Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz S_x96x_S #5410 üzenetére

    "mert ez az új "normális"
    az Intel Alder-Lake-S akár 150W-os TDP-vel nyomulhat ..
    de az is lehet, hogy ez csak az átlag - mert:
    Intel: "TDP values are maintained at 125W (PL1) and 228W (PL2).""

    Intelnél máshogy van definiálva a TDP, mint AMD-nél, ezt itt nagyon fontos lenne figyelembe venni. Az Intel féle 125W PL1 és 228W PL2 a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beállított időablakban (8-60 másodperc között modellfüggően) átlagosan nem mehet a PL1 azaz 125W fölé, és sehogyse mehet a PL2, azaz 228W fölé. Illetve ami fontos, itt a TDP = fogyasztás. Persze, imádják a lapgyártók a saját szájízük szerint megemelni a PL1, PL2-t, de ez egy egész más történet.

    AMD-nél a TDP valami számolás eredménye, ők valahogyan a hűtő felől nézik, ott a 105W-os TDP-vel ellátot processzor vidáman fogyaszthat átlagosan 140W-ot hosszú távon is. Tehát, ha úgy tetszik, épp az AMD lépett kicsit feljebb az AM4-el a korábban szokásos max 65/95W fogyasztási keretből.
    A lapgyártók persze itt is igyekeznek a konkurencia fölé kerülni, de mivel itt a gyári limiteket nem módosíthatják, így a processzor telemetriáját próbálják félrevezetni, tehát még szvsz rosszabb a helyzet, mint a konkurens processzorokon, ahol legalább két beállítás után visszakaphatod bármilyen alaplapon a gyárilag specifikált működést.

    #5419 Petykemano : "És azt mondom, hogy az csupán "véletlen", hogy ezt az Apple pont megengedheti magának és még így is brutálisan nyereséges."
    Szerintem a véletlennek ehhez semmi köze. Azt gondolom, óriásit kaszálnak azzal, hogy a saját chipjükre zárták be a rendszerüket, és nem kell másoknak fizetniük a CPU-ért.
    Így ebben a piaci helyzetben nem csoda, hogy minden pénzt megér nekik, hogy egy ideig előnyben legyen gyártástechnológiailag is, ezzel is erősítve a képet, hogy megéri váltani az új rendszerre a régiekről.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák