platform váltás lehetőség akkor persze újítok!
De ha nagyon rossz árak lesznek, +10% előre lépes( 200% ráfordítással) akkor persze nem cserélek.Azért egy Ryzen 5 5600, de még egy Ryzen 3600 is simán jó lesz még 2024-2025-ben is! Persze majd attól is függ mennyire fognak több magra optimalizálni.
De ha abból indulunk ki egy I7-2600 10 évesen is alkalmas játékra, akkor azért nem kell félteni a mai hardvereket is.
Nyilván a jövő szempontjából több mag irányába megyünk!
Szóval majd az adott szituációhoz fogok alkalmazkodni, ha a játékokat nem írják meg 8/12 magra, akkor nyilván az erősebb egyszállas teljesítményre fogja megérni váltani.
De ha lesznek új játékok ami kihasználnak akkár 12/16 magot is, akkor remek alternatíva lesz a régi sok magos cpu.
2025-ben egy Zen 3900X/3950X még használtan biztos remek áron beszerezhető lesz majd. És egy B550 Tomahawk röhögve kiszálja ezeket a processzorokat. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4872 üzenetére
> Akkor elvileg most kéne meglódulnia a piaci részesedésnek, nem?
előbb - utóbb talán ..
ha jól értem a cél a régi részesedés meghaladása >33%
persze, hogy mikorra sikerül .. főleg az ARM mellett
de talán elképzelhető egy harmadólós pont is ..
amikor 1/3(Intel) - 1/3(AMD) - 1/3(ARM)"
IC: We last spoke at AMD’s launch of Rome, with the goal to achieve 10% market share. In the middle of last year, AMD reached that goal. Where do we go with Milan – are there market share goals, or specific wins, that would measure the product a success?
FN: Unfortunately, we’re in our quiet period right now and unfortunately I can’t say. But We’re also trying not to set up specific market share goals in the short term. I will say that in the long term, and as we’ve said before, we absolutely intend to surpass the historical high watermark share target. [The] share that AMD used to have back in the Opteron days was about 26%/27% unit share and 33% revenue share. We certainly think we’re on a drive to get back there, but I don’t want to give you any intermediate checkpoints. I will say that we think that Milan is going to continue driving the business, and really it’s incrementally more competitive than the second generation - a big increment. But incrementally more competitive than second generation and we think the customer excitement and traction we’re going to get with it is large."https://www.anandtech.com/show/16548/interview-with-amd-forrest-norrod-milan
> Vajon ez is tick-tock irányba fog igazodni?
szerintem nem engedhetik meg a tik-tok luxusát ..
és azt, hogy a külső gyártástechnológiától függjenek.
agilis - gyors fejlesztési ciklus kell ..
és ha kell, .. akkor gyorsan kell változtatni,
mert a piac és a versenytársak gyorsan reagálnak.De az eddigi teljesítményből nézve (most) ez jobban megy az AMD-nek mint az Intelnek
.. vagyis valami jól felépített stratégiája lehet a "Lisa csipet csapat"-nak. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4868 üzenetére
nehéz így az elvárásokról beszélni félig a ZEN4 felé közelítve ..
> Más kérdés, hogy szerverpiacon mennyire lehet fókusz a ST teljesítmény?
Szoftverlicensz a válasz ..
Egyes horror árazású szoftverlicenszek még mindig
CPU mag / (+foglalat) alapján történnek.emiatt megérheti egy 8 magos "erős" "F" -es Epyc .. 1TB memóriával
mert a szoftverlicensz mellett az ára még így is racionálissá teszi.említik is valamennyire az AT elemzésben:
"This actually is a measurement and benchmark figure that would greatly interest enterprises and customers which are running software or workloads that are possibly licensed on a per-core basis, or simply workloads that require a certain level of per-thread service level agreement in terms of performance."eddig ezt a paicot az Intel vitte a magas Ghz -nek ( +AVX512 ; Optane ) -nak köszönhetően is
... ide tenyerelt be most az AMD ..
Itt nem számított -eddig- annyira az olcsóbb árazás vagy a dupla magszám ... az AMD nem is tudott érvényesülni .. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #4868 üzenetére
Epp most neztem Linusek videojat, ott a Threadrippert veszegette, a Zen2-nel ugye kitoltak TDP-t a magasabb orajelek miatt, igy lett 230bol 280W kb.
Most mar eleve 280W, szoval kerdes fole mennek-e.
Vagy nem lesz tobb TR? -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #4857 üzenetére
Kezd helyrerázódni az ellátás, az 5600X-et már akciózzák az USA-ban, $279 a Microcenter-ben.
-
carl18
addikt
válasz
Petykemano #4857 üzenetére
Én a Ryzen 5 1600-ról váltanák, így a méltó utod lehetne az 5600.
Igen pont attól tartottam én is ha esetleg nem lesz olcsón 200 dollárért. Mert 250 dollárért már nem az igazi bestbuy option.
Bár egy Ryzen 3600 se volna rossz ha véletlen nem lesz jó árasítva az 5000-es széria.
Am4-ről meg ráérős váltani, mert 16 magig van lehetőség a jövőben fejleszteni. így egy + 5-10 évig még el leszünk vele szerintem -
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #4849 üzenetére
Azt jo lenne tudni, hogy mennyi volumennel, a piac hany %-at fedik le, mert igy ez Passmark/Mindfactory szindroma.
-
válasz
Petykemano #4849 üzenetére
-
válasz
Petykemano #4842 üzenetére
Nem emlékszem. Rákerestem hirtelen, még a Ryzen 1-nél volt ilyesmi. Persze, új uarch, előfordul.
Ha ez az Intel is annyira új, akkor lehet benne valami.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4834 üzenetére
> zen4 + AVX3-512 + bfloat16
ez nem rossz .. kell a HPC-hez is és az Intel marketinges érvek egyrészét is hárítja.
akkor már csak az új AMX ( Advanced Matrix Extensions ) van hátra.> különös ez a sok új info a zen4-ről és a Genoa-ról. Még a Milan se rajtolt el.
sok oka lehet ..
de az én kedvenc magyarázatom:
- A háttérben az AMD is gőzerővel fejleszt ( kevésbé marketingelve mint az Intel )
megint sok mindent be szeretnének tolni .. de kockázatos a roadmap.
vagyis csak a legvégén derül ki, hogy mi kerül a vásárlók asztalára.
( és most ért ki a tesztelőkhöz a teszt példány .. és mindenki szivárogtat egy picit)
és az Intel mostani információ dömpingjét próbálják ellensúlyozni- Ráadásul a TSMC is növeli a kapacitását 2021H2 -re.
"TSMC is poised to scale up its 5nm process manufacturing capacity to 105,000 wafers monthly in the first half of 2021, up from 90,000 units in fourth-quarter 2020, with plans to further expand the process capacity to 120,000 units in the second half..."
https://www.digitimes.com/news/a20210226PD207.htmlNem kérdés, hogy az AMD a második lesz a DDR5/PCIe5.0 bevezetésében ..
( legalábbis marketing és ígéretek terén )
de az már fontos, hogy mennyivel lemaradva!A 2022-es CES nagyrészt erről fog szólni ..
rengeteg ( DDR4/Gen5 ) termékeket fognak bemutatni
és az AMD-nek is ott kell lennie - nyilvános roadmappel és várható teljesítmény növekedésselpersze 1 év múlva ( 2022március) már látjuk,
hogy az AMD vagy az Intel ( Gen4/ddr5 ) bevezetése lett jobb ..
mit mutatnak a tesztek, stb.
-
poci76
aktív tag
válasz
Petykemano #4830 üzenetére
*Genoa is a mockup based on the Rome image, not a real picture
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4814 üzenetére
> Ez vajon miért nem Arm alapon készült?
piaci megfontolások?
- konkrétan a legtöbb játék még X86-os. ( Steam ...)
- az Apple meg nem adja ki másoknak az M1-et.
- az ARM-es Androidos játékokat meg a saját telefonon is lehet futtatni.De a kérdés jogos, ha lesz tömegesen elérhető M1 kategóriájú ARM-es proci,
akkor biztosan próbálkoznak. -
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #4801 üzenetére
Erős spekuláció következik.
Van egy olyan gyanúm is, miszerint nem lesz 5700X. Mivel az APU-k gyakorlatilag utolérték a GPU nélküli CPU-kat nyers számítási kapacitásban (és gyártástechnológiában), kézenfekvő lehet az alacsonyabb kategóriás igényeket APU-kkal kiszolgálni.
Ennek az lehet(ne) az előnye, hogy a ZEN3 CCD-ket nagyobb mennyiségben lehetne drágább termékekbe (EPYC, TR) építeni, ahol jóval magasabb árréssel értékesíthetők.
Emiatt nem tartom kizártnak, hogy a lineup valahogy így nézne ki: 5400G (4/8) - 5500G (6/12) - 5600X - 5700G (8/16) - 5800X - 5900X - 5950X, efölött pedig a Threadripperek. Hogy aztán ezt Cézanne-nal vagy Lucienne-nel oldanák meg... Az már nekem sem világos; ebben a tekintetben ellentmondásos információk állnak rendelkezésre. -
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #4799 üzenetére
Mint azt a #4781-ben írtam, eddig mindenütt azt olvastam, hogy a Warhol AM4 lesz. Szerintem a létét az magyarázhatja, hogy a következő generáció (platform) egyrészt messze van, másrészt igen rizikós is (új CPU foglalat és IOD, új CCD gyártástechnológia, új architektúra, DDR5, PCIe5). Kézenfekvő a ZEN3 és ZEN4 közé beékelni egy köztes generációt, ami "egyszerűen" létrehozható apró architekturális, esetleg gyártástechnológiai optimalizációval, ezáltal kicsit magasabb az IPC-je, esetleg azonos fogyasztás mellett 1-200MHz-cel magasabb frekvencián tud működni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #4798 üzenetére
de mosthogy a ccd = ccx...
nehogy az 5700X meglepire 7 magosan jöjjön, már ha jön. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4784 üzenetére
> De sajnos a "bejelentés" nem az AMD-től van, hanem a Ryzen OC/UV tool készítőjétől.
hát ezt benéztem ...
elnézést ..
( A fránya wccftech megvezetett - persze ez inkább tanulság és nem mentség .. )
-
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #4780 üzenetére
A Warhol-ról azt olvastam, hogy AM4-es lesz, nem pedig AM5 (tegnapi cikk). Ezzel szemben, az AM5, mint új foglalat, a CPU felépítésében nagy valószínűséggel csak az IOD-t érinti, tehát elméletileg akár Zen2 chipletet is lehetne rákötni, vagyis amennyiben a rendszerük készen van, el tudják indítani a terjesztését. Az alaplapgyártók biztosan nagyon örülnének neki.
-
válasz
Petykemano #4778 üzenetére
Köszi az infót. Én úgy olvastam, hogy a nagy partnereknek már folyamatosan csurgatnak, csak még a nagyközönség felé nem nyitottak és még hivatalos bejelentés sem volt.
-
válasz
Petykemano #4776 üzenetére
Csak bejelentés vagy konkrét megjelenés lesz márciusban? Én tavaly novemberre vártam, azóta van szétkapva a teljes vízhűtés, de már nagyon zavar hogy szanaszét lóg minden.
Ha ebből csak május környékén lesz kézzel fogható CPU, akkor inkább addig összerekom. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4750 üzenetére
> Ezek eléggé ilyen pletykaszintű, meg nem erősített infók.
> - zen4: +25% IPC, summa +40% perf all corekiraktak egy pontosítást is
"Author’s Note (2/8/21)
There was a miscommunication between myself and the editor with regards to the performance claims of Zen 4. The only thing that we are claiming with any level of certainty is the claim of a Genoa ES sample being 29% faster then Milan at the same clocks."És újrafeldolgozta a hírt a wccftech is ..
- megismételve a ChipsandCheese -es hírt .. + körítés
- meg, hogy eredetileg is az AMD a ZEN4/ZEN5 -re fókuszált az újabb nagy áttöréssel.
"We are focusing on Zen 4 and Zen 5 to be extremely competitive." -
Mumukuki
aktív tag
válasz
Petykemano #4762 üzenetére
Azert megette a fene, ha valaki 3080/90 -en es egy 5950x-el 1080p ben jatszik, foleg medium beallitassal
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4760 üzenetére
> A multithread áttörés még nem jött meg.
> Legalábbis a második, amikor már érdemes elgondolkodni 6-nál több magon.Azért >= RTX 3070 felett még mindig egy 8 vagy 12 magos a racionális ..
persze a tesztből kimaradt a 3080 és a 3060 ...
és nem lehet tudni, hogy az NVIDIA Resizable Bar - ja be lett -e kapcsolva ..
( valószínűleg nem )
https://www.techspot.com/review/2197-zen-3-cpu-gpu-scaling-benchmark/ -
awexco
őstag
válasz
Kérdés zen 5 mihez hoz 40% ot
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4753 üzenetére
> Kell azt előre megmondani, hogy mennyi lesz a magszám?
kíváncsiság, hogy mire terveznek ..
( 64 -lett ; maradhat? )
-
Devid_81
félisten
válasz
Zen4/5 az jo eroben lesz megint.
Zen3+ valami olyasmi lehet majd mint Zen/Zen+
Bar attol tobb mert DDR5-os lesz mar. -
S_x96x_S
addikt
válasz
köszi, ez érdekes ..
> - zen3+: +4-7% IPC, AM5, DDR5
- ez vajon már PCIe 5.0 ?
- mennyi max cpu core-ra tervezték az AM5 foglalatot? ( 32 core? ) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4734 üzenetére
Állítólag a 4.5M ps5 mellett Q4-ben csak 1M ryzen 5k eladás volt
[link] -
válasz
Petykemano #4734 üzenetére
Miylen szépen látszik a konzolok kiszorító hatása.
Az az overall még mindig nem értem, hogy jön ki, mikor a részek mind kisebb részesedéssel bírnak. -
Mumukuki
aktív tag
válasz
Petykemano #4710 üzenetére
Tulajdonkepen ez az apple strategiaja is, izombol lenyomni a konkurenciat a gyarto kapaciats felvasarlassal. A sorrend kb ez lesz: apple - intel - amd Gyartasi kapacitasnal.
-
válasz
Petykemano #4701 üzenetére
Azt nem értem, hogy merült fel, hogy az AMD bukóba lenne, ha kb mindent eladnak a gyártósorról. Max annyi "veszeteség" érhette őket, hogy esetleg nem érték el azt a bevételt, részesedést, amit elérhettek volna, ha tudtak volna többet gyártatni. A proci és VGA hiányt felnagyítja gondolom, hogy DIY van a sor végén, mi meg ugye főleg ezzel a szegmenssel kerülünk kapcsolatba.
Hajlamosak vagyunk összemosni (én is) az esetlegesen elszalasztott vagy nem eléggé kihasznált lehetőséget a bukóval. Ez pedig gyökerezhet a sok-sok évnyi AMD-s underdog létből (nálam), lévén szimpatizálok velük.Amúgy igen, mai napig kiver a víz, ha rágondolok, hogy 54k-ért tudtam csak 2*8GB 3200MHz-es RAM-ot venni a 2400G alá, azzal nyugtatgatom magam, hogy 2,5 éve elégedetten használom a gépet.
#4702 awexco
Ha volt ebben némi előrelépés, akkor az azt jelenti, hogy megoldották a skálázódási gondokat, ami GCN végénél erősen érződött, nem is jött pl GCN4-ből nagyvad, GCN5 se nagyon tudott ebben gurítani emlékeim szerint. Ha erre futotta a gyenge R&D-ből, akkor hosszabb távon még jobban feljöhetnek. Legalább is szeretném hinni. -
válasz
Petykemano #4694 üzenetére
Amennyire én láttam, igaz nem itt, hanem másik topikban, inkább az volt a kérdés, hogy a hiányért az AMD a felelős e vagy sem.
Én legjobban magamat sajnálom, hogy a DIY APU piac le van tojva. -
válasz
Petykemano #4694 üzenetére
Mindegyik cég (AMD, Intel, NV) talicskában tolja haza a pénzt, most még inkább.
-
poci76
aktív tag
válasz
Petykemano #4688 üzenetére
Annak a német webshopnak a legutóbbi statisztikáiból is az látszik, amelyiknek nem jut eszembe most a neve, hogy több processzort adnak el, mint korábban. Egyszerűen csak a vevők még sokkal többet szeretnének.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #4688 üzenetére
És nézd a tényt ...
Q1 19 ben 1,272 volt a forgalmuk ... most meg 3,2 körül ... -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4630 üzenetére
> az az optane-ról szóló beszélgetés.
RIP - csak az üzleti vonalon marad meg ...
Intel Kills Off All Optane-Only SSDs for Consumers, No Replacements Planned
All Optane SSDs for desktop PCs discontinued
https://www.tomshardware.com/news/intel-kills-off-all-optane-only-ssds-for-consumers-no-replacements-planned
"This new drive brings second-gen Optane to market for the first time, signaling that Intel remains committed to using the exotic memory for the enterprise market. For now, it doesn't appear that the second-gen Optane will come to the desktop PC." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4630 üzenetére
> az intel megcsinálja ezt a CXL2-re épülő optane-es megoldást
ez már szabványos lesz .. és akkor az AMD szerverekbe is lehet tenni ilyet
A Latency csökkentés főleg a PCIe5.0 következménye, - ahol erre külön figyeltek -és nem engedik kicsúszni az időzítést.
De a PCIe6.0 -ban ennél még jobb lesz ...A jó hír, hogy a Linux-t már készítik fel a CXL 2.0 -ra ...
"CXL 2.0 Support Steps Closer To The Mainline Linux Kernel" ( 2021 Jan 12 )
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=CXL-2.0-v3-LinuxTehát a stratégia kérdés, hogy mikor lesz az AMD-nek PCIe5.0-ás kütyüje - ami már a CXL 2.0-át is támogatja. ( Remélem, hogy fél éven belül az Intel utánÖ
Mivel ez egy szabványos - mindenki által használt technológia lesz, sok cég fog rá gyártani
Optane szerű "Memóriát" ..
pl.
- Samsung Z-NAND
- KIOXIA XL-FLASH
- Micron 3D XPointPersze - mivel a PCIe5.0 -ás NVMe vezérlők is (elméletileg) ki tudnák használni az alacsony késleltetést ( legalábbis fizikailag nem lesz akadálya a PCIe -ben - egy új NVMe szabványba beépítve ) emiatt én ott is forradalomra számítok.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4625 üzenetére
> Mert mondjuk felvásárolhatta volna őket a MS is, akinek ugye a Qualcomm szállít.
ha az MS nem akar galibát, akkor nem pancsol bele "direktbe" a meglévő partnerei üzletébe.
az üzletben az egyik legfőbb érték a "bizalom" ..
Ha azt akarja, hogy minél több ARM-es kütyüre kerülhessen fel a Windows a jövőben,
akkor kiszámítható és megbízható partnernek kell tűnnie.
> Vajon az emberek kellettek, vagy az IP, vagy csak ellenséges kivásárlás?
plusz még a másik oldalon a Startup befektetők nyomása, hogy minél hamarabb extra profittal kiszáljanak ..
( mert azért van kockázat )Ami érdekes .. a Qualcomm 2 éve kiszált az ARM-es szerverpiacról.
És a Nuvia magát Server Chip Startup -nak pozicionálja ..
Persze még az anti-tröszt vizsgálat megfúrhatja az egész üzletet ..
Érdekes ez a mai január 13- a Qualcomm - Nuvia mellett még:
"Today’s announcement comes at an inflection point for the chip industry, coinciding with Intel’s announcement that CEO Bob Swan will step down in February, to be replaced by Pat Gelsinger of VMWare." -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4613 üzenetére
Az az igazsag nem is igazan volt mit mutogasson. A multkori CES az meg presztizs volt, ez meg meg csak nem is elo. ures szinpadon maszkal, 0 kozonseg elott elore felvett videon ugy, hogy az osszes puskaport elottek 2 honappal ezelott. Szerintem az Epyccel se allnak sehogy meg, kulonben nem a 32 magost mutogatta volna.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Ami érdekes, hogy felgyorsult a ZEN3-as APU integráció .. mint átfutási idő.
most kb 3hónap ... az első ZEN3-as CPU és az első ZEN3-as APU közötti idő.de az is lehet, hogy a ZEN3-as CPU csúszott meg
meg a GPU-s részt nem is nagyon bántották .. és ez volt az időmegtakarítás ..mindenesetre a mobil felhozatal egyre erősebb ...
- több különböző modell !! változatosságban ilyen évkezdet mobilszinten nem is nagyon volt eddig.( csakhogy egy kicsit pozitiv is legyek )
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Szerintem hamarosan amugy is dobbantani fog AMD-tol.
Semmi forras, csak megerzes. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4598 üzenetére
> Mindenesetre ez alapján azt a következtetést lehetne levonni,
> nagyobb teljesítmény mellett az Arm fogyasztási előnye is elolvad.azért én nem vonnék le messzemenő következtetéseket ..
A "SnapDragon 888" új gyártás technikán készült, valószínűleg a következő generációban jobban optimalizálják a samsung5m -re.
Dual5G (???) ; Ai,GPU,CPU -t ; vagyis rengeteg segéd chipet is tartalmaz ..
Az AI az A14-hez képest ... több mint dupla teljesítmény ( 26TOPS vs. A14(11TOPS ))
persze a 888 "always-on AI functions" is belejátszat a fogyasztási keretbe.
26 TOPS AI = (Total CPU+GPU+HVX+Tensor)
( forrás )A CPU-s része
1x Cortex-X1 @ 2.84GHz 1x1024KB pL2
3x Cortex-A78 @ 2.42GHz 3x512KB pL2
4x Cortex-A55 @ 1.80GHz 4x128KB pL2valószínüleg a Cortex-X1 - már túl lehet húzva a @2.84 -en .. és nem annyira hatékony
( nem bir ennyit a samsung 5nm ) -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4598 üzenetére
Miert esnenek? az M1 nem konkurenciaja a Qualcommnak semmilyen teren.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #4592 üzenetére
Második bekezdés: "Code-named Lucienne (pronounced lucy-en), a feminine French name meaning 'light,' when the processors release, they'll join AMD's desktop parts in going by the Ryzen 5000 series nomenclature."
-
válasz
Petykemano #4584 üzenetére
Az jöhet vajon desktopra? El tudom képzelni, hogy csak notiban lesz. De nem bánom, ha a Cézanne megkapja a frissített multimédiás motort.
mod: Ha ez azóta nem változott, nem lesz desktopra.
"A Van Gogh csak mobil fókuszú fejlesztés, nem jön belőle asztali verzió, ugyanis pont arra reflektál, hogy a vékony ultramobil gépekbe specializált részegységekkel érdemes beépíteni az egyes feladatokhoz való feldolgozókat, így érhető el a legjobb hatékonyság."#4586 pcsullog
Reméljük nem úgy járunk, mint a VP9-cel, hogy AMD sokáig bénázik a témában. Az bíztató, hogy az RDNA2-ben már viszi a motor AV1-et, innen már tényleg csak egy kis lépés betenni a Cézanne-ba a képességet. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #4584 üzenetére
Lesz vagy van Gogh?
-
válasz
Petykemano #4582 üzenetére
Volt már leak a Cézanne IGP-jéről? Nekem nem rémlik, csak annyi, hogy még Vega. A multimédiás motor érdekelne, hátha megörökölte az RDNA2-ben lévőt, mint a Renoir a sima RDNA motorját. Jó lenne, ha nem csak Intel kínálna AV1 gyorsításra képes APU-t a piacon.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4566 üzenetére
> a gyári ARM ISA, hanem egy ARM ISA fork.
szerintem keveri az ISA -t és a Microarchitektúrát ..
M1 ISA =ARMv8.4 (ARM) + ( néhány nem dokumentált kiegészítés )
M1 Microarchitecture = Firestorm, Icestorm
M1 isa family = ARM +az ISA - csak az utasításkészlet
az Architektúra a konkrét implementáció - a megvalósításSzerintem az "AArch64 - es (ARM64) Linux Docker" image-ket
natívan tudja futtatni az M1-es Docker - az X86-os -t pedig emulációval
https://docs.docker.com/docker-for-mac/apple-m1/
"Not all images are available for ARM64. You can add--platform linux/amd64
to run an Intel image under emulation."
ez már X86 téma:
> Azt olvastam, hogy a gyári linux disztribúciók (ubuntu, stb) úgy vannak forgatva,
> hogy a legáltalánosabb utasításkészleteket használják."általában" az X86-os kompatibilitás miatt ... minimálisat használnak ...
de újabban már apró lépéseket tesznek a jobb optimalizáció miatt ...amúgy minden kombinációra már szinte lehetetlen előre kódot generálni ..
nem véletlen, hogy most nyomják a "feature level"-t , így tudás alapján 4 általános csoportba osztják az x86-64 -es procikatx86-64: CMOV, CMPXCHG8B, FPU, FXSR, MMX, FXSR, SCE, SSE, SSE2
x86-64-v2: (close to Nehalem) CMPXCHG16B, LAHF-SAHF, POPCNT, SSE3, SSE4.1, SSE4.2, SSSE3
x86-64-v3: (close to Haswell) AVX, AVX2, BMI1, BMI2, F16C, FMA, LZCNT, MOVBE, XSAVE
x86-64-v4: AVX512F, AVX512BW, AVX512CD, AVX512DQ, AVX512VL
https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc/x86-Options.html
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-11-x86-64-Feature-Levelspersze a ZEN1, ZEN2, ZEN3 valószínűleg a "
x86-64-v3"
-ba lesz besorolva.
az új ZEN3-as kiterjesztésről meg ne is álmodjunkamúgy a nativ optimalizáció "nálam" az esetek 50%-ban nem működött; mert a teszt elhasalt rajta ... vagy a fordítóprogramban van valami hiba, vagy a programkódot nem tesztelik arra a kombinációra .. és pár napot eredmény nélkül úgy el lehet tölteni, hogy még mindig nem tudod, hogy fog-e ez futni native módban.
-
Ueda
senior tag
válasz
Petykemano #4566 üzenetére
Annyit pontosítanék, hogy a fordítók csak a programkódot fordítják le (tehát helyetted nem fognak semmit megcsinálni). Az eltérő utasításkészlet kezelését programban kell megoldani, tehát mindenképpen plusz (emberi) munkaráfordítás kell.
Tulajdonképpen ez hasonlít a driverekhez. Eltérő hardverekhez más driver kell.Mondjuk épp azon filóztam, hogy a C64 a konzolok őse is volt egyben, mert fix hardvere volt, ezáltal minden rá készített (jellemzően játék)program (és milyen furcsa kimondani) vajsimán futott.
A fragmentáció meg bonyolítja a dolgokat.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4560 üzenetére
> Annak látod realitását, hogy az AMD az AVX512-t ...
> legalábbis kezdetben integrált FPGA-val oldja meg?jó kérdés ...
nem tudom ...
Valószínüleg a ZEN4 már nagyrészt le van tervezve ...
és talán már benne van az "alap" AVX-512 -is
( akár cpu chipsetbe integrált vagy egy custom gpu integrált megvalósítás )Ráadásul ez az FPGA-s irány még nagyrészt nagyon új lehet ..
vagyis ha a fő kérdés a "kezdetben" körül forog
akkor én inkább
- a ZEN4-es félig-kész tervekre tenném a tétet ..a másik probléma meg az AVX2 ( 256bit ) vs. AVX-512 (512bit) tranzisztoros terület közös halmaza ... szerintem van átfedés ...
és ott az FPGA-s implementáció nagysága ...
az AVX-512 már igy is elég nagy területet foglal el ... szerintem akár >= 2x akkora FPGA-s terület ( tranzisztorszám ) is kellhet ugyanazon AVX-512 funkcionalitás megvalósítására ...
ami megnövekedett fogyasztást is jelenthet - erősen izzadva ugyanazon a teljesítményért.ezt az FPGA-s irányt inkább a ZEN5, ZEN6 környékére tenném.
persze lehet - hogy régebben még másképp gondoltam .. de most újragondolva én a ZEN4-es AVX-512 -nek látom a legnagyobb valószínűségét ...
( szerencsére sokszor tévedek ...)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4526 üzenetére
> 5600H vs 4600H
> ... De nem éri el a Tiger lake eredményeit.Geekbench ... és így bekavar az AVX-512 (hiánya - megléte )...
persze idővel - egyre több program fogja támogatni az AVX512 -öt
... vagyis pragmatikusan - hosszú távon azért annyira nem rossz beruházás.persze az 5.3 -ban (2020-nov-11) már VAES256 támogatás is van, ami a ZEN3-nak kedvez
https://www.geekbench.com/blog/2020/11/geekbench-53/szoval komplex a helyzet ... valakinek már most jó az AVX-512 .. valaki meg nem tudja kihasználni ..
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4526 üzenetére
single core-ban valoban nem, de multicoreban (a tobb mag miatt) viszont boven. Vennem kellene egy ilyet (dolgozni fokent), szerintetek majus fele kaphato lesz ertelmes aron? Vagy az asztali es szerverproci hiany miatt ez ritkabb lesz mint a 4XXX szeria?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4520 üzenetére
> ami lehetőséget biztosít a magasabb frekvenciára és a hőelvezetésre.
én még nem láttam TSMC 5nm-en 4GHZ-nél gyorsabb chipet a hirekben
Az alacsony freq - fekszik az M1 és az A14-nek + más mobil chipeknek,
de a szerver és a desktop piacra már nem biztos, hogy ideális.Lehet, hogy az AMD ~5% 5nm -et kapacitást tudott volna szerezni -
ami a prémiumos mobilchipekhez jó lenne,
de ahogy látom, jelenleg a 5800U - is 4.44 GHz -re tud boostolni
( referenciaként: az Apple M1 -nél ha jól látom ez ~ 3.2 Ghz )vagyis: 5nm -en
- kevés kapacitás
- (feltételezés) inkább az alacsony freq -re ideális
- és extra macera ( ~ más tervezési filozófia )Ami érdekes még, hogy az nVidia a Samsung mellett bútorozott le ..
"It is expected that the contracted 8nm GPU production will take place at Samsung's Hwaseong plant."
Ami egyrészt azt is jelenti,
hogy nem kell az AMD-nek az nVidiával osztozkodni a 7nm-es kapacitáson.
( persze kérdés, hogy hosszú távon a nVidia a Samsunggal hogy jár ... )nincs nagy játéktér ...
A COVID miatt extrém nagy a kereslet ..
és az AMD-nek a mennyiség és a minőség és a szűk mérnöki kapacitás között kell egy ideális kompromisszumot találnia.
( persze ez a többi cégre is igaz .. )
Ha a GlobalFoundries .. ezt tudta volna ...
lehet, hogy másképp döntött volna ... annó ( persze biztos nekik is volt - pár nem kommunikált technikai nehézségük - hasonlóan mint az Intel-nek ... ha közel jártak volna a célhoz, akkor nem hiszem, hogy ennyire feladták volna )
Nézegetve az ütemtervüket (2020-10-26)
max a 12FDX ~ 10nm class várható - amit persze az AMD-is használhat az 5W -os chipeknél.
https://www.eetasia.com/globalfoundries-details-ambitious-technology-roadmap/A legnagyobb valószínűsége szerintem annak van,
hogy valamelyik Kínai gyártó lép be 3.-ként a piacra valamilyen agresszív fejlesztéssel
( persze ~ 5év múlva ) -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #4519 üzenetére
Úgy tűnik, a cégek a súlyos termékhiányt szivárgással próbálják elütni...
RedGamingTech video a Warholról chiphell forrásra hivatkozva
- zen3+ (zen+ jellegű IPC előrelépés néhány tweeknek köszönhetően)
- 5.5Ghz
- 6nm ?mondjuk ha nincs zen4 5nm és MOAR COARS, akkor ez eléggé musthave, ha valami előrelépést akarnak felmutatni.
Az adatok alapján kirajzolódhat egy hasonló megoldás, mint a 12nm-es zen+ esetén volt. Vagyis hogy ugyanazzal a maszkkal gyártják 6nm-en. Ami így egy pont ugyanakkora chipet eredményez, kisebb tranzisztorokkal és több hellyel a tranzisztorok között, ami lehetőséget biztosít a magasabb frekvenciára és a hőelvezetésre.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4514 üzenetére
>AMD ... Vagy ennyire nincs hozzáférése az 5nm-es gyártósorokhoz?
úgy néz ki, hogy nincs ...
Apple secures 80 percent of TSMC's 5 nm production capacity for the coming year
"The remaining 20 percent go to quite a few clients, such as Qualcomm, MediaTek, and Broadcom, as well as other less relevant brands." -
S_x96x_S
addikt
válasz
II.
> Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik
> és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználniAmúgy a K5 wikiben nél írják is.
"The K5 was based upon an internal highly parallel 29k RISC processor architecture with an x86 decoding front-end."Vagyis az ISA - csak az utasítás dekódoló front-end részen kavar be ..
ami alatta van, az már RISC.> De ez a roadmap eléggé ráérős ezzel a zen3+-szal, nem?
> Az Arm irányából érkező fenyegetés ellenére lazítana az AMD a feszített fejlesztési tempón?gondolom a veszélyt ők is érzékelik,
szűkösek az AMD erőforrásai ( mérnökök, ... ) és a gyártókapacitás is
és nem lehet megállapítani a lehetséges mozgásteret ..> Itt az M1 az AMD nyakán.
az M1-et szerintem eléggé önköltséges árban számolják
és nekem nagyon gyanús, hogy keresztfinanszirozzák a mostani alapmodellt a szoftveres bevételekből. ( a sikeres átállás miatt fontos a konzolokhoz hasonló árazás )vagyis az Apple -M1 -es stratégiájával nem tud versenyezni az AMD.
nem is inkább a fizikai M1 a veszély,
hanem a custom chip ( apple silicon ) üzleti modell sikeressége. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Nem tudom mennyire lehet cpu tervezési tudást egyik
> és másik ISA-val működő cpu-nál is felhasználnivannak jó és rossz példák, de szerintem nem lehetetlen
- lásd Jim Keller ( ZEN, K12 )
Persze a K12 nem jelent meg, nem tudjuk mennyire lett volna sikeres , viszont a piac akkor még nem volt rá elég érett ..Az egy-foglalatos ( közös chipset ) modell, szerintem nem rossz elgondolás.
és a chipseten keresztül a platform valamennyire kontrollálható.és ahogy látom, az AMD régebben is kísérletezett RISC-es cpu-val
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Am29000
persze a csapat és az ötletek s K5 -ben tovább éltek
"In late 1995 AMD dropped development of the 29k because the design team was transferred to support the PC side of the business. What remained of AMD's embedded business was realigned towards the embedded 186 family of 80186 derivatives. The majority of AMD's resources were then concentrated on their high-performance, desktop x86 clones, using many of the ideas and individual parts of the latest 29k to produce the AMD K5."------------
https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Keller_(engineer)
"Jim Keller (born 1958/1959)[3] is a microprocessor engineer best known for his work at AMD and Apple. He was the lead architect of the AMD K8 microarchitecture[4][5][6] (including the original Athlon 64)[4][7][8] and was involved in designing the Athlon (K7)[6] and Apple A4/A5 processors.[4][9][10][11] He was also the coauthor of the specifications for the x86-64 instruction set[9][12] and HyperTransport interconnect.[4][12][13] From 2012 to 2015, he returned to AMD to work on the AMD K12[14] and Zen microarchitectures.[15][16]""In August 2012, Jim Keller returned to AMD, where his primary task was to lead development of new generation of x86-64 and ARM microarchitectures called Zen and K12."
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_K12
"K12 was to be AMD's first custom microarchitecture based on the ARMv8-A (AArch64) instruction set with a planned release in 2017" -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4504 üzenetére
> Ez nem az az x86-ról szól. Ha a MS csupán elégedetlen lett volna az x86-tal,
> akkor a Qualcommtól is tudott volna megrendelni Valamit.ami az AMD nézőpontjából még érdekes lehet
az a konzol integrációs trendek.
- elsőként cpu , gpu két különböző gyártótól
- APU korszak
- APU customizáció ( piciben eltér az xbox és a ps5 apu-ja, de nem sokban )
- mi lesz a következő lépés ?????Mivel az MS konzol gyártó is ( XBOX ) ,
- és lesz az ARM-el saját tapasztalata
- és ha 70%-on tudja emulálni az X86-ot ( vagyis a jövőben nem látszik teljesítményvesztés)
akkor az MS is az Apple útjára léphet konzolok terén.Ott lesz még az nVidia is, akinél ott az ARM fejlesztés + meglévő GPU fejlesztés.
nagyot csodálkoznék, hogyha az nVidia 2 év múlva nem próbálkozna a betámadással ..
( de a Sony és az MS is meg fogják keresni, csak azért - hogy jobb alkupozíciót nyerjenek az AMD-nél )Ráadásul az ARM - jobban is fekszik a konzolok jövőjének
( 45W-on nagyobb teljesítményt tudnak kisajtolni belőle
, nem kell akkora hűtés,
és állandóan futhat a konzol - mint egy okos eszköz ...
és Mobil eszközként is nagyobb az üzemideje
)Amit még nem szabad elfelejteni, hogy az MS a cloud bizniszben ( AZURE) is érdekelt.
és az ARM-el megszerzett tapasztalatot - akár ott is fel tudja használni.Egy olyan nagy cégnek mint az MS - mindig kell "B" terv.
Nem függhet más cégektől ..
És azt már mindenki megtanulta, milyen függeni az Inteltől ...
( emlékeztető Apple már lépett is ---> M1 )Az AMD-nek egy esélye van .. a rugalmasság és a flexibilitás ...
ha eljő az az idő, akkor neki is ARM-es design-al kell a piacra lépni ...
és ez szerintem 1-2 éven belül bekövetkezik.Vagyis a változást nem lehet megállítani ...
azon kell elgondolkodnia az AMD-nek, hogy mikor álljon a változás élére!
( szerencsére jobb menedzsmentje van, mint az Intelnek, de ki tudja mennyit tudnak profitálni a következő 10 évből ... )------
Hát igen .. az Intelnek még nehezebb ...
2021 Q1-ben bejelenthetik az új CEO-t .. akinek hasonló csodát kell művelnie mint Lisa Su-nak.
https://www.notebookcheck.net/Tough-times-ahead-for-Intel-industry-insiders-spill-the-beans-on-subpar-10-nm-yields-server-CPU-plus-7-nm-delays-production-outsourcing-and-more.509532.0.html -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Petykemano #4504 üzenetére
Szerintem az MS nem fogja irtani a saját piacát és bezárkózni, a Surface sosem arról szólt. Inkább pont egy iránymutatás a gyártóknak, ami ösztönzi az innovációt. Ennél fogva én valószínűtlennek tartom, hogy a Microsoft az ARM alapú eszközöknél csakis saját gyártású hardverrel legyen jelen a piacon hosszútávon.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #4495 üzenetére
na varjunk, igy este ehgyomorra ujraszamolom
mondjuk Apple mar lement 5nm -re, NV elment a Samuhoz a 8nm -re, AMD-n kivul ki maradt 7-en olyan nagy megrendelo, aki diszkontot kap ?
Lehet jon az Intel bergyartatni, es ralicitalt mindenkire is... -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4485 üzenetére
> [link] Ampere Altra
igéretes .. fog még emiatt izzadni az AMD és az Intel ..
pár tesztben meg meglepően jó ..
( direkt az egyik legjobbat választottam, hogy kiváncsi legyél a többi eredményre is .. amik már sokkal rosszabbak .. )"So while Apple's M1 has done a good job for showing the ARM desktop performance potential, Ampere Altra's Q80 series shows what the performance can be like at the top-end for ARM within server and cloud deployments now actually providing serious competition against the current generation Intel Xeon and AMD EPYC servers. Looking ahead, Intel Ice Lake Xeon and AMD EPYC Milan are both expected next quarter. In fighting that Ampere already has their announced 128-core Ampere Altra Max (Mystique) processor that will retain socket compatibility with Ampere Altra and will be in production later in 2021. Given what we have seen with Ampere Altra, it will be very interesting to see how much of a performance leap they can achieve going forward with Mystique. At the same time the AArch64 Linux software support should be further maturing and more open-source projects supporting/optimizing for AArch64 given the successes of Apple M1, the ongoing Windows for ARM work, and ARM Linux servers continuing."
-
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #4475 üzenetére
Viszont desktopon meg elvileg igen, a Ryzen 5000 lineup-ban. Az előbbi idézetem előtti mondat: "Code-named Lucienne (pronounced lucy-en), a feminine French name meaning 'light,' when the processors release, they'll join AMD's desktop parts in going by the Ryzen 5000 series nomenclature."
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #4470 üzenetére
Elvileg új, lényegesen erősebb RDNA2 GPU-t kap, nem átnevezett Renoir lesz. [link]
A Cezanne meg marad az alaccsony tranzisztor költségű VEGA GPU megoldásnál, de erős Zen3 magokkal és nagyobb gyorsítótárral a CPU-ban. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #4462 üzenetére
igen jolehet az a TSMC 5(3?)nm, ha ezt igy kapasbol.
de vajon Big-Little 16+16 vagy 8+24 esetleg csak siman 4+28 ? -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4462 üzenetére
> Ejha: 32 magos Apple CPU
ajajj ...
ezek után egy 32 magos PRO notebook is elképzelhető. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4428 üzenetére
ez már elég versenyképes lesz a ZEN3 -al ... ( legalábbis 8 magig )
persze az árazástól is sok függ ...valószínüleg ekkor ( ~ 2021 Március ) körül
inditja rá az AMD a ZEN3-as újabb dömpinget a piacra
és szerintem 5600XT; 5800XT ; 5900XT is várható lesz a maximalistáknak.A RocketLake-S -es prociban azért van pár dolog amin el lehet csábulni egy jó árazás mellett.
( Optane support, AVX-512, DeepLearningBoost/VNNI, PCIe4.0, Integrált GPU )
de azért nem felejtem el, hogy a"Cypress Cove" egy 14nm-re visszaportolt architektúra
és kell neki kakaó ... és hűtés .. vagyis olyan hangos lesz mint egy traktorRemélem lesz akkora már ZEN3-as asztali APU is a piacon.
Amúgy mi a francért nem lehet betenni az 5800X -mellé egy grafikus chipletet ... amit csak egyszerűen berakok egy X300-ba.
lassan kezdek már dühös lenni ... -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4433 üzenetére
> De az Apple példáját követhetik mások is, pl Qualcomm.
az új "Snapdragon 888" -ban ( 5nm ) már Cortex-X1 magok vannak,
ráadásul 3 szintre elosztva ( 1+3+4 CPU )"The Snapdragon 888 is the first publicly announced SoC powered by the new Cortex-X1 and Cortex-A78 CPU IPs by Arm. The Cortex-X1 in particular is the first of a new generation of CPU IP by Arm that focuses on maximising performance at the cost of lesser power efficiency, while the Cortex-A78 being the same-generation design but which still prioritises a balance between performance, power and area.
The new X1 core, based on Arm’s numbers, promised a +30% uplift in IPC over the last generation Cortex-A77 which was also deployed in the Snapdragon 865. Qualcomm advertises a 25% uplift over the Snapdragon 865, but that’s likely due to a few configuration differences on the part of the new Snapdragon 888 compared to Arm’s own internal figures."
akkor lesz érdekes, ha a málnaPC - 4x Cortex-X1 - maggal jön ki
A "Cortex-X1" -még nem M1-es, de közel jár hozzá. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #4436 üzenetére
"Na nézzük, igaz-e?"
Szerintem itt a méréssel van azért baj. Leginkább, hogy így beleszámoltuk a különböző fogyasztás alapú korlátozások hatását. A TPU-n első ránézésre nem volt túlzottan elengedve a 3900X ( [link] , gyári PPT max 140W, kb reális lehet a számok alapján).
Az AT tesztjéből ennyi sem derül ki sajnos, de erős a gyanúm, hogy a gyári PB beállításokkal mehetett, hiszen nem írt mást, ahol a kikapcsolt SMT rosszabb kihasználtságát és ezáltal fogyasztását pl. magasabb órajellel kompenzálhatta a csip. A fogyasztásméréses adatok is ezt látszanak alátámasztani.
Nekem van egy Ryzen 5 3600-as mérésem Cinebench R15-ben, pontosan ugyanúgy, mint itt [link] írtam, allcore 4,2Ghz-en, limitek nélkül lefuttattam SMT OFF is, és úgy 1145 pontot kaptam, ami alapján a 3600-asom a gyors memóriák mellett is profitált 43%-ot az SMT-ből, ami azért nem kevés. Így lenne érdemes megmérni az 5000-eseket is, fix órajel, limitek nélkül, SMT ON és OFF.Ahogy az AT is megállapította, még úgy sem érdemes kikapcsolni az SMT-t, ha az 5950X-es egészen jól kompenzálja órajelből. A cikkbeni állítással ellentétben nem véletlenül van engedélyezve szinte az összes kis fogyasztású Intel notebook CPU-ban i3-tól felfelé kb. mióta létezik.
-
válasz
Az ilyen Gipsz Jakabok már rég áttértek ARM-ra: tabletet vagy okostelefont használnak noti helyett, mert az is bőven eleget tud erre a felhasználásra. A rendes notebook nekik overkill.
-
válasz
Telefonnál egy eset volt ismeretségi körben, hogy valaki lejött Iphone-ról és többet nem ment vissza, 4 vagy tán 4S-ről Galaxy S3-ra váltott, s azóta is maradt ezen a vonalon (mindjárt látszik, hogy felsőkategóriás telefonról csak felsőkategóriásra szabad váltani
) . Ugyanekkor egy másik haver is meglépte ugyanezt, de ő visszatért az Iphone-ra a Galaxy S3 után.
teljesen más: szólongatnak a Radeon Pro V520 hír alatt: [link]
-
válasz
Petykemano #4430 üzenetére
Valóban, hajlamos vagyok élt rakni a kérdésbe, de most nem volt benne.
Mikor írtátok itt, hogy konkurencia, már görgettem is tovább.
A második része talált, tényleg úgy vélem, nem nagyon van átjárhatóság. Legalább is nem nagyon találkoztam még olyannal, hogy egy írásban vesézgetve lenne egy Apple számítógép belseje egy nem Apple termék belsejéhez képest. Aztán ez persze simán lehet csak azért van, mert nem követem máshol sem az almás dolgokat, így nem is találkozhattam ilyennel. De azt mondjuk el tudnám képzelni, hogy ha ennyire jól sikerül(t), esetleg vehetnek a procikból mások is, vagy közvetve mások is eljuthatnak ARM alapon ilyen szintre, s az már veszélyeztetheti mondjuk a noti szegmenst, ha teljes értékűen lehet rajtuk Win-t használni.
Ez az átjárás amúgy érdekes dolog, aki ismerős almás, azt nem nagyon izgatja a hardver, ellenben más szóba sem jön kb. Egy kivétel volt, egy Iphone tulaj haver megkért, segítsek neki 70k-ért notit venni, ajánlottam neki AMD Brazos netbookot, a boltban persze rábeszélték egy Atom-osra. Mondani sem kell, akadt a net, youtube, stb. Mondja ez szar, vett 3x pénzen egy Ipad-et, azzal már persze elégedett volt, azóta se próbált meg többet nem Apple cuccot venni.
-
válasz
Petykemano #4430 üzenetére
Mac és PC között nem igazán van átjárás, mert nem minden szoftver elérhető mindkettőre. Az érdekes az lenne, ha Apple processzoros gépre valahogy fel lehet heftülni windows-t. S habár az x86 menne simán, de az IGP-hez ugyanúgy kéne valamilyen driver, anélkül cseszheted. De ha esetleg mégis lenne valahogy windows driver akkor megint jön egy probléma: nincs eGPU support. Habár ez utóbbit lehet utólag megoldják. Szóval sok a feltétele annak, hogy igazán veszélyes alternatíva legyen.
Az a kérdés, hogy saját Apple processzort meddig fogják (tudni) skálázni. Mert ez mégiscsak egy ARM. A mostani 10-15 wattos TDP-szint az elvileg már eléggé teteje az ARM-nak, tudják vajon ezt tovább tolni? Mert akkor lehet igazán veszélyes. De jelenleg "csak" az ultramobil piacon tűnik úgy, hogy tarolnak (perf / watt arányban).
Érdekesebb téma az, hogy mit indít ez el az ARM-támogatás terén. Ugyanis ez eléggé az AMD malmára hajthatja a vizet. Az AMD skálázásban nagyon-nagyon durván elszaladt. És ott a K12 projekt, amit befagyasztottak, azaz hatalmas előnyben vannak, ha a teljesítmény-orientált piacokon is magára talál az ARM. Persze ehhez lehet lesz egy-két szava az ARM-ot felvásárló NV-nek. Már ha tényleg fel tudják vásárolni az ARM-ot.
-
válasz
Petykemano #4428 üzenetére
Bevallom, az Apple újdonságait nem figyeltem (M1, M1X), milyen nem Apple termékekbe várhatóak, hogy veszélyeztetik a Zen3-at?
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #4413 üzenetére
Egyébként, hatékonyság témakör. Szerintem érdekes, a gyári BOOST-hoz képest mekkora tartalék van akár egy Zen2-ben is. Én ezt mértem: [link] . Elég impozáns szvsz perf/watt-ra amit a boost nélküli 3,6Ghz órajelén produkált.
#4415 S_x96x_S : A dekóderes rész nekem ott nagyon sántít, hogy nincs figyelembe véve, hogy az x86 komplex utasítás architektúra, azaz elviekben (!!!) kevesebb utasításból meg tudod csinálni ugyanazt, tehát a "dekóderszám x órajel" metrikát erős fenntartásokkal kezelném egy RISC rendszerrel összehasonlítva.
#4426 Petykemano : "Minél nagyobb a ROB (Re-order buffer), annál nagyobb a soron kívül, párhuzamosan végrehajtható utasítások száma"
Ami a ROB-ot illeti, vélhetőleg ott is azért sok tényezős az egyenlet. Például felső korlát a végrehajtó egységek száma a CPU-n belül.Annál nagyobb ROB-ot beépíteni pazarlás, mint ami a végrehajtó egységek hatékony működéséhez az adott csipen indokolt. A Ryzeneken pl. ott az SMT és az óriás L3, ami szintén sokat segíthet utasításokkal ellátni a végrehajtókat és átlapolni az esetleges várakozási időket.
Ami az X86 utasításkészlet átalakítását illeti, az erősen problémás, hiszen az X86 legnagyobb előnye a kompatibilitás. Ha csinálsz belőle egy inkompatibilis verziót, akkor már jobban járnál, ha alapoktól átterveznéd az egészet egy hatékonyabb rendszerre.
"Vajon elképzelhető-e, hogy a 8 decoder beépíte azért lehetséges, mert a sűrű 5nm-en elképesztően rövidek a késleltetések, kicsi a delay."
Szvsz ezt máshogy értik.Ha lassú lenne a dekóder (azaz túl komplex), akkor csökkenne az elérhető órajel, ez nyilván az x86-nál okozhatna problémát. -
válasz
Petykemano #4422 üzenetére
Kettős hatás lehet, nem is nagyon kapni, meg nem is jött első körben 5600, csak X, 3700X-nak se lett párja (még?) az új szériában, tavaly nyári alapján ezekre lenne a legnagyobb igény.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4414 üzenetére
> DDR5 @ 2021Q3
> Na, lesz AM5 2021 végén?ha 14 hónapos fejlesztési ciklussal számolunk, akkor inkább 2022-Q1 lesz ... vagy 2022 CES
persze a versenytárs mindig ösztönzően hat a teljesítményre és nem maradhatnak le túlságosan az Inteltől.
pici az esély, de azért reménykedem
"As it stands, the roadmap shows that AMD intends to introduce DDR5 support for the desktop CPU lineup in 2022. " [link] -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4413 üzenetére
> A zen3 mag teljesítménye és fogyasztása optimalizálható olyan szintre,
> amikor már csak ~30% választja el a M1 magjaitól.pár napja volt egy érdekes elemzés az M1 és az x86 architektúra közötti eltérésről ..
amiben a szerző az M1 Firestorm - nál azt emeli ki, hogy
8 párhuzamos utasítás dekódere van, mig az x86-nál az eltérő utasításhosszak miatt ez 4
( vagyis a fele ( #1. )
és emiatt (is) az M1 60%-on (3.2Ghz) tudja hozni az 5Ghz-es ZEN3 teljesítményét. ( #2. )megj: persze a ZEN2-nél a microde-os végrehajtás és sok más dolog is - a dekódolás után 8 utasra változott, de a 4-way -es utasításdekóder maradt .. a ZEN3-nál is ( Decode: 4-way )
( Az Inteles Ice-lake -re 5-way -t irnak , vagyis nem lehetetlen az 5 utas dekóder. )(#1)"And this is where we see the huge differences. The biggest baddest Intel and AMD microprocessor cores have 4 decoders, which means they can decode 4 instructions in parallel spitting out micro-ops.
But Apple has a crazy 8 decoders. Not only that but the ROB is something like 3x larger. You can basically hold 3x as many instructions. No other mainstream chip maker has that many decoders in their CPUs."(#2)"As far as I remember from performance benchmarks the newest AMD CPU cores, the ones called Zen3 are slightly faster than Firestorm cores. But here is the kicker, that only happens because the Zen3 cores are clocked at 5 GHz. Firestorm cores are clocked at 3.2 GHz. The Zen3 is just barely squeezing past Firestorm despite having almost 60% higher clock frequency.
So why doesn’t Apple increase the clock frequency too? Because higher clock frequency makes the chips hotter. That is one of Apple’s key selling points. Their computers unlike Intel and AMD offerings barely need cooling."https://erik-engheim.medium.com/why-is-apples-m1-chip-so-fast-3262b158cba2
HN: https://news.ycombinator.com/item?id=25257932 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4408 üzenetére
> [Konkurencia]
> M1 postgresql benchmarkvárható volt, de azért eléggé ütős lett az M1 - mint az ARM éra új zászlóshajója..
és az X86-os emulációnál ( ami kb 70% teljesítménnyel futtatja az X86-os kódokat )
éltek is a lehetőséggel, és beleraktak pár érdekes dolgot a prociba.
pl. át tud váltani a proci az Inteles memória elrendezésre .. és ekkor nem a szoftveres emulációs rétegnek kell ezt a feladatot elvégeznie ..
https://twitter.com/ErrataRob/status/1331735383193903104
"4/ So Apple simply cheated. They added Intel's memory-ordering to their CPU. When running translated x86 code, they switch the mode of the CPU to conform to Intel's memory ordering."És ha továbbgondolom:
#1. akkor szerintem az AMD( vagy Intel) is beleteheti a következő prociba
az ARM-es memória modellre váltás lehetőségét,
amivel az ARM-es programokat lehet majd az X86 -alatt gyorsan futtatni .#2. Az AMD-nek meg van a lehetősége, hogy teljesen heterogén procit csináljon - ami az X86-ot és ARM-et egyformán jól futtatja ... merész lépés , ami veszélyekkel is jár .. de szerintem ez lehet az egyik trend. ( legalábbis ha a Cloud üzemeltetők felőli nyomást érzékelem ; vagyis minimális hardverrel lefedni a legtöbb igényt - igény lenne rá ..
és én mint fejlesztő is el tudnék képzelni egy ilyen laptopot .. )#3. az M1-es nyomdokait követve az nVidia is csinálhat egy ideális - univerzális szerver procit, ( mivel az Apple nem akar egyenlőre a szerveres piacon operálni )
és valószínüleg stratégiailag kénytelen is lesz,
mert nincs más választása.#4. fél szemmel a Nuviát figyelem .. mivel egy kiugrott ex Apple-s chiptervező a CEO-ja.
https://nuviainc.com/leadership
https://nuviainc.com/blog
és az M1 után a Nuvia célja már nem is annyira valószínűtlen ..
NUVIA Phoenix Targets +40-50% ST Performance Over Zen 2 for Only 33% the PowerA jövő érdekes kérdései,
- az AMD hogy reagál az ARM-es kihívásokra.
- az nVidia mit kezd azzal a hatalommal, hogy ő határozza meg az ARM jövőjét. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #4402 üzenetére
Az ExtremeTech nem ért egyet az Intellel ..
Intel Is Spreading FUD About Supposedly Huge Ryzen 4000 Performance Drops on Battery https://www.extremetech.com/extreme/317657-intel-is-spreading-fud-about-supposedly-huge-ryzen-4000-performance-drops-on-battery
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #4402 üzenetére
Plusz ne akarjanak már beleszólni a független tesztelők módszereibe...
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #4393 üzenetére
Ebben a latency dologban az a rendkívül érdekes, hogy korábban CCX-en belül ugyanúgy 17ns körül mértek a 3950X-en, a távoli CCD-n belül viszont lényegesen magasabb volt, mint amit linkeltél: [link]
Valamint volt egy gyorsabb és egy lassabb CCD. Valamelyik AGESA kódban úgy tűnik stratégiát váltottak, ami a CCX-ek szinkronban tartását illeti.
Tehát ezt az "óriási előrelépést" én azért így nem jelenteném ki. Azért a pontos okokra igen kíváncsi lennék.#4395 Pinky Demon :
"De mivel az L3 igy is marha nagy es tovabbi duplazast varok 5 nanon, L4-nek is csak akkor van ertelme, ha szignifikansan tobbet tud nyujtani mint az L3"
Nem helyettesítik egymást. Egy IOD-be rakott L4 éppen a CCD-k közötti szinkronizációt gyorsíthatná, ha ehhez nem kellene a ramig elmenni. A nagyobb L3 pedig a CCD-n belüli teljesítményt tudná javítani, ami egyébként jelenleg is elég jó, de ettől semmivel sem gyorsul a CCD-k közötti kommunikáció. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4393 üzenetére
L4 szerintem nem is a magok meg a CCX-ek kozotti kommunikacio miatt lenne fontos, sot meg csak nem is a CCD-k kozott, hanem az IMC es a magok kozott. Az IO es a CCD-k kozott igy is van az IF miatt egy jo adag kesleltetes, minden egyes memoria eleresnek a CCD->IO->RAM->IO->CCD utat kell ugye bejarnia, de egy jo nagy L4-el ez CCD->IO->CCD-re lehet optimalis esetben szukiteni. De mivel az L3 igy is marha nagy es tovabbi duplazast varok 5 nanon, L4-nek is csak akkor van ertelme, ha szignifikansan tobbet tud nyujtani mint az L3. Lehet tenyleg csak Epyc eseten lenne ertelme, 1-2 CCD-s asztaliknal nem, franc se tudja.
Arra mondjuk tokeletes lenne hogy az IMC es az IF koze ekelodve koztes bufferkent szepen el le lehetne valasztani az IF frekvenciat az IMC frekvenciatol. -
Mumukuki
aktív tag
válasz
Petykemano #4390 üzenetére
itt se volt benne dollar jel
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #4390 üzenetére
haaat nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy az extra latency level2-n ezt megeri. L3-on esetleg, de en inkabb meg mindig egy hatalmas kozos L4-ert lobbizok az IO lapkaban, oda tokeletes lenne. Kar hogy az en lobbim itt ph-n az AMD szemeben fabatkat sem er
-
-vitya-
őstag
válasz
Petykemano #4370 üzenetére
fene tudja... elolvastam az eredeti bejegyzést, és érzéseim:
- most komolyan, előléptetés elmaradása miatti hisztinek egy ilyen poszt lenne a kimenete?
- nagy része már tudott volt, és kis része lehet érdekes info
- ilyen a pcie4 használata 2022-ben, pcie5 helyett? nemtom, én 5-öt használnék
- ilyen a 7nm IO rész, ddr5 support hynix közös meló, 6600-7000MHz - lehet még racionálisan is levezethető ilyesmi, még el is tudnám hinni
- 4 thread hiánya - még el is hiszem
- óriás L4 cache? na ez amire kíváncsi lennék, hogy vajon mennyi igazság van benne
- megjelenés 2022q3? az jóóóó sokára van, miért? Lesz egy frissítés 2021-ben 5x00XT néven? -
válasz
Azert a fabric majd megduplazasa biztos hoz valamennyit...
Amugy is cserelni kell a ramot, majd megnezzuk ddr5ben mit dob a micron
-
BiP
nagyúr
válasz
Petykemano #4372 üzenetére
A szójáték része adja magát, csak nem tudtam, hogy ez saját találmány-e (mivel soha nem láttam még máshol) vagy általánosan használt rövidítés.
A ph meg messze nem szövekorlátos környezet, ahol indokolt lenne
Lehet, hogy pont ezért nem találkoztam vele, twittert meg csak ritkán olvasok, SMS-ben nem ilyenekről értekezem -
BiP
nagyúr
válasz
OFF: Cache-re a $ mennyire általánosan használt rövidítés?
Elsőre nehéz volt értelmezni, aztán csak leesett.
(Nem vagyok programozó, így simán el tudom képzelni, de eddig ezt csak tőled láttam.) -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #4361 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Megkímélt állapotú Xbox Series X 1TB eladó. Kitisztítva és újrapasztázva!
- Gamer PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- HP ProoBook 430 G5 laptop (Kijelző törött)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest