Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz Cathulhu #4391 üzenetére

Szerintem az ábra ellenére ez csak egy koncepció, amit bármelyik szinten be lehet vetni.
    Azt nem tudom, hogy érdemes-e csak egy közbülső szinten bevetni? Csak L2 esetén, de L1és L3 esetén nem.

De a koncepció azért érdekes, mert a késleltetés romlása elkerülhetetlen.
    A zen esetén már az L2 esetén látható, hogy a második szelet 256KB késleltetése rosszabb. Ugyanez igaz a legtávolabbi L3 szeletre.

A cache kapacitását növelni kell. Eldöntheted:
    1) a cache méretét növeled? Ennek valószínűleg lineárishoz közeli lesz tranzisztor- és fogyasztásköltsége és minél nagyobb/távolabbi a cache szelet, annál inkább romlik a késleltetés.
    2) beépítesz egy fixfunkciós tömörítő egységet. Ennek is lesz tranzisztorköltsége és fogyasztásköltsége is és bizonyosan rátesz valamekkora késleltetést is.

Tehát mindenképpen lesz tranzisztorköltség, fogyasztás és késleltetés. Az a kérdés, hogy vajon melyik megoldással mennyi a nyereség és mennyi a költség?

Az L4$-ről:
    Egyetértek. Ugyanakkor most elgondolkodtam.
    A zen3 nagy újítása az, hogy 2db 4magos CCX-et egyesített 1db 8magos CCX-ben ezzel megduplázva az 1 mag számára elérhető L3$ méretét és eliminálva azt a kényszert, hogy 1 CCD-n belül elhelyezkedő CCX-ben levő magok az IOD-on, vagy leginkább a memórián keresztül legyenek kénytelenek adatot megosztani. Ez az elmélet.

Egyébként az anandtechnek erre vonatkozóan voltak is mérései:
    https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-5950x-5900x-5800x-and-5700x-tested/5

3950X vs 5950X
    Nagyon szépen látszik, hogy már nem csak 4, hanem 8 mag között zöld a késleltetés.
    De ami még érdekesebb, a zöld már nem 30ns-ot, hanem 17ns-on jelent két egy CCX-be tartozó mag között. Ez óriási előrelépés!

És akkor a kérdés:
    Rendben van, hogy ha ez az óriási előrelépést jelentene egy 6-8 magos generációváltás esetében. De Ha a játékokban tapasztalt intelhez képest gyengébb teljesítményt az inter-CCX kommunikáció okozta (ami ugye a 6-8 magos Vermeer lapkákon megszűnik), akkor miért nem tapasztaljuk ugyanezt a teljesítmény-regressziót az 5900X/5950X esetén, ahol továbbra is van CCX-CCX kommunikáció?

Ha innen nézem, nem is biztos, hogy olyan sokmindent megoldana egy hatalmas L4$ az IO lapkán

• RECSKA

veterán

válasz Cathulhu #4391 üzenetére

Ddr5os zenbe mar lesz. Jokerdes, hogy lehozzak-e nekunk, foldi halandoknak, de az epycben lesz, akkor szerintem nekunk is...

Hatekonysaga nem kerdes, ma delutan meglatjuk, mire is eleg a 128MB a 6800-6800XT-n. :DDD :R

Új hozzászólás Aktív témák