Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7893 üzenetére
majd kitaláljuk.
de ha megtalalod hogyan jon ki az 52 magbol 112 szál, akkor nehabozz, allitolag ebben nincs "E" core. mi a trukk ?
112 magra mondjuk még mindig jó, bár ugy csak 848.33/mag.
a 8490H 120 mag / 71830 se néz ki túl jól, 598/mag, ennyire gyenge HBM nelkul semlehet, azzal a leakkel nemstimmel valami.* S_x96x_S nemlátom, hogy kommentált volna bármit, csak betette, hogy van egy ilyen leak. Néha kicsit többet látsz bele.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7890 üzenetére
mondjuk a 104 magot még értem, de hogy az 52/112 hogy jon ki, azt nem. az vagy 56/112 vagy 52/104. * mondjuk utobbi esetben nem adja ki a 224 szálat.
vajon mennyi az EPYC 3D fogyija ? mert ez az Inteles 764W -s tető azért erősnek tűnik.
ha van nálad számológép, az Intel 240 szálra is kiszámolhatnád ezt a mutatót, meg esetleg a perf/w -t is, legyél alapos. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7871 üzenetére
akinek nem muszály, annak felesleges upgradelnie ..
ettől függetlenül a sávszálcsökkentett GPU -kal számolni kell a jövőben - még akkor is ha neked nem tetszik ez a trend ( amúgy sokunknak nem tetszik )Egyrészt ~2-3 év múlva itt a PCIe 6.0 .
Az Intel is kb ~2-3 év múlvára teszi az ellentámadást .. aminek a része lesz a Gen6 -is.
Ha az Intel hozza ki elsőként, akkor én ugyanolyan következetesen ácsingózok a Gen6 iránt.És én azon kezdtem filózgatni, hogy ha hosszú távra tervezek, akkor 2 generációs eltérés már elég érezhető kompromisszum lesz. ( Gen4 vs. Gen6 )
Mindenesetre már kezdek rájönni, hogy nem lehet és nem is érdemes hosszú távra tervezni,
mivel annyi változás várható a jövőben. De a Gen5 nagyon vonz ..> Megnyugtatásul a gen5 rdna3 és gen5 ssd témáról is lekattanhatsz,
> mert több helyen több ember elmondta neked,akikkel 99%-ban egyetértünk, hogy meg kell várni a független teszteket és az alkalmazásokat a végleges véleményhez. Addig minden találgatás.
Az hogy az AMD mit tartogat az új generációval a játékosoknak, azt a jövő évi GDC-n lehet majd igazából megtudni, amikor is a fejlesztők megmutatják min is dolgoznak.
én nem akarok senkit se rá és lebeszélni bármiről.
Mindenki a pénztárcájával szavaz és a verseny jó.> Összefoglalva amiért kampányolsz,
ez nem egy kampány - hanem egy találgatós fórum, ahol is a következő 2-3 generációs trendekről próbálunk információt cserélni.
Én tudomásul vettem, hogy neked teljesen eltér a véleményed. És ez így jó.
Az is jó, hogy ha rámutatsz az érvelésem gyenge és kidolgozatlan pontjaira;
mert akkor tudom, hogy hol kell alaposabban utánanéznem,
és akkor részletesebben is kifejthetem!
Szóval köszönöm! -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7837 üzenetére
> B lapoknál az rdna3 és a gen 5 ssd kooperáció ugrott az "olcsóbb" lapok esetében,
> hiszen a x16 csak gen4 kíváncsi vagyok erről ír e hsz-t S_x96x_S ;]az olcsóságnak egyetlen korrekt mérőszáma van az "ár" és az USD ; amit még nem látunk.
(az A,B,X,E, . betűk bár korrelálnak, de nem mindig pontosak az ár meghatározásánál )egyszerű az ökölszabály:
- a B650E és az X670E garantáltan "Full Gen 5 Support" ( az "E" a lényeg ! )
- minden B650,B650E,X670,X670E -ben lesz Gen5 M.2 SSD.
- ahol nincs "E" betű, az csak gen4-es x16 .. , de ott is lesz Gen5 M.2 SSDAmúgy a kereső a barátod:
- itt a topikban : B650E -re keress rá a hozzászólásaimban. ( rövid a lista )Ha valaki érdekelt bármilyen "Next Gen"-ben .. ( RDNA3, RDNA4 .. )
akkor érdekes lehet az "E"-s lapokra fókuszálni.A "NEXT GEN"= az amire nincs még statisztika, mérés .. az a bizonytalan jövő; csak a zsigeri érzéseidre hagyatkozhatsz, hogy kell-e vagy sem.
A "NEXT GEN" -nek van egy felára .. nagyobb a belépési költség ..
Ha a "NEXT GEN" nem a jelenlegi felhasználásod szűk keresztmetszetére fókuszál, akkor kidobott pénz.(olcsóság)
És amit már leírtam máshol:A Ryzen 7000 azoknak lesz ideális,
- akik már a következő generációban gondolkodnak
- és meg is tudják fizetni a korai belépés extra költségét. ( és a +E -nek még nagyobb a költsége)a többieknek a költséghatékony belépés valamikor jövő év 2.felében lesz
- DDR5 árak normalizálódnak
- SSD árak csökkennek.
- az új gen árak normalizálódnak ( talán lesz egy kis árverseny is.. )
- az új X770E -es chipsetben + Ryzen 8000 ( ~ javított ) szériában sok mindent javítanak majd.
- megjelennek a DDR5-ös GPU-k. ( RDNA3, .. )
- lesz DDR5 SSD választék.
- és addigra már játékok is lesznek, amelyeken ezt lehet demózni .. élvezni ..Akik munkára használják, azok általában tudják, hogy kell-e nekik vagy sem ..
Mindenki a pénztárcájával szavaz ..
és a verseny jó ( ~ vagyis érdemes ránézni az Intel kínálatára is!)
-
Alpi.
addikt
válasz
#36531588 #7840 üzenetére
Nincs hát ! Már most is hiábavalóság enélkül tengetni a napjainkat.
Pont ugyan ezt eljátszották a 4.0-nál. Akkor a 3.0-hoz képest volt elképesztő az a technológia.... Biztos jó sokan vettek azonnal 4.0-s Nvme ssd-t az új konfigba az ósdi, semmit nem érő 3.0-s helyére. Aztán meg pont nem történt semmi.
Már akkor is mondtam, hogy nagyon hangzatos a leírás, hogy a vga és az ssd közt óriási sebességgel történhet meg az adatcsere, de gondoljunk már bele, hogy van-e olyan eset, mikor egy 3.0-s Nvme 1.5 GB/sec -es sebessége szűk keresztmetszet a textúrák betöltéséhez. Aki szerint van olyan, hogy ilyen mennyiségben kell betölteni újabb texteket, annak ott az 5.0 ! Van egy jó hírem ! Hamarosan már megvehető !!
Még senki nem látta működni, de már másodszor növelik vele az új genes cuccok eladásit. -
válasz
#36531588 #7838 üzenetére
És sem értem, minek kell így megbonyolítani a chipsetekkel a dolgot.
K*rvul az AMD.
#7841 Petykemano: A pórnép között a PCIe Gen4 még mindig csak terjedget, bőven elég még a Gen3 is. Gen5 csak különleges helyzetben szükséges, nem nép-igény. Fizesse meg az, akinek indokolt a használata.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7838 üzenetére
Volt már erről szó korábban ugyanebből az ábrából kiindulva
Nekem az a tippem, hogy a PCIE5 kialakítása drága lehet. Valahol olvastam, hogy a konkrétan vastagabbnak kell lennie a PCB-nek és a vezetékeknek is.
Persze lehet hogy a költség minden áremelkedést / spórolást nem indokol és azért benne van az is, hogy szeretnének (=> AMD & alaplapgyártók + Phison + memóriagyártók) megszedni magukat az újdonságnak számító PCIE5 és DDR5 érába lépésen.
Ha kell a CXL, meg a szupergyors DirectStorage és minden egyéb új fícsör, amiről S_x96x_S szokott áradozni, akkor nyisd ki a pénztárcád. A prémium élmény nem jár mindenkinek.
Nekem nem az a bajom ezzel a szegmentációval, hogy nem jut le a PCIe5 a pórnépnek, mert az olcsóbb alaplapok esetén spórolnak rajta. Hanem az, hogy az alaplapok esetén a PCIE generáción spórolnak, a GPU-k esetén pedig a sávok számán. Az AMD szerintem hezitálás nélkül fogja kihozni a Navi33-at PCIe5 x4-gyel, miközben az alaplapok, amikbe azt ár alapján "szándák" javarészt nem fognak tudni PCIE5-öt.
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7832 üzenetére
"nem fogsz mindent szétbombázni, és jelentős értékvesztéssel eladni,"
ha hobbiból vettem, akkor nem. ( volt ilyen is, AMD FX 6300 )
ha melóra, akkor eddig háromszor bombáztam szét ( 2xAMD 1xIntel ), ami nemhozta az elvártakat, mert kimatekoltam, hogy ami meg hozza, az kb. az hamar vissza is termeli az árát.
** a matekban nemcsak az $ játszik, hanem az idő is. -
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7817 üzenetére
a Giga kártyára irnak ilyet :
"Easy Software RAID szolgáltatás Single Click funkcióval a hihetetlen teljesítményért
Egyedi AORUS Storage Manager"akkor valami chip meg a hozzávaló firmware csak kell legyen benne, amit az asus valószinűleg természetesen elqrt ahogy szokta.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7808 üzenetére
> De az hogy én mit veszek, az ugye messze van az átlagtól.
pedig azt hittem hogy ez a te véleményed: "Még a pcie 3 ssd is túlzás játékra."
de akkor csak másra értetted.> Örülök hogy kipróbáltam az amd-t,
> így legalább saját bőrömön éreztem meg a raid problémát is.Ha már a zen3-nál bevált
akkor a saját bőrödön kellene kipróbálni a Ryzen7000 -et és a RaptorLake-et is,amúgy a szomszéd kertje mindig zöldebb ..
> És az amd-vel szemben az intelnél nem eszi meg a raid a 4k olvasás és írás sebességet.
Emiatt nem árt tudni, hogy mi - mire van rákötve ..
ha egy x4 -es chipseten lóg pár M.2-es akkor a szűk keresztmetszet a chipsetre vándorol.
Még két külön - külön használt x4-es M.2 -nél nem lehet annyira észrevenni,
de ha a RAID egyszerre próbálja meghajtani a két M.2-őt .. akkor az galibás
és ezt még csak fokozza a chipset melegedése vagy egy nem megfelelően optimalizált driver.- A chipset-es raid az csak játék.
- A gen5-ös PCIe RAID adapterek - dedikált raid chip nélkül egy picivel jobbak.
- Egy profi RAID kártya a legjobb .. de az meg drága ..én amúgy a szoftveres raid párti vagyok. ( linux-on egyszerű )
Az X570-es tesztekből/tapasztalatokból én nem következtetnék túl sokat az X670-re..
meg kell várni a teszteket.Mindenesetre sok olyan alaplap is lesz, amelyen akár 4 db M.2 is lesz ..
vagyis ez egyre nagyobb fókuszba kerül ..> Még Z690 lappal is megy, a vga-nak bőven elég a x8.
de ez akkor se szerencsés bármennyire véded is ..
itt épp az a probléma, hogy a Z690(Intel) megoldása elvesz a PCIe ( GPU ) sávokból -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7802 üzenetére
> Még a pcie 3 ssd is túlzás játékra.
teljesen igazad van, sok minden túlzás ..
de ez egyben azt is jelenti, hogy lefújtad az "X670E"-s lap-vásárlási szándékodat is?
Mert egy X670E már tényleg túlzás.
Mi történt ???
mert tegnap még ezt írtad:
"... kellene nekem az Asus Crosshair X670E extreme laphoz vagy a Gigabyte X670E AORUS XTREME laphoz."Amúgy egy 60$-os A320 alaplap elég egy 5950X -hez .. minden más túlzás,
pl. egy "Asus Crosshair VIII Formula" már túlzás .. miért nem cseréled le egy A320-ra ?
Vagy miért nem várod meg az A720-as alaplapokat> És az amd-vel szemben az intelnél nem eszi meg a raid a 4k olvasás és írás sebességet.
Vagy miért nem Intel-t veszel ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7790 üzenetére
az ugy kiadhatja, hogy valami gyenge gyári lég volt a 7600X -en, topkategóriás lég a 7700X -en, és víz a 7950X -en.
Anno mikor ilyen teljeskikapcs gondom volt, táp és memóriacsere után meggyógyult, aztán másik lapban tesztelve kijött, hogy hibás az egyik memóriamodul.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7749 üzenetére
> 100-400 másodpercnyi fekete képernyő
ez már megoldva .. BIOS frissítéssel.
"Update: The new BIOS has been fixed"
https://twitter.com/9550pro/status/1565398904820371456Lehet, hogy a melegedésnek is BIOS oka van ..
"Ryzen 7000 stock VS manual voltage in same CLK Ryzen 7000 is hot, but isn't hot. In stock/heavy load, not only that CPU tend to down CLK too much, but also take too high V."
If set manual V with same CLK, can get MUCH reasonable result. And there is a lot of CLK/temp headroom. More than 3 weeks for launch. Wait and hope to fix this. Many thanks for tip!"
https://twitter.com/harukaze5719/status/1565385953056681984-------------------
és állítólag Szeptember 20-án van az NDA vége
"20 September NDA end" https://twitter.com/9550pro/status/1565388905070747648 -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7744 üzenetére
Szerintem nem csak az 5800X esetén volt gond
A tranzisztoroknak, hogy egy adott frekvenciát tartani tudjanak bizonyos feszültségre van szükségük. Viszont minél magasabb a tranzisztor hőfoka, annál magasabb feszültségre van szükség. És értelemszerűen minél magasabb a feszültség, annál nagyobb a hőtermelés. Nem nehéz kitalálni, hogy egy bizonyos ponton túl ez egy öngerjesztő folyamattá válik.Szerintem ez az összes Zen cpu-t érintette. A Zen1-nél 4.1Ghz-nél történt meg ez a meltdown.
Minél sűrűbben vannak a tranzisztorok, annál inkább beszorul a hő. Pletykák szerint az Intel azért nem közölt a 14nmről egy idő után tranzisztorsűrűség adatokat, mert a generációnként +2-300Mhz eléréséhez csökkenteni kényszerült a sűrűséget.
Nem vitatom a probléma létezését, de ha valamiért jobban érinti ez az AMD-t, akkor inkább ez az az ábra, ami megmagyarázza:
Nehéz pontosan kiszámolni.
De ha vesszük a 230W PPT / 2CCD-t (amely érték valóságos). Ha eltekintek attól, hogy vajon ebből mennyi termelődik a core és mennyi az uncore részen (ami ugye fontos, mert az egész chipletezés hátrányaként a relatív magas idle powert szokták emlegetni), akkor egy magra 3.74W/mm2 jön ki. (230W / 16mag / 3.84mm2)Az Alder Lake esetén az egyszerűség kedvéért számoljunk 10db maggal. A képek alapján nagyjából ekkora kiterjedést jelent. Így 3.23 W / mm2 jut egy magra (241W / 10 mag / 7.46)
Az összehasonlítás a Zen4 és az Alder Lake között már abból a szempontból is kevésbé igazságtalan, hogy eddig a Zen3 L3$ nehéz volt és az L2$ volt relatív kicsi, míg az Alder Lake az L3$-on spórolt és az L2$ volt nagy.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7715 üzenetére
> Inkább csak annyi, ne maradjon a raptor a best a zen5-ig
És ez a verseny...
Mert a "legjobbat" jól lehet marketingelni,
amit a valóságban nyereségre és piaci részesedésre lehet átváltani...
Vagyis a dolgok összefüggnek.A befektetők is a pénzükkel szavaznak, és jelenleg az AMD már többet ér mint az Intel.
Az AMD piaci tőkeértéke (137,01 milliárd USD) > mint az Intelé (131,06 milliárd USD)> Ezzel az upgraddel meg társaival max a fórumozókat hozod lázba,
magamból indulok ki ...
és én figyelembe veszem (beárazom) az opciós lehetőségeket is.
és amolyan nettó jelenértéket számolok;amúgy nem kell egyetérteni;
mindenki a pénztárcájával szavaz;
és ez így jól van ...Amúgy a fórumozók egy része az információ gyűjtés miatt olvasgatja a fórumot.
Elolvassák azt is amit te javasolsz és azt is amit én .. és döntenek, ahogy nekik jó.csak ne vedd személyesre a vitákat ... mert az elrontja mindenki élményét
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7715 üzenetére
Szerintem aki most vesz egy Zen4-et, azt talán a Zen4V és a remélhetőleg komoly IPC előrelépést és pletykák szerint egyéb gyorsítókat (XDNA) hozó Zen5 sem feltétlenül hozza lázba, de szerintem egy Zen5V már igen - ha megkaphatja új alaplap nélkül. Ha ezt 2024 (Q3) hozná az AMD, az is csupán 2 év.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7710 üzenetére
> CES-en jöhet a 7000X3D? Hova ez a nagy sietség?
marketing ...
ez egy erős üzenet,- az AMD elsősorban el akarja bizonytalanítani a maximalista RaptorLake-el szemezgetőket,
hogy nem biztos, hogy jól járnak egy később NEM upgradelhető platformmal.- Egy üzenet, hogy az AMD-nél flottul mennek az ütemtervek és van annyi tartalék is, hogy előrébb lehet hozni a piacralépést. ( ez egy fricska az Intel befektetők felé is, akik csak a csúszást érzékelik .. )
- És amúgy is az RDNA3 túl jól sikerült és kell hozzá egy erős proci ami nem fogja vissza.
- És ha már kész van, akkor termelje a pénzt. ( mert prémium feláras lesz ; ~ ferengi elv )
- Ne aludjanak jól az Intel mérnökei/marketingesei/vezetői ..
> Ki fog így venni a "simából"???
a simát olcsóbban adják majd.
az AM5-re korai beruházók meg tudják maguknak racionalizálni,
hogy később is tudnak upgradelni a következő gen 8xxx/9xxx 3D/4D/5D-re,
vagyis nekik ez nem annyira fáj;és ez a remény a most beruházó 6 és 8 magos tulajoknak is megvan;
amúgy a verseny jó ..
ha kihozza az AMD korábban, akkor az növeli a versenyt .. és hátha serkenti az Intelt is. -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7710 üzenetére
Ez egyébként egy jó kérdés.
Persze nem minden workload (játék vagy alkalmazás) reagál jól a cache méret növekedésére vagy a magok számának növekedésére. A rövid válasz: ezeknek a dolgoknak felhasználói.
Na meg persze az is fontos szempont, hogy mennyire lesznek ezek premizálva.Mondjuk minden játékos igyekezni fog valamilyen V-cache-sel ellátott verziót venni. És ugyanez igaz a munkás gépekre is, csak a magszám tekintetében.
Az nem mindegy.persze, hogy a Vcache és Zen4c változatok úgy érkeznek-e fél év múlva, mintha már most megérkezett volna a következő generáció is, vagyis hogy a jelenlegi portfóliót 20-40%-kal túlteljesítve a jelenlegi árakhoz képest jár annyi felár, mint amennyivel drágább szokott lenni az új termék a 2 éves akciózott kifutó termékeknél.
Mert ha prémium termék lesz, akkor szerintem meg fog maradni a kereslet a sima termékekre is. Az lesz a 12-16 magos változat, mint most a 12 magos a 16 magoshoz képest. Nem a Legjobb, de azért van rá kereslet.
De nézzük a jó oldalát : az energiaárak miatt nagy a recessziós félelem. Nem csak Magyarországon.
Ha esetleg tényleg úgy lesz, hogy baj lesz, és nem lesznek jók az eladások (akár emiatt, akár a kompetitív helyzet miatt) akkor ezzel relatív hamar megteremtik maguknak az arcvesztés nélküli árkorrekció lehetőségét. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7683 üzenetére
> Cserébe csak AVX-256. Vagyis a teljesítmény ugrott.
várjuk meg a független 3rd. party teszteket ..
de amúgy részben egyetértünk ... "a teljesítmény ugrott", .... felfelé --> 1,3X --> 2.5X
> Csak próbálok rávilágítani, megint mekkora tévedésben voltál,
> mikor azt hitted majd az amd mérnökei megoldják amit az intel nem tudott.újra csak azt tudom mondani,
hogy várjuk meg a független 3rd. party teszteket.amúgy javaslom neked újraolvasásra Abu-t:
"A teljesítményelőnynek azonban csak az egyik része származik ebből, mivel a Zen 4 jóval nagyobb órajelen képes működni a Zen 3 magnál, és ez a tényező adja a további gyorsulást, illetve az előrelépés jó részét. Ezen túlmenően a friss fejlesztés lényeges képessége az AVX-512 támogatása; azt az AMD egyelőre nem fejtette ki, hogy pontosan mely utasításcsoportokat kezelik, de a VNNI-t biztosan.
A firma egyébként nem alkalmaz 512 bites SIMD motort, mivel úgy gondolják, hogy ez aránytalanul nagy hátránnyal járna a tranzisztorköltség és a fogyasztás tekintetében, de az AVX-512 nem is igényli ezt, megfelelő a 256 bites SIMD is, mivel az 512 bites vektoroperációk lefuttathatók két darab 256 bitesként is.
Noha valószínű, hogy ez a fejlesztés elsődlegesen a szerverpiacra szánt központi egységekhez készült, az AMD engedélyezi az asztali modellekre is. Ez nagyon fontos lépés az utasításkészlet terjedése szempontjából, mivel az Intel korábban szintén támogatta az asztali processzorainál, de újabban inkább letiltja a hibrid felépítéshez való igazodás miatt, ami a fejlesztők számára nagyon kellemetlen tényező, hiszen végfelhasználói szinten meglehetősen gyatra a rendszer terjedése.
Az új Ryzen lehet az első processzorcsalád, amely ezt stabilan kedvező irányba lökheti, ugyanakkor ennek a szoftverpiaci eredményét így is minimum egy-két év múlva fogjuk látni."
https://prohardver.hu/hir/amd_hoditasra_szan_uj_asztali_ryzen.html
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7677 üzenetére
> ami ugye csak egy ráncfelvarrás a 14 gen előtt,
Szerintem is jobb lesz a Raptor - desktopon.
Ami azt illeti bízom benne, hogy sikerült esetleg megoldani az AVX512 kérdését, ami szerintem is blama az Intelnek. Nem azért, mert hogy az most annyira fontos vagy elterjedt lenne, hanem épp azért, hogy terjedjen végre. Végső soron a piac ~70-75%-át azért még mindig az Intel viszi.
A másik dolog meg az, hogy nem hiszem el, hogy ne lehetne megoldani a Gracemont magokban magának az utasításnak az ismeretét - függetlenül attól, hogy maguk a végrehajtó egységek egyébként nem 512, de esetleg még csak nem is 256bitesek, hanem csak 128bitesek. Igen, ebben az esetben az AVX512 relatív lassú lenne az E magokon, de legalább futna. Még akár attól sem szabadna visszariadni, ha a kérdést úgy oldanák meg, hogy a 4 magos cluster közös (vagy legalább páronként közös) FPU-t használ, mint a bulldozerben. Ezt az Arm is beépítete az A510-be.Viszont...
- egyrészt kérdés, hogy milyen fogyasztás mellett. Afelől persze nincs kétségem, hogy a legdurvább 16/24 magos MT esetekben mindkét fél brutális fogyasztás mellett fogja hozni, ami a csövön kifér. De mobil területen a slide-okon látott 50-60%-os energiahatékonyság nagyon fog számítani. Tehát lehet, hogy mainstream piac MT szegmensét az Intel elviszi, de mobilban szerintem a Zen4 el fogja vinni a pálmát. (különös tekintettel a 16 magos 45W TDP-s 7950HX-re)
- másrészt a Raptor lake tündöklése sem fog hosszan tartani.
Néhány hónap múlva érkezik a 3DV, és a Zen4c. Nem tudom, hogy mainstreambe fog-e érkezni Zen4c, de legrosszabb esetben a Siena platformmal szintén kb jövő év elejétől a MT teljesítmény iránt vágyakozókat is ki tudja elégíteni.> a zen4 pedig egy komoly ugrás a zen3-ról.
Háááát. Mihez képest?
Tick-tock van. Ez persze nem feltétlenül pontosan ugyanaz, mint amit az Intel csinált, de az egyik ütemben letesznek egy ground-up új architektúrát, a másik ütemben ez az architektúra kerül finomításra és egy új gyártástechnológára való portolásra.
Tehát a Zen4 valójában a Zen3 architektúra N5 portja néhány csiszolással és a nagyobb tranzisztorsűrűségből fakadó low hanging fruit beépítésével és persze az AVX512 utasítások beépítésével. Ez igazából csak a fejlettebb gyártástechnológiára való portolással több, mint a Raptor Lake. Persze nyilván az előrelépés nagy része épp a gyártástechnológia váltás eredménye/következménye.> ami ugye csak egy ráncfelvarrás a 14 gen előtt,
Visszatérve erre a kérdésre.
Én tartok tőle, hogy a Meteor Lake egy mobile first termék lesz - kicsit hasonlóan a Tiger Lake-hez, ami egy remek pipecleaner volt 4 magos változatban és nagyon jó lett volna a 8 magos váltazata, de annyira későn érkezett, hogy már igazából kevéssé volt érdekes és asztali változatban nem is nagyon nyújtott jobb eredményt, mint a párhuzamosan fejleszett Rocket Lake.
Szóval én arra számítok, hogy valamikor 2023 Q2 tájban fog debütálni a Meteor Lake mobilon és kábé negyedévente fogja tudni az Intel skálázni felfelé és lassan fog csak teret foglalni és végül a 2024Q1-ben érkező Zen5-tel kell majd összecsapnia. -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7663 üzenetére
Általában elcsámcsogunk még a kurrens információkon. Az információt nem szoktuk úgymond átküldeni a vonatkozó Zen4-es csoportba. Konkrét termékkel kapcsolatos kérdések viszont itt ritkán kerülnek megválaszolásra. Valahogy ez szokott működni magától.
Szerintem a következő forró téma a Zen4c és a Zen4 3DV lesz, mert a Zen5-ről még semmilyen infó nem jelent meg azon kívül persze, hogy N3 vagy N4, meg hogy bizonyára szélesítik az architektúrát (ez egyébként minden konkurens - M1, M2, Nuvia, Tachyium) - alapján eléggé elkerülhetetlennek tűnik és Mike Clark nagyon izgatottan várta már pár éve is.
A nagy kérdés az, hogy mikor emeli az AMD egy következő szintre a 3D legózást.
-
carl18
addikt
válasz
#36531588 #7663 üzenetére
2023 január jön a 7800X/3D V-Cache talán, jó esetbe.
A Zen 5 lehet csak 2024-be kerül piacra, mert a Zen 3/4 között is eltelt majd 2 év. Talán még olyan csinálhat az AMD ha nagy lesz a nyomás hogy Zen 4 és Zen 4C magot egy tok alá egyesít.
Jövőre a Meteor Lake 32+8 maggal kerülhet piacra, és ha addig nem áll készen a Zen 5 addig a meglévő dízájnt kell használi.
A Zen 4C meg tudtommal Zen 4 csak kiherélve, így gazdaságosabban gyártható. -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #7628 üzenetére
"Ezt nem értem hogy jön ide. "
Úgy jön ide, hogy onnan indultunk, hogy mit szólok ahhoz, hogy 170W-ra emelték a TDP-t. Ezt szólom, a 12-16 magosnál szódával még elmegy, a mainstream modelleken pedig alacsonyabb lesz a TDP, közel a mostanihoz."Hát evvel az érvvel nem tudok mit kezdeni."
Sajnos sokan vannak ezzel így. Próbálj ehhez úgy hozzáálláni, hogy a hozzám hasonló furcsa figurák, akik próbálják a lehetőségekhez képest alacsonyan tartani az öko-lábnyomukat segítenek neked is, hogy később jöjjön el a világvége. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7603 üzenetére
> ... nem játék 3D-Vcache ..
> .. mennyi életszerű napi használatban?nálam jellemzően: igen ..
és ha jól értem - nálad nem igazán.Az első gen-es 3D-vcache általánosságban nem igen éri meg ..
De a ZEN4 -nél a 2.gen-es 3DVcache-ről beszélek!-------------
általánosságban az első gen-es 3DVcache -esetém én
- Linux alatt zstd tömörített file-rendszert használnék .. és akkor szinte minden fel fog gyorsulni - ami file-rendszert használ ..
- és talán Windows tömörített file-rendszernél is segíthet ..Én amúgy használok LLVM-et; és az új postgresql is támogatja a zstd tömörítést; vagyis nálam a munkában lesz haszna.
Persze ha most az első gen-es tesztek alapján döntenem kellene
"a több mag" vagy az extra 3D-cache között,
akkor a több magot választanám.Jelenleg a 5800X3D -t csak azért nem nagyon használják munkára,
mert a 12 vagy 16 magos testvérei jobban megérik - 3D vcache nélkül is.Viszont ha lesz 16 magos zen4-es "optimalizált" 3D-vcache-es proci ( 7950X3D ) akkor
az mini munkaállomásra ideális lesz.
( --> szoftverfejlesztés, mérnöki munkák, tartalomgyártás, ai/ml .. )
A 7800X3D meg megy a maximalista játékosoknak, akik meg tudják fizetni.<++spekuláció++>
Várhatóan a 2.gen-es 3d-Vcache-nél azt is megoldották, hogy bizonyos esetekben ne lassítson, és ez már szinte minden esetre jelenthet általánosságban >= +5% -ot.
És ha MLID-nek igaza van, akkor tényleg jelentős előrelépésre (~optimalizációra) számíthatunk - szinte mindenhol .. -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #7601 üzenetére
A Cinebench eredményeket hivatkoztam elsősorban. Nem teljesen értem, mi vele a gondod, szerintem egyértelmű, hogy egy 12-16 magos processzort többnyire nem netezni vagy szövegszerkesztésre vesz valaki, ami 4 erős magon is már remekül elszalad negyedennyi pénzért, vagy játszani, ahova 6-8 erős mag is elég, fele pénzért. Elég sokan veszik ezeket többszálú szimulációkra, renderelésre és hasonlókra, ahol elég sokat vannak kihasználva a magok, így egy Cinebench tesztet én teljesen relevánsnak gondolok ilyen CPU-k esetén.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7597 üzenetére
> Dragon Range-X
> ... mindenki játszani veszi, mert kb ott jön ki a 3DVcache előnye.Ez a "csak játékra" azért túlságos leegyszerűsítés ..
annyira,
hogy szerintem már téves következtetésre is lehet jutni,
mivel:
* a zen4-ben 2.gen-es 3D-Vcache lesz;
* már az 1.gen-es 3D-VCache se csak játékra volt ( lásd Phoronix teszteket [1] )
* és a zen3 -as Milan-X is hasít a tesztekben .. ( lásd Phoronix teszteket [2] )
* a zen4 3D-Vcache barátibb architektúra finomításokat is kapott ..( + $L2 )
* az avx-512 vektormüveleteknek is jót tesz a nagy cache.vagyis a Zen4-es 3D-Vcache - hatása már általános feladatoknál is jobban látszik ..
------------------------------------
[1]
"While missing out on AMD's advertised target market for the Ryzen 7 5800X3D, finding significant uplift in other areas made me quite excited from the technical Linux perspective. Particularly for AI/ML workloads tested across Intel oneDNN, Microsoft ONNX, NCNN, Lczero, and other benchmarked workloads showed substantial benefit to the large L3 cache provided by AMD 3D V-Cache even when it meant slightly lower clock speeds. Other HPC benchmarks like ASKAP, OpenFOAM, Incompact3D, and others benefited significantly too if relying on lower-cost Ryzen hardware for budget-constrained compute environments. For general purpose workloads there wasn't much advantage to the Ryzen 7 5800X3D -- one of the main areas seen was with much better Zstd compression performance, which may be useful if doing a lot of compression but otherwise limited in scope."
https://www.phoronix.com/review/amd-5800x3d-linux/8
[2]
"AMD EPYC 7773X "Milan-X" Benchmarks Show Very Strong HPC Performance Upgrade"
"AMD Milan-X Upgrade In The Cloud Makes Microsoft Azure HBv3 Very Compelling For HPC" -
HSM
félisten
válasz
#36531588 #7583 üzenetére
Számoljunk egy picit!
A pirosak 140W-ról ugrottak 170W-ra, ez bő 21% emelés. Nem feltétlen üdvözlöm, de ez talán egy 12-16 magos CPU esetén elfogadható. Ugyanakkor a kékek már az előző generációban is 250W-ot csináltak a 125W TDP-ből (+100% ahhoz képest, ami a dobozon van), plusz most a 250W-ból akarnak 350W-ot csinálni (+40%). De ha közvetlen összehasonlítást csinálunk, akkor is az AMD-nél nagyságrendileg 200W-ja fog szemben állni 350W-al, utóbbi 75%-al magasabb. Szerintem ez nagyon nem egy nagyságrend.
#7584 paprobert : Nálam B550 lap volt, 3600-as CPU-val és azért kért enni üresjáratban sajnos ez is [link] .
Jól látszik, hogy a lapom jóvoltából nem teljesen az AMD elképzelés szerint működő PBO nagyon durvát ront a hatékonyságon, a kikapcsolt PBO pedig elég impozáns perf/watt értéket szolgáltat.Egyébként az XMP profilt egyáltalán nem kötelező bekapcsolni, egy jó kitet szépen be lehet hangolni XMP-féle sokszor felesleges feszültségemelések nélkül is korrekt teljesítményre.
-
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7578 üzenetére
köszi
Igen, azt az Ertés elemző is mondta, hogy a mostani energiaválság egyik fő összetevője, hogy az elmúlt 8 év alacsony energiaárai valamint az európai (főként német) üzenetek a fosszilis energiáról való leválás miatt elmaradt beruházások. És akkor erre jött még rá a háború miatti gazdasági-diplomáciai összezördülés oroszországgal. Az orosz gáz nem pótolhatatlan, de időbe telik a kapacitások kiépítése és bizonyára drágább is lesz valamivel, ha nem is annyira drága, mint most.
Na de ha jól értem, akkor arra utalsz, hogy az áram ára dacára az áramtermelésben részt vevő megújulóknak és atomerőműveknek lényegében együtt mozog a gázárral?
Az első linkeden volt egy grafikon "másnapi áram ára". Azért emelem ki, mert azt tökre el tudom hinni, hogy holnapra áramot nagy eséllyel tényleg csak gázzal (esetleg szénnel) lehet előállítani, tehát ott értem, de az ábrák, amiket én láttam [link] - ha jól értettem - egy évre előre történő lekötést jelent.
És hogy ne legyek ennyire off.
Ennek fényében mennyire látod esélyét annak, hogy
- lakossági szinten a korábbinál jobban elinduljon az érdeklődés az energiahatékonyabb számítógépek irányába?
- Betiltsák a kriptovalutabányászatot?
- A nagy adatközpontok / cégek géppark frissítésbe kezdjenek európaszerte és lecseréljék öregecskedő (és hirtelen nagyon drágán üzemelő) szervereiket / kliensgépeiket? -
Devid_81
félisten
válasz
#36531588 #7574 üzenetére
Alapvetoen jatekra lenne
Nem ijjedek mar meg a magas hofoktol, laptoprol jovok vissza ujra PC-re, eleinte a szemem kipattant a 90 fokos procitol meg 70+ VGA-tol, de mara mar megszoktam, teljesen jo.
Ehhez kepest egy pici hordozhato micro-ATX megvaltas lesz meg mindigSzerk: engem is erdekel, hogy mit ertessz az alatt hogy fel ev-egy ev es okesak leszunk.
Itt Oktobertol 80% al no az aram ara, Aprilistol ujabb ennyit vagy tobbet josolnak.
Jelen pillanatban a tavaly nyar £80/honapjahoz kepest iden nyaron mar £160 alatt nem voltunk.
Erre radobok 80% es megszorzom a tellel es konkretan beledoglok a szamla fizetesbe hamarosan -
Petykemano
veterán
válasz
#36531588 #7574 üzenetére
a napokban több olyan képet is láttam, hogy a német és francia áram a korábbi 25-30 euró/MWh-ról ma már a 500-600 euró / MWh-nál jár.
Sajnos nem tudom, hogy ez milyen árazást jelent. Én úgy tudom, hogy az árampiacon hosszútávú szerződésekkel működik, de azt el tudom képzelni, hogy ha valakinek épp most többletre van szüksége, akkor azért ennyit kell kiperkálni, mert le vannak kötve a források.Viszont szeretném maradéktalanul megérteni, hogy mi okozza ezt a mértékű áremelkedést. A gázt értem: páran nem vesznek az oroszoktól, és az oroszok amúgy is kevesebbet szállítanak, mint korábban. Nyilván más forrásokból sem olcsóbb beszerezni - egy Erstés elemző azt mondta az info rádióban, hogy ténylegesen nincsenek szabad kapacitások.
A német helyzetet érteni vélem. Ők lekapcsolták az atomerőműveiket és elkezdtek megújulóra építeni és az ingadozást (orosz gázzal fűtött) gázerőművekkel tervezték kiegyenlíteni. Mivel épp az orosz gáz mennyisége csökkent le, érthető, hogy a németek szorult helyzetbe kerültek. A Franciák kitartottak az atomerőműveik mellett. Náluk mitől nőtt akkorát az áram ára? Ennyire összekapcsolt lenne az európai árampiac?
Az áram árának grafikonjához nem láttam csatolva, hogy tulajdonképpen a fogyasztás nőtt meg az egyes országokban, vagy az áramtermelés volumene csökkent le, vagy az áramtermelés inputjának drágulása (szűkössége, pl gáz) okozza a súlyos áremelkedést?
Van ahhoz linked amit mondasz, hogy fél-egy éven belül kifut? -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7500 üzenetére
> Az intel 2019-2021 között támogatta desktopon az avx-et.
> Miért csak most várod a Cinebenchet ami mérni tudja?ezt irtam:
"Persze ehhez az kell, hogy ne "clock-down"-os implementáció legyen .."
a ZEN4-ben ..
vagyis ne legyen hasonló probléma mint az Intelnél. ( <=2021 )mert amúgy
tudod mit jelent a "clock-down"-os Intel AVX-512 implementáció?
alá .. Maxon ...
És miért probléma ez?> Az intel 2019-2021 között támogatta desktopon az avx-et.
Az ügyfelek egy része kipróbálta .. ( pl Maxon ... ) és
úgy ítélte meg, hogy több vele a macera mint a haszon ..
~ főleg a "clock-down" miatt. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7502 üzenetére
ha visszaolvasod, reggel/délelőtt Petykével a Genoa / SPR-SP eredmenyeket matekoltuk, megint elbeszélsz melettem, -- nem szukseges S_X -et megvédenem, tippre ha akarja majd jól megindokolja mit miert irt -- de ezt legalább magamnak köszönhetem.
** de amugy az AMD találgatósban mit vársz ? igen, itt az Intelt bántsák, ha egyszer az a konkurrencia, nem a Motorola.
-
HSM
félisten
válasz
#36531588 #7467 üzenetére
BF is gyorsult AVX-el.
Talán az 1 volt, amiben már eléggé használta is.
Egyébként az AVX512-nek eléggé betett, hogy sokáig a szerver CPU-k privilégiuma volt (Skylake-X), illetve hogy ott is néha az órajel miatt többet ártott, mint használt. Azért is lesz fontos, hogyan sikerül majd implementálni a Zen4-en.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
a piacvezeto gyarto pont most hoz rá implementációt.
de anno irtam, hogy amig megjönnek az optimalizált játékok, addig az Intel még fullos supporttal visszahozhatja. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Ettől függetlenül melyik játék használja, akármelyiket is?
mint fentebb már emlitették ..
minden RPCS3-el futattható játék ..
( kép innen )
bővebben: Why Is AVX 512 Useful for RPCS3?
...
"The recently announced Zen 4 was announced to support AVX-512 instructions as well. Since it’s likely that the successor to devices such as the steam deck will use a Zen 4 based CPU, it’s possible the number of people wanting to play games on a low end device that supports AVX-512 will increase significantly. Even when the target framerate is already achievable without AVX-512, enabling AVX-512 optimizations could improve battery life, or provide more TDP to the gpu which could enable gameplay at higher resolutions. I’ve personally already observed this phenomenon today on my Tigerlake based laptop. When targeting AVX-512 the CPU cores use 1W less, and the GPU uses 1W more, enabling higher framerates in RPCS3." -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7465 üzenetére
>Már 2015-is benne volt, csak nem használták.
igen .. meg kell adni a fordításnál a cpu típusát..
és ha már innen vetted a képet,
https://forums.unrealengine.com/t/use-avx-instruction/30378
akkor ezt javasolják is az utolsó bejegyzésben .
"you should be able to set your CPU arch to AVX or AVX2 setting the global CL or CL environment variables."Kérés: Amúgy nem tudnád legközelebb belinkelni a kép forrását?
( ha nem adod meg a forrást, azt hisszük, hogy blöffölsz )---------------------
amúgy az UE5 néhány modulja extrán van optimalizálva
"ue5 special part 2 (lumen and others)"
https://chowdera.com/2021/07/20210713190343758E.html
" Embree The implementation and technology is as follows :
The kernel supports SSE、AVX、AVX2 and AVX-512
The latest instruction Intel The processor is optimized.
Support runtime code selection , To select traversal and build algorithms , With the best match CPU Instruction set ."
----
és az Intel a Game-conf -on is sokszor tart
CPU optimalizációs előadásokat.
pl.
2019: "Scalability for All: Unreal Engine* 4 with Intel"
https://www.slideshare.net/IntelSoftware/scalability-for-all-unreal-engine-4-with-intel
slide 30: SIMD ...
"Implicit parallelism:
SIMD lanes act similar to GPU shader invocations
• Write Once, Compile to many vectorized instruction sets (SSE4, AVX, AVX2)
• Used in Chaos, available in UE4 soon!"
--------------------------Szerintem a 2 év tartható az AVX-512 -vel ..
vagyis 2 év múlva az új játékok többségét avx-512 -re is optimalizálják.persze nem kell egyetérteni,
ez az én privát véleményem és sokszor tévedek ..
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7465 üzenetére
majd ugyis kotozkodesnek veszed, de ez sima avx kodnak tunik, nem avx-512 -nek.
mikozeben a S_X szerint :>>y
- x86-64-v4 = (AVX-512's general-purpose subset)
...export CFLAGS="-march=x86-64-v4 -mtune=x86-64-v4 -O3
<<<
azaz march=x86-64-v4 az avx512 optimalizaciot takarja.
Rögtönzött "5 percnél többet nem ér" kutatásom szerint az első avx512 procik 2015 után jelentek meg, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna avx512 kódot irni, mert 2013 -ban definiálta az Intel, de ettől még a fejlesztőknél nembiztos, hogy volt prototipus, amin tesztelhettek volna. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7448 üzenetére
> jókat mosolygok az avx-es fejtegetéseden.
> Főleg az ilyeneken: "játék enginekben is várható."mindig nagyon trükkösen blöffölsz :-)
------------------
de azért a többieket emlékeztetném:
-x86-64-v4
- micro-architecture level from the x86-64
- x86-64-v4 = (AVX-512's general-purpose subset)
-unreal-engine 5.0
- game engine.
Package Details: unreal-engine 5.0.3-0
https://aur.archlinux.org/packages/unreal-engine
"A 3D game engine by Epic Games which can be used non-commercially for free."és valóban ....
export CFLAGS="-march=x86-64-v4 -mtune=x86-64-v4 -O3
# The source is about 200 MiB, with an extra ~11 GiB of dependencies downloaded in Setup.sh, and may take several hours to compile.
# If you want to turn on additional patches there are switches below.
pkgname=unreal-engine
pkgver=5.0
pkgrel=2
pkgdesc='A 3D game engine by Epic Games which can be used non-commercially for free.'
arch=('x86_64' 'x86_64_v2' 'x86_64_v3' 'x86_64_v4')
url=https://www.unrealengine.com/
makedepends=('git' 'openssh')
depends=('icu63' 'sdl2' 'python' 'lld' 'xdg-user-dirs' 'dos2unix')
https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/tree/PKGBUILD?h=unreal-engine
https://aur.archlinux.org/cgit/aur.git/log/?h=unreal-engine -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7448 üzenetére
> jókat mosolygok az avx-es fejtegetéseden.
ezekben a dolgokban hozzád képest optimistább vagyok.
és más a hátterünk.> Főleg az ilyeneken: "játék enginekben is várható."
> Szerinted az amd a mostani piaci részesedés 20%-valazért fogalmazhatnál pontosabban is.
és néha nem gondolod átGamingben ( konzol nélkül ) inkább 33% ; és egyre erősebb az AMD. ...
a német DIY piacon pedig még erősebb ..
( lásd német Mindfactory stat .. AMD 61% )
> Főleg az ilyeneken: "játék enginekben is várható."
de amúgy nem azonnal, de a trend ez ..- 2-4 éves időtávra gondolj.
- 2 év múlva az Intelnek ismét újra lesz AVX-512 képes desktop procija.
- új gépek kapcsán már sokkal jobb az AMD részaránya.
- Ha a fejlesztők alá ZEN4-es proci kerül ( mobile, desktop, ws )
akkor hirtelen megugrik az adaptáció ..
- azokban a játékokban, amelyek LLVM JIT -et használnak már most is elérhető a native AVX-512 gyorsítás.
- ...
> megváltja a világot avx frontona gcc és az clang/llvm -es integráció nagy részét az Intel végezte el.
lényegében mostanra kerültek bele a fordítókba ..
az AMD meg beleül a "készbe" .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7446 üzenetére
> Akkor mégse a show-t akarja ellopni az amd?
alibi ürügy
és a kettő nem zárja ki egymást.kérdezem tőled:
Vajon miért az Intel bejelentésének dátumára rakja az AMD az eseményt
és nem előtte vagy utána 1-2-3 napra?Mert ha nem akarná ellopni a show-t, akkor rakhatná
Szeptember 26, ..., 28, 29,30-ra.de az AMD pont Szeptember 27 -re akarja rakni ..
ezt magyarázd meg ...
-
-
-
-
-
hokuszpk
nagyúr
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7389 üzenetére
> és persze hogy jó a verseny.
tényleg túl sokat használom ezt a "verseny jó" phrase-t..
de legalább arra jó, hogy bármilyen vita esetén - legalább van valami közös nevező.
Amúgy vegyesen használok Intel-t és AMD-t -is ( ~ Cloud .. ) és
az utóbbi 5 évben a sakkon és a civilisation -kívül nem nagyon játszottam semmilyen "modern" játékokkal ..
Persze véleményem van :-)> És ez mennyivel máshogy hangzik,
> mint a "Emiatt a Raptor és az Alder nagyon gyorsan elavul"Ha ez megnyugtat, akkor a ZEN4 is gyorsan elavul ..
de mivel lesz benne AVX-512 + Gen5 SDD -is
talán egy ici-picivel később.
Legalábbis én így fogom megindokolni magamnak, hogy ősszel miért fizetek ki egy valag pénzt ZEN4-re, DDR5-re meg a többi drágaságra.
Aztán hogy jól döntöttem-e vagy sem, az majd 4-5 év múlva kiderül. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7389 üzenetére
értelmezés kérdése, az utolsó 3 gen majdnem ugyanazt támogatja. De ezek előtt is volt élet, és ha valaki szoftver vonalon utazik, akkor azt fogja mondani, hogy az Intel kapja be, egy darabig még az előző geneken is mennikéne a produktumnak.
** utálom a szoftverfejlesztőket is, mert többnyire fogalmatlanok
a konzol hwje többnyire nem változik, ha abban lesz avx512, akkor __legalább oda__ használni fogják, mint a hírekben már rettegett hirtelennemjuteszembe streamelesi algoritmust, amire épp minden ma kapható cpu kevés -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7379 üzenetére
> De nagyot fordul a világ, ... milyen drága a lap az alder-hez.
> A zen4 meg most lesz drága, és használt lap sem lesz.
> Úgy várom már mit találnak ki magyarázatként.Lisa Su választott térfelet: az AMD a prémium 💎
és az Intel-nek csak a Budget 👑 KING - korona jutott.Szerintem nem kell annyira ezt kiélezni ..
mindenki a zsebével ( pénztárcájával ) szavaz ..
Az egészséges és sportszerű verseny hosszú távon mindenkinek jó;
és akár fordulhat is a kocka ..> Én biztos nem veszek semmit,
akkor te nem szavazol
( a pénztárcáddal ) -
hokuszpk
nagyúr
válasz
#36531588 #7383 üzenetére
nahat. minha te irtad volna, hogy az
"Ice, Tiger és Rocket lake-k ugyan azt támogatták, mint amit a zen4 fog."amugy azok se egysegesek, mert a tablazatodban a Tiger a masik kettovel ellentetben pont tamogatja a vp2intersect -et, amit a Zen4 megint nem.
* az "Intel procik" kifejezesbe meg nem csak ez a 3 ertendo bele, az avx 512 nem ezekkel jelent meg. -
S_x96x_S
addikt
válasz
#36531588 #7375 üzenetére
az nVidia agresszív versenytárs - nem szabad lebecsülni,
És azt sem lehet tudni még,
hogy az AMD chipletes RDNA3-ja mennyire válik-be.
De ha bejön, akkor az egy hasonló békaugrás lesz mint amikor a ZEN az Intel CPU-kat ugrotta át.
(De amúgy az nVidia tökösebb mint a 4 évvel ezelőtti Intel )Persze a következő generációs konzolokban szerintem az FPGA/Xilinx/újra-konfigurálható áramkör technológia lesz az ütős,
amikor speciális gyorsítási algoritmusokat le lehet vinni szilikon szintre.> Az AVX halott, egyébként. Te temetted el Abu-val
,
> ki ne találd már hogy majd most az amd miatt lesz belőle valami.jajj .. nem ez lenne az első példa a történelemben.
Az X86 is haldoklott és az Intel gőzerővel tolta az Itanium-ot és temette az X86-ot ..
aztán az AMD lépett egy merészet és kijött az X86-64-el.
és az X86 túlélt .. az Itanium meg RIP.
https://hu.wikipedia.org/wiki/X86-64bár az AVX-512 nem tökéletes és desktop szinten haldoklik;
de ez főleg az Intel (kapkodásának) köszönhető.Viszont szorít az idő
és ott van még az Arm ( Scalable Vector Extension (SVE) - je ,
amire kell alternativa az X86-64 oldalon is;
még akkor is ha nem tökéletes ..
valami kell ...Már csak abban kell reménykedni, hogy a ZEN4C-ben
az AMD nem nyírja ki az AVX-512 -öt.Szoftveres oldalon is kezd kialakulni valamiféle ajánlás ..
lásd ..
- x86-64-v1
- x86-64-v2
- x86-64-v3
- x86-64-v4
Ami már a fordítókba is bekerült ( LLVM, gcc )Jelenleg az AMD-nek majdnem mindenre van válasza ..
- Az Optane kimult .. és jön a szabványos CXL
- a ZEN4-ben lesz AVX-512 és VNNI
- az AMD -nek is van FPGA-ja ( Xilinix ) és milyen jó ...Jelenleg egyedül AMX-re nincs még válasza az AMD-nek,
habár én ezt az AMD oldaláról FPGA/AI-val próbálnám megoldani ..
és hátha a Phenix ZEN4 APU - AI Engine (AIE) -je ezt helyből tudja.Az Advanced Matrix Extension (AMX) - x86 elég izgalmas ..
AMX-TILE
AMX-INT8
AMX-BF16
és szerintem az nVidia ellen is szól ..."The Advanced Matrix Extension (AMX) is an x86 extension that introduces a new programming framework for working with matrices (rank-2 tensors). The extensions introduce two new components: a 2-dimensional register file with registers called 'tiles' and a set of accelerators that are able to operate on those tiles. The tiles represent a sub-array portion from a large 2-dimensional memory image. AMX instructions are synchronous in the instruction stream with memory load/store operations by tiles being coherent with the host's memory accesses. AMX instructions may be freely interleaved with traditional x86 code and execute in parallel with other extensions (e.g., AVX512) with special tile loads and stores and accelerator commands being sent over to the accelerator for execution."
https://en.wikichip.org/wiki/x86/amxpersze a "Sapphire Rapids" -al a benne lévő AMX -is csúszik ..
és persze van még rajta csiszolni való ( via Igor )Ha ez így folytatódik, akkor a következő pár évben
az AMD viszi az X86-64 zászlaját.
Ami még mindig jobb az Intelnek, mintha az ARM-re mennének át az ügyfelek .. mert onnan már nem igen térnek vissza.persze ez nem fog így folytatódni ...
mert az Intel összeszedi magát .. a mérnökei határidőre szállítják a jobbnál jobb termékeket .. az Apple visszakönyörgi magát az intel ügyfelei közé .. Sőt az AMD is kénytelen az Intelnél gyártatni ..
( csak azért irtam le, mert ez sincs kizárva .. ) -
carl18
addikt
válasz
Én nem vagyok abban biztos a Zen 4 aduász lapja a AVX volna.
Talán majd jön Zen 4 A.K.A 3D V-Cache stb, de nyilván megfogják kérni az árát. Bár hiába lesz új platform ha mocsók drága lesz, DDR5 ram procik és alaplapok is, na meg itt egy energia válság.
Lehet nem a hardver lesz idén a legnagyobb gondunk. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
a temetes az tulzas, mintha az lett volna a problema, hogy mindegyik Intel proci mas avx512 reszhalmazt tamogat.
Ha az AMD csinal egy mindent is tamogato verziot, es mondjuk mindket nagy konzolban az lesz, akkor a jatekfejlesztoknek ott megerheti kihasznalni.
aztan meglatjuk abból mennyi kerul at pcre ; a ray kapcsan epp volt ilyen "na de holvannak" vs "hatize alaphangon 4 ev !" pengevaltas, ehhez is majd azert kell ido, addig az Intel is visszahozhatja fullos supportttal. -
carl18
addikt
válasz
#36531588 #7326 üzenetére
A Zen 3 árazásához képest ezek igen baráti árak, szerintem nem lesz ilyen olcsó a 7600X.
Ha valóban olyan erős lesz mint amit a pletykák lehoznak 250-300 dollár között fog debütálni.
Bár attól is függ milyen a piaci helyzet, mert ha úgy nézzük nyakunkon egy világválság is.
Az emberek az áremelkedések miatt majd át gondolnak mint forint vásárlást, az AMD-nek meg nem lesz más mint jobban árazni. Meg attól is függ mennyire lesz rá kereslet, az intel ár emelkedését megnézve biztosan lesz 300 dollár egy 13600K, csak hát az 6+8 mag. A R5 7600X meg csak 6/12 szál így valszeg az Intel MT teljesítménybe kicsit többet fog gurítani.Meg belekalkulálva hogy az AM5 ddr5 only, ott a drága ram árakat is meg kell fizetni.
Max annak fogja meg új platformot építeni, aki egy RTX 4000-et vagy egy RDNA 3-as csoda kártyát hajt majd 144-165 fps mellet. :Egy hónap is itt a rajt, nagyon kíváncsi leszek a tesztekre mit is fog produkálni.
Még annyi különbég lesz intelnél a raptor esetében hogy a sima 65 wattos Core i5 procik is kapnak 4 kis magot.
Üresjárati fogyasztása biztos alacsony lesz. De a 4 kis mag is elég lehet film és sorozat nézésre, hogy a nagy nem fogyaszon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- VR topik
- Google Pixel topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Villanyszerelés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Dell G3 Gamer laptop (2TB SSD, 32GB Ram, 4GB Videókártya, FullHD kijelző, szép állapotban)
- Thinkpad T14 Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135H 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest